- Liittynyt
- 13.03.2017
- Viestejä
- 511
Mikä yhteystapa on kyseessä? 4G/5G/Valokuitu/Ethernet, vai A-/VDSL?
Tärkeä tieto jäikin, 4G siis kyseessä.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Mikä yhteystapa on kyseessä? 4G/5G/Valokuitu/Ethernet, vai A-/VDSL?
Sinuna rakentaisin pfSense-palomuurin. Tein asiasta muutaman videon jos aihe kiinnostaa.No menin gikanttiin kyselee reititintä.. ne oli pihalla kuin lumiukot..
Kysytään täältä.
Eli valokuitu tulossa 500/500(purkii jo seinäs) Valoo toimittaa sen.
Siihen perään RJ-45:lla pitäis joku purkki saada josta voisi jakaa kahdelle eri sisäverkolle netin.
Ei tarvitse olla wifia tos purkissa mutta mitä muuta siin pitää olla? No palomuuri tietty ja sit jotain mitä en tiedä, kertokaa te.
Mitäs suositellaan?
Ekaa kertaa kuulen ks. sanan.. täytyy tutustua. saisiko pähkinänkuoressa miksi tuo kandee laittaa eikä perusreitititintä joka tekisi kaksi verkkoa?Sinuna rakentaisin pfSense-palomuurin. Tein asiasta muutaman videon jos aihe kiinnostaa.
Ekaa kertaa kuulen ks. sanan.. täytyy tutustua. saisiko pähkinänkuoressa miksi tuo kandee laittaa eikä perusreitititintä joka tekisi kaksi verkkoa?
Kyseessä on markettireititimiä huomattavasti monipuolisempi ja suorituskykyisempi palomuuriohjelmisto. Tämä koskee myös tietoturvaa ja mahdollista ohjelmistotukea tulevaisuudessa. Monipuolisuudella tarkoitan myös kotikäyttöön sopivia ominaisuuksia.Ekaa kertaa kuulen ks. sanan.. täytyy tutustua. saisiko pähkinänkuoressa miksi tuo kandee laittaa eikä perusreitititintä joka tekisi kaksi verkkoa?
Siihen perään RJ-45:lla pitäis joku purkki saada josta voisi jakaa kahdelle eri sisäverkolle netin.
Mitens kun TP-Link TR-ER7206 tuommosta suositeltin. Onko nää sit jotenkin huonoja ks homman kun täällä ketjussa ei mistään tämmöisistä tarjota ehdoituksia. Katoin videos tuosta edgerouterista ja se ainakin oli hyvin siinä selitetty mutta rupes tuo häiritsemään että suorituuko se 500/500 liikenteestä.. eikös se tarkoita vain sitä että ei saa max nopeutta ulos? Ei kai se ping viiveeseen vaikuta..... joo ei oo mul helppoo..anteexpfSense on hyvä, mutta myös aika paljon kalliimpi ratkaisu kuin perusreititin. Edgerouter-X suoriutuu juuri ja juuri 500/500-liikenteestä (tai 1000/0), hinta 65e. MikroTik Hex -sarja suoriutuu noin 1000/1000-liikenteestä, maksaa jonkun 60-80e, mutta konffaamisessa on melkoinen oppimiskäyrä.
EdgeRouter X jaksaa vetää lähemmäksi 900Mbps sisään, mutta jos otat esim SQM:n käyttöön (kaistan priorisointiominaisuus), nopeudet tippuvat 250Mbps:iin koska rauta on heikko. Tämän takia suosittelin pfSensea.Mitens kun TP-Link TR-ER7206 tuommosta suositeltin. Onko nää sit jotenkin huonoja ks homman kun täällä ketjussa ei mistään tämmöisistä tarjota ehdoituksia. Katoin videos tuosta edgerouterista ja se ainakin oli hyvin siinä selitetty mutta rupes tuo häiritsemään että suorituuko se 500/500 liikenteestä.. eikös se tarkoita vain sitä että ei saa max nopeutta ulos? Ei kai se ping viiveeseen vaikuta..... joo ei oo mul helppoo..anteex
Eli tuo Edgerouter X tekee kaikki mitä tarviin? Jakaa pari eri sisäverkkoa ja niille molemmille osoitteet ja palomuurit ynm.. ja saakohan siitä avattua portteja jos haluu? Se maksimi nopeus datas ei ole niin tärkeää. Nyt on pärjätty hyvin 100/10 kuparilla. Kunhan ping ois pieni ja yhteys luotettava.EdgeRouter X jaksaa vetää lähemmäksi 900Mbps sisään, mutta jos otat esim SQM:n käyttöön (kaistan priorisointiominaisuus), nopeudet tippuvat 250Mbps:iin koska rauta on heikko. Tämän takia suosittelin pfSensea.
100/10 yhteydellä EdgeRouter X on sulle no-brainer valinta. Käytettyjä myydään alle 50€:lla.Eli tuo Edgerouter X tekee kaikki mitä tarviin? Jakaa pari eri sisäverkkoa ja niille molemmille osoitteet ja palomuurit ynm.. ja saakohan siitä avattua portteja jos haluu? Se maksimi nopeus datas ei ole niin tärkeää. Nyt on pärjätty hyvin 100/10 kuparilla. Kunhan ping ois pieni ja yhteys luotettava.
Sen perään toisee verkkoon joku messi verkko ja toinen menee vanhemmille lähinnä tv... jotain näistä ymmärrän mutta en läheskään tarpeeksi että osais tehä jotain parempaa.
100/10 yhteydellä EdgeRouter X on sulle no-brainer valinta
Ymmärrsin että kyse oli 100/10 yhteydestä. My bad. 500/500:n osalta ehdin jo kommentoida tuolla muutaman viestin ylempänä.Ei, vaan se oli 500/500. Eli normikäytössä ER-X riittää, mutta ei saa ihan kaistaa täyteen jos liikennettä kumpaankin suuntaan täydet. Harvoin on.
Ping on viive.Katoin videos tuosta edgerouterista ja se ainakin oli hyvin siinä selitetty mutta rupes tuo häiritsemään että suorituuko se 500/500 liikenteestä.. eikös se tarkoita vain sitä että ei saa max nopeutta ulos? Ei kai se ping viiveeseen vaikuta..... joo ei oo mul helppoo..anteex
Käytännössä sillä hwnatilla edgerouter x toimii 500M yhteydellä 'ok', mutta jos bitti virtaa täysillä sillä on vaikutus muuhun samanaikaiseen toimintaan, on sitten toiminnasta kiinni huomaako sitä, vai onko se täysin merkityksetöntä. Jos qos kytkee päälle tuossa ER-Xssä jotta se samaan aikaan tapahtuva muu liikenne ei häiritse pingiä, on nettiyhteyden max nopeus n. 250M.
QOS olisi ihan kiva, mutta ei välttämätön.
Riittää vääntö kunhan tuo verkkokortti on tuettu ajureiden osalta. Kannattaa siis tarkistaa. Henkilökohtaisesti suosittelen QoS:ia aina jos/kun on vain mahdollista. Vaikka kyse olisi hetkittäisestä hyödystä silloin-tällöin, kyse on silti hyödystä. Gigasta kaistaa ei ihan tuosta noin saada tukkoon, mutta jos sattumaltaan lataat pelejä jostain Steamista, lähettelet kuvia/videoita puhelimestä pilveen jne, niin raja voi siltikin tulla vastaan. Kyse on melko mitättömästä vaivasta, joka kerran konfiguroituna oikein palvelee vuosia.Minkälaisen raudan tarvitsee 1G/1G kuituyhteydelle? Itsellä mietinnässä esim. pfsense Dell Wyse 5070 Intel Celeron J4105 suorittimella ja Intel i350T2V2 dual port verkkokortilla. Riittääkö tuossa raudassa vääntö vai pitäisikö olla tehokkaampaa rautaa? QOS olisi ihan kiva, mutta ei välttämätön.
Millaisissa tilanteissa QoS:stä olisi oikeasti hyötyä? Mä olen ymmärtänyt useista keskusteluista, että mitä nopeampi nettiyhteys on, sitä todennäköisemmin tuosta ei ole mitään iloa. Ja jos on, niin silloin kun tarvitaan jotain reaaliaikayhteyttä, kuten videopuhelua samalla kun sitä yhteyttä kurmotetaan oikein kunnolla.
Kannattaa varmistaa asia, että tuosta omn mitään hyötyä, sillä se vaatii raudalta aika paljon noilla nopeuksilla.
Riittää vääntö kunhan tuo verkkokortti on tuettu ajureiden osalta. Kannattaa siis tarkistaa. Henkilökohtaisesti suosittelen QoS:ia aina jos/kun on vain mahdollista. Vaikka kyse olisi hetkittäisestä hyödystä silloin-tällöin, kyse on silti hyödystä. Gigasta kaistaa ei ihan tuosta noin saada tukkoon, mutta jos sattumaltaan lataat pelejä jostain Steamista, lähettelet kuvia/videoita puhelimestä pilveen jne, niin raja voi siltikin tulla vastaan. Nettipelaamisessa, Teamsissa/Zoomissa yms giganen on overkill tilanteessa kuin tilanteessa.
Tässä kenties paras aiheeseen liittyvä video koko Youtubessa:Pitääpä tuo vielä varmistaa. Itse siirtelen sen verran isoja datapaketteja säännöllisesti, että menee tukkoon, jos vaan bitti liikkuu sieltä toisesta päästä riittävän nopeasti.
(kokeiltu on ilman QOS tosin 250M yhteydellä).
Tässä kenties paras aiheeseen liittyvä video koko Youtubessa:
Millä laitteilla olet kokeillut?
No itse teen etäyhteydellä hommia (vaatii reaaliaikayhteyttä), jos samalla laittaa isomman siirron käyttöön, voi alkaa tuo etäyhteys pätkimään (kokeiltu on ilman QOS tosin 250M yhteydellä). Nykyinen ratkaisu on jättää isommat siirrot sellaiseen aikaan kun ei tee etänä, mutta QOS ratkaisisi tuon kätevästi, jos vaan ei vaadi ihan poskettomia raudalta. Siksi ajattelin täällä kysellä, onko täällä kokemuksia minkälaisen raudan tarvitsee ilman QOS & sen kanssa noilla nopeuksilla.
Pitääpä tuo vielä varmistaa. Itse siirtelen sen verran isoja datapaketteja säännöllisesti, että menee tukkoon, jos vaan bitti liikkuu sieltä toisesta päästä riittävän nopeasti.
Taitaa edelleen olla raspberry pi ja Openwrt kustannustehokkain tapa saada SQM QOS, joka oikeasti toimii ja jossa vääntö riittää 1000/1000 yhteyteen asti (ei jää kyllä ylimääräistä vääntöä juuri yhtään).
Itsellä käytössä Raspberry pi 400 + Tp-lin ue300, openwrt. (pielisverkon 1000/1000 valokuitu)
Taitaa edelleen olla raspberry pi ja Openwrt kustannustehokkain tapa saada SQM QOS, joka oikeasti toimii ja jossa vääntö riittää 1000/1000 yhteyteen asti (ei jää kyllä ylimääräistä vääntöä juuri yhtään).
Itsellä käytössä Raspberry pi 400 + Tp-lin ue300, openwrt. (pielisverkon 1000/1000 valokuitu)
SQM QOS - rajoitettu 900 000kbit/s
Bufferbloat and Internet Speed Test - Waveform
View the full results, and test your own bufferbloatwww.waveform.com
ilman QOSsia ja rajoutuksia
Bufferbloat and Internet Speed Test - Waveform
View the full results, and test your own bufferbloatwww.waveform.com
Taitaa edelleen olla raspberry pi ja Openwrt kustannustehokkain tapa saada SQM QOS, joka oikeasti toimii ja jossa vääntö riittää 1000/1000 yhteyteen asti
Wyse 5070:ssa ei ole pci-e -paikkaa. Extend mallissa on, mutta alle satasella ei taida kyllä saada?Tuo Dell Wyse 5070 Intel Celeron J4105 suorittimella on ihan eriluokkaa suorituskyvyltään (Passmark Intel Celeron J4105 2905) ja noita saa alle satasella virtalähteen kanssa. Siihen sitten vaan kunnon verkkokortti.
Tuossa testissähän käsittääkseni testataan erikseen download/upload. Kun katsoo tuon Raspberry pi 400 tehoja, niin vähän epäilen sen jaksavan yhtäaikaa ajaa isolla kuomalla upload/download QOS päällä (Passmark BCM2711 852). Tuo Dell Wyse 5070 Intel Celeron J4105 suorittimella on ihan eriluokkaa suorituskyvyltään (Passmark Intel Celeron J4105 2905) ja noita saa alle satasella virtalähteen kanssa. Siihen sitten vaan kunnon verkkokortti. Hinnaltaan samaa luokkaan kumpikin ratkaisu kun ei ole valmiiksi kumpaakaan. Hyvä ehdotus kyllä.
Wyse 5070:ssa ei ole pci-e -paikkaa. Extend mallissa on, mutta alle satasella ei taida kyllä saada?
Totta, erikseen testataan uppi ja downi. En ole löytänyt testiä missä saisi uploadin ja downloadin testiin samaan aikaan, olisiko kellään sellaista tiedossa?
Tuo raspberryn malli siis on "pi 400" siinä on myös todella surkea wlan, eli käytännössä pitää olla sitten joku reititin joka tapauksessa perään hoitamaan se puoli.
Pari vuotta sitten kun tuon hommasin niin n. 100€ oli itse laite ja muut tarvittavat tilpehöörit.
Ilmeisesti NanoPI:stä saisi myös rakennettua hyvän openwrt QOS reitittimen.
Tuo raspberryn malli siis on "pi 400"...
Bufferbloat and Internet Speed Test - Waveform
View the full results, and test your own bufferbloatwww.waveform.com
Saan tuommoisen mun 5G purkilla elisan 600mb kotinetillä. mun reititin on zto7010 josta tulee hubin kautta piuha tälle koneelle.
Saisiko jollain reitittimellä parannettua tilannetta vai onko tuon zto:on oma reititin tarpeeksi hyvä ja viiveet on 5g ihanuutta?
SQM:llä (jononhallinnalla, ei siis QoS:llä) pingin saa tiputettua kohtuullisen helposti tuonne 70 millisekuntiiin (eli noin +40) kuormattuna. Nopeus pitää silloin rajoittaa jonnekin 80% tienoille normaalista maksiminopeudesta. Tällainen löytyy ainakin OpenWRT:stä ja varmasti jostain muualtakin. Sitten löytyy myös jatkuvaan pingailuun perustuvia dynaamisia rajoittimia, esim. GitHub - lynxthecat/cake-autorate: Sets CAKE bandwidth in dependence upon traffic load and latencyBufferbloat and Internet Speed Test - Waveform
View the full results, and test your own bufferbloatwww.waveform.com
Saan tuommoisen mun 5G purkilla elisan 600mb kotinetillä. mun reititin on zto7010 josta tulee hubin kautta piuha tälle koneelle.
Saisiko jollain reitittimellä parannettua tilannetta vai onko tuon zto:on oma reititin tarpeeksi hyvä ja viiveet on 5g ihanuutta?
Kuormattu pingi on aivan eri asia kuin kuormaamaton. Kun radioverkko on ruuhkainen ja omaakin liikennettä on päällä, interaktiivinen käyttö saattaa olla todella tuskaista. Striimaamiseen tämä ei suoraan vaikuta mitenkään, mutta esim. monimutkaisten interaktiivisten nettisivujen käyttö voi olla todella hidasta.Hm. Kyllä mulla saattaa olla netissa "kytkeytymisviivettä" mikä lie, vaikka testillä pingi voisi näyttää oikein hyvältä.
Miten on turvallisuuden laita tämmöisessä tilanteessa?
Seinästä tulee taloyhtiön laajakaista (kuitu) ja elisalta väitettiin, että seinän ja koneen väliin ei tarvitse hommata modeemia/reititintä suojaamaan ettei muut pääsisi käsiksi koneeseeni/netin käyttööni.
kysymys kuuluu onko tuo paikkaansa pitävää, että voin huoletta vetää suoraan seinästä koneeseeni netin eikä tarvitse huolehtia että olisin jotenkin julkisesti käyttämässä nettiä muiden asukkaiden nähtävillä
Yksittäis tapauksesta en tiedä.Miten on turvallisuuden laita tämmöisessä tilanteessa?
Seinästä tulee taloyhtiön laajakaista (kuitu) ja elisalta väitettiin, että seinän ja koneen väliin ei tarvitse hommata modeemia/reititintä suojaamaan ettei muut pääsisi käsiksi koneeseeni/netin käyttööni.
kysymys kuuluu onko tuo paikkaansa pitävää, että voin huoletta vetää suoraan seinästä koneeseeni netin eikä tarvitse huolehtia että olisin jotenkin julkisesti käyttämässä nettiä muiden asukkaiden nähtävillä
Miten on turvallisuuden laita tämmöisessä tilanteessa?
Seinästä tulee taloyhtiön laajakaista (kuitu) ja elisalta väitettiin, että seinän ja koneen väliin ei tarvitse hommata modeemia/reititintä suojaamaan ettei muut pääsisi käsiksi koneeseeni/netin käyttööni.
kysymys kuuluu onko tuo paikkaansa pitävää, että voin huoletta vetää suoraan seinästä koneeseeni netin eikä tarvitse huolehtia että olisin jotenkin julkisesti käyttämässä nettiä muiden asukkaiden nähtävillä
Mikä liitin seinässä on? Jos RJ45 eli normaali verkkopiuha, niin varmaan se valokuitu tulee talojakamoon ja sieltä jaetaan omat julkiset IPt joka huoneistoon. Kyllä siihen silti kannattaa reititin laittaa väliin, eikä koettaa sillä yhdellä IP:llä pärjätä. Modeemin taas tarvitset vain jos seinään tulee kuituliitin. Kummassakin tapauksessa saat kyllä oman julisen IP:n.
Eli ei muut sun koneeseesi pääse käsiksi sen enempää kuin yleensäkään internetissä. Eli laita siihen väliin NATtaava reititin. Joskus reitittimen saa ilmaiseksi operaattorilta.
vanhalla 4G-hybridi modeemillani
Siinä ovat oikeassa että netti toimii ilman reititintä. ja jos ja kun ei ole mitkään DSL, Kaapeli, 5G yhteys, niin ei tarvita modeemia.ja pari elisan aspaa tosiaan sanonut ettei tarvitsisi olla reititintä ellei halua käyttöön wifin kotiinsa.
Se ei nyt elisan ole mutta takaa löytyy WAN- Portti. Jostain netistä luin että jos tyrkkäsee vääränlaisen modeemin kiinni seinään, voi siitä aiheutua jonkinlainen solmukka taloyhtiön nettiin