Linux-kysymyksiä & yleistä keskustelua Linuxista

Linuxissa itsessään (eli kernelissä) on tuollaisia power modeja, ne on listattu tuon "Governor" kohdan alla. Ajoithan softaa sudo-oikeuksin? Olettaisin, ettei CPU-asioita voi muokata ilman pääkäyttäjän oikeuksia. Vaikuttaisi että softalla ei ole nyt kenties oikeuksia lukea tämänhetkisiä tietoja saati muuttaa valintoja.
Oletusmoodi pitäisi olla tarpeen mukaan säädetty kellotaajuus.
Kernelin dokumentaatiossa asiaa on selitetty hieman syvällisemmin:

Ohjeita säätämiseen komentoriviltä käsin:
 
Itse en ole kokenut tarvetta noita sen enempää säädellä, varmistanut vaan että Intel-läppärissä on käytössä powersave ja Ryzen-pöytätoosassa ondemand governorit.
En itsekään mitään erikoista haluaisi säätää, en edes ymmärrä noiden kaikkien governor yms. juttujen päälle kauheasti. Ajattelin vain, että jos saisi jotenkin helposti samanlaisen power plan toiminnon kuin windowsissakin on. Eli voisi vain valita balanced/performance ja ei tarvitsisi säädellä kaikkea tuollaista mitä tuokin linkkaamani softa tarjoaa. Kun tällä läppärillä olisi tarkoitus pelata aina linuxin puolella kun se on mahdollista. Joidenkin pelien kanssa olisi kiva/tarve saada raudasta kaikki tehot irti, asia joka korostuu enemmän vielä läppärin elinkaaren loppupuolella.

Tulin siihen tulokseen, että ajan tätä mint 20:stä nyt kokeilumielessä vähintään siihen asti kun 20.1 (vakiona olisi mm. tulossa "suspend-then-hibernate" toiminto, ja Nemon se virtuaalihässäkkä joka on myös vastuussa smb:stä korvataan jollain toisella) tulee ehkä joulupyhinä ulos. Sitten lanaan koko koneen, myös windowsin, ja laitan kaikki puhtaasti uudestaan sisään. Siihen mennessä on nyt hyvä testailla ja asennella vähän vapaammin juttuja.

Kokeillut nyt olla ilman hibernatea, pelkkää suspendia käyttänyt, ja en oikein osaa sanoa onko kovin paljon parempi tilanne. Jotain pikku kummallisuuksia on silti, ja muutamia isompia tapauksia. Cinnamon prosessi ei ole nyt kyllä jumittanut kertaakaan. Mutta toisaalta tuossa oli vähän aikaa sitten sellainen tilanne, että joka päivä kun pitkän suspendin jälkeen ekan kerran herätti koneen niin jotain kaatui isosti (xorg?) ja meni ruudun välähdyksen kautta login ruutuun. Kolme vai neljä päivää teki sitä ja nyt ei enää vaikka en edes tainnut bootata välissä ollenkaan. Kerran sama kaatuminen tapahtui kun yritin käynnistää Timeshift:ia, root pw:n antamisen jälkeen ei tapahtunut mitään, ohjelma ei auennut ja ehkä 15 sekan päästä kokeilin avata sitä uudestaan niin järjestelmä kaatui login ruutuun. Yllättänyt kuinka paljon epävakaisuutta tämän käytössä on.
 
En itsekään mitään erikoista haluaisi säätää, en edes ymmärrä noiden kaikkien governor yms. juttujen päälle kauheasti.

Turha niitä asetuksia on säädellä, jos sinulla ei ole tiedossa jotain tiettyä spesifistä syytä, miksi niin pitäisi tehdä. Linuxissa on yleisesti ottaen defaulttina ihan fiksut asetukset.
 
Mielestäni kirjoitin selvästi mikä tietty syy olisi...

Ai tuo "olisi kiva saada raudasta kaikki tehot irti"? Ajatteletko, että Linuxin kehittäjät ovat laittaneet sinne kiusallaan jonkun rajoittimen?

Suspendissa ja/tai hibernatessa on valitettavasti monen raudan kanssa ongelmia erinäisistä syistä johtuen.
 
Ai tuo "olisi kiva saada raudasta kaikki tehot irti"? Ajatteletko, että Linuxin kehittäjät ovat laittaneet sinne kiusallaan jonkun rajoittimen?
Sullahan on kiva asenne. Linuxiin siirtyvälle joka haluaa tutkia asioita ensin kehotat vain unohtamaan jutun ja sitten rupeat tällaista puskemaan ulos.. voit laittaa ignoreen jos on hankalaa lukea viestejäni.

cpupower-gui näyttää rajoitettuja MHz:jä, energy profile on "balance" (onko vähän sama kuin windowsissa balanced power plan?) ja governor näyttäisi olevan "powersave" joka avuliaiden postaaman arch wiki-linkin mukaan tarkoittaisi "Run the CPU at the minimum frequency"... mutta ei minun pidä lähteä tutkimaan ja ihmettelemään mitään tällaisia asioita, kyllä linuxin kehittäjät ovat sen parhaiten juuri minua varten ajatelleet ja konffanneet, kuten on monia muitakin juttuja jotka olen jo löytänyt ja todennut epäkäytännöllisiksi itselle ja joutunut niitä säätämään...
 
Powersave governorin pitäisi automaattisesti skaalata taajuutta prosessorin tukeman minimin ja maksimin välillä. Performance taas lukitsee kellotaajuuden maksimille ja se tippuu ilmeisesti vain throttlauksen seurauksena. Näin ainakin omassa koneessa tapahtuu i7-9700 prossulla.

Eroa olen löytänyt tähän mennä Civilization 6:sta (natiivi versio), se toimii paljon nopeammin kun pakottaa governorksi performancen.
 
Sullahan on kiva asenne. Linuxiin siirtyvälle joka haluaa tutkia asioita ensin kehotat vain unohtamaan jutun ja sitten rupeat tällaista puskemaan ulos.. voit laittaa ignoreen jos on hankalaa lukea viestejäni.

Ei, vaan yritän ymmärtää, mikä se sinun spesifinen ongelmasi on, jota yrität ratkaista. Toistaiseksi sellaista ei ole tullut esiin. Kuten sanoin, Linux-kernelissä on defaulttina ihan hyvät asetukset normaaleihin työasema- ja palvelintarpeisiin. Olen vuosikaudet ylläpitänyt työkseni lukematonta määrää Linux-härveleitä, ja on hyvin harvinaista, että tällaisia asioita tarvitsee erityisesti säätää.

Linux-kernel kyllä huomaa itse, haluaako jokin sovellus CPU-aikaa, vai ei. Jos CPU-ajalle on käyttöä, CPU:ta ajetaan täydellä vauhdilla. Jossain erityistilanteessa, jossa muutama kymmenen mikrosekuntia idle-tilasta heräämiseen on liikaa, tällaiselle säätelylle voi olla tarvetta. Saat toki CPU:n viemään enemmän sähköä ja tuottamaan enemmän lämpöä disabloimalla kaikki sleeppaukset ja kellotaajuuden säädöt, mutta ei kait siitä mitään iloa ole.

Ilmeisesti tarpeesi ei ole niinkään tekninen, vaan haluat näperrellä asioita oppiaksesi. Sitä toki voi harrastaa, ja siihen tarpeeseen olikin tuossa jäsenien 8540 ja Barbarossa viesteissä pari hyvää pointteria. Sanoit kylläkin alkuperäisessä viestissäsi, että et haluaisi säätää, ja tarkoitukseni oli vain tuoda ilmi, ettei siihen ole mitään tarvetta, jos et halua. Ei ollut tarkoitus ärsyttää.
 
Viimeksi muokattu:
Powersave governorin pitäisi automaattisesti skaalata taajuutta prosessorin tukeman minimin ja maksimin välillä.
Eli jos tuon cpupower-gui:n ilmoittamat min. 800 MHz ja max 2600 MHz pitävät paikkansa niin täysiä tehoja en saa siis irti powersave governorilla? Tältä se ainakin itselleni vaikuttaa tällä hetkellä.

Performance taas lukitsee kellotaajuuden maksimille ja se tippuu ilmeisesti vain throttlauksen seurauksena. Näin ainakin omassa koneessa tapahtuu i7-9700 prossulla.
Jos olen oikein ymmärtänyt niin näin käy myös windowsissa ja tämä ei ole hyvä pysyvä ratkaisu. Eli tarvittaessa governorin muutos performanceksi. Vai onko järkevämpi säätää tuota "energy profile":a, tai "profile":a jotka tuossa cpupower-gui:ssa on tarjolla? (jos se softa nyt edes toimii kunnolla) Tai sitten terminaalista samoja jos sieltä kautta onnistuu helposti?

Ei, vaan yritän ymmärtää, mikä se sinun spesifinen ongelmasi on, jota yrität ratkaista. Toistaiseksi sellaista ei ole tullut esiin.
Pitää vääntää rautalangasta sitten. Mikä "power plan" linux mintissä on oletuksena? Rajoittaako se mahdollisesti raudasta saatavia tehoja? Jos rajoittaa, miten sitä voisi säätää yhtä helposti kuten windowsissa (tai vähän vaikeamminkin, kunhan vain voisi)? Siinä on minun kolmen kohdan goal tässä asiassa.

Kuten sanoin, Linux-kernelissä on defaulttina ihan hyvät asetukset normaaleihin työasema- ja palvelintarpeisiin.
Et kyllä niin kirjoittanut, sanoit yleisesti, että on hyvät default asetukset.

Olen vuosikaudet ylläpitänyt työkseni lukematonta määrää Linux-härveleitä, ja on hyvin harvinaista, että tällaisia asioita tarvitsee erityisesti säätää.
Et ole pelikoneita/läppäreitä käytellyt? Kuinka usein vaihdat konetta/läppäriä? Itsellä tuossa vierellä vielä tämän siirtymävaiheen aikana tukena puksuttaa Windows 8 läppäri joka on n. 6-7 vuotta vanha ja voin kyllä sanoa, että ihan jossain hyötykäytössäkin on tässä elinkaaren loppupäässä, useamman vuoden jo, ollut tärkeää, että kaikki saa raudasta irti.. mainitsematta edes mitään peleistä (osan kiinnostavista peleistä on joutunut laittamaan "sitten kun uusi kone"-listalle). Onneksi pääasiallisesti olen ollut aina kiinnostunut 3rd person point&click adventure-peleistä (aikoinaan monkey island/police quest/yms. veivät mennessään) joissa ei mitään maxitehoja vaadita.

Saat toki CPU:n viemään enemmän sähköä ja tuottamaan enemmän lämpöä disabloimalla kaikki sleeppaukset ja kellotaajuuden säädöt, mutta ei kait siitä mitään iloa ole.
Kait? Juuri hetki ennen kuin kirjoitit, tänne postattiin tällainen:

Eroa olen löytänyt tähän mennä Civilization 6:sta (natiivi versio), se toimii paljon nopeammin kun pakottaa governorksi performancen.


Ilmeisesti tarpeesi ei ole niinkään tekninen, vaan haluat näperrellä asioita oppiaksesi.
Luulin, että oli selvää, että on tekninen tarve sekä tarve oppia sen takia. En enää jaksa/ole aikaa kaikkea opetella mutta osaa asioista joutuu väkisinkin opettelemaan, että saa vähintäänkin varmistuksen, että joku asia toimii niin kuin haluaa. Esim. jos Redshift-ohjelma olisi suoraan toiminut fiksusti tai siinä olisi ollut säätömahdollisuuksia suoraan gui:sta, sen käyttöönotto olisi ollut erittäin nopeaa ja mitään oppimista tai säätämistä ei olisi tarvinnut harrastaa.

Sanoit kylläkin alkuperäisessä viestissäsi, että et haluaisi säätää, ja tarkoitukseni oli vain tuoda ilmi, ettei siihen ole mitään tarvetta, jos et halua.
Niin, en väkisin halua säätää, mutta jos on pakko joku saada toimimaan niin sitten on pakko säätää. Jos haluaisin säätää säätämisen ilosta niin sitten varmaan olisin valinnut archin. :)
 
Tästä puuttuu vielä perinteinen "Linux on avointa lähdekoodia, joten jos sulla on joku ongelma niin lopeta valittaminen ja koodaa itse kerneli haluamaksesi!!!!11"

Mulla on kolme vuotta vanhassa Lenovon halpisläppärissä Win/Linux-dualboot, ja olen ihan kuuloaistillani todennut, että Windowsissa tuulettimet käy usein (yleensä jo silloin kun Windows vasta latautuu) kovemmilla kierroksilla kuin Linuxissa koskaan, vaikka kuinka yrittäisi Linuxissa rasittaa konetta kaikin mahdollisin keinoin. En ole perehtynyt asiaan sen tarkemmin, koska käytän konetta ja Linuxia pääasiassa vain kevyeen surffailuun, mutta olen aina kuvitellut, että ero johtuisi siitä, että prosessorin kellotaajuus ei Linuxissa koskaan saavuta suurimpia mahdollisia arvoja. Läppäri on käytännössä aina täydessä latauksessa ja kytketty töpseliin.

Aika helppohan olisi tehdä vaikka joku pieni laskentaintensiivinen (kaikkia ytimiä käyttävä) Python-ohjelma ja mitata sen suoritusajat eri käyttöjärjestelmissä. Tosin Windowsissa on aina niin paljon kaikkia turhia taustaprosesseja viemässä CPU-aikaa, että tulos ei varmaan yltäisi Linuxin tasolle vaikka prosessori toimisikin vähän nopeammin.
 
Viimeksi muokattu:
En ole perehtynyt asiaan sen tarkemmin, koska käytän konetta ja Linuxia pääasiassa vain kevyeen surffailuun, mutta olen aina kuvitellut, että ero johtuisi siitä, että prosessorin kellotaajuus ei Linuxissa koskaan saavuta suurimpia mahdollisia arvoja.
Tämä voi hyvinkin pitää paikkansa. Tuolla aiemmin linkatulla achin wiki sivulla muuten on varoitus: "Warning: Use CPU monitoring tools (for temperatures, voltage, etc.) when changing the default governor." Onko sitten edes turvallista "ottaa kaikki irti" linuxissa.
 
Eli jos tuon cpupower-gui:n ilmoittamat min. 800 MHz ja max 2600 MHz pitävät paikkansa niin täysiä tehoja en saa siis irti powersave governorilla? Tältä se ainakin itselleni vaikuttaa tällä hetkellä.

Siis noi on ne rajat jotka näet esim lscpu komennolla. Se säätää tuolla välillä niitä kelloja tarpeen mukaan. Kun kone idlaa niin heittää 800MHz:n ja kun tarttee tehoja niin heittää sitten 2600MHz:n kellot.
Tuosta toki jossain harvoissa tapauksissa VOI olla harmia, eli se on sitten valintoja että haluatko kurmottaa herzit katossa ja polttaa turhaan sähköä, vai oletko valmis niissä muutamassa harvassa tapauksessa "kärsimään" siitä pienestä penaltystä.
Siis ihan sama kuin windowsissa.

En ole perehtynyt asiaan sen tarkemmin, koska käytän konetta ja Linuxia pääasiassa vain kevyeen surffailuun, mutta olen aina kuvitellut, että ero johtuisi siitä, että prosessorin kellotaajuus ei Linuxissa koskaan saavuta suurimpia mahdollisia arvoja. Läppäri on käytännössä aina täydessä latauksessa ja kytketty töpseliin.

Jaa?

Koodi:
Model name:                      Intel(R) Core(TM) i7-4790K CPU @ 4.00GHz
Stepping:                        3
CPU MHz:                         4390.245
CPU max MHz:                     4400.0000
CPU min MHz:                     800.0000

Kyllä se minun mielestä saavuttaa enemmän kuin hyvin ne maksimit.

Koodi:
[root@box ~]# cpupower frequency-info
analyzing CPU 0:
  driver: intel_cpufreq
  CPUs which run at the same hardware frequency: 0
  CPUs which need to have their frequency coordinated by software: 0
  maximum transition latency: 20.0 us
  hardware limits: 800 MHz - 4.40 GHz
  available cpufreq governors: conservative ondemand userspace powersave performance schedutil
  current policy: frequency should be within 800 MHz and 4.40 GHz.
                  The governor "performance" may decide which speed to use
                  within this range.
  current CPU frequency: Unable to call hardware
  current CPU frequency: 4.39 GHz (asserted by call to kernel)
  boost state support:
    Supported: yes
    Active: yes
 
Viimeksi muokattu:
olen ihan kuuloaistillani todennut, että Windowsissa tuulettimet käy usein (yleensä jo silloin kun Windows vasta latautuu) kovemmilla kierroksilla kuin Linuxissa koskaan
Sama juttu täälläkin uudemmalla läppärillä. Windows huudattaa aivan mahdottomasti tuulettimia, varsinkin joku windows update. Ja vaikka windowsista on "balanced" power plan valittuna.
 
Siis noi on ne rajat jotka näet esim lscpu komennolla. Se säätää tuolla välillä niitä kelloja tarpeen mukaan. Kun kone idlaa niin heittää 800MHz:n ja kun tarttee tehoja niin heittää sitten 2600MHz:n kellot.
Tuo komento antoikin tällaista tulosta:

Koodi:
Model name:                      Intel(R) Core(TM) i7-9750H CPU @ 2.60GHz
Stepping:                        10
CPU MHz:                         1300.058
CPU max MHz:                     4500,0000
CPU min MHz:                     800,0000

Erilaista lukemaa mitä tuo gui-softa. Parempi varmaan heittää menemään tuo gui-softa, ei näytä edes toimivan tällä koneella kovin hyvin/ollenkaan.

Tuosta toki jossain harvoissa tapauksissa VOI olla harmia, eli se on sitten valintoja että haluatko kurmottaa herzit katossa ja polttaa turhaan sähköä, vai oletko valmis niissä muutamassa harvassa tapauksessa "kärsimään" siitä pienestä penaltystä.
Tai sitten tekee työpöydälle skriptin joka muuttaa governorin performanceksi, pausettaa skriptin, sitten vain peli auki ja pelisession jälkeen skriptin jatkaminen palauttaa governorin takaisin powersaveksi. Manuaalinen helppo(?) on-demand performance plan. :)
 
Tai sitten tekee työpöydälle skriptin joka muuttaa governorin performanceksi, pausettaa skriptin, sitten vain peli auki ja pelisession jälkeen skriptin jatkaminen palauttaa governorin takaisin powersaveksi. Manuaalinen helppo(?) on-demand performance plan. :)!

Tai sitten tutustuu kernel-tools pakettiin ja mitä sillä on tarjota. Kuten tuo cpupower komento ja service johonka voi säätää service päällä governorin ja service pois päältä governorin.
Näin ainakin fedorassa.
 
Tai sitten tutustuu kernel-tools pakettiin ja mitä sillä on tarjota. Kuten tuo cpupower komento ja service johonka voi säätää service päällä governorin ja service pois päältä governorin.
En ihan tajunnut mitä ajoit takaa, miten tuo service olisi kätevämpi sellaiseen tilanteeseen jossa halutaan vain muuttaa governor esim. jonkun pelin ajon ajaksi? Tuota kernel-toolsia ja cpupoweria ei taida saa mintiin?

Katsoin tuota Barbarossan vinkkaamaa /sys/devices/system/cpu/cpu{0..N}/ hakemistoa niin näyttäisi siltä, että sitä kautta governorin vaihto pitäisi tehdä jokaiselle cpu:lle erikseen (12 kpl omassa koneessa).

Tsekkasin terminaalista yhden cpun governorin ja se oli "powersave", sitten valitsin cpupower-gui:sta "all cpus" ja vaihdoin governorin performanceen + apply ja terminaalista uudelleen governorin tsekkaus ja se oli muuttunut, eli näyttäisi toimivan.
Koodi:
$ cat /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_governor
powersave
$ cat /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_governor
performance
Kokeilin sitten useamman kerran vaihdella governor modejen välillä samalla kun terminaalissa watch lscpu päällä ja katsoin cat -n /sys/devices/system/cpu/cpu{0..11}/cpufreq/scaling_governor komennolla governor-tilaa muutoksien jälkeen. Governor muuttui joka kerta ihan niin kuin pitikin, mutta lscpu:n ilmoittama "CPU MHz" ei ihan luottavaista kuvaa antanut. Performanceen muutos kyllä näytti aina toimivan ja CPU MHz perustaso oli aina 2600 ja rasituksessa nousi ihan sinne 4500:taan asti. Powersave tilaan mennessä vain muutaman kerran CPU MHz meni sinne 800:taan, mutta usein jäi pyörimään 1300 tai 2600 tasolle, joskus jopa yli 4000, vaikka odottelin jonnin aikaa. En pääse enää takaisin tässä vaiheessa sinne 800 MHz, tosin aiemmassa viestissä minulla oli jo 1300 MHz joten kaipa tämä 1300 ihan normaalia on?

Powersave päällä, CPU MHz 1300 tasolla, mintin update managerin refresh ja lscpu:n lukema pomppaa yli 4300:taan. Ei näillä testeillä tiedä onko tästä mitään hyötyä. Pitää ottaa nämä höpinät talteen ja sitten joskus ajaa jotain pelitestihommia. Nyt sänkyynmenon yritys.
 
PopOssille löytyi paketti cpupower-gui, jonka asetin suosikkeihin eli saan heti käyttöön:

Powersave:
Koodi:
lscpu:
CPU MHz:                         2195.373
CPU max MHz:                     3600,0000
CPU min MHz:                     2200,0000

Performance:
Koodi:
lscpu:
CPU MHz:                         3757.284
CPU max MHz:                     3600,0000
CPU min MHz:                     2200,0000

Jaa juuri tuota samaa ohjelmaa käytitkin. Mutta itsellä ainakin näyttäisi toimivan ja oppi taas uusia asioita, kiitoksia näin viereisestä pöydästä.
 
Powersave governorin pitäisi automaattisesti skaalata taajuutta prosessorin tukeman minimin ja maksimin välillä. Performance taas lukitsee kellotaajuuden maksimille ja se tippuu ilmeisesti vain throttlauksen seurauksena. Näin ainakin omassa koneessa tapahtuu i7-9700 prossulla.

Eroa olen löytänyt tähän mennä Civilization 6:sta (natiivi versio), se toimii paljon nopeammin kun pakottaa governorksi performancen.

Riippunee sitten prossusta. Ryzen ja performance käytössä, normi-työpöytäidlessä kun tarkastelee kelloja niin aika matalalla ne käy kuvernaattorista huolimatta.
 
Hmm läppärin Debianissa ei löytynyt samaa guita, mutta löytyi gnomeen lisäosa. Täytyy tutkia lisää.
 
Powersave:
Koodi:
$ lscpu | grep MHz
CPU MHz:                         800.030
CPU max MHz:                     4700,0000
CPU min MHz:                     800,0000
Performance:
Koodi:
lscpu | grep MHz
CPU MHz:                         4556.674
CPU max MHz:                     4700,0000
CPU min MHz:                     800,0000

Pop-Os täälläkin ja cpupower-gui toimi suoraan, kuvittelin että tuohon pitäisi asentaa jotain taustalle ja tekee muutoksen vielä vinkumatta root oikeuksia.

cpupower-gui.png
 
Ai niin unohdin säätää alemmas hyvä muisutus :)
No, ilmeisesti ei saa rysöstä noin vaan alemmille kelloille?
Mulle riitää Debianissa se shell-laajennus, tänks. Ainakin tällä hetkellä. Itseasiassa pitäis etsiä tähän popossiinkin kun on kätevämpi ja testata saako eri arvoja.

Lisäys: Kah, näyttääkin olevan versio 0.7.2 tässä popossissa toi gui.
 
Tähän väliin kevyt pulma, ei pakollinen mutta jos löytyy ratkaisu apteekin hyllyltä..

Jonkun ohjelman, esim. kalkkulaattorin käynnistys "always on top" moodissa?

Jos laskin auki ja terminaalista antaa wmctrl -r alculator -b add,above komennon niin "always on top" menee siitä laskimesta päälle. Mutta, miten tuon saa toimimaan jos laskimen avaa starttimenusta?

Kokeilin jo muuttaa menun launcheria näin: bash -c 'gnome-calculator && sleep 1 && wmctrl -r alculator -b add,above' mutta ei mene always on top päälle avautuvaan laskimeen. Ilman sleep komentoakaan ei toimi, tai vaikka kasvattaa nukkumisaikaa.
 
Viimeksi muokattu:
Tähän väliin kevyt pulma, ei pakollinen mutta jos löytyy ratkaisu apteekin hyllyltä..

Jonkun ohjelman, esim. kalkkulaattorin käynnistys "always on top" moodissa?

Jos laskin auki ja terminaalista antaa wmctrl -r alculator -b add,above komennon niin "always on top" menee siitä laskimesta päälle. Mutta, miten tuon saa toimimaan jos laskimen avaa starttimenusta?

Kokeilin jo muuttaa menun launcheria näin: bash -c 'gnome-calculator && sleep 1 && wmctrl -r alculator -b add,above' mutta ei mene always on top päälle avautuvaan laskimeen. Ilman sleep komentoakaan ei toimi, tai vaikka kasvattaa nukkumisaikaa.


komento && komento2 => 2 suoritetaan kun eka päättyy

komento &
komento 2
=> eka taistalle ja heti sen jälkeen toinen.
tausta-ajot ei välttämättä aina toimi/ole selkeä helposti one- linerina, silloin pikku skripti auttaa.

eli ehkä
calculator &
sleep 1 && wmctrl

olisi toimiva ratkaisu
 
Kellään kokemusta AMD:n mobiilipuolen 4000-sarjalaisten integroidusta näytönohjaimesta ja sen toiminnasta Linux-puolella? Harkinnassa tuommoinen AMD-pohjainen minipc, mutta aika useassa arvostelussa ollut juttua että erityisesti grafiikkapuoli ei mitään juhlaa olisi.

Nimim. sekä Nvidian että AMD:n Linux-ajurien kanssa kauan sitten taistellut useampaan kertaan, ja vannonut ettei ikinä enää.
 
Tähän väliin kevyt pulma, ei pakollinen mutta jos löytyy ratkaisu apteekin hyllyltä..

Jonkun ohjelman, esim. kalkkulaattorin käynnistys "always on top" moodissa?

Jos laskin auki ja terminaalista antaa wmctrl -r alculator -b add,above komennon niin "always on top" menee siitä laskimesta päälle. Mutta, miten tuon saa toimimaan jos laskimen avaa starttimenusta?

Kokeilin jo muuttaa menun launcheria näin: bash -c 'gnome-calculator && sleep 1 && wmctrl -r alculator -b add,above' mutta ei mene always on top päälle avautuvaan laskimeen. Ilman sleep komentoakaan ei toimi, tai vaikka kasvattaa nukkumisaikaa.

Eikö sitä saa sieltä ihan calculaattorin window manager asetuksista pysyvästi päälle?

Screenshot_20201206_225756.png


Esim. kde:ssä noin näytti toimivan kun lisäsi ohjelma asetuksiin tuon arrangement & access -> keep above ja forcetti sen päälle.

Kellään kokemusta AMD:n mobiilipuolen 4000-sarjalaisten integroidusta näytönohjaimesta ja sen toiminnasta Linux-puolella? Harkinnassa tuommoinen AMD-pohjainen minipc, mutta aika useassa arvostelussa ollut juttua että erityisesti grafiikkapuoli ei mitään juhlaa olisi.

Nimim. sekä Nvidian että AMD:n Linux-ajurien kanssa kauan sitten taistellut useampaan kertaan, ja vannonut ettei ikinä enää.

Kokemusta ei ole mutta AMD:n näyttisajurithan on ollut linux kernelissä jo useamman vuoden että kaiken järjen mukaan homman pitäisi toimia kyllä ihan out of the box kunhan distro vaan on jotain nykyaikaa eikä jollain esihistoriallisella kernelillä.
 
Viimeksi muokattu:
Kellään kokemusta AMD:n mobiilipuolen 4000-sarjalaisten integroidusta näytönohjaimesta ja sen toiminnasta Linux-puolella? Harkinnassa tuommoinen AMD-pohjainen minipc, mutta aika useassa arvostelussa ollut juttua että erityisesti grafiikkapuoli ei mitään juhlaa olisi.

Nimim. sekä Nvidian että AMD:n Linux-ajurien kanssa kauan sitten taistellut useampaan kertaan, ja vannonut ettei ikinä enää.
Ei kait tuossa mitään vikaa ole ollut itsellä, lähinnähän nuo ongelmat liittyvät kun koneessa on useampaa näyttistä eikä ohjelmat käytä oikeaa näyttistä. Mitenkään erikoisen tehokas tuo näyttis ei ole, pelikäyttöön vaikea suositella mutta kyllä sillä kevyt pelailu onnistuu. Taitaa olla 4700U tuossa Thinkpadissa eli ei edes se tuhnuin.

Niin ja avoimet ajurit toimii tosiaan täysin, ei kannata kokeillakkaan Amdin sivuilta asennella jossei ole sitten jotain tiettyä syytä.
 
Aikas monet tälläiset asiat riippuu pitkälti käytetystä ikkuna managerista, joissakin löytyy kätevästi tuollainen ominaisuus sisäänrakennettuna, toisiin joutuu kikkailee...
 
Pieni päivitys/korjaus siihen "always on top" komentoon, jos nyt joku sattui ottamaan itselleen käyttöön. Tuo aiempi listaamani komento mätsää minkä tahansa ikkunan kanssa jos sen titlestä mistä tahansa löytyy se "alculator" tekstipätkä. Tuli ongelma kun ensin googlasin miten voisin konffata usb-näppäimistössä olevan laskin-napin tekemään saman always on topin kun sitä painetaan. Löysin sitten "keyboard - shortcuts" asetukset ja tein custom shortcutin (samalla poistui oletuksena ollut normaali shortcut tuolle näppäimistön napille). Ihmettelin kun ei toiminut, laskin aukesi kyllä mutta ei mennyt on topiksi. Sitten huomasin, että selaimeni oli yhtäkkiä on top, syystä koska siinä auki nettisivu jonka titlessä oli calculator-teksti. Ratkaisuksi tehdään siitä avaus komennosta sellainen, että se mätsää vain koko ikkunan otsikon kanssa. bash -c 'gnome-calculator & sleep 1 && wmctrl -F -r Calculator -b toggle,above'
 
Pieni päivitys/korjaus siihen "always on top" komentoon, jos nyt joku sattui ottamaan itselleen käyttöön. Tuo aiempi listaamani komento mätsää minkä tahansa ikkunan kanssa jos sen titlestä mistä tahansa löytyy se "alculator" tekstipätkä. Tuli ongelma kun ensin googlasin miten voisin konffata usb-näppäimistössä olevan laskin-napin tekemään saman always on topin kun sitä painetaan. Löysin sitten "keyboard - shortcuts" asetukset ja tein custom shortcutin (samalla poistui oletuksena ollut normaali shortcut tuolle näppäimistön napille). Ihmettelin kun ei toiminut, laskin aukesi kyllä mutta ei mennyt on topiksi. Sitten huomasin, että selaimeni oli yhtäkkiä on top, syystä koska siinä auki nettisivu jonka titlessä oli calculator-teksti. Ratkaisuksi tehdään siitä avaus komennosta sellainen, että se mätsää vain koko ikkunan otsikon kanssa. bash -c 'gnome-calculator & sleep 1 && wmctrl -F -r Calculator -b toggle,above'

Protip, jos tarvitsee tietää ikkunan mihin tämänkaltaiset osoittaa niin xprop kertoo ummet ja lammet. WM_NAME ja/tai WM_CLASS ne mitä todennäköisesti haetaan riippuen tarpeesta. WM_CLASS yleensä parempi koska tuo WM_NAME voi ohjelmasta riippuen näyttää jotakin ihan muuta(kin) kuin itse ohjelman nimen. Esim. selaimissa tuppaa olemaan sen hetkisen aktiivisen välilehden otsikko.
 
Tuo korjattu komentokaan ei ratkaise ongelmaa jos haluaa avata toisen, tai useampia laskimia samalla lailla. Pitäisi jotenkin saada siitä bashilla avatusta uudesta laskin-ikkunasta window id ja sillä sitten määrätä se always on top oikealle laskin-ikkunalle. Nopealla googlauksella en löytänyt tuohon vielä mitään ratkaisua. Tämähän lipsahtaa jo pidemmäs pro(?)-tasolle. :) Täytyy katsoa jos jaksaa/ehtii syventyä vielä enemmän tähän.. samalla sitä oppisi lisää velhoilua. Olen kyllä jo hyvin sopeutunut terminaalin kanssa elämiseen, monia komentoja rupeaa jo tulemaan nopeasti suoraan muistista. Pikkaisen eritason ympäristö kuin windowsin komentokehote.

EDIT: Nauratti jo vähän tuossa aiemmin kun etsin sitä keinoa miten voin muuttaa usb-näppiksen laskin-napin toimintoa, lähdin jotenkin vaistomaisesti etsimään ratkaisua terminaalin/konffi-tiedostojen kautta, vaikka tarjolla oli ihan gui-ratkaisu.
 
Ylempänä ehdotettiinkin jo xprop
tai vaihtoehtoisesti alla linkissä xdotool getactivewindow hakee yksilöllisen id:n komennettavalle ikkunalle...
 
Mainittu xdotool mahdollistaa muuten ikkunoiden ronkkimisen monimutkaisemmillakin virityksillä. Voi tehdä elämästään todella paljon hankalampaa suht pienellä vaivalla.

Täytyy sanoa että eipä ole ollut tarvetta millekään GUI-laskinkikkareelle vuosikausiin. Pienemmällä vaivalla käynnistää terminaaliin pythonin interaktiivisena ja laskee sillä.
 
Sopivassa kohtaa voi myös tehdä elämästä myös helpompaa noilla virityksillä :)

Itsellä Mintissä tuon xdotoolin avulla vaihtaa työtilaa kun vie hiiren jompaan kumpaan näytön yläkulmaan.
On tosi ergonominen työtilanvaihtaja kun pienellä ranneliikkeellä onnistuu, ja ilman painalluksia. Eikä tarvii tähdätä koska näytön reuna kuljettaa hiirulaisen kulmaan kunhan liike on sinne päin.

...tai hauskempaa :comp2: --> wmctrl --> ♫♫♫ --> ❤

Joskus köyhänä opiskelijana piti saada musiikkia ilman mainoksia (tunnelmaa pilaamasta), mutta ilmaiseksi tietenkin, niin askartelin Spotifyihin mainosten ohittajan. Siinä tuo wmctrl haisteli Spotify-ikkunaa mainosten varalta...

Kauhee purkkaviritys sekin. Melkein oli tyydyttävämpää saada se kikkare toimimaan, kuin ne romanttiset illat ilman niitä mainoksia :rofl:
 
Red Hat resets CentOS Linux and users are angry | ZDNet

Onko raadilla mitä ajatuksia CentOS jakelusta, miten aiotte jatkaa tuotantopalvelimien osalta, missä tarvitaan vakaita ohjelmia?

Oma mielipide on että toi stream on ihan riittävän vakaa. Eihän siinä mitään bleeding edgeä ole vaan kerneli pysyy samassa versiossa koko elinkaaren ajan ja jotain pikku päivityksiä joita ajetaan streamiin ensin josta sitten tiputetaan RHEL:n. Esim. stream 8 tuki jatkuu saman mitä RHEL 8 on tuettuna 2024 jotain. tuon lisäksi sitten tulee stream 9 jossa on sitten jo hiukan rajumpaa tavaraa, mutta ei niin rajua kuin fedorassa.

Mutta jos ei uskalla stream 8:n mennä niin joko maksat, tai sitten etit toisen vaihtoehdon.

Taitaa olla muotia nää rollaavat julkaisut. Windowsi meni moiseen, suse on siirtyny moiseen ja nyt rhel siirtymässä. Kyllähän toi rolling release on nykypäivää ja vaikka se välillä saattaa tuki puolella teettää töitä, niin vähemmällä siinä varmasti selviää kuin niissä todella isoissa päivityksissä joissa tarttee koko purkki pistää uusiksi.
 
RHEL 8 tuki jatkuu pitempään, Stream-"version" tuki loppuu kun RHEL-version tuki muuttuu täydestä tietoturvapäivityksiin, mikä tapahtuu noin 5 vuotta julkaisusta (2024). RHEL 8 tulee olemaan siis tuettuna tietoturvapäivityksillä 5 vuotta vielä siitä päivästä (2029) kun Stream 8 on jo hylätty.
Stream lienee toki sopii edelleen useimpiin tarkoituksiin, mutta aika kova isku ensin julkaista uusi OS jolle luvataan 10 vuoden tuki, vuoden kuluttua leikata 8 pois ja sanoa että osta RHEL jos ei uusi malli kelpaa. Väitän ettei vastaanotto olisi ollut näin negatiivinen, jos olisi ilmoitettu tämän koskevan vasta seuraavaa versiota. Nyt kaikilta jotka ovat päivittäneet uudempaan versioon kuluneen vuoden aikana pyyhkäistiin kerralla matto alta ota tai jätä -tyyliin.

Rullaava julkaisumalli toimii hyvin työpöytäkäytössä. Mutta sitten kun mennään johonkin laajempaan infraan, niin kyllä siellä tulee vielä pitkään tällaiset LTS-julkaisut olemaan valtavirrassa, sen varaan on paljon helpompi suunnitella kun tiedät että kaikki toimii kuin rasvattu seuraavan vuosikymmenen ilman rikkovia muutoksia, vaikka sitten yhtenä vuonna tehdäänkin isompia muutoksia kerralla kun järjestelmät vaihdetaan uuteen versioon. Rullaava julkaisumalli on liian arvaamaton tuotantoservereissä, kotikäyttäjille toki ihan se ja sama. Fedora (Rawhide) ja Suse (Tumbleweed) kumpikin käyttää rullaavaa mallia pelkästään työpöytäpuolella, sielläkin omana vapaaehtoisesti valittavana editionaan. Stream tulee olemaan ns. semi-rullaava, mistä on turhan aikaista sanoa vielä sen kummemmin mitään. Mielenkiintoinen muutos sinänsä ja jään seuraamaan asian kehittymistä.

Ilmeisestä painetta tähän muutokseen tuli korkeammalta.
The CentOS Board knows this, so we had a dialoge with Red Hat instead.
Red Hat presented their case and listened to our response. There was a
significant back and forth.

So, no one 'FORCED' the board to do anything. Red Hat told us what they
were going to do (what you quoted). The board then made many
recommendations in a back and forth negotiation. The board then made a
decision. The decision was reluctant .. but it was unanimous.

And now this is the way forward.
 
Red Hat resets CentOS Linux and users are angry | ZDNet

Onko raadilla mitä ajatuksia CentOS jakelusta, miten aiotte jatkaa tuotantopalvelimien osalta, missä tarvitaan vakaita ohjelmia?
Rocky Linux Rocky Linux

Toki containerit voisi myös auttaa, jos halutaan ajaa vanhoja softa versioita loputtomasti. Omissa kuvioissa legacy kamaa yleensä paketoidaan containereihin, niin pysyy siististi omassa boxissaan, pyörii niinkuin aina ennenkin ja ulospäin juttelee ihan muut systeemit, kuin 20v vanhat.
 
Rocky Linux Rocky Linux

Toki containerit voisi myös auttaa, jos halutaan ajaa vanhoja softa versioita loputtomasti. Omissa kuvioissa legacy kamaa yleensä paketoidaan containereihin, niin pysyy siististi omassa boxissaan, pyörii niinkuin aina ennenkin ja ulospäin juttelee ihan muut systeemit, kuin 20v vanhat.
Tämä kontitus aluillaan itselläni, siihen siirrytään toivottavasti hyvinkin pian. Vielä paljon opiskeltavaa, kun kontit mahdollistavat monessakin asiassa ihan uusia juttuja, varsinkin ohjelmistontuotannossa. Toki perinteiselläkin tavalla jatketaan rinnalla ties miten pitkään.

Rocky Linux, siinäpä se taitaa olla, mitä tarvitsen.
 
Seuraava potilas. Tätäkään mintti ei osaa automaagisesti, toisin kuin windows. Kun läppäri kiinni ulkoisessa monitorissa, on käytössä langaton näppis ja hiiri (langaton vastaanotin kiinni näytössä ja näyttö usb:llä läppärissä kiinni). Näillä ei pysty herättämään läppäriä sleep/suspend-tilasta.

Komennolla grep . /sys/bus/usb/devices/*/product löytyi oikea device/bus(?): /sys/bus/usb/devices/1-3.3/product:USB Receiver. Sille laitoin tilaksi "enabled" ja herätys toimii ok. (tarkastin komennolla: grep . /sys/bus/usb/devices/*/power/wakeup)

Löysin tällaisen askubuntu-topikin jossa 4 vähän erilaista keinoa saada homma pysyvästi toimimaan, /etc/rc.local tai /etc/udev/rules.d/ tai /etc/init.d/ tai /lib/systemd/system-sleep/ skriptien kautta. Mikähän olisi oikea/järkevä tapa hoitaa asia? Oisko se tuon "udev":in kautta?
 
Seuraava potilas. Tätäkään mintti ei osaa automaagisesti, toisin kuin windows. Kun läppäri kiinni ulkoisessa monitorissa, on käytössä langaton näppis ja hiiri (langaton vastaanotin kiinni näytössä ja näyttö usb:llä läppärissä kiinni). Näillä ei pysty herättämään läppäriä sleep/suspend-tilasta.

Komennolla grep . /sys/bus/usb/devices/*/product löytyi oikea device/bus(?): /sys/bus/usb/devices/1-3.3/product:USB Receiver. Sille laitoin tilaksi "enabled" ja herätys toimii ok. (tarkastin komennolla: grep . /sys/bus/usb/devices/*/power/wakeup)

Löysin tällaisen askubuntu-topikin jossa 4 vähän erilaista keinoa saada homma pysyvästi toimimaan, /etc/rc.local tai /etc/udev/rules.d/ tai /etc/init.d/ tai /lib/systemd/system-sleep/ skriptien kautta. Mikähän olisi oikea/järkevä tapa hoitaa asia? Oisko se tuon "udev":in kautta?

jos on systemd distro niin silloin kannattaa kaikki init.d räpellykset unohtaa koska ne on vanhanajan sysvinit aikaisia. Mutta jos distro käyttää sysvinittiä niin sitten sillä.
udev on geneerinen jos se on asennettu, joten menisin sillä.
Ja sitten edelleen ne /lib/systemd/* ei ole tarkoitettu käyttäjän muokattaviksi, eli jos systemd:n kanssa meinaa värkätä tuota niin sitten katse sinne /etc/systemd/
 
Terve haluisin pelata windows pelejä linuxilla mitä ei voi pelata winen kautta.
Olen lukenut sellaisista asioista kun Qemu KVM ja Virt manager.
niin kysyisin onko virt manager setupissa mitään järkeä millainen on performance entä mitä pitäisi ottaa huomioon jotta se toimisi?
CPU: AMD Ryzen 5 3600 6-Core GPU: Radeon RX Vega MOB: ASROCK PRO4 B450M toimiiko noiden kanssa?
Olen miettinyt toiseksi näyttikseksi jotain r9 280x kaltaista korttia.
 
Terve haluisin pelata windows pelejä linuxilla mitä ei voi pelata winen kautta.
Olen lukenut sellaisista asioista kun Qemu KVM ja Virt manager.
niin kysyisin onko virt manager setupissa mitään järkeä millainen on performance entä mitä pitäisi ottaa huomioon jotta se toimisi?
CPU: AMD Ryzen 5 3600 6-Core GPU: Radeon RX Vega MOB: ASROCK PRO4 B450M toimiiko noiden kanssa?
Olen miettinyt toiseksi näyttikseksi jotain r9 280x kaltaista korttia.

Vaatii edelleen pyhitetyn näytönohjaimen jos meinaa virtuaalikoneella saada 3D kiihotuksen toimimaan. Eli tartteet toisenkin näytönohjaimen jos haluat siitä linuxistakin saada kuvaa ulos.
 
Vaatii edelleen pyhitetyn näytönohjaimen jos meinaa virtuaalikoneella saada 3D kiihotuksen toimimaan. Eli tartteet toisenkin näytönohjaimen jos haluat siitä linuxistakin saada kuvaa ulos.
Tuossahan mainitsin jotta hommaisin r9 280x toiseksi näytönohjaimeksi mutta pää kysymys oli että onko näytönohjaimelle tai muulle laitteistolle jotain erikois vaatimuksia
 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 402
Viestejä
4 489 882
Jäsenet
74 154
Uusin jäsen
Almedin

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom