Pitäisikö elinsiirtopotilaille antaa turvapaikka Ruotsista?
Dagens Nyheter kirjoittaa Ahmadista, jota uhkaa kuolema sairauteen, jos sitä ei hoideta. Ja jotta hoitoa saisi Ruotsista, tarvittaisiin elinikäinen oleskelulupa. Sitä Ahmadlilla taas ei ole, eikä luultavasti tule.
Ahmad asui Libanonissa normaalia ja tavallista libanonilaiselämää, kunnes vuonna 2012 sai sydänkohtauksen. Ahmad selvisi kuitenkin hengissä sillä kertaa. Tutkimuksissa ilmeni, että hänellä oli sydämen vajaatoiminta. Pian selvisi, että Libanonissa ei ollut mahdollista saada sellaista hoitoa, jota olisi tarvittu. Sairaus paheni muutaman vuoden aikana.
Tässä tilanteessa ei ole paljon vaihtoehtoja… paitsi yksi. Tietenkin hakeutua Ruotsiin sotapakolaiseksi. Koska Ahmadin sukulaisia asui ennestään Ruotsissa alkoi järjestely. Lopulta homma saatiin siihen pisteeseen, että Ahmad saapui Ruotsiin vuosi sitten elokuussa turvapaikkaa hakien. Ahmad toimitettiin sairaalaan heti kohta maahantulonsa jälkeen ja on ollut Malmön sairaalassa koko Ruotsissa olonsa ajan.
Ruotsalaisten sydänlääkärien mukaan Ahmad kärsii ”pitkälle edenneestä sydämen vajaatoiminnasta, joka on diagnosoitu pahemmaksi kuin jotkut syöpätapaukset”. Lääkäri kirjoittaa Maahanmuuttovirastolle todistuksen, jonka mukaan Ahmad kuolee pian, jos sydämensiirtoleikkausta ei tehdä nopeasti.
Samaan aikaan lääkärit kertovat, että sydämensiirtoleikkausta ei taas tehdä ennenkuin Ahmadilla on pysyvä okeskelulupa. Lääkärit perustelevat tätä sillä, että operaatio on niin vaativa, että se vaatii pitkäaikaista säännöllistä jälkiseurantaa. Lääkärit pyysivät Maahanmuuttovirastolle osoitetussa todistuksessa pikaista päätöstä asiassa.
Maahanmuuttovirasto antoi keväällä vastauksen, että nykyisen lainsäädännön puitteissa Ahmadille on mahdotonta antaa ikuinen oleskelulupa. Virastosta kysellään, että voidaanko sydämensiirto tehdä mahdollisesti väliaikaisella oleskeluluvalla ja mahdollisella jatkoluvalla. Lääkärit taas toteavata, että pitää olla ikuinen oleskelulupa, muuten koko operaatiota ei tehdä.
Kesäkuussa Ahmad sai sydämenpysähdyksen, mutta hänet saatin elvytettyä sähköshokilla.
DN:n mukaan tilanne on nyt elokuussa edelleen auki.
Yksi lääkäreistä kertoo DN:lle, että tilanne on surullinen, jollaisessa lääkärit elävät joka päivä.
– Tuntuu surulliselta nähdä varsinkin nuorten henkilöiden olevan kuolemaisillaan. Mutta meillä on myös ruotsalaisia potilaita, jotka voivat joutua samankaltaisiin tilanteisiin, joissa syystä tai toisesta elinsiirtoa ei voida tehdä. Sellaisessa arjesa me elämme.
Pitäisikö Ahmadille antaa ikuinen oleskelulupa ja paikka elinsiirto-operaatiossa ennen ruotsalaista?