Huippuhomma! Tällä mennään. Kiitokset vielä!
Dd:n käytöstä varmuuskopioihin - kannattaa ymmärtää miksi se (tai vastaava) saattaa ola huono työkalu, ja valita mieluiten oikea sopivampi työkalu, riippuen siitä mikä on päämäärä. Dd voi olla ihan ok mutta usein ei ole!
Isoin ongelma siinä on se, että se kopioi myös tyhjät blokit. Tähän menee turhaa aikaa ja tilaa vastaanottavassa päässä (jos imagea ei pakka esim. gzip:llä, mutta tuolloin purkaminen tehtävä jotenkin ennen tietojen lukua).
Lisäksi, jos sillä tekee imagen Linuxista, ongelmaksi saattaa tulla se, että tuo image on tismalleen siinä kunnossa, missä se oli kun se tehtiin. Jos olet joskus koettanut päivittää esim.6 -12kk päästä tai myöhemmin (mikälie on aikaskaala jonka jälkeen varmuuskopioita ajatellaan mahdollisesti käytettävän) vanhaa Linux-distribuutiota - niin homma saattaa toimia hyvin tai sitten todellakaan ei, riippuen siitä miten distro on tehty ja kuinka hyivn se osaa handlata hyvin harvoin tehdyt päivitykset. Useimmat distrot olettaa että kone päivitetään jollain järkevällä aikaskaalalla.
Parhaiten dd sopii tilanteeseen, jossa image on sellainen joka ei juuri koskaan muutu tai muuttuu hyvin harvoin, tai käytetään vain kerran - esim. live-linux-imaget, CD/DVD-imaget, tai vaikkapa kopioin ottaminen hajonneesta tiedostojärjestelmästä mahdollisesti hajoamassa olevalta levyltä johonkin varmempaan paikkaan tiedostojen palauttamista varten (tosin ddrescue tai mount ro voi olla parempi mutta menee aiheen vierestä).
Huomattavasti parempi työkalu kokonaisen Linux-distribuution asennuksen varmuuskopiointiin on rsync, kannattaa opetella miten sitä käytetään. Sittenkin kannattaa mahdollisesti katsoa vähän sitä distribuution hierarkiaa ja mitkä on oikeasti niitä tietoja, mitkä halutaan talteen. Todella vanhaa kokonaista distribuutio-asennusta ei ole järkevää palauttaa silläkään, vain vain osat (esim. /home,
valikoiden /etc:stä itse tehdyt muutokset, mahdollisesti /usr:stä). Rsync:llä voi siis kopioida joko koko asennuksen tai valikoiden tiedot jotka ovat tärkeitä (tämä ei onnistu dd:llä, toki imagen voi mountata ja palauttaa valikoiden dd:lläkin).