Onko keychronin, Akkon ja Gloriuksen välillä jotain suuriakin laatuheittoja keskenään, vai onko nämä kaikki suht samalla viivalla?
Suoranaisesti laadusta en osaa sanoa, mutta vertaillessani keskenään Keychron K4 Pro (96%), K4 (96%), GMMK barebone (100%), GMMK 2 (96%) ja Akko 5108B Plus (100%) ainoa joka ei ole tuntunut kivalta on vähän yllättäen tuo GMMK 2, johtuen syystä että se on poikkeuksellisen korkea. Muuten se on varmaan aika lailla että mikä sattuu itseä miellyttämään. Akko on noista ehkä muovisimman tuntuinen, muttei välttämättä pahalla tavalla. HUOMIOI ETTÄ KAIKKI K4-MALLIT EIVÄT OLE HOTSWAPATTAVIA, vain se alumiiniversio on.
GMMK ja GMMK 2 (ja myös Keychron V5 ja Q5) ovat pelkästään langallisia. K4, K4 Pro ja Akko tarjoavat langallisen vaihtoehdon lisäksi hyvinkin toimivan bluetoothin ja Akko vielä 2.4 GHz nopeamman dongeliyhteyden sen lisäksi.
Irtohavaintoja:
- GMMK:n johto on kiinteä mikä saattaa harmittaa ja kelpaa vain 3-pinniset kytkimet, mikä estää aika tehokkaasti kytkintestailuja.
- Muutoin GMMK on hyvinkin mukava barebone ollut itselleni.
- K4 tuntuu omiin käsiin ehkä jopa mukavammalta kuin K4 Pro, joka on isompi ja möhlömpi.
- Hauskana suunnitteluyksityiskohtana K4:n §-näppäimeen voi laittaa vain 3-pinnisen kytkimen, vaikka muuten on 5-pinniyhteensopiva.
- K4 Pro:n valot on huonot, saattaisi tosin toimia hyvinkin ns. sidelit-hattujen kanssa, joissa siis on läpinäkyvät kirjainmerkit etureunalla.
- K4 Pron omat OSA-profiilin näppäinhatut toimii kyllä itselle. Jos otat PBT-muoviset, niissä ei ole läpinäkyviä kirjainmerkkejä (toisin kuin ABS-muovisissa, joista Keychron on parhaillaan luopumassa mikä saattaa näkyä valikoimassa), mikä ei kyllä K4 Pron tapauksessa ole mikään menetys.
- Akkon vakiohatut ovat cherry-profiilia ja PBT-muovia ja hyvinkin mukavat (rrrakastan F- ja J-näppäinten homing scoop -muotoilua), mutta eivät ole läpinäkyvät vaikka lankussa itsessään on kivakin valaistus. Cherry-muotoiltuja merkeiltään valaistuja hattuja voi olla vaikea löytää.
- 96 % layout eli ns. 1800 compact on yllättävän hankala tottua, mutta toisaalta itse olen vasta sen myötä tajunnut että home-clusterin näppäimiä ei tarvitse erillisenä kun ne on kuitenkin numpadissa toisinnettuna. Jos PrintScreen on tärkeä näppäin, se voi olla missä sattuu tässä layoutissa ja sen merkintä hatuista puuttuu kokonaan.
- Akkon Cloud Driver -ohjelma on vähän vaikeaselkoinen, mutta mahdollisesti voi olla hyvinkin toiminnallinen omiin tarkoituksiin. Akko Cloud Driverin tapa tallentaa heti joka näppäimen muuttaminen laitteeseen aiheuttaen viivettä syö miestä.
- VIA:n RGB-tuki tai siis sen puute oli hirveä pettymys itselleni. Kirjainkohtainen per key -valaistusasetus ei ole mahdollinen VIA:ssa.