Linux distrokeskustelu

Liittynyt
30.03.2021
Viestejä
423
Kaikki keskustelu eri Linux jakeluista on tervetullutta tähän ketjuun.
Kernelit, bootloaderit, työpöytäympäristöt, paketinhallinta, ikkunointijärjestelmät sun muut liittyvät.

Distrohoppailijoiden unelmat, uudet ja vanhat käyttäjät tervetuloa!
Kertokaa mielellään uutisia, testejä, vertailuja, omia kokemuksia.

Tällaista keskustelua en täältä löytänyt ja Linux uutisointi on foorumilla ollut melko vaisua niin koitetaan saada tästä semmoinen Linux henkisten oma tila.

Itsellä katkes viimenenkin kamelin selkä windowsin kanssa vuosi pari sitten, päätin että nyt opettelen vaikka väkisin Linuxia käyttään ettei tarvis enää kärsiä ja hävetä.

Aikaisemmat kokemukset Linuxin kanssa aika vähäiset jotain Ubuntua kokeillut ehkä ja Backtrack4 joskus (Kalin edeltäjä). Pienen tutkiskelun jälkeen kokeilin muutamaa jakelua, oisko ollu Minttiä, Fedoraa ja Debiania yms.
Päädyin kuitenkin Manjaroon KDE Plasma 5 työpöydällä. Dualboottina windowsin kanssa. Vähän harjottelua ja täähän toimi aika hyvin.
No sain itte sählättyä jossain vaiheessa jotain todella sekaisin siinä ja uudelleenasennusta miettiessäni aattelin että miksipäs ei kokeilla jotain muuta samalla, pamaciin ja AUR pakettien tarjontaan ihastuneena katselin lähinnä Arch johdannaisia jakeluja joista seuraavaksi valikoitui EndeavourOS XFCE työpöydällä. Tätä käytin jonkun aikaa oikein hyvin.
Sitten tuli läppärin vaihto ajankohtaiseksi ja päätin hylätä windows dualbootin kokonaan samalla ja ajaa pelkkää Linuxia. Arch johdannaisten kanssa rävellettyäni tuli ajatus puhtaaseen Archiin siirtymisestä myös. Miksi ei ajaa mahdollisimman puhdasta asennusta jossa jokainen paketti olisi hallussa ja tiedossa ettei koneellani ole mitään "ylimääräistä". Archinstall teki asennuksestakin lastenleikkiä.
Nyt ajossa on ollut jo pitkään Arch Budgie työpöydällä johon tykästyin muutamaa kokeiltuani, ihan vanilla Arch kernelillä. Boottaa suoraan UEFI:sta secureboot signed UKI:lla jotta ei tarvi mitään grub rävellystä jota muutaman kerran sai päivitysten jälkeen korjata.
Full disk encryption hoitaa self encrypting SSD niin ei tarvitse siihen mitään ohjelmistovirityksiä. Pamac paketinhallinta GUI:na käytössä. Windowsia ajan virt-managerilla KVM/qemu hypervisorilla parin työohjelman takia joten saan sen siirrettyä helposti koneesta tai asennuksesta toiseen. Koneen varmatoimisuus on käynyt kuitenkin tylsäksi ja sisäinen distrohoppailijani heräilee taas.
 
Lueskeltuani uutisia eri distroista kiinnostukseni herätti parikin asiaa.

Pop!OS kokonaan uusiksi rustilla kirjoitettu CosmicDE olisi tulossa mahdollisesti ensivuonna.
En ole noista Ubuntu johdannaisista ikinä kuitenkaan oikein tykännyt aptin ja muiden asioiden takia.
Tämän saisi kuitenkin toimimaan myös muissa jakeluissa tietenkin kuten Linuxiin kuuluu.
https://blog.system76.com/post/the-spirit-of-cosmic-december-updates

KDE Plasma versio 6 julkaisu ensivuonna, tämä todella herätti mielenkiintoni koska Plasma 5:stä tykkäsin todella paljon mutta siinä oli muutama pikkujuttu jotka saivat minut hylkäämään sen, tutkailtuani muutoslistoja nämä kaikki olisi Plasma 6 tai viimestään versiossa 6.1 korjattu.
Plasma/Plasma 6 - KDE Community Wiki

Fedora 40 joka siirtyy julkaisussa käyttämään tätä uutta Plasma 6 ja pelkästään waylandia, gnomeen en oikein ikinä tykästynyt, sitten luin vielä että tähän versioon tulisi myös tuki UKI boottaukselle grubin tai systemd-boot sijaan eli ilmeisesti asennusohjelma tarjoaisi suoraan tätä vaihtoehtona. Hyvä säästyisipähän sen hieromiselta. Tässä voisi oikeasti olla aineksia päättää vaihtaa käyttöjärjestelmäni rolling release Archista fixed release Fedoraan jos totean että RPM-fusionin kanssa ohjelmatarjonta on hyväksyttävä.
Fedora Linux 40 to Offer the KDE Plasma 6 Desktop on Wayland and Drop X11 Session - 9to5Linux
Fedora 40 Eyes The Ability To Boot Unified Kernel Images Directly - Phoronix

Saas nähdä mitä muuta uutta uusi vuosi tuo tullessaan, vaihtaisiko sittenkin uusien suorituskykyisten ARM prosessorien tullessa kokonaan arkkitehtuuria ja saisi taas opetella uutta kun tuo Linux tarjonta sillä puolella on kuitenkin kohtuullinen. Ehkä vaihdan Fedoraan 40 version tullessa tai sitten vaihdan Archissa työpöytäympäristöksi Cosmiccia tai Plasma 6.
 
Täällä on tämä ketju, joka on toiminut sellaisena yleisenä Linux ketjuna, aikoinaan olen ehdottanut otsikon muuttamista yleiseksi Linux keskusteluksi...

Kyllähän Linux ketjuja voisi olla useampi, joissa keskustellaan erinäisistä asioista.
 
Täällä on tämä ketju, joka on toiminut sellaisena yleisenä Linux ketjuna, aikoinaan olen ehdottanut otsikon muuttamista yleiseksi Linux keskusteluksi...

Kyllähän Linux ketjuja voisi olla useampi, joissa keskustellaan erinäisistä asioista.

Minusta on ihan hyvä näin, että on keskustelua distroista ja sitten kysymyksille oma ketjunsa.
 
Gentoota en ole itse vielä rohjennut kokeilemaan, pitäisi lukea jotain kokemuksia siitä minkälaista se on laittaa käyntiin.

Tuli mieleen että minullahan on tuossa vanha 2c2t 64bit intel atom miniläppäri johon olen kokeillut erilaisia "kevyempiä" jakeluita. Käyttö on lähinnä pojan näppäimistön hakaamista niin pitää oman koneeni rauhassa. Laatikosta löytynyt vanha 60GB 2,5" sata SSD lätty sisään ja ajoon.
Kokeilin siinä muistaakseni ainakin LXQt lubuntua ja jotain mikä käytti LXDE työpöytäympäristöä, Q4OS, ja ehkä jotain muitakin. Sway tai i3wm olisi kevyitä mutta niiden käyttämiseen en myöskään ole päässyt sisälle lähinnä kun ei jaksa perehtyä konffaamiseen vaikka ohjeita youtube täynnä.
XFCE olisi melko kevyt ja siitä tykkäänkin mutta en sitä käyttävää jakelua tuohon laittanut koska siitä on jo kokemusta.
Päädyin ajamaan Minttiä LMDE5 versiona cinnamonilla ja päivitin julkaisun jälkeen LMDE6 versioon. Tästä huomiona että käyttö nopeutui sanoisin jopa huomattavasti uudemmalla versiolla, en tiedä miksi. Ei sekään mitään kärsimättömän homma ole ajaa tuollaisella tuhnupurkilla mutta pyörii kuitenkin.
Mint on oikein kiva ja selkeäkäyttöinen huoleton jakelu jonka voi vain asentaa levylle ja kovaa ajoa ilman koffailua/säätöä. Tästä syystä olen usein suositellut sitä ensikertalaisille ja olen käsittänyt että muutkin yleisesti ovat. Cinnamon on mielestäni ihan budgien tasoa ominaisuuksiltaan ja selkeäkäyttöisyydeltään.

Kiva saada tänne uutisia muiltakin!
 
ubuntu on olohuoneessa elokuvakäytössä ja valokuvien varmuuskopio sijaintina.
Käynnistyy huomattavasti nopeammin kuin windows10 hitaalla 5400rpm kovalevyllä.
 
OpenSuse julkaisi tiedotteet Leapin tulevaisuudesta ja Slowroll tilanteesta. Ennakkotiedoista poiketen Leapin pitäisi säilyä tavallisena distrona, eikä se muutu immutable versioksi. Slowroll on testauksessa oleva Thumbleweadin hitaammin rullaava versio.

Testasin Leapin Virtualboxissa ja pidin siitä. Toivottavasti OpenSusen suunnitelma ei muutu ja Leap säilyy tavallisena distrona. Suhtaudun pienellä varauksella immutable distroihin, muistuttavat ajatukseltaan liikaa iPadia. Linux aloittelijan näkökulmasta Slowroll vaikuttaa Thumbleweediä järkevämmältä, päivittäiset päivitykset ovat liian nopea tahti. Slowrolliin julkaistaan isoja päivityksiä n. kerran kuussa ja tiheämmin turvallisuuspäivityksiä. Plussana päivityksiä julkaistaan vasta kun ne on testattu Thumbleweedissä.
 
Opensuse on ollut hyvä, mutta sen paketinhallinta on erittäin hidas vaikka olisi kiintolevyt ssd tyyppisiä. Mitä ihmettä se yast tekee. Mietin eikö noita voi optimoida nopeammiksi.
 
Minä asensin aikanaan virtuaalikoneeseen Linux Mintin Cinnamonilla kun se vaikutti olevan helpoin tapa opetella siirtymää monen vuosikymmenen aivopesusta Windows-maailmassa. Tuunasin yhden asennuksen niin paljon Win10:n näköiseksi eri teemoilla kun vaan ikinä mahdollista, ja siitähän hupia riitti kun intian Microsoft-tuki soitti ja sanoi että koneessani on virus. Melkein harmi että noita puheluja ei enää juuri pääse läpi. VM oli täysin eristetty sisäverkosta mutta internettiin sillä pääsi, joten teamviewer tulille ja "tuelle" pääsy masiinaan. Melkein 2 tuntia siinä meni kunnes huomasi että ehkä ihan hieman vedätän :). Ei toimineet eventviewer, notepad tai oikeastaan mikään muukaan (paitsi yksi täky windows-ohjelma winessä). Suuttui kovasti, ja minä opin monta uutta intialaista kirosanaa. Hauskin Linux-sessio ikinä.

Nykyäänkin käytän samaista Minttiä melkein päivittäin milloin mihinkin, mutta siihen Nvidia-ajurit+linux+pelit -tappeluun en ole viitsinyt mennä joten ei se ainoa käyttis vieläkään ole. Virtuaalikoneissa on myös muita distroja tusinan verran (sekä Windowseja 95:sta Vistaan sekä OS/2 4.0 ja muuta hämmentävää). Sanoisin että suuri ongelma tässä distoarvonnassa onkin se moninaisuus, ei vain jakelun vaan myös käyttöliittymien ja esim. päivitysmekanismien yms eroissa. Milloin joku snap, milloin apt milloin mitäkin. Ja Cinnamon vs. Mate vs Xfce käyttöliittymänä. Ei se taviksen valintaa ainakaan helpota.
 
Daily driverinä pidän Windowssia pöytäkoneella ja macOS läppärillä. Virtual Boxilla ja UTM:llä sitten Debian pohjaiset Kali ja Parrot Os käytössä. Ainoa bare metal linux serverien lisäksi on wanhan elitebookin Parrot os. Macbook pro 16" M1:n näyttöasetuksien säätö UTM vm:lle on kyllä melkoista masokismia - ihan kuin debiania ei olisi suunniteltu käytettäväksi retina-resoilla. :D
 
Gentoota en ole itse vielä rohjennut kokeilemaan

Gentoon asennus vaivanloista: sinulla on käytettävissä 100MB tiedosto joka sisältää Gentoon perus paketin, se buutataan joltakin laitteelta, CDROM tai USB tikku tms
Sen jälkeen pitäisi päästä internetiin ja tämä on ongelma jos ei verkkopiirit toimi heti kättelyssä ja tarvit jotain ajureita. Kun ei tohon 100 megaan paljoa mahdu.
Gentoo ois parempi jos se olisi 4 gigan DVD asennus, josta ei tietenkään asenneta kaikkea vaan se tarkastaisi tietokoneesi komponentit ja mitään ei tarvitsisi lähtökohtaisesti hakea internetistä vaan vasta myöhemmin. Näinhän ne muutkin Linuxit menee että asennat 4 gigan DVD imagen lähtökohtaisesti ja vasta sen jälkeen nettiin ihmettelemään säätöjä.
 
Eipä Arch linuxin image ole kuin pikkasta vajaa gigan ja nettiin seki tarvii yhdistää että installeri lähtee päälle. Toki siinä ei sitten ole muuta vaivalloista kun sen jälkeen kun nettiyhteys on voi vain pyöräyttää archinstall skriptin.
 
Eipä Arch linuxin image ole kuin pikkasta vajaa gigan ja nettiin seki tarvii yhdistää että installeri lähtee päälle. Toki siinä ei sitten ole muuta vaivalloista kun sen jälkeen kun nettiyhteys on voi vain pyöräyttää archinstall skriptin.
Tätä en tiennyt, 4GB Debian ainakin asentuu ihan ilman nettiä ja netti voidaan laittaa kuntoon jälkeenpäin
 
Fedora 39 viikottaisessa käytössä macOS:n ja Windowsin rinnalla. Helppo asentaa ja ylläpitää ja softat yleensä melko tuoreita. Päivityksiä satelee vähän turhankin usein, mutta ei noiden kanssa ongelmia ole ollut ja minkään maailman pakkohan ei ole kaikkia päivityksiä asentaa. KDE+x11 toimittavat käyttöliittymän virkaa. Olen tykännyt. Homma vaan toimii. Nähtäksi jää, vieläkö seuraava versio asentuu koneelle wayland-pakotuksen myötä.
 
Viimeksi muokattu:
Gentoon asennus vaivanloista: sinulla on käytettävissä 100MB tiedosto joka sisältää Gentoon perus paketin, se buutataan joltakin laitteelta, CDROM tai USB tikku tms
Sen jälkeen pitäisi päästä internetiin ja tämä on ongelma jos ei verkkopiirit toimi heti kättelyssä ja tarvit jotain ajureita. Kun ei tohon 100 megaan paljoa mahdu.
Gentoo ois parempi jos se olisi 4 gigan DVD asennus, josta ei tietenkään asenneta kaikkea vaan se tarkastaisi tietokoneesi komponentit ja mitään ei tarvitsisi lähtökohtaisesti hakea internetistä vaan vasta myöhemmin. Näinhän ne muutkin Linuxit menee että asennat 4 gigan DVD imagen lähtökohtaisesti ja vasta sen jälkeen nettiin ihmettelemään säätöjä.

Pieni korjaus tähän. Gentoon asennus aloitetaan livedvd:ltä joka sisältää kattavan setin ajureita. Livedvd voi olla täydellä graafisella työpöydällä varustettu jolloin voi samalla seurata asennusohjeita ja kopioida asennuskomennot.

Itse asennus menee niin että kovalevyn alustamisen jälkeen, se peruspaketti puretaan mountattuun hakemistoon ja chrootilla vaihdetaan ympäristö siihen. Tämän jälkeen asennetaan kaikki peruspaketit, bootloaderit, mitä lie ja käännetään kernel johon valitaan oikeat ajurit. Tämän jälkeen vasta bootataan siihen oikeaan Gentooseen jolloin, jos olet valinnut oikeat moduulit kerneliin toimii se nettikin kuten pitää.

Edellisestä Gentoo asennuksesta jotain 10 vuotta aikaa, liikaa työtä ja hidasta kääntää kaikki paketit...
 
Pieni korjaus tähän. Gentoon asennus aloitetaan livedvd:ltä joka sisältää kattavan setin ajureita. Livedvd voi olla täydellä graafisella työpöydällä varustettu jolloin voi samalla seurata asennusohjeita ja kopioida asennuskomennot.

Itse asennus menee niin että kovalevyn alustamisen jälkeen, se peruspaketti puretaan mountattuun hakemistoon ja chrootilla vaihdetaan ympäristö siihen. Tämän jälkeen asennetaan kaikki peruspaketit, bootloaderit, mitä lie ja käännetään kernel johon valitaan oikeat ajurit. Tämän jälkeen vasta bootataan siihen oikeaan Gentooseen jolloin, jos olet valinnut oikeat moduulit kerneliin toimii se nettikin kuten pitää.

Edellisestä Gentoo asennuksesta jotain 10 vuotta aikaa, liikaa työtä ja hidasta kääntää kaikki paketit...

Ei ollut Live DVD:tä saatavilla joku vuosi sitten. Gentoo tekee tuoreen Live DVD:n ilmeisesti "silloin tällöin" ja ei oo paljon hyötyä jos edellinen on vaikka 3 vuoden takaa, linux on ehtinyt muuttua liikaa siinä ajassa
 
Ei ollut Live DVD:tä saatavilla joku vuosi sitten. Gentoo tekee tuoreen Live DVD:n ilmeisesti "silloin tällöin" ja ei oo paljon hyötyä jos edellinen on vaikka 3 vuoden takaa, linux on ehtinyt muuttua liikaa siinä ajassa

Se on kyllä ongelma jos sitä ei päivitetä riittävän usein. Tällä hetkellä uusin release näytäisi olevan 28.01.2024 (Downloads – Gentoo Linux)
Pitäisiköhän se pitkästä aikaa lähteä asentelemaan virtuaalikoneeseen,.
 
Olen viimeisen n. 15 vuoden ajan tasaisin väliajoin asentanut Linuxin johonkin koneeseeni, yleensä läppäriin. Sitten olen käyttänyt sitä tyytyväisenä, kunnes tukee joku distropäivitys ja kaikki vaan hajoaa. Alussa oli yleensä Ubuntun joku variantti, myöhemmin Mint.

Nyt viimeisimpänä heitin Windows yhdentoista tilalle Pop OS:in ja se tuntuu kyllä pirun hyvältä. Kaikki toimii suoraan pakasta vedetyltä, ei näytä 90-lukulaisen petolinnun perseeltä (Mint...) tai sisällä turhaa bloattipaskaa kuten Ubuntu nykyään. Olen erittäin vaikuttunut varkaudesta ja toimivuudesta, mutta se tosikoetus on vasta edessä sitten kun tulee vastaan eka distropäivitys...
 
Arch on ollut käytössä VMWare-imagena kohta 10v, mutta viime aikoina on tullut yhä enemmän ja enemmän ajettua WSL:ssä Ubuntua. Varsinkin jos tarve on vain konsolityökaluille.
 
On ollu kyl pitkä taival itellä Linuxin kanssa. Ekan kerran asennellu 2018 ja monet kerrat menny pielee. Lähtötaso oli mulla se, että Ubuntu=linux. Muutamat kerrat Winukan C levy tyhjentyny säätäessä ja mitähän kaikkee.
Edellisessä koneessa oli i7 6700k+parit eri nvidian näyttikset>ongelmia oli paljon, ainakin näi jälkikätee tuntuu siltä, koska nykysellä i5 13600k+RX7800xt kokoonpanolla mun ei oo tarvinnu yhtäkkii ilmenneiden ongelmien takii asentaa linuxia kertaakaa uuellee. Fedoran kanssa oli jotai, joka raivostutti. Mutta käytännössä menny endeavourosilla viimiset puolvuotta.

Nykyää jo nii sujut tän käyttiksen toiminnan kanssa, että en viimisee kahtee kuukautee oo käyny ku kaks kertaa windowsilla vaan vähä ihmettelemässä ja päivittelemässä siel kaiken (siin prosessissa meni muute 40 minuuttia:D ohjelmat+pelit+ajurit+järjestelmänpäivitys itessää).

Viel just sen puol vuotta sitte vihasin Gnomee, ku aattelin sen joteki leluna. Nyt tätä kuiteki käytelly tässä sen puolvuotta ja oon kyl fani. Paras ominaisuus on yksinkertasesti toi virtuaalityöpöytien hallinta. Se ei toimi windowsilla eikä se (ainakaan ennen plasma kutosta) toiminu plasmallakaan silleen yhellä napilla, tai sit vaa en osannu.
 
Onkos tekkiläisillä kokemuksia CachyOS:sta? Arch pohjainen mutta sivuillaa sanovat että on kernel ja paketit optimoitu uudelle raudalle ja käyttää BORE scheduleria.

Olis jossain vaiheessa itse tarkotus testailla tuota ja Solusia samalla raudalla. Jos jaksaa niin ehkä jotain suorituskyky testailuja vois tehdä mutta saa nyt nähdä.
 
Noniin sain tehtyä aikaa testailuun, niinhän siinä sitten kävi että en saanut KVM virtuaalikoneessa Arch KDE wayland sessiota edes käyntiin, en jaksanut alkaa selvittää sen kummemmin mistä johtui. Asensin vain suoraan host koneelle tuon KDE6 ja Plasma6 mitäs sitä suotta testaamaan ensin.

Ehkä 10 min niin poistin budgie asennuksen alta kokonaan. Waylandin kanssa ei mitään ongelmia. On tämä sen verran hyvä, sormenjälkikirjautumisen toivoin että olisi korjattu oikeasti, mutta toimii vain lockscreenissä ja vain jos konetta ei ole lepuutettu, eli suspendista herätessä ei enää kirjaudu sormenjäljellä. Ainakin sormenjälkiä pystyy nyt lisäämään system settings kautta kuten gnomessa. Tällä kertaa auth sufficient pam_fprintd.so lisääminen system-auth filuihin ei aiheuta SDDM tai kde lockscreen jäätymistä kirjautuessa, eli sormenjäljen saa toimimaan oikeasti ja se riittää minulle.

Teemat toimii nyt myös universaalisti gtk appien kanssa eli ei hypi silmille ohjelmia joissa olisi poikkeava teema mikä on todella kiva asia.

KDE:ssa muistaakseni myös aiemmin toimi lockscreen oikein eli jos laittaa suoraan suspend niin lukitsee ensin jotta herätessä ei vilahda työpöytä näkyvillä ja sitten vasta lockscreen. Asia joka on yllättävän monessa työpöytäympäristössä vaikea tehdä oikein tai ei vain saa toimimaan.

En muista oliko aikaisemmin touchpad gesturet näin laajoja mutta oikein kiva kun workspacea voi vaihtaa kolmen sormen pyyhkäisyllä ja neljän sormen pyyhkäisyllä saa tuon overview tjsp. näkymän.

Floating taskbar myös ihan hauska idea en muista muilla nähneeni.

Muuten huomattavaa eroa KDE/Plasma5 kanssa en näe, vaan laatu on juuri sitä mistä siinä tykkäsinkin. Pieniä parannuksia siellä täällä. Tykkään Plasmassa siitä että se on todella monipuolinen, muokattava ja täynnä ominaisuuksia oleva työpöytäympäristö, joka silti onnistuu olemaan yllättävän kevyt verrattuna kilpailijoihinsa. Mielenkiintoista nähdä minkälaisen toteutuksen Fedora 40 tekee ensikuussa tästä.
 
Viimeksi muokattu:
Noniin sain tehtyä aikaa testailuun, niinhän siinä sitten kävi että en saanut KVM virtuaalikoneessa Arch KDE wayland sessiota edes käyntiin, en jaksanut alkaa selvittää sen kummemmin mistä johtui. Asensin vain suoraan host koneelle tuon KDE6 ja Plasma6 mitäs sitä suotta testaamaan ensin.
Ehkä 10 min niin poistin budgie asennuksen alta kokonaan. Waylandin kanssa ei mitään ongelmia. On tämä sen verran hyvä, sormenjälkikirjautumisen toivoin että olisi korjattu oikeasti, mutta toimii vain lockscreenissä ja vain jos konetta ei ole lepuutettu, eli suspendista herätessä ei enää kirjaudu sormenjäljellä. Ainakin sormenjälkiä pystyy nyt lisäämään system settings kautta kuten gnomessa. Tällä kertaa auth sufficient pam_fprintd.so lisääminen system-auth filuihin ei aiheuta SDDM tai kde lockscreen jäätymistä kirjautuessa, eli sormenjäljen saa toimimaan oikeasti ja se riittää minulle.
Teemat toimii nyt myös universaalisti gtk appien kanssa eli ei hypi silmille ohjelmia joissa olisi poikkeava teema mikä on todella kiva asia.
KDE:ssa muistaakseni myös aiemmin toimi lockscreen oikein eli jos laittaa suoraan suspend niin lukitsee ensin jotta herätessä ei vilahda työpöytä näkyvillä ja sitten vasta lockscreen. Asia joka on yllättävän monessa työpöytäympäristössä vaikea tehdä oikein tai ei vain saa toimimaan.
En muista oliko aikaisemmin touchpad gesturet näin laajoja mutta oikein kiva kun workspacea voi vaihtaa kolmen sormen pyyhkäisyllä ja neljän sormen pyyhkäisyllä saa tuon overview tjsp. näkymän.
Floating taskbar myös ihan hauska idea en muista muilla nähneeni.
Muuten huomattavaa eroa KDE/Plasma5 kanssa en näe, vaan laatu on juuri sitä mistä siinä tykkäsinkin. Pieniä parannuksia siellä täällä. Tykkään Plasmassa siitä että se on todella monipuolinen, muokattava ja täynnä ominaisuuksia oleva työpöytäympäristö, joka silti onnistuu olemaan yllättävän kevyt verrattuna kilpailijoihinsa. Mielenkiintoita nähdä minkälaisen toteutuksen Fedora 40 tekee ensikuussa tästä.
Koitin kanssa tuota KDE Neonin uusinta live-versiota (plasma 6). Ihan mukavalta vaikuttaa, mutta en taida tästä Fedorasta (39) kuitenkaan olla vaihtamassa. Ulkonäöllisesti erot aika pieniä--ehkä vähän viimeistellympi ja yksinkertaistettu.

Floating panel löytyy muuten jo KDE:n 5.x versiostakin. Touchpadin eleisiin toivoisin enemmän muokattavuutta ilman lisäkikkareita. X11+KDE+touchegg -yhdistelmä on toiminut loistavasti, mutta touchegg ei taida toimia Waylandissa. Niin tai näin, eiköhän tuosta Fedora 40 tule olemaan loistava alusta kaikenlaiseen virittelyyn.
 
  • Tykkää
Reactions: Ika
Koitin kanssa tuota KDE Neonin uusinta live-versiota (plasma 6). Ihan mukavalta vaikuttaa, mutta en taida tästä Fedorasta (39) kuitenkaan olla vaihtamassa. Ulkonäöllisesti erot aika pieniä--ehkä vähän viimeistellympi ja yksinkertaistettu.

Floating panel löytyy muuten jo KDE:n 5.x versiostakin. Touchpadin eleisiin toivoisin enemmän muokattavuutta ilman lisäkikkareita. X11+KDE+touchegg -yhdistelmä on toiminut loistavasti, mutta touchegg ei taida toimia Waylandissa. Niin tai näin, eiköhän tuosta Fedora 40 tule olemaan loistava alusta kaikenlaiseen virittelyyn.
Eikös xwaylandilla saa tuen X11 appeille waylandissa vai? En ole ikinä tarvinnut niin ei ole kokemusta.
 
Eikös xwaylandilla saa tuen X11 appeille waylandissa vai? En ole ikinä tarvinnut niin ei ole kokemusta.
Ei ole mitään tietoa, mutta kai ilmankin pärjää--ja näppäimistöoikopoluilla. Hienointa toki olisi, jos tuki löytyisi käyttöjärjestelmätasolla ilman kikkareita ja purkkavirityksiä. :-)
 
Onkos tekkiläisillä kokemuksia CachyOS:sta? Arch pohjainen mutta sivuillaa sanovat että on kernel ja paketit optimoitu uudelle raudalle ja käyttää BORE scheduleria.

Olis jossain vaiheessa itse tarkotus testailla tuota ja Solusia samalla raudalla. Jos jaksaa niin ehkä jotain suorituskyky testailuja vois tehdä mutta saa nyt nähdä.
Herätti mielenkiinnon. Distrohoppailusta onkin jo aikaa joten taidan testata tätä tänään :thumbsup:
 
Jaahas Ubuntu tuli ladattua ja heti tuli tenkkapoo kun piti kirjoittaa iso usb-tikulle. Etcher ei toiminut, eikä seuraavakaan ohjelma, no kolmas kirjoitti sitä ubuntua tikulle 2 tuntia. Ei avautunut Ubuntu vaan ruudulla luki GRUB _ . Eikun uusi yritys, faq:sta ilmeni että Etcherin versio olikin väärä ja Windows 7 tarvitsee aikaisemman version. No ei ollut linkkiä siihen, googlaus ja jostain keskustelusta linkki githubiin tms jossa oikea versio. Eli kikkailuksihan se meni taas heti alkumetreillä :D
 
Jaahas Ubuntu tuli ladattua ja heti tuli tenkkapoo kun piti kirjoittaa iso usb-tikulle. Etcher ei toiminut, eikä seuraavakaan ohjelma, no kolmas kirjoitti sitä ubuntua tikulle 2 tuntia. Ei avautunut Ubuntu vaan ruudulla luki GRUB _ . Eikun uusi yritys, faq:sta ilmeni että Etcherin versio olikin väärä ja Windows 7 tarvitsee aikaisemman version. No ei ollut linkkiä siihen, googlaus ja jostain keskustelusta linkki githubiin tms jossa oikea versio. Eli kikkailuksihan se meni taas heti alkumetreillä :D
No, johan se onkin aika päivittää käyttistä tuosta tuen piiristä pudonneesta Win7:sta johonkin turvallisempaan :D
 
No, johan se onkin aika päivittää käyttistä tuosta tuen piiristä pudonneesta Win7:sta johonkin turvallisempaan :D
Todellakin. Sain tuossa taannoin Win10:n solmuun ja seiskan asennuslevyt vielä toimivat niin tullut nyt hetken seiskaa käytettyä. Hupikäytössä nyt tämäkin jotenkin menee paitsi selainvalikoima aika rajoittunut (Firefox, no sitä käyttäisin muutenkin), kaikki sivut eivät toimi, päivitys herjaa jne.
 
Todellakin. Sain tuossa taannoin Win10:n solmuun ja seiskan asennuslevyt vielä toimivat niin tullut nyt hetken seiskaa käytettyä. Hupikäytössä nyt tämäkin jotenkin menee paitsi selainvalikoima aika rajoittunut (Firefox, no sitä käyttäisin muutenkin), kaikki sivut eivät toimi, päivitys herjaa jne.

Kyllä Firefox 115 toimii oikeastaan kaikki. Mutta Windows 7 varmaan ensi vuonna on jo kelvoton kun mitään selainta ei saa päivitettyä.

Meneeköhän Windows 10:llä sitten tehohengittäminen Mozillan ohjelmilla kuten näillä aikaisemmilla on mennyt? Windows 10 Home ja Pro versioilla tuskin tekee enää mitään vuonna 2026 jos on Microsoftin varassa.
 
Kyllä Firefox 115 toimii oikeastaan kaikki. Mutta Windows 7 varmaan ensi vuonna on jo kelvoton kun mitään selainta ei saa päivitettyä.

Meneeköhän Windows 10:llä sitten tehohengittäminen Mozillan ohjelmilla kuten näillä aikaisemmilla on mennyt? Windows 10 Home ja Pro versioilla tuskin tekee enää mitään vuonna 2026 jos on Microsoftin varassa.
Joo ja en varmaan esim. verkkopankkia win7:lla käyttäisi eli aika rajoittunutta on.

Nyt hetki Ubuntua 22.04 LTS käytelty, ihan ok:lta vaikuttaa ja nopsahan tämä on win10 ja 7 verrattuna. Koneena siis niinkin raju tehomylly kuin Acer X1470 AMD Dual-Core A4-3420 APU /w Radeon HD 6410D graphics 4GB DDR3 :D
 
Mitä distroa suosittelisitte jos alle saattaa tulla ihan uunituoretta rautaa (esim. näyttikset heti julkaisussa) ja haluaisi että ne toimii ilman että pitää lähteä käsin etsimään sopivia kernelin versioita tms.? Linux Mintin kanssa oli ainakin 7900 XTX julkaisun aikoihin ihan kohtalainen säätö.
 
Joku rolling release distro niin on aina tuorein kerneli.
Category:Rolling Release Linux distributions - Wikipedia
Aika moni noista on Arch johdannaisia niin jos kestää kärsivällisyys setuppaa oma järjestelmänsä niin suosittelisin menemään ihan puhtaalla Archilla. Archinstall tekee nykyään asennuksesta kuitenkin suht helppoa mutta siitä eteenpäin tarvii tietää mitä paketteja itse tarvii että saa haluamansa toiminnallisuudet. Helpommin asennettavia suoraan toimivia jakeluita esim EndeavourOS tai valitsee listalta jonkun muun mieluisen. Nämä ei ole ainoita vaihtoehtoja mutta ne mistä itsellä on kokemusta. Manjaroa en suosittele koska keinotekoisesti viivästytävät pakettien tarjoamista, joka taas aiheuttaa usein ongelmia kun ei ole paketit ajan tasalla. Kuitenkin archissakin on testing repositoriot sitä varten ettei päärepoihin pusketa heti uusimpia joten koko manjaron idea on hieman turha.
 
Mikäs olisi hyvä distro, jos siirtyisin Windows 11:sta Linux maailmaan? Linuxia en ole koskaan asentanut/käyttänyt, joten täysi noviisi sen suhteen siis. Vaatimuksena ei oikeastaan ole kuin että Steam toimii ja sieltä RetroArch. Muuten perus nettikäyttöä Firefoxilla.

Rautana i7 8700T + 16Gb rammia.
 
Mitä distroa suosittelisitte jos alle saattaa tulla ihan uunituoretta rautaa (esim. näyttikset heti julkaisussa) ja haluaisi että ne toimii ilman että pitää lähteä käsin etsimään sopivia kernelin versioita tms.? Linux Mintin kanssa oli ainakin 7900 XTX julkaisun aikoihin ihan kohtalainen säätö.
Jos nuo arch pohjaset tuntuu liian työläälle niin Solus on itsenäinen rollaava distro jossa paketit päivittyy kerran viikossa kun on testi repoissa ensin todettu toimiviksi. Archissahan tulee lähes joka päivä jotain päivityksiä.

Tosin jos aivan uunituoretta rautaa tulee niin varmaan joka distron kanssa voi tulla ongelmia, tuleehan niitä Windowssillakin.

PS. openSUSE Tumbleweed varmasti myös hyvä valinta.
 
Viimeksi muokattu:
Mikäs olisi hyvä distro, jos siirtyisin Windows 11:sta Linux maailmaan? Linuxia en ole koskaan asentanut/käyttänyt, joten täysi noviisi sen suhteen siis. Vaatimuksena ei oikeastaan ole kuin että Steam toimii ja sieltä RetroArch. Muuten perus nettikäyttöä Firefoxilla.

Rautana i7 8700T + 16Gb rammia.
Steam ja firefox tulee jo melkein jokaisen distron mukana valmiina ja kuuluu niin sanotusti perus kalustoon, tsekkasin steamista niin retroarch toimii natiivisti linuxilla eli ei travitse edes protonia laittaa päälle. Intelit toimii myös pomminvarmasti linuxilla kiitos avoimien ajurien ja 16Gb riittää vaativampaakin työhön kun itse käyttöjärjestelmä ei haukka tuosta kuin reilun gigan.
Olen suositellut kaikille uusille linux minttiä enkä näe syytä poiketa siitä tässäkään. Perus Cinnamon versio tai LMDE versio. Itse käytän jälkimmäistä, ei eroa muuten kuin että käyttää ubuntun sijaan debiania pohjana.
 
Debian Bookworm KDE kanssa on tuntunut pitkästä aikaa hyvältä distrolta eikä ole tullut pakottavaa tarvetta distrohoppailuun. On ollut hyvin vakaa, KDE vanilla versio ilman turhia räpellyksiä mutta kaikki kuitenkin toimii ja toiminut läppärissä hyppiessä lenossa telakkaan ja pois jne.
 
Steam ja firefox tulee jo melkein jokaisen distron mukana valmiina ja kuuluu niin sanotusti perus kalustoon, tsekkasin steamista niin retroarch toimii natiivisti linuxilla eli ei travitse edes protonia laittaa päälle. Intelit toimii myös pomminvarmasti linuxilla kiitos avoimien ajurien ja 16Gb riittää vaativampaakin työhön kun itse käyttöjärjestelmä ei haukka tuosta kuin reilun gigan.
Olen suositellut kaikille uusille linux minttiä enkä näe syytä poiketa siitä tässäkään. Perus Cinnamon versio tai LMDE versio. Itse käytän jälkimmäistä, ei eroa muuten kuin että käyttää ubuntun sijaan debiania pohjana.
Jees kiitokset. Vaikuttaa vallan passelilta. Täytyypi ottaa testiin :thumbsup:
 
Joku rolling release distro niin on aina tuorein kerneli.
Category:Rolling Release Linux distributions - Wikipedia
Aika moni noista on Arch johdannaisia niin jos kestää kärsivällisyys setuppaa oma järjestelmänsä niin suosittelisin menemään ihan puhtaalla Archilla. Archinstall tekee nykyään asennuksesta kuitenkin suht helppoa mutta siitä eteenpäin tarvii tietää mitä paketteja itse tarvii että saa haluamansa toiminnallisuudet. Helpommin asennettavia suoraan toimivia jakeluita esim EndeavourOS tai valitsee listalta jonkun muun mieluisen. Nämä ei ole ainoita vaihtoehtoja mutta ne mistä itsellä on kokemusta. Manjaroa en suosittele koska keinotekoisesti viivästytävät pakettien tarjoamista, joka taas aiheuttaa usein ongelmia kun ei ole paketit ajan tasalla. Kuitenkin archissakin on testing repositoriot sitä varten ettei päärepoihin pusketa heti uusimpia joten koko manjaron idea on hieman turha.
Jos nuo arch pohjaset tuntuu liian työläälle niin Solus on itsenäinen rollaava distro jossa paketit päivittyy kerran viikossa kun on testi repoissa ensin todettu toimiviksi. Archissahan tulee lähes joka päivä jotain päivityksiä. Tosin jos aivan uunituoretta rautaa tulee niin varmaan joka distron kanssa voi tulla ongelmia, tuleehan niitä Windowssillakin. PS. openSUSE Tumbleweed varmasti myös hyvä valinta.
Päädyin pienen vertailun jälkeen ilman sen kummempia syitä OpenSuse Tumbleweediin. Ei nyt vielä ainakaan kummempaa valitettavaa, tosin 3dmarkin time spy ei lähtenyt edes pyörimään ja firestrikesta tuli aika heikot pisteet. Pitää joku peli asentaa ja katsoa miltä oikea suorituskyky näyttää, voi olla että jotain on vielä pielessä.

KDE Plasma 6 kiinnostaa kun sen kanssa pitäisi HDR:nkin toimia.
 
Päädyin pienen vertailun jälkeen ilman sen kummempia syitä OpenSuse Tumbleweediin. Ei nyt vielä ainakaan kummempaa valitettavaa, tosin 3dmarkin time spy ei lähtenyt edes pyörimään ja firestrikesta tuli aika heikot pisteet. Pitää joku peli asentaa ja katsoa miltä oikea suorituskyky näyttää, voi olla että jotain on vielä pielessä.

3DMark taisi olla Windows, iOS ja Android, että tuskinpa sillä mitään järkevää tulosta saa. Aja aina natiivina tai näillä vähän fiksummilla ajoympäristöillä. Helpoin tapa avata vaan selaimella vaikka Three.js – JavaScript 3D Library ja katsella sieltä jotain miten toimii.

Mutta kai sitä voisi tehdä vähän rajumpaa testiä vaikka asentamalla pelienginen, buildaa jonkun sampleprojektin ja katsoa miten toimii.
 
3DMark taisi olla Windows, iOS ja Android, että tuskinpa sillä mitään järkevää tulosta saa. Aja aina natiivina tai näillä vähän fiksummilla ajoympäristöillä. Helpoin tapa avata vaan selaimella vaikka Three.js – JavaScript 3D Library ja katsella sieltä jotain miten toimii.

Mutta kai sitä voisi tehdä vähän rajumpaa testiä vaikka asentamalla pelienginen, buildaa jonkun sampleprojektin ja katsoa miten toimii.
Kyllähän windows-pelien pitäisi ihan hyvin linuxilla nykyään toimia, steam deckillä on nyt tullut viimeiset pari vuotta pelattua melkeinpä enemmän kuin pöytäkoneella. 3dmark pyörii steamista noiden samojen yhteensopivuusrajapintojen päällä joten olettaisin että siinäkään ei pitäisi olla kummempaa tehohävikkiä jos kaikki on vaan konffattu oikein. Mulla ei vaan taida olla.
 
Kyllähän windows-pelien pitäisi ihan hyvin linuxilla nykyään toimia, steam deckillä on nyt tullut viimeiset pari vuotta pelattua melkeinpä enemmän kuin pöytäkoneella. 3dmark pyörii steamista noiden samojen yhteensopivuusrajapintojen päällä joten olettaisin että siinäkään ei pitäisi olla kummempaa tehohävikkiä jos kaikki on vaan konffattu oikein. Mulla ei vaan taida olla.

Steamissa se välikerros joo että todella suuri osa toimii mutta en laskisi täysin sen varaan vaan pitäisi olla testattuna toimivuus ja sen lisäksi kun on eroja toteutuksessa niin voi olla jotkut asiat toteutettu niin että toimiikin hitaammin, mutta jotkut asiat voikin toimia nopeammin.

Käyttöjärjestelmän vakioselaimella testaaminen on sitten mukavan neutraali kun selain löytyy joka vehkeestä. Sillä hyvä katsoa, että ainakin toimii järjestelmä oikein ja on kiihdytykset käytössä, että saa ainakin haarukoitua jos jossain pielessä. Sitten seuraavaksi voisi ajella vaikka kliksuttelemalla jotain OpenSuse Tumbleweedin tälle versiolle natiivisti käännettyjä sovelluksia jos siinä vaikka mukana joku OpenGL peli. Muuten pelijutuissa asentaa Steamin ja testaa steam runtimelle käännetyn pelin, että toimiiko Steamille natiivisti tehty miten. Steamissa tosiaankin on se oma natiiviympäristö ja sitten on se välikerros että saa yhteensopivuuksia Windows legacyihin.
 
Viimeksi muokattu:
Jees kiitokset. Vaikuttaa vallan passelilta. Täytyypi ottaa testiin :thumbsup:
Puoltosana Linux Mintille täältäkin. Itse käytän Mate-versiota kun ensimmäisen asennuksen tein aikanani vanhempaan rautaan, eikä ole ilmennyt syytä vaihtaa distroa tai työpöytäympäristöä vaikka joitain toisiakin distroja olen kokeilumielessä käpistellyt.
 
Havahduin siihen ettei Macbook Airini saa enää päivitystä Montereyihin tämän vuoden jälkeen, eikä se jaksa pyörittää sitä uudempia macOS-versioita sulavasti.

Ratkaisin ongelman asentamalla juurikin tuon Linux Mintin siihen. Muistelen että joskus aikojen alussa minulla oli käytössä tuo Linux Mint Cassandra (versio 3.0) KDE-työpöydällä.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
256 997
Viestejä
4 465 764
Jäsenet
73 878
Uusin jäsen
VilleIkola

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom