Miten kämppä viileämmäksi?

Saatana kun pitänyt ihmetellä että hajoaako muutaman vuoden käytety Argo Optima 11 vai ei kun vain alkoi höökimään ja lämpösensori luulemaan että huone viileä vaikkei. Ilmanottosuodattimen alla näytti olevat jäähdytysritilä ihan jäässä joten ei ihme ettei oikein sitten se sylinterituuletin siellä sisällä oikein saanut ilmaa ulospäin.

Mutta on nämä siirrettävät kyllä perseestä siinä ettei näidä vaan saada hiljaisiksi, tai että edes että se ääni ei häiritsisi. Jatkuva 65db plus että se jyrinä tavallaan rakenteista voimistuu on aika paljon liikaa yksiössä missä laite on väkisin samassa huoneessa. Maksaisin tonnin heti laitteesta joka ei pitäisi ääntä. Varmasti kompressorin voisi koteloida/äänieristää jotenkin, toinen juttu on resonoinnit joita näissä laitteissa on aina, muovista kun tehdään.
 
Maksaisin tonnin heti laitteesta joka ei pitäisi ääntä.
Sitten hankkimaan DeLonghi Pinguino Water-to-Air PAC, nuo toimivat niin että niissä on noin 10l vesikanisteri/säiliö (mallista riippuen) ja ne haihduttavat lämmön pihalle sen veden mukana. Ovat melko hiljaisia niin kauan kuin vettä riittää. Sitten kun vesi loppuu ne huutavat aivan samalla tavalla kuin mikä tahansa yksiputkinen.
Liikkunevat siinä tonnin hujakoilla, aikoinaan ostin yhden K-Raudasta. En tiedä onko enää maahantuontia.
 
En jaksanut vääntää Postnordin/Trotecin kanssa kotiinkuljetuksesta niin haettiin kaverin kanssa autolla. Laitetta on nyt pari päivää testailtu kahdella putkella.

Kokemus Trotec PAC 2600X (9000 btu, lisätty tuloputki).

Laite on äänekkäämpi kuin luulin. Vaikuttaisi siltä, että suurin osa aliarvioi tämän, ja sitten yllättyvät. Ohjekirjan mukaan 53 dB jollakin mittaustavalla, ja 65dB jollain (uudella?) virallisella standardilla. Suljetuillakin kuulokkeilla kuunteluelämys kärsii selvästi kun laite on alle 2m päässä, mutta jos pelailee musat päällä niin laitteen melun voi onnistua juuri ja juuri unohtamaan. Riippuu kyllä täysin siitä kuinka kovalla on tottunut kuuntelemaan. Tuulettimen pöhinän nyt vielä kestää, mutta laitteesta lähtee melko kova bassoääni. Jos haluat simuloida niin laita suljetut kuulokkeet päähän, tuuletin korvan viereen ja tone generaattorista (Online Tone Generator - generate pure tones of any frequency) vähän 49 Hz siniaaltoa taustalle, se kuulostaa suunnilleen siltä. Siinä vähän ääntä kännykkäkameralla: https://drive.google.com/open?id=11hvEKsjwYPGEXrRj-oscjTcjwo8dAx0l (tuuletin aluksi low, jolloin kompressorin äänen kuulee paremmin, piippauksen jälkeen high). Ääntä kauempaa (tuuletin high). Tässä kuuluu varsinkin se bassoääni: https://drive.google.com/open?id=1lMUYYLlaryIS3R5fzXEJFvxmC72KTqZt. Eli ytimekkäästi, odotukset: Kohtuullisen voimakkaasti pöhisevä laite puhallinlaite pakastimen hurinalla. Todellisuus: Voimakas, teollisen kylmäkonetta muistuttava hurina (esim. kauppojen pakastinaltaat) jonka vieressä ei kovin mielellään ainakaan tietokonetöitä tekisi.

Viilennys (lisätyllä tuloputkella): Lämpötiloista on todella vaikea sanoa, koska se riippuu täysin ilmavirroista ja laitteen sijainnista. 30m^3 asunto, keittiö oven takana eli tavallaan pienempi. Huoneilma muuttuu mukavaksi jo 10 min jälkeen, sen jälkeen alkaa pitää ruveta laittamaan vaatetta päälle. Kauempana huoneessa oleva mittari putoaa 26 --> 23 ehkä puolessa tunnissa ja pidemmän ajan jälkeen alle 22. Samaten lämpö nousee nopeasti kun laitteen laittaa kiinni, koska seinät, lattia ja katto kaikki lämmittävät huonetta. Siksi yksiputkisuus vs kaksiputkisuus ja laitteen teho ylipäänsä hieman menettää merkitystä, kun talon rakenteita ei kuitenkaan saa viileäksi, viileys siirtyy naapureiden pätseihin ja laitteen periaate on enemmänkin kylmä tuuletin. Laitteesta lähtevä ilma on puhallusaukon suulta mitattuna 11 astetta puhallus täysillä ja n. 9 astetta pienellä puhalluksella, illalla vielä vähän kylmemmät kun koneen läpi menee kylmempi ilma. Suoraan viiman edessä tulee nopeasti kylmä. Jos pari tuntia illalla huudattaa melkein yhtä jaksoa ja sulkee laitteen kun menee nukkumaan niin lämpötila ei ehdi nousta sietämättömäksi, ja vaikka lämpötila nouseekin, ilma pysyy kuivana (ei nihkeänä) tarpeeksi pitkään. Kaksiputkisuus tulee kosteudenpoiston suhteen luultavasti isoksi eduksi.

Kaksiputkimodista vielä se, että ilmaa vuotaa edelleen laitteeseen jostain koloista, jolloin alipainetta edelleen syntyy, finnfoamin raoista suihkuaa ilmaa enemmän. Kuitenkin asunnon poistoilmanvaihdon venttiilit vetävät edelleen ilmaa ihan hyvin. Nyt sitten testasin irroittaa tuloputken pois niin finnfoam meinasi lähteä ikkunasta, ja tuloputkelle tarkoitetusta reiästä kävi aivan järjetön puhallus lämmintä ja kosteaa ulkoilmaa (käytännössä siis yhtä kovaa kuin mitä poistoputki puhaltaa, eli kovaa). Joten laitoin putket takaisin kiinni ja totesin että kyllä se toinen putki on hyödyllinen.

---

Huomioita/päättelyjä:

Poistoputken tiivis kiinnitys: Aluksi tungin putken kauluksen reiästä ulos. Putken haitariosa on paljon väljempi, jolloin reunoista vuosi ilmaa sisään melko voimakkaasti. Ongelma ei ole vain tiiviys, vaan se, että korvausilma tulee kuuman putken reunaa pitkin, joka lämmittää tulevaa ilmaa tehokkaasti. Parempi kiinnitystapa on laittaa kaulus oikean kokoiseen reikään suoraan niin että se pysyy kitkan voimalla. Jos liitos on löysä, niin laita finnfoamin reiän reunoilla ilmastointiteippiä, muovisen kauluksen ja ilmastointiteipin pinnan välinen kitka on hyvä. EDIT: Niin ja sateen suojaksi tein sellaisen läpän a4-paperin muovitaskusta (käy mikä tahansa ei vettyvä, riittävän jäykkä materiaali ettei lepata), jonka teippasin aukon yläpuolelle. Eli kun puhuri puhaltaa niin läppä aukeaa pois tieltä ja kun ei ole päällä niin läppä valuu takaisin paikoilleen. ja normaalin ilmanvaihdon veto vetää läpän paikoilleen tiiviisti.

Kondenssivesi: Avasin takapaneelin ja tutkin veden virtauksia: Vesi valuu kylmästä heatsinkistä kourua pitkin laitteen keskiosassa olevaan lokeroon/altaaseen. Jos käytetään jatkuvaa drainia putkea pitkin omaan astiaan, niin vesi valuu pois tässä vaiheessa. Jos ei, niin veden pinta lokerossa nousee, kunnes se valuu toisia reikiä pitkin kuumaan heatsinkkiin, josta kai suurin osa lämmöllä ja puhalluksen voimalla höyrystyy ja menee poistoputkea pitkin pois. Se vesi, joka ei ehdi höyrystyä, loppusijoitetaan laitteen pohjalla olevaan (aika pieneen) altaaseen. Altaan päällä roikkuu kelluva styroksimainen juttu, jota kun nostaa niin kuuluu naksahdus, joka luultavasti sammuttaa laitteen ja ilmoittaa säiliön täyttymisestä. Päättelisin että laite toimii hieman tehokkaammin kun kuumaa heatsinkkiä jäähdytetään kondenssiveden avulla, mutta toisaalta korkki on todella epäkäytännöllisen matalalla, ja tuloputkimodin kanssa vielä vaikeammin saavutettavissa. Vaikea sanoa, kuinka suuri osa sitten todella höyrystyy, riippuu mm. säästä ja siitä, että tuloputken kautta tuleva kostea ilma mahdollisesti vaikeuttaa tätä höyrystymistä (sen sijan että otettaisiin asunnosta kuivatettua ilmaa).

Lukemani mukaan pidemmät jäähdytyssyklit ovat energiatehokkaampia ja vähemmän kompressoria kuluttavia. Toisaalta mukava lämpötila saavutetaan jo aika nopeasti omalla setupilla, pidempiä syklejä (esim. 30 min) manuaalisesti käytettäessä sisäilma vaihtelee liian kylmän ja liian kuuman välillä. Termostaatin kanssa jatkuvaa toimintaa en ole kokeillut, mutta tuskin lämpötila senkään kanssa hirveän pysyvä on. Eli tuli huomattua, että jatkuvasti käyvä, tehoa asteittain säätävä invertterikompressorilaite olisi huomattavasti parempi vaihtoehto.

Laitteen ollessa pois päältä, asunnon normaalin ilmanvaihdon tuloilmaa tulee koneen kautta, sekä poisto- että tuloputken kautta, ne kun ovat suurimmat reiät finnfoamissa. Laitteen sisäosat siis tulevat pölyyntymään aika nopeasti. Laitteen ainoa "filtteri" on sisäkierron harva kanaverkko. Poistoputken vedon ratkaisin yllämainitulla läpällä, tuloputken ilma liikkuu aina samaan suuntaan, jolloin ainoa ratkaisu olisi ottaa putki irti ja tukkia aukko.

En omista tuuletinta, mutta huomasin, että pelkkänä tuulettimena laite auttaa yllättävän paljon. Laitteessa on kuitenkin sellainen vika, että sisäkierron puhallin ja poistopuhallin toimivat yhdessä, taitavat olla saman mottorin akselissa kiinni. Näin ollen pelkkänä tuulettimenakin laite vetää ulkoilmaa sisälle.

Laitteessa on kylmäaineena R290 (propaani), mikä on ympäristöystävällinen ja tehokas, mutta erittäin herkästi syttyvä kaasu, mistä sitä on kritisoitu. Varoitustarroja on laitteessa ja sen laatikossa sen verran räikeästi näkyvillä että rupesi hieman mietityttämään, joten otin asiasta selvää. Sitä on tässä laitteessa 170g. Luin erästä tutkimusta, jossa testattiin äkillisten vuotojen aiheuttamaa syttymisherkkyyttä. Lopputulokseen vaikuttaa sekä asunnon ilmanvaihto, vuodon suuruus että kylmäaineen määrä, mutta äkillisen vuodon sattuessa, n. 1-2 minuutin ajaksi syntyy olosuhteet, joissa kaasu syttyy. Propaanin syttymiseen riittää jo staattinen sähkö, ja kaasu valuu painonsa vuoksi lattianrajaan, missä jatkojohdot ja sähkölaitteet voi aiheuttaa syttymisriskin. Tässä video 150g ja 600g vuodon syttymistestistä: . Vaikka uusissa jääkaapeissa ja pakastimissa käytetään myös syttyviä kylmäaineita, niiden määrät ovat paljon alhaisempia, esim. 50g. Toivotaan ettei vuotoja tule, ja jos tulee, niin ettei syty, ja jos syttyy niin tuosta toivottavasti selviää hengissä ja ilman tulipaloa? Eli näillä koneilla ei parane leikkiä.

Kaikesta (mm. äänestä ja lämpötilavaihteluista) huolimatta, kyllä se kone kuitenkin pärähtää päälle ihan ensimmäisenä kun tulen kotiin tai herään aamulla kuumuuteen. Kuvitelmani oli turhan idealistisia, mutta se on silti sen arvoinen. Pelkkä ajatuskin siitä että saa tarvittaessa viilennystä helpottaa jo, ei jää tappohelteiden vangiksi.
 
Viimeksi muokattu:
Laitteessa on kylmäaineena R290 (propaani), mikä on ympäristöystävällinen ja tehokas, mutta erittäin herkästi syttyvä kaasu, mistä sitä on kritisoitu. Varoitustarroja on laitteessa ja sen laatikossa sen verran räikeästi näkyvillä että rupesi hieman mietityttämään, joten otin asiasta selvää. Sitä on tässä laitteessa 170g.

Ihan mielenkiintoista, kun maksimi sallittu määrä R290:ä on 150G.
 
Itsellä ei puolista tunneista tms ole mitään hyötyä vaan tuntikaupallahan laitetta joutuu aina käyttämään, viime kesänä se tappoilma oli sen 5vk putkeen niin jotain 5/6h joka pv piti silloinkin hurruutella. Tuossa Argossa ei koskaan ole tullut verisäiliö täyteen, tai ainakaan siitä ei ilmoittele.

Onneksi huomisesta alkaen ei taas laitetta tarvitse ja todellakin toivon ettei enää koko kesänä.
 
Tässähän alkaa tulemaan ihan viime kesä mieleen; sisällä 28 vaikka kesäkuun alku vasta. Lasitetulla parvekkeella tuuletusikkunat auki +42 :btooth: Kaktukset viihtyvät kyllä siellä... Ei vielä mikään pahin mahdollinen skenaario mutta alkaahan tässä tarkeneen pikkuhiljaa.

Kävin kuitenkin ostamassa tuollaisen tornituulettimen viikko sitten Sandstrøm tornituuletin STFBW19E - Ilmastointi ja ilmanpuhdistus Yllättävän hyvä laitos ja tehokkaimmalla asetuksella kaikki paperit lentelee kämpässä. Kaukosäätimestä kätevä painella lisää hönkää nojatuolin suuntaan :cigar2: Huonona puolena nyt aluslevy on vähän muovinen vempula mutta on pysynyt vielä kasassa...
 
Kyllä tuo jotain eroaa vs. ilman kun voi hellepäivänäkin kerrostalossa saunat ja uunit laittaa huoletta päälle. Pysyvää kylmäähän ei pysty luomaan, koska rakenteet / koneellinen ilmastointi parissa tunnissa lämmittää kämpän uudestaan, jos kone ei ole päällä, mutta päällä ollessaan toimii kyllä huoletta ja ei tarvitse elää helteen ehdoilla.
 
Tieteellinen testi "2-putkisesta" ilman fyysistä imuputkea. Eli normi poistoputki ja sen viereen jätetty 10cm aukko, josta korvausilman olettaa tulevan suoraan pingviinille ilman, että korvausilmaa revitään hallitsemattomasti muualta.

Aika höökillä tuolta tuntuu ilmaa tulevan sisälle pingviini päällä. Pingviini siis heti ikkunan takana ja n. 50cm etäisyydellä ikkunasta on imuaukko toista putkea varten. Oletus on siis, että sisään rynnivä ilma menee pääosin pingviiniin käyttöön eikä toista putkea tuota matkaa varten tarvitse virittää.

Kädellä ei ilmavirtaa sisälle tunne, mutta tuollainen perus tulostus A4 taipuu iloisesti sen ansiosta. Painovoimainen iv muuten kämpässä, joten tuollaisesta aukosta muutenkin tulee ilmaa sisälle. Mutta testin perusteella imusta 80-90% aiheutuu kun pingviinin kytkee päälle.

Päätelmä siis: 1-putkisen järjestelmän poiston tarkoituksellinen osittainen eristämättä jättäminen saattaa olla toimiva ratkaisu ainakin osittain. Punnita kannattaa hyötyjä ja haittoja. Toisen putken viritys ja ulkonäkö harvemmin aiheuttaa riemunkiljahduksia.
 
Viimeksi muokattu:
Pitäähän tuo ulkoyksikkö ihan kunnon ääntä. Ei minua suuresti häiritsevää (varsinkaan naapureita häiritsevää), mutta selkeää hurinaa, ropellusta, pörinää jne. kompressorista tulee.

Kukin kokee tietysti häiritsevyyden eri tavalla, mutta hieman silti ihmetyttää kuvauksesi. Oma Mitsuni asennettuna rivarissa ulko-oven viereen. En ikinä missään olosuhteissa kuule sisäpuolelle ulkoyksikön ääntä. En edes siinä huoneessa, jonka ikkunan vieressä ulkoyksikö on, vaikka tuuletusikkuna olisi auki.

Ulkonakin kateelliset naapurit kyselee, että joko on jäähdytys päällä, vaikka seisovat parin metrin päässä ulkoyksiköstä. Ja tosiaankin laitteen ääni peittyy täysin normaalin puheäänen alle.

Laite jaksaa viilentää yhden huoneen. Tässä on varmaan erilaisista taloteknisistä ratkaisuista johtuvia erovaisuuksia, mutta ainakaan tässä kerrostaloasunnossa ei viilennystehosta riitä kuin rippeet muualle asuntoon.

Kuulostaa siltä, että sisäyksikön sijainti on todella huono. Toki rivitalossa varmasti vähemmän lämpökuormaa, mutta oma 90m² neliö jäähtyy tasaisesti joka huoneesta, kunhan pitää ilman puhalluksen ohjattuna ylimmässä asennossa, eli lähes katon suuntaisesti. Yksikön sijaintikin on lähes optimi tähän pohjaratkaisuun. Jäähdytystehoahan mitsussa on likimain sama kuin sinulla (3,5kw)

Laite on äänekkäämpi kuin luulin. Vaikuttaisi siltä, että suurin osa aliarvioi tämän, ja sitten yllättyvät. Ohjekirjan mukaan 53 dB jollakin mittaustavalla, ja 65dB jollain (uudella?) virallisella standardilla.

Tämä jaksaa itseäni aina huvittaa, säikeessä on yli 1600 viestiä keskustelua pingviineistä ja ääntä kuvaillaan välillä pölynimuri - pyörremyrsky - suihkuturbiini ja silti kun kone on saatu asennettua paikoilleen, yllätytään siitä kuinka äänekkäitä ne ovat :D
 
Kukin kokee tietysti häiritsevyyden eri tavalla, mutta hieman silti ihmetyttää kuvauksesi. Oma Mitsuni asennettuna rivarissa ulko-oven viereen. En ikinä missään olosuhteissa kuule sisäpuolelle ulkoyksikön ääntä. En edes siinä huoneessa, jonka ikkunan vieressä ulkoyksikö on, vaikka tuuletusikkuna olisi auki.

Ulkonakin kateelliset naapurit kyselee, että joko on jäähdytys päällä, vaikka seisovat parin metrin päässä ulkoyksiköstä. Ja tosiaankin laitteen ääni peittyy täysin normaalin puheäänen alle.

Minulla on kuistin toisella puolella Mitsun FH25 ja toisella puolella Green tekemä halpispumppu, ja noiden ulkoyksiköt on jäähdytyskäytössä kuin yö ja päivä. Mitsu käy niin hiljaa että sitä on vaikea kuulla muutaman metrin päähän, kun taas Green kuulee varmasti 10 metrin päästä. Ero ei tule pelkästään kompurasta, vaan myös Green propelli pyörii selvästi lujempaa. Tämä siis silloin kun pumppujen ottotehot on suurinpiirtein samat. Tuo Mitsun ääni pysyy todella hiljaisena jonnekin 600-700 wattiin asti, sitten se pompsahtaa selvästi.

Riippuu siis hyvin paljon laitteesta ja tarvittavasta tehosta, millaista ääntä ulkoyksikkö pitää.

Tuohon ilman siirtymiseen muihin tiloihin - Jos se jaksaa sen yhden huoneen viilentää 20-21 asteeseen näillä helteillä, on siinä paukkuja kyllä muidenkin tilojen viilennykseen. Puhallus pitää laittaa täysille, niin luulisi alkavan ilman siirtymään. Olettaen siis, että kone puhaltaa edes suurinpiirtein oviaukon suuntaan. Päivällähän tuo pitäisi onnistua ihan mallikkaasti, jos ei oleile siellä makuuhuoneessa päivisin.
 
Saatana kun pitänyt ihmetellä että hajoaako muutaman vuoden käytety Argo Optima 11 vai ei kun vain alkoi höökimään ja lämpösensori luulemaan että huone viileä vaikkei. Ilmanottosuodattimen alla näytti olevat jäähdytysritilä ihan jäässä joten ei ihme ettei oikein sitten se sylinterituuletin siellä sisällä oikein saanut ilmaa ulospäin.

Mutta on nämä siirrettävät kyllä perseestä siinä ettei näidä vaan saada hiljaisiksi, tai että edes että se ääni ei häiritsisi. Jatkuva 65db plus että se jyrinä tavallaan rakenteista voimistuu on aika paljon liikaa yksiössä missä laite on väkisin samassa huoneessa. Maksaisin tonnin heti laitteesta joka ei pitäisi ääntä. Varmasti kompressorin voisi koteloida/äänieristää jotenkin, toinen juttu on resonoinnit joita näissä laitteissa on aina, muovista kun tehdään.

Tuommonen Olimpia splendid unico easy voisi olla vastaus ongelmaasi. Ite oon tuota miettinyt, mutta en ole vielä tohtinut tilata.
 
Tieteellinen testi "2-putkisesta" ilman fyysistä imuputkea. Eli normi poistoputki ja sen viereen jätetty 10cm aukko, josta korvausilman olettaa tulevan suoraan pingviinille ilman, että korvausilmaa revitään hallitsemattomasti muualta.

Aika höökillä tuolta tuntuu ilmaa tulevan sisälle pingviini päällä. Pingviini siis heti ikkunan takana ja n. 50cm etäisyydellä ikkunasta on imuaukko toista putkea varten. Oletus on siis, että sisään rynnivä ilma menee pääosin pingviiniin käyttöön eikä toista putkea tuota matkaa varten tarvitse virittää.

Kädellä ei ilmavirtaa sisälle tunne, mutta tuollainen perus tulostus A4 taipuu iloisesti sen ansiosta. Painovoimainen iv muuten kämpässä, joten tuollaisesta aukosta muutenkin tulee ilmaa sisälle. Mutta testin perusteella videolla nähdystä imusta 80-90% aiheutuu kun pingviinin kytkee päälle.

Päätelmä siis: 1-putkisen järjestelmän poiston tarkoituksellinen osittainen eristämättä jättäminen saattaa olla toimiva ratkaisu ainakin osittain. Punnita kannattaa hyötyjä ja haittoja. Toisen putken viritys ja ulkonäkö harvemmin aiheuttaa riemunkiljahduksia. katso liitettä 236990
Tossa oma korvausilma putki. Nytkun todella kostee ilma niin oon kääntäny lattiaanpäin että imee enempi sisältä kosteutta pois. Normisti koneen vieressä vapaana.

Aika kova imu tosiaa korvausputkesta tulee. Äänet tossa koneen kyljessä täyshuutopäällä.

http://cloud.tapatalk.com/s/5cfbfd22681e5/VID_20190608_211639.mp4
 
Tossa oma korvausilma putki. Nytkun todella kostee ilma niin oon kääntäny lattiaanpäin että imee enempi sisältä kosteutta pois. Normisti koneen vieressä vapaana.

Aika kova imu tosiaa korvausputkesta tulee. Äänet tossa koneen kyljessä täyshuutopäällä.

http://cloud.tapatalk.com/s/5cfbfd22681e5/VID_20190608_211639.mp4
Mun pitää myöntää, että en ymmärtänyt. Otat korvausilmaa kämpän _sisältä_? Ja videon perusteella putki näyttäisi puhaltavan?
 
Totta kai korvausputki puhaltaa kun pingviinin imu on niin kova. Tuo putkenpää 20cm päässä pingviinin imu aukosta. Eli pingun alipaineen saa kompensoitua aika helposti '2 putkiseksi' vain tuomalla jostain korvausilmaa koneen taakse.


Vrt. Ime kaikki tuo ilma jostain karmien/ikkunoiden väleistä.
 
Mun mielestä noissa ohjekirjoissa käytetään väärää termiä kun puhutaan ilmansuodattimesta. Ne pitäisi mainita sanalla pölynsuodatin. Itsekin tuota ihmettelin toisen koneen kohdalla kun tulee mieleen sellainen vaahtomuovisuodatin, mutta ihan tavallinen verkkosuodatin niissä vain on.

Joo siinä on kyllä se pölysuodatin. Siinä vaa tuntuu olevan sellanen välikkö että siihen mahtuis sellainen vaahtomuovisuodatin
 
Kuinka nopeaa porukalle on tullut tuolta trotecilta pingviini?

20.5 tilasin (näytti että viikon 22 jälkeen saatavissa), seurannassa näytti että laittoivat sen kuljetukseen 31.5 ja oli perillä 5.6 mutta ups on huono kuljetuspalvelu eikä soita ollenkaan jos ei pääse ovesta sisään, niin sain siirrettyä 6.6 soiton kera.
 
20.5 tilasin (näytti että viikon 22 jälkeen saatavissa), seurannassa näytti että laittoivat sen kuljetukseen 31.5 ja oli perillä 5.6 mutta ups on huono kuljetuspalvelu eikä soita ollenkaan jos ei pääse ovesta sisään, niin sain siirrettyä 6.6 soiton kera.

Tuliko erikseen vielä ilmoitus että tilaus lähetty (missä seuranta #)? Itsellä tilaus tuolta myös, mutta jos ei ma-ti aikana kuulu mitään ilmoitusta että olisi matkalla niin peruutan koko tilauksen. Tätä tilaamaani laitetta oli siis varastossa.
 
Tuliko erikseen vielä ilmoitus että tilaus lähetty (missä seuranta #)? Itsellä tilaus tuolta myös, mutta jos ei ma-ti aikana kuulu mitään ilmoitusta että olisi matkalla niin peruutan koko tilauksen. Tätä tilaamaani laitetta oli siis varastossa.

Ei tullut, kyselin perään koska ostin paketin missä oli airlock 100 mukana nii se näytti kokoaja punasta. Mutta kun katsoin erikseen niin molemmissa laitteissa olivat vihreät merkit eli oli varastolla. Laitoin viestiä siitä niin tuli vaa vastauksena seurantakoodi.
 
Viimeksi muokattu:
Ei ole. Kaikki ammattilaitteetkin on 150g täytöksellä. Toki jotkut ohjeistaa panemaan enmmän, kun ei välttämättä 150g riitä.

Niin...mutta tässä puhutaan sen IEC standardin päivityksestä joka nostaisi niitä rajoja. Ja tämähän on hyväksytty.

Se on tainnut muuttua 2018: From 150 to 500 g of propane: higher charge, same risk?

Lisäksi, paloriski on lähes olematon silloin kuin laitteen puhallin on päällä (imee ja puhaltaa kaasut ulos). Lisäksi propaaniin lisätään voimakasta hajuainetta jolloin vaaran haistaa etukäteen.

Se siis tulee muuttumaan.

Tuosta luonnoksesta äänestettiin alunperin 12.4.2019 jolloin tulos oli 9 vastaan eli äänestäneistä 25% tai yli vastaan = torpattu.
Mutta 9.5.2019 IEC ilmoitti että Malesian ei ääni hylättiin, ilmeisesti vain teknisestä syystä mikä on hieman koomista, tarkoittaen että aiempi päätös kumottiin eli se luonnos hyväksyttiin.
"However, IEC concurred that the vote of the Malaysian National Committee was accompanied by comments flagged as "editorial" in the ‘type of comment’ column, and as such should be excluded from the vote count. According to IEC rules, negative votes must be accompanied by “technical” reasons to be counted. That reduced the negative vote total to eight, which enabled approval."
Koodi:
3. P-members not voting: Malaysia**.
*Comments rejected because they were not submitted in the IEC Comment form.
**Vote rejected due to lack of justification statement.

Tässä äänestys tulokset jossa komeilee "approved"
IEC - TC 61/SC 61C Dashboard > Documents: Working Documents, Other Documents, Supporting Documents

15.4.2019 uutinen luonnoksen torppauksesta
IEC votes down HC charge limit increase
9.5.2019 uutinen äänestystuloksen kumoamisesta jne
In reversal, IEC approves vote on charge limit for flammable refrigerants
 
Viimeksi muokattu:
Ainakin noissa trotec PAC 3500SH ja 3900X malleissa ilmoittavat kylmäaineeksi R290 ja määräksi 230g ja 280g.
 
Mun pitää myöntää, että en ymmärtänyt. Otat korvausilmaa kämpän _sisältä_? Ja videon perusteella putki näyttäisi puhaltavan?

Tuo korvausilman haitariputki menee vaakaräppänän toisesta laidasta parvekkeelle.
 
Mistäs porukka suosittelee ostamaan kattotuulettimen? Näillä niin iso hinta ero, kannattaako halpaa ostaa, onko kalliimpi parempi?

Ehdotuksia?
 
Noista ILPien ulkoyksiköistä kannattaa muistaa että niitä on äänekkäitä ja hiljaisia. Yks ja kaks rotaatiovehkeitä. Meillä asentaja sano ku kerrostaloon olin hommaamassa niin ei helvetissä mitään yksrotaatio laitetta vaikka ne on edullisimpia mutta ulkoyksikön ääni kyllä saa naapurit valittamaan.
Eli kysykää asennusfirmalta mikä on omaan tarpeeseen sopivin laite.
 
Noista ILPien ulkoyksiköistä kannattaa muistaa että niitä on äänekkäitä ja hiljaisia. Yks ja kaks rotaatiovehkeitä. Meillä asentaja sano ku kerrostaloon olin hommaamassa niin ei helvetissä mitään yksrotaatio laitetta vaikka ne on edullisimpia mutta ulkoyksikön ääni kyllä saa naapurit valittamaan.
Eli kysykää asennusfirmalta mikä on omaan tarpeeseen sopivin laite.

Siinä on sinulle myyty jotain todella kallista. Ei ääni ole ongelma ollut Scroll saati Rotaatio kompuroilla. Jossain halvoissa merkeissä on voitu käyttää todella surkeita kompuroita, jotka metelöi, mutta muuten ei kyllä mikään normi ilppi ääntä liiemmin pidä. Invertteri kompura takaa pehmeän käynnistyksen, niin ei rytkähtele käynnistyksessä.
 
Muuten hyvä mutta pakastin millä jäät tai kylmävesipullot viilennetään tuottaa enemmän lämpöä kuin tuo viritelmä viilentää.Toki isommassa huoneistossa voi yhden huoneen viilentää tuolla jos ei haittaa että muualla lämpenee vastaavasti.

Kuvat: Paahteen läkähdyttämä Esa, 42, keksi, miten huoneen saa viilennettyä - näillä ohjeilla sinäkin teet mahtavan hellehärvelin: ”Nerokas viritelmä”

Tuossa saman uutisen viime kesäinen versio, jossa aihetta on käsitelty huomattavasti tieteellisemmin, tehden mm. seuraavia havaintoja:

Heiskasen kehittämässä versiossa on myös se etu perinteisiin kompressorijäähdyttimiin verrattuna, ettei se tuota kuumaa ilmaa, joka pitää johtaa jonnekin asunnon ulkopuolelle.

Esa Heiskanen havaitsi, ettei muutama jäädytetty vesipullo riitä jäähdyttämään kokonaista kuumaa makuuhuonetta.

EDIT: Täsmennetään varmuudeksi, jos joku ei sattuisi tajuamaan, eli noiden vesiputelien jäähdyttäminen jääkaapilla lämmittää kämppää enemmän kuin mitä niistä irtoaa jäähdytystä tuossa styroxlaatikossa.
 

Jos lasketaan jäähdytys energia niin, että -20C jää muutetaan 20C vedeksi: ~500 kJ/litra = 139 Wh eli 139 Watin jäähdytysteho tunnin ajaksi. Oman pienen kaappipakastimeni pakastuskyky on 4 kg/vrk, eli viemällä sen äärirajoillensa (luultavasti sulattaen muut pakasteet), voisi tällaisella jääviritelmällä saada 556W jäähdytystehoa tunnin ajaksi per vuorokausi (todellisuudessa jäähdytysteho on aluksi suurempi ja häviää vähitellen), ja huom. vain jos pakastin on eri huoneessa.

Vertailun vuoksi oman pingviinin jäähdytysteho on 2600 W, niin monta tuntia päivässä kuin haluaa. Ei ehkä todellisuudessa noin iso koneen lämmitysvaikutuksen huomioon ottaen, mutta you get the idea. Tälläkin laitteella viileys pysyy suunnilleen sen aikaa kun kone on päällä, joten kylmälaukkujäähdytin on lähes pelkkää lumevaikutusta. Ei jatkoon.
 
Ehkä tämä on jo käyty läpi, mutta en löytänyt haulla. Paljon maksaa tuollaisen 2600w pingviinin käyttö esim tunti päivässä. Kun sanotaan että nämä vievät paljon sähköä, mutta jos miettii keskimääräistä sähkölaskua ja paljon menee siirtokuluihin jne, niin onko sillä käytännössä mitään merkitystä. Onko joku laskenut tarkemmin lukemia.
 
Kelit lupailee helpotusta joten aattelin laittaa pinkun vähän syrjempään ja katsoa tuleeko vettä säiliöstä, tulihan sitä. Ei hirveästi, joku 1dl ehkä. -_- ... ilmeisesti on ollut jo "unlikely extreme humidity" kun ei pitäis muuten kerryttää ohjeen mukaan... :D

Lisävitutusta tuo että tossa on jostain syystä 2 tulppaa, ylempi ja alempi, ylemmällä on tosi helppo kastella laitteen takaosaa.
 
Ehkä tämä on jo käyty läpi, mutta en löytänyt haulla. Paljon maksaa tuollaisen 2600w pingviinin käyttö esim tunti päivässä. Kun sanotaan että nämä vievät paljon sähköä, mutta jos miettii keskimääräistä sähkölaskua ja paljon menee siirtokuluihin jne, niin onko sillä käytännössä mitään merkitystä. Onko joku laskenut tarkemmin lukemia.

No ohjeellisesti voit nopeasti laskea vaikka että 10c kwh ja laite syö kilowatin tunnissa.... jos vaikka 8h vuorokaudessa paukuttaa menemään on se 80c päivä.. vaikka 60 päivää niin 50 euroa maksaa jäähdytys. Tuo on jo aika kovalla käytöllä?
 
Lisävitutusta tuo että tossa on jostain syystä 2 tulppaa, ylempi ja alempi, ylemmällä on tosi helppo kastella laitteen takaosaa.
Oman pingviinin mukana tuli kirkas letkunpätkä, joka on tarkoitettu juurikin tuon ylemmän tyhjentämiseen.
edit: Tai lähinnä tarkoitettu käytettäväksi kun laite on kuivausmoodilla, jolloin vettä tulee helposti useampi litra.
 
Minkähän kokoisia noi vesisäiliöt noissa yleensä on? Edellisellä romumatsuilla en luottanut lainkaan automaattikatkaisuun vesiastian täytyttyä ja siinä vettä tuli pari ruokalautasellista parissa päivässä....
 
Minkähän kokoisia noi vesisäiliöt noissa yleensä on? Edellisellä romumatsuilla en luottanut lainkaan automaattikatkaisuun vesiastian täytyttyä ja siinä vettä tuli pari ruokalautasellista parissa päivässä....

Sen voi laittaa vaikka saaviin, jos ei katkaisuun luota.
 
Sen voi laittaa vaikka saaviin, jos ei katkaisuun luota.

Jep, toki pitäisi vain kehittää jokin tukeva jalusta että laitteen saa tarpeeksi ylös.... Laite oli nyt 4-5:nä päivänä ajossa, vettä tuli ehkä 1.5dl, jos vesisäiliön tilavuus on vaikka litra niin silloinhan ehkä kuukauden päivät voisi ajella tyhjentämättä... no aika näyttää. Mutta jos noin harvoin niin sitten en ala puljaamaan mitään saaveja letkun päähän.

Vanhasta laitteesta tuli pari ruokalautasellista parissa päivässä että huomattavasti vähemmän tulee tällä, tai sitten kelit on armeliaammat.
 
Jep, toki pitäisi vain kehittää jokin tukeva jalusta että laitteen saa tarpeeksi ylös.... Laite oli nyt 4-5:nä päivänä ajossa, vettä tuli ehkä 1.5dl, jos vesisäiliön tilavuus on vaikka litra niin silloinhan ehkä kuukauden päivät voisi ajella tyhjentämättä... no aika näyttää. Mutta jos noin harvoin niin sitten en ala puljaamaan mitään saaveja letkun päähän.

Vanhasta laitteesta tuli pari ruokalautasellista parissa päivässä että huomattavasti vähemmän tulee tällä, tai sitten kelit on armeliaammat.
En tiedä mistä laitteesta tässä nyt puhutaan, mutta kunnon jäähyt poistavat näillä keleillä kosteutta ilmasta helposti litran päivässä.
 
En tiedä mistä laitteesta tässä nyt puhutaan, mutta kunnon jäähyt poistavat näillä keleillä kosteutta ilmasta helposti litran päivässä.

Perus whirpoolin pinkku. Ei muuten mutta ohjekirja uhoaa ettei tarvi tyhjennellä muutakuin "unlikely extreme humidity conditions" ... No, ehkä sitä ei tarvikkaan, paitsi ajokauden lopussa...
 
Perus whirpoolin pinkku. Ei muuten mutta ohjekirja uhoaa ettei tarvi tyhjennellä muutakuin "unlikely extreme humidity conditions" ... No, ehkä sitä ei tarvikkaan, paitsi ajokauden lopussa...
Siis onko se joku kaksiputkinen laite ja jos on, niin onko siinä siis joku massasta poikkeava mekanismi, jolla sisäilmasta poistettu kosteus sotketaan siihen ulospuhallettavaan ilmaan tms?

Muuten kuulostaa kyllä vahvasti siltä, ettei se poista sitä kosteutta alunperinkään, jos sitä ei kerran mihinkään kerry.
 
Siis onko se joku kaksiputkinen laite ja jos on, niin onko siinä siis joku massasta poikkeava mekanismi, jolla sisäilmasta poistettu kosteus sotketaan siihen ulospuhallettavaan ilmaan tms?

Muuten kuulostaa kyllä vahvasti siltä, ettei se poista sitä kosteutta alunperinkään, jos sitä ei kerran mihinkään kerry.

Ihan normaali 1 putkinen. Kyllä sitä siis kertyy säiliöön, vähän. Laitteen pitäisi haihduttaa veden ettei tyhjennyksiä tarvita pl tuo "erittäin epätodennäköisen kosteassa kelissä". Noitahan on osittain haihduttavia ja täysin haihduttavia. Tämä taisi käytännössä olla osittain haihduttava.

Käsittääkseni fiksuimmat laitteet käyttää osan kondessivedestä itse laitteen jäähdytykseen parantaen hyötysuhdetta tms. Ehkä se ylempi poistotulppa on tälle vedelle? Ehkä siellä kuuluu olla aina hieman vettä?
 
Niissäkin mistä kosteus poistuu puhalluksen mukana on usein säiliö, mutta sitä ei välttämättä pysty itse tyhjentämään.
Puhaltaahan tuo olimpia splendid myös ilman mukana kosteuden pois ja niin tekee moni muukin yksi putkinen vähän parempi malli.
 
Niissäkin mistä kosteus poistuu puhalluksen mukana on usein säiliö, mutta sitä ei välttämättä pysty itse tyhjentämään.
Puhaltaahan tuo olimpia splendid myös ilman mukana kosteuden pois ja niin tekee moni muukin yksi putkinen vähän parempi malli.
Joo, kyllähän se toki teknisesti mahdollista on, mutta aika harvassa "perusmallissa" sellaista kuitenkaan on. Mitenköhän se on noissa muutenkaan toteutettu?
 
En tiedä mistä laitteesta tässä nyt puhutaan, mutta kunnon jäähyt poistavat näillä keleillä kosteutta ilmasta helposti litran päivässä.

Itsellä tuo laite tuupannut tänään yhden tuollaisen 5l astian melkein täyteen. Eilen tyhjensin kahdesti. Eli kyllä se 1l on aikalailla vähäteltyä ainakin omalla laitteella (Olimpia Splendid Silenclima)

 
Kyllä tuo omakin varmasti osan puhaltaa jos 5pv käytön jälkeen vettä on kertynyt alle 2dl... En vaan jaksais puljata tuon veden kanssa yhtään. :D annan seuraavaksi käydä kunnes kone valittaa vesisäiliön täyttymisestä. Toivottavasti se pytty ei tule niin täyteen ettei kynnyksen laitetta nostaessa vedet lennä ulos pitkin toosaa ja lattiaa :Q
 
Itsellä tuo laite tuupannut tänään yhden tuollaisen 5l astian melkein täyteen. Eilen tyhjensin kahdesti. Eli kyllä se 1l on aikalailla vähäteltyä ainakin omalla laitteella (Olimpia Splendid Silenclima)

Joo, se nyt oli sellainen hiharavistus, kun se vaihtelee niin paljon laitteen ominaisuuksien ja sään mukaan.

Noissa siirrettävissä kaksiosaisissa Argo Ulisse on tämän vuoksi juuri ykkönen, kun se ei tarvitse lainkaan erillistä vesisäiliötä. Vedet kerääntyvät ulkoyksikön pohjalle, josta tuuletin haihduttaa ne ulkoilmaan (pahimmilla keleillä pikkuriikkisen eteensä pärskien).
 
Joo, se nyt oli sellainen hiharavistus, kun se vaihtelee niin paljon laitteen ominaisuuksien ja sään mukaan.

Noissa siirrettävissä kaksiosaisissa Argo Ulisse on tämän vuoksi juuri ykkönen, kun se ei tarvitse lainkaan erillistä vesisäiliötä. Vedet kerääntyvät ulkoyksikön pohjalle, josta tuuletin haihduttaa ne ulkoilmaan (pahimmilla keleillä pikkuriikkisen eteensä pärskien).

Tuo oli samanlainen. Modasin sen tuollaiseksi (eli vedin vesiletkun kylkeen poratusta reijästä ulos). Silloin kun vesi valui ekana ulkoyksikön kennolle ja siitä sinne pohjalle kerääntyen, jossa sitten tuuletin pärskytti ja loiskutti vettä pikkuhiljaa. Siinä oli sellainen ongelma, että aurinkoisella säällä kun kenno oikein lämmin se riitti haihduttamaan vettä tarpeeksi nopeasti. Pilvisellä, ja kostealla säällä taas ei. Vaan vettä kerääntyi ulkoyksikön pohjalla sitä tahtia, että se veden loiskinta alkoi käydä hermoille. Tuuletin suunniteltu tuossa niin, että sen lavat osuvat siihen pohjan nesteeseen joka aiheuttaa hitonmoista loiskintaa jos vettä yhtäänkin enemmän.

Nyt vedet valuvat hiljaisesti astiaan, jonka huono puoli on toki tyhjennystarve. Parasta olisi jos parvekkeella olisi veden poistoa varten viemäri tai jos parvekkeen vedenpoistoputket, olisivat suunniteltu oikein. Niin voisin vetää letkun siististi poistoputkeen. Nyt jos niistä lasken vettä, se valuu kaikki alakerran naapurin terassille. Enkä viitsi viittä litraa tuupata vettä naapurin iloksi joka ikinen päivä :D
 
Ilmeisesti tuo pingviinin yläveden tyhjennysaukko on pelkälle kosteudenpoistomoodille, että saa helpommin jatkuvaa tyhjennystä kun vesi ei kai poistu ulospuhalluksella siinä moodissa. En kyllä ymmärrä miksei sitä voisi käyttää myös kylmennyskäytöllä? Tämä piti lukea muiden valmistajien manuaaleista...

Omassa toosassa ohjekirja käskee aina avata molemmat kun tyhjennetään vesisäiliö, laitteen takana oleva ohje taas käskee käyttää pelkkää pohjatulppaa. "Buttom drain" typotettu komeasti.. Ai helvetti rakastan näitä ristiriitaisia ja huonoja ohjeita. Myös englanniksi.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
259 416
Viestejä
4 507 046
Jäsenet
74 395
Uusin jäsen
amer

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom