En kyllä muista koskaan asentaneeni lämmityspatteria joka olisi maadotettu. Siis jotain vanhoja maadoitettuja on varaankin josksu fiksannut, mutta ei mikään noista uusista asennettavaksi tulleista pattereista ole ollut maadoitusta vaativa.
Laitevaihtoehtoja selatessani törmäsin ainakin Adaxin tuotteissa perusmallin Neo-pattereihin, joista myyjäliike kertoo, että se on maadoitettava, ei kaksoiseristetty. Toisaalta saman merkin tuotteista ainakin Neo Wifi oli II-luokkaa.
Käsittääkseni 0-luokan tiloihin on aiemmin jonkin verran asennettu maadoitettavia pattereita ilman nollausta(ja ilman keviä). Enkä edes tiedä, onko se ollut sallittua vai ei. Teoriassahan se ei eroa mitenkään maadoitettujen pistotulppalaitteiden käytöstä em. tilassa, ja kiinteän kalun nollaus on jopa vaarallisempaa jos näitä käytettäisiin lähellä. Etäisyysvaatimuksethan eivät lopulta merkkaa mitään, kun liitäntäjohdot voivat olla melko pitkiä ja jatkojohtoja käytetään yleisesti vakituisena ratkaisuna, etenkin vanhemmissa asunnoissa joissa on vähemmän pistorasioita, ja tyypillisesti nollaluokan tiloja.
Maallikkoveikkauksenani onkin, että niitä maadoitettavia vaan vältellään jo asiakkaan etukäteisvalinnasta asti, kun wanhaa kohdetta laitetaan. Uusiin kämppiin kai vähemmän suorasähköä laitetaankin, ja usein kun laitetaan se ei ole pääasiallinen lämmönjako vaan vain johonkin tiettyyn kohtaan. Lisäksi muodissa saattavat olla sen näköiset, jotka tyypillisesti tehdään kaksoiseristetyksi, kuten lasipintaiset.
Jos siinä on pistoke jossain lähellä, niin Nobön patterit ovat vakiona pistotulpalla, joka sopii sen nobön oman liitäntärasian lisäksi normaaliin maadoitettuun tai 0-luokan pistorasiaan..
Näin lienee myös ehdotetuissa Adaxin pattereissa, joita tosin ei pystymallisina näy löytyvän mutta jotka muuten houkuttelevat.
Olemassa olevaan pistorasiaan asennus ei ole tässä tapauksessa vahva vaihtoehto, koska pattereille on joka huoneeseen oma sulake ja pistorasiat taas eri ryhmässä, joka kattaa parinkin huoneen pistorasiat ja valaistuksen. Olen kyllä käyttänyt mainituista pistorasioista 700 W siirrettävää tilapäislämmitintä, mutta haluan tästä järjestelystä eroon. Nyt ei kehtaa imuroida sammuttamatta lämpöpatteria.
Voisi se uusi patteri kai silti tulla pistotulppaliitäntään tämän nykyisen kiinteän tilalle.
Tuo pystyasennus on sitten vähän erikoisempi. Osan pattereista voi varmaan asentaa myös pystyyn, mutta iso osa pattereista on läpivirtauspattereita, ja ne ei toimi jos sen asennussuunnan muuttaa.
Juuri tämän harvinaisuuden ja erikoisuuden olen joutunut huomaamaan, ja jotenkin se tuli yllätyksenä. Kuitenkin muistan koko ikäni nähneeni eteisissä sun muissa vaikka kuinka paljon pystypattereita, mutta tarkemmin ajatellen ne ovat tainneet olla vesikeskuslämmityksen pattereita, ja usein epäideaalisti asennettuja vaakamalleja(ja tyypillinen vesipatterihan toimii noinkin kunhan mitoituksessa huomioitu). Kaikenlaisia erikoisuuksia suorasähköpattereista kyllä löytyy mukaanlukien hyvin matalia ja hyvin litteitä malleja, mutta ei juurikaan leveyttään korkeampia(paitsi muutamia erittäin kalliita designtuotteita usein kylpyhuonesovellukseen ajateltuna tai erittäin pienikokoisia noin 200 watin laitteita). Jotenkin olin olettanut, että pystyasennus olisi nykyään yleistynyt, kun sähköpatterithan eivät välttämättä läheskään aina ole mikään pääasiallinen lämmitystapa vaan vain yhden tai kahden tilan lisäratkaisu.
Toisaalta tilaa olisi juuri omassa tapauksessani kyllä yhdelle puolelle ikkunaa asentaa vaakaankin, mutta epäilen että näyttäisi tyhmältä. Lisäksi ajatus on saada ainakin teoriassa vähän korkeammalta pientä lämpösäteilyä työpöydän viereen. Tietenkin siihen on muitakin ratkaisuja.