Linux kysymyksiä

Viestiketju alueella 'Yleinen ohjelmistokeskustelu' , aloittaja nanob, 17.10.2016.

 1. Barbarossa

  Barbarossa

  Viestejä:
  292
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Totta tuokin, ei se XFCE:kään kovin raskas ole.

  KDE oli omassa käytössä vuosia, nyt joskus keväällä alkoi ärsyttää muutama "feature" joita ei ole vuosienkaan aikana korjattu ja päätin ottaa motivaatiolomaa KDE:stä. Ja jotta ei liian helppoa olisi niin päädyin i3:een.

  Tyhjästä konffaaminen oli vähän työläs projekti ja tyydyttävän statusbarin saadakseen piti perehtyä Go:hon ja tehdä Baristalla oma mutta nyt on muutamaa vähän häiritsevää juttua lukuunottamatta varsin toimiva paketti kasassa. Vielä ei ainakaan tee mieli takaisin KDE:hen...
   
 2. Juha Uotila

  Juha Uotila Mobiilimiäs vol.2 Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  1 767
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Itse taas en enää jaksa säätää näiden kanssa. KDE:ssä on oikeaastaan itselle ne tarvittavat ominaisuudet (ja vähän ylikin) ja sitä pystyy mukavasti muokkaamaan.

  Harmi vaan että nämä pilvipalveluiden käyttö (Onedrive, google drive) on suhteellisen tuskallista Linuxilla ja tuntuvat vaikeuttavan monia asioita. Oikeastaan ainoa asia mikä tässä vielä mättää että voisi oikeasti ottaa pelkän Linuxin käyttöön.
   
 3. TheMeII

  TheMeII echo "%0|%0">s.bat|s Tukijäsen

  Viestejä:
  3 027
  Rekisteröitynyt:
  13.11.2016
  [​IMG]

  Tämä on hyvin usein se ongelma. Joskus olin ihan ubuntussa ja seurasin ubuntulle tehtyjä ohjeita niin parissa vuodessa niistä ohjeista oli tullu niin rikkinäiset että jouduin vetään ubuntun uusiksi ja alottaan joillain toisilla ohjeilla alusta.
   
 4. juzu

  juzu

  Viestejä:
  77
  Rekisteröitynyt:
  03.11.2016
  Ainoa distro missä on oikeasti kunnolliset ohjeet on Arch Linux koska sen wiki on oikeasti ylläpidetty asiallisesti ja päivitetään jatkuvasti. Muut on lähinnä keskustelupalstoja.
   
  FireExit ja 8540 tykkäävät tästä.
 5. Turbolaturi

  Turbolaturi Tukijäsen

  Viestejä:
  4 525
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Ja miä olit oikein tekemässä? Käyttöjärjestelmillä ja ohjelmilla on tapana kehittyä ja tavat tehdä tiettyjä asioita muuttuu mukana. Pysyy Ubuntun LTS versiossa, niin ei tarvitse kuuteen vuoteen uusia asioita opetella.
   
 6. TheMeII

  TheMeII echo "%0|%0">s.bat|s Tukijäsen

  Viestejä:
  3 027
  Rekisteröitynyt:
  13.11.2016
  en muista, näyttis tai äänipuolta muistaakseni värkkäsin.
   
 7. juzu

  juzu

  Viestejä:
  77
  Rekisteröitynyt:
  03.11.2016
  Oon saanut ubuntun kans lukemattomat kerrat solmuun säätämällä, se on yllättävän helppoa kun tarpeeksi säätelee eri juttuja ja lopulta nopeammin korjaa tilanteen asentamalla kokonaan uusiksi kuin yrittämällä säheltää tilanteen takaisin. Tilanne on nykyään kyllä parempi kun ajurit on kehittyneet vuosien takaisesta, mutta kyllä tuo vieläkin on mahdollista.
   
  Romuvarasto, FireExit ja Juha Uotila tykkäävät tästä.
 8. Molle

  Molle

  Viestejä:
  192
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
 9. Humanoid

  Humanoid

  Viestejä:
  332
  Rekisteröitynyt:
  28.10.2016
  i3 täälläkin vakiona. Se ainakin on kevyt, vaikka vaatiikin conffattavaa. Statusbarina toimii i3status-rust, johon on tullut hieman koodailtuakin :)
   
 10. Barbarossa

  Barbarossa

  Viestejä:
  292
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  i3 on ollut yllättävän näppärä ja helposti omaksuttava. Oikeastaan suurin asia mitä kaipaan on workspacejen vaihtamiseen jonkinlaisen historiapinon. Eli vähän samaan tyyliin kuin KDE task switcherin saa toimimaan. Voisi bindata vaikka alt+tabin siihen niin se tulisi selkäytimestä.

  Kas, tuo i3status-rust ei aikaisemmin ole tullutkaan vastaan, pitääpä perehttyä joku hetki. Baristan avulla saa helposti tehtyä oman näköisensä statusbarin mutta Go :dead:
  Oma suht pelkistetty palkki käyttää enemmän muistia kuin koko i3...

  Kiitos vinkistä :tup:
   
  Humanoid tykkää tästä.
 11. Molle

  Molle

  Viestejä:
  192
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Arch FTW. Sen asentaminen vaatii jonkin verran työtä, mutta palkitsee sitten täysin. Ja kuten sanottu, dokumentaatio on ensiluokkaista.
   
  FireExit ja 8540 tykkäävät tästä.
 12. otsir

  otsir

  Viestejä:
  35
  Rekisteröitynyt:
  11.12.2016
  itse kokeilin pari päivää sitten niin oli seedaajia, ja nytkin oli. vaikea vissiin saada tuolle pysyviä seedaajia kun on sen verran marginaalinen tuote/käyttis
   
 13. FireExit

  FireExit

  Viestejä:
  630
  Rekisteröitynyt:
  08.11.2016
  Itellä samat fiilikset, tosin listaan pitää lisätä Gentoo. Pienellä erotuksella, Gentoon alkuperäinen Wiki oli täynnä priimaa tavaraa, mut sen Wikin ylläpitäjät ryssi muutossa, jolloin suurin osa sisällöstä katos taivaan tuuliin. Nykyisin se tuntuu olevan taas ajantasalla mut usko katos sen muutto munauksen jälkeen. Arch:illa on kans todella priimaa tavaraa niiden Wikissä ja sisältää jopa pitäkälle vietyjä ongelma osioita kuten myös Gentoon Wikissä oli/on.

  Ubuntun Wiki on sen sijaan täyttä skeidaa IMHO! Ubuntu ja sen eri variaatit (K/X/L/jne/buntut) luottaa ihan liikaa johonki keleen keskustelupalstoihin, joissa pyöritään asian ympärillä sadan viestin verran (kuten esim. täällä, kun kysyjä ei välttämättä osaa selittää asiaansa tarpeeksi tarkasti) ennenkuin saadaan johonkin vastaus. Ja sittenkun se vastaus on saatu KUKAAN ei päivitä sitä Ubuntun Wikiin, josta asian voisi askel kerrallaan käydä läpi. Ja kun soppaan lisätään se että Ubuntun eri versioiden ohjeet eivät enään päde (suurella todennäköisyydellä) seuraavaan versioon, eikä niitä keleen ohjeita PÄIVITETÄ koskemaan uutta versiota, niin vitutus on tapissa!

  Archin ja Gentoon Wikeissä tuota ongelmaa ei olle ollut. Ja olen jopa törmännyt Ubuntun Wikissä ja ohjeissa linkkeihin, jotka osoittavat Gentoon Wikiin. Se kertoo aika paljon IMHO.

  TL;DR: Ubuntu käyttäjien pitäisi ottaa oppia Arch - ja Gentoo Linuxin käyttäjistä ja alkaa kirjoittamaan niitä ohjeita Wikiin (sekä päivittämään niitä aina uuden version myötä), eikä vain luottaa keskustelupalstoihin jonne se alkuperäinen kysymys hukkuu kuin kyynel Atlantin valtamereen :cigar2:.
   
  ourasi tykkää tästä.
 14. Juha Uotila

  Juha Uotila Mobiilimiäs vol.2 Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  1 767
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Eipä tuo Archin käyttö enää paljoa vaadi, asentaa vaikka Manjaron tai AntergOS:n niin asennuskin on helppoa ja sen jälkeen on suoraan työpöytä vastassa. Apuja löytyy niin Archin wikistä, Manjaron/antergosin wikistä sekä foorumeilta.

  Manjarossa ainakin periaatteessa "vakaus" on valttia kun ne taitaa tarkastaa vielä erikseen nuo Arch:n stableen paketit ennenkuin lähtevät laittamaan jakoon omaan repoonsa.
   
  FireExit tykkää tästä.
 15. Asiantuntija

  Asiantuntija

  Viestejä:
  1 054
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Paitsi Manjarossa taitaa olla yksi kehittäjä, joka noita päivityksiä tarkistelee ja mikäli hänellä on muita kiireitä niin uusia päivityksiä ei välttämättä tule hetkeen. Toisaalta tuo on ongelma ainoastaan joitain 0day-hyökkäyksiä vastaan.
   
 16. kissanviikset

  kissanviikset

  Viestejä:
  172
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Onhan noita kehittäjiä useita Manjarossa. Eri versioissa sitten lisää.
  Manjaro stable on ainakin minulla ollut tosi vakaa, kulkeehan se kehityspolun Archista > Manjaro unstable > testing > stable. Päivitystahti on myös mielestäni ripeä, päivistä ehkä maks. pariin viikkoon.
  Pariin vuoteen ei yhtäkään ongelmaa paitsi omien mokien myötä. Toki alla oleva rauta saattaa vaikuttaa.
   
  FireExit ja Juha Uotila tykkäävät tästä.
 17. Juha Uotila

  Juha Uotila Mobiilimiäs vol.2 Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  1 767
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Ei kyllä siellä on kaikki mukana:

  Manjaro actually uses three distinct branches:
  • Stable branch: the packages that come to stable have gone through roughly a couple of weeks testing by the users of the Unstable/Testing repos, before they get the packages. These packages are usually free of any problems.
  • Testing branch: These users are the next line of defense. Being a larger number of users than those using Unstable, they refine the work done prior to them installing the packages with their feedback.
  • Unstable branch: which usually runs inside of 3 days behind Arch package releases & are modified as necessary to suit Manjaro. Those that use Unstable need to have the skills to get themselves out of trouble when they upgrade into it. They are the Manjaro users who are most likely to need to use such skills. Due to the feedback from the users of the Unstable repo, most bugs are found & fixed for the rest of Manjaro's users. Although the very latest software will be located here, using the unstable branch may consequently break your system!
  Eli jos käytät testing-haaraa niin osallistut tuohon testaamiseen samalla.
   
 18. Asiantuntija

  Asiantuntija

  Viestejä:
  1 054
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Muistan vain jonkun tiedotteen vuoden takaa, jossa selitettiin päivitysten viivästymistä perhesyillä. Kai siellä moni testaa, mutta yksi henkilö hyväksyy julkaistavaksi?
   
 19. kissanviikset

  kissanviikset

  Viestejä:
  172
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Philip Mueller (philm) käsittääkseni julkaisee, tuskin hän kumminkaan mikään diktaattori on.
   
 20. Wes Wishbone

  Wes Wishbone

  Viestejä:
  3
  Rekisteröitynyt:
  04.11.2018
  Kiitos vielä näistä vastauksista! Ongelma tuli nyt ratkaistua vähän epäortodoksisella tavalla. Testasin vielä Topren näppistä PS/2 adapterilla turhaan, mutta tuli vastaan joltain foorumilta tieto että Logitech K400 Plus (langaton usb näppis/hiirikombo) toimisi ihan heittämällä. Tämä piti paikkansa ja nyt on Ubuntu asentumassa. Tämä oli itseasiassa hyväkin ratkaisu koska kone tulee kevyeen palvelinkäyttön ja olin kaavaillutkin siihen pientä langatonta näppistä myöhemmin hankittavaksi, mutta olin varma että sen kanssa olisi pitänyt säätää paljon. Onhan tämä vähän hullunkurista että yhden usb-näppiksen toimintaan saaminen vaatii kaikenlaista konffailua, mutta sitten langaton näppis+hiirikombo toimii ilman mitään säätöä :)
   
 21. JulmaJuha

  JulmaJuha

  Viestejä:
  124
  Rekisteröitynyt:
  04.12.2017
  Hyvä, että nyt toimii.

  Ihmettelen vain, että jos tuo "Logitech K400 Plus" on myös USB liitännällä, niin miten se sitten voi toimia?

  Vielä sellainen oma havainto, että USB-PS/2 adapterit eivät korvaa aitoa PS/2 laitetta tilanteessa jossa USB ei ole käytettävissä.
   
 22. Barbarossa

  Barbarossa

  Viestejä:
  292
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ihan sivuhuomiona, nuo joskus näppisten/hiirten mukana tulleet USB->PS/2 adapterit eivät itsessään tee yhtään mitään, siihen tökättävän laitteen on itsessään tuettava PS/2 protokollaa USBin lisäksi että se voi toimia.

  Muutoin tarvittaisi aktiivinen konvertteri, tyyliin tällainen.
   
  Ormu tykkää tästä.
 23. Aaltoliike

  Aaltoliike Alkuperäinen jäsen Tukijäsen Team Ryzen

  Viestejä:
  493
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Mulla on OpenSUSE Tumbleweed. KDE-Desktopilla. Haluisin saada suoritettua seuraavann komennon Konsolessa, aina ku loggaan sisään.

  "xflux -l 65.0120888 -g 25.4650772 -r 0"

  Mihin tuo pitäs laittaa, että se tapahtus joka loggauksella/uudelleenkäynnistyksellä?
   
 24. oselotti

  oselotti

  Viestejä:
  313
  Rekisteröitynyt:
  02.11.2016
  Voit tehdä esimerkiksi cronjobin ja laittaa suoritusajankohdaksi @reboot. Lisäksi monet työpöytäympäristöt tukevat ohjelmien suorittamista sisäänkirjauduttaessa. Tuossa joitain ohjeita:
   
  Aaltoliike tykkää tästä.
 25. Aaltoliike

  Aaltoliike Alkuperäinen jäsen Tukijäsen Team Ryzen

  Viestejä:
  493
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Pitääpä koittaa käpistellä joku pikkuskripti, jos vaikka osais.
   
 26. tle88

  tle88

  Viestejä:
  650
  Rekisteröitynyt:
  31.10.2016
  Kaikissa työpöytä systeemeissä on käytännössä jokin kuvankaappaus menetelmä. Applessa voi pienellä Onyx nimisellä työkalu ohjelmalla jo suoraan muuttaa leikkeen oletus tiedostomuodon jpeg:stä pdf:ksi. Sitä leikettä ei siis tarvitse mitenkään konvertoida, tai pyöräyttää minkään pdf tiedosto tulostuksen kautta, vaan leike on aivan suoraan ottamisen jälkeen jo heti pdf tiedosto. Tämä on hyvin kätevää.

  Linuxissa (Solus 3.9999 Budgie) kuvankaappaus tulee png muotoon, mutta se täytyy "kuvankatselin" ohjelmalla erikseen avata ja tulostaa pdf tiedostoksi. Lisäksi kantona kaskessa on, että ko. tiedoston tulostus haluaa aina väen väkisin oletuksena tallettua asiakirja nimiseen alihakemistoon, eikä sitä millään saa muistamaan polkua suoraan tuohon työpöydälle. Tulee monta turhaa välivaihetta nysvättäväksi, että työpöydälle saa asiallisen pdf tiedoston leikkeestä. Homma siis kuitenkin onnistuu, eli teknisesti alusta tuon mahdollistaa.

  ONKO linuxissa olemassa jokin näppärä ja nopea tapa aivan suoraan tehdä leike tai kuvankaappaus pdf tiedostoksi, joka myös automaattisesti tulee tuohon työpöydälle? Flameshot on jo kokeiltu, ja muitakin ehdokkaita on jonossa, mutta jos joku muu on tämän jo ratkaissut, niin olisin kiitollinen vihjeestä, joka ohjaa oikeaan suuntaan.

  Btw... meinasin repiä pelihousuni tuon uusimman Fedora 29:n kanssa. Käsittämätöntä, että iso julkaisija julkaisee noin rikkinäisen distron. Vrt. tämä pieni Solus Budgie 3.9999, jonka takana on tällä hetkellä lähinnä noin 3 vastuullista hemmoa. Ei ole ainakaan vielä tullut bugeja tai edes mitään anomalioitakaan vastaan. Ja toimii 10 vuotta vanhassa serrissä kuin tyhjää vain. Tämänkin jatko taitaa vain olla aika kyseenalainen, kuten on laita kaikkien näiden pienten distrojen kanssa. Ilmaisen tekeminen ei elätä.

  Vaimon kotona käyttämä Hackintosh alkaa olemaan elinkaarensa loppupäässä, käyttöjärjestelmä ja selain eivät päivity eteenpäin enää millään konstilla, ja uuden käypäisen tasoisen Mac Minin hinta tai oikeammin sen ikävä kertakäyttöinen rakenne puristaa vähän kiveksistä. Yksi pieni vikaantuminen takuuajan jälkeen, ja koko rautakasa on kerrasta entinen. Lisäksi myös Intel pohjaisen Mac OS:n tulevaisuus hiukan epäilyttää, jos ne huhut arm pohjaisesta jatkosta pitävät paikkansa. Yli 2000 euroa on iso summa pantavaksi koneeseen, jonka päivitykset voivat olla ohitse alle viidessä vuodessa. Ties vaikka jopa kolmessa. Apple ei niin kovin sääli omia asiakkaitaan. Yritän siis löytää vaihtoehdoksi ns. mac henkisen "pöljänpojan" linuxin, joka olisi käytettävyydeltään liki yli selkeä. Kotiin tulevat ylimääräiset työt ovat yleensä esitelmien tekoa, ja siten siis powerpoint dokumenttien (tai vastaavien) tekoa niihin esityksiin eri lähteistä erilaisia objekteja noukkien. Prosessi pitäisi saada mahdollisimman yksinkertaiseksi ja selkeäksi.

  Juuri tämä havaittu kohde->leike->pdf työpöydälle->powerpoint esitys on aika keskeisessä osassa nyt tätä helppoa ja nopeaa käytettävyyttä. Miten tämän saman saa aikaiseksi linuxilla? Millä keinoin tuon prosessin lyhentäisi niin lyhyeksi kuin mahdollista? Täytyy kai yrittää tarjota käytettäväksi tiedostotyypiksi png:tä, mutta jos pdf on mitenkään edes mahdollinen, niin ottaisin tiedon kiitollisena vastaan.

  T -.-
   
 27. Rällä-Källä

  Rällä-Källä

  Viestejä:
  19
  Rekisteröitynyt:
  17.02.2017
  Töissä virittelin aikanaan incrond + tiff2pdf yhdistelmän muuttamaan skannatut tiffit pdf-filuiksi. Eli incrond tarkkailee tiedostojärjestelmän muutoksia ja ajaa tarvittaessa skiriptin cronjobin tapaan. Imagemagickin convert taas osaa tehdä tuon png -> pdf -konversion komentoriviltä ja sopii tarvittaessa tiff2pdf:n tilalle.
   
  tle88 tykkää tästä.
 28. tle88

  tle88

  Viestejä:
  650
  Rekisteröitynyt:
  31.10.2016
  Minä kiitän. Ai perhana, että meneekin kätevästi tuo "magick convert tiedosto.png tiedosto.pdf" ... miksi ohjelmat eivät osaa käyttää tuota? Tuo imagemagick oli Soluksessa jo valmiina. Mistä tälle nyt repäisee pienen drag&drop gui-moduulin, johon vetämällä ja pudottamalla tuo tapahtuu hiiren vilauksessa? Pitää ihmetellä tuota incrond toteutusta.

  Kiitokset @Rällä-Källä

  T -.-
   
  Viimeksi muokattu: 14.11.2018 klo 05:45
 29. pinhole

  pinhole

  Viestejä:
  13
  Rekisteröitynyt:
  30.10.2018
  Tuossa käyttäjän @oselotti kolmannessa linkissä taisikin tosiaan olla KDE:lle ohje ihan suomeksi.
  Ja se skripti on siis vain tekstitiedosto, johon tulee 2 riviä:
  Koodi:
  #!/bin/bash
  xflux -l 65.0120888 -g 25.4650772 -r 0
  Tuon tallennat .sh -päätteisenä (esim. valaistus.sh), annat sille suoritusoikeudet ja laitat sen siihen hakemistoon, jossa olevat skriptit suoritetaan sisäänkirjautumisen yhteydessä.
   
  Aaltoliike tykkää tästä.
 30. Barbarossa

  Barbarossa

  Viestejä:
  292
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ei ehkä varsinaisesti vastaa kysymykseesi, mutta vaihtoehto.
  Käytän (ilmeisesti) vastaavaa kikkaretta nimeltään Redshift jolle löytyy myös KDE Plasma 5 widgetti, Redshift Control. Näyttäisi löytyvän experimental/community pakettina Tumbleweedillekin nimellä plasmoid-redshift.
   
 31. pinhole

  pinhole

  Viestejä:
  13
  Rekisteröitynyt:
  30.10.2018
  Yksi tapa on käyttää desktop laucheria, jossa työpöydälle luodaan launcheri (tiedosto) [pdf-drop.desktop] ja /usr/local/bin hakemistoon skripti [pdf-drop.sh].

  Kun raahaat jonkun kuvan työpöytä-launcherin päälle, suoritetaan tuo skripti --> ja kuva muuttuu pdf:ksi. (Edit: Linux Mintissä nämä ainakin toimii).

  1. Luodaan ensin se skripti tuonne hakemistoon /usr/local/bin (tässä hakemistossa tarvitaan pääkäyttäjän oikeudet).
  Eli luo sinne tekstitiedosto pdf-drop.sh

  2. Kopio sinne seuraavat rivit:
  Koodi:
  #!/bin/bash
  mogrify -format pdf $1
  3. Tallenna ja anna suoritusoikeudet.

  4. Luo työpöydälle tekstitiedosto, pdf-drop.desktop
  5. Kopio sinne seuraavat rivit:
  Koodi:
  [Desktop Entry]
  Comment=Tiputa muunnettava kuva tämän kuvakkeen päälle.
  Terminal=true
  Name=pdf-drop
  Exec=/usr/local/bin/pdf-drop.sh
  Type=Application
  Icon=/polku/johonkin/kivaan/kuvakkeeseen.png
  Name[fi_FI]=pdf-drop
  Comment[fi_FI.UTF-8]=Muuttaa kuvan PDF:ksi
  
  6. Tallenna ja anna suoritusoikeudet.

  Sitten vaan droppailemaan.

  Tämän pitäisi toimia siten, että alkuperäinen kuva saa olla missä tahansa kansiossa. Sieltä raahaus työpöytäkikkareen päälle, jolloin skripti ajetaan.

  Tässä käytettävä mogrify-komento pitäisi toimia, jos imagemagic on asennettu.
  Muuntaa minkä tahansa tiedoston PDF:ksi eli ei tarvitse olla PNG.

  Alla pidempi versio skriptistä, jossa on aika ylimääräisiä vaiheita ja kuvailevaa tekstiä, mutta annan olla, jotta noita olisi kaltaiseni aloittelijan helpompi ymmärtää ja mahdollisesti soveltaa muihinkin tarpeisiin.

  EDIT: Otetaampa tuo rm komento pois skriptistä, ettei satu kelleen vahinkoa.
  EDIT2: Siirretään tänne loppuun tämä pitkä versio skriptistä (pdf-drop.sh):
  Koodi:
  #!/bin/bash
  # Tämä skripti käyttää mogrify-komentoa, joka muuntaa pdf:ksi tiedostot, jotka putotetaan
  # työpöydällä olevan pdf-drop.desktop tiedoston päälle.
  
  # Sijoita tämä skripti kansioon /usr/local/bin/
  
  # Pudotettava tiedosto polkuineen päivineen, on Linuxissa oletuksena muuttuja $1
  
  # Seuraava komento poimii pelkän polun hakemistoon, jossa muunnettava kuva on, ja teekee siitä muuttujan $polku
  polku=$(dirname "$1")
  
  
  # Seuraava komento poimii vain muunnettavan tiedoston nimen ja tekee siitä muuttujan $nimi
  nimi=$(basename "$1")
  
  # Siirytään komentorivillä siihen hakemistoon, jossa muunnettava tiedosto on.
  cd $polku
  
  # Seuraava komento tekee raahaamastasi kuvasta pdf:n samaan hakemistoon (saa olla .jpg, .png tai mikä tahansa muukin)
  # (mogrify -komento pitäisi toimia jos ImageMagic on asennettu)
  mogrify -format pdf $nimi
  
  
   
  Viimeksi muokattu: 15.11.2018 klo 11:28
  lxmo, oselotti, Foggy ja 4 muuta tykkäävät tästä.
 32. tle88

  tle88

  Viestejä:
  650
  Rekisteröitynyt:
  31.10.2016
  @pinhole .... tein kirjaimellisesti tuon antamasi ohjeen mukaan, ja nyt on työpöydällä toimiva png->pdf drag&drop härpäke...

  ... 10⁶ x KIITOS KIITOS KIITOS !!! :):):):):)

  Aiheutit muuten Apple yhtiölle heti kättelyssä nyt yhden Mac Minin myynnin verran tappiota. :lol: Että ei huonosti ollenkaan... Juuri tämä em. työnkulku kuvaus on ollut vähän kantona kaskessa, kun olen ehdotellut vaimolle linuxiin tutustumista. Hän tekee noita omia hommiaan juuri työpöydän avulla pehertämällä, joten tajusin kyllä aika sovinnolla, että aivan turha edes tarjota linuxia, ellei toimintoja saa edes kohtuullisessa määrin samansuuntaisiksi osx:n kanssa. Nyt ne tämän Budgie työpöydän kanssa jo voivat sitä vaikka ollakin.

  Nämä pienet demoneiden penteleet... ne ovat siis eri distroissa eri kokoonpanoissa? Ei tässäkään ole tuota incrond:tä, löytyy vain minimalistinen dcron. Sen ohjeita yritin tavailla, kun laitoit tuon erinomaisen ohjeesi tänne. Täytyy alkaa perehtymään nyt näihin muihinkin vastaaviin juttuihin, että tätä saa muokattua vielä enemmän haluamaansa suuntaan.

  Et uskokaan, kuinka arvokas tuo ohjeesi oli. Vielä kerran: Kiitos. Lämpimästi kiitos.

  T -.-

  Edit... saahan näihin asennettua vaikka mitä, mutta olen nyt kantapään kautta opetellut sitä, ettei aivan silmitöntä asennusrumbaa kannata heti kättelyssä aloittaa. Kyllä distro ehjempänä pysyy, jos käyttää vain sen omaa jakelupuuta.
   
  pinhole ja Juha Uotila tykkäävät tästä.
 33. pinhole

  pinhole

  Viestejä:
  13
  Rekisteröitynyt:
  30.10.2018
  Mukava, että toimii sielläkin :)


  Sen verran muokkasin edellistä viestiä, että poistin skriptistä viimeisen rivin:[ rm $nimi ], joka hävittää alkuperäisen tiedoston.
  Suosittelen poistaamaan tuon rivin omasta härpäkkeestäsi myös (mikäli ehdit tuon version kopioimaan itsellesi).
  Jos vaikka vahingossa työpöydällä raahatessa tuon päälle tippuisi joku tärkeä tiedosto, niin se häviäisi lopullisesti.
   
 34. kaakau<"'\\/>

  kaakau<"'\\/>

  Viestejä:
  279
  Rekisteröitynyt:
  02.11.2016
  Jos incron:a ei löydy paketeista, niin saman voi tehdä inotifywait:lla, jota incron käyttää. Voi olla, että sekin pitää paketeista asentaa jos vaan löytyy, Ubuntussa se on inotify-tools-niminen. Jotenkin tähän tapaan:
  Koodi:
  #!/usr/bin/env bash
  
  dir="$HOME/screenshots"
  
  while true; do
    file=$(inotifywait -e create --format '%f' "$dir")
    [[ $file =~ ^.*\.(png|jpg)$ ]] || continue
    convert "$dir/$file" "$HOME/Desktop/${file%.*}.pdf"
  done
  
  Tämä siis tarkkailee dir-hakemistoa ja aina, kun sinne luodaan png- tai jpg-päätteinen tiedosto, siitä luodaan PDF. Vaihda dir-muuttujaan hakemisto, mihin kuvankaappaukset tallennetaan ja samoin convertin jälkimmäisestä argumentista työpöytähakemisto, jos halusit, että PDF:t sinne siirretään. Ja tämä skripti käynnistymään aina sisäänkirjautuessa, tapoja tähän kerrottiinkin jo.
   
  tle88 ja pinhole tykkäävät tästä.
 35. Aaltoliike

  Aaltoliike Alkuperäinen jäsen Tukijäsen Team Ryzen

  Viestejä:
  493
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Mikähän mahtas olla vikana, kun KDE Plasma syö näin hemmetisti CPU :ta?

  [​IMG]

  Distron infot:

  [​IMG]

  Harmittaa, ku ehdin tykästyä jo KDE :hen, mutta tosiaan tuo järjetön CPU :n tehonkulutus ja Plasmashellin ajoittainen täydellinen jumiutuminen (vaatii siis killall plasmashell ja kstart plasmashell, ennenku lähtee taas toimii) :l

  Mitenhän tässä osais tuon korjata vai pitääkö suosiolla koittaa jotain muuta distroa?
   
 36. kaakau<"'\\/>

  kaakau<"'\\/>

  Viestejä:
  279
  Rekisteröitynyt:
  02.11.2016
  Sinulla on päällä kaksi plasmashell-prosessia, siihen ei varmaan ole mitään syytä. Tapa vain toinen.
   
 37. Aaltoliike

  Aaltoliike Alkuperäinen jäsen Tukijäsen Team Ryzen

  Viestejä:
  493
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Jos tapan jomman kumman noista, lakkaa koko plasma-työpöytä toimimasta. Joutuu kstarttaamaan uusiksi ja edelleen ongelma on sama.
   
 38. TheMeII

  TheMeII echo "%0|%0">s.bat|s Tukijäsen

  Viestejä:
  3 027
  Rekisteröitynyt:
  13.11.2016
  pika googlaus:
  todennäköisesti sulla on kaksi näyttöä. jos niin vaihda ykkös ja kakkos näytöt ristiin,
  tai sit oot muuttanu fontteja, sillon palauta takas alkuperäinen,
  tai joku widgeteistä on sekasin, tai koko sun asetustiedosto, tee testikäyttäjä ja testaa tuleeko muokkaamattomalla samaa vikaa.
   
 39. Asiantuntija

  Asiantuntija

  Viestejä:
  1 054
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Mulla myös jumitti KDE aina parin päivän jälkeen Kubuntulla ja Manjarolla, mutta nyt KDE Neonilla on pyörinyt hyvin. En jaksanut selvittää työpöydän jumittamisen syytä. Distron vaihtaminen ei välttämättä ole vaihtoehto ja kyllä työpöytäympäristön pitäisi toimia missä distrossa tahansa. Joskus kuitenkin pääsee helpoimmalla kun vaihtaa suosiolla distroa.
   
 40. Aaltoliike

  Aaltoliike Alkuperäinen jäsen Tukijäsen Team Ryzen

  Viestejä:
  493
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Joo on 2 näyttöä. Toinen on päänäyttönä 1440p ja toinen 2. näyttönä 1080p. Ei auttanut kääntäminen päittäin asetuksista. Palautin myös fontit oletukseksi. Ei vaikuttanut sekään. Mutta uudella käyttäjällä tuota ongelmaa ei esiinny lainkaan.

  Mitenköhän tuon oman käyttäjän KDE-ympäristön sais nollattua?
   
 41. Kurjenmutka

  Kurjenmutka

  Viestejä:
  10
  Rekisteröitynyt:
  30.10.2018
  Mikäli halutaan uusi linux läppäri mahdollisimman hyvällä akkukestolla, niin vaikuttaako distro paljon? Työpöydäksi on tulossa Mate. Mieluiten ottasin Ubuntulla, koska se on tutuin. Netissä mainostetaan Fedoraa akkukeston suhteen. Ei van jaksaisi alkaa opettelemaan kokonaan uusia komentoja terminaliin.
   
 42. apoiuyt

  apoiuyt

  Viestejä:
  191
  Rekisteröitynyt:
  18.01.2017
  ~.kde sisältää kde:n käyttäjäkohtaiset asetukset. Näin ulkomuistista tarkistamatta. Tuon siis tyhjentämällä palautuu oletusasetukset, kannattaa ehkä ottaa talteen niin voit palautella yksi kerrallaan ja katsoa milloin ongelma tulee takaisin. Sitten tiedät missä oli vika.
   
 43. Rällä-Källä

  Rällä-Källä

  Viestejä:
  19
  Rekisteröitynyt:
  17.02.2017
  KDE:n / Plasman konffeja on myös ~/.config/ -hakemistossa (ainakin Fedorassa). Siellä on myös muidenkin softien asetuksia, joten siihen ei välttämättä kannata käyttää delete all -periaatetta.
   
 44. Aaltoliike

  Aaltoliike Alkuperäinen jäsen Tukijäsen Team Ryzen

  Viestejä:
  493
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Päädyin tekemään migrate-käyttäjän, jolle siirtelin kaikki pääkäyttäjän tärkeet filut, jonka jälkeen deletoin kys. käyttäjän home kansiota myöten. Tämän jälkeen nimesin migraten uudestaan tuomas ja osotin sille home/tuomas kansion. Hyvin toimii taas vaihteeksi. Saapa nähdä vaan, että kuinka pitkään :D
   
  apoiuyt ja TheMeII tykkäävät tästä.
 45. Antti Alien

  Antti Alien

  Viestejä:
  605
  Rekisteröitynyt:
  05.11.2016
  Ehdotan prosessin lyhentämiseksi pitäytymistä png:ssä ja lisäksi tiedostojen luomisen ja siirtelyn sijaan ottamaan screenshotin leikepöydälle ja liittämään sieltä powerpointtiin.

  Pdf ei ole tarkoitettu kuvien tallentamiseen, vaan tulostettaville dokumenteille, jotka sisältävät tekstiä ja joiden asettelu halutaan pitää tiettynä. Pdf sisältää tietoja mm. paperin koosta ja ties mistä, millä ei ole mitään tekemistä kuvien kanssa. Kuvat pdf:n sisään taas pakataan jpeg:tä vastaavalla algoritmilla, eli pikselintarkka png pakataan suttuiseksi, ja pahimmassa tapauksessa tiedoston kokokin vielä kasvaa. En tiedä, miten powerpoint tallentaa sinne viskatun pdf-tiedoston, mutta en yllättyisi, jos siinäkin vaiheessa tapahtuisi tiedoston laatua heikentävä ja kokoa kasvattava konversio.

  Valmiin powerpointin tallentaminen pdf:ksi esitystä varten on järkevää yhteensopivuuden ja esityksen helppouden kannalta, mutta screenshotin muuttamisessa pdf:ksi ei ole päätä eikä häntää.
   
 46. E_Mustakari

  E_Mustakari

  Viestejä:
  407
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  No kuka siitä tietokoneestasi olisi vastuussa, ellet sinä itse?
   
 47. Juha Uotila

  Juha Uotila Mobiilimiäs vol.2 Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  1 767
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  No siinä mielessä kyllä että jossain distrossa saattaa olla valmiiksi konffattuja powermanagementtia yms.

  Ubuntu/Mint on varmaan ne helpoimmat mutta niiden päivitys sykli on sitten se vähintäön 6kk ja välissä ei juuri uusia versioita softista yms tule.
   
 48. iltakampa

  iltakampa

  Viestejä:
  30
  Rekisteröitynyt:
  20.05.2017
  Näimpä. Aina ei kuitenkaan saa itse valita :)
  Tuttu aloitti insinööriopinnot pari vuotta sitten AMK:ssa ja ihmetteli minullekin tämäntapaista, kun kotitehtävät pitää palauttaa PDF-muodossa. Eli laskee laskut paperilla, ottaa kännykällä kuvan, tietokoneella muuttaa pdf:ksi ja sitten uploadaa koulun palvelimelle. :facepalm:
  Pelkkä kuva ei käy?
   
 49. oselotti

  oselotti

  Viestejä:
  313
  Rekisteröitynyt:
  02.11.2016
  Kyllä muissa jakelupaketeissa tuo on hoidettu paljon paremmin. Ei Ubuntu, Debian, RHEL tai Fedora laita jakoon testaamatta mitään päivityksiä, etenkään jos niiden tiedetään olevan epäyhteensopivia tai aiheuttavan ongelmia käyttäjille.
   
 50. TheMeII

  TheMeII echo "%0|%0">s.bat|s Tukijäsen

  Viestejä:
  3 027
  Rekisteröitynyt:
  13.11.2016
  Kysymys on aina PC-raudan monimuotoisuudesta. Itse vedin vielä XP:llä isa-väyläisen äänikortin kanssa. Ei kukaan voi testata tuommoisia hulluja virityksiä. Se yrittää kertoa että näissä voi sattua jotain joten tee semmoiseen aikaan kun on mahdollist korjata tai rollbackia.