Vahinkoja mittarien ristiin kytkemisen osalta on aina ollut ja luultavasti tulee aina olemaankin. Miksi näin? Koska sillä saavutetaan minimaallinen säästö, ettei tarkisteta (koskaan) sitä, onko oikea paikka jännitteetön mittaria vaihtaessa.
Nykyään tuo
@Pakana mainitsema mahdollisuus sekin on pakko ottaa huomioon. Valitettavasti vaan aivan liian monessa paikassa mittarille ei ole loppukäyttäjällä pääsyä. Varsinkaan nykyään koska "voit katsoa etänä". Tämä taas on todella valitettavaa, suurin osa tämän kaltaisista virheistä paljastuisi kun mittarin näyttämä ja etäluku eivät kohtaisi.
TM:n juttu taas jättää monia avoimia kysymyksiä. Avainsana on varmaan "tuttavani" joten toimittaja käytellyt värikynää riittävässä laajuudessa.
Kommenteista vielä poimittu: " Suurempi ongelma tulee uudesta sähköasennusten käyttöönottotarkastuksesta. Sitä ei ole tehty ammattitaitoisesti, jos lainkaan. Kaikki sähköasennukset pitää tarkastaa uudelleen tai ensimmäistä kertaa. Toivottavasti löytyy tieto asennukset ja tarkastuksen muka tehneestä tahosta, sinne lasku kuuluu, jos firma ja vastuuhenkilö ovat vielä olemassa. Kyseessä on tahallinen tai törkeä teko, joten vastuu kantaa muutamaa vuotta pidemmälle. "
Tuo nyt on varsin tyhjänpäiväistä narinaa ja osoittaa vain kommentoijan ammattitaidottomuuden.
Kysehän oli monen paritalon kohteesta. On jo sellaisenaan jotain muuta kuin tavallisin ratkaisu. Mutta joka tapauksessa kyse voi olla kohteesta, joka on kaavoitettu paritaloille ja sinne on rakennettu talo kerrallaan lisää taloja. Yleisten alueiden sähköt on siis voinut tehdä yksi taho ja talon toinen. Useamman urakoitsijan tapauksessa varsinkin itse talojen lopputarkastukset on voitu tehdä varsin huolellisesti. Missä siis talonkohtaisen lopputarkastuksen tehnyt olisi tehnyt virheen? Ei missään, kyllä siihen tulee voida luottaa jos kerrotaan nousuun asti tarkastetun.
Entä jos yleiset tilat on tehty ensin? Ne toteuttanut taho on voinut aivan mainiosti hoitaa omat tarkastuksensa ja ilmoittaa oikosulkuvirrat nousujen päissä jne mutta kiitos maansiirron myöhässä olon on kaapelit jätetty osin kaivamatta ja kappas, ne on sotkettu maahan laittaessa. Taas haastava hakea syyllisiä.
Sitäkään emme tiedä, missä kohden ja millä edellytyksin mittarit on asennettu.
Yksi suuri ongelma näissä tällaisissa on se, ettei teknisiin tiloihin aina edes päästä. Ainakaan itse talon lopputarkastuksen tekijää on haasteellinen syyttää siitä. jos ei ole ollut realistisia mahdollisuuksia havaita tuon kaltaista.
Mutta kuka suunnittelee kohteen jossa on monia paritaloja, yhteinen tekninen tila ja mittarointi siellä?
Virheitä ei luonnollisesti saisi tulla, se on aivan selvä. Tuon jutun perusteella en kuitenkaan itse osaa sanoa, ketä syyttäisin. Ja uskoisin random-kommentoijan ymmärtävän vielä vähemmän asiasta. Mitään törkeää en kuitenkaan asiassa näe. Vahinko on ollut taloudellinen, turvallisuudessa ei jutun perusteella ole ollut aukkoja. Tahallisuus aivan samaa mutta saipa joku nyt sen minuutin julkisuutta kun lähdin kommentoimaan aihetta.