Ongelma ei ole niinkään AMOLED-tekniikassa vaan Samsungin tv-puoleltakin tutussa perseilyssä. AMOLED-näytöllisiä puhelimia löytyy lähes 3000 Hz PWM asti, mutta Samsung jostain syystä haluaa pulssittaa noita vahvasti ja hitaasti. Kaikki tai lähes kaikki muut valmistajat ajavat näyttöjään korkeammalla PWM:llä. (Sitä en tiedä miten puhelinmaailmassa asiat menevät, mutta telkkareiden puolella LCD ei suojaa huonolta PWM:ltä, vaan se on täysin muista tekijöistä kiinni. Oledit sen sijaan eivät tyypillisesti välky.)
Jeps, tässä Samsung S21FE:n 10 viivaa@1/25 s, eli 250 Hz PWM@20 % kirkkaus:
Valoaikaa on reilusti vähemmän kuin pimeyttä.
Entäpä uudempi Samsung A54@20 % kirkkaus:
Samanlainen pupilleja jumppaava ja pumppaava strobo. 250 Hz.
Jo ikivanha Samsung S6 oli yhtä hyvä, eli huono@20 %:
Halpis OnePlus Nord 2 CE näyttää mallia 15 viivallaan (375 Hz):
Tadaa, nyt on ja off kestävät yhtä kauan, eli ei pupilli ei kerkeä aueta niin paljon kuin Samsungeilla. Tällöin pupillijumpan liikelaajuus on pienempi kuten jollain fuskaavalla punnertajalla, minkä ansiosta jaksaa pidempään tihrustaa näyttöä.
Meikäläisen Nokia 7+:n IPS näyttää mallia, miltä valkoisen viivan vaakapanoroinnin oikeasti kuuluisi näyttää@20 %:
Ah, siinä silmä lepää yhtenäisessä valossa pupilli vakiohalkaisijassaan.
F2,8, 1/25 s, ISO 5000.
@Ihmemies MacGyver
Edit. Panorointinopeus ei näköjään ole ollut aivan vakio. OnePlussan 375 Hz:n 15 viivalla mustat välit olisivat silti selvästi kapeampia kuin Samsungien 10 viivalla, vaikka panorointinopeus olisi ollut sama.
Edit 2. Eihän tuo panorointinopeuden vaihtelu vaikuta on/off -suhdelukuun, eli @20 % kirkkaudella Oneplussalla valo on päällä ~50 % ajasta vs. Samsungeilla ~25-30 % ajasta. Tuo kirkkaus oli vakioitu eri luurien välillä täsmäämään Nokia 7+@20 %:iin valkoisen testikuvan ja kameran valotusmittarin avulla. Automaattiset kirkkaussäädöt oli pois.
Edit 3. Pitää katsoa, jos saisin lähiaikoina perustettua uuden ketjun amoledien PWM-keskustelulle. Se on ihan mielenkiintoinen aihe. Kuvaputket välkkyivät, ekat littunäytöt eivät, ja nyt taas monet ledivehkeet välkkyvät rasittaen silmiä, jos näyttö peittää ison osan näkökentästä/on herkät silmät.