- Liittynyt
- 18.11.2016
- Viestejä
- 4 113
Itellä on Helenin pörssisähkösoppari ja tulee seurattua appista sähkön kulutusta ja kk-hintaa. Miten Helenillä keskimääräinen kk-hinta oikein muodostuu?
Pörssisähkössä ei ole mitään varsinaista keskimääräistä hintaa. Toisinaan voidaan puhua keskihinnasta kuukaudessa tai vaikka viikossakin, mutta ei niillä silti ole mitään tekemistä yhdenkään asiakkaan maksamien hintojen kanssa.
Niitä "keskihintoja" voidaan käyttää yleisessä keskustelussa jossa voidaan arvioida jonkun kiinteän hinnan, ja pörssisähkön hinnan keskinäistä suhdetta. Keskihintaa myös jossain määrin käytetään kulutusvaikutuksellisissa sopimuksissa.
Pörssisähkösopimuksissa lasku muodostuu presiis samalla tavalla kaikilla yhtiöillä, tuntikohtaisen hinnoittelun perusteella. Tuntikohtainen hinta on kaikille sama ympäri Suomen. Jokaisen tunnin hinta kerrotaan sen tunnin kulutuksella, ja kaikki tunnit lasketaan yhteen. Ainoa ero eri yhtiöiden välillä on marginaali ja kuukausimaksu. Ja kummatkin on aika pieniä eroja.
Tammikuussa nyt sattui olevaan mahdollisesti koko historian korkeimmat tuntihinnnat yhtenä päivänä. Jos et osannut olla minimoimatta kulutusta juuri tuolloin, se painoi väkisin koko kuukautta. Kun taasen jo mennyt helmikuu oli hyvin tasainen, vain yhden viikon ajan oli jonkin verran korkeampi hinta muuhun kuuhun nähden.
Pikaisesti tätä ketjua vilkaisin, niin ilmeisesti PKS Priiman kiinnityshinnat ovat aina kulutusvaikutuksen alaisia? PKS:n omilta sivuilta asia ei mielestäni käynyt selkeästi ja yksiselitteisesti ilmi, vaan enemmän mainostettiin vakaata hintaa. Mites se nyt sitten oikein meni - pitikö sopimuksen olla jo voimassa, että pääsi kiinnittämään vai riittikö 1.4. alkava soppari siihen, että Q3 saa kiinnitettyä?
Kyllä, ne on aina kulutusvaikutuksellisia. Se lukee kyllä useammassa kohtaa niillä sivuilla että sanoisin sen olevan kohtalaisen hyvin tuotu esille.
Eli kun teet sen priima sopimuksen, niin siinä menee muutama päivä että ne syöttää ne systeemiin, sen jälkeen voi alkaa tehdä kiinnityksiä, vaikka sopimus astuisi voimaan vasta myöhemmin. Sopimuksen siirtyminenhän toiselta yhtiöltä vie sen pari viikkoa, ja sopimuksia voi tehdä myös yleisesti ainakin pari-kolme kuukautta etukäteen. Kolme kuukautta taitaa olla vakio mutta en ole varma.