Hei! Ollaan vaihtamassa keittö toiselle puolle kevyttä väliseinää. Käytännössä sähköt ovat; liesi, astianpesukone ja 4 rasia. Vanhat sähköt piti alkuperäisen suunnitelman mukaan poistaa ja vetää pintana uudet. Vanhasta keittiöstä tulee väliseinän jatkamisen jälkeen vaatehuone johon jää valo ja yksi pistorasia. Muut rasiat poistoon.
Talo on 80-luvun kerrostalo ja maadaoittamattomat sähköt. Nyt tilanne on se että pitäisi vaihtaa koko sulakekaappi ja käytännössä huoneiston jokaisessa tilassa on menossa kamaa vaihtoon. 40-vuotta alalla toiminut _sähkösuunnittelija_ ei suostunut tekemään alkuperäisen tekemäni suunitelman mukaan vaan tukkeutuneissa putkissa on yritetty vetää uutta maadoitusjohdinta mielikuvituksellisia reittejä pitkin. Tänään otettiin raivopuhelun jälkeen tauko tähän hommaan. Apupoika oli jo tekemässä toisessa kerroksessa sähköpurkuja. "tässä on tää kivilattia, niin ei voi olla maadoittamattomia." Onko tässä nyt pelkkä kosmeettinen asia kyseessä kun pitää jänkkäpäisesti pistää koko kämppä sekaisin. Jos uudesta keittiön tilasta(vanha olohuone) poistetaan / peitetään kaikki vanhat sähköt ja vedetään _pintana_ täysin uudet johdot kaapilta ja väliin moduliboksi missä vikavirtasuojat? "Ei kuule sitä niin voi tehdä.". "Eikä se tule yhtään halvemmaksi.".
Eli miksei näin muka voi tehdä? Ainakin aiemmin on voinut, onko jokin määräys muuttunut?
Tähän liittyen sellainen pieni huomio tuosta tekstistä: Sanoit, että urakoitsija maininnut
"tässä on tää kivilattia, niin ei voi olla maadoittamattomia." Tuossa on siinä mielessä perää, että jos kyse on jostain "tavallisesta" huonetilasta, johon on rakennuksen valmistumisen jälkeen vaihdettu vaikkapa parketin tai muovimaton tilalle laattalattia olisi pistorasiat tullut tässä yhteydessä maadoittaa. Tämä johtuu siitä, että talon rakennusajankohdan mukaan pistorasiat ovat voineet olla ns. nollaluokan rasioita (eli maadoittamattomia) jos käyttöolosuhteet ovat olleet vaarattomia.
Tuon ikäisissä rakennuksissa ovat käyttöolosuhteet sen aikaisten määräysten mukaan olleet tyypillisesti vaaralliset keittiössä ja kylpyhuoneessa ja näissä on suojausmenetelmänä käytetty nollausta tai erillistä suojamaadoitusta. "Normaalit" huoneet kuten makuuhuone, olohuone yms. ovat tyypillisesti olleet luokiteltu vaarattomiksi, jolloin maadoittamaton pistorasia on riittänyt. Sen aikaisten määräysten mukaan kuitenkin, jos lattiamateriaali on johtava tai osittain johtava on täytynyt käyttää nollausta tai suojamaadoitusta. Tämä tulee kyseeseen esimerkiksi laattalattian kanssa.
Tämän takia, jos vaikkapa eteisessä on rakennusaikana ollut parketti ja siihen on myöhemmin asennettu laattalattia eivät alkuperäiset vaarattomat käyttöolosuhteet enää päde vaan tila on muuttunut vaaralliseksi ja tilan pistorasiat olisi pitänyt maadoittaa. Monessa paikassa, jossa tällainen lattiamuutos on tehty ei rasioita ole kuitenkaan maadoitettu, koska harva rakentaja tai remontoija, joka ei ole sähköalan ammattilainen, ei asiaa osaa huomioida. Tähän vielä huomiona, että sen aikaisten määräysten mukaan ei laattalattiakaan toki automaattisesti ole johtava tai puolijohtava. Siihen on ollut standardin mukainen mittausmenetelmä, jolla johtavuuden taso maahan voidaan mitata. Jos laattalattia on vaikkapa puurakenteisen runkorakenteen päällä ei se välttämättä saavuta riittävää johtavuutta maahan, mutta betonilaatan päällä tilanne on toinen. Harva varmasti on noita mittauksia tehnyt vaan on suoraan laitettu maadoitetut rasiat.
Tässä nyt oli vain tällainen pieni huomio / yksityiskohta tuosta asiasta ottamatta sen kummemmin kantaa kokonaisuuteen. Lähtökohtaisesti kuitenkin kuvaamasi kaltaisessa tilanteessa ei ole tarpeen "uusia koko kämpän" sähköjä. Muutos- ja laajennustöitä käsittelevä sähköasennusstandardin osa antaa varsin paljon löysää. Lähtökohtaisesti ja yksinkertaistaen ehdoton vaatimus tuon ikäisen rakennuksen muutostöissä on vikavirtasuojata ulos ja märkätiloihin tulevat uudet pistorasiat. Muut rasiatkin toki suositellaan vikavirtasuojattaviksi, mutta vaatimus tulee ehdottomaksi vasta, kun sekä ryhmäkeskus että johdotus molemmat uusitaan. Toki jos sähköurakoitsija esim. havaitsee tällaisia maadoittamattomia rasioita tiloissa, joihin jälkeenpäin asennettu johtava lattia tulee nekin korjata. Tai itse ainakin, jos toimisin urakoitsijan roolissa ilmoittaisin havainnoista sähkölaitteiston haltijalle ja vahvasti suosittelisin niiden korjaamista. Jos ne eivät kuitenkaan selkeästi ole omalla työalueella eikä tilaaja niitä suostu korjaamaan kirjaisin käyttöönottotarkastuspöytäkirjaan huomion asiasta.