Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Live: io-techin Tekniikkapodcast tänään perjantaina noin klo 15:05 alkaen. Keskustellaan viikon mielenkiintoisimmista tietotekniikka- ja mobiiliaiheista. Suora lähetys YouTubessa. Tule mukaan katselemaan ja keskustelemaan! Linkki lähetykseen >>
Pointtini on se, että asiassa Suomea kokeneemmat valtiot testaavat sairaaloiden pedeissä olevia, koska huomasivat että mokia tuli, tartunnan saaneet olivat jo sairaalassa tartuttamassa hoitohenkilöstöä. Pienenkin epidemian kustannukset ovat niin isot, ettei taloudellisia syitä testaamattomuuten ole.
Jollain perusteella Suomessa ollaan sitä mieltä, ettei pedeissä voi olla COVID-19 tapauksia, vaikka muualla niitä löydetään. Toivotaan että niin on, mutta olemassa oleva data viittaa että todennäköisyys päinvastaiseen tilanteesen on iso.
Tämä ei ole paniikki, ei maailmanloppu, ei ölämölö muuttaa THL:n käsitystä, vain huomio siitä että THL/WHO linja on osoitettu toimimattomaksi maailmalla., useassa valtiossa. Asiantuntijoita sielläkin ja julkisesti muuttivat linjaansa, koska päämääränä on estää epidemia eikä puolustella jotain periaatetta tai suojautua WHO:n taakse (ihan hyvä pulkka sekin, mutta taski ei ole helppo).
Miten se pelastaa jos olet tekemisissä oireisen henkilön kanssa?Noroviruksessa pelastaa lyhyt itämisaika (23h) vaikka R-luku onkin isompi.
Miten se pelastaa jos olet tekemisissä oireisen henkilön kanssa?
Pointti maailmalla on se, että kukaan ei tiedä missä altistuneita on.Suomessa tuon leviäminen rajoittuu jo aika paljon sillä että täällä pestään käsiä tottuneesti flunssa ja norokaudella toisinkuin nyt vaikka tuolla Italiassa tai Etelä-Koreassa. Loppujen lopuksi aikamoisia banaanivaltioita ihan perushygienian osaltakin.
Muistakaa että tuolle Suomen koronatapaukselle altistuneita oli kuitenkin yli 20 joista moni aivan lähikontakteissa ja kukaan ei tautia saanut. Olen itse ollut tänä talvena toistuvasti tekemisissä monen influenssa, entero ja norotapauksen kanssa jotka tarttuvuudeltaan samaa luokkaa tuon kanssa enkä ole mitään noista saanut vaikka varmasti pärskeille ja roiskeillekkin altistunut.
Suomessa tuon leviäminen rajoittuu jo aika paljon sillä että täällä pestään käsiä tottuneesti flunssa ja norokaudella toisinkuin nyt vaikka tuolla Italiassa tai Etelä-Koreassa. Loppujen lopuksi aikamoisia banaanivaltioita ihan perushygienian osaltakin.
Muistakaa että tuolle Suomen koronatapaukselle altistuneita oli kuitenkin yli 20 joista moni aivan lähikontakteissa ja kukaan ei tautia saanut. Olen itse ollut tänä talvena toistuvasti tekemisissä monen influenssa, entero ja norotapauksen kanssa jotka tarttuvuudeltaan samaa luokkaa tuon kanssa enkä ole mitään noista saanut vaikka varmasti pärskeille ja roiskeillekkin altistunut.
Noinhan se menee muidenkin tautien kanssa ja hyvin vähän asialle voidaan. Sairaaloissa voisivat testata kyllä keuhkokuumepotilaat.Pointti maailmalla on se, että kukaan ei tiedä missä altistuneita on.
Osa ei saa oireita ollenkaan (esim, Italia, Taiwan) ja starttaavat tartuntaketjun, josta sitten hemmot ajautuu jonnekin sairaalan petiin ilman mitään COVID-19 taustaan viittaavaa historiaa. Siinä sitten seurataan WHO suosituksia eikä testata...
Kuinka hyvin olet vilkaissut maailmalla tapahtuneet sisäiset tartunnat?Mihin se Suomen ensimmäinen case nyt koko ajan unohtuu "koska ollaan sitä mieltä että ei täällä voi olla tartuntaa"? Eikö Suomi ollut ensimmäisten maiden joukossa Kiinan ulkopuolella, joissa oli todettu tartunta.
Tässä ihan hyvä artikkeli Suomen ekasta tapauksesta: Inarilaislääkäri sai kimppuunsa äkäisen joukon – HS selvitti, mitä terveydenhoidon kulisseissa tapahtui, kun koronavirus tuli Suomeen
"YLIREAGOINTI ja alireagointi – THL:n johtava asiantuntija Sane on pohtinut niihin sortumisen riskiä silloin, kun kansainvälinen terveysuhka vyöryy päälle.
”Niihin helposti sortuu, kun tilanne liikkuu nopeasti ja tulee paljon tietoa, josta osa on väärää tietoa ja huhuja.”
Informaatiosotkussa Sane yritti pitää pään kylmänä ja perustaa riskiarvion rauhalliseen analyysiin.
Uusia koronaepäilyjä ei ole toistaiseksi tullut Lapin sairaanhoitopiirin tietoon, eikä yksittäisistä epäilyistä tiedotettaisikaan."
E-koreassa on virus levinnyt kanssa sen verran hyvin joka puolelle ettei ole mitään tehtävissä.
South Korea raises disease alert level to ‘highest’ as virus cases surge
South Korea’s main outbreak can be largely traced to a religious group in Daegu, the nation’s fourth-largest city.www.scmp.com
Kuinka hyvin olet vilkaissut maailmalla tapahtuneet sisäiset tartunnat?
Niihinhän minä viittaan, en tuohon Suomen yhteen.
Sinun lähteenä on perustapaus Suomessa, Wuhan yhteydellä, mutta kun tuo Kiina/Wuhan yhteys on nyt merkityksetön.
Sitä ei enään ole kentällä oleellisesti.
Kuinka varmistat sen, että Suomen sairaalapedeissä ei ole COVID-19 tapauksia,?
Muualla on käynyt niin, että näitä on jo sairaaloissa sisällä ilman että asiaa on huomattu.
Ja, hei älä viitsi heittää noita yliali-reagointi juttuja.
Kysymyksessä minun mielipiteiden suunnalta on ihan normaali tilanne, jossa asiantuntijat lähestyvät asiaa eri tavoin.
A) ei tee mitään ja odottaa.
B) tekee hommia, löytää tapauksia, muuttaa käytäntöjä ja löytää näytepopulaatiosta (sairaaloiden pedit) lisää ja raportoi asiasta.
Siinä lyhyesti äksönit, kumpaanko polkuun sinä luotat?
Mallia tähän ongelmaan kannattaa ottaa myös asiantuntijoilta Singapore/HK/Taiwan suunnalta.
Hetkinen, väitätkö, että THL:n koulutetut ja vuosia tähän aiheeseen perehtyneet tutkijat ja lääkärit ymmärtävät aihetta paremmin kuin satunnainen iotech:iin omaan maailmankuvaansa sopivia Twitter-linkkejä postaava jonne????
Ei osaa sillä kyselin joku päivä sitten samaa. Mikäli kittejä on saatavana rajoitettu määrä niin on täysin ymmärrettävää että niitä halutaan käyttää harkiten.Osaako joku sanoa, että paljonko suomella on noita testikittejä käytettävissä, mikä on kitin hinta, missä/kuka niitä valmistaa ja onko tuotantokapasiteettia mahdollista nostaa?
Jos mielestäsi joku argumentti on huono tai väärin, niin sitten vaan vastaargumenttia tai kommenttia.Eiköhän se oma kanta ole tullut jo selväksi. Huomaan myös että oma tietämyksesi taso ja argumentit asioista on vähän huteraa oikomista ja voitit. En jaksa väitellä. Palataan kun tilanme on Suomessa sitten se "voi voi". Ps. Vaimo käski sanoa että kannattaa ehdottomasri hakea lääkikseen kun on homma noin hyvin hanskassa...se oli sarkasmia, kum en tiedä ymmärsitkö.
Ei osaa sillä kyselin joku päivä sitten samaa. Mikäli kittejä on saatavana rajoitettu määrä niin on täysin ymmärrettävää että niitä halutaan käyttää harkiten.
Eli tämä ei vaadi mitään materiaaleja tai muuta mitä ei suomen sisäisesti valmisteta?Suomessa korona todetaan PCR:llä hengitystie-eritenäytteestä, kuten monta kertaa todettu täällä. Eritenäyte pystyttäneen ottamaan jokaiselta Suomalaiselta. Aika lienee se ongelma.
Eli tämä ei vaadi mitään materiaaleja tai muuta mitä ei suomen sisäisesti valmisteta?
X+Y+Z+..... jne yhdessä tietävät enemmän/tarkemmin/nopeammin kuin THL
Heh joo, ollapa reppua, purkkeja ja mökkiä. No okei, purkkeja on täällä kerrostalomurjussa pariksi viikoksi, ja se siitä. Ainakin muutaman päivän ajattelin pitää taukoa, mutta tuskin maltan kauaa kun uteliaisuus jo voittaa taas.Joo just, nyt kun tauti tuli Eurooppaan niin "minäpä tästä rennosti takavasemmalle".
Siellä on jo selviytymisreppu pakattu ja purkkijemmat viritelty mökin alapohjaan.
The common flu virus will infect millions across the globe. It can be easily spread and will especially strike the young and the elderly. But this is not what has been described as the Wuhan virus. The common flu is far deadlier.
Oikeasti, mikä tämä koronavirus psykoosi oikein on? Yleensä psykoosuin ajautuu vain tavallinen kansa ja tottakai WHO, jonka tehtävä on huutaa paniikkia, mutta tämän kanssa on kyllä psykoosit lähteneet ihan käsistä.The common flu does not grab the headlines. But attach a foreign name to a virus – such as Ebola, Zika and Wuhan – and then the headlines flow.
Itävalta sulkee junaliikenteen Italiasta.
No varmaan vaikutusta sillä että lähtö teoriat tuosta wuhanin koronaviruksesta olivat se että siirtynyt eläimestä ihmiseen ja tämänkaltaiset taudit yleensä sisältävät riskin kovalle kuolleisuudelle kuten ebola ja leviämisestä ja tartuntatavasta ei tiedetä mitään.5 Million Cases Worldwide, 650,000 Deaths Annually: The Seasonal Flu Virus is a "Serious Concern", But the Wuhan Coronavirus Grabs the Headlines - Global Research
First published on January 27, 2020, this article is of relevance to an understanding of recent developments including the so-called Second Wave. The similarity of the symptoms of Covid-19 and seasonal influenza was known and documented from the very outset, reported in numerous peer reviewed...www.globalresearch.ca
Oikeasti, mikä tämä koronavirus psykoosi oikein on? Yleensä psykoosin ajautuu vain tavallinen kansa ja tottakai WHO jonka tehtävä on huutaa paniikkia, mutta tämän kanssa on kyllä psykoosit lähteneet ihan käsistä.
Jos tuota virusta ei olisi koskaan ikään kuin havaittu, koko homma olisi mennyt ohi että oli hieman normaalia enemmän flunssaa porukalla. Nyt koko pallo on ajautunut joukkopsykoosiin missä faktoilla ja tilastoilla ei ole mitään merkitystä vaan huudetaan rajoja kiinni niin että vaikuttaa jo talouden kehitykseen. Ihan sairasta menoa, onko näissä paniikeissa yksinkertaisesti kyseessä internet ja sen edesauttava vaikutus joukkopsykoosiin?
Miten sitten varaudun? Hieman samalla tavalla kuin kovempaan kausiflunssakauteen (vrt.2009), mutta tavallista tarkemmin: parempi hygienia, vähennetty liikkuminen riskipaikoissa ja omasta perusterveydestä vielä tarkempaa huolta pitäminen. Olen kuitenkin sen verran vanha, että alan olla kasvavaa riskiä, ja jo pelkä ajatus jostain 2 viikon vakavasta sairastelusta (oli se sitten kotona tai sairaalassa) motivoi kyllä kummasti varautumaan paremmin. Toki varma ei voi olla, ja jos epidemia leviää laajalle, niin tuskinpa omat varautumiset kovin suurelti vaikuttavat.
Olisi kiva ehtiä seuraamaan aihetta vielä enemmänkin, kun tämä on niin monella tapaa opettavaista, mutta itse ainakin taidan siirtyä nyt muiden kiireiden takia takavasemmalle ja toivotan hyvää terveyttä kaikille tämän säikeen seuraajille.
Paljonko Suomessa on kapasiteettia tehdä PCR-testejä, vaikka nyt normaalina virkatyönä tai sitten tehostetusti 24/7, 3-vuorotyönä?Vaatii siis muutakin, eikä itsellä ole mitään käryä miten paljon on varastoja ajella näytteitä. Veikkaus että ei jokaiselle (varsinkin jos tilanne joka paikassa paha) ja lisäksi se aika tekijänä.
Epätodennäköinen? WHO:n yksi prinsiipeistä on evaluoida tiedoksianto ottaen huomioon kokonaisvaltaisen terveyden globaalilla tasolla. Siinä yhtälössä yksilön toimet tai kohtalo painaa hyvin vähän, ja on pikemminkin jokaisessa skenaariossa niin päin, että on yleiselle järjestykselle hyväksi ettei kaikki tieto ole jokaisen käytettävissä. Näin ollen näkisin jopa WHO:n velvollisuudeksi pitää taudin riskit piilossa kunnes ne ovat suoraan näkyviä. Mitä alemmas hierarkiassa mennään, sitä enemmän korostuu yksilön vastuu. Siitä syystä paikallishallintojenkin toimet ovat huomattavasti radikaalimpia kuin mitä WHO olisi edes voinut suositella.Tai epätodennäköinen vaihtoehto B, tästä tiedetään jotain mitä ei ole kerrottu julkisuuteen paniikin välttämiseksi.
Itsekin riskiryhmään kuuluvana muistutan Suomen upeasta mahdollisuudesta häipyä mökille muutamaksi viikoksi, jos elämäntilanne sen sallii.
Itse en pääse tekemään mökki-evakkoa, mutta se on uniikki elämänpolku, joka on erityisesti Suomessa tarjolla.
Oma epäluulo THL:a kohtaan lähtee pienistä havainnoista, että numerotaitoisuus ei välttämättä ole siellä mitenkään liian hyvällä tolalla. Matematiikka ei kuitenkaan ole lääkärien ydinosaamisaluetta vaikka sitä kuuluukin koulutukseen. Epidemian leviämisen mallintaminen taas on enemmän matematiikkaa kuin lääketiedettä.Onhan se toki muotia haukkua THL tai muita viranomaisia ja johonkin painetta pitää purkaa. Nehän on vain jotain virkamiehiä.. ja WHO itse pääpiru on vielä Kiinan taskussa. Sen kummemmin perustelematta... Melkoista menoa välillä
Tämä on METAa. Jos ei kiinnosta, älä klikkaa spoileria auki.
Itse väitän, että on useampi positio:
1) THL tietää parhaiten, muut ovat väärässä (koska heillä ei ole titteliä/positiota/kokemusta mitä THL:llä on)
2) Joku X tietää paremmin kuin THL (tässä X voi sitten olla mitä vain, esim. WHO/CDC/joku epidemologi/kasa lääkäreitä/io-tech postaaja/jne)
3) X+Y+Z+..... jne yhdessä tietävät enemmän/tarkemmin/nopeammin kuin THL (ja tästä on näyttöä monessa THL:n kohdalla tapahtuneessa infektioepidemiassa ja se on laajemmin totta asiantuntijapäätöksenteossa, kuten Philip E. Tetlockin tutkimukset osoittavat)
Itse uskon probabilistisesti eniten vaihtoehtoon 3. Se klassinen "miljoona silmäparia", myös kouluttamattomia ovat usein nopeampia/vähemmän väärässä/suuremmalla varmuudella.
Tästä on itse asiassa iso otos (Good Judgment project) ja Tetlockin koko seminaalinen ennustamistarkkuuen analyysi eksperteistä, joka on ennustamistutkimuksen klassikko (ja vielä löydöksiltään kumoamaton).
Eli jopa 10 hyvin kalibroitunutta maallikkoa on usein tarkemmin oikeassa/suuremmalla varmuudella/nopeammin kuin jouklko alan asiantuntijoita etenkin ennustusten suhteen (tarkistettavat faktat sitten erikseen).
Tämän takia (itseki yhden alueen asiantuntijana, takana reilusti yli 10 000 intentionaalisesti, progressiivisesti vaikeutuvaa harjoitustuntia) en usko asiantuntijoiden virheettömyyteen, ylivertaisuuteen tai yksinkertaiseen vastakkainasetteluun, että joko asiantuntija on oikeassa tai sitten joku toinen yksittäinen taho X on.
Sen takia tätä keskustelu ja kaivamista käydään, jotta voisi kalibroitua tarkemmaksi JA koska useampi silmäpari (kunhan ne eivät ole systeemisesti samaan suuntaan vinoutuneita) näkee paremmin.
Lähde: See the future sooner with Superforecasting | Good Judgment
Lähde: Expert Political Judgment: How Good Is It? How Can We Know? - New Edition - Kindle edition by Philip E. Tetlock. Politics & Social Sciences Kindle eBooks @ Amazon.com.
Lähde3: From discipline-centered rivalries to solution-centered science: Producing better probability estimates for policy makers. - PubMed - NCBI
Takaisin itse aiheeseen:
Omia kriteerejä on alkanut täyttyä epidemian huomioimiseksi käytännön tasolla:
- Endeemisten paikallisepidemioiden todennäköisyys Manner-Kiinan ulkopuolella näyttää päivä päivältä todennäköisemmältä (Iran, Italia, Japani, Etelä-Korea) (eli leviääkö epidemia laajemmalla, myös Länsi-Euroopassa)
- Manner-Kiinan maat ovat osoittaneet toimillaan, että epidemian pysäyttäminen on erittäin hankalaa (vain epidemologian eston kultamitalimaa Singapore on toistaiseksi saanut epidemian kasvun kasvun pysäytettyä, mutta sen maan toimet ja osaaminen ovat täysin eri luokkaa kuin muualla)
- Tautiin on todistetettavasti kuollut nyt myös perusterveitä 30-40-vuotiaita, jotka ovat saaneet ensiluokkaista hoitoa (mm. kuolleet kiinalaiset lääkärit), vaikkakin luku on vielä pieni
- Vakavasti ja kriittisesti sairaiden määrä Manner-Kiinan ulkopuolella jatkaa nousuaan (tässä on sitten kyse tehohoidon riittävyydestä)
- Suomen ilmoitettu tehohoitopaikkojen määrä ei hyvin todennäköisesti riitä, mikäli epidemia leviää laajalle esim. pk-seudulle
- Taudin omakohtaisen vakavuuden tasoa ei pysty ennalta arvioimaan (kohorttiluokat kertovat jotain, mutta eivät kovin varmalla todennäköisyydellä, myös perusterveitä nuorempia on joutunut vakavaan/kriittiseen hoitoon)
- Suuri osa maista on osoittanut, että eivät tee edes lähtö- tai saapumis- perustarkastuksia suurelle osalle riskimatkaajia (esim. 2vko karanteenista vapautuneet, jotka ovat mahdollisen/osoitetun oireettoman itämisaikaikkunan sisällä), eivätkä edes suosita heille itsekaranteenia (näitä mm. Kanada, USA, Japani, Etelä Korea, Hollanti, UK, jne). Vain suoraan riskeimmältä alueelta tulevat (Wuhan/Hubei) on käsitelty erityiskäsittelyssä. Ainoa poikkeusmaa on käsittääkseni Israel, jossa turva- ja karanteenitoimet ovat poikkeuksellisia, kaikille riskitilanteissa/-maissa olleille.
- Siinä vaiheessa kun ihmisiä alkaa ilmaantumaan teho-osastolle hoidon tarpeessa laajemmin, niin virusepidemia on pyörinyt populaatiossa todennäköisesti jo 3-5 viikkoa. Ja siinä vaiheessa kontaktiseuranta ja yksittäiskaranteenit alkavat olla teholtaan aika vähäisiä, ellei kyse ole parista tapauksesta harvaan asutuilla alueilla ja vähäisillä kontakteilla.
Eli, koska on enemmän kuin häviävän todennäköisestä, että epidemia voi levitä myös Suomeen (nyt. esim Euroopasta, missä ei mitään rajoituksia matkustamisessa, eikä mitään syndromista tarkkailua), ja koska terveydenhuolto-/maahntulo-tarkistuksia ei olla muutettu (ja tuskin muutetaankaan heti), jää varautuminen yksilölle.
Miten sitten varaudun? Hieman samalla tavalla kuin kovempaan kausiflunssakauteen (vrt.2009), mutta tavallista tarkemmin: parempi hygienia, vähennetty liikkuminen riskipaikoissa ja omasta perusterveydestä vielä tarkempaa huolta pitäminen. Olen kuitenkin sen verran vanha, että alan olla kasvavaa riskiä, ja jo pelkä ajatus jostain 2 viikon vakavasta sairastelusta (oli se sitten kotona tai sairaalassa) motivoi kyllä kummasti varautumaan paremmin. Toki varma ei voi olla, ja jos epidemia leviää laajalle, niin tuskinpa omat varautumiset kovin suurelti vaikuttavat.
Olisi kiva ehtiä seuraamaan aihetta vielä enemmänkin, kun tämä on niin monella tapaa opettavaista, mutta itse ainakin taidan siirtyä nyt muiden kiireiden takia takavasemmalle ja toivotan hyvää terveyttä kaikille tämän säikeen seuraajille.
Mutta millainen se maski pitäisi olla? Katselin kauppojen valikoimaa (myyty loppuun), ilmeisesti kaikki ostaa FFP3 maskeja, koska se on "tehokkain"... Niissä on aina tuo venttiili, joka päästää bakteerit ulos. Joten tuollaisen maskin käyttäjä saastuttaa sitten kaikki muut? Ja ilmeisesti maski ei kuitenkaan auta muuten kuin sen suhteen, että silloin ei vahingossa kosketa suuta/nenää. Joten onko se sittenkin ihan sama minkä maskin naaman eteen laittaa?Yhtenä esimerkkinä, en voi ymmärtää miksi THL teilasi maskien käyttämisen. Ei se tietenkään suojaa ketään varmasti mutta siitä on näyttöä, että maskien käyttö pienentää tartuntatodennäköisyyttä. Miten tämä ei olisi hyödyllistä?
Jos tämä maailmanlaajuiseksi pandemiaksi yltyy, niin vaikka Suomi sulkisi kaikki rajat totaalisesti niin silti riski sen leviämisestä olisi olemassa.
Vaikka kaikenlaiset varotoimenpiteet niin kartoitukset, testaukset, suojautuminen kuin liikkumisen rajoittaminen auttavat varmasti leviämisessä tai siis sen ehkäisyssä, karu tosiasia on että niitä ei kustannussyistä tehdä ennenkö se on välttämätöntä. Suomessa jokainen testaus maksaa varmasti yli 100€+, karanteenipäivä 500€+ ja matkustuskiellot/rajoitukset/kartoitukset sitten tuhansista euroista päivä ylöspäin ilman ylärajaa.
Jos pelkästään Hki-vantaan lentoaseman läpi lappaa päivässä se 60 000 matkustajaa, niin pelkästään näiden seulonnan ja esimerkiksi 1% testaus/karanteeniin ohjaus tulosten odottamisen ajaksi on todella raskas ja kallis prosessi. Päälle vielä muut lentoasemat, satamat ja vaikka juna-asemat joilla saataisiin kutakuinkin 80% kattavuus matkailijoihin niin maksaisi miljoonia euroja päivässä. Ja tämä on pieni kulu verrattuna siihen jos matkustusta, liikennettä ja ennenkaikkea rahtiliikennettä aletaan rajoittamaan.
Yleisellä tasolla nuo kaikki Suomessa myytävät hengityssuojaimet on suunniteltu suojaamaan käyttäjää ulkopuolisilta haitoilta. Jostain apteekista(?) saattaa saada jotain sellaisia malleja jotka estävät myös tehokkaasti bakteerien leviämisen maskin käyttäjältä ympäristöön mutta epäilen vähän tätäkin. Edes se intin legendaarinen nasse ei estä bakteerien leviämistä ympäristöön koska kuten noissa paperisuodattimissa, siinä on suora venttiili uloshengitykselle.
Vaikka siinä paperisuodattimessa ei sitä venttiiliä olisi, niin sen toimintaperiaate perustuu ali/ylipaineeseen ja hyvin paljon ilmaa poistuu maskin reunoilta suodattamattomana uloshengittäessä, aivastuksesta puhumattakaan.
Missä vaiheessa muuten aiotte ottaa maskit käyttöön? Itselläni on muutamia varastossa, ja ajattelin aloittaa käytön siinä vaiheessa kun Suomessa alkaa tapauksia ilmetä enemmän kuin parin hassun kiinalaisen verran. Toki kannattaisi varmaan aloittaa vaikka heti, mutta ei jaksa ja pitää säästää niitä.
Toisaalta mulla on nyt elämäntilanne sellainen, että eipä paljon tarvitse ihmisten ilmoilla sitten liikkuakaan kun tilanne on päällä.
Kyllähän sä ymmärrät, että kontaminoitunut maski ei ole mikään sateenvarjo, minkä voi ripustaa oven naulaan aina kotiin tullessa. Tosin, jos sulla on saunassa sokerilta vielä tilaa, kai tekstiilimaskeja voi lämmittämällä steriloida vaihtelevalla menestyksellä uudelleenkäyttöä varten.
Enhän mä mitään uudelleenkäytöstä kai puhunut sinänsä?Kyllähän sä ymmärrät, että kontaminoitunut maski ei ole mikään sateenvarjo, minkä voi ripustaa oven naulaan aina kotiin tullessa. Tosin, jos sulla on saunassa sokerilta vielä tilaa, kai tekstiilimaskeja voi lämmittämällä steriloida vaihtelevalla menestyksellä uudelleenkäyttöä varten.
Itävalta sulkee junaliikenteen Italiasta.
5 Million Cases Worldwide, 650,000 Deaths Annually: The Seasonal Flu Virus is a "Serious Concern", But the Wuhan Coronavirus Grabs the Headlines - Global Research
First published on January 27, 2020, this article is of relevance to an understanding of recent developments including the so-called Second Wave. The similarity of the symptoms of Covid-19 and seasonal influenza was known and documented from the very outset, reported in numerous peer reviewed...www.globalresearch.ca
Oikeasti, mikä tämä koronavirus psykoosi oikein on? Yleensä psykoosuin ajautuu vain tavallinen kansa ja tottakai WHO, jonka tehtävä on huutaa paniikkia, mutta tämän kanssa on kyllä psykoosit lähteneet ihan käsistä.
Jos tuota virusta ei olisi koskaan tunnistettu, koko homma olisi mennyt ohi että oli hieman normaalia enemmän flunssaa porukalla. Nyt koko pallo on ajautunut joukkopsykoosiin missä faktoilla ja tilastoilla ei ole mitään merkitystä vaan huudetaan rajoja kiinni niin että vaikuttaa jo talouden kehitykseen. Ihan sairasta menoa, onko näissä paniikeissa yksinkertaisesti kyseessä internet ja sen edesauttava vaikutus joukkopsykoosiin?
Tulokset perustuvat 41 keskimäärin 49-vuotiaan koronavirus 2019-nCoV -tartunnan saaneen tutkimuksiin, ja niiden perusteella potilaista 98 prosentilla nousee kuume, 76 prosentilla on yskää ja 44 prosentilla lihassärkyä ja uupumusta.
Hieman harvinaisempia oireita ovat limaisuus (28 %), päänsärky (8 %), veriyskä (5 %) ja ripuli (3 %). Hengenahdistusta oli 55 prosentilla, lymfosytopeniaa eli veren imusolujen niukkuutta 63 prosentilla ja akuutti hengitysvaikeusoireyhtymä 29 prosentilla. Kaikilla potilailla oli myös keuhkokuume ja kuusi potilasta menehtyi tartuntaan.
Potilaista kolmannes tarvitsi tehohoitoa, ja näillä potilailla oli veressään muita enemmän tulehduksellisia sytokiineja. Noin kolmanneksella potilaista oli ennestään jokin muu sairaus kuten diabetes, korkea verenpaine tai sydän- ja verisuonitauti.
Yleisellä tasolla nuo kaikki Suomessa myytävät hengityssuojaimet on suunniteltu suojaamaan käyttäjää ulkopuolisilta haitoilta. Jostain apteekista(?) saattaa saada jotain sellaisia malleja jotka estävät myös tehokkaasti bakteerien leviämisen maskin käyttäjältä ympäristöön mutta epäilen vähän tätäkin. Edes se intin legendaarinen nasse ei estä bakteerien leviämistä ympäristöön koska kuten noissa paperisuodattimissa, siinä on suora venttiili uloshengitykselle.
Vaikka siinä paperisuodattimessa ei sitä venttiiliä olisi, niin sen toimintaperiaate perustuu ali/ylipaineeseen ja hyvin paljon ilmaa poistuu maskin reunoilta suodattamattomana uloshengittäessä, aivastuksesta puhumattakaan.
Sen haulikkoseulan määrittelyyn varmaankin kannattaa kysyä apua asiantuntijoita Aasiasta.Eilen negatiivinen voi huomenna olla positiivinen. On ihan nollainformaatiota se, että sairastuneita ei löytynyt jollain haulikkoseulalla.