Siis kysehän on ainoastaan siitä, että millä toteutuksella lähdetään suunnittelusta eteen päin menemään. Jos sovitaan, että kaikki kiinni, niin sitten kaikki on kiinni, ei osittain tai vastaavaa, muuten tulee ne ongelmat vastaan. Niin kuin sanoin, on paljon laitoksia missä on kaikki kytketty, yksi syy on ihan kokonaisuuden hallinta nyt ja tulevaisuudessa.
Tämä on hieno ajatus mutta... Kun toteutetaan jotain olemassa olevaan niin aivan liian harvoin on tietoa, miten on aikaisemmat toteutettu. Ja kun myyjä ei tiedä sähköistä, ei sitä kauttakaan tule tietoa.
Eli omissa jutuissa lähtökohta on ollut pitkälti se, että huolehditaan kyseisen kokonaisuuden maadoituksista ja jos muuta ei ole speksattu niin instrumentoinnissa vain toinen pää maihin jne.
Suuremmissa yrityksissä on onneksi osaamista jo itsellä ja osaavat speksata, mitä haluavat. Silloin tilanne on toki toinen.
Ei ne kaapeloinnit mitään erillisiä hyllyjä vaadi, mutta yleensä vähintäänkin erottelun eri suojausluokkien ja jannitetasojen välillä. Eli välilevyt sopivalla välillä esim. jänniteluokkien väliin ja homma kunnossa. Tamutkin sopii samalle hyllylle aivan mainiosti, jos vaan etäisyyksiä noudatetaan, mutta tosiaan suurimmat tuottajat laitetaan yleensä eri hyllyille ja jopa eristetään kansittamalla ympäriinsä muista.
Tästä ollaan samaa mieltä. Huolellisuus ja oikeat kaapelit niin normaalisti pärjätään.
Suurimpien osalta voidaan mennä jo kj-puolelle joten niitä ei rivisähkäri toivottavasti mieti. Mutta samaa mieltä siis tuostakin. Eli pitää nähdä tarve ja sen mukaan toteuttaa mainitsemiasi.
Ja sitten, tuosta kannattaakin pitää kaikkien kiinni, että tilausvaiheessa annetaan ne muutos-/lisätyön speksit mahdolliselle toimittajalle ja pidetään niistä kiinni. Alkuperäisen mukaan kun tehdään, niin ainakin vältetään ne seuraukset. Jos noissa on/tulee jotain ongelmaa, niin on ainakin huomattavasti helpompi etsiä se lähde, kun kaikki on tehty samoilla spekseillä.
Tottakai näin. Mutta onpa tullut oltua tilanteessa, jossa toteuttaa alihankintana osuuden x ja y ja alihankinnan ostanut on hankkinut toimijalta z osakokonaisuuden täyttä pskaa koska ymmärrystä ei ole ollut. Speksitkään eivät välttämättä ole Suomalaisiin sopivia.
En kieltämättä olisi pahoillani, jos jossain kohdassa voi unohtaa pj-puolen kokonaan ja keskittyä muuhun. Kun jännitetaso nousee, yhtenäisyys lisääntyy.
Toi signaalihurina onkin monessa paikassa se ihan kaikkein vittumaisin, se ja sama mikä on järjestelmä, mutta yleensä ne suurimmat ongelmat on audiovideosysteemit. Mutta sopivasti kun sattuu vaikka se löysä kaiutinjärjestelmän "maa" olemaan vaikka pumpun värinäanturoinnin kanssa samassa koteloruuvissa, niin jopas alkaa juoksentelu. Luonnollisesti näitä ei pitäisi koskaan laittaa samoihin liittimiin, vaan kaikki omillaan. Maksaa ehkä sen 0.5€/liitin, niin ei kannata säästää tuota edes paperi/sellutehtaalla.
Tuokin on asia, jota voi välttää varsin pitkästi jos tietää, mitä tekee. Toisaalta taas oma maailmansa eikä jokaisella ole tietotaitoa joten virheitä voi syntyä.
Näissäkin omat juttunsa jos 100V linjoja (tai toki 70V myös, kuten
@Hyrava mainitsi), videosignaalia tai pahimmillaan tosiaan dynaamisen mikrofonin kaapelointia. Linjatasokin varsinkin balansoimattomana on haastava jos oikaistaa.
Ja olet oikeassa tässäkin. Ei missään tapauksessa mitään maadoituksia mihin sattuu. Ei varsinkaan näissä. AV pidetään erillään ja siinä se. Mutta jos selkeää ohjeistusta ei ole niin rivisähkäriltä ei voi mielestäni odottaa tällaisia. Toisaalta edes jokainen suunnittelija ei tunne aihetta joten myös siellä voidaan speksata väärin asioita.