Siirrytäänkö rahoitusteknisistä ykistyikohdista (toki noistakin pitää jatkaa keskustelua) enemmän hankkeen omistussuhteisiin. Mikäli valituksia ei tule 5.3.2020 mennessä, hanke nytkähtää eteenpäin. Tehdään maakauppoja sekä niiden myötä omaisuuden siirtoja.
Kuka Lakeside Airparkin maa-alueet tällä hetkellä omistaa. Kuka ne on ostamassa ja ollaanko niitä kenties myymässä eteenpäin hankeyhtiö Lakeside Airpark Finlandilla. Osannallahan - eli hankkeen konsultilla - on 81% osuus hankeyhtiön osakkeista. Jos maa-alueet siiryvät kaupassa Lakeside Airpark Finlandille, ne ovat silloin osake-enemmistöllä Francesco Osannan yhtiön omistuksessa. Tämä tarkoittaa, että Yrke-kiinteistöillä ei tässä tapauksessa ole minkäänlaista sanavaltaa, jolloin Osanna voi myydä maa-alueet ulkopuoliselle ostajalle ilman velvollisuuksia rakennushankkeesta esimerkiksi sen jälkeen, kun kaupunki on rakennuttanut sinne infran.
Eli tiivistettynä ylläoleva sekoilu: Mitä käytännössä tarkoittaa kun hankeyhtiö Lakeside Airpark Oy tulee omistamaan maat Sassissa, kun hanle yhtiöstä 81 prosenttia omistaa hanketta rahoittava konsultti eli Francesco Osanna.
Nyt löyty myös kohta, jossa kerrotaan, että Mänttä-Vilppula on myymässä maa-alueet hankeyhtiölle. Milloin myynti on tarkoitus panna täytäntöön. 'Myöhemmin' on virkakielessä aika lavea termi. Onko 'myöhemmin' myynnin ajankohdasta kenties jo päätetty??
Toivottavasti nyt alkaisi hankkeen puolustajillakin valtuustossa kellot soimaan, kun maa-alueet myydään jo ennen minkäänlaista rakennustoimintaa italialaisomisteiselle hankeyhtiölle.
Jos jollakulla riittää energiaa kaivaa esiin tuo sopims jonka mukaan maa-alue myydään hankeyhtiölle myöhemmin, niin siitä olisin kiitollinen. Onko tällainen sopimus olemassa vai onko se salattu vai kenties jopa kaksinkertaisesti salattu? Jos näin, miksi kaupunki tekee rahoittajan kanssa salaisia sopimuksia, jotka eivät kestä päivänvaloa?
Voisiko joku kuntalainen pyytää kaupungilta nähtäväksi sopimusta, jossa käsitellään kaupungin maa-alueiden myyntiä Osannan hankeyhtiölle sekä päivittämään täällä sitten, jos saa asiakirjan tai vastauksen, minkä takia sitä ei voida tarkasteltavaks toimittaa.
Tuo 15.11.2019 valmistunut 'hankkeen silloista nykytilaa kuvannut' Lakeside Airparkin Due Diligence eli DD -selvitys on ainakin salattu, mikä sellaisenaan oikeudellisesti arveluttaa. Due Diligence tarkoittaa kaupan kohdeyrityksen, eli tässä tapauksessa nähtävästi hankkeen, juridisten riskien kartoitusta.
"Yrke Kiinteistöt Oy on Mänttä-Vilppulan kaupunkikonserniin kuuluva tytäryhtiö kaupungin 99,97 % omistusosuudella. Yrke Kiinteistöt on projektin kiinteistökehittäjä. Projektista on valmistunut 15.11.2019 tekninen Due Diligence -selvitys, joka kuvaa hankkeen nykytilan.
Projektissa kehitettävän maan omistajana voidaan pitää Mänttä-Vilppulan kaupunkia, koska se omistaa nyt n. 1/3 maa-alueista ja se on sitoutunut hankkimaan loput 2/3 vuoden 2020 alkupuolella. Sopimusten mukaan kaupunki myy maa-alueet hankeyhtiölle myöhemmin."
13:44 edit:
Sopimusta maakaupoista Mänttä-Vilppulan ja Lakeside Airpark Finlandin välillä ei ole. Kaupunginhallituksen kirjaus 'sopimusten mukaan' on absurdi. Voimassolevia sopimuksia ei ole 20.1.2020 ollut siis olemassa. Osa hanketta ajaneista on innostunut liikaa. Hanketta puolustaneet tilapäisen valtuustoryhmän Timo Tukia sekä demareiden Lasse Siltanen ovat kommentoineet julkisesti jo ennen valtuuston hankepäätöstä, että 'maa-alueet myydään Lakesidelle, saadaan voittoa'. Tällainen keskeneräisen asian ponneton kommentointi on nähtävästi vaikuttanut kansalaismielipiteeseen ja luonut kunnassa yltiöpositiivisia odotuksia. Olisiko tuijotettu liikaa Noin viikon studiota: "Juuri allekirjoitetun sopimuksen mukaan Mänttä-Vilppula myy maa-alueen hankeyhtiölle..."
Ohessa vielä Arja Paanasen ansiokas IS:n juttu uudesta tiukasta laista maakaupoissa. Jos mietitään vielä dystopiaa, jossa maat olisivat Osannalla, niin lakikaan ei estä oman maan myymistä esimerkiksi Persian prinssille, Mustanaamio-sarjan Tirangien hengelliselle johtajalle tai Sambian presidentin entisen lesken lapsille.
"Esimerkiksi sellainen Suomeen rekisteröity yhtiö tai yhteisö, jonka tosiasiallisesta päätöksentekovallasta vähintään yksi kymmenesosaa on EU/ETA-alueen ulkopuolella, joutuu niin ikään hakemaan kiinteistökaupalleen luvan puolustusministeriöstä."
Puolustusministeriöltä tarvitaan jatkossa lupa, mikäli EU:n tai ETA-alueen ulkopuolisen maan kansalainen haluaa ostaa kiinteistön Suomesta. Valtiolle tulee myös lunastus- ja etuosto-oikeus.
www.is.fi