Noniin. Allekirjoittanut kärvistelly tässä omassa 80 neliöisessä kerrostalo-osakkeessa nyt muutamia vuosia välillä jopa yliampuvissa hellekausissa. Ylin kerros, päätykämppä johon porottaa aurinko käytännössä koko päivän ympäri. Ruokaa kun erehtyy keittiössä tekemään niin 32 ylittävät lämpötilat eivät ole harvinaisia, ja nukkuminen on käytännössä yhtä helvettiä 30-50 päivää vuodesta. Joka ikkunassa on sälekaihtimet, oleskelutiloista löytyy tämän lisäksi pimennysverhot. Tällä hetkellä kuumuutta vähentämässä on toiminut Matsuin pingviini kaksiputkiseksi modattuna, meteli on kuitenkin sietämätön, kondenssivettä saa jatkuvasti tyhjentää ja jäähdytystehossa jäädään silti kauaksi optimaalista.
Noh tänä kesänä oli sitten tarkoitus hankkia vihdoin ilmalämpöpumppu asuntoon, tähän taloyhtiöltä anottu lupa kuitenkin kaadettiin lisääntyneeseen sähkönkulutukseen ja kasvaneeseen meteliin. Taloyhtiössä kaikki parvekkeet ovat lasitettuja. Nyt otsassa olevan elimen takia tulinkin tänne tiedustelemaan minulle olemassa olevia vaihtoehtoja.
Löysin ympäristöministeriöltä tämmöisen pykälän:
"Rakennusta palvelevien tai rakennuksen LVIS-laitteiden aiheuttama keskiäänitaso saa olla enintään 45 dB saman tai läheisen rakennuksen ikkunan ulkopuolella, parvekkeella, pihamaalla, tai muussa vastaavassa paikassa asuinalueella ja muilla melulle herkillä alueilla"
Jos kyseinen mahdollinen ilmalämpöpumppuni jää alle tuon 45 dB naapurin parvekkeelta/ikkunasta mitattuna niin onko taloyhtiön eväämisperuste tältä osin mitätön? Ymmärtääkseni taloyhtiö saa kieltää lämpöpumpun lähinnä rakenteellisten muutosten(esim. timanttiporaus) ja mm. omistavansa julkisivun takia. Jos kuitenkin kokonaisuuden pystyy asentamaan tekemättä rakenteellisia muutoksia taloyhtiön omaisuuteen tai aiheuttamatta yli 45dB meluhaittaa naapureille, voisinko saada ihan perinteisen ilpo kokonaisuuden asuntooni taloyhtiön päätöksestä huolimatta, vai ovatko lakipykälät taloyhtiön puolella asiassa?
Jos nyt taloyhtiön päätöstä ei voi kumota, niin kuinkas sitten siirrettävien säätely. Jos pystyn muuttamaan perinteisen ilmalämpöpumpun "siirrettäväksi(työkaluitta purettavissa?)" niin onko taloyhtiön lupa tässä tapauksessa tarpeellinen? Eikö laitteeni ole tuolloin verrastettavissa siirrettävään ilmastointilaitteeseen. Käytännössähän tämä ei vaadi kuin jalusta-asennusta ulkoyksikölle, pikaliittimiä laitteen kupariputkille sekä sähköjen kytkemistä tavallisella pistotulpalla.
Jos nyt ylläoleva on hulluuden suurta ajattelua ja allekirjoittanut haluaisi luvallisesti viilentää kerrostaloasuntoaan mahdollisimman hiljaisesti ja tehokkaasti, niin mikä olisi oikea laite käyttööni, kun budjetti ei sinällään ole rajoittava tekiä?
Ammattikäyttöinen ilmastointilaite PT 6500 S - TROTEC
Tekeekö esim tämmöisellä käytössäni mitään, ja onko ylimääräiset tuhannet vrt. vaikka Argo Ulisse 13:sta ihan hukkaanheitettyä rahaa?
Tämä byrokratia vaikuttaa asian kanssa vähän tyhmältä, kuka tässä nyt sitten voittaa jos ostan viisi pingviiniä asuntooni puhisemaan vrt. yksi oikeaoppisesti asennettu ilpo. Luulisi että sähkönkulutus ja metelihaitta on aivan eri luokkaa noilla siirrettävillä pömpeleillä.