Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Muut nodet jää näkyviin nodelistaan senkin jälkeen kun yhteyttä ei enää ole. Siihen DM viestin perään tulee semmonen ukon kuva ja väkänen kun viesti on mennyt perille. Lisäksi kun siinä näpäyttää, niin ilmoittaa, että "Received".
Moi Heiskanen,
Yhteyskokeilu onnistui!
- Suora viesti (Direct Message) tuli perille, vastasin takaisin.
- LongFast-kanavan kautta tuli perille myös, vastasin takaisin.
- Laitoin viestin Helsinki-kanavalle.
Kumman noden näit (a808 vai a548)? a548 on tuolla katolla niin sen pitäisi kuulua paremmin.
Huomio 1:
Kuittausta viestin menemisestä perille ei taida tulla automagic. Näen kyllä että joku node on saanut viestin ja lähettänyt sen eteenpäin, mutta varmuutta siitä että viesti olisi tavoittanut vastaanottajaa (Direct Message) tai ketään (FastLong tai muu kanava) ei Meshtastic taida tarjota.
Esim. kun mulla on node katolla ja toinen täällä kämpässä, niin saan kyllä joka kerta kuittauksen kun lähetän viestin, koska katolla oleva node kuulee lähetyksen ja lähettää aen edelleen.
Huomio 2:
Signaalin RSSI ja SNR ovat näköjään mun tapauksessa aina samat riippumatta siitä kuinka hyvä tai huono vastaanotettu signaali oli, koska raportoitu RSSI ja SNR on kämpän ja katon välisen noden signaalilaatu.
Kuuluvuuden kannalta tuo 433MHz ehkä olisi parempi mutta ainakin täällä missä itse asun, tuolla 433MHz bandilla on ties mitä rikkarin langatonta ilmaisinta, langattomia sääasemia, langatonta ovikelloa ja tiesmitä joten siellä on käytännössä jatkuvaa liikennettä jo noiden takia. Siltä kantilta katsottuna 868MHz on paljon rauhallisempi taajuus.Onpa mielenkiintoinen projekti.
Saisko softan toimimaan myös STM32 (WL55JC) lankussa? Noita olisi hyllyssä valmiina.
edit: 433 Mhz olisi parempi taajuus tälle..
Joo, throughputhan siinä kärsii tavattomasti kun airtimeä ei ole loputtomasti ja jos joka viesti pitää lähettää joka nodelle…Katsoin jonkin youtube haastattelun Meshtastic kehittäjistä ja heidän mukaan hopseja ei kannata lisätä kovin paljoa koska tällöin uudelleenlähetettävien viestien määrää kasvaa ja siten lopulta tukkii verkon hyvin nopeasti.
Mutta entäs jos vain sinun kauttasi on pääsy siihen target nodeen ja se toinen toistaja ei voi edes teoriassa tavoittaa sitä kuin sinun kauttasi?Varmasti on jonkinlaista logiikkaa että jokainen node ei toista jokaista viestiä (ja niiden toistoja), mutta en tiedä millainen logiikka se on.
Itse heittäisin hatusta yksinkertaisen logiikan jossa viestien toistamiseen lisätään pieni aika viive, joka on kääntäen verrannollinen vastaanotetun viestin signaalivoimakkuuteen. Jos kuulet että joku muu ehtii toistaa saman viestin ensin niin otetaan viesti pois uudelleen toistojonosta.
Ilmeisesti jompi kumpi mun nodeista kuuluu mm. Länsiväylälle Tapiolan kohdalla.
Nyt parin päivän sisällä olen vastaanottanut parilta käyttäjältä yhteyskokeiluviestejä.
Kuullut nodet (MAC-osoitteen kolme viimeistä numeroa):
- cd6
- e34
En ole aivan varma menivätkö mun kuittaukset perille.
Aika hyvinhän tuo sitten kantaa!Mä olen toi e34 node, ajelin eilen 15:30 aikoihin länsiväylää ja sitten kehä1 pitkin. Eka viesti sulle meni läpi siitä Salmisaaresta Lauttasaaren moottoritiesillan korkeimmalta kohtaa, eli siitä tulee jo useampia kilometrejä Tapiolaan. Pari viestiä tuli takaisinpäin läpi, mutta sama homma, ettei nimi näkynyt eikä jäänyt listaan. Voiko johtua siitä, että mulla on oma kanava primarynä ja longfast secondaryna? Sijaintitiedot lähtee ainakin tuolle primarylle, mutta luulisi että nimi näkyy muillakin?
ja koskevatko lupavapaiden laitteiden duty cyckle-määräykset myös radioamatööriasemia.
Tuo käy järkeen kun toimitaan samoilla taajuuksilla lupavapaiden kanssa.Olettaisin että koskee? Muutenhan kyseisessä asetuksessa ei olisi mitään järkeä kun ”amatöörit” pääsevät täyttämään kanavat.
Äh, pitääkö nykypäivänä kaikki olla videona? Itse mieluummin vertailisin eri asioita ihan perinteisten taulukoiden perusteella...The Comms Channelin youtube kanavalta kannattaa katsoa video laitteiden eroista. Kaikki on varsin edullisia varsinkin jos suoraan kiinasta tilaa.
Huomio Powerbankista: T-Beam kuluttaa näköjään niin vähän virtaa että käyttämåni powerbank menee sleep-tilaan ja lopettaa sähkön syötön.
Täytyy virittää joku toinen tapa syöttää sähköjä.
Laittamalla lisäkuormaa powerbankin lähtöön (esim sopivan kokoinen kiinteä vastus), niin sen saisi pysymään hereillä. Mutta kokeillaan nyt ensin jotain muuta ratkaisua.
Itsekin kokeilin omalla SDR:llä vähän kuunnella tuota taajuusaluetta ja kyllähän siellä jotain datapurskeilta näyttävää satunnaisesti näkyi, ei tosin mitään noin yhtenäistä eikä voimakasta signaalia mutta jotain kuitenkin. Itsellänikin oli vain joku antenni käytössä mikä sattui RTL-SDR -purkissa olemaan kiinni, tuskin oli likikään tuolle taajuusalueelle tarkoitettu ja antennin paikkakin oli vain "heitetty pöydän nurkalle jotenkuten pystyyn" eli ikkunan vieressä ja sopivammalla antennilla olisi saattanut kuulua enemmän/paremmin. Tämä siis Tuusulan ja Keravan rajan tuntumassa.Kyllä täällä ihan selkeästi on jotain liikennettä jos voidaan olettaa, että Meshtastic Lora viestintä tapahtuu taajuusvälillä 869.40-869.65MHz ja tarkka taajuus taitaa olla 869.525 MHz.
Nytkään kuuntelussa ei ole kyseiselle taajuudelle tarkoitettu antenni ja silti tulee aika voimakkaalla signaalilla läpi.
Itse testasin 96 cm pituisella Nagoya NL-770R 144/430MHz VHF/UHF Dual Band antennilla, joka on asunnon ulkopuolella magneettijalan varassa ikkunalaudalla.Itsekin kokeilin omalla SDR:llä vähän kuunnella tuota taajuusaluetta ja kyllähän siellä jotain datapurskeilta näyttävää satunnaisesti näkyi, ei tosin mitään noin yhtenäistä eikä voimakasta signaalia mutta jotain kuitenkin. Itsellänikin oli vain joku antenni käytössä mikä sattui RTL-SDR -purkissa olemaan kiinni, tuskin oli likikään tuolle taajuusalueelle tarkoitettu ja antennin paikkakin oli vain "heitetty pöydän nurkalle jotenkuten pystyyn" eli ikkunan vieressä ja sopivammalla antennilla olisi saattanut kuulua enemmän/paremmin. Tämä siis Tuusulan ja Keravan rajan tuntumassa.
Ensimmäinen seurantakoodi tulikin jo LoRa-romuista, taisi olla Heltecistä, toisesta ei ole vielä seurantakoodia tullut mutta vastahan nuo ovat pari päivää sitten tilattu. Ja jos nuo toimivat kivasti ja jotain liikennettäkin löytyy niin tuli jo mieleen pari paikkaa mihin ehkä voisin toistimeksi/reitittimeksi jonkun tuollaisen laittaa.
Kiinnostava idea, miten paljon kantama perus pikku antenneilla mitä valmiiden laitteiden mukana tulee? Esim tuo heltec.
Testasin tänään T-Beamin kanssa Ankerin Prime varavirtalähdettä. Toimi trickle charge tilassa, eikä lopeta virransyöttöä. Voisin kuvitella, että muissakin Ankerin (ja miksei muillakin valmistajilla) powerbankeissa, joissa on trickle charge ominaisuus, tämä toimii.
Ainakin täälläpäin noita 433MHz laitteita piisaa, vähintään sekunnin-parin välein joku laite juttelee ainakin 433.92MHz taajuudella. Itsellänikin on kymmenkunta laitetta tuolla taajuudella plus ainakin parin naapurin langattomat lämpömittarit, TPMS-viestejä näkyy välillä (rengaspaineanturit) ja samalla taajuudella on vielä kaikenlaisia radio-ohjattavia pistorasioita sun muita. Ja osa noista ei käyttäydy kovin asiallisesti, joskus SDR:llä noita katselin ja joissakin lähete tuntuu olevan suurinpiirtein puolen MHz leveydeltä tai muuten vain suurinpiirtein oikealla taajuudella. Tuon perusteella veikkaisin että ainakin nuo ylemmät 433MHz kanavat olisivat ainakin täällä lähes käyttökelvottomia.Kiinnostaisi myös ostaa kokeeksi EU_433 LONG_FAST Meshtastic Lora, koska siinä olisi pidempi kantavuus ja neljä eri kanavaa mitä käyttää.
Samoilla taajuuksilla saattaisi olla satunnaisesti jotain radio-ohjausjärjestelmän laitteita, mutta epäilen että linjoilla olisi kuitenkin melko hiljaista ja häiriötöntä toimia.
Täytyy huomenna vähän katsella softaradiolla vielä näitä taajuuksia ja onko siellä minkälaista liikennettä ja tutkia Traficomin sivuja tarkemmin näiden taajuuksien osalta.
Channel 1: 433.125 MHz
Channel 2: 433.375 MHz
Channel 3: 433.625 MHz
Channel 4: 433.875 MHz
Nämä tiedot ovat Wikikirjaston radiotaajuuskirjasta:
433,125 MHz on seitsemänkymmenen senttimetrin aaltoalueen taajuus.
433,125 MHz on myös Suomen puolustusvoimien kenttälinkki PL-70:n lähettimen II taajuus B3 sekä brittiläisen LPD433:n kanava 3.
433,375 MHz on seitsemänkymmenen senttimetrin aaltoalueen taajuus.
433,375 MHz on myös Suomen puolustusvoimien kenttälinkki PL-70:n lähettimen II taajuus B4 sekä brittiläisen LPD433:n kanava 13.
433,625 MHz on seitsemänkymmenen senttimetrin aaltoalueen taajuus.
433,625 MHz on myös Suomen puolustusvoimien kenttälinkki PL-70:n lähettimen II taajuus B5 sekä brittiläisen LPD433:n kanava 23.
433,875 MHz on seitsemänkymmenen senttimetrin aaltoalueen taajuus.
433,875 MHz on myös Suomen puolustusvoimien kenttälinkki PL-70:n lähettimen II taajuus B6 sekä brittiläisen LPD433:n kanava 33.
Onko sun T-Beamissa akku? Kokeilin ajaa mun T-Beamia pelkällä power-bankilla, niin power-bank sammutti itsensä (ja tietty T-Beamin siinä samalla) muutaman minuutin kuluttua.Pahus. Nyt kun T-Beam meni ilmeisesti johonkin syvempään virransäästömoodiin useamman tunnin idlenä olon jälkeen, niin sammui powerbank. Tai ehkä Änkkerissä on joku rajoitus miten kauan se pitää trickle chargee päällä. Täytyypä kokeilla säätää asetuksia niin, että pysyisi vähän suurempi kuorma kokoajan päällä.
Samanlainen laite mullakin. Mulla ei löytynyt siihen akkupitimeen sopivaa akkua, niin yritin ensin pelkällä power-bankilla. Miljoonalaatikosta löytyi 18650 akku suojapiireillä ja johdoilla jonka juotin kiinni laitteeseen, niin nyt tuo katolla oleva node kukkuu parisen vrk Repeater-moodissa. Ei mikään optimaalinen ratkaisu, mutta saa nyt luvan kelvata kokeilujen ajaksi.Kokeilu oli ilman akkua, mutta tuossa T-beamissa on paikka 18650 akulle niinkuin varmaan sinunkin mallissa. Seurasitko käynnistyykö powerbank kun akun virtataso alkaa huveta? Näinhän nuo viritykset olisi kierrettävissä jos powerbank vaan koittaa pitää akun täytenä. Ehkä se kuormittaa akkupatteria kun jatkuvasti ladataan pienen kuormituksen jälkeen täyteen, mutta toisaalta 18650 akut on edullisia.
Puhelimen ja noden (oman, paritetun noden) välillä tapahtuu ihan bluetoothilla (tai wifikin on mahdollinen joidenkin laitteiden kanssa).Mitä tätä nyt nopeasti vilkaisin niin tämä on siis ilmeisesti vähän niinkuin tekstiviestiajan lälläri? Toki tässä on mahdollisuus ilmeisesti IoT käyttöön. Miten tuo kommunikointi puhelimesta tuolle nodelle tapahtuu?
Mitä tätä nyt nopeasti vilkaisin niin tämä on siis ilmeisesti vähän niinkuin tekstiviestiajan lälläri? Toki tässä on mahdollisuus ilmeisesti IoT käyttöön. Miten tuo kommunikointi puhelimesta tuolle nodelle tapahtuu?
Voishan sitä miettiä laittaisko vaikka oman routerin laitetilan katolle jos löytää fiksun raudan. Saataisi olla sopiva antennikin olemassa. Tosin en tiedä onko täällä pienemmällä paikkakunnalla käyttäjiä tai olevaa verkkoa. Tuo täällä linkattu kartta kun vaati rekisteröintiä niin ei jaksanut vaivautua (vielä). Ilmeisesti laitteet voi määritellä eri käyttötarkoitukseen, client, repeater ja router. Omasta kämpästä kun on pikkumatka tuohon laitetilalle niin pitäisi olla client kämpässä ja tuolla laitetilan katolla sitten router tai repeater (tiedä onko käytännön eroa kumpi parempi).Kutakuinkin noin voi ajatella. Meshtasticissa nodet kuitenkin uudelleenlähettävät kuulemansa paketit, jolloin verkon laajuus ja kantama kasvaa sen mukaan miten hyvin nodeja löytyy paikan A ja B välillä.
Montaa hyppyä paketit eivät kulje, koska oletuksena maksimi hyppymäärä on 3.
Sitä ei pidä kuitenkaan mennä muuttamaan sokeasti/aggressiivisesti ylöspäin, koska se lisää verkon liikennettä.
No, näillä käyttäjämäärillä tämä tuskin on ongelma, mutta maksimihyppymäärä kannattaa pitää kolmessa, ellei ole aivan pakottavaa tarvetta sitä muuttaa.
Kommunikointi puhelimen ja noden välillä tapahtuu bluetoothin välityksellä. Eli yksi oma node pitää olla puhelimen bluetoothin kantaman päässä.
Meshtastic-sovellus asennetaan luuriin, ja puhelin/sovellus paritetaan oman noden kanssa.
Lisäys: Chrome-pohjaisella selaimella pystyy myös käyttämään nodea, sekä päivittämään noden firmwaren. Meshtasticin sivuilta löytyy detaljit eri käyttiksille.
Voishan sitä miettiä laittaisko vaikka oman routerin laitetilan katolle jos löytää fiksun raudan. Saataisi olla sopiva antennikin olemassa. Tosin en tiedä onko täällä pienemmällä paikkakunnalla käyttäjiä tai olevaa verkkoa. Tuo täällä linkattu kartta kun vaati rekisteröintiä niin ei jaksanut vaivautua (vielä). Ilmeisesti laitteet voi määritellä eri käyttötarkoitukseen, client, repeater ja router. Omasta kämpästä kun on pikkumatka tuohon laitetilalle niin pitäisi olla client kämpässä ja tuolla laitetilan katolla sitten router tai repeater (tiedä onko käytännön eroa kumpi parempi).
Tuossa meshtasticissä ei näyttänyt olevan ainakaan vielä mitään fiksua reititystä olemassa joten verkko ei tosiaan toimi kätevästi vähääkään isommilla liikennemäärillä tai pidemmillä ketjuilla.