Heikelä ja Koskelo perkaavat Puopolon vanavedessä Suomen eläkekusetusta.
Tämä eläkejärjestelmämme ihan kirjaimellisesti estää nykynuorison ja tulevien sukupolvien vaurastumisen Suomessa. Jos ihmiset saisi eläkekusetukseen syöttämänsä rahat henkilökohtaiseen eläkerahastoon, niin saattaisivat halutessaan jäädä liian aikasin eläkkeelle ja sehän ei passaa, kun vasemmisto tarvitsee orjansa.
Vassarit ajaa ihmiset uhallaan köyhiksi, ettei heillä ole varaa omistusasua kaupungeissa, vaan heidän on pakko asua vuokralla ja siten kierrätetään rahaa mm. kojamon kautta verotta omiin taskuihin.
On tämä kyllä ovelasti rakennettu kusetus ja eipä ihme, että A-studiossa keskitytään rasismiin ja MOT on hiljaa.
Tämä Suomenmaan suurin puhallus tulisi avata perikotaisin kansalle, vaikka se luultavasti nuorison työhaluja ja demareiden äänetyshaluja leikkaisikin. Se olisi oikein ja rehellistä.
Ei omisteta mitään ja ollaan onnellisia pikku orjia?
Puopolo laski ja ekonomisti tarkisti hänen lukujensa oikeellisuuden.
Jotakuinkin jos keskipalkkainen suomalainen sijoittaa omat ja työnantajan maksamat eläkemaksunsa (24%) palkasta keskituotolla (6%) 40 vuodeksi, niin potti on eläkkeelle jäädessä n. 1,5 miljoonaa euroa. Samalla tuotolla saisit vuodessa korkoja 90 000e, joka on 7500e/kk eläkettä. Kuollessasi 1 500 000 siirtyy jälkeläisillesi, eikä valtiolle kuten nyt. Ivan myös laski paljonko samoilla summilla saat eläkettä kusetusjärjestelmästämme ja se on noin 1900e.
Tässä vielä Puopolon alkuperäinen video.
Laskelmat on kyllä todella koomisia, kun ottaa huomioon ettei yhdelläkään näistä videoista esiintyjillä ole mitään halua kertoa miten eläkejärjestelmä Suomessa oikeasti toimii - todennäköisesti täysin tarkoituksella, sillä populistiselta "pyramidihuijaus" heitolta tuppaa lähtemään pohja, kun kurkistaa vähän syvemmälle Suomalaiseen eläkejärjestelmään.
Ja aluksi: disclaimer; Suomalainen eläkejärjestelmä on mun henkilökohtaisen näkemyksen mukaan erittäin epäreilu, ja sitä pitäisi kyllä muuttaa huomattavasti.
Näillä videoilla esitetään eläkejärjestelmä siten, että jokaisen maksama eläkemaksu (oma tai työantajan osuus) kerryttäisi valtion kassassa juuri maksajalle korvamerkittyä eläkettä, joka ei pidä paikkaansa. Suomalainen eläkejärjestelmä toimii niin, että tällä hetkellä työssä olevat maksavat tällä hetkellä eläkkeellä olevien eläkkeet, mutta välikäden eli eläkeyhtiöiden kautta, jotka rahastoivat kaikki maksetut eläkemaksut ja tilittävät eläkkeet saajilleen.
Vääristymä eläkkeissä johtuu puhtaasti siitä, etteivät suuret ikäluokat (1940-1950 syntyneet) joutuneet maksamaan läheskään nykyisen kaltaisia eläkemaksuja suurimmalta osalta työuraansa, sillä aiemmet sotaa käyneet ikäluokat olivat huomattavasti pienempiä ja huonompi tuloisia, jolloin eläkemaksuprosentti koko työuran alta on helposti jäänyt alle 10%, kun tällä hetkellä se on yli 24% palkasta.
Toisin sanoen jokaisesta maksetusta eläkemaksueurosta suuret ikäluokat saavat n. 4 euroa eläkettä, kun esimerkiksi 80-luvulla syntynyt tullee saamaan jokaista eläke-euroa kohden n. 0,5 euroa eläkettä.
Jos Suomessa haluttaisiin korvata nykyinen eläkejärjestelmä videoiden kuvaamalla henkilökohtaisella eläkejärjestelmällä, olisi meillä käytännössä suurin osa suuresta ikäluokasta täysin eläkkeiden ulkopuolella, tai eläke olisi todella alhainen, selvästi alle toimeentulotuen tason.
Suomi on myös yksi ainoita maita, joissa työeläkkeet on rahastoitu, jolla puskuria on kerrytetty. Videoilla esitetty summa eläkesummien vastuista on siinä mielessä koomisen väärä, että samalla oletuksella eläkkeiden maksusta pitäisi myös olettaa eläkerahoitus, jolloin yhdistettynä rahastoituihin eläkkeisiin velvoitteet pystytään hoitamaan.
Suurin yksittäinen epäkohta järjestelmässä on jo nyt kuopatut lisäeläkepotit, joilla erittäin kovapalkkaiset yksilöt pystyivät nostamaan eläkemääränsä täysin suhteettomaksi, jonka maksun hoitaa nykyinen työssä käyvä eläkemaksujen maksaja.
Nopein ja erittäin hyvin vaikuttava eläkkeitä tasaava toimenpide olisi lisätä eläkkeisiin vastaavan kaltainen leikkuri kuin ansiosidonnaisessa, jolla sekä eläkemenoja että alimpia eläkkeitä voitaisiin tasata ilman lisärahoitusta.