Osaisko joku ohjeistaa oikealle polulle? Lähinnä, että mitä laitteita tilailla. Sähkäri saa hoitaa asennukset. Itse saan kyllä selville sitten ne kytkettyjen laitteiden ohjaukset. Jostain syystä nämä sähköverkkoon liittyvät asiat menevät multa aivan yli hilseen.
Mulla on homeassistant NUC:lla ja siihen liitettynä lähinnä zigbee laitteita, pääasiassa älylamppuja.
Kun edullinen sähkösoppari loppuu vuoden lopussa, niin olisi kiinnostusta tietää melko reaaliaikaisesti, esim. seuraavat asiat:
- Mikä on omakotitalon kulutus?
- Mikä on autokatoksen kulutus (katoksessa lämmin varasto, lämpenee sähköpatterilla ja työtila/vierashuone, jonne tulee ILP)
- Yksittäisten laitteiden kulutus, kuten jääkaappi, pakastin, pesukone, kuivausrumpu jne
Mulla on muutama käyttämätön älypistorasia, jossa kulutusmittausominasuudet, taisivat olla TP linkkejä. Ne aattelin laittaa pariin olohuoneen pistorasiaan mittaamaan kotiteatterilaitteiden yhteiskulutusta. Talon ILP saa virtansa ulkopistorasiasta. Voiko siihen rasiaan lattaa jonkun Shellyn mittaamaan ILP:n kulutusta? Ulkoporeallaskin löytyy, mutta sitä ei raaski näillä sähkönhinnoilla pitää päällä tänä talvena. Sillekin tietty voisi samassa rytäkässä asennella jonkun laitteen mittaamaan kulutusta, jos löytyy jotain melko halpoja, joita voi ulkorasioihin kytkeä. Sekin saa virtansa ulkopistorasiasta, kun altaan lämmitin oli niin pienitehoinen.
Jos rahat riittää, niin asennutan aurinkopaneelit katolle ens vuoden aikana.
Eniten kiinnostaa tuo energiamittaus, ei niinkään se, että saisi välttämättä älykästä ohjausta. Toki noissa pistorasioiden sisään kytkettävissä Shellyissä ilmeisesti on samassa paketissa ominaisuus, että niitä pystyy kytkemään tai ajastamaan etänä päälle ja pois?
Shellyt on vissiin kaikkein kustannustehokkaita laitteita? Mitä versioita pitäisi laittaa esim. noihin pistorasioihin, missä on nuo jääkaapit ja pesukoneet?
Entäs sitten nuo rakennusten kokonaiskulutusten mittaukset? Tästä vaan lukenut tässä ketjussa, että Shellyjä ilmeisesti voisi käyttää, mutta niitä varten tarvisi ylimääräisiä releitä. Mitä käytännössä tarkoittaa? Siis mikä rele pitäisi kytkeä avuksi? Painotan, että olen ihan idiootti näissä sähköverkkoihin ja kytkentöihin liittyvissä asioissa.
Itselle on tulossa autokatokseen sähköauton latauslaite ja sille 3-vaiheinen Carlo Gavazzi Powerboosteri kuormanhallintaa varten. Saako tuosta boosterista jotain kautta tietoa Home Assistanttiin? Senhän kaiketi pitäisi mitata kiinteistön kokonaiskulutusta.
Ja sitten tietty, että mihin noita Shellyjä lykätään? Tuleeko ne (Shelly Em:t?) tuonne ulkona olevaan kaappiin, missä on kiinteistön sähkömittari ja siitä tietysti haarautuu sähköt katokselle ja asuinrakennukselle? Katoksen sulaketaulu on siinä ulkona olevassa kaapissa ja talon sulaketaulu tietty sisällä teknisessä tilassa.
Talo rakennettu 2013, eli sähköjärjestelmät on nykyaikaiset. Talo lämpenee ILP:llä ja isona apuna on IV-koneen lämmöntakaisinotto. Varaava takka myös löytyy ja sitä joutuu myös opetella käyttämään tulevana talvena. Lattialämpöjä on oikeastaan pidettty päällä vaan kylppäri/kodinhoitohuoneessa, muissa huoneissa aikaisemmin halvalla sähköllä vain kovimmilla pakkasilla pidetty lattialämpöjä päällä. Siksi lattialämpöihin ei ole tarkoitus panostaa oikeastaan ollenkaan. Kylppärin termostaatitksi vaihtuu Ebecon WiFi termari.
Yksittäisille laitteille varmaan kaikkein helpointa olisi asennella älypistorasioita, mutta ne on yleensä niin bulkkeja ja vie liikaa tilaa esim. jääkaappi/pakastimen yläkaapista, jotka aivan täyteen ahdettu tavaraa, niin mieluummin älyä sinne pistorasian sisäpuolelle.
Jossain vaiheessa 3-4 vuotta sitten olin kiinnostunut “tyhmien” valokatkaisimien muuttamisesta älykkäiksi noilla shellyillä, mutta silloin aikanaan ne ilmeisesti vaativat jotain Neutral kaapelia tms. joita ei näissä nykyaikaisissa taloissa ilmeisesti käytetä niihin. Onko tilanne muuttunut, eli saako niitä Shellyjä toimimaan nykyään noissa valokatkaisimissa ilman Neutral kaapelia (onko se sitten Nolla kaapeli vai mikä lie)?
Kiitoksia avusta etukäteen!