Kuten tuossa jo aikasemmin sanottiin että ei noilla apt, dnf, kernel ja repo hommilla pahemmin mitään väliä ole peruskäyttäjälle eikä edes vähän vakavemmallekkaan käyttäjälle. Noi ovat enemmänkin Windows fanejen väitteitä saada porukka luopumaan ajatuksesta siirtymään pois heidän lemppari järjestelmään. Eli yritetään pelotella että linux on vaikea vaikka oikeasti homma on toisinpäin.
Mutta isoin ongelma linuxin yleistymiseen on että ei tavikset osaa linuxia asentaa kuin ei myöskään windowsiakaan. Ja mitä tässä olen monelle tavikselle asennellut Fedora KDE ja Linux Mintiä riippuen vähän koneesta niin hyvin tyytyväisiä olleet Windows 10 ja 11 jälkeen ja hyvin käyttö on sujunut.
Kun vaikka Windows fanit väittävät niin vaikka Linux Mint, Fedora KDE ja moni muu distro on helpompi asentaa ja käyttää kuin Windows.
Ja kun tutustuu hyvin viilattuihin KDE Plasmaan ja/tai Cinnamoniin niin et vaan edes halua palata enää Windowsiin. Kaikki vaan toimii, ei ajureiden asenteluja, ohjelmien asentaminen on helppoa ja nopeaa sekä turvallistakin, ei ohjelmien/palveluiden pakkosyöttämistä ja järjestelmä on nopeasti reakoiva jopa todella vanhallakin koneella.
Mitä tulee Windowsin helppouteen niin nykyään se pakka vasta sekaisin onkin. Youtubekin on nykyään täynnä videoita mikä WIndows versio kannattaa asentaa että saat mahdollisimman vähän debloattia ja näitä datan keräämis hommia. Sekä millä saadaan eniten FPS:iä.
Tästä esim Brianin (Tech Yes Cityn) videoita aiheesta:
Ja laitetaas tähän Mental Outlawin uusi video mikä näyttää/kertoo Linux distron valinnasta, usb-tikun luonnista, distron testaamisesta sekä asentamisesta ja kuinka ohjelmat asennetaan.
![]()
How To Switch to Linux (From Windows)
In this video I discuss how to switch to Linux to help the new comers that PewDiePie has redpilled about the based penguin OS.odysee.com
Tai Tunnelin video kuinka saada Fedora asennuksen jälkeen käyttökuntoon:
Eli kuinka asentaa media codecit jotka eivät tule Fedoran mukana.
Ja kyllä Fedora media codecit asennetaan terminaalista, mutta muuhun sitä ei sitten tarvitakkaan.
Itse olen nyt ollut linux käyttäjä puoltoista vuotta, niin terminaalia piti opetella vasta kun linux serverin laitoin pystyyn. Mutta jostain syystä vaihtajia Windows fanit pelottelee aina tuolla terminaalilla, vaikka WIndowsissa CMD/Powershellillä myös joutuu tekemään useinta juttuja. Mutta se on jotenkin aivan eri asia
Mainitaan lopuksi mitä käyttiksiä tässä taloudessa pyörii: Fedora 42 KDE, OpenSuse, Fedora 42 Server (sen sisällä Ubuntu Server VM ja Windows 10 VM), Ubuntu, Haiku ja GhostBSD.
Kaikki on hyvin niin kauan kun kaikki toimii suoraan. Sitten kun tulee ongelmia niin terminaali loitsiminen on pakollista. Joka ikinen kerta oma linuxin käyttö on kaatunut siihen viimeisen kymmenen vuoden aikana. Tulee ongelma X, oli se sitten äänien rasahtelu kuulokeissa tasaisin väliajoin, selaimen stutterointi skrollatessa, toisen näytön kuvan vilkkuminen / pätkiminen, dota2 kaatuminen (ja samalla koko PC:n halvaantuminen) tai kun joku laite ei toimikaan suoraan kytkemällä. Kun ei syvempää osaamista ole, niin vaihtoehtona on koittaa googlettaa joku jolla on samanlaista ongelmaa (ja törmätä tähän termihelvettiin + kaulapartanörttien väittelyyn linuxin eri vaihtoehdoista) ja arpapelillä lähteä heittämään terminaaliin komentoja joita ei ymmärrä tai vaihtaa takaisin winukkaan. Luonnollisesti itseä ei ainakaan kiinnosta laittaa terminaaliin mitään sellaista minkä toimintaa en ymmärrä lainkaan. Fedoraan jouduin lisäämään repoja, kun vakiopaketeista puuttui niin paljon softia. Ohjeita jos etsit, niin omalla kokemuksella lähes poikkeuksetta käytetään terminaalia asioiden tekemiseen, eikä mitään GUI sovelluskauppaa.
Omat kokeilut vuosien varrella on olleet Ubuntu, Slackware(joskus sata vuotta sitten jonnena), fedora, Manjaro jne. Kaikki suht vähällä käytöllä, paitsi fedora jota käytin pääkäyttiksenä n. 6 vai 7kk.