En ole varma sopivatko nämä kysymykset tähän ketjuun, haun perusteella täällä on hyvin vähän Linux aloittelijan näkökulmasta kysymyksiä? Pitäisikö luoda uusi ketju aloittelijoiden kysymyksille?
Tausta:
Kymmenen vuotta sitten testasin uteliaisuudesta Ubuntua, mutta en nähnyt vaihtamista järkeväksi. Sen jälkeen Apple on muuttanut suuntaansa ja harkitsen vakavasti vaihtamista macOS käyttöjärjestelmästä Linuxiin. Testasin suurimman osan aloittelijoille suositelluista distroista Virtualboxissa. Olen skeptinen rullaavien distrojen suhteen, niissä on aloittelijan näkökulmasta liian isoja riskejä. En ole koodari. Komentoriviä käytän vain jos on pakko, mieluummin ei.
Tavoite:
Parhaimmat palat Macistä Linuxiin mahdollisemman pienellä säätämisellä. Jätän MacOS ulkonäön väliin, koska yksikään siihen pyrkivistä teemoista ei näytä toimivan kunnolla. Löysin korvikkeet Dockille (Plank), Spotlightille (Albert) ja valikkorivin yläpaneeliin (Vala Panel).
Työpöytäympäristöistä XFCE ja Mate sopivat parhaiten. Plasma ja Budgie vähän huonommin. Pantheon näyttää hyvältä mutta on liian rajoitettu, Deepin on liian raskas, Cinnamon on liian Windows ja Gnome liian iPad.
Kysymykset:
1. Ajattelin laittaa erillisen Home osion, niin varmuuskopiointi on helpompaa ja voin tarvittaessa vaihtaa distron helpommin. Onko muuta mitä kannattaisi huomioida?
Virtualbox testauksen perusteella sopivimmilta distroilta vaikuttavat MX Linux, Linux Mint XFCE, Debian ja Opensuse Leap. Suunnitelmana on testata kaikki ulkoisella SSD levyllä Mac Minissä ja asentaa sen jälkeen parhaiten sopiva pidempään testiin.
2.
QuickLook vastine. Onko Mate tai XFCE työpöytäympäristöille mitään vastaavaa?
Painamalla välilyöntiä voi esikatsella Finderissä PDF, tekstin, valokuvan, musiikin, videon yms. avaamatta muuta ohjelmaa. Plasman esikatseluikkuna on paljon pienempi, eikä tue niin suurta määrää eri formaatteja kuin QuickLook. Plasmalle näyttää löytyvän
Dolphin ja Gnomelle
Sushi.
Päivityshistorian perusteella Sushi hajoaa Gnomessa jokaisen suuren päivityksen jälkeen, ei oikein innosta. Toisaalta Dolphinin voisi asentaa toiseen työpöytäympäristöön, mutta vaatisi ison kasan palikoita Plasmasta…
3. Varmuuskopiointi. Löytyykö Applen
Time Machinen tapaista, mutta luotettavampaa ohjelmaa Linuxille?
Korvasin Time Machinen vuosia sitten
Qrecall ohjelmalla, joka on Time Machinea monipuolisempi. En ole löytänyt vastaavaa ohjelmaa Linuxille.
Time Machine for Linux vaikuttaa turhan suppealta. Oleellista on varmuuskopion automaattinen tarkistus ja ajoitus sopivaan ajankohtaan. Automaattinen tuplakopioiden poisto on plussaa. Mielellän ilmainen, mutta voin harkita kohtuuhintaista maksullista ohjelmaa.
Vorta voisi olla sopiva?
Mikä ohjelma olisi
SuperDuper vastine kloonaukseen?
Alternativeto.net sivulta löytyi Weresync, kotisivun mukaan se pystyy kopioimaan tiedot käytössä olevalta osiolta ja vaikuttaisi Superduperin kaltaiselta? Clonezilla tai Resquezilla eivät pysty varmuuskopioimaan käytössä olevaa osiota toisin kuin SuperDuper.
4. Näppäinoikotiet. Linux distroissa ne näyttävät vaihtelevan ärsyttävän paljon ohjelmasta riippuen. Vaihtoehto 1: Käytän tunteja niiden vaihtamiseen käsipelillä. Ei hirveästi innosta. Vaihtoehto 2:
Kinto. Sillä pystyy helposti vaihtamaan näppäinoikotiet Mac tai Windows tyylisiksi. Onko sen asentaminen riski? Se toimi Virtualbox testauksessa.
5.
Automator ohjelman korvaaja. Sillä pystyy automatisoimaan eri ohjelmien toimintaa vedä ja pudota periaatteella. Toiminnot järjestetään listaksi ja tarvittaessa niihin voi lisätä AppleScriptejä. Lopputulos tallennetaan ohjelmaksi. Actiona, Sikulix, Autokey, Repeat ja PyGuibot ovat liian monimutkaisia. Onko Linuxille mitään yksinkertaisempaa ohjelmaa?
6. Erikoismerkit. Macissä saa nappiin liittyvät erikoismerkit näkyviin pitämällä napin pohjassa. Esim. e napin pohjaan laittamalla avautuu valikko, josta löytyy vaihtoehdot é ja è. En ole löytänyt Linuxille mitään vastaavaa?
LibreOfficessa erikoismerkit löytyvät insert valikosta, mutta olisi kätevämpää jos ne saisi näkyviin kaikissa ohjelmissa.
Muokkaus 29.1: lisätty Vorta.