Suomalaisopiskelija pakeni koronaviruksen eristämästä kaupungista viimeisellä junavuorolla – Valtteri Nättiaho kertoo ainutlaatuisesta pakomatkastaan Kiinassa
Kiinassa koronavirus on pysäyttänyt Wuhanin lisäksi toisen miljoonakaupungin, viereisen Huanggangin. Sairastumista ei voi olla ajattelematta, kertoo suomalainen vaihto-opiskelija Valtteri Nättiaho. Kajaanissa asuva wuhanilainen Dai Yu puolestaan sanoo, että sars on kiinalaisilla tuoreessa muistissa: "Ihmiset tietävät, miten pahaksi epidemia voi mennä."
23.1.2020 19.47 – PÄIVITETTY 23.1.2020 20.41
Valtteri Nättiaho vieraili tiistaina Wuhanin Yellow Crane -tornissa. Hän suojautui kasvomaskilla, kuten kaikki muutkin kaupungissa liikkuvat.VALTTERI NÄTTIAHO
Miljoonat ihmiset ovat Kiinassa liikkumiskiellossa koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Yli 11 miljoonan asukkaan Wuhanin kaupungissa suurin osan joukkoliikenteestä keskeytettiin torstaina ja ihmisiä kiellettiin lähtemästä.
Suomalainen vaihto-opiskelija Valtteri Nättiaho, 22, pääsi viime hetkillä ulos eristetystä kaupungista. Lännen Media tavoitti Nättiahon Kiinasta kertomaan ainutlaatuisesta pakomatkastaan.
Viime syyskuusta lähtien Wuhanin Central China Normal -yliopistossa opiskelleen Nättiahon oli alun perinkin tarkoitus jättää kaupunki torstaina, koska lukukausi oli loppunut ennen lauantaina alkavaa kiinalaista uuttavuotta. Matkaliput aamupäivällä lähtevään junaan olivat valmiina.
– Aamulla alkoi tulla viestejä, että kaikki junayhteydet menevät poikki kello kymmeneltä. Tajusimme, että meidän pitää lähteä asemalle heti vaihtamaan lippuja ja olin varma, ettei se enää onnistuisi, kertoo vanhempiensa kanssa liikkeellä ollut Nättiaho puhelimitse.
– Vanhempani tulivat vierailulle huonoimpaan mahdolliseen aikaan.
Nättiaho matkusti metrolla Hankoun raitiotieasemalle, joka on yksi Wuhanin pääasemista. Karanteeniuutisen takia massoittain ihmisiä pyrki lähtemään kaupungista viime hetkillä. Uusivuosi on kiinalaisten kiivain matkustussesonki, joten ruuhkaa olisi ollut muutenkin.
– Metro oli tupaten täynnä, samoin asema. Ihmiset ryntäilivät ehtiäkseen viimeisiin junavuoroihin, Nättiaho kertoo.
Junalippujen vaihto onnistui hänen yllätyksekseen kivuttomasti, vaikka aseman henkilökunta ei Kiinassa yleiseen tapaan puhunut englantia. Nättiaho aloitti kuusituntisen junamatkan Shanghaihin ja saapui sinne iltapäivällä.
Koronavirusepidemiassa on tähän mennessä kuollut 17 ihmistä ja yli 630 ihmistä on sairastunut. Thaimaasta on saatu tieto neljästä tartunnasta. Singapore, Japani, Etelä-Korea, Taiwan ja Yhdysvallat ovat kertoneet yksittäistapauksista.
Virus pysäyttää myös Wuhahin lähellä sijaitsevan Huanggangin miljoonakaupungin.
Aiemmin tuntemattoman viruskannan epäillään ilmaantuneen laittomasti kaupitelluista villieläimistä Wuhanin torilla viime vuoden loppupuolella. Sairauden oireisiin kuuluu yleensä kuume, mahdollisesti myös yskä. Oireiden ilmenemiseen voi mennä jopa kaksi viikkoa tartunnasta.
Ihmiset hamstrasivat ruokaa
Tunnelma Wuhanissa muuttui koronavirusepidemian takia muutamassa päivässä, kertoo tietojärjestelmätieteitä opiskeleva Nättiaho. Ensimmäisen kerran Nättiaho kuuli viruksesta joulukuun viimeisenä päivänä.
– Ensin kaikki ihmiset kaduilla kulkivat kasvomaskit päällä. Viimeisinä päivinä kadut tyhjenivät täysin. Esimerkiksi ostoskeskukset olivat poikkeuksellisesti täysin autioita, hän kertoo.
Nättiahon huomioiden mukaan kauppojen elintarvikehyllyt tyhjenivät, sillä kotona pysyttelevät ihmiset hamstrasivat ruokaa.
Yliopisto lähetti viime päivinä WeChatin kautta opiskelijoille ohjeita, kuinka tilanteessa on toimittava. WeChat on paitsi Kiinassa suosittu sosiaalinen media, myös applikaatio, jonka kautta voi hoitaa arjen asioita, kuten maksamisen.
Ohjeiden mukaan kasvomaskia oli käytettävä koko ajan ja se piti myös vaihtaa säännöllisesti uuteen. Myös Nättiaho alkoi käyttää viimeksi kuluneen viikon aikana maskia jatkuvasti. Maskin käyttö ei ole Nättiahon mukaan Wuhanissa yhtä yleistä kuin saastuneemmissa kaupungeissa.
– Yliopisto neuvoi käytännössä pysymään huoneessa ja olemaan tapaamatta ketään, ellei ollut pakko.
Hotelli mittasi kuumeen
Mahdollista sairastumista ei voi olla tilanteessa ajattelematta, Nättiaho kertoo.
– Ihmisillä on saasteiden takia paljon köhää, ja siksi koko ajan joku yskii jossain. Olen yrittänyt rationalisoida asiaa vertaamalla arvioituja lukuja sairastuneista miljoonakaupungin asukasmäärään. Paikalliset ystäväni ihmettelivät torstai-aamuna, mitä ihmettä vielä teen kaupungissa, hän sanoo.
Kiinan tiukentuneet terveystarkastukset olivat vastassa shanghailaisessa hotellissa, kun henkilökunta mittasi Wuhanista saapuneilta kuumeen korvalämpömittarilla. Nättiaho korostaa, että poikkeustilanteesta huolimatta kiinalaiset ovat olleet ystävällisiä ja avuliaita asemilla ja hotelleissa.
Nättiaho on vanhempineen varannut lennon pois Kiinasta sunnuntaiksi.
– Vähän huolestuttaa, miten pääsemme silloin pois.
Kajaanissa nykyisin asuva Dai Yu seuraa kotikaupunkinsa Wuhanin tapahtumia tiiviisti. Hänen perheensä ja ystävänsä asuvat siellä edelleen.JUHA NEUVONEN
"Kukaan heistä ei onneksi ole saanut tartuntaa"
Sairastumistilannetta seurataan tarkasti myös Suomessa. Wuhanista kotoisin oleva Dai Yu asuu nykyisin Kajaanissa, mutta hänen perheensä, sukulaisensa ja ystävänsä asuvat yhä nyt eristetyssä kiinalaiskaupungissa.
– Kukaan heistä ei onneksi ole saanut tartuntaa. Vanhempani ovat jo eläkkeellä, joten heidän ei tarvitse mennä mihinkään, Dai kertoo Lännen Medialle.
Viranomaiset ovat määränneet, että Wuhanissa liikkuessa täytyy käyttää hengityssuojainta.
– Tämä on mielestäni hyvä asia. Kun soitin vanhemmilleni muutama päivä sitten ja pyysin varautumaan virukseen, he eivät oikein ymmärtäneet, miten vakava tilanne on kyseessä. Joskus vanhempaa sukupolvea on vaikea vakuuttaa tekemään asioita, joten onneksi viranomaiset ovat antaneet määräyksen, Dai Yu sanoo.
Kiinalaiset hengityssuojaintehtaat ovat kutsuneet työntekijöitä lomilta töihin vastatakseen kasvaneeseen kysyntään. Heille on lisäksi tarjottu moninkertaista palkkaa, sillä suojainten kysyntä ylittää tällä hetkellä tarjonnan.
Sars on Kiinassa tuoreessa muistissa
Vuosituhannen alun sars-epidemiassa Kiina salasi viruksen leviämisen pitkään. Nyt maa on ollut avoin sairastuneiden määrästä.
– Koska tällaisesta on kokemusta, viranomaiset tietävät paremmin, mitä tehdä sen kanssa, Dai sanoo.
Lisäksi Dai uskoo ihmisten varautumisen olevan paremmalla tasolla.
– Ihmiset tietävät, miten pahaksi epidemia voi mennä.
Kun sars jylläsi maailmalla, Dai asui vielä Wuhanissa. Hän muistaa epidemian, mutta silloin se ei varsinaisesti koskettanut hänen asuinaluettaan. Hebein provinssissa, jossa Wuhan sijaitsee, sairastui vain kuusi ihmistä.
Intian viranomaisten kuvasta näkyy, miten Intiaan Kiinasta, Hongkong mukaan lukien, saapuvia matkailijoita tarkastetaan Kolkatan lentokentällä viruksen varalta.MINISTRY OF CIVIL AVIATION / HANDOUT
Vaikuttaa Suomenkin matkailuun
Työkseen Dai tekee tiivistä yhteistyötä kiinalaisten yritysten ja matkanjärjestäjien kanssa. Seuraavien vierailijoiden on määrä saapua Suomeen helmikuun puolessavälissä.
– Uskon vierailun toteutuvan. Tilannetta täytyy kuitenkin seurata, hän sanoo.
Turismiin koronavirusepidemia vaikuttaa Dain arvion negatiivisesti. Esimerkiksi joidenkin turistiryhmien matkat ovat jo jäissä.
– Ymmärrän sen hyvin, koska matkailu edistää viruksen leviämistä. Terveys on tärkeämpää kuin turismista huolehtiminen, hän sanoo.
Viruksella voi olla vaikutusta myös Dain omiin matkasuunnitelmiin.
– Olen suunnitellut käyntiä Kiinassa, mutta pitää arvioida, onko nyt hyvä aika mennä.