Langattomat mesh -verkot: kokemuksia, kysymyksiä ja keskustelua

Viestiketju alueella 'Internet, tietoliikenne ja tietoturva' , aloittaja Hesemonni, 24.05.2018.

 1. jarhu

  jarhu

  Viestejä:
  583
  Rekisteröitynyt:
  24.10.2016
  Tämä ajattelutapa tuntuu olevan enemmän teknisen ihmisen pieni kupla. Se huomattava valtaosa (eli lähes kaikki) ihmisistä ei tule koskaan tietämään mitä eri tekniikat tai termit tarkoittavat tai miten kotiverkosta tehdään turvallinen.

  Se miten nuo asiat saadaan tavallisille kuluttajille myytyä on niiden tuotteistus, niin että se myös vastaa palomuuriohjelman asentamista kuten esimerkissäsi XP:lle asennetaan mikä tahansa luotettava av/palomuurisofta. Vasta siinä vaiheessa kun asiakkaalle luodaan kaikki valmiiksi ilman teknistä ymmärrystä ollaan siinä pisteessä.

  Edit: Valtaosa meistä tällä foorumilla kirjoittavista tai tätä lukevista henkilöistä pystyy varmasti tekemään enemmän. Onhan tämä sentää pääosin teknisten ihmisten oma kupla. Oma ammattitaito pyörii tietoliikenteen ympärillä vaikkakin langattomat tekniikat on pääosin sen ulkopuolella pois lukien koulutus enkä kovin hyvin ole päivittänyt omaa osaamista siltä osin miten signalointi ja media toimii radion yli.
   
  Viimeksi muokattu: 07.08.2019
 2. escalibur

  escalibur ATK-harjoittelija Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  4 019
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Vai niin..

  Itse olen kyllä sitä mieltä että tavikset ovat nykyisin huomattavasti enemmän tietoisia tekniikasta, kuin esim 20 vuotta sitten. En kuitenkaan tarkoita että heidän pitäisi ryhtyä tekniikoiksi saadakseen teknisen laitteen toimimaan. Tietoturvakin on muuttunut vuosien saatossa jossa se on ennen ollut lähinnä "nörttien juttuja". Nykyisin se koskee miltei meitä kaikkia. Osa välittää asiasta, osa ei ja osa taatusti ei edes tiedä pitäisikö välittää vai ei. :)

  Helppous on varmasti valtti ja siihen maailma on menossakin. Osa laitteista ei välttämättä vaan ole riittävän helpolla tasolla ja siksi ihmiset menevätkin sekaisin vaikkapa teleoperaattorin myyntitiskillä.

  Ei kuitenkaan viedä ketjua metsään, joten tästä aiheesta voidaan jatkaa jossain muualla.
   
 3. MOS6510

  MOS6510

  Viestejä:
  99
  Rekisteröitynyt:
  23.01.2018
  Väittäisin, että sellainen ihminen, joka ei tiedä mikä VLAN on ei ole myöskään miettimässä IoT-laitteiden liittämistä sisäverkkoon saatikka edes tietävät mikä IoT-laite on.
   
  vemkki tykkää tästä.
 4. jarhu

  jarhu

  Viestejä:
  583
  Rekisteröitynyt:
  24.10.2016
  Olen tässä samaa mieltä, olisi kuitenkin hyvä erotella jonkun verran odotuksia mitä ostajille voidaan laittaa tässäkin ketjussa.

  Tämä on ehkä tietyllä tavalla hankala aihe, mutta erilaisten smart home -ympäristöjen suosio kasvaa vuosi vuodelta ja olisi todella tärkeää että tietoturva olisi kunnossa näiden kohdalla. Niiden pystyttämiseen riippuen valmistajasta tarvitaan vaihteleva määrä teknistä tietämystä ja helpoimmillaan se on riittävän helppoa ettei kovin kummoista tietoa tarvita. Itseäni ainakin huolettaa aika ajoin näiden kohdalla tietoturva kun seuraa tuttujen asentaessa niitä kotiinsa.

  Näyttää TP-linkin kalliimmat Deco laitteet tukevan IoT-laitteita, mutta ehkä hieman epäilyttää toteutus tosin en ole tutustunut miten tuo käytännössä on ajateltu.
   
 5. karniemi

  karniemi

  Viestejä:
  64
  Rekisteröitynyt:
  12.06.2018
  meshiä vastustavat varmaan voivat käydä lukemassa miksi Wifi Alliance on speksannut standardin ja miten tekniikka toimii:
  Wi-Fi EasyMesh | Wi-Fi Alliance

  Toteutuksia ei taida vielä olla monta tuolla standardille, mutta eiköhän tuolta löydy kaipaamanne ja kyselemänne tiedot. Eriävät mielipiteet kannattaa laittaa myös Wifi Alliancellekin tiedoksi. Tässä vaiheessahan mesh-toteutukset ovat toki valmistajakohtaisia viritelmiä, mutta eiköhän ajatusmalli ole sama.
   
 6. MOS6510

  MOS6510

  Viestejä:
  99
  Rekisteröitynyt:
  23.01.2018
  Tuo näkyy olevan standardi, jolla monen valmistajan laitteisiin perustuvat Mesh-toteutukset voidaan tehdä. Se ei periaatteellisesti tuo yhtään mitään sellaista olennaista toiminnallisuutta, joka ei jo nyt jo löytyisi yhden valmistajan Mesh-toteutuksesta.

  Jos yhden valmistajan Meshienkin kanssa on ihan riittävästi ongelmia, niin onnea vaan rakentelemaan Meshiä monen eri valmistajan purkeilla ja sitten pyytämään apua toimittajalta, kun ei toimi.
   
 7. jarhu

  jarhu

  Viestejä:
  583
  Rekisteröitynyt:
  24.10.2016
  Kaikissa verkkolaitteissa on yhteensopivuuden kanssa jonkun tason ongelmia eri valmistajien välillä lähes aina. Standardeja noudatetaan aina vähän omin purkkavirityksin. Niitä ongelmia sitten korjataan omilla purkilla.
   
 8. karniemi

  karniemi

  Viestejä:
  64
  Rekisteröitynyt:
  12.06.2018
  @Lagittaja :n kommentit on kyllä informaatiosisällöltään hyödyllisiä. Yritin selvittää millaisia speksejä/standardeja nämä mesh-järjestelmät hyödyntävät. Näemmä aika monen mesh-järjestelmän kohdalta löytyy [1] nimenomaan noi samaiset speksinumerot 802.11kvr, joista @Lagittaja on täällä valistanut. Eli mesh-tukareiden roaming-toiminta perustuu tosiaan noihin standardi-tekniikoihin. Niin miksipäs sitä tietysti uudelleenkeksimään...kun standardit ovat jo olemassa. Standardit on hyvä asia(voit silti ostaa kaiken samalta valmistajalta jos haluat).

  Noista roaming-toiminnallisuuksista erillinen asiahan on sitten noi erilaiset backhaul-vaihtoehdot: wifi/ethernet/powerline. Wifi-mesh nyt vain tarjoaa toisenlaisiakin vaihtoehtoja backhauliksi.

  Näin ollen...kun näissä mesh-järjestelmissä nyt on kuitenkin teknisesti ja standardien puolesta pitkälti samaa kamaa mitä on käytetty muutenkin pitkän aikaa, niin eikö nämä nyt ole sen puolesta aika vakaalle perustalle tehty? Noi asiat on nyt vain nimikoitu mesh:ksi...koska jokin yleisnimihän on hyvä olla ettei tarvitse luetella useita speksinumeroita. Toisaalta kaikki mesh:it eivät tue tuota koko 802.11kvr-settiä...joten tarkkanakin kannattaa olla kunnes tulee jokin "mesh ready"-tarra... :)

  Itselleni lähinnä koitin jäsennellä mitä tämän mesh-käsitteen alle on tuupattu. Jotain uutta, paljon vanhaa.

  [1] Wi-Fi System - Product Finder
   
 9. Tege

  Tege

  Viestejä:
  1 991
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Oletteko tehneet jotain budjettiratkaisuja ja jos olette niin mitä?

  Katselin, että 100 saisi jo jotain laitteita vai onko parempi etsiä käytettyjä?
   
 10. MrAatu

  MrAatu

  Viestejä:
  523
  Rekisteröitynyt:
  06.09.2018
  Itsellä 4kpl CORV-2202 AC2200 Tri-Band Mesh asemia.

  Automaattinen 1.04 päivitys on tuli asemiin tehden totaalisen susia niistä. Verkon rinnalle aukeaa suojaamaton täysin avoin saman niminen verkko jolla sama pääsy kaikkialle kuin suojatulla. Lisäksi dlink-quest kummittelee päälle miten sattuu. Verkko pomppii ja hyppii ihan miten sattuu. Ei ollut apua tehdasreseteistä. Avoimen verkonkin sai vain siten lukittua että kävi pistämässä vierasverkon salasanan kanssa päälle ja pois päältä.

  Manuaalisesti 1.03 versioon päivitys palautti normaalin toiminnan.
  Se löytyy täältä jos jollakin muullakin sattuu oleen automaatti päivitys tai erehtyy painamaan löytynyttä 1.04 päivitystä asennettavaksi.
  D-Link Technical Support
   
  Viimeksi muokattu: 24.08.2019
  karniemi tykkää tästä.
 11. jarhu

  jarhu

  Viestejä:
  583
  Rekisteröitynyt:
  24.10.2016
  Kuukauden käytön jälkeen huomioita tuosta TP Linkin Deco P7sta ja vaihdoin myös tänään kaapelimodeemiin ja alkoi vihdoin tulemaan eroja internetin suuntaan. Aiemmin oli VDSL2 ja nyt kaapeliyhteys talojakamosta. Muutamana päivänä olen huomannut että powerline backhaul on tippunut (punainen valo virtalähteessä). Tuota on tapahtunut siis kaksi kertaa kuukauden aikana, mutta käytännön eroa en ole huomannut missään vaiheessa. Ärsyttävää on ettei ole mitään tietoa powerlinen toimivuudesta ja laatumittareista.

  Testasin suoraan modeemista sekä TP linkin takaa lan yhteydellä. Kaistassa ei eroja, mutta Deco vaikuttaisi aiheuttavan 1ms viiveen speedtestiä tulkittaessa (10ms vs 11ms) sen mukaan onko PC modeemin takana vai onko Deco välissä.

  Sivuhuomiona kytkiessäni kaapelimodeemin siltaavaksi näytti speedtestin download nousevan 200Mbit -> 230Mbit.

  PC lan yhteydellä kiinni Deco 1:ssä / 1krs:
  Download 235
  Upload 20
  Ping 11

  OP6 kiinni wifillä (5G) Deco 1:ssä / 1krs:
  Download 206
  Upload 20
  Ping 14

  OP kiinni wifillä (5G) Deco 2:ssa (powerline backhaul) / 2krs:
  Download 78
  Upload 20
  Ping 16
   
  Viimeksi muokattu: 27.08.2019
  karniemi tykkää tästä.
 12. Rimmon

  Rimmon

  Viestejä:
  36
  Rekisteröitynyt:
  25.11.2018
  Kuinka toimivia nuo sähköverkon avulla kytkettävät tukiasemat ovat?

  Mikähän mesh järjestelmä olisi sellainen jossa jokaisen tukiaseman voisi kytkeä langallisena toisiinsa? Se ainakin on varma tekniikka, mielestäni
   
 13. MrAatu

  MrAatu

  Viestejä:
  523
  Rekisteröitynyt:
  06.09.2018
  Ainakin noi D-linkin Corv asemat voi verkkokaapelilla. Itsellä jokainen 4kpl verkkokaapelin päässä. Ei ole sen jälkeen yksikään tippuillut pelistä. Yksi syy juuri noihin oli kun löysin maininnan että kykenee mesh-verkkoa käyttäen hyödyksi myös olemassa olevia verkkokaapeleita. Entiset epävakaaksi alkaneet Ciscon E4200 ja Linksys EA4500 tukiasemat juuri korvasin noilla.

  Supportti selvittelee tuota aikaisemmin mainitsemaani 1.04 firmiksen ongelmaa edelleen.

  Sähköverkon avulla toimivat verkot ei ole toiminut missään kunnolla. Sen lisäksi että kaikki muut häiriöt niin ongelmat alkaa jos eri sulake puhumattakaan että olisi täysin eri vaihe.
   
  Viimeksi muokattu: 09.09.2019
 14. Mustang243

  Mustang243

  Viestejä:
  451
  Rekisteröitynyt:
  23.10.2016
  TP-Link Deco M4 on itsellä kaikki samassa lähiverkossa langallisesti. Tuo ~200e tästä on vähän niin ja näin, muuta itse ostin Powerin 149e tarjouksesta tuon 3-packin ja siihen hintaan kyllä erittäin mainio laitos. 123m2 talossa täysi kattavuus ja aika hyvin pihallekin yltää. Varmaan olisi kyllä pärjännyt ihan vain kahdellakin tukiasemalla. En mitään sen kummempia Throughput testejä ole tehnyt, mutta 250/50M liittymän perässä antaa juuri samat nopeudet ja vasteajat kuin mitä 1Gb verkkokortilla varustettu pöytäkone.

  Toki puolet näiden ominaisuuksista jää hyödyntämättä, kun vaihdoin ne samantien Router tilasta => Access Point tilaan. EdgerouterX hoitaa reitityksen.

  Lisäksi olohuoneessa laitoin niin, että Decon toisen RJ45-portin perään tuli 8-porttinen tyhmä kytkin ja sen taakse mm. Sonyn älytelkkari, Elisa Viihde boksi yms. ja hyvin tuntuu pelaavan. Hetken aikaa oli myös PS4, mutta se siirtyi toiseen huoneeseen, muttei senkään kanssa ollut ongelmia.

  Kyllä varmasti tehokkaampiakin purkkeja löytyy, mutta tuohon ~50e/kpl hintaan oikein hyvä valinta eikä tarvinnut säätää mitään ylimääräistä. Deco-appi vain puhelimeen ja eikun seurata ohjeita. Tulee niin paljon töiden puolesta säädettyä näitä hommia, ettei kotona enää kiinnosta. Ainut miinus mitä keksin tähän väliin sanoa, on se ettei näissä ole mitää web-gui:ta vaan kaikki hallinnointi tapahtuu tuolla Deco sovelluksella.

  Ja yksi syy miksi päädyin näihin on ihan siisti ja huomaaton muotoilu. Ei välkkyviä valoja (no purkin päällä on pieni valaistu tp-link logo joka kertoo purkin statuksen, mutta ne saa kokonaan pois päältä jos tahtoo) ja näyttöjä eikä ulkoisia antenneja. Johonkin toiseen paikkaan tuollainen palovaroittimen näköinen kiekko olisi varmaan ollut parempi, mutta täällä ei olisi ihan helposti onnistunut sellaisten kattoon kiinnitys, joten pöydälle sijoitettavilla malleilla mennään.
   
 15. Zilenzio

  Zilenzio

  Viestejä:
  132
  Rekisteröitynyt:
  13.04.2018
  Koitahan tplinkdeco.net osoitetta, josta löytyy Web UI. Tämä on siis ainakin M5 purkissa.
   
 16. Mustang243

  Mustang243

  Viestejä:
  451
  Rekisteröitynyt:
  23.10.2016
  M5:ssa tuo ominaisuus on tuotu päivittämällä jälkikäteen, mutta tietääkseni sitä M4:sta toistaiseksi löydy. Pitää nyt toki vielä testailla tuota kun pääsee kotosalle.

  Web interface - DECO M4 - TP-Link SOHO Community
   
 17. Zilenzio

  Zilenzio

  Viestejä:
  132
  Rekisteröitynyt:
  13.04.2018
  Päivityksessä tosiaan tuli, jospa tuo tulisi myös M4:ään jossain vaiheessa.
   
 18. Rimmon

  Rimmon

  Viestejä:
  36
  Rekisteröitynyt:
  25.11.2018
  TP-Link Deco P7 3kpl setti olisi saksan amazonissa 169e Ono kenelläkään tuosta kokemuksia? Vai kannattaisiko odotella jotain toista tarjousta. Talo on 2krs kivitalo jossa on kaikki väliseinätkin harkkoa niin noita purkkeja saisi olla ainakin tuo 3kpl. Joka huoneeseen menee myös verkkopiuhat
   
 19. jarhu

  jarhu

  Viestejä:
  583
  Rekisteröitynyt:
  24.10.2016
  Jos selaat vähän taaksepäin ketjua niin olen laittanut omia huomioita kyseisestä tuotteesta. Käytössä siis kaksi kerroksisessa betonibunkkerissa.
   
 20. Make200

  Make200

  Viestejä:
  21
  Rekisteröitynyt:
  24.07.2017
  Itellä nyt ollu netgear orbi3000 2kpl viikon verran
  2krs betonitalo tiili väliseinillä välipohja on ontelo laatta.
  Laitoin orbin tekniseen tilaan alakerrassa joka on keskellä taloa.
  Alakerrassa vain 1 asuin huone joka on teknisen tilan vieressä ja 100meganen netti toimii hyvin mutta 2 tiiliseinän takana olevassa tallissa nopeus laskee 70megaan.
  Toinen orbi on alakerran orbin kanssa samassa linjassa yläkerran aulassa.bachaul näyttää punaista mutta 100megaa saa ladattua joka huoneessa.
  Asuin pinta ala 250m3.
  Tarkoituksena on hommata toinen aloitus pakkaus orbeja vielä ja laittaa wired backhaul
   
 21. Mustang243

  Mustang243

  Viestejä:
  451
  Rekisteröitynyt:
  23.10.2016
  Tuo linkki muuten näytti aukeavan, mutta ei siellä kyllä mitään säätöjä saanut tehtyä. Lieneekö vielä keskeneräinen toiminto M4:ssa? Mitäs kaikkea M5:ssa saa tehtyä tuolla?
   
 22. Kernomas

  Kernomas

  Viestejä:
  51
  Rekisteröitynyt:
  31.12.2016
  Olen etsiskellyt fiksua ratkaisua kaksikerroksisen rivariasunnon verkon järjestämiseen. Tällä hetkellä pelkästään yläkerrassa olohuoneen nurkassa on VDSL -modeemi (Inteno dg200al), johon interweb tulee puhelinpistokkeesta siitä viereisestä seinästä. Modeemissa on piuhalla kiinni älytelkkari, joka on vieressä, muut laitteet (PS4, puhelimet, läppärit jne) on wi-fi -verkossa. Alakerrassa on pöytäkone, jolle pitäisi saada mahdollisimman hyvä yhteys. Tällä hetkellä myös se on langattomasti wi-fi -verkossa, ja nopeus on surkea.

  Verkkokauppa.comissa näyttää olevan tarjouksessa tuo TP-LINK Deco M4 mesh -systeemi. Olisiko se järkevä vaihtoehto? Verkkopiuhoja on todella hankala vetää yläkerran modeemista alakertaan. Alakerrassa on kyllä makuuhuoneessa myös puhelinpistoke, jos sitä voi jotenkin hyödyntää. Olen siis ihan noviisi näiden verkkojen kanssa, joten hyviä vinkkejä kaivataan.
   
 23. jussi_j

  jussi_j

  Viestejä:
  5
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Miten noiden TP_Link laitteiden kanssa hoidetaan varatut IP osoitteet. Kämpässä on kuitenkin nykyisen WLAN purkin kautta jaettu tietyt osoitteet laitteille, mitkä vaativat oman IP:n, kuten printteri, verkkolevy ja serverit, joita on monta. En äkkiä nähnyt netin videoissa mitään mahdollisuutta varata osoitteita tietyille laitteille.
   
 24. jarhu

  jarhu

  Viestejä:
  583
  Rekisteröitynyt:
  24.10.2016
  Deco appissa (Deco mallisarja) on mahdollisuus laittaa reservationit, mutta se on aika kehno ominaisuuksiltaan. Ei pysty ennalta määrittelemään ip-osoitteita tai valita mitä haluat vaan Deco päättää sen itse ja joudut tyytymään valitsemaan listalta varauksen päälle tai pois.

  Jos haluaa enemmän valtaa konfiguraatioon niin ei nämä Mesh-laitteet sovi kovin hyvin yhtälöön.
   
 25. jussi_j

  jussi_j

  Viestejä:
  5
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Saako tuon toimimaan ulkoisen DNS:n kanssa, jos virittelisi modeemin toimimaan DNS:nä ja asettaisi sieltä varaukset?
   
 26. jarhu

  jarhu

  Viestejä:
  583
  Rekisteröitynyt:
  24.10.2016
  En ole ihan varma. TP-linkillä on oma DDNS palvelu, mutta en ole kokeillut. Voi olla että helpompaa laittaa Decot Access Point modeen ja jakaa DHCP erilliseltä palvelimelta.
   
 27. Mustang243

  Mustang243

  Viestejä:
  451
  Rekisteröitynyt:
  23.10.2016
  Näin itse hoidin homman
   
 28. jussi_j

  jussi_j

  Viestejä:
  5
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Vastaan nyt kokemusta omaavana, itse esittämääni kysymykseen. Deco M7:ssa on ihan perus port forward ja IP osoite varaussysteemit. Ainoa huono puoli on, että jos haluaa varata kiinteän osoitteen jollekin laitteelle, niin laite pitää ensin liittää verkkoon random osoitteella ja sen jälkeen valita listasta, että tämä laite. Sen jälkeen sen ositteen voi vaihtaa ja käydä uusimassa DHCP haun laitteella. Turhaa säätöä, kun voisi olla MAC osoite lista ja voisi kerralla asetella kaiken kuntoon. Tämähän on siis ongelma kun kotona on laitteita, missä haluaa pitää vanhan IP:n.
   
 29. vemkki

  vemkki

  Viestejä:
  3 508
  Rekisteröitynyt:
  05.02.2017
  Hommasin kotiin pari TP-Link Deco M4:ää. Kiinnitin huomiota, että molemmat tukiasemat ovat nyt samalla kanavalla (laitteet on yhdistetty toisiinsa ethernetillä). Onko tuo mesh-verkon ominaisuus vai ovatko tukiasemat urpoja? Se selvisi jo, että kanavaa ei voi vaihtaa.
   
 30. MrAatu

  MrAatu

  Viestejä:
  523
  Rekisteröitynyt:
  06.09.2018
  Ominaisuus ja tuossa merkittäväksi tulee se laitteen eri antennien suuntavuus. Joka enempi tai vähempi markkinointipuhetta. Joka tapauksessa asemathan keskenään tietää ettei päällekkäin lähettele. Sillä ei pitäisi olla merkitystä käyttääkö asemat keskinäiseen liikenteeseen eri kanavaa tai taajuusaluetta (Dual-band), täysin omaa taajuusaluetta (Tri-band simultaneous -asemat 2.4 GHz, 5 GHz ja 5 GHzBackhaul) vaiko ovatko verkkopiuhalla kunhan vaan tukevat ominaisuutta.

  Clientti ei pystyisi saumattomasti vaihtamaan tukiasemaa jos tukiasemat eri kanavalla.
   
  Viimeksi muokattu: 21.10.2019
 31. P.Ness

  P.Ness

  Viestejä:
  110
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Talon Lan kaapelointi sähkökeskuksessa, jossa on edullinen kytkin, huawein b715 4g reititin yhdistettynä kytkimeen. Huaweista otettu wlan pois käytöstä.

  Wlania jakaa talon sisällä ubiquitin reititin, joka on yhdistetty laniin.

  Kysymys, tarvitsen sähkökaapin sisään wifi verkon ja tämä ubiquiti ei ylety sinne. Onko mahdollista käyttää tuota huawein purkkia laajentimena, vai miten saisin tämän saman verkon ylettymään sähkökaapin sisään?

  Edit: voinko laittaa esim. tämän sähkökaappiin joka laajentaa saman ubiquitin verkon sähkökaappiin: LURICO LV-WR02ES - Mini WiFi toistin - Vempele Vempele
   
  Viimeksi muokattu: 23.10.2019
 32. Flogestoni

  Flogestoni

  Viestejä:
  26
  Rekisteröitynyt:
  05.09.2018
  Ubiquitin laite varmaankin pelkkä tukiasema, ei reititin, jos Huawei kerran on reitittimenä ja kytkin siinä kiinni? (Ja mahtoiko UniFilla ollakaan reititin+tukiasemaa tarjolla lukuunottamatta betassa olevaa Dream Machinea?).

  Toimivin olisi laittaa uusi UniFin tukiasema sähkökaappiin, simppelein uusi UAP-AC-Lite riittää varmaankin paremmin kuin hyvin. Kun adoptoit sen UniFin kontrollerissa, niin se saa nykyisen langattoman verkkosi asetukset automaattisesti ja saman valmistajan laitteena toimii varmemmin kuin halvin kiinalainen tekele.

  Amazon.co.uk:ssa tuosta Luricon Wifi-extenderistä on hieman arveluttavat arviot alkaen yleisestä toimimattomuudesta päättyen sähköturvallisuuden puutteisiin.
   
 33. P.Ness

  P.Ness

  Viestejä:
  110
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Jep, eli tosiaan huaweista lähtee rj45 kaapeli reitittimeen johon on talon lan kaapelointi myös vedetty. Eli tukiasemana se toimii, menee nuo termit tukiasemasta ja reitittimestä aina sekaisin. Olohuoneessa on juurikin tuon ubiquiti jakamassa langatonta verkkoa.

  Tuota ubiquityä ja huaweita ei voi mitenkään yhdistää samaan wlan verkkoon? Pitänee taipua ja ostaa toinen ubiquity jos en sitten keksi mihinkään parempaa paikkaa tuolle ubiquitylle ja täten yltäisi langaton verkko sähkökaappiin.
   
 34. Tege

  Tege

  Viestejä:
  1 991
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Jos kerran nyt Huawei on jo DHCP palvelin niin laita siihen se wifi päälle ja vaikka eri ssidllä. Liität siihen ne laitteet mitä haluat. Sen jälkeen saat kaikki samaan verkkoon.
   
 35. karniemi

  karniemi

  Viestejä:
  64
  Rekisteröitynyt:
  12.06.2018
  Oliko tämä tietoa vai arvailua? Pikaisella googlettamisella löytyi esim: Routers are using the same channel on 5ghz band. Is this ok? Should I care? - Guida di Google Wifi

  Eli ainakin google wifi näyttäisi toimivan siten, että 2.4GHz ovat eri kanavilla ja 5GHz ovat samalla kanavalla. Jonkin bandin osaltahan tukiasemien on tietysti wifi meshissä oltava samalla kanavalla, että ne pystyvät reitittämään liikennettä keskenään. Jos ne olisivat kaikkien bandien osalta eri kanavilla, niin olisi aika outoa jos saataisiin dataa liikkumaan?

  Tässä ketjussa aikaisemmin on keskusteltu millä tekniikoilla wifi roaming toimii mesh-laitteissa ja paremmissa tukiasemissa/päätelaitteissa. Ne (standardeihin perustuvat) tekniikat eivät vaadi, että asemat olisivat samalla kanavalla clientin saumattoman vaihdon onnistumiseksi.
   
 36. MrAatu

  MrAatu

  Viestejä:
  523
  Rekisteröitynyt:
  06.09.2018
  Käytännössä noiden toimia katsoneena. Toi keskenään reititys niin dual-bandeissähän taitaa osa keskinäisestä keskustelusta kulkea 2.4gigassa ja 5 gigassa ruuhkien mukana jollei ole verkkopiuhalla keskenään- Tri-bandeissä on oma 5 giganen verkkonsa tuota varten ja/tai verkkopiuha. Voisko tuosta löytyä syytä sille eri kanavaisuudelle.

  Eli ei ole suoraa faktaa. Clientin ongelmat olisko sitä ettei tukiasemat ylensä kovin taajaan vaihtele kanaviaan ja siten jotkin clientit on huonoja seuraamaan jos mesh-verkkokin sanoo että seuraavaksi tuolla kanavalla. Tuo ollut tavallisessakin verkossa ongelma.

  Itsellä oikeastaan ainut syy meshille oli se että tcp/ip yhteydet pysyy katkeamattomana vaikka talossa kulkeekin ympäriinsä. Aikasemmilla pelkillä tukiasemilla niin clienteilla roikuttiin niin kauan kuin mahdollista samassa ja siirtyessä toiseen oli yhteys solmussa hetken. Sama verkkokaapelointi, kytkimet ja palomuurit hoitaa asiat edelleen meshin kanssa meshin ollen tukiasema tilassa eikä sen palomuureja ynnä muita päällä.
   
  Viimeksi muokattu: 24.10.2019
 37. puik

  puik

  Viestejä:
  623
  Rekisteröitynyt:
  12.12.2016
  Jos Huawei lähellä, niin sen wifi päälle. Jos kerran se tekee muutenkin sisäverkon eikä kytkin.
   
 38. P.Ness

  P.Ness

  Viestejä:
  110
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Luulin että laitteet pitää saada saman ssid:n alle jotta saa samaan verkkoon.
   
 39. MrAatu

  MrAatu

  Viestejä:
  523
  Rekisteröitynyt:
  06.09.2018
  Ei eroa mitenkään siitä että sulla on lan ja wifi samassa verkossa bridgenä. Ja saahan tuon routenakin tehtyä monimutkaisemmin.

  Aika monihan nimeää 2.4 gigasen ja 5 gigasen eri nimellä että saa pakotettua haluaamaansa silloinkin kun clientilla ei siihen mahdollisuutta. Ollen tukiasemassa bridge kytkettynä toisiinsa kuten lan portit.

  Tuossa sai käsityksen että Huawei olisi wan-lan routerina/palomuurina ja muut ubiquitit vaan tukiasemana wifi-lan bridge tyyppisesti. Jolloin wifi olisi yhtälailla bridgen kautta laniin kuin ne tukiasemat verkkopiuhassa kauempana.

  Oletuksena lähes kaikki wifi-tukiasemat on router tilassa natit ja palomuurit päällä. Eli jos toi huawei oikeasti nattaa ja jakaa dhcp:n ja ubiquit ei uudelleen sitä tee ollen bridge tilassa niin isoimmat hommat on jo tehty tarviten vaan pistää huawein wifi päälle. Jos ubiquit on route tilassa niin siellä on tupla routerit, natit ja palomuurit kannattaen miettiä uudelleen asetuksia. Pahimmillaan kun oletusasetuksilla operaattorin oma nat, huawein nat ja ubiquit nat. Tällöin myöskään huewein wifin päälle laitto ei yhdistä ubiquittien kanssa samaan verkkoon vaan siihen huawein ja ubiquittien väliseen.
   
  Viimeksi muokattu: 24.10.2019
 40. JesseR

  JesseR

  Viestejä:
  328
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Ostin eilen TP-link Deco M5 paketin, siinä tulee 3kpl tukareita.

  Ajatuksena oli siis että kolmeen kerrokseen pitää saada kunnon wifi / meshi , eli nämä olisi ollut tarkoitus kytkeä kaapelilla kytkimeen ja muodostamaan yksi iso langatonverkko. No ei mennyt nyt tämä(kään) ihan putkeen, laitteet otettu käyttöön ohjeiden mukaan eli liitetty aluksi omaksi verkokseen sen jälkeen vaihdettu tukiasema-tilaan yms.

  Deco 1 (1.krs) kiinni kaapelilla kytkimeen, ja tämänkautta pääsee hienosti verkkoon. Deco 2 (2.krs) virtoihin, ja tämä yhdistyy juuri ja juuri tuohon 1krs wifiin ja jatkaa sitä, Deco 3 (3.krs) virtoihin ja tämäkin saa nippinappa wifi yhteyden tuohon 2krs purkkiin.

  Tässä ajattelin että "Jes, enää ethernet kaapit kiinni niin se on siinä", no ei aivan. Kun nuo 2krs ja 3krs purkin tiukkaa kaapeleilla kytkimeen tuon 1krs seuraksi, niin alkaa koko wifi kaatuilemaan, Deco1 cpu kuorma hyppii 90-100% ja purkit lämpiävät huomattavasti.

  2. ja 3.krs purkeilta ethernet kaapit irti, ja kaikki toimii taas normaalisti, mutta vain juuri ja juuri riittää peitto.

  Onko jollain vastaavaa settiä ja osaisi äkkiseltään kertoa mikä vialla?

  Teen nyt vielä tehdas resetit ja kaiken alusta, jos ei auta niin menee varmaan sitten palautukseen kun ei toimi tarkoitetulla tavalla.

  Mulla on nyt kämppään tulevan kuparit perässä Asusksen reititin jonka perässä on kytkin missä nämä kaikki olisi tarkoitus olla kytkettynä.
   
 41. mikajh

  mikajh

  Viestejä:
  203
  Rekisteröitynyt:
  27.12.2018
  Siis jos nuo purkit on wifi-yhteydessä toisiinsa ja sen jälkeen vielä ethernetillä, minkä jälkeen alkaa ylikuorma ja kaatuilu, niin eikö kuulosta siltä, että siihen tuli looppi jossa paketit kiertää tukarilta toiselle? Oliko tarjolla firmispäivityksiä? Jos nuo tukarit on tarkoitus kytkeä toisiinsa kaapelilla, niin wifin yli ei pidä liikkua mitään noiden välilllä, ainoastaan langattomasta clientista yhteen tukariin ja siitä kaapelilla eteenpäin
   
 42. JesseR

  JesseR

  Viestejä:
  328
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Joo noiden olis tarkoitus osata siirtyä wifi -> ethernet
   
 43. mikajh

  mikajh

  Viestejä:
  203
  Rekisteröitynyt:
  27.12.2018
  Mutta ilmeisesti kaikki ei toimi niin kuin pitäisi. Jos jostakin näet kuinka paljon paketteja kulkee (tai alkaa vilisemään kun ethernetit on kiinni), tuo looppiteoria voi vahvistua
   
 44. JesseR

  JesseR

  Viestejä:
  328
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  ***Ratkesi***
  Olisi pitänyt lukea nettiä jo aamulla eikä vaan tuskailla, monessa paikassa luki että Dlink kytkimillä tulee ongelmia. No kappas vaan mikäs mulla oli tuolla jakamo kaapissa, D-link GO-SW-8G... Vaihdoin varastosta tilalle jonkun randomi linksysin niin heti toimii kaikki. Testasin vielä uudelleen ja kytkimen vaihdolla sai seis taas koko systeemin. Varmaan kytkimellä joku konffi IP meni jotenkin päällekkäin näiden kanssa. En jaksa selvittää, nyt sauna ja lonkeroa.
   
  Viimeksi muokattu: 09.11.2019
  Kaitzschu tykkää tästä.
 45. Tege

  Tege

  Viestejä:
  1 991
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  mikajh ja JesseR tykkäävät tästä.
 46. JesseR

  JesseR

  Viestejä:
  328
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Oliskohan tää hyvä heittää vk sivuille tuotteen kommentteihin, jos vaikka jonkun säästäisi päänvaivalta
   
  dot1q ja Kaitzschu tykkäävät tästä.
 47. Tege

  Tege

  Viestejä:
  1 991
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Sinne vaan arvostelua tuotteesta.
   
  JesseR tykkää tästä.