Hommalta löytynyttä, VOK-kusetusta:
Evitskogin jättipotti
Turvapaikanhakijat saapuivat Kirkkonummen Evitskogiin elokuussa 2015. Samalla viikolla lähti ensimmäinen lasku Maahanmuuttovirastoon: 235 000 euroa kahdesta ja puolesta viikosta. Summa kattoi 300 henkilön majoituksen ja ruokapalvelut.
Siitä alkoi laskutus, joka paisui selvästi ennakoitua suuremmaksi. Miltei kolme vuotta myöhemmin Evitskogin rahanmenoa selvitellään edelleen.
Vastaanottokeskus perustettiin entiseen kurssikeskukseen, jonka omistaa Kirkkonummen Aktiivikeskus Kiinteistö Oy. Kiinteistöyhtiön takana ovat puolestaan loviisalainen rakennusalan yrittäjä Jorma Kärkkäinen Pyhänseita-yhtiönsä ja Sami Kuusisto virolaisen Network Design Worldwide -yhtiönsä kautta.
Avainhenkilö toiminnan pyörittäjänä on ollut kuitenkin Kuusiston liikekumppani Tuomo Mäki. Hänet valittiin kiinteistöyhtiön toimitusjohtajaksi 2006.
Mäellä on värikäs liiketoimintahistoria. Yksin Suomen kaupparekisterissä hänen yritysyhteyksiensä luettelo on 13-sivuinen. Se sisältää esimerkiksi pikavippikauppaa. Mäen yritykset tarjosivat muun muassa Etulainaa ja Easylainaa. Vuonna 2014 häntä syytettiin koronkiskonnasta, mutta oikeus hylkäsi syytteet.
(...)
Ennen turvapaikanhakijoiden tuloa omistajayhtiö teki jatkuvaa tappiota raskaan velkataakan alla. Toimitusjohtaja Mäki oli tarjonnut tiloja vastaanottokeskuskäyttöön jo aiemmin, mutta Maahanmuuttovirasto tarttui tarjoukseen vasta, kun maahan tuli yllättäen suuri määrä ihmisiä loppukesästä 2015. Turvapaikanhakijat olivat jättipotti kiinteistöyhtiölle, jota verottaja oli ehtinyt hakea konkurssiinkin.
(...)
Sopimuksessa neliöhinnaksi kerrotaan 13 euroa, vaikka samalla huomautetaan, että vuokra ei ole neliöperusteinen.
Neliöhinta on korkea ränsistyneestä kurssikeskuksesta, jossa on runsaasti yleisiä tiloja, muun muassa iso liikuntahalli ja käytöstä poistettu uima-allas. Tavallisen kaksion voi Kirkkonummella vuokrata halvemmalla neliöhinnalla.
Voisi kuvitella, että konkurssin partaalla olleen yrityksen kanssa olisi ollut helppo neuvotella hintaa kohtuullisemmaksi.
Eikö yhtiö suostunut edullisempaan vuokraan? SPR:n Uudenmaan piirin toiminnanjohtaja Petri Kaukiainen kertoo, että SPR ei neuvotellut vuokrasta. Se tuli määrättynä Maahanmuuttovirastosta. Oli kiire.
Maahanmuuttoviraston vastaanottotoiminnan johtaja Pekka Nuutinen kertoo, että hintaneuvottelut Evitskogissa hoiti hänen edeltäjänsä.
Saadakseen tarkemmin selvää neuvotteluista Suomen Kuvalehti pyysi Maahanmuuttovirastolta sen edustajien kirjeenvaihdon Evitskogin kiinteistöä pyörittäneen Tuomo Mäen kanssa.
Nuutinen ilmoittaa, että sähköposteja ei ole tallessa.
Maaliskuussa 2016 Maahanmuuttovirasto ja SPR:n Uudenmaan piiri allekirjoittivat sopimuksen, joka koski vastaanottokeskustoiminnan järjestämistä koko piirin alueella.
Jo kuukausia aiemmin laadittuun paperiin kirjattiin arviot vastaanottokeskusten menoista vuodelle 2016. Evitskogin kohdalle merkittiin 4,8 miljoonaa euroa. Todellinen rahanmeno oli miltei kaksinkertainen eli 8,4 miljoonaa euroa.
Uudenmaan piirin toiminnanjohtaja kuittaa väitteen kulujen tuplaantumisesta virheelliseksi, hänen mukaansa todellista nousua oli vain kaksi prosenttia.
Mistä sopimuspaperin ”virheellinen” luku kertoo, sitä Kaukiainen ei tiedä.
”On tosi vaikea sanoa, mistä se luku on sinne tullut.”
Todennäköisesti alkuperäinen luku on ynnäilty Maahanmuuttoviraston lokakuussa 2015 julkisesti ilmoittamasta enimmäishinnasta. Se oli 43 euroa majoittujaa kohden vuorokaudessa.
SPR:stä ilmoitetaan Suomen Kuvalehdelle, että luku tiedettiin jo sopimusta allekirjoitettaessa virheelliseksi.
(...)
Muuttuneet luvut ja rahanmeno eivät olleet suuri huoli SPR:lle, sillä Maahanmuuttovirasto kuittasi kulut täysimääräisesti.
Osapuolten sopimuksessa sovittiin myös hallintokulukorvauksesta, joka oli kahdeksan prosenttia keskuksen kuluista.
Mitä enemmän SPR käytti rahaa vastaanottotoimintaan, sitä enemmän se laskutti hallintopalkkiota.
Evitskogista SPR sai vuonna 2016 palkkioina lähes 700 000 euroa.
Todellisuudessa koko raha ei kulunut hallinnointiin, vaan järjestölle jäi reilusti ylimääräistä. Kaikista SPR:n piireistä järjestölle jäi ylijäämää 2015–2016 noin 11 miljoonaa euroa. Järjestö kertoo käyttävänsä rahan ”valmiuden ja varautumisen ylläpitämiseen ja vahvistamiseen sekä osaamisen kehittämiseen”.
(...)
Evitskogin vuokra oli kova ja tapaus poikkeuksellinen, sanoo SPR. Paljon kuluja syntyi järjestön mukaan muun muassa turvajärjestelyistä.
Kirkkonummen Aktiivikeskus ehti tehdä huikeat voitot. Vuonna 2016 voittoa syntyi 1,3 miljoonaa euroa. Jokaisesta Maahanmuuttoviraston maksamasta eurosta yli 70 senttiä jäi voitoksi Tuomo Mäen johtamalle yhtiölle.
(...)
Tarkastuksessa selvisi, että Aktiivikeskuksesta oli siirretty Tuomo Mäen edustamalle kolmelle yhtiölle 2014–2016 vajaat 700 000 euroa. Näin todetaan yhtiön käräjäoikeudelle jättämissä haasteissa.
Mäki oli itse toiminut tilaajana, laskujen hyväksyjänä ja maksajana. Högströmin mukaan näille maksuille ei ollut liiketaloudellista perustetta.
(...)
Kiinteistöyhtiön asiamiehenä toimivan Kari Uotin laatimasta haastehakemuksesta käy ilmi, että yhtiö oli ennen potkujen antamista sulkenut Mäeltä tilinkäyttöoikeudet.
Mäki oli kuitenkin onnistunut puhumaan Ålandsbankenin pankkivirkailijan ympäri, saanut tilit taas käyttöönsä ja ”lähes tyhjentänyt” ne.
Migrin ja SPR:n kumppani takoi vastaanottokeskuksella miljoonia – liikemiestä epäillään törkeästä kavalluksesta - Suomenkuvalehti.fi
Me vaan autetaan lapsukaisia hyvää hyvyyttämme!