Raportti: Muslimien osuus Euroopan väestöstä voi yli kaksinkertaistua vuoteen 2050 mennessä – se kasvaa, vaikka maahanmuutto loppuisi täysin
Jos turvapaikanhakijoita saapuisi viime vuosien tahtiin, muslimien osuus saattaisi lähes kolminkertaistua. Tulijoiden määrä on kuitenkin jo taittunut niin sanotun pakolaiskriisin jälkeen.
Muslimit osallistuivat perjantairukoukseen Clichyn kunnantalon ulkopuolella Pariisin laitamilla huhtikuussa, kun paikallisviranomaiset olivat sulkeneet muslimien tavallisen kokoontumispaikan. (KUVA: BENOIT TESSIER / REUTERS)
Tommi Hannula HS
Julkaistu: 30.11. 18:18
ISLAMINUSKOISTEN osuus Euroopan väestöstä luultavasti yli kaksinkertaistuu vuoteen 2050 mennessä, kertoo yhdysvaltalaisen Pew Research Center -ajatushautomon
raportti.
Tutkimuksessa Euroopaksi määriteltiin EU-maat sekä Norja ja Sveitsi. Kesällä 2016 alueella asui arviolta 25,8 miljoonaa muslimia, mikä oli 4,9 prosenttia kokonaisväestöstä. Vielä vuonna 2010 muslimeja oli arviolta 19,5 miljoonaa eli 3,8 prosenttia.
RAPORTTI käy läpi kolme ennustetta, joiden ero on maahanmuuton vauhdissa.
Vaikka maahanmuutto Eurooppaan lakkaisi täysin, muslimien osuus kasvaisi raportin mukaan 7,4 prosenttiin eli noin puolitoistakertaiseksi vuoteen 2050 mennessä. Tämä johtuu siitä, että muslimit ovat keskimäärin muita eurooppalaisia nuorempia ja saavat keskimäärin enemmän lapsia.
Kohtuullisen maahanmuuton ennuste olettaa, että Euroopan pakolaiskriisinä tunnettu piikki tulijoiden määrässä jää pysyvästi taakse mutta niin sanottu tavanomainen maahanmuutto jatkuu nykyiseen malliin. Se tarkoittaa ihmisiä, jotka eivät hae turvapaikkaa vaan saapuvat muista syistä kuten töiden, opiskelun tai perheen perässä. Tässä tapauksessa muslimien osuus eurooppalaisista saattaisi kasvaa 11,2 prosenttiin.
Runsaan maahanmuuton ennuste olettaa, että tavanomainen maahanmuutto jatkuu nykyisen kaltaisena mutta turvapaikanhakijoita saapuu Eurooppaan jatkossakin yhtä paljon kuin vuosina 2014–2016 ja heidän uskonnollinen jakaumansa pysyy samanlaisena. Tässä tapauksessa muslimien osuus voisi kasvaa 14 prosenttiin eli lähes kolminkertaistua nykyisestä.
RAPORTTI huomauttaa, että viime vuosien ennätyksellinen tulijamäärä on jo taittunut EU-maiden puututtua asiaan muun muassa kiristämällä maahanmuuttopolitiikkaansa ja yhteistyöllä siirtolaisten kauttakulkumaiden kuten Turkin ja Libyan kanssa.
”Maahanmuuton tulevan määrän ennustaminen on mahdotonta, koska se ei liity vain Euroopan ulkopuolisiin poliittisiin ja taloudellisiin olosuhteisiin vaan myös Euroopan muuttuvaan taloustilanteeseen ja hallitusten politiikkaan”, raportti mainitsee.
”Vaikka mikään näistä skenaarioista ei toteudu juuri ennustetulla tavalla, kukin niistä tarjoaa karkeat muuttujat, joiden perusteella kuvitella muita mahdollisia lopputuloksia.”
MUIDEN kuin muslimien absoluuttinen määrä Euroopassa vähenee jokaisessa ennusteessa, mutta maahanmuutto itse asiassa hillitsee ilmiötä. Viime aikoina Eurooppaan saapuneista siirtolaisista 47 prosenttia on ollut muita kuin muslimeja, ja kristityt ovat olleet toiseksi suurin uskonryhmä.
Ilman maahanmuuttoa Euroopan väestö pienenisi vuoteen 2050 mennessä nykyisestä 521 miljoonasta arviolta 482 miljoonaan. Hillityn maahanmuuton ennusteessa asukasmäärä pysyisi kutakuinkin ennallaan, ja runsaan maahanmuuton ennusteessa se kasvaisi hieman.
MUSLIMIEN osuus ei kasva tasaisesti eri maissa. Kasvu on voimakkainta niissä maissa, joihin muslimeja on jo muuttanut paljon. Siksi heidän osuutensa kasvu keskittyy Länsi- ja Pohjois-Euroopan maihin.
Runsaan maahanmuuton ennusteessa muslimien osuus väestöstä kasvaisi vuoteen 2050 mennessä esimerkiksi Saksassa kuudesta prosentista noin 20 prosenttiin ja Ruotsissa kahdeksasta prosentista 31 prosenttiin.
Kohtuullisen maahanmuuton ennusteessa Saksan muslimien osuus kasvaisi 11 prosenttiin ja loppuvan maahanmuuton ennusteessa yhdeksään prosenttiin. Ruotsissa vastaavat luvut ovat 21 prosenttia ja 11 prosenttia.
Baltian maissa ja itäisen Keski-Euroopan maissa muslimien osuus väestöstä ei kasva juuri lainkaan edes runsaan maahanmuuton ennusteessa.