Kuntosali, urheilu ja painonpudotus

Vaikee sanoo ku ei olla mahduttu penkille samaan aikaan punnertaan.
Tuli välittömästi mieleen setämiesten porukalla penkkaus:
1725877912386.png
 
Klassinen kysymys, niin vastauksetkin on vähintään klassisia :D Töissä meidän 150 kg sähkömieheltä oli lääkäri kysynyt työterveydessä, että "ihme ku oot vielä hengissä noilla verenpaineilla ja massoilla, oiskos tehtävä jotain" niin oli noussut tuolilta ja sanonut "kato nyt, 150 kg nousee penkistä niin oon elämäni kunnossa".

Penkkipunnerrusenkka kunnollisena kunnon säännöillä 140 kg, 40-vee ja 82-85 kg haarukassa pyöritelen painoani, enkka parin vuoden takaa ja viime kaudella 137,5 kg nostettu monet monet kerrat helppona rentona varmana ykkösenä mutta jostain syystä 142,5 kg ei mennyt seuraavina nostoina vaikka olis pitänyt, mutta ehkä ens vuonna sitten kuhinalla ohi. Haluisin 2 x omapaino, mutta kauas on pitkä matka. Perkelekku tuli huonona penkkaajana joskus asetettua tavoite penkissä siihen 2*op.

Kootut selitykset: Vois olla parempikin, mutta kun tasan ei käy onnenlahjat. Joskus kun tein 11x110 kg AMRAP-sarjan (sillon oli max ehkä 135 kg näin muistin varasta), niin treenikaveri joka sai just saman 11x110 kg kunnollisella tekniikalla (toki mua silloin 20 kg painavampi ja nyt 35 kg painavampi / kisailee 120 kg sarjassa) nosti hanuri ilmassa runkkusalipenkkinä salilla 180 kg (ekoissa kisoissa sitten 140 kg 105-sarjassa eli runkkusalipenkin ja varsinaisen kisassakin hyväksyttävän varsinaisen penkkipunnerruksen ero on aika iso, eikä se kaveri oo vieläkään ylittänyt silloista runkkupenkkitulostaan vaikka on siirtynyt 15 kg painavampaan painoluokkaan ja korjannut tekniikan salillakin, 175 kg on siis hänen enkkansa nykyään penkkipunnerruksessa, eikä muistele vanhoja 4 vuoden takaisia runkkutekniikoita tai niiden tuloksia). Toisaalta ku on huono 1RM irtiottokyky tuon osalta, niin voin lohduttautua sillä, että 125 kg tulee vaikka oisin ollut 2,5 viikkoa sairaalassa (ja siihen 1,5 vkoa kotilepoa päälle) eli ns. koomavakio on sentäs kohtuullinen.

Eli sillainhan näitä on vähän paha vertailla, kun yks tekee paidalla, toinen sotilaspenkkinä, kolmas fpo-, neljäs ipf-kisapenkkinä, viides (yks automyyjä joka käy salilla) jalkapohjat penkillä lantio ylhäällä jotain ihme puljaamista sentin liikeradalla käsiä koukistamatta. Kyllä mäkin treenaan lankkupenkkejä eri korkeuksilta, kettingeillä, Metal Silver Catapultilla, SlingShot Reactilla, niin rautaa on huomattavasti enempi mut sitä ei lasketa, kun ei liity oikean penkkipunnerruksen 1RM:ään mitenkään. Jos tekisin solttuna, niin 1RM olis varmaan paljo vähempi (en oo koittanut 1RM etuolkapääriskin takia mut perseestähän se on), tai jos siirtyisin tohon automyyjän tyyliin niin sais lisätä varmaan monta kymmentä kiloa.

Eli aika vaikee vertailla.

Edit: Ja silloin tällöin kun puheeksi tulee niin esim. työpalavereissa porukoiden muinainen penkkienkka tuntuu parantuvan aina kerta kertansa jälkeen vähän niinku Iltalehdessä Seppo Rädyn punttienkat. Ainahan ne mua enemmän nostaa, mutta voi olla, että ambulanssia tarttis, jos oikeesti mentäis yrittämään niillä millä leveillään...
 
Viimeksi muokattu:
Penkki enkka on 102.5kg ja painoa vajaa 100kg. Mutta ikää on jo 50+ ja enkka tehtynä pari viikkoa sitten, eli voi vielä kehittyä tässä iässä. Kyykkytulokseen olen tyytyväinen; 160kg
 
Tässä taisi yhtäkkiä tulla kaksi vuotta täyteen salilla käymistä, aiemmin elämässä pari kertaa yrittänyt käynnistää harrastusta mutta aina aiemmin se on ollut sellaista ahdistunutta läpsyttelyä eri laitteissa ilman mitään käsitystä tekniikasta tai tavoitteista.

Viime tammikuussa tuli ekan kerran spontaanisti testattua penkkiykköstä ilman mitään kummempia valmisteluita normaalin syömisen lisäksi. Todennäköisesti uni oli aika vähissä, kun vuorotyöläisenä oli aamuvuorot alla, enkä silloin ole kovin pirteä. 70 kiloa meni, eli varmaan monelle ketjussa ihan normaali sarjapaino, mutta pitää näitä pienempiäkin saavutuksia mainostaa.

Kaikkiin näihin salin compound-liikkeisiin (suomeksi?) lähdin aika lailla nollasta. Penkissä se oli 30 kiloa huterasti ja vaappuen työntäen. Alkuun etenin aika pitkään sillä tavalla, että kierron aikana lisään settien lukumäärää ja uudelle kierrolle vasta painoja. Nykyään herkemmin painoja ja/tai toistoja. Hyvä punnertamaan en ole koskaan ollut kehonpainollakaan.

Painoa sellaset 98–102 kiloa, pituutta 193. Pitkät kädet ja ei mitään hullua kaarta, se mikä luonnostaan tulee ja sillä mennään. Kohtalaisen pitkä liikerata ja huomio siinä, että lasku on rauhallinen eikä tanko pomppaa takaisin.

Näitä lukuja on aina vähän syvältä jakaa, kun tietää, että monilla on paljon enemmän taustaa tai vähäiselläkin taustalla kehitys ollut nopeampaa, muttei siitä näin 35-vuotiaana tarvitse enää välittää. Kyykynkin kanssa sama homma, että suunnilleen tangon kanssa lähdin liikkeelle. Penkkiliikkeiden suhteen ei sentään mitään haavereita ole käynyt, mitä nyt toi alaselkä kiukuttelee välillä silloinkin.

Se pitää sanoa, että ne muutamien viikkojen tauot näin untuvikkona lykkää niitä sarjapainoja yllättävän paljon alas. Ennen taukoja vähän sinne päin valmisteluillakin on voinut olla ihan hyvä tilanne, sitten viikkojen jälkeen sitä ei ihan parilla treenikerralla samaa enää saavutetakaan vaikka miten imisi hiilareita iltaisin.
 
Penkki enkka on 102.5kg ja painoa vajaa 100kg. Mutta ikää on jo 50+ ja enkka tehtynä pari viikkoa sitten, eli voi vielä kehittyä tässä iässä. Kyykkytulokseen olen tyytyväinen; 160kg

Mun isä teki alltime penkkienkan 65-vuotissynttärinään joten nuori mieshän sä viälä oot ja kehitysiässä. On tupattu senkin jälkeen hurjasteleen synttäreinä. Nysse on 70-vee, mutta kyllä se vielä enkkaansa penkissä(kin) parantaa jos vaan hengissä pysyy ja ilman vaivoja. Tällä hetkellä se on paisuttanu ittensä 104 kg pullaksi ja penkistä menee aika lailla se markka, kyykystä jotain 165 kg varman päälle ja vedossa 180 jotain kg (eipä se halua oikeen riskeerata, toisin ku minä vielä 4-kymppisenä onnistu tai kuole yrittäessä).

Aloitti 58-vuotiaana voimanoston (laiskoteltuaan välissä 20 vuotta, mut onhan sillä sitä ennen hiihdosta, juoksusta ja maastojuoksusta mitaleja muutama kirjahyllyllinen, esmes 70-80-luvulla oli juoksuissakin aika kova taso tuolla Kalevankisa-tasollakin ja hänelle liian lyhyt 800 m matkakin on paineltu alle 2 minuuttiin ja mä taisin asua pikkupoikana urheilukentän reunalla mukana pomppimassa uran jäähdyttelyvaiheessakin kun molemmat akillesjänteet oli jo menny ja selkäkin/välilevyt häippässeet... silti tehtiin kentällä vaikka 400 m vetoja auton kumi köyden päähä laitettuna ja toinen pää lantiossa. Luulen, että noita peruja tuo ainaskin lahjakkuus treenaamiseen...).

Ja eipä sillä ole paskaakaan väliä, mitä kukakin nostaa / ihan turha on vertailla muihin, kun se ei auta mitään. Tossa voimanostopiireissä juniorit ja varsinkin sub-junnut on sellaisia, että niitä oikein vituttaa tai masentaa kun joku kanssakaveri menee ohi tai nostaa kovan tuloksen jossain kisoissa. Mä sanon aina niille, että jos vertailemaan ruvetaan, niin aina löytyy jostain joku teitä vahvempi tyttökin (oikeestihan suomalaisten voimatasoilla / kenties aamupuuroillakin ei oo mitään jakoo maailmalla IPF:ssäkään noin niinku avoimissa). Kyllä se siitä yleensä sitten kääntyy siihen oman tason parantamiseen ja ettei oikein muuta mahda kun toisia ei voi huonontaakaan, jotta pärjäis paremmin vertailussa.
 
Näitä lukuja on aina vähän syvältä jakaa, kun tietää, että monilla on paljon enemmän taustaa tai vähäiselläkin taustalla kehitys ollut nopeampaa, muttei siitä näin 35-vuotiaana tarvitse enää välittää. Kyykynkin kanssa sama homma, että suunnilleen tangon kanssa lähdin liikkeelle. Penkkiliikkeiden suhteen ei sentään mitään haavereita ole käynyt, mitä nyt toi alaselkä kiukuttelee välillä silloinkin.
Eipä noita nostettuja kiloja kannata liikaa tuijottaa ellei sitten tarkoituksena ole nostaa isoja painoja esim. kisailumielessä. Ihan samalla tavoin, kun voisi montaa todella kovaa penkkaajaa katsoa, että ulkoisesti näyttävät naapurin Jaskalta, joka ei ole salilla ikinä käynytkään. Eli hakeeko sieltä salilta muutosta ulkomuotoon vaiko niitä isoja rautoja niin aika erilaiset kropat näihin soveltuu. Itse treenaan "naisten painoilla" mutta kuitenkin treenin tulos näkyy ulkoisesti melko selvästi. Omalla salilla on monta, jotka nostavat hurjia rautoja itseeni verraten, mutta eivät ulkoisesti erotu missään mielessä edukseen.

Kannattaa siis itse päättää mitä sieltä salilta hakee ja muokata se treeni niiden omien tavoitteiden mukaiseksi. Vertailu muihin voi olla motivoivaa, mutta liiallisuuksiin menevä vertailu saattaa vain latistaa menoa. Keskittyminen siihen omaan tekemiseen on tärkeintä ja tehdä sitä pitkäjänteisesti alamäistä huolimatta.
 
Sleeper build ja dad bod on muotia, vai miten se oli. Tulipahan vaan mieleen, ei juu tosiaankaan rasvaprosenteilla nostella mitään eli naapurin Jaskoja aika monikin mut sillain luonnollisella ja sopivalla tavalla:



Ja sit muuan Tuomas Hautalaa Lift Vaultin videolla sanottiin ihan kirjastonhoitajan tai ei-minkään näköseksi ku oli viime vaiko toissa vuonna maailmallakin otsikoissa :D



Geneettisestihän mitkään esim. kapeavyötäröiset ei yleensä esim. maksimivoimailemaan/voimanostoon/vahvamieshommiin valikoidukaan (penkkiin voi vielä mennäkin). Sit jos on taipumusta vahvaan coreen/voimamahaan ts. vois näyttää tasapaksulta naapurin Jaskalta, niin kyllähän ne yleensä kyykkii/vetelee isoja rautoja tai nostelee kiviä tms.. Ulkomaalaisia douppikasvatettuja ei kannata katella, siellä näytetään enempi He-Manilta.

Mut kyllähän ne isommat ja isommat raudat ennemmin tai myöhemmin kroppaa muokkaa myös, koska voima tykkää asua mahdollisimman suuren poikkipinnan omaavassa lihassa. Itte 178-senttisenä ja 82...85 kilon nurkilla pyörivänä joutuu käyttään silti XL tai XXL kalsareita ja XL:n paitoja paitsi nyt jos jostain A7/Gasp/Better Bodies/Strengthshop tjsp. kunnon kokosia ostaa niin L voi mennä mutta saattaa kiristää kaulaa tai kainaloa. On mulla ennen vanhaan tän mittasena ollu vielä S- ja M-koon kalsareitakin, joten aika monta kokoa on tultu ylöspäin vaikkein oo sekuntiakaan koittanut bodata (päin vastoin, koittanu vältellä turhaa massan kasvatusta, koska yli 88-kilosena en jaksa mitään). Töihin pitää kauluspaidat ostaa erikoisliikkeestä paksun kaulan takia. Mahakin saattaa pömpöttää ja (nosto)vyötä pitää säätää, koska syön/kulutan määrällisesti niin paljon ja sitä ravintoa on lapattava aika lailla tilavuuksellisesti. Aamulla herätessä voi olla hetken aikaa slimmi, tai joskus painoa alaspäin vedettäessä. Jos jonku fysiikkaa oon ihaillut, niin yks 83 kg sarjassa voimanostellut salikaveri / on just sellanen klassinen voimanostobuildi. Ja eipä siinä, kyllä mä naisissakin tykkään enempi voimanostobuildista kuin fitness-/bikinibuildeista... Just sellanen simpsakka kiekonheittäjäbuildikin on kiva mallia Sandra Perkovic / nykyisellään Elkasevic tai Valarie Allman tsjp.. Mutta onneks makuja ja tavoitteita on monia.
 
Eikai mikään estä treenaamasta voimaa pariin kolmeen lajiin ja sitten jumppaa muut liikkeet läpi. Keskitie. Sekä suorituskykyä että hiukan T-paidan täytettä ilman pötsiä.
 
115 meni parhaillaan penkissä joku kymmenen vuotta sitte.. nyt en oo vähää aikaa testannut enkä salilla käynyt aktiivisesti mutta voisin kuvitella että joku 90 nousee. Vähä aikaa sitte olin kylpylässä ja nostelin kuntosalilla penkkiä nii tuntu että käsiin ja rintaa särki hirveästi.. joillain 60 tein kympin toistoja
 
Itse aloittelin 01/23 about 20v tauon jälkeen 44v salilla käynnin. Pikku hiljaa edistyny ja nyt 04/24 otin JTO-valmennuksen messiin ja nyt menossa valmennusvko 21.

Viime inbodyssä oli rasva 20%. 182/93 45v
Penkki pienellä perseellä 140kg, veto 180kg ja kyykky about 110kg. Kyykky nyt laahaa perässä ja siihen pureudutaan enemmän ja enemmän.

Tein tuohon 04/24 omalla tyylillä ja tuntui ettei se tehoa, joten päätin ottaa valmennuksen. 17vkon valmennuksen aikana tuli inbodyn mukaan 1,4kg lihasta, omalla tekemisellä samaan meni 52vkoa.

Henri Böhniltä otin valmiin ruokaohjelman 19,90€ ”lihasmassa 90-100kg” ja sen mukaan syönyt nyt Heinäkuun puolesta välistä tähän hetkeen.
Tätä ennen kokeilin kaikenlaista, mutta tämä ohjelma toi helpotuksen mulle. Erittäin selkeä ja kätevä, vaikkakin ”vain” valmisohjelma.

Erittäin iso suositus JTO:lle, ei jakele valmis ohjelmia vaan on oikeasti tekemisissä just sun kanssa ja sun tekemisen.

Mutta minulle toimii nämä ja sillä mennään. Ehkä alkutalvesta otan toisen valmiin ruokaohjelman jos saisi sitten ulkokuorta siistittyä.
 
Tämmöiset Lidlistä reilulla 10 eurolla keväällä ostetut "paljasjalkakengät" olleet yllättävän hyvät punttisalilla. Pistin jalkaan ne pari viikkoa sitten salille, kun vakiokengät oli jossain hukassa kotona. Yli 300 kilolla nuo vielä hyvin toimii kun kenkien päällä on sen verran massaa (oma paino plus raudat vaikka maastavedossa). Toki avajaloin saa vielä paremmin tuntuman alustaan ja aavistuksen paremmin rauta liikahtaa, mutta ero niin pieni ettei jaksa alkaa kyllä normaalisti hifistelemään ja kenkiä riisumaan nostopaikalla. Sen verran positiivinen kokemus noista, että siitä asti nuo olleet salikenkinä.


gcp025c4e19d4a8477f8d32fc0df07117b3.jpeg

Tavallisten lenkkareiden kanssa hommasta ei tule yhtään mitään. Vähän tuntuu kuin epävakaiden kumipallojen päällä yrittäisi seistä kun rautaa lyö tankoon ja sellaiset on jalassa kun ovat niin epävakaat alla.
 
Onko siitä mitään näyttöä että mave altistaa selkä ja lonkka vaivoille vai onko se enempi vain myytti?
 
Onko siitä mitään näyttöä että mave altistaa selkä ja lonkka vaivoille vai onko se enempi vain myytti?
Kyse on varmaankin siitä miten sen liikkeen tekee. Oikein suoritettuna tuskin ongelmia tulee terveellä ihmisellä, mutta melkosia mutkaselkiä saa itsekin välillä todistella salilla... Ei ihme jos selkää vähän jomottelee sellaisen käsittelyn jälkeen. :)
 
Salilla ollut ekaa kertaa elämässä kivaa aikaa (alkuhuumankin jälkeen) kun laittanut nyt crossfitin tauolle ja käynyt omin ehdoin vain saleilemassa. Esimerkki vaikka elokuun puolivälin treenistä kyykyissä: 30, 40, 50, 60kg 3x5. Lopuksi 70kg 2x2.
Tämän päivän kyykyt: 20x5, 30x5, 40x5, 50x5, 60x5, 70x3, 80kg 3x5 ja 90kg x1.

Kyykyt tosiaan max 2x viikossa, tämän lisäksi 1-2x vetopäivän juttuja sekä tietysti mun juoksu 1-3x vko. Kyykyissä tuntuu että olen vihdoin löytänyt sitä tekniikkaa kuntoon mitä ei ole ikinä ollut, mulle ehdottomasti lowbar kyykky ja kaikki ajatukset pois päästä että on varmaan ruma etukenoinen kyykky, kunhan selkä ei pyöristy, tanko ei luisu mihinkään ja nosto tulee hyvin ylös. Yksikään treeni ei ole ollut mikään super raskas RPE9 setti, vaan aina ollut sellainen hyvä fiilis että tulee puhtaasti ja jää reserviinkin. Tyyli on ollut tuollainen että lämmöt haetaan vaihtelevasti eri toistomäärillä tangosta työsarjaan saakka, nyt mitä painavammaksi menee niin sitä vähemmän viitsii hakata toistosarjoja noihin. Ja kun entinen "maksimi" muuttuu tollaseksi +5 toiston suoritukseksi niin sitten treenin lopuksi lataan tulevan sarjapainon tankoon (nyt tuo 90) ja teen x1. Ensi kerralla sitten todennäköisesti koitan ehkä kutosia tolla 80kg ja 90kg x2-3. Kohta ollaan taas siinä että 80kg tehdään ehkä x2-3, 90kg 3x5 ja sitten katsellaan olisiko tangossa 95-100kg :D

Ei ole kyllä ennen tälläistä kehitystä tullut, kroppa voi hyvin ja on aina notkea olo kun menee salille. Tuntuu että mitä vähemmän, sen parempi. Olen koittanut jotain 5x5, SL, jne. ohjelmia ajansaatossa ja menen niistä aivan saatanan tukkoon, jonkin ajan päästä vanhat sarjapainot tuntuu liian raskailta eikä kyykkyynkään tunnu pääsevän ilman jäätävää venyttelyä ja lämmittelyä... Katsotaan miten kauan kehitys kantaa tällä kotikutoisella tyylillä, toisaalta jos se toimii niin miksi muuttamaan.
 

Ihan rohkeesti vaan, että "hyi tosi rumia sanoja" ja toinen fakta jutun osalta, että "bullshit"... Rasvaprosentilla 0,1 % olis vainaa tai ainakin rasvat eroteltu jossain krematoriossa. Miehilläkin alin mahdollinen on 2-5 %, naisilla hetkellisesti jotain 5-9 % tjsp ja 8-10+ % eloonjäännin kannalta. Ronnie Colemankin väitti joskus, että rasva-% oli 0,33 mut sekin oli fyysinen mahdottomuus ja todistettiin sataan kertaan paskapuheeksi.

Jos ei ole rasvaa, niin kroppa ei pysty säätelemään lämpöä, ottamaan vastaan vitamiineja tai ylläpitämään hormonitoimintaa ym. ja jos ei ole hormonitoimintaa niin kuolee tai jos ei pysty sääteleen lämpöä niin kuolee.

Toki vaikka Inbody tms. sanois 0,1 % niin sehän ei ole mikään fakta, voi olla laitekin rikki/viallinen.

Ei siinä mitään, kova mimmi:

"Skyttä ei ylläpidä äärimmäistä rasvaprosenttiaan vuoden ympäri. Normaalisti se on noin 3 prosenttia.

Niissä lukemissa maailmanmestarin kuukautiset toimivat ja veriarvot ovat hyvät. 0,1 prosentissa uni kärsii vähän, mutta töitä pystyy tekemään normaalisti."


:rofl: :poop::alien::x3:
 
@Maikkeli01 Jos tulee ruma etupainoinen kyykky, niin pitäis vahvistaa vatsaa ja selkää. Eiks crossfitissä tehty? Tyyliin ristilankkua, kylkipitoja, lisäpainovatsoja, jullea, selänojennusta se kaipaa. Etukyykky on kans hyvä, tai jos on kovin huono core niin sehän on aika hankalaa.
 
Itse lopetin maksimipenkkaamisen kun ymmärsin että liike jopa huonontaa ryhtiä ja se on lähinnä vaan haitaksi istumatyötä tekevälle.

Silloin tällöin tulee (vino)penkkiä tehtyä kevyillä käsipainoilla ja tietty perus punnerruksia jotka ovat hyväksi corelle.
 
Itse lopetin maksimipenkkaamisen kun ymmärsin että liike jopa huonontaa ryhtiä ja se on lähinnä vaan haitaksi istumatyötä tekevälle.

Ei se mitään huononna, kun tekee päälle vetäviä vastaliikkeitä ts. vaikka leveää alataljaa, hyljesoutua, ja leuatkin tai vaikka kulmasoutu, pystysoutu, b.o. soutu sopii aikas hyvin penkkikerran avuksi. Näissä vn-piireissä kyllä monilla penkkispesialisteilla olkapäät usein eteenpäin kääntyneet just em. syistä/apujen tekemisen puutteista johtuen (ku tehään vaan ihan liikaa ja jopa pelkkää penkkiä ja avuksi sitten joku ojentajat tai penkkivariaatio). Ja kiertäjiä (kaikkia kolmea) täytyy tietysti treenata paljon, ettei tule olkapäihinkään lihasepätasapainoa.

Näillä eväin ja järki mukana voi penkata 6-12x viikkoon (eli vaikka 2x päivässä treeni 6 päivänä viikossa) olemuksen säilyessä ei-penkkispecialistityypillisenä.

Se on melkein se ja sama, mitä tekee liikaa yksipuolisesti, niin on lopulta haitaksi.
 
Itse lopetin maksimipenkkaamisen kun ymmärsin että liike jopa huonontaa ryhtiä ja se on lähinnä vaan haitaksi istumatyötä tekevälle.

Silloin tällöin tulee (vino)penkkiä tehtyä kevyillä käsipainoilla ja tietty perus punnerruksia jotka ovat hyväksi corelle.
Kaikenlaista huuhaata sitä täältäkin saa lukea. Se sun koneella löhöäminen huonontaa sun ryhtiä.
 
@Maikkeli01 Jos tulee ruma etupainoinen kyykky, niin pitäis vahvistaa vatsaa ja selkää. Eiks crossfitissä tehty? Tyyliin ristilankkua, kylkipitoja, lisäpainovatsoja, jullea, selänojennusta se kaipaa. Etukyykky on kans hyvä, tai jos on kovin huono core niin sehän on aika hankalaa.
Kyllä se syy taitaa olla nyt (aina ollut) omissa välityksissä. Lihastohtorilla on tästä hyvä artikkeli, mulla on lyhyt yläkroppa ja pitkät reidet ja jalat yleisesti niin takakyykky ei näytä eikä vissiin tule näyttämään koskaan kovin kauniilta. Kyykkäämisen yksilöllisyys: kehon mittasuhteiden vaikutus – Haataja

Etukyykky sitten sujuukin paljon puhtaamman näköisesti yleensä :D
 
Maksimipenkit 2015 140kg omapaino 77-78kg. Tavoite oli 2x omapaino mihin ei koskaan sitten päästy/päästä.

No siitä sitten olkapääleikkaukseen, muutamat lapset ja omakotitaloprojekti. Nyt voi melkein 40vuotiaana sitten vuoden jumpanneena saada onnistumisen tunteita, kun menee 3x12 toistoa 85kg:lla decline penkissä ilman kipuja..
 
Näillä eväin ja järki mukana voi penkata 6-12x viikkoon (eli vaikka 2x päivässä treeni 6 päivänä viikossa) olemuksen säilyessä ei-penkkispecialistityypillisenä.

Tuosta määrästä on kyllä järki kaukana varsinkin kun puhuin maksimipenkistä. En kyllä suosittele mitään liikettä noin usein. Yleensä näitä tehdään kerran-kaksi viikkoon. Kunnolla tehty maksimi vaatii pitkän palautumisen, joillakin se voi olla kymmenenkin päivää. Esson baarin Penkki-Penat erikseen..

edit: ja ongelma ei ole pelkästään olkapäät vaan myös selkäranka menee Notre Damen kellonsoittaja malliseksi..
 
Kyllä se syy taitaa olla nyt (aina ollut) omissa välityksissä. Lihastohtorilla on tästä hyvä artikkeli, mulla on lyhyt yläkroppa ja pitkät reidet ja jalat yleisesti niin takakyykky ei näytä eikä vissiin tule näyttämään koskaan kovin kauniilta. Kyykkäämisen yksilöllisyys: kehon mittasuhteiden vaikutus – Haataja

Etukyykky sitten sujuukin paljon puhtaamman näköisesti yleensä :D

Harvemminpa mikään on mitään muuta kuin omaa syytä. Mulla on sama vika, että reisiluut liian pitkät ja keksivartalo liian lyhyt mut ei niitä lyhentääkään/pidentääkään voi, niin turha selitellä. Ennen vanhaan olin aina kaksinkerroin jonkun 1RM:n seurauksena (varsinkin failatessa)

1727151401075.webp


kunnes aikoinaan ruvettiin koutsin kans tekeen ihan *itusti kaikkia hemmetin epämukavia corejuttuja ja sitä rataa. Eihän niitä monikaan näy koskaan tekevän, perusvatsoja nakellaan parit tai jossain laitteessa hinkataan muutama mukavuudeksi. Et arvaakaan kuinka paljon oon insinöörinä leikkinyt noilla kyykyn tikku-ukkomallin kulma- ja voimalaskureilla jne. mitattuani omat jäseneni ja syötettyäni ne laskureihin ziljoona kertaa (laskurien mukaan mulla kohdistuu polviin ihan helvetisti kN niin olen koittanut tyylivaihdoksia, eri leveyksiä, eri tankosijaintia, eri kenkiä 0 mm dropista 25 mm droppiin asti jne.) Tämähän on vuosia kestävää optimointia, ei tapahdu yhdessä yössä muutoksen seurauksetkaan.

Esim. jullessa eli hyvää huomenta -liikkessä olis 1RM:nä hyvä mennä vaikka ~ 75 % kyykyn 1RM:stä, niin ei tarvi sitten nokkia takakyykyssä itseään lyttyyn tai pelätä selän pettävän (vedossakaan). Tai vaikka sarjapainona 4x10x 50-60 % kyykyn 1RM:stä.

Tuosta määrästä on kyllä järki kaukana varsinkin kun puhuin maksimipenkistä. En kyllä suosittele mitään liikettä noin usein. Yleensä näitä tehdään kerran-kaksi viikkoon. Kunnolla tehty maksimi vaatii pitkän palautumisen, joillakin se voi olla kymmenenkin päivää. Esson baarin Penkki-Penat erikseen..

edit: ja ongelma ei ole pelkästään olkapäät vaan myös selkäranka menee Notre Damen kellonsoittaja malliseksi..

Kyllähän maksimista kestää kauan palautua, mutta pointti oli, että voit penkkipunnertaa vaikka sen 12 x viikkoon ilman että ryhti menis mihinkään muuhun ku hyvään suuntaan. Pitää tehdä vaan sopivalla kuormalla+tavalla jos treenaa usein + pitää huolta muistakin asioista eli oikeat apuliikkeet (sulle, perustellusti, heikkouksien mukaan, eikä huvin vuoksi valittuna mikä on kivaa), huolto, jne... Mutta tietysti 12 viikottaisella penkkitreenillä ei maksimeita koitella tai olla siellä päinkään, kuten ei koitella juuri koskaan muutenkaan (ei toisto- eikä 1RM suhteen) vaikka penkkais 2x viikossa. Se vetää kyllä kropan jumiin jos tekee penkissä vaikka 2x viikkoonkin AMRAPpia tai perinteisesti joka kerta kokeilee "nousisko tänään enkat" / failure -> ens kerralla uudestaan (kuten nuorison suuntauksena on ennen ku ne oppii jotain).
 
Maksimipenkit 2015 140kg omapaino 77-78kg. Tavoite oli 2x omapaino mihin ei koskaan sitten päästy/päästä.

No siitä sitten olkapääleikkaukseen, muutamat lapset ja omakotitaloprojekti. Nyt voi melkein 40vuotiaana sitten vuoden jumpanneena saada onnistumisen tunteita, kun menee 3x12 toistoa 85kg:lla decline penkissä ilman kipuja..

Nythän sulla on vahvin ja tähän asti viisain vuosikymmen vasta alkamaisillaan ja olkapääkin leikattu, joten ei ku 2x op metsästykseen vaan :D Täytyy myöntää, että noi lapset ja talot kyllä hidastaa "aika paljon" "kehitystä" :D
 
.Se vetää kyllä kropan jumiin jos tekee penkissä vaikka 2x viikkoonkin AMRAPpia tai perinteisesti joka kerta kokeilee "nousisko tänään enkat" / failure -> ens kerralla uudestaan (kuten nuorison suuntauksena on ennen ku ne oppii jotain).
Piti oikein googlettaa AMRAP kun ei ollut tuttu termi. Kuulostaa toi enkkojen yrittäminen joka kerta omalta nuorelta itseltä.

Muistan kun 16-17 vuotiaana nousi 90 kg penkistä (painoin itse jotain 65 kg). Siinä sitten oli äijä olo noston jälkeen ja alettiin lopettamaan ja purkamaan painoja. Siihen tuli eräs yleisurheilja nainen ja sanos et jättäkää siihen vaan. Laittoi vielä kympit päihin ja alkoi lämmittelemään. Me pojat katottiin hetki suu auki ja lähdettiin kotiin pelaan Doomia tjms.
 
Harvemminpa mikään on mitään muuta kuin omaa syytä. Mulla on sama vika, että reisiluut liian pitkät ja keksivartalo liian lyhyt mut ei niitä lyhentääkään/pidentääkään voi, niin turha selitellä. Ennen vanhaan olin aina kaksinkerroin jonkun 1RM:n seurauksena (varsinkin failatessa)

1727151401075.webp


kunnes aikoinaan ruvettiin koutsin kans tekeen ihan *itusti kaikkia hemmetin epämukavia corejuttuja ja sitä rataa. Eihän niitä monikaan näy koskaan tekevän, perusvatsoja nakellaan parit tai jossain laitteessa hinkataan muutama mukavuudeksi. Et arvaakaan kuinka paljon oon insinöörinä leikkinyt noilla kyykyn tikku-ukkomallin kulma- ja voimalaskureilla jne. mitattuani omat jäseneni ja syötettyäni ne laskureihin ziljoona kertaa (laskurien mukaan mulla kohdistuu polviin ihan helvetisti kN niin olen koittanut tyylivaihdoksia, eri leveyksiä, eri tankosijaintia, eri kenkiä 0 mm dropista 25 mm droppiin asti jne.) Tämähän on vuosia kestävää optimointia, ei tapahdu yhdessä yössä muutoksen seurauksetkaan.

Esim. jullessa eli hyvää huomenta -liikkessä olis 1RM:nä hyvä mennä vaikka ~ 75 % kyykyn 1RM:stä, niin ei tarvi sitten nokkia takakyykyssä itseään lyttyyn tai pelätä selän pettävän (vedossakaan). Tai vaikka sarjapainona 4x10x 50-60 % kyykyn 1RM:stä.
Jep, totta puhut ja usein core on heikko monella ja sitä on tärkeä ihan terveyden takiakin voimistaa. Mun viesti taisi olla vähän väärin kai ilmaistu, olen siis tyytyväinen nykyiseen tekniikkaan eikä se tunnu että olisin kaksinkerroin taikka raskaammassa nostossa mitenkään hajoaisi pahasti, tanko saattaa liikahtaa vielä mutta siinä on syynä vielä lähinnä huono sijoitus ja keskittyminen. Kyykky nyt vain on ruma etukeno kyykky halusi tai ei, se on sitä jo ilmakyykkyjä tehdessä ja niin kauan kuin se mun selkä ei pyöristy, nosto tule selkä edellä ylös jne. niin näillä mennään
 
Ihmisen anatomia kaiketi kuitenkin vaikuttaa siihen, miltä mikäkin liike tuntuu etenkin silloin, kun kokemusta ei ole paljoa. Sen lisäksi, että keskivartalon kunnolla on suuri merkitys. Ainakin jos nyt muistelen vaikka jonkun Eugene Teon videota aiheesta, niin tyyppi taisi joskus sanoa, että kyykyt ei alkuunsakaan tuntuneet kovin epämiellyttäviltä, koska hänen jalkojen ja muun kropan anatomia on sellainen, että syväkyykkyyn valahtaa luontevammin.

Mutta siis ei sen missään nimessä tarvitse olla syy jättää takakyykkyä tekemättä. Etenkin kun siihen vaikuttaa se keskivartalon kunto ja monet cuet (suomeksi?), joista on apua matkalla. On mullakin pitkien reisien ja pitkän/tai ainakin tavallisen selän takia tehnyt monesti mieli siirtyä pelkästään hack-kyykkyihin, mutta toisaalta omassa coressa on paljon kehitettävää ja joku ääni päässä edelleen sanoo, että tahko vaan sitä takakyykkyä ja katso, mitä tulee pitkällä aikavälillä.
 
Ihmisen anatomia kaiketi kuitenkin vaikuttaa siihen, miltä mikäkin liike tuntuu etenkin silloin, kun kokemusta ei ole paljoa. Sen lisäksi, että keskivartalon kunnolla on suuri merkitys. Ainakin jos nyt muistelen vaikka jonkun Eugene Teon videota aiheesta, niin tyyppi taisi joskus sanoa, että kyykyt ei alkuunsakaan tuntuneet kovin epämiellyttäviltä, koska hänen jalkojen ja muun kropan anatomia on sellainen, että syväkyykkyyn valahtaa luontevammin.

Mutta siis ei sen missään nimessä tarvitse olla syy jättää takakyykkyä tekemättä. Etenkin kun siihen vaikuttaa se keskivartalon kunto ja monet cuet (suomeksi?), joista on apua matkalla. On mullakin pitkien reisien ja pitkän/tai ainakin tavallisen selän takia tehnyt monesti mieli siirtyä pelkästään hack-kyykkyihin, mutta toisaalta omassa coressa on paljon kehitettävää ja joku ääni päässä edelleen sanoo, että tahko vaan sitä takakyykkyä ja katso, mitä tulee pitkällä aikavälillä.
Jep! Jätin monesti turhautuneena koko homman sikseen kun ei se highbar kyykky (tai edes lowbar) lähtenyt luotisuoralla upealla ryhdikkyydellä. Nyt menen juurikin sillä asenteella että jos ei selkää väännä tai polviin (taikka muuallekaan) satu niin antaa mennä vain.
 

Statistiikka

Viestiketjut
253 826
Viestejä
4 411 053
Jäsenet
73 260
Uusin jäsen
Avaruuslapsi

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom