Ainakin ns. tavallisten sisustusvalaisimien rakentelu ja korjaus harrastustoimintana on ollut sallittu maallikkotyö. Eikä sen valaisimen tarvinnut olla pistotulppaliitäntäinen vaan sekin käy jos valaisinpisteellä on sokeripala. Käytäntö on tietysti voinut sittemmin muuttua drakonisemmaksi, tai ainakin puolivirallisten tahojen mielipiteet.
Sokeripalan toinen pää taas oli jo pari vuosikymmentä sitten pyhä asia ja sen puuttuessa stuntti seis. Ensin pitää käydä kouluja, tehdä alaan liittymättömiä teollisuuden töitä, hankkia luovasti kirjoitetut työtodistukset ja hakea pätevyys.
E: Voisin vielä vakavoiduttuani mainita, että valaisimen kiinteyskin on joskus epäselvä tai vähintään vaikeasti hahmotettava. Minulle ainakin.
Jos katossa on aivan kiinteän näköinen plafondi mutta se onkin kiristinkoukulla kannatinkoukussa ja pistotulpalla(tai asiallisessa sokeripalassa) niin sehän on selkeästi irrallinen sisustusvalaisin eikä siis kiinteä.
Joku perinteinen loisteputkivalaisin varmaan on aina kiinteä, vaikka en kyllä näe katon pinta-asennuksessa siinäkään järkevää eroa jos kytketään sokeripalaan ihan samoin kuin kattokruunu. Tietenkin työ on vaikeampi, mutta kalusteen ruuvaamisen kattopaneeliin ja muun ei-sähköisen yleismiesjantus-työn määrittely sähkötyöksi on trollifilosofiaa. Mutta siis byrokraatin mukaan selkeästi kiinteä, ostetaan.
Jos valaisinpiste onkin seinässä ja valaisin on kahdella ruuvilla kiinni, onko se kiinteä? Kuitenkin vaihtaminen on sähköisesti ihan samanlainen ja yhtä helppo homma. Tuleeko siitä ei-kiinteä jos ripustetaankin koukulla, mikä varmaan parantaa turvallisuutta erityisesti sokeripalan kanssa?
Rasiaakaan ei aina edes ole katossa. Suomi on täynnä pintavetona tehtyjä huoneistosähköjä, joissa kattovalolle tulee ihan vaan kaapeli jonka päässä on sokeripala. Lisäksi tietenkin se ripustuskoukku. Tämä ei eroa kosketussuojaukseltaan mitenkään ainakaan sokeripalasta, ja olen käsittänyt että asennustapa oli ainakin ennen ihan sallittu ja hyvän tavan mukainen. Minullakin on ollut tällaisia Ilmeisen alkuperäisiä valaisinpisteitä sekä kiinteällä että ei kiinteällä valaisimella. Tämän siis en usko olevan kriteeri, mutta helposti joku voisi niin ajatella.
Tuuletinvalaisin lienee aina kiinteä kaluste sikäli että se tulee ihan kunnolla kiinni, vaikka kytkentä on yhtä yksinkertainen ja tapahtuu samoin kuin tavallisen tai kruunuvalaisimen. Ja joo, ei tosiaan usein käytännössä tapahdu mutta silloin onkin jo jotain muuta epäasiallista. Lisäksi laitehan ei varsinaisesti ole pelkkä valaisin tai "sisustusvalaisin" vaan talotekniikkaa, vaikka tämä kirjaimellinen tulkinta onkin vähän pahantahtoista kiristystä.