@Justin Case Senkun ruuvaat P-58 SMA-liittimet kiinni tuohon b525s modeemin SMA-liittimiin kiinni.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Hyvää joulua!
Osallistu io-techin piparikakkutalokilpailuun 2024 Linkki osallistumisketjuun >>>
SER-huutokaupat hyväntekeväisyyteen käynnissä! Linkki huutokauppaan >>>
Onko jotain vinkkejä antennin asennukseen, muuta kuin Cellmapperilla suunta ja katolle speedtestiä ajamaan purkin kanssa, niin saa siirrellä antennia.
Ohjeissa on, että suositeltu väli olis 66cm-96cm niin, että antennien kulma olis noin 90 astetta. Verkot ois 800 ja/tai 1800.
Vissiin se harava suunnataan tolppaa kohti, eikä antennin kärki.
E: kävin katolla ja härväsin, näyttääkö tämä nyt siltä, että tuosta sais kaiken hyödyn irti, aikasempi tilanne pari viestiä takanapäin. Ainakin nopeudet parani jonkin verran, mutta tuo sinr heittelee vieläkin jossain -5 ja 8 välillä.
Antennin kanssa DNA 400:
Ilman antennia Telia 100:
Suunnatessa kannattaa kiinnitää huomiota signaalin voimakkuuteen ja laatuun (RSRP ja RSRQ) kun nämä arvot ovat tapissa voi ihmetellä SINR arvoa. Nopeustesti tarkistuksen vuoksi.Onko jotain vinkkejä antennin asennukseen, muuta kuin Cellmapperilla suunta ja katolle speedtestiä ajamaan purkin kanssa, niin saa siirrellä antennia
Vähän hämmentävä kysymys mutta mutta kärki (puomi) antennia kohti.Vissiin se harava suunnataan tolppaa kohti, eikä antennin kärki.
Okei, pitääpä huomenna vielä valosalla pyöritellä noita. Nyt on taas pahin ruuhka päällä ja tässä tulokset, voinee olla tyytyväinen jo tähän.
Ilman antennia ja antennin kanssa
Kai tiedät että ZTE MF286 tukee vakiona vain yhtä antennia eli MIMO ei vakiona toimi.Toisekseen, alemman antennin ollessa modeemin Main portissa UL nousee n. 3 mbps.
@hl_tc
Tuohon on vaikea ottaa kantaa, molemmat antennit saman tasoisia ehkä Iskrasa pienempi varsinkin lähettimen hyötysuhteeseen vaikuttava SWR arvo eli em vaihtaisi.
Kai tiedät että ZTE MF286 tukee vakiona vain yhtä antennia eli MIMO ei vakiona toimi.
Jos tuon saa avoimella kaupalla niin kannattanee kokeilla tosin ulkoisten suuntaavuus on huonompi (monitie häiriöt) kaapelin vaimennus 10dB? jää kyllä poiis.ulkokäyttö modeemi?
Cellmapperhan on mitattu puhelimilla, joten kunnon antennivarustuksella on pidemmät kantamat
Onhan ne relevanttia tietoa puhelimille. P-56 ulkolisäantenneilla ja sillä vakiolla 10m pitkällä ohuella piuhalla 2100MHzkin kuuluu ainakin 3,5kmJees eli ne solukantamat eivät ole relevanttia tietoa, vaan voinee olettaa, että solua on sinne suuntaan x kilometriä lisää mutta tehot vaan pienenee mitä pidemmälle mennään.
Maaseudun mökin netti on muuttunut aivan onnettomaksi kun oli pakko vaihtaa palveluntarjoajaa, nyt siis ihan pätkii, joskus nopeustestillä pääsee noin 10mb lataukseen, mutta yleensä ei edes pysty tekemään testiä. Olen kokeillut tarjoajista Elisaa ja DNA:ta. Nyt DNA.
Ulkoinen antenni on jokin vanha, ja sisällä modeemina Huawei E5186s.
Nyt hieman kastanut varpaita tähän ulkoisten antennien veteen ja näköjään kyseessä on ihan oma taiteenlajinsa..
Mitäköhän tänne kannattaisi laittaa?
Mökki sijaitsee "alhaalla" järven rannalla keskellä metsää ja cellmapperin perusteella DNA:n potentiaaliset antennit sijaitsevat:
1. Matkaa noin 3km linnuntietä, mutta välissä on runsaasti metsää ja mäkeä. Bands 1,3,20,28. Yksi keila kattaa mökin sijainnin.
2. Matkaa noin 10km järven yli. Bands 20,28, keilat näyttävät menevän sivuille eikä mökin suuntaan.
Tarvitseeko muuta tietoa? Luulen vaihtoehdon 1 olevan se parempi.
Ulkoinen antenni
Olin miettinyt että hankitaan uusi, nyt MIMO esim. Iskra P-60 tai P-58, pitäisi riittää noihin etäisyyksiin, pitäisikö mastosta katsoa jotain speksejä ensin?
Modeemi
Tämän entisen kait pitäisi riittää, kun siihen saa kaksi ulkoista antennia kiinni, mutta Satshopista kehoittivat katsomaan, että modeemi tukee kahta samanaikaista taajuutta ja mainitsivat esim. Huawei 535:n. Onko käytännössä mitään merkitystä?
Kiitos!
10km päässä näkyy olevan vain 700Mhz ja 800Mhz.Hommaa vaikka Huawei B818 modeemi DNA:lta 60 euron hintaan asiakaspalautusversiona.
3 km matkan pitäisi kulkea hyvin lisäantenneille 1800-2600 Mhz taajuudet. Metsä voi tosin syödä ne signaalit ja jos on jotain mäkiä välissä niin tappaa varmasti ne taajuudet.
10 km taitaa olla jo liian pitkä matka noille 1800-2600 Mhz taajuuksille yagi-antenneille. Joku sopiva Grid-antenni voisi toimia siinä.
Hommaa vaikka Huawei B818 modeemi DNA:lta 60 euron hintaan asiakaspalautusversiona.
3 km matkan pitäisi kulkea hyvin lisäantenneille 1800-2600 Mhz taajuudet. Metsä voi tosin syödä ne signaalit ja jos on jotain mäkiä välissä niin tappaa varmasti ne taajuudet.
10 km taitaa olla jo liian pitkä matka noille 1800-2600 Mhz taajuuksille yagi-antenneille. Joku sopiva Grid-antenni voisi toimia siinä.
Niinkuin kuvassakin lukee nuo uplink/downlink puhutaan "band28" eli B28. Muiden taajuuksien bandit: LTE frequency bands - WikipediaPahoittelut että tosiaan suurin osa näistä termeistä on toistaiseksi ihan x-filesia..
mastovaihtoehto 1 näyttäisi kattavan taajuuden 728, 783mhz (uplink, downlink).
Mastossa 1 näyttäisi olevan myös joku todella isokeilainen pinkki taajuus (todennäköisesti B20), joka jatkuu kuvasta ulos, joka kattaa alueesi ja mahdollisesti tuo ruskea joka näyttää jäävän luoteessa lyhyeksi, voi todellisuudessa kuulua mikäli mökki on merkkatun alueen länsipäässätai ulkoantenneilla itäpäähänkin.
Eli 2-3 bandia pitäisi oleman tarjolla.
Ok, joo kiitos. Tsekkasin että sininen ja pinkki ovat molemmat "APT (B28 FDD)", tuo pieni ruskea keila on "B20 FDD" ja lisäksi vielä hyvin pieni punainen maston lähellä on "IMT (B1 FDD)". Suht matalia taajuuksia näköjään, mutta 3 siis. (B1, B20, B28). Mutta kuitenkin tuollaisen Iskra P-58:n scopessa pitäisi olla näköjään. Onko mitään syytä ettäkö kyseinen antenni ei toimisi hyvin sijaintiin, tai kannattaisi olla matalamman taajuuden antenni?
Järven takan oleva masto on yhtälailla B20 ja 28 näköjään.
Ok, modeemista hoksasin sen että laitteissa voi tosiaan olla eroa monta bandia pystyy käsittelemään samanaikasesti - ilmeisesti tuo B818 pystyisi tukemaan jopa neljääkin, eli varmasti riittää.
Itse suosittelisin katsomaan modeemin, joka tukee 700Mhz 5G:tä ja 800Mhz 4G:tä yhtä aikaa (n28+B20), jos varminta vaihtoehtoa hakee.
Tämänhetkinen 5G on rakennettu 4G:n päälle, vielä ei ole kuluttajakäytössä 5G:tä, joka toimisi ilman 4G-yhteyttä. Mutta eri laitteissa on eroa, mitä taajuuksia tukevat yhtä aikaa. Cacombos.com on hyvä sivusto niiden tarkistamiseen, vaatii hieman opiskelua tosin että ymmärtää mitä katsoo.Mistä löytyy tuollainen modeemi? Katsoin Verkkiksen 5G-modeemeita, eikä yhdessäkään mainittu että samanaikaisesti tukee sekä 5G:tä että 4G:tä.
Mistä löytyy tuollainen modeemi? Katsoin Verkkiksen 5G-modeemeita, eikä yhdessäkään mainittu että samanaikaisesti tukee sekä 5G:tä että 4G:tä.
Kysytäämpä täältä viisaammilta ennenkun mennään hätäpäissään ostamaan väärä antenni Mökille olisi tarkoitus laittaa suuntaavaa antenni. Periaatteessa Huawei B315 modeemi saa keittiön ikkunalla yleensä 3tolppaa (joka täydet) ja nopeudetkin ihan ok, mutta välillä tulee sitten tippumisia ja muutenkin modeemin saisi vähän järkevämpään paikkaan ulkoisella antennilla ettei nökötä tuossa keittiön pöydällä ikkunaan työnnettynä
Antennimasto on valmiina televisiota varten ja tuohon olisi tarkoitus alemmaksi laittaa tuo 4g antenni. Antenniputki arviolta jossain 5-6metrin korkeudessa maanpinnasta. Lähimpään tolppaan jonka tiedot liitteenä on matkaa noin 4.5-5km. Minkälaista järki hintaista antennia suosittelette, entä minkälaista kaapelia kannattaisi vetää. Kaapelin pituudeksi tulee varmaankin noin 7-9metriä. Modeemina on tosiaan B315 Huawei. Pääasiana vakaa yhteys, 100mb liittymäkin vaan tuossa kiinni eli sen isompia nopeuksia ole tarvetta miettiä
Kauppana varmaankin suomalainen niin postitukset yms on järkevämpiä tuon kokoisille ja samasta olisi hyvä saada sopiva kaapeli ja liittimet, että yhdellä tilauksella saisi kaiken tarvittavan. Plussaa jos vanhaan tv antenniin saisi samasta paikasta laadukasta kaapelia, pitäisi vetää uusi kaapeli ja sille tulee pituutta tv antennilla --> televisiolle noin 15metriä.
Voinko kuitenkin kytkeä kummatkin katolta tulevat piuhat B315 ja homma toimii myös niin, mutta ei toki saada tuota kahden kaistan samanaikaista hyötyä? Vai eikö toimi ollenkaan tuollaisella "tupla" antennilla jos liittää tuon P-58:n nykyisten pikku vakio sisäantennien tilalle? Liittimethän on ilmeisesti oikeat myös B315 vaikken nyt suoraan liitin tyyppiä mistään netistä äkkiä haeskelemalla löytänyt.
Sulla on nyt käytössä matalan taajuuden kapeakaistainen antenni päivittämällä sen vaikka laajakaisaiseenMorjentes, tällä hetkellä katolla iskara P40 ja modeemina b715. Nyt on ruvennut netin vauhti hiipumaan ja itsellä ei mitään käryä näistä, niin minkäsmoista antennia kannattaa päivittää tähän likimpänä (n.4km) olevaan tolppaan.
Onko päivityksestä edes mitään hyötyä?
Ulkona puhelin yhdistää tuohon sektori 53(1800mhz) ja silloin on nettikin kohtalainen puhelimessa.n.100/10
Morjentes, tällä hetkellä katolla iskara P40 ja modeemina b715. Nyt on ruvennut netin vauhti hiipumaan ja itsellä ei mitään käryä näistä, niin minkäsmoista antennia kannattaa päivittää tähän likimpänä (n.4km) olevaan tolppaan.
Onko päivityksestä edes mitään hyötyä?
Ulkona puhelin yhdistää tuohon sektori 53(1800mhz) ja silloin on nettikin kohtalainen puhelimessa.n.100/10
Tuo P-58 menee ihan nätisti B315:n kaveriksi. 2x2 MIMO toimii hyvin, toki 2CA ei sitten toimi B315:lla, joten B715 on hyvä hankinta 2-3CA käyttöön, jos saat sellaisen hankittua.
Paljos signaaliarvot (RSRP, RSRQ, SINR) on ulkoisella antennilla ja ilman ulkoista antennia B28:lla ja B20:lla? Entäs B3 lukolla ilman antenneja? B715 ei tue 3C-20 tai 3C-28 komboa, joten uudempi päätelaite tai ulkomodeemi voisi parantaa nopeuksia. Mikä puhelin käytössä? Toki tuo Iskra kannattaa vaihtaa P-58/60, jossa tuki korkeammille taajuuksille. n78 tonne tuskin heti tulee tuonne.
Hassua että tuohon tukariin ei ole mappaantunut Cellmapperissa B1 tai B20. Kyseessä on SYVin uusi tukari Nokian tekniikalla, joten jotain lastentautejakin voi vielä siellä olla...
Mitä nopeuksia saat nykyisellä B715:lla? Käyttääkö B28 vai B20? B28 carrieriet on 2x10 MHz ja B20 on 20 MHz.
Kiitoksia vaivannäöstäsi! Elikkäs puhelimena on Huawein p20pro, ulkona "hotspotissa" Speedtest.net:llä testattuna D: 110 U:25 Ping:20
Sitten reitittimen kautta mitattua, kaikki luvut ovat noin ja pyöristettyjä jokaisella asetuksella tein viisi speedtestin ajoa.
Reitittimestä ei löytynyt B28+B20 eikä myöskään B3. Joten testit on tehty Auto asetuksella sekä 1800mhz asetuksella. Auto asetus päällä tiedoissa näytti LTE800
Ulkoantenni
(auto lte800) RSRP -90, RSRQ -9, SINR 3. D:5, U:20, Ping:35
(1800mhz) RSRP -91, RSRQ -3, SINR 24. D:32, U:25, Ping:29
"Valkoiset lämiskät, pupunkorvat, mitkä lie"
(auto lte800) RSRP -100, RSRQ -11, SINR 1. D:5, U:15, Ping:23
(1800mhz) RSRP -111, RSRQ -7, SINR 7. D:44, U:1, Ping 29
Kuten arvata saattaa ei ole ihan hallussa nämä avaruus jutut.
Elikä uuden reitittimen ostoon sekä antennin. Olisikos vinkata tuolle Iskara P-60 antennille jokin hyvä reititin.
Saako ulkoreitittimellä mitään etua vs sisällä olevaan.
Kyseessä on omakotitalo (jonka omistan) joten asennuksille ei käytännössä ole rajoitteita. (Muuta kuin raha)
Edit; Sehän piti vielä muistaa sanoa että DNA;n kanssa on useampi puhelu käyty ja tukiasemaa on kaiten "korjailtu" useampaankin kertaan.
Kesällä -21 oli jokin uutinen että olisi 5g verkkotulossa mutta DNA;n päässä tämä uutinen oli harhaanjohtava. Tekivät laite uusintoja ja kait jotain "valmiutta" 5g verkkoa varten.
Kiitoksia kattavasta vastauksesta!Tässä tulikin jo aika hyvää infoa. Vaikuttaa siltä, että tuo LTE800 on ruuhkainen, koska kuten itsekin huomaat niin 5 Mbps tulee kyseisellä taajuudella riippumatta siitä onko ulkoantenni käytössä tai ei. Vahvistus ulkoantennilla LTE800 B20:lle on 10 dBm arvojen mukaan, joten ihan odotusten mukainen. Sitä ihmettelen, että jos Auto-asetuksella tulee vain tuo 5 Mbps, koska silloin pitäisi kyllä CA toimia. Jos lukitset B20 LTE800 niin näkyykö 4G+ logoa? Mihin CELLID yhdistää, jos katsot modeemista tai LTE H-MONITOR ohjelmalla? Mietin, että yhdistääkö toiseen tukiasemaan kuin 42211 tai jotain...
LTE1800 vaimenee sisällä 20 dBm verrattuna ulkoisiin antenneihin. Antenni ei varmaankaan juurikaan vahvista, mutta jos se on ulkona katolla vs modeemi sisällä jossain väärässä nurkassa niin ero voi olla isokin. Ilmeisesti rakennus vaimentaa yllättävänkin paljon ja sitten ehkä modeemi ei ole optimaalisessa paikassa sisällä (toisaalta silläpä ei ole väliä, koska sulla on ulkoiset antennit). B3 on siis LTE1800. B28+B20 (LTE700+LTE800) kombo ei ole tuettu B715-laitteessa.
Suosittelen kokeilemaan LTE H-MONITOR ilmaista ohjelmaa. Sillä pystyt säätämään mitkä tahansa taajuudet. Kokeile vielä lukita sillä B3 LTE1800 ja katso näkyykö Huawein hallintasivulla tai LTE H-MONITORissa silloin 4G+ logo. Tämä indikoi, että CA toimii, eli B3+B3 (3C) kombo. Kokeile myös LTE H-MONITORilla lukita B28 pelkästään ja sitten B28+B3. Yleensä B28 on aika ruuhkaton.
Kokeile myös LTE2100 B1 lukkoa, miten se toimii?
On myös tosiaan hyvin mahdollista, että tuossa tukarissa ei ole kaikki ihan kunnossa vieläkään. Noissa uusissa Nokian tukareissa on ollut ongelmia ja tuntuu että ne ei ole iskussa vieläkään.
Iskran P-60 on ihan ok, mutta en usko tuonne tulevan 3,5 GHz n78ia. Toi päätelaite kysymys onkin sitten vähän haasteellisempi. Yksi vaihtoehto voisi olla kokeilla ZTE MC7010 tai Zyxel NR7101 ulkomodeemia. Molemmissa on aika hyvät taajuuskombot. Minkä tahansa laitteen ostatkaan niin kannattaa varmistaa, että laitteen voi palauttaa, jos ei ole tyytyväinen nopeuksiin ja luotettavuuteen.
P.S. Kannattaa cellmapperia ulkoiluttaa kun olet liikkeellä tuolla niin jospa tuohon tukariin 42211 tukariin ilmestyisi muitakin taajuuksia.
@Johnnydoe
Vielä tarkistuksen vuoksi niin sulla on nyt käytössä tämä antenni ?:
Eli esim 1800MHz jää haaveeksiIskra P-40 MIMO 3G/4G/LTE/GSM-suunta-antennipaketti (2 antennia), 700-960 MHz, 2 x 12-13 dBi
Erittäin laadukas antenni 3G/4G/LTE/GSM/WiFi-signaalin voimakkuuden parantamiseen. Soveltuu parhaiten kauas tukiasemista missä tarvitaan suuri vahvistus matalille taajuuksille. Vahvempi signaali mahdollistaa nopeamman ja luotettavamman nettiyhteyden.www.satshop.fi
Joo mäkin ihmettelin noita arvoja mutta varsinkin lähetyspuolella SWR nousee niin suureksi että upload ei todennäköisesti toimi.Näyttipä se 20 dBm kuitenkin olevan parempi tuo LTE1800, vaikka antenni ei tue, joten ei se ihan turhaa ole pupunkorvat vs. katolla antenni. SINRkin parantui merkittävästi.
Joo mäkin ihmettelin noita arvoja mutta varsinkin lähetyspuolella SWR nousee niin suureksi että upload ei todennäköisesti toimi.
Vaihtaisin kyllä aluksi antennin laajakaistaiseen log periodiseen.
@eki912 Täytyy laittaa muistilistalle, kun käy tuossa kaupungissa pyörähtämässä niin käydä DNA:n tiskillä kyselemässä.
@Ogeli Joo kyllä on. Päivitän tuon antennin ihan ASAP koska onhan tuo downloadi saatava suuremmaksi kuin naapurilla (hänellä valokuitu)
Antenniksi arvelin tuota Iskaran P-60 tai Iskara P-58. Hinnassa euron ero ja vahvistuksessa 0.5db. Tukiasemaan mittasin 4.1km linnuntietä että tuskin hyötyä saa tuosta 0.5db:stä. Ehkä tuon P-60 otan ihan vain varuilta jos se 5g sattuukin joku kaunis kesäpäivä tulemaan näille lakeuksille. Vai olisiko suositella jokin toinen antenni?
Reititin vaihtuu kanssa ja tuo ekin kehuma laite vaikutti aivan hyvältä. Tosin saako siitä mitään hyötyä?
@snow28 Joo todenäköisesti jatkan vielä tuolla sisämodeemilla ja testaan "paremmalla" antennilla. Ja jos saan testattavaksi tuon B818:n niin vaihdan sitten sen reitittimenkin jos siitä vielä jotain etua saa.
ps: Onko näillä vanhoilla romuilla mitään arvoa? Ja onko näille edes kysyntää?
B315 pystyy käyttämään vain yhtä taajuutta kerrallaan kun on Cat4-laite. Ulkoisilla antenneilla 1800 MHz tulee todennäköisesti ihan käyttökelpoiseksi ja 4G-laitteen päivitys on hyvä tehdä, jotta saa vähintään 2CA toimimaan. Miltä signaaliarvot näyttävät tällä hetkellä, jos katsot Huawein hallinnasta tai aina parempi, jos katsot LTE H-MONITOR ohjelmalla? RSRP, RSRQ, SINR ja käytetty taajuus olisivat oleellisimmat tiedot. Jossain vaiheessa noi B28:t menevät Teliallakin kyllä 5G:lle.
Telian tukiasemassa on 3 eri taajuutta, mutta noiden low-bandien yhtäaikainen käyttö ei oikein helposti onnistu nykyisillä CPE-laitteilla. 3+28 (LTE1800+B28) kombo varmaan toisi kuitenkin ihan hyvät nopeudet ja auttaa siihen, että nopeudet eivät tipu ruuhkassakaan ihan onnettomaksi. Esim. Huawei B715:sta saa käytettynä muutamalla kympillä ja SMA-liittimet löytyvät valmiina. Sitten parempi B818 on TS9-liittimillä, joten vaatii TS9->SMA adapterit väliin.
Iskran antennit ovat takuuvarmasti hyvät ja parhaat kaapelit (tosin paksuutta tulee toki lisää) mitä rahalla saa kannattaa ottaa vaimentumien minimoiseksi. Kaapeli luonnollisesti kannattaa pitää mahdollisimman lyhyenä vaimentumien minimoimiseksi. Satshop hyvä paikka katsoa noita antenneja ja kaapeleita. Joku Iskran P-58 voisi olla ihan pätevä harava sinne.
Tälle ääni!Vai olisiko helpompi ratkaisu uusi modeemi?