Testasin Mintin Xfce version ja ymmärrän, miksi Mintillä on hyvä maine. Aavistuksen MX hitaampi, selkeä ja järkevä toteutus. Apuohjelmat eivät ole yhtä monipuoliset kuin MX ja ohjeet ovat vähän suppeammat. Aavistuksen epäilyttää Mintin pohjana oleva Ubuntu, Debian voisi olla parempi pohja. Kokonaisuutena vaikuttaa hyvältä.
En ole onnistunut testaamaan WereSync ohjelmaa. Se löytyy Debianin reposta ja asentuu. Ongelmana on ettei sitä saa käyntiin kotisivun
ohjeilla. En löydä mistään ohjeessa mainittua weresync-dbus.conf tiedostoa. Päivityshistorian mukaan sitä on viimeksi päivitetty 4 vuotta sitten ja mietin pitäisikö jättää ohjelma väliin? Foxclone voisi olla hyvä korvike, ainoa miinus on koneen käynnistys tikulta ennen kloonausta…
Seuraavaksi testaan Opensuse Leapin.
Suosittelisin lämpimästi Waylandia, mikäli et jaa näyttöäsi koskaan netin yli esim. striimatessa.
Plankin tilalle Waylandiin on olemassa Cairo Dock ja Latte Dock, mutta monipuolisten asetusten vuoksi raskaahkoja.
Mulla on itsellä erittäin huonoja kokemuksia Matesta vuodelta 2020. Silloin se kaatuili koko ajan ja Ubuntu Mate lopetti käynnistymästä päivitysten jälkeen kokonaan. Toivottavasti tilanne on parantunut.
XFCE on siirtymässä Waylandiin, mutta mitään julkaisuaikataulua ei ole.
Ikävää ettet tykännyt Gnomesta, koska Pop_OS! on juuri julkaisemassa täysin uuden Cosmic-työpöydän Waylandille. Kirjoitettu Rustilla kokonaan.
Oletko ollut yleisesti ottaen tyytyväinen Linuxiin kokeilujesi aikana?
Kiitos vinkeistä. Latte Dockin kehittäjä heitti hanskat
tiskiin pari vuotta sitten. Cairo Dockin viimeisin päivitys on 9 vuoden takaa, huonolta näyttää… Löysin tänään
Crystal dockin, en ole ehtinyt testaamaan, mutta ulkonäön perusteella voi olla raskas…?
Matesta on kokemuksia vasta parin viikon Virtualbox testailun suhteen, saa nähdä toimiiko se yhtä Opensuse Leapissa.
Huomasin Cosmic-työpöydän Pop_OS! blogissa, vaikea sanoa ovatko korjanneet siinä aikaisemman pahimpia puutteita eli toimintojen piilotuksen ja laajennusten hajoamisen isojen päivitysten jälkeen. Luultavasti sen saa selville vasta julkaisun jälkeen?
Kokemukset ovat pääosin hyvät, suurimpana plussana on ohjelmistojen ja päivitysten helpompi asentaminen Macciin verrattuna. Appstore oli Applelta hyvä idea, mutta toteutus jäi vajaaksi. Gnomea lukuun ottamatta muut työpöytäympäristöt eivät yritä matkia iPadia mikä on iso plussa. Joitakin asioita pitkäaikaisen Mac käyttäjän näkökulmasta voisi tehdä paremmin. Esim. komentorivin roolia pienemmäksi, MX ja Mint onnistuvat siinä aika hyvin. Toinen ärsytyksenaihe on ohjelmien logiikan vaihtuminen täysin erilaiseksi kehittäjästä riippuen, auttaisi jos edes valikoissa olisi sama logiikka ohjelmasta riippumatta. Ehkä haastavin asia oli hahmottaa mikä virka pakettivarastolla, Flatpackilla, Snapilla ja Appimagella on.
Mikäli Gnome 3 ei miellytä mutta tykkää Matesta, niin kannattaa ehkä kokeilla myös Gnome classic:ia. Tässä on Maten tapaan tuollainen alapalkki jossa näkyy avoinna olevat ikkunat, ja yläpalkki josta löytyy vasemmalta valikko ja oikealta kalenteri ja muuta. Kaikkia Maten ominaisuuksia ei ole, mutta toisaalta se on vähän modernimpi ja tukee myös waylandia.
Kiitos vinkistä. Gnomessa tökkii kaikkien toimintojen piilottaminen esim. hiiren oikean napin taakse ja laajennusten hajoaminen jokaisen isomman päivityksen jälkeen. Onko Classic versiossa samoja ongelmia?
Täytyy vilkaista saako siihen asennettua valikkorivin, esim. Vala panel.