Kun Windows 11 suostuu asentumaan vain tietyille prossuille, käskykannoille, pitää olla TPM2.0 jne. jne. ja kuulemma uhkaa tehdä 620 biljardista nykytietokoneesta rautaromua...
...välillä olen miettinyt mikä on niin vanha PC, tai mitkä ominaisuudet sellaisessa, ovat mitkä estävät juuri minkään nykyisin tuetun graafisella työpöydällä varustetun Linuxin asentamista?
Ei puhuta siitä että sitä olisi tahmeaa käyttää muistin vähyyden tai yksiytimisen prossun tai hitaan kovalevyn takia, vaan että esim. prossun käskykanta on vain niin vanha ettei edes Linux sitä enää sulata, tms.? Ymmärrän että tässäkin varmaan on suuri ero puhutaanko jostain viimeisimmästä Fedorasta vai 10 vuotta tuetusta vanhemmalla kernelillä olevasta LTS Debianista tai Rocky Linuxista. Vai onko, uusimmatkin kernelit ja kilkkeet toimivat vanhoissa koneissa siinä miten vanhemmatkin kernelit, ehkä muistia vaativat vähän lisää?
Lähinnä tulee mieleen että monet distrot toki ovat lopettaneet 32bittisten CPU:iden tukemisen, mutta ilmeisesti vielä joitakin sitkeitä sissejä on jotka tarjoavat jonkinlaista Linuxia sellaisillekin konevanhuksille.
Muutama vuosi sitten sain esim. erään ikivanhan yksiytimisellä 32-bittisellä ja 1GB RAM varustetun läppärin pyörimään Q4OS Linuxilla,, oli jopa toimiva työpöytä ja kaikki. Tarvitsin häthätää erillisen sisäisen ftp-palvelimen jonkun kytkimen tai reitittimen firmispäivityksiä varten ja se toimi siihen hyvin, ja mieluummin halusin siinä tapauksessa työpöydänkin. Siinä oli vielä sellainenkin kommerverkki että tuosta antiikkisesta läppäristä oli jo sisäinen 2,5" PATA HDD mennyt rikki ja turha yrittää löytää tilalle korvaajaa (se PATA...), joten asensin Q4OS Linuxin 8GB USB-muistitikulle, buuttasin siltä ja ajoin siitä käsin. USB muistitikku toimi ko. läppärin massamuistina sen aikaa.
Tuo Q4OS näyttäisi edelleen tukevan 32-bittisiä prossuja, ainakin 2028 asti mihin nykyisen version tuki jatkuu. Hyvä heille.
q4os.org
Onko muita, esim. että uusin Fedora tai Ubuntu ei tue enää tietyn generaation ja sitä vanhempia CPU:ita?