Linux-kysymyksiä & yleistä keskustelua Linuxista

Windowsilla olen tottunut rullaamaan nettisivuja alaspäin painamalla rullaa ja liikuttamalla hiirtä ylös/alas. Mitenhän tuollaisen ominaisuuden saisi linukan puolelle? Tämä pieni "ongelma" hiiren kanssa on ollut kaikilla distroilla mitä olen kokeillut.
 
Windowsilla olen tottunut rullaamaan nettisivuja alaspäin painamalla rullaa ja liikuttamalla hiirtä ylös/alas. Mitenhän tuollaisen ominaisuuden saisi linukan puolelle? Tämä pieni "ongelma" hiiren kanssa on ollut kaikilla distroilla mitä olen kokeillut.

Ihan selain riippuvainen ominaisuus, esim. Firefoxin asetuksista ruksi kohtaa "Vieritä sivua automaattisesti" niin pitäis rueta pelittämään.
 
^Chromessa / Chromiumissa koko ominaisuutta ei sitten ole olemassa. Syytä en enää muista, mutta oli varsin tekninen. Tähän on jokin lisäosa muistaakseni joka tuo ominaisuuden myös Chromiumiin.

Syytä en ole koskaan ymmärtänyt miksi tämä on Linuxin selaimissa myös Firefoxissa pois päältä oletuksena, mutta Windowsissa se on oletuksena päällä samassa selaimessa?
 
Liittyyköhän siihen kun Xorgissa hiiren keskinappi liittää (X selection, eri kuin X clipboard). Eli maalaat tekstiä -> kopioi sen selectioniin josta voi liittää keskinapilla
 
Ihan selain riippuvainen ominaisuus, esim. Firefoxin asetuksista ruksi kohtaa "Vieritä sivua automaattisesti" niin pitäis rueta pelittämään.
Olikin ärsyttävä ominaisuus. Olin laittanut joskus sen päälle, enkä varmaan ollut tiennyt mitä se tekee. Nyt pääsin eroon. Page Up/Downilla ja Home/Endillä on paljon helpompi liikkua. Ja välillä hakkaa tabulaattoria, jos on vaikka tekstikentässä kursori.
 
Asensin manjaron myös tuohon lenovon kannettavaan. Muuten toimii mutta oma hiiren oikea näppäin ei toimi.
Kosketuslevy/hiiren asetuksista en löytänyt apuja. Osaako joku antaa vinkkejä?
 
Asensin manjaron myös tuohon lenovon kannettavaan. Muuten toimii mutta oma hiiren oikea näppäin ei toimi.
Kosketuslevy/hiiren asetuksista en löytänyt apuja. Osaako joku antaa vinkkejä?

Nyyppä itsekin näissä, mutta...

Hiljattain asensin Chromebookkiin Lubuntun (18.10). Kosketuslevyn herkkyys oli aivan pielessä, eikä kosketuslevyä täppäämällä klikannut.

Libinput-ajuri toimi minulla tuon kosketuslevyn toimintaan.
ArchWikin libinput -sivulla useita kokeilemisen arvoisia vaihtoehtoja.

Itsellä noista ArchWikin ohjeista toimi Xorg-asetustiedoston luominen.
Koodi:
sudo nano /etc/X11/xorg.conf.d/30-touchpad.conf
 - - -
ja sinne pari riviä koodia:
 - - -
Section "InputClass"
    Identifier "touchpad"
    Driver "libinput"
    MatchIsTouchpad "on"
    Option "Tapping" "on"
EndSection

Reboot.
Sen jälkeen täppääminen toimi ja kosketusherkkyyskin muuttui mitään säätämättä toimivaksi.

Jospa tuolta ArchWikin sivulta löytyisi suuntaa myös fyysisten hiirinapuloiden säätämiseen?
 
Onko sinulla käytössä? Tuon voisi vaikka yhteen vanhaan läppäriin kokeeksi asentaa.

Edit.

Tulipa tuo vanhaan asuksen romuun asennettua ja asennus oli melko mutkaton, mitä nyt olisi kyllä käyttäjätietojen syöttö ja lokalisointi voinut olla sillä välin, kun tiedostoja kopioitiin, eikä viimeisenä. Oli myös valinnat jätetty vähän raakileeksi ja joutui fi:tä listalta tähyämään. Ei ehkä ensikertalaiselle sano moiset valinnat mitään.

Hieman joutuisampi on, kuin Kubuntu 18.04, joka tuossa oli, mutta ei mitään maata järisyttävää eroa. Jostain syystä ei käynnistäessä yhdistä suoraan wifiin vaikka täpät on ruudussa. Chrome selainta ei saanut asennettua vaikka se listalla oli. Opera sentään asentui, mutta ei sekään suosikkien kautta.

Conky hävisi työpöydältä, kun päivitykset asensi. Toki sen siihen takaisin sai, mutta eipä tuota tarvitse olla vähäisiä tehoja syömässä.

Eiköhän tuo tuossa läppärissä saane olla ja täytyy varmaan pajakoneeseenkin tuo asentaa.

Itselläni oli läppärissä MX Linux noin kuukauden ja luovuin siitä, koska noilla pienillä distroilla tuki vaan on loppupeleissä aika olematonta. En ole siis mikään linux konkari, ubuntua joskus vuonna kivi ja nakki käytin jonkun aikaa ja satunnaisesti testaillut eri distroja. MX linux asennus ja valmiiksi conffattu vakiotyöpöytä miellytti silmää, mutta muutamia todella ärsyttäviä bugeja joista ei vaan päässyt yli. Oman näyttiksen (intelin integroitu i5300U) kanssa oli jatkuvia ongelmia riippumatta siitä käyttikö intelin ajuria vai vakiona tulevaa. Vakioajurilla järkyttävä screen tearing, intelin ajuria jos käytti niin kone halvaantui aivan täysin tietyissä sovelluksissa (mm. firefoxia ei voinut käyttää selaimena) ja piti virtanapista sammuttaa. Vaihdoin tutun linux-nörtin suosituksesta Fedoraan ja tämän kanssa ei ole ollut nyt päivittäisessä käytössä mitään ongelmia. Hetki meni opetella käyttää dnf komentoa apt:n sijaan. Saa nähdä alkaako ongelmia tulemaan, kun yrittää saada työsoftaa toimimaan virtuali-windowssilla.
 
Kyllä tuo screen tearing on ongelmana monessa tapauksessa. Onneksi sen saa yleensä säädettyä pois, mutta aiheuttaa harmittavaa lisävaivaa. Ja ei varmaan onnistu ihan aloittelijoilta.
 
Kyllä tuo screen tearing on ongelmana monessa tapauksessa. Onneksi sen saa yleensä säädettyä pois, mutta aiheuttaa harmittavaa lisävaivaa. Ja ei varmaan onnistu ihan aloittelijoilta.
Intel graphics - ArchWiki

Archin Wikissä on ohje.

Oman näyttiksen (intelin integroitu i5300U) kanssa oli jatkuvia ongelmia riippumatta siitä käyttikö intelin ajuria vai vakiona tulevaa. Vakioajurilla järkyttävä screen tearing, intelin ajuria jos käytti niin kone halvaantui aivan täysin tietyissä sovelluksissa (mm. firefoxia ei voinut käyttää selaimena) ja piti virtanapista sammuttaa.
Intel graphics - ArchWiki

AccelMethod sna/uxa vaihdolla voi korjaantua.
 
First create a new X11 configuration directory, mkdir -p /etc/X11/xorg.conf.d/, if already not exists.

Create a configuration file 20-intel.conf there with your favorite text editor as root. sudo nano /etc/X11/xorg.conf.d/20-intel.conf

Put the configuration below there, and save the file, and exit the test editor.

Section "Device"
Identifier "Intel Graphics"
Driver "intel"
Option "TearFree" "true"
EndSection
Finally restart your X11 session by logging out and logging in again, or simply reboot the PC.

However you may need to add other few extra option like Option "AccelMethod" "uxa" or Option "TripleBuffer" "true" in the 20-intel.conf file.
Tuolla on omissa koneissa näytön repeilyt korjaantuneet. Lähinnä siis tuo "TearFree" "true" on sen korjannut.
 
Rakennellu tämmösen "peli" koneen debian ysin ympärille. Kaiken näköisiä emulaattoireita asennenllu, c64, amiga, nes, snes... olipa näppärä homma saada wii mote "joystickiksi"
How To Use A Nintendo Wii Controller To Play Linux Games
Aikoinaan windowssille yritin saada tuota tapeltua enkä millään saanut toimimaan. Debianiin kahden minuutin homma ja ainakin vice64:ssä toimi mainiosti.
 
<quote>However you may need to add other few extra option like Option "AccelMethod" "uxa" or Option "TripleBuffer" "true" in the 20-intel.conf file.</quote>
Intel käyttää triplapuskuria vakiona niin sitä ei tarvitse laittaa. Tuo säätö löytyy myös joistakin ohjelmista joka voi olla hyvä kytkeä päälle, jos käyttää Intel ajuria.
 
Siirryin Linux:iin about samoihin aikoihin kun Mint 17 julkaistiin, ja pysyttelin Mintissä näihin päiviin saakka. Nyt on Mint 18.2:n kanssa triple-bootissa Manjaro ja MX Linux 17, joista viimeksi mainitusta taitaa tulla minulle uusi suosikki distro. Xfce-työpöytäympäristö on kevyt ja nopea, ja MX:m omat työkalut helpottavat päivittäistä käyttöä todella paljon. Minkään em. distron kanssa ei ole ollut oikeastaan minkäänlaisia ongelmia, mutta em. syista taidan siirtyä MX-käyttäjäksi, ellen sitten dual-boottaa sitä Mint 19.1:n kanssa kun se vielä ennen joulua julkaistaan.

P.S. Tämäkään ei ollut kysymys, vaan mielipide, kuten suurin osa muistakin tämän ketjun viesteistä.
 
Alla Ubuntu 18.04 ja RAM-muistin käyttö oli ~93-95% kunnes istuntoni yhtäkkiä loppui ja jouduin uloskirjatuksi. Mistähän lokista voisi penkoa syytä moiselle (näin ei ole siis koskaan käynyt aikaisemmin omalla kohdalla)?
 
Jos ei ole swappia käytössä, niin muistin loppuessa tapetaan prosesseja jolloin voi käydä noin. Jos swappia on käytössä, niin muistin loppuessa alkaa swappaaminen levylle ja kaikki hidastuu etanan tasolle kunnes muistia vapautuu tai swap täyttyy ja tapetaan prosesseja. Hyvällä tuurilla kuolee vain prosessi joka rohmuaa muistia, mutta muutakin voi mennä samalla.
 
Top-käsky kaverina tässä. Siis ajon aikana, siitä näkee paljonko mikäkin prosessi rasittaa järjestelmää (suoritin- ja muistinkäyttö, muunmuassa). Jälkikäteen paha arvella.
 
Mikä voisi olla kun asensin linux mint 19 vanhaan läppäriin ja boottaaminen kestää todella kauan, lähemmäks 10 min. Kone on HP compaq 6910p, jossa C2D T7300, 4gb ram, ja hidas kovalevy, mutta ei näin hidas.
Kone ku käynnistyy joskus, niin kaikki toimii hyvin ja nopeasti.

Jotain logeja löysin
Screenshot from 2018-12-12 22-35-25.png

Onko kone vaa liian vanha, vai onko joku fixi tähän? google ei auttanut.
 
Kokeile hitaan käynnistyksen jälkeen katsoa mitä systemd sanoo, mikä kesti.

Koodi:
sudo systemd-analyze blame
 
Spoilerissa kaikki jotka vieny yli 1s

32.118s lightdm.service
32.113s plymouth-quit-wait.service
8.502s dev-sda1.device
7.815s systemd-journal-flush.service
6.835s lvm2-monitor.service
6.826s keyboard-setup.service
6.463s systemd-tmpfiles-setup-dev.service
5.190s systemd-random-seed.service
4.151s NetworkManager.service
4.127s systemd-sysctl.service
3.651s udisks2.service
3.202s networkd-dispatcher.service
2.536s ubuntu-system-adjustments.service
2.523s thermald.service
2.475s systemd-modules-load.service
2.075s ModemManager.service
1.858s accounts-daemon.service
1.352s avahi-daemon.service
1.099s dev-mqueue.mount
1.062s swapfile.swap
1.022s systemd-remount-fs.service
1.021s sys-kernel-debug.mount
1.019s dev-hugepages.mount

onko tuossa mitään epänormaalin oloista? Nuo kaksi ensimmäistä jotka vie yli 30s hieman ihmetyttää.
 
Itselläni oli läppärissä MX Linux noin kuukauden ja luovuin siitä, koska noilla pienillä distroilla tuki vaan on loppupeleissä aika olematonta. En ole siis mikään linux konkari, ubuntua joskus vuonna kivi ja nakki käytin jonkun aikaa ja satunnaisesti testaillut eri distroja. MX linux asennus ja valmiiksi conffattu vakiotyöpöytä miellytti silmää, mutta muutamia todella ärsyttäviä bugeja joista ei vaan päässyt yli. Oman näyttiksen (intelin integroitu i5300U) kanssa oli jatkuvia ongelmia riippumatta siitä käyttikö intelin ajuria vai vakiona tulevaa. Vakioajurilla järkyttävä screen tearing, intelin ajuria jos käytti niin kone halvaantui aivan täysin tietyissä sovelluksissa (mm. firefoxia ei voinut käyttää selaimena) ja piti virtanapista sammuttaa. Vaihdoin tutun linux-nörtin suosituksesta Fedoraan ja tämän kanssa ei ole ollut nyt päivittäisessä käytössä mitään ongelmia. Hetki meni opetella käyttää dnf komentoa apt:n sijaan. Saa nähdä alkaako ongelmia tulemaan, kun yrittää saada työsoftaa toimimaan virtuali-windowssilla.


Itsellä "normaali Mint" käytössä. Esiintyy myös tearingia, en vain ikinä ole ratkaissut ongelmaa, Firefox käytössä ja ei ainakaan liikaa ole häirinnyt? Eihän se aivan karseaa vielä ole. Toki omia preferencejä voipi olla. (Nollapostaus tulossa)

Driver-valikossa ei myöskään näy vaihtoehtoisia drivereita, syynä koska oli toisessa koneessa sama SSD yhden käynnistyksen. Vakioajurit todennäköisesti käytössä, saa nähdä tuleeko joskus korjausta.

Screenshot at 2018-12-13 14-37-56.png
 
Spoilerissa kaikki jotka vieny yli 1s

32.118s lightdm.service
32.113s plymouth-quit-wait.service
8.502s dev-sda1.device
7.815s systemd-journal-flush.service
6.835s lvm2-monitor.service
6.826s keyboard-setup.service
6.463s systemd-tmpfiles-setup-dev.service
5.190s systemd-random-seed.service
4.151s NetworkManager.service
4.127s systemd-sysctl.service
3.651s udisks2.service
3.202s networkd-dispatcher.service
2.536s ubuntu-system-adjustments.service
2.523s thermald.service
2.475s systemd-modules-load.service
2.075s ModemManager.service
1.858s accounts-daemon.service
1.352s avahi-daemon.service
1.099s dev-mqueue.mount
1.062s swapfile.swap
1.022s systemd-remount-fs.service
1.021s sys-kernel-debug.mount
1.019s dev-hugepages.mount

onko tuossa mitään epänormaalin oloista? Nuo kaksi ensimmäistä jotka vie yli 30s hieman ihmetyttää.

Oletko katsonut (Driver Manager) onko järjestelmään saatavissa Intelin näytönohjainajuria. Kernelin päivittämistä uudempaan kannattanee myös kokeilla - tässä
ohjeet sekä manuaaliseen päivittamiseen että ukuu nimisellä graafisella sovelluksella tehtävään How To Upgrade Kernel In Ubuntu and Linux Mint [The Easy Way]
 
Oletko katsonut (Driver Manager) onko järjestelmään saatavissa Intelin näytönohjainajuria. Kernelin päivittämistä uudempaan kannattanee myös kokeilla - tässä
ohjeet sekä manuaaliseen päivittamiseen että ukuu nimisellä graafisella sovelluksella tehtävään How To Upgrade Kernel In Ubuntu and Linux Mint [The Easy Way]
Ajureita ei ole saatavilla, kernelin päivitys ei hirveästi tilannetta auttanu. Pitää koittaa jos Manjaro toimisi paremmin.

Edit: Manjaro linuxilla käynistys ajat on paljon kohtuullisempia, 3min vs 10min
 
Viimeksi muokattu:
Miten Mint 19 ja läppärin akkukesto? Koitin uuteen vanhaan Thinkpadiin laittaa Xubuntua, mutta sain sen 2 kertaa totaalisen rikki poistamalla turhia ohjelmia kuten Pidgin ja cd poltto-ohjelmia.

Tai jos joku osaa sanoa, niin onko Ubuntu 18.04 tai 18.10 + tlp hyvä akkukeston kannalta? Googlen mukaan ei. Gnome kun on tutuin ja mieluisin. Fedorassa tunnetusti ois hyvä akkukesto, mutta en millään jaksaisi opetella pacmania. Pöytäkoneessa kun on joka tapauksessa Ubutnu Gnome.
 
Miten Mint 19 ja läppärin akkukesto? Koitin uuteen vanhaan Thinkpadiin laittaa Xubuntua, mutta sain sen 2 kertaa totaalisen rikki poistamalla turhia ohjelmia kuten Pidgin ja cd poltto-ohjelmia.

Tai jos joku osaa sanoa, niin onko Ubuntu 18.04 tai 18.10 + tlp hyvä akkukeston kannalta? Googlen mukaan ei. Gnome kun on tutuin ja mieluisin. Fedorassa tunnetusti ois hyvä akkukesto, mutta en millään jaksaisi opetella pacmania. Pöytäkoneessa kun on joka tapauksessa Ubutnu Gnome.
Riippuu tietysti vähän koneesta. Jos läppärissä on esim nvidian dgpu niin sen tuki (varsinkin jos on Optimus pohjainen) on varsin surkeaa tällä hetkellä. Mutta jos pelkkä intelin gpu niin akkukesto on jo huomattavasti parempi.

Windowsin asteille tuskin tulee pääsemään mutta varsinkin thinkpadien kanssa ei taida kovin kauaksi jäädä.

Fedora muuten käyttöö dnf:ää (rpm) ei pacmania. Vaatii tietysti hiukan totuttelua jos Ubuntu pohjaista (apt) on aikaisemmin käyttänyt. Pacman (Arch/Manjaro etc) on sitten myös erillinen paketointimanageri.
 
Riippuu tietysti vähän koneesta. Jos läppärissä on esim nvidian dgpu niin sen tuki (varsinkin jos on Optimus pohjainen) on varsin surkeaa tällä hetkellä. Mutta jos pelkkä intelin gpu niin akkukesto on jo huomattavasti parempi.

Windowsin asteille tuskin tulee pääsemään mutta varsinkin thinkpadien kanssa ei taida kovin kauaksi jäädä.

Fedora muuten käyttöö dnf:ää (rpm) ei pacmania. Vaatii tietysti hiukan totuttelua jos Ubuntu pohjaista (apt) on aikaisemmin käyttänyt. Pacman (Arch/Manjaro etc) on sitten myös erillinen paketointimanageri.

Kiitos vastauksesta!

Pelkästään intelin igpu käytössä nykyisessä X230:ssa ja tulevassa T580:ssa. Kannattaisiko antaa mahdollisuus Mintille? Tarviikohan Mint Tlp:n kaveriksi? Netissä väittävät, että kernel 4.18 ei tarvitsisi kaveriksi tlp:tä, mutta Xubuntun arvioitu akkukesto nousi 8 h -> 12 h välittömästi tlp:n asennukseen. En vain ehtinyt käyttämään ollenkaan, koska heti meni rikki. Kirjautumisen jälkeen pelkkä taustakuva eikä terminalikaan aukea.

Asensin Win7 (koska 95 look) ja tällä hetkellä akkukesto on ihan jees. Akku on vuodelta 2013 ja 9-10 tuntia kestää, tosin kansi oli välissä alhaalla. Onko se nyt sitten sleep vai hibernation, en tiedä.
 
Kiitos vastauksesta!

Pelkästään intelin igpu käytössä nykyisessä X230:ssa ja tulevassa T580:ssa. Kannattaisiko antaa mahdollisuus Mintille? Tarviikohan Mint Tlp:n kaveriksi? Netissä väittävät, että kernel 4.18 ei tarvitsisi kaveriksi tlp:tä, mutta Xubuntun arvioitu akkukesto nousi 8 h -> 12 h välittömästi tlp:n asennukseen. En vain ehtinyt käyttämään ollenkaan, koska heti meni rikki. Kirjautumisen jälkeen pelkkä taustakuva eikä terminalikaan aukea.

Asensin Win7 (koska 95 look) ja tällä hetkellä akkukesto on ihan jees. Akku on vuodelta 2013 ja 9-10 tuntia kestää, tosin kansi oli välissä alhaalla. Onko se nyt sitten sleep vai hibernation, en tiedä.
En ole TLP:n kanssa hirveesti touhunnut, kun on Linux jutut jäänyt vähän vähälle toistaiseksi, mutta ainakin aikaisemmin nuo TLP:n perusasetukset on lukemani mukaan aika aggressiiviset joten voi olla että akkukesto oletettavasti myös nousee.

Ainakin uusimmat kernelit on tuoneet aika paljon korjauksia ja parannuksia noihin akkukestoihin ja virranhallintaan ja itsekin lukenut useasti, että TLP:n käyttö noiden kanssa ei olisi suositeltavaa. Sen tarkempaa omakohtaista kokemusta ei ole.

Mint on aika perusvarma ja erittäin hyvin toimiva jakelu ja itse tykännyt Cinnamon:sta enemmän kuin Gnome, tosin oma suosikki on ehdottomasti uusimmat KDEt (Plasma)
 
Rakennellu tämmösen "peli" koneen debian ysin ympärille. Kaiken näköisiä emulaattoireita asennenllu, c64, amiga, nes, snes... olipa näppärä homma saada wii mote "joystickiksi"
How To Use A Nintendo Wii Controller To Play Linux Games
Aikoinaan windowssille yritin saada tuota tapeltua enkä millään saanut toimimaan. Debianiin kahden minuutin homma ja ainakin vice64:ssä toimi mainiosti.

Itse vähän aikaa sitten asentelin retropie 4.4:sen RPI 3:seen(tässä vielä berryboot distro niin tarttenut microsd-korttien kanssa säädellä tai poistaa entisiä distroja), kun Nintendo SNES classic edition failasi äänien puuttumisilla koko konseptin tai yksinkertaisesti omistan liian vanhan töllön. Retropiellä tuli sama ongelma, mutta äänet sai ulos 3,5mm ääniliittimet kautta töllöön ja säätövaraa jopa liikaakin, että ei äkkiä aukea koko systeemi, jos ei lue ohjeita.
Tuossakin oli maininta, että wiimotet toimisi. Käytin muita peliohjaimia ja kaikki toimivat paremmin ja kivuttomammin kuin windows pc:llä.

Olin joskus aikaisemminkin säätänyt retropien kanssa huonolla menestyksellä ja nyttenkin piti aika pitkään kaivella tietoja, että pääsi itse asiaan. Emulaattoreita ei ole "olemassa", jos ei laita rommeja ja muistikortille pitää jättää pieni kansioloitsu, että retropie taikoo sinne ne rommi kansiot ties mille emulaattorille. Jos failaa peliohjain asettelut alussa ihan pelkästään sen takia ettei sellaista ole niin pomppaa retropie terminaalitilaan ja sitten vasta suu aukeaakin, että mitäs nyt. Jos peliohjain säädetty kohdilleen ja rommit niin pääsee hyvin äkkiä asiaan.
 
Ei kyllä manjaro sitten pidemmän päälle toiminutkaan odotetusti. Joskus kone jäätyi vastaamatta
hiireen tai näppikseen. Verkkoyhteys ei aina palannut lepotilan jälkeen, päivityksissä tuli herjoja ..

Eilen asensin Solus gnome työpöydällä. Toistaiseksi kaikki on toiminut, muutaman viikon sisällä
selviää jääkö käyttöön. Videoeditointi tuntuu olevan linuxissa aika arpapeliä. Openshot on toiminut
mutta joku muu mitä kokeilin ei toiminut sitten yhtään.. Oisko ollut pitivi..
 
Ei kyllä manjaro sitten pidemmän päälle toiminutkaan odotetusti. Joskus kone jäätyi vastaamatta
hiireen tai näppikseen. Verkkoyhteys ei aina palannut lepotilan jälkeen, päivityksissä tuli herjoja ..

Eilen asensin Solus gnome työpöydällä. Toistaiseksi kaikki on toiminut, muutaman viikon sisällä
selviää jääkö käyttöön. Videoeditointi tuntuu olevan linuxissa aika arpapeliä. Openshot on toiminut
mutta joku muu mitä kokeilin ei toiminut sitten yhtään.. Oisko ollut pitivi..
KDENLive hoitaa raskaammatkin videohommat hienosti, tai sitten DaVinci Resolve.

Noissa rolling release distroissa on aina pieni vaara että jotain hajoaa, varsinkin jos itse peruspaketteihin tulee muutoksia.
 
Ei kyllä manjaro sitten pidemmän päälle toiminutkaan odotetusti. Joskus kone jäätyi vastaamatta
hiireen tai näppikseen. Verkkoyhteys ei aina palannut lepotilan jälkeen, päivityksissä tuli herjoja ..

Eilen asensin Solus gnome työpöydällä. Toistaiseksi kaikki on toiminut, muutaman viikon sisällä
selviää jääkö käyttöön. Videoeditointi tuntuu olevan linuxissa aika arpapeliä. Openshot on toiminut
mutta joku muu mitä kokeilin ei toiminut sitten yhtään.. Oisko ollut pitivi..
[Stable Update] 2018-12-04 - Systemd
Seems with our last update 193 we crashed a lot of desktops, especially Cinnamon, Gnome, Mate and others. We still assume the issue is due to commits in systemd. Therefore we had downgraded that packages again to the known working version v239.6. If you already running v239.303-1 or higher, don’t worry. Nothing to be done on your end. Since there are multiple security issues 65 with that version, we have to see on how we fix that.
Semmonen stable update sieltä.
 
Firefoxissa tuli eteen tuo repeily sivua vierittäessä.. Tämä on linuxissa tullut usein vastaan
ja korjaus oli muistaakseni helppo mutta huonomuistisena olen sen unohtanut?
 
Firefoxissa tuli eteen tuo repeily sivua vierittäessä.. Tämä on linuxissa tullut usein vastaan
ja korjaus oli muistaakseni helppo mutta huonomuistisena olen sen unohtanut?
TearFree is disabled by default. To enable it add in /etc/X11/xorg.conf:

Section "Device"
Identifier "Intel Graphics"
Driver "intel"
Option "AccelMethod" "sna"
Option "TearFree" "true"
EndSection
 
Koitan saada glassfishiä (5.0) toimimaan ubuntu serverillä. Hallinta sivu ei vain aukea vaan selain kitisee että turvallinen yhdistäminen (cannot connect securely) ei onnistu. Netistä löytyi keskustelua että johtuisi javan yhteensopivuudesta. Ei siis ilmeisesti toimi java 8u191 kanssa joka koneelle asennettu. Sain asennettua rinnalle (ja vissiin otettu myös käyttöön) 8u192 mutta sama ongelma. ilmeisesti java 8u181 kanssa ongelmaa ei ole, mutta mistä ihmeestä tuon version löytää, Oraclen sivuilla oli vain 191 ja 192. Jossain oli myös juttua järjestelmään väärin määrittyneestä java_home mommasta mutta tuo ei oikein itselle auennut (en ole mikään Linux velho) Onko Tekissä porukkaa joka on Glassfishin kanssa räplännyt?
 
Solus:sta täytyy kyl vähän hehkuttaa. Ei ainuttakaan ongelmaa vielä. Kop kop..
Nopea, päivitykset rullaa hyvin. Nyt käytössä molemmissa, sekä pöytäkoneessa
että läppärissä.

Shotwell on mielestäni parempi kuvakirjasto ohjelma kun yksikään ilmainen
windows puolella. Tunnistaa omien kameroiden raw kuvat hyvin.
 
Jos kaipaa aptx/ldac kodekkeja Pulseaudioon niin nyt löytyy

EHfive/pulseaudio-modules-bt

Virittelin tuon just toimimaan omissa AntergOS ja Manjaro asennuksissa. Tuossa on sellainen bugi että ilman tuota mainittua udev scriptiä ja bash scriptiä aptx/ldac toimii van ekalla yhdistämisellä. Laitoin nuo molemmat scriptin pätkät ja nyt löytyy LDAC omille Sonyn 1000xm2 kuulokkeille jokaisella yhdistämisellä
 
Viimeksi muokattu:
Joo näppärät ohjeet vois olla jees. Itselläkin on samat kuulokkeet (1000xm2) ja kiinnostaisi testata.
 
Joo näppärät ohjeet vois olla jees. Itselläkin on samat kuulokkeet (1000xm2) ja kiinnostaisi testata.
Riippuu varmaan omasta distrosta. Ei tuo Mnjarossa vaatinut kuin tarvittavien pakettien ja muutaman extra paketin asentamisen ja skriptien laittamisen paikalleen.
 
Toimiiko Ubundu 18.04 Intel I7-9700K:ssa? Entä sen asennus riittääkö, että laittaa imageDVD:n sisään koneeseen. Ei ole Linux yhtään hallussa :-(
 
Onko kukaan testaillu FreedomBoxia?

Se on Debianiin perustuva serveri, joka osaa hoitaa mm:

Pitää varmaan ens viikolla pistää koekäyttöön ku vaikuttaa sen verran pätevältä projektilta.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
259 286
Viestejä
4 507 885
Jäsenet
74 349
Uusin jäsen
maaniman

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom