- Liittynyt
- 16.10.2016
- Viestejä
- 10
Tähän threadiin linux-käyttöjärjestelmiin liittyvät pienet kysymykset.
Noin 20-30 TechBBS-käyttäjätunnusta on tunnistettu, että ne on kaapattu kirjautumalla ja vaihtamalla sähköpostiosoite uuteen. Tunnuksilla on yritetty kaupata foorumin kauppa-alueella Steamin ja Verkkokauppa.comin lahjakortteja ja maksutavaksi on ilmoitettu kryptovaluutat BTC, Eth ja LTC. Lue lisää
Levyn voi onneksi formatoida Linuxille paremmin sopivaksi.mitä niillä tekee jos omistaa jo windows tietokäyttöjärjestelmän?
kuinka kannattavaa se on?Levyn voi onneksi formatoida Linuxille paremmin sopivaksi.
Pääsääntöisesti levy kannattaa alustaa ennen käyttöjärjestelmän asennusta.kuinka kannattavaa se on?
Windowsilla voi ladata linux.iso-tiedoston ja tehdä boottaavan usb-tikun.mitä niillä tekee jos omistaa jo windows tietokäyttöjärjestelmän?
Mint = Ubuntu, jossa oma työpöytäympäristö eli Unityn sijasta Cinnamon tai Mate. Muutoin Mintilla on jotain omia pakettikäytäntöjä ja joitain omia sovelluksia liittyen edellä mainittuihin työpöytäympäröihin, mutta nämä on mitättömiä eroja. Ubuntusta on 6kk välein julkaistava versio ja sitten LTS-versio (long term support). Mintin uusin versio on aina edellinen Ubuntu LTS. LTS tarkottaa käytännössä tietoturvapäivityksiä ja ydinsovelluksia.Mulla on ihan aito kysymys. Pitäisi devauskäyttöön ottaa joku linux-distro käyttöön, ja oikeastaan pitäisi valita Ubuntun ja Mintin väliltä. Olen googlettanut mitä eroa näillä on, mutta mitään järkevää en ole saanut irti. Ok, ubuntu-käyttäjiä on enemmän, joten enemmän ehkäpä tukea, mutta ubuntu ainakin Unityn tullessa oli aika kuraa, mikäs tilanne on nykyään? Onko molemmat yhtä hyviä/huonoja out-of-the-box? Onko jotain mitä pitäisi selvittää ennakkoon ennen asennusta? Juu live-CD.tä voisi kokeilla toki.. Onko joku kokeillut molempia ja päätynyt käyttämään Mintiä tai ubuntua jostain tietystä syystä?
Pahoin pelkään että Ubuntu ei ole paljoa muutttunut niistä ajoista kun 8.04 ja 8.10 kokeilin kun sai ilmaiseksi tilata asennus cd:t, varmaan vieläkin sais. Kubuntu ja Xubuntu oli vähän parempia jo silloinMulla on ihan aito kysymys. Pitäisi devauskäyttöön ottaa joku linux-distro käyttöön, ja oikeastaan pitäisi valita Ubuntun ja Mintin väliltä. Olen googlettanut mitä eroa näillä on, mutta mitään järkevää en ole saanut irti. Ok, ubuntu-käyttäjiä on enemmän, joten enemmän ehkäpä tukea, mutta ubuntu ainakin Unityn tullessa oli aika kuraa, mikäs tilanne on nykyään? Onko molemmat yhtä hyviä/huonoja out-of-the-box? Onko jotain mitä pitäisi selvittää ennakkoon ennen asennusta? Juu live-CD.tä voisi kokeilla toki.. Onko joku kokeillut molempia ja päätynyt käyttämään Mintiä tai ubuntua jostain tietystä syystä?
Mjoo, katselin vähän videoita, niin kyllä Unity näyttää yhtä kuralta kuin ennenkin kuin joskus kokeilin.. Taidan aluksi kokeilla dual bootilla Win 10 ja jollei tule ongelmia Mintin kanssa, niin Win 10:n voipi poistella.Mint = Ubuntu, jossa oma työpöytäympäristö eli Unityn sijasta Cinnamon tai Mate. Muutoin Mintilla on jotain omia pakettikäytäntöjä ja joitain omia sovelluksia liittyen edellä mainittuihin työpöytäympäröihin, mutta nämä on mitättömiä eroja. Ubuntusta on 6kk välein julkaistava versio ja sitten LTS-versio (long term support). Mintin uusin versio on aina edellinen Ubuntu LTS. LTS tarkottaa käytännössä tietoturvapäivityksiä ja ydinsovelluksia.
Katso Youtubesta videot tai kokeile live cd:llä ja päätä itse mikä noista työpöydistä miellyttää. Sen voi aina vaihtaa lennosta, mutta jos et tiedä heti miten niin ota suoraan se missä se miellyttävin tulee suoraan mukana.
Ubuntusta myös virallisia versiota eri työpöydillä, Xubuntu (Xfce), Kubuntu (KDE) jne.
Unity on vähän omalaatuisempi, itse en pidä. Kaikki muut (KDE, Cinnamon, Mate, Xfce, järjestyksessä raskain-kevyin) on enemmän perinteisellä paradigmalla.
Jokin tietty asia, joka Unityssä hiertää? Itse olen ainakin tykästynyt siihen sekä omassa läppärissä että työpöytäkoneessa, koska Super-painikkeen ja Alt-painikkeen toimintalogiikka on paras missään järjestelmässä näkemäni.Mjoo, katselin vähän videoita, niin kyllä Unity näyttää yhtä kuralta kuin ennenkin kuin joskus kokeilin.. Taidan aluksi kokeilla dual bootilla Win 10 ja jollei tule ongelmia Mintin kanssa, niin Win 10:n voipi poistella.
Mä oon käyttänyt sitä aikanaan (siis ihan kunnolla, varmaan melkein vuoden läppärissä) ja lopulta sain tarpeeksi. Se koko paradigma hiertää. 1. Hämärtää sen mitä ohjelmia ja monessako ikkunassa ja millä työpöydillä on auki (launcheria katsomalla ei saa yleiskuvaa vrt. paneeli/tehtäväpalkki). 2. "app-based" eikä "window-based", alt-tabin käyttö tuskaa, kun vaihtaakseen vaikka ohjelma X:n kahden ikkunan ja ohjelma Y:n yhden ikkunan välillä joutuu käyttämään kahta pikanäppäintä. 3. Se dash-haku joka yrittää tehdä aivan kaiken on turha mulle, käynnistän ohjelmat pikanäppäimistä ja terminaalista.Jokin tietty asia, joka Unityssä hiertää? Itse olen ainakin tykästynyt siihen sekä omassa läppärissä että työpöytäkoneessa, koska Super-painikkeen ja Alt-painikkeen toimintalogiikka on paras missään järjestelmässä näkemäni.
http://support.amd.com/en-us/kb-articles/Pages/AMD-Radeon-GPU-PRO-Linux-Beta-Driver–Release-Notes.aspxMillähän tavalla saisin asennettua AMD:n OpenCL-ajurit Ubuntu 16.04? Näemmä tarjolla on ajurit vain vanhempiin versioihin.
Kävisikö tuo? Jos ei, niin joutunet käyttämään avoimen lähdekoodin ajuria.AMD Product Compatibility
The AMDGPU-Pro Driver is compatible with the following AMD products.
AMD Product Family Compatibility
Radeon™ RX 480 Graphics AMD Radeon™ R9 M395X Graphics
Radeon™ RX 470 Graphics AMD Radeon™ R9 M385 Graphics
Radeon™ RX 460 Graphics AMD Radeon™ R9 M380 Graphics
AMD Radeon™ R9 Fury X Graphics AMD Radeon™ R9 M270X Graphics
AMD Radeon™ R9 Fury Graphics AMD Radeon™ R9 360 Graphics
AMD Radeon™ R9 Nano Graphics AMD Radeon™ R9 290X Graphics
AMD Radeon™ R9 390X Graphics AMD Radeon™ R9 290 Graphics
AMD Radeon™ R9 390 Graphics AMD Radeon™ R9 285 Graphics
AMD Radeon™ R9 380X Graphics AMD Radeon™ R7 260X Graphics
AMD Radeon™ R9 380 Graphics AMD Radeon™ R7 260 Graphics
Compatible Operating Systems
Highlights
- Ubuntu 16.04 (64-bit version)
- Provides support for Radeon™ RX 480, Radeon™ RX 470 and Radeon™ RX 460 series products
- Supported APIs:
- OpenGL 4.5 and GLX 1.4
- OpenCL 1.2
- Vulkan 1.0
- VDPAU
- Vulkan support for DOTA2
- Basic display features
- Basic power management features
- KMS (Kernel Mode Setting) and ADF (Atomic Display Framework) support
- GPL compliant kernel module
- Install script and Debian packages for Ubuntu 16.04
Et sinä mitään windowsia omista. Korkeintaan rajatun käyttöoikeuden ulkopuolisen tahon hallinnoimaan järjestelmään. Olet täysin heidän armoillaan.mitä niillä tekee jos omistaa jo windows tietokäyttöjärjestelmän?
Tiedän tiedän, pahoittelut väärästä sana valinnasta, "jos on jo" olisi ollut maltillisempi, mutta itse asiaan ajattelin taas pitkästä aikaa alkaa linuxxia kokeilemaan yhteen raatoon tänäin,huom jos saan sen boottaamaan, ajattelin kokeilla siitä mihin viimeksi jäin eli ubuntu 8.10 asennus cd:t löytyy vai kannattaako suosiolla siirtyä käyttämään uudempia?Et sinä mitään windowsia omista. Korkeintaan rajatun käyttöoikeuden ulkopuolisen tahon hallinnoimaan järjestelmään. Olet täysin heidän armoillaan.
Kiitos! En osannutkaan kokeilla tuota vielä.http://support.amd.com/en-us/kb-articles/Pages/AMD-Radeon-GPU-PRO-Linux-Beta-Driver–Release-Notes.aspx
Kävisikö tuo? Jos ei, niin joutunet käyttämään avoimen lähdekoodin ajuria.
Openboxista en tiedä mitään mutta aika varmasti ne teematiedostot jostain löytyy jolloin niitä voi puukottaa. CSS-tuntemus yleensä eduksi. Googlella selvinnee tarkka hakemisto.Latasin Debianille joskus simppelin teeman (laitoin kuvan postaa työpöytäsi triidiin) ja nyt mietin pystyisitkö tuota teemaa puukottamaan jollain tapaa että saisin esim. pikselin kokoiset mustat reunukset ikkunoiden kehyksiksi. Ilman kehyksiä ikkunat sekoittuvat toisiinsa kun ovat pelkästään sitä yhtä väriä.
Ei liene mitään järkeä päivittää noin vanhaa noin vanhaan. Ellet välttämättä halua säätää turhan takia, lataa vaan suosiolla uusimman version asennus.Sain yhden raadon käyntiin ja tuuppasin sen 8.10 ja alla olevilla ohjeilla yrittäny päivitellä, onnistumatta tietenkin
https://help.ubuntu.com/community/EOLUpgrades/Intrepid
Täytys sit vissii lähteä usbi tikku ostoksille stna, ei ne enään lähettele ilmaisia asennus cd:itäkään.Ei liene mitään järkeä päivittää noin vanhaa noin vanhaan. Ellet välttämättä halua säätää turhan takia, lataa vaan suosiolla uusimman version asennus.
No niitä saa parilla eurolla ja voi hyödyntää uusiokäytössäTäytys sit vissii lähteä usbi tikku ostoksille stna, ei ne enään lähettele ilmaisia asennus cd:itäkään.
Kuulin huhua, että Archista olisi nykyään jotain "helpompia" installereita, jotka asentaisivat jo käyttäjän puolesta kaikista tarpeellisimpia paketteja. Esimerkiksi tuo Arch-Anywhere. Olen miettinyt pitäisikö vaihtaa netbookin Lubuntu Archiin, jos se nyt on edes järkevää. Intel Atom N270:n ja 2 Gb keskusmuistin resurssit ovat aika rajalliset.Kevyttä distroa hakiessa kannattaa harkita kanssa Arch linuxia. Ei versionumerointia (= _äärimmäisen_ hyvä juttu) ja asentaa vain mitä käsketään. Myönnettäköön että se on paikoin tarpeettoman karu - vaatii asennettaessa hiukan viitseliäisyyttä tai kokemusta.
Ei versionumeroissa sinällään, mutta mielestäni parempi strategia on pitää käyttis koko ajan ajan tasalla sitä mukaan kuin palat päivittyvät kuin päivittää/muuttaa kerralla jumalaton läjä asioita. Isot päivitykset tapaa rikkoa asioita.K
PS. Onko versionumeroissa jotain huonoa![]()
Archin kohdalla asennuksen vaikeus ei ole pakettien asentaminen, vaan että installerissa tervehtii musta komentorivi ja siitä eteenpäin pitää säätää kaikki järjestelmäasiat manuaalisesti ennen kuin pääset asentamaan paketteja. Yksinkertaisesti ei aloittelijoille.Kuulin huhua, että Archista olisi nykyään jotain "helpompia" installereita, jotka asentaisivat jo käyttäjän puolesta kaikista tarpeellisimpia paketteja. Esimerkiksi tuo Arch-Anywhere.
Aivan, mistähän tuon usb boot tiedon kaivaa, biossista vai? meinaan ei enään taida edes tyhjiä cd:tä olla myynnissä, kun just kävin citymarketis niin vaan tyhjiä dvd:tä löytyis.No niitä saa parilla eurolla ja voi hyödyntää uusiokäytössä
Kannattaa varmistaa, että vanha PC osaa käynnistyä USB:ltä ja vaikka asentaa Lubuntu, jos tehot on vähissä.
Kyllä, biosista katsoo onko usb-boot optiona.Aivan, mistähän tuon usb boot tiedon kaivaa, biossista vai? meinaan ei enään taida edes tyhjiä cd:tä olla myynnissä, kun just kävin citymarketis niin vaan tyhjiä dvd:tä löytyis.
Toisaalta versionumeroitujen jakeluiden ohjelmineen voi olettaa toimivan vakaammin päivitysten välillä. Ei minulla ihmeempiä ongelmia ole Archin kanssakaan ollut, mutta äärimmäistä vakautta vaativaan kohteeseen laittaisin silti jonkin muun. Normaaliin työpöytäkäyttöön "rullaavat" distrotkin sopivat hyvin.Ei versionumeroissa sinällään, mutta mielestäni parempi strategia on pitää käyttis koko ajan ajan tasalla sitä mukaan kuin palat päivittyvät kuin päivittää/muuttaa kerralla jumalaton läjä asioita. Isot päivitykset tapaa rikkoa asioita.
Ääni Tumbleweedille täältäkin. +1
Muistaakseni LMDE pohjautuu nykyisin Debianin stable-versioon, joten rullailu is no more. Itsellekin tulee ekana mieleen tuo Tumbleweed. Itse käytän OpenSUSEn Leappia ja se ainakin on ollut oikein hyvä.Linux mint lmde tulee ekana mieleen. Joku viisaampi saa kertoa lisää tai antaa eriävän mielipiteen.![]()
Näinhän se nykyään on, eikä LMDE tätä ennenkään ollut (ainakaan niin pitkään kuin muistan) varsinaisesti rullaava. Päivityksiä julkaistiin silloinkin isoina satseina silloin kun sattui siltä tuntumaan.Muistaakseni LMDE pohjautuu nykyisin Debianin stable-versioon, joten rullailu is no more. Itsellekin tulee ekana mieleen tuo Tumbleweed. Itse käytän OpenSUSEn Leappia ja se ainakin on ollut oikein hyvä.
Tai sittten vaan asentaa manjaron. Bueno.Kevyttä distroa hakiessa kannattaa harkita kanssa Arch linuxia. Ei versionumerointia (= _äärimmäisen_ hyvä juttu) ja asentaa vain mitä käsketään. Myönnettäköön että se on paikoin tarpeettoman karu - vaatii asennettaessa hiukan viitseliäisyyttä tai kokemusta.
Totta kai se toimii. Onhan se karu, mutta jos RHEL-yhteensopivuus on tärkeä kriteeri niin ehdottomasti. Muussa tapauksessa miettisin ehkä Fedoraa, jos RH:ta pitää olla. Yleisesti sitten Ubuntu LTS.mites centos toimisi työpöytäkäytössä?
Pienet ja rajoittuneet pakettivarastot sekä vanhat (mutta vakaat) versiot ohjelmista ovat varmaan ensimmäiset hankaluudet, joihin työpöytäkäytössä törmää. Vakaa ja ammattimaisesti tehty se varmasti on. SELinux on kaiketi siinäkin oletuksena päällä (joskin vain permissive-tilassa), mikä saattaa joskus asetuksia sählätessä yllättää.mites centos toimisi työpöytäkäytössä? se on ainakin tukevin jakelu minkä tiedän näin palvelinpuolelta.