Joo deskari puolella on paljon kyllä asioita levällään. Yksi suuri ongelma on audio puoli edelleen. Pulseaudiolla päästään jo aika pitkälle, mutta ei sekään ole täydellinen. Ja nythän sen kehityskin on pysähtynyt kun pipewire on nostamassa päätään ja pulsen kehittäjä käsittääkseni on palkattu ihan pipewireä vääntämään. Mutta pw on vielä ihan vaiheessa, saa nähdä milloin se olisi siinä vaiheessa että se jo voisi korvata pulsen.
Testasin pw:tä asennella Fedora 33:n ja aika laihoin tuloksin.
Jep. Nyt on kyllä pakko hieman vuodattaa, kun itselläni on herännyt kysymyksiä Ubuntua, Fedoraa ja archia käyttäneenä:
-Bluetooth laitteet toimivat, jos toimivat. Bluemanilla saa korjailtua tuota ongelmaa, mutta on vaikeaa. Miksi noitakaan ei saada isoimpiin distroihin mukaan?
-Miten on herramme vuonna 2k20 oikeasti mahdollista, että et voi asettaa oletus äänentoistolaitetta asetuksista ilman, että pitää toksia terminaalista?
-Ubuntussa ärsyttäviä ominaisuuksia: Jos esim. hiirestä on akku lopussa, pommittaa tuo ilmoitusta hiirestä 5min välein. Klikkaat pois ja aina tulee uudestaan. Windows on taas hiljaa yhden kerran jälkeen.Sitten vielä siihen päälle tuo ilmoitus ei kaikkoa ubuntulla, kuten muut ilmoitukset niin sitten se roikkuu tuossa näytössä jatkuvasti.
- Trackpadin scroll speediä et saa missään säädettyä ilman terminaalia ja senkin kanssa välillä itkua, ihan lenovollakin.
- Edelleenkään type C telakan näyttöportit eivät toimi, vaikka on käännetty kaikki mahdolliset kivet. Kiva, kun ostat valmistajan 350€ telakan ja siinä toimii USB portit ja audio jotenkin. Wintoosassahan tuokin toimii plug & playna.
-Sitten nuo wifi yhteyden login ikkuna. Miksi ihmeessä sitäkään ei voida laittaa vaikka esim. HTML -sivuna selaimeen ja sitä kautta authentikointi. Nyt on tullut ubuntulla ainakin 4x valkoinen sivu, josta et voi edes kirjautua haluttuun verkkoon.
- Ubuntun eräs rasittavimpia ongelmia: Kirjoitat esim. selaimen osoitekenttään jotakin -> Ubuntulta tulee ilmoitus esim. muistutus -> Kursori pomppaa osoitekentän alkuun ja kirjoitus jatkuu sinne.
- Ja sitten tuo loputon murheen kryyni, josta täälläkin on paljon puhuttu, on tuo suspend. Tuntuu kyllä uskomattomalta, että tuotakaan ei saada sellaiseen out of the box -kuntoon, että laitat läppärissä kannen kiinni ja kone menee unitilaan ja aukaistessa herää normaalisti. Kaikissa kokeilluissa distroissa aivan samaa ongelmaa 4 eri läppärillä, joista uusin T14S. Viimeisimmäksi kun herätin niin näyttö oli täynnä kirjavaa raitaa ja eikun virtabuttonilla pakkosammutusta.
- Virranhallintaprofiileja ei ole vakiona ollenkaan vaan joutuu jotain 3. osapuolen packageja käyttämään. Nekään eivät luonnollisesti toimi ilman tappelua ja hirmu säätämistä.
Olen tehnyt huomion, että Linuxin rummuttajille kun näistä mainitsee niin vastaukset ovat:
-En käytä ko. toimintoa
-Käytä XYZ distroa niin siinä toimii! - Hyvä muuten, mutta sitten jokin muu lakkaa toimimasta.
Vaikka nämäkin tuntuu pieniltä asioilta ehkä jonkun mielestä niin ainakin omasta mielestä koneella oikeasti töitä tekevänä ihmisenä en ihan hirveästi jaksaisi koko aikaa säätää alustan kanssa milloin minkäkin ongelman kanssa. Onneksi tuo WSL2 sentään toimii melko hyvin dockerin kanssa niin ehkä tuo hampaiden jatkuva kiristely alkaa helpottamaan.