Poliisiammattikorkeakoulun ylikomisario Jari Taponen sanoo, että hänen tviiteistään noussut kohu on osa kampanjaa, jonka tarkoituksena on murentaa poliisin uskottavuutta.
Taponen tviittasi lauantaina lainauksen Helsingin Sanomien jutusta, jossa Helsingin piispa Irja Askola puhui kohtaamastaan vihapuheesta. Jutussa sanottiin, että turvapaikanhakijoita solvaavalla ihmisellä voi olla oma kokemus hylätyksi tulemisesta.
Taponen kysyi tviitissään, olisiko käyttäytymismalli samanlainen kuin koulukiusaamisessa. Siihen kaksi tviittaajaa vastasi viittaamalla Turun joukkopuukottajaan, jonka on kerrottu saaneen opetusta turkulaisessa yläkoulussa.
Taponen vastasi, että ihmisiä pitää motivoida pysymään koulunpenkillä, oli kyseessä lapsi tai aikuinen.
– Hyvää oppi tekee terroristillekin! Saattaa näköala laajentua ja suvaitsevaisuus lisääntyä, hän kirjoitti.
Maanantai-iltaan mennessä tviittiin oli kertynyt yli sata kommenttia, joissa muun muassa väitettiin, että Taponen haluaa terroristeja suomalaisten lapsien sekaan. Myös amerikkalainen valeuutissivusto Infowars nosti tviitin esiin jutussaan.
"Tyypillistä informaatiovaikuttamista"
Taponen sanoo, että hänen viestinsä ymmärrettiin tahallaan väärin, muttei ole siitä yllättynyt.
– Tämä on tyypillistä informaatiovaikuttamista, jolla pyritään polarisoimaan keskustelua ja yhteiskuntaa. Laitamme Twitteriin mitä hyvänsä, niin sitä lähdetään vääristelemään, hän kertoo.
Taponen tarkoitti tviitissään sitä, että oppiminen kannattaa aina ja voi auttaa pääsemään ääriajatuksista eroon. Hän korostaa, ettei missään vaiheessa viitannut Turun iskuun, vaan puhui asioista yleisellä tasolla.
– Jos ihmisen maailmankuva on kapea, ei tee pahaa, että hän oppii ymmärtämään maailmaa ja suvaitsemaan muita ihmisiä
– On ihminen tehnyt minkä rikoksen tahansa, jonain päivänä hän vapautuu vankilasta ja hänen pitäisi olla silloin yhteiskuntakelpoinen.
Taposen mukaan kommentoijien joukosta löytyy useita aktiivisia äärioikeiston kannattajia ja trolleja. Trolleilla hän tarkoittaa Twitter-tilejä, jotka on luotu vain ajamaan tiettyä agendaa.
– Asialle saadaan näkyvyyttä, kun kauhistellaan Taposen sanomisia. Sen myötä tavallisetkin ihmiset lähtevät mukaan kauhisteluun huomaamatta ollenkaan, mikä se alkuperäinen tviitti oikeasti oli.
Taposen mukaan viime viikolla vastaavanlaisen some-ryöpytyksen kohteeksi joutui Helsingin poliisilaitoksen johtokeskuksen johtaja, ylikomisario Jussi Huhtela sen jälkeen kun perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho oli nostanut Huhtelan maahanmuuttoaiheisen tviitin esiin Facebook-sivullaan.
Taponen katsoo, että ryöpytyksellä heidät pyritään hiljentämään.
– Tämä ei ole mikään pikkujuttu, vaan huolestuttava merkki siitä, mitä yhteiskunnassamme tällä hetkellä tapahtuu.