Enemmän tuolla kuitu/hituvirroilla teen töitä. Tosin siellä saattaa olla 10-15kW/48VDC kuormaa.
Kaikki työt pitää dokumentoida. Niin säännöllisesti uusilla asentajilla ne menee korjaukseen. Pahin ei ole edes se että, rasiaan tulee vettä. Vaan että se kaapelia pitkin kaikki vesi valuu suoraan rakenteisiin (vesilenkki). Eli ei varmaankaan opeteta. Tästä nyt voisi jatkaa romaanin verran. JOS/KUN palokatkoja avataan, ja vieressä esim. Hiltin "kyltti". Niin ei ku vaan urtsia tilalle. Ei edes palovaahtoa, vaan normi uretaania.
Kuulostaa pelottavasti sellaiselta, mitä kuvittelenkin. Ja joskus varsinkin noiden palokatkojen vuoksi saadaan joku isompi katastrofi aikaan. Toisaalta, mistäpä voit tietää jos kukaan ei viitsi opettaa?
Dokumentointi on myös yksi mielenkiintoinen. Tuntuu, ettei sitä opeteta missään millään tasolla. Eihän moinen mukavaa luonnollisesti läheskään aina ole mutta kyllä sen merkitys pitäisi silti ymmärtää. Siis viimeistään siinä kohdassa, kun joutuu itse tekemään vianhakua dokumentoimattomaan kohteeseen.
Ja tein oletuksen, että uusilla asentajilla tarkoitat lähinnä nuorisopuolelta tulevia kavereita.
Pitää varmaan jatkaa tuonne "mikä tänään vituttaa" tjsp
Taidan muuttua sen ketjun vakiokävijäksi jos joudun enemmän vahtimaan muiden tekemisiä
Kyllä itte muistelisin että meille opetettiin että läpivienti lenkin kanssa ja reikä hiukan vinoon ulospäin laskevaksi mikäli suinkin mahdollista ja tulppaus.
Mitä noihin jakorasioihin tulee niin muistaakseni meille opetettiin että rasiaan vedenpoistoreikä pohjaan. Sehän riittää kun naulakiinnikkeen naulalla yhden läpivientikalvon tuikkaa puhki.
2000 luvun alussa siis aikuiskoulutuksena opiskelin sähkäriksi.
Aikuiskoulutuksessakin on eroja ja osa on mitä on mutta silti siellä vaikuttaisi käytävän paremmin asioita läpi. Johtuu varmasti osin myös siitä, ettei voi opettaa mitä tahansa, osalla on valmiiksi kokemusta ja ymmärrystä kyseenalaistaa asioita.
Toisaalta aikuisilla voi olla niitä aikaisempia, totuttuja tapoja rasitteena. Yhtään nuorisopuolta parempi ei toki tule jos ei olla valmiita muuttamaan tapoja vastaamaan nykyisyyttä.
Noista kalvorasioiden läpivienneistä muistaakseni aikoinaan koulussa käytiin suht perusteellisesti läpi kaikki mahdolliset virheet ja perusjuttuja oli juurikin nämä täällä jo mainitut eli aina kun mahdollista niin alapuolelta vesilenkin kanssa sisään, kalvot läpäistään joko pyöreällä ruuvarilla tai itse kaapeleilla eikä sillä moralla ja tullaan kohtisuoraan läpi jättäen kalvo pullistumaan ulospäin, liittimet ylös ja puhkaistaan se pieni vedenpoistoreikä mikäli rasia on esim. ulkoseinällä. Samoin rakenteiden läpivienneissä ei koskaan mennä alaviistoon.
Tuollaiselle koululle voi antaa kyllä pisteet asiallisesta opetuksesta. Vaikka tuntuukin tavallaan pieneltä asialta, moni asentaja laittaa niitä rasioita uransa aikana järjettömän määrän ja jos kaikki menee pieleen, on ihan huomattava riski tehdä pelkän rasian sisällön lisäksi harmia rakenteille tms.
Valitettavan paljon muuten näkee niitä puukolla puhkottuja. En vain ole oikeastaan koskaan ymmärtänyt, miksi näin on. Se kaapeli on kuitenkin varmasti käsillä, ollaanhan sitä rasiaan tuomassa. Miksi ei siis sillä? Ja jos jostain syystä ei onnistu, käsillä on ruuvimeisseliä ja muuta huomattavasti puukkoa parempaa välinettä.
Monen kaapelin kuorimiseen on paljon puukkoa parempia välineitä joten kyllä se puukon käyttö rasian puhkomiseen saa ainakin itseni epäilemään myös sitä, miten se kaapelin kuorinta on tehty. Toki kokenut kuorii puukollakin rikkomatta johtimien eristettä mutta jos jo rasian osalta mennään metsään, en ainakaan itse ole kovin luottavainen.
Kiinnostavat kommentit joka tapauksessa kaikilta kolmelta. Kiitos niistä.