Miten kämppä viileämmäksi?

Kuten tiedämme, viilennys ja kuivaus on suunnilleen sama asia tavanomaisissa ilmastointilaitteissa, sis. pingviinit jos poistoputki on käytössä. Pingviinissä tai vaikka ilpissä on kondensioveden määrässä suuri vaihtelu sisäilman kosteuden mukaan, ja tämä pätee sekä viilennys- että kuivaustoiminnolla. Ilpin tapauksessa käy usein niin, että ei vaan tipu eikä lirise, koska ei ole varaa ajaa yhtään enempää jottei kämppä mene jääkaapiksi. Pingviinissä ei tuhlaavaisen järjestelyn ansiosta sellaista huolta yleensä ole, vaan kone voi sentään käydä tarpeeksi ilman että tulee vilu. Muistaakseni kuitenkin silloin kun siirrettävää peruspönttöä käytin, säiliöön yleensä(aina) jotain kertyi, toisinaan täyttyi hetkessä. Pääasiassa siis nimenomaan viilennystoiminnolla, koska kesähelteillä harvemmin on juuri varaa heikentää valmiiksi vähäistä tehoa vaihtamalla kuivaukseen.
Ainakin siinä mun pingussa oli kyllä ihan kuivaustoiminto, jossa kiellettiin laittamasta pakoputkea ulos ja valuttamaan kondenssivesi letkuyhteen kautta, eli laite toimi aivan kuten mikä tahansa perus ilmankuivain, pl. vesisäiliö.
 
Ainakin siinä mun pingussa oli kyllä ihan kuivaustoiminto, jossa kiellettiin laittamasta pakoputkea ulos ja valuttamaan kondenssivesi letkuyhteen kautta, eli laite toimi aivan kuten mikä tahansa perus ilmankuivain, pl. vesisäiliö.
Samantapaisia ohjeita muistaisin nähneeni pienellä vaihtelulla. Käytännössä aina käytin vain poistoputken kanssa silloinkin harvoin kun valitsin kuivauksen. Ohjeissa lienee ties mitä käännösvirheitä ja aivopieruja, mutta toki käyttö pelkkänä kuivaajana voi joskus olla hyödyllistä. En vaan näe, että yleensä tyypillisessä pingviinin käyttökohteessa hikikomerossa moinen kuulosuojainmella teholämmitys olisi oikeasuhtaista. Peruskokoinen pingviini on kuitenkin luokkaa suuritehoisempi laite kuin pienen kokoluokan kompaktit kuivaajat. Ehkä sopii paremmin jonkun kodinhoitohuoneen kosteuden laskemiseen pyykin telinekuivauksen yhteydessä.
 
Keskivero pingu on reilun kilowatin lämmitin kuivaustoiminnolla mikäli poistoputki irrotetaan. Eiköhän nuo ole tarkoitettu käytettäväksi tuolla tapaa pääasiassa jäähdytyskauden ulkopuolella. Jos taas käyttää kuivaustoimintoa irroittamatta poistoputkea, niin parhaimmillaan se jäähdyttää enemmän kuin jäähdytysoiminnolla, johtuen siitä, että kuivaustoiminnossa pyyntilämpötila usein ohitetaan ja kompuran käyntiä katkotaan ainoastaan silloin kun jäähdytyskenno uhkaa jäätyä.
 
Jos taas käyttää kuivaustoimintoa irroittamatta poistoputkea, niin parhaimmillaan se jäähdyttää enemmän kuin jäähdytysoiminnolla, johtuen siitä, että kuivaustoiminnossa pyyntilämpötila usein ohitetaan ja kompuran käyntiä katkotaan ainoastaan silloin kun jäähdytyskenno uhkaa jäätyä.
Pahimmillaan tai useinkin varmasti näin. Tosin pääasiassa sen pitäisi kuitenkin jäähdyttää vähemmän per kerätty kosteus, jos toiminto ohjaa puhallinta järkevästi. Tosin siirrettävän yksiputkisen laitteen korvausilman takia kuivauksen hyöty voi suuren osan Suomen kesää olla aika kyseenalainen.

Eiköhän nuo ole tarkoitettu käytettäväksi tuolla tapaa pääasiassa jäähdytyskauden ulkopuolella.
Joo, näin olen päätellyt. Ja sellaista tilaisuutta harvoin tyypillisellä suomalaisella pingun käyttäjällä on. Useinhan hätäviilennettävät betonitaloasunnot lasijulkisivuineen ovat tukalan kuumia jopa puolet vuodesta, ja viilennyskauden ulkopuolella on tyypillisesti tarpeeksi tai liian kuiva ilma. Esimerkiksi perinteinen pyykinkäsittely voi muuttaa yhtälöä merkittävästikin.

Minulla taas on hieman toisensuuntainen haaste näköpiirissä. Asunto tuntuu perstuntumalla sekä viime kesän jäähdytyskulutuksen perusteella siinä määrin luonnostaan viileältä, että ilpulla ei ole kuivausmoodissakaan aina oikein lämpötasetta mistä ottaa ainakin ellei muista pitää kaikki verhot auki. Tietysti laiskan miehen tuhlaava ensiapu olisi laittaa sähköpatteri päälle. RTX5090 taas on mielestäni liian kallis ratkaisu. Olenkin harkinnut tämäntapaisen pienen pöntön hankkimista tälle kesälle jos taas alkaa kosteus pysyä turhankin korkealla ilpin kanssa, tuote ja kauppa vain satunnainen esimerkki: Ilmankuivain 10 litraa, 31 m2 | Clas Ohlson

Kämpän viilentämiseenhän tuo kosteustason säätö liittyy, koska koettu ja todellinenkin kuuman kesän haitta osaltaan liittyy sisäilman korkeaan kosteuteen.

Ainakaan siinä mun pingussa ei ollut varsinaista vesisäiliötä, vaan kuivatusmoodissa oli tarkoitus laskea kondenssivesi letkua pitkin ulos, koska muuten se valutti veden sinne lauhduttimen kennolle (ja takaisin huoneilmaan).
Nyt tarkemmin muitakin kuin kysyjän viestejä lukien ja ymmärtäen: tuo on taitaa olla äkkiseltään helposti hämärää, miten poistovesi missäkin vehkeessä menee ja käsitykseni mukaan näissä on variaatioita. Kun yritän muistella omaa laitetta, siinä varmaankin oli tulpattu ylempi poistoyhde, josta kaikki olisi mennyt jatkuvan poiston letkuun, jota olisi esimerkiksi tällaisessa puhtaassa ilmankuivauskäytössä sovellettu. Alhaalla säiliön tyhjennystulppa(vai oliko hana), johon myös sai poistoletkun. En purkanut laitetta koskaan, mutta oletan että se tihkutti ensin veden kuumapuolen kennon "kippoon" höyrystettäväksi, mikä siis toimii tiettyyn rajaan ja olosuhteiden mukaan, kun ilmanpoistoputki on kytketty. Tästä trooppisessa säässä mahdollisesti valuva ylijäämä meni sitten säiliöön/alemmasta yhteestä poistettavaksi.

Mutuilen erehtymisen uhalla että tämä on yleisin järjestely.
 
Viimeksi muokattu:

Statistiikka

Viestiketjuista
277 819
Viestejä
4 782 911
Jäsenet
77 669
Uusin jäsen
Jore1234

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom