Koronavirus SARS-CoV-2 ja sen aiheuttama tauti COVID-19 (Yleinen keskustelu)

Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
3 926
Itseasiassa vain murto-osa todennäköisesti päätyy näihin lukemiin koska silloin kun paska osuu Kiinalaisessa yhteiskunnassa kovaa tuulettimeen, niin alkaa salailu ja peittely. Asia johtuu kulttuurista eikä tämä tapaus sitä kulttuuria miksikään muuta. Tästä piirteestä löytyy useita Youtube aihetta käsittelevää videoita jos aihe kiinnostaa.

Kiinalaisessa kulttuurissa on tärkeää näyttää hyvältä, tai ei saa ainakaan näyttää liian paljon huonommalta kuin muut. Jos näyttää liian paljon huonommalta kuin muut, niin on "tulilinjalla" ja voi joutua asian x syntipukiksi tai että asian huonolta näyttäminen estää uralla etenemisen. Tätä on vaikea länkkärin ymmärtää että yhteiskunnassa voisi olla insentiivit niin paljon pielessä, mutta niin vain on.

Edellisen ollessa yhteiskunnan piirre, kaikilla on tarve näyttää hyvältä tai eivät saa ainakaan näyttää liian huonolta, niin tässä tapauksessa esimerkiksi kaikki siis aivan kaikki jotka kuolevat tähän virukseen niin niitä ei diagnosoida tähän virukseen kuolleiksi aina kun mahdollista, jos / kun potilaasta tiedetään että on vanha, kuoli vanhaan ikään, kuoli keuhtokuumeeseen kuoli veriongelmiin, mutta ei tähän virukseen. Tilastoja / lukemia verrataan keskenään provinssi ja sairaalatasolla keskenään. Jos provinssitasolla kuolee liikaa, näyttää huonolta, paikallishallinto näyttää huonolta, jos sairaalassa kuolee tähän virukseen niin ko. sairaalan johtaja näyttää huonolta ja sairaala näyttää huonolta. Tämä piirre leikkaa läpi koko yhteiskunnan eikä tätä piirrettä länsimaalaiset sisäistä, ainoastaan pieni pieni osa voi siitä jotain käsittää.

Lisäksi mainittu testikittien puute voi hyvinkin johtua siitä että ei haluta tilastoihin lisää tähän virukseen sairastuneita, toinen syy voi olla se että se on syy millä potilasta ei tarvitse ottaa sairaalassa vastaan koska ei ole diagnosoitu sairastuneeksi, näillehän sanotaan että mene kotiin, emme voi testata kun kitit on loppu. On toki mahdollista että Kiinan kokoisessa valtiossa nuo testikitit loppuvat, mutta ainakaan negatiivisia testituloksia ei ole julkistettu ts. ei tiedetä paljonko niitä on käytetty... tuntien Kiinalaisen kulttuurin ja maan koon, niin se vain herättää epäilyksiä että ne loppuisivat 15k jälkeen.

Itse tunnen monia kiinalaisia ja myös oma vaimoni on entinen P.R.C kansalainen. Kukaan Kiinalainen jonka kanssa olen jutellut ei luota puolueen ilmoittamiin sairastuneisuus / kuolleisuus lukemiin tähän virukseen liittyen, ainut mikä voi pitää paikkaansa jos sekään on nuo parantuneet lukema. ts. virukseen tosiasiallisesti sairastuneet ovat todennäköisesti paljon suuremmat mitä virallinen lukema, voi olla ilmoitetun monikerta, myös kuolleisuusluvut ovat paljon ilmoitettua suuremmat.

Tässähän oli se video mikä oli twitterissä jossa krematorioon ruumiita vievä kuski näytti että YHDESTÄ sairaalasta haki 8 kpl ruumiita ja yhdeksäs veti viimeisiään ja samaan aikaan vuorokaudessa KOKO kiinassa valtio ilmoittaa että siellä kuolee noin 40 ihmistä vuorokaudessa tähän. Kiinalainen kaverini, joka siis asuu aivan eri provinssissa jossa video oli kuvattu, että henkilö on pidätetty ja että häntä odottaa usean vuoden vankila. Eli paska on osunut kovaa tuulettimeen kun näistä pidätyksistä tehdään julkinen varoittava esimerkki.
Tähän voisi myös lisätä vielä kiinalaisen yhteiskunnan tiukan hierarkisuuden. Ylempänä olevan henkilön toimien ja ohjeiden/määräysten kyseenalaistaminen varsinkin julkisesti ei yleensä johda sen tehneen yksilön kannalta suotuisaan lopputulokseen puhumattakaan noudattamatta jättämisestä, vaikka sille olisikin oikea järjellinen peruste koska tällöin ylempänä oleva voisi näyttää siltä että olisi ohjeistanut väärin.

Koska kaikki yrittävät välttää syntipukiksi tai huonoon valoon joutumista, asioita ja toimia ei kyseenalaisteta ja kaikki poikkeamat varmistetaan (jos uskalletaan edes ilmoittaa poikkeamista ensinkään) aina ylemmältä taholta joka sitten varmistaa taas ylemmältä taholta jos ei uskalla itse linjata.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
453
"Tässähän oli se video mikä oli twitterissä jossa krematorioon ruumiita vievä kuski näytti että YHDESTÄ sairaalasta haki 8 kpl ruumiita ja yhdeksäs veti viimeisiään (video selite oli että puolen päivän kuolleisuusluku, on se sitten puoli päivää siiten 4 tai 12 tuntia) ja samaan aikaan vuorokaudessa KOKO kiinassa valtio ilmoittaa että siellä kuolee noin 40-50 ihmistä vuorokaudessa tähän niin videolla nähty mittakaava ei millään tavalla vastaa maassa vallitsevaa todellisuutta"

Nyt vittu ihan oikeesti. "nyt tässä yks twitter video" saisko tälle vahvistetut lähteet? Vai laitanko kanssa tänne "yhen twitter videon" missä natsit kuun toiselta puolelta levittää koronaa?
Koronavirus 2019-nCoV eli Wuhan-nuha

Vahvistettu lähde? Vahvistetut lähteet yleensä tarvitaan nimettömiin tai muilla tavoin epäselviin lähteisiin. Jos on videotodiste, niin olettaen ettei spekuloida sillä että onko video väärennös, voidaan spekuloida että oliko pusseissa oikeasti ruumiita tai että oliko ruumiit haettu useammasta sairaalasta kuin yhdestä tai sairaalasta useammalta osastolta, mutta jos/kun tuo on yhden sairaalan yksi osasto ja kaikki ruumiit sieltä niin kuolleisuusluvut ovat todellisuudessa maatasolla valtavat.


Tähän voisi myös lisätä vielä kiinalaisen yhteiskunnan tiukan hierarkisuuden. Ylempänä olevan henkilön toimien ja ohjeiden/määräysten kyseenalaistaminen varsinkin julkisesti ei yleensä johda sen tehneen yksilön kannalta suotuisaan lopputulokseen puhumattakaan noudattamatta jättämisestä, vaikka sille olisikin oikea järjellinen peruste koska tällöin ylempänä oleva voisi näyttää siltä että olisi ohjeistanut väärin.

Koska kaikki yrittävät välttää syntipukiksi tai huonoon valoon joutumista, asioita ja toimia ei kyseenalaisteta ja kaikki poikkeamat varmistetaan (jos uskalletaan edes ilmoittaa poikkeamista ensinkään) aina ylemmältä taholta joka sitten varmistaa taas ylemmältä taholta jos ei uskalla itse linjata.
Juuri näin. Myös rakenteen vahva hierarkisuus vaikuttaa kulttuurissa erittäin paljon ja sitä ei länkkäri varmasti pysty sisäistämään koska yhteiskunta on niin paljon erilainen.
 
Liittynyt
16.05.2017
Viestejä
514
Vältä flunssa. Keskity käsiisi.

Linkkaanpa tuollaisen kun oli keskustelua noista maskeista.

Eiköhän sama päde tähän wuhan-nuhaankin pääosiltaan, eli silmien hieromista ja nenän kaivuuta tulisi erityisesti vältellä. Eli kannattaa yrittää tietoisesti vältellä kaupassa naaman/parran hieromista samalla kun miettii, että mitähän sitä tänään söisi. Hyvä kulkureitti pöpöille lienee korin kahva tai kärryn kahva --> naamahieronta. Pätee tietysti aina ja kaikkialla eikä nyt erityisesti wuhan-nuhan aikana.

Ja kaupasta kun maksun jälkeen lähtee ulos niin käsidesit ennen kuin koskee auton oven kahvoihin / auton rattiin, niin säästyy sydämen puoliskokin koronalta kun lähtee kuskaamaan naperoita jalkkispeleihin. Ja pöpöt varmaan ottavat kohtuu hyvin kiinni siihen muovipussiinkiin (erityisesti kahvoihin) kassalla pakkausvaiheessa, eli kohtuu hyvä kulkureitti sinne omaan asuntoon/jääkaapin oven kahvaan ostosten purkamisen yhteydessä eli tarkkana saa olla. Muuttujia kyllä löytää mihin kannattaa kiinnittää huomiota, kun vain jaksaa miettiä tarpeeksi pitkälle.

Itse kiinnittäisin näihin aivan ensimmäisenä huomiota jos huomaa ettei kuulu omiin rituaaleihin kaupassa käynnin yhteydessä. Tosiaan ei se maski paljon kauppareissun jälkeen lämmitä jos ei huomioi, että pöpöt on jo jääkaapin ovessa/auton ratissa/puhelimen näytöllä.

edit: Lisään sen verran vielä, että yksi pahimpia pöpöpesiä lienee niinkin yksinkertainen asuste kuin hanskat. Niihin kiinnittäisin huomiota myös.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
25.10.2016
Viestejä
839
Suomessa asiat eivät lähde nopeasti etenemään "sormia napsauttamalla", kuten Kiinassa tapahtuu mikäli presidentti on asialla.

Näin asiantuntija arvioi Suomen kykyä hoitaa koronavirus: ”En henkilökohtaisesti usko siihen, että pystyisimme samaan kuin kiinalaiset”

Uuden Suomen artikkelissa kerrotaan varsin selväsanaisesti, että Kiinalla on itse asiassa jopa joitain etuja puolellaan verrattuna Suomeen. Itseäni huolestuttaa myös se, miten hoitajat, lääkärit ja ennen muuta muut hoidettavat pärjäisivät, mikäli 2019-nCoV kehittyisi Suomessa epidemiaksi asti.
 
Liittynyt
22.12.2019
Viestejä
9
Koronavirus 2019, tähän mennessä sairastuneet 14700, tartunnan saaneista yli tuhannen tila on vakava, 444 tila kriittinen ja kuolleita 305 (ilmoitettuja lukuja, todellisuutta ei kukaan tietäne), voidaan puhua erittäin vakavasta tilanteesta.

Aikaa on kulunut virallisesti reilu kuukausi, varmaan ensimmäinen tartunta ollut jo joulukuun alussa. Ottaen huomioon nykyajan terveydenhuollon kehittyneisyys ja tehokas sairastuneiden eristäminen Kiinassa (alussa tietysti byrokratia ja salailu hidastivat toimia). Voidaan puhua ainakin yhtä vaarallisesta taudista kuin Espanjan tauti.

Espanjan tautihan surmasi puolentoista vuoden aikana 50-100 miljoonaa ihmistä (1918-1919), sen ajan terveydenhuolto oli alkeellista ja tauti levisi suhteellisen vapaasti, kuolleisuus oli 3% luokkaa. Muutamassa kuukaudessa tauti muuttui vaarallisemmaksi viruksen muuntautumisen takia.

Espanjan tautia hoidettiin, muunmuassa tartunnan saaneiden ja siitä paratuneiden verellä, eli annettiin vasta-aineita sisältävää verta ns. köyhän miehen rokotteena, tässäkin tapauksessa se olisi paras keino, ennen kuin löydetään rokote.

Tässä Kiinan taudissa inhimilliset kärsimykset ovat tietysti se pahin asia, mutta taloudelliset myös. Pörsseille ympäri maailman tämä tulee olemaan (toivottavasti ei) se Nallen kuuluisa kuolleen kissan pomppu, ehkä kirjaimellisesti.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
3 926
Suomessa asiat eivät lähde nopeasti etenemään "sormia napsauttamalla", kuten Kiinassa tapahtuu mikäli presidentti on asialla.

Näin asiantuntija arvioi Suomen kykyä hoitaa koronavirus: ”En henkilökohtaisesti usko siihen, että pystyisimme samaan kuin kiinalaiset”

Uuden Suomen artikkelissa kerrotaan varsin selväsanaisesti, että Kiinalla on itse asiassa jopa joitain etuja puolellaan verrattuna Suomeen. Itseäni huolestuttaa myös se, miten hoitajat, lääkärit ja ennen muuta muut hoidettavat pärjäisivät, mikäli 2019-nCoV kehittyisi Suomessa epidemiaksi asti.
Mielestäni tässä ei suoraan pidä verrata sitä voiko vaikka suomessa esim koko tampereen kaupungin eristää vaan sitä olisiko tilanteen annettu edes eskaloitua siihen pisteeseen että kyseinen toimenpide on edes etäisesti järjellinen vaihtoehto.

Suomalainen yhteiskunta rakentuu sille että ihmiset osaavat seurata ja ennenkaikkea luottavat ainakin enimmäkseen yhteiskunnan ohjeistukseen tälläisissä tilanteissa. Myös valtio luottaa siihen että kansalaiset osaavat pitää järjen päässä. Kiinassahan valtio ei luota kansaa ja kaiken patistimena on aina uhkaus joutua vankilaan tai mahdollisuus muuten köpelösti käymiseen. Tästä kertoo myös siellä kansaan kohdistuvan valvonnan määrä.

Kiinan presidentti saattaa sormia napsauttamalla saada vipinää, mutta on eriasia kuinka oikeasti tehokasta ja oikeaa se tekeminen on. Taas tullaan siihen että totuus ja se minkä kuvan alemmat tahot haluaa antaa voivat suuresti erota toisistaan.
 
Liittynyt
25.10.2016
Viestejä
839
Vielä vain näyttää tulevan noita lentoja Helsinki-Vantaalle eri puolilta Kiinaa, eikä tietenkään puhuta mistään karanteeneista tai vaivauduta edes tarkistamaan ruumiinlämpöjä matkustajilta. Nähtävästi valtiojohto on selaillut nettiä ja tullut siihen päätelmään, että suomalaiseen haplo-ryhmään kuuluvat ovat immuuneja tälle sairaudelle. :comp:
 
Liittynyt
09.04.2018
Viestejä
1 989
Eiköhän suomessa ihmiset jää ihan mielellään kotiin saikulle, jos epäilys taudista on. Ei varmaan kovin moni halua mahdollisesti tappavaa tautia työkavereille ym. levittää. Täällä on myös jonkinlainen luotto terveydenhuoltoon, kun kiinassa ei juurikaan. Siellä syödään jotain eksoottista soppaa, jonka toivotaan parantavan.

Saksassa kahdella kiinasta evakuoidulla on todettu virus.

SWR Aktuell: Zwei China-Rückkehrer in Germersheim erkrankt
 
Liittynyt
09.07.2017
Viestejä
1 412
Laitoin päällekkäin logaritmisen tartuntojen ja kuolleiden määrän graafit päiviltä 30.1.2020 ja 1.2.2020, eli kahden päivän tietojen erolla:


Lähde: Coronavirus Prediction Live - counter & chart - infected & dead
Eli kaksi ruutukaappausta tuosta saitista. Yksi 30.1. ja toinen 1.2. laitettuna Photoshopissa päällekinä. Vanhoja ennusteita/kuvaruutukaappauksia ei saa enää ym. saitilta, eli näet vain nykyisen tilanteen.

Ylemmmät (pääosin päällekkäiset) käyrät ovat globaalit todetut tartunnat (sekä toteutuneet että ennustetut)

Alemmat käyrät ovat sitten globaalit vahvistetut kuolemat kahdelta päivältä (taas toteutuneet ja ennusteet).

Graafista näkyy nopeasti:
- diagnoisoitujen tartuntojen määrä 31.1. oli selkeästi alhaisempi (~12 000), kuin ennuste vielä 30.1. ennusti (20 000)
- Samoin diagnosoidut tartunnat 1.2. (~14 600) selkeästi alhaisempi kuin ennuste päivältä 30.1. (30 000)
- Vanhempi ennuste päivältä 30.1. antaisi tämän päivän 2.2. tartuntojen määrän ennusteeksi 41 000, kun taas tuoreempi ennuste eiliseltä (1.2) tantaisi tämän päivän tartuntojen määrän ennusteeksi enää 32 100.

Näyttäisi tämän aivan liian lyhyen otoksen perusteella, että voisi olla alustavaa toivoa, että taudin kasvu olisi taittumassa. Tästä mahdollisesta taittumisesta ei mielestäni voi olla lukemani perusteella vielä olla varma, koska data on niin kohinaista ja kahden päivän vertailuväli liian lyhyt.

Tulee olemaan mielenkiintoista, mikä on tämän päivän (2.2.) myöhemmin illalla/yöllä ilmoitettavien diagnosoitujen tartuntojen määrä. Oma epävarma veikkauksni on, että se tulee olemaan vieläkin alhaisempi kuin tuo alempi eilisen ennuste (eli alempi kuin 32 100).

Tämä on tällaista pikaista silmämulkaisu vertailua, joten suosittelen, että kukaan ei vetäisi tästä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Mahdolliset virheet ovat allekirjoittaneen aikaansaamia, toisista mahdollisista virheistä, jotka tulevat sitten tuolta ym. linkitetystä saitista/graafista.
 
Liittynyt
22.12.2019
Viestejä
9
Vielä vain näyttää tulevan noita lentoja Helsinki-Vantaalle eri puolilta Kiinaa, eikä tietenkään puhuta mistään karanteeneista tai vaivauduta edes tarkistamaan ruumiinlämpöjä matkustajilta. Nähtävästi valtiojohto on selaillut nettiä ja tullut siihen päätelmään, että suomalaiseen haplo-ryhmään kuuluvat ovat immuuneja tälle sairaudelle. :comp:
Suomalaiset on nyt vähän sellaista kansaa, joka pelkää eniten mitä muut kansat heistä ajattelevat. Todennäköiseti tässä taas tehdään hallaa suomalaisille, päästämällä mahdollisia tartunnan saaneita maahan. Mieli tekisi sanoa, eiväthän ne rajat olleet kiinni 2015 syksylläkään......ullatus.

Kunnioitan tässä Italian, Venäjän ja Australian, + kaikkien muiden maiden tiukkaa linjaa, he ajattelevat omia kansalaisiaan, eivät turistien tuomia rahoja tai mainettaan nationalastisina rajojen sulkijoina.
 
Liittynyt
18.01.2017
Viestejä
532
Laitoin päällekkäin logaritmisen tartuntojen ja kuolleiden määrän graafit päiviltä 30.1.2020 ja 1.2.2020, eli kahden päivän tietojen erolla:
Tuo sivusto on joka päivä ennustanut huomiselle isoa nousua, jota ei ole tapahtunut. Nytkin väittää että huomenna olisi tuplaantuneet tapaukset. 5pv aikana kuitenkin kasvuvauhti ollut noin 26%/vrk (4579 --> 14551). Mitkäköhän tuonkin sivustonpitäjän intressit ovat? :vihellys: Vai onko historiassa käynyt niin muidenkin epidemioiden osalta että jonain päivänä vain tuplaantunut?
 

omenanraato

Team Tesla
Liittynyt
22.10.2017
Viestejä
4 473
Kaikkialla puhutaan, että tartuntoja on se ja se määrä, kuolleita se ja se määrä.

Onko jossain juttua kauanko sairaus kestää ja kuinka moni on parantunut?

Eli jos vaikka 20 tuhatta olisi saanut tartunnan, niistä nyt vaikka 400 kuollut.

Siitähän ei voi tehdä mitään päätelmiä kuolleisuudesta. Mikä on kuolleiden/parantuneiden suhde? Ja kauanko menee, että nämä 20k olisi parantuneet/kuolleet? Kaksi viikkoa, kuukausi?
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
671
Itseä jännittää Kiinaa enemmän tuo Intia. Siellä tuskin onnistuu karanteenia ja hygieniataso on mitä on.
 
Liittynyt
22.12.2019
Viestejä
9
Kaikkialla puhutaan, että tartuntoja on se ja se määrä, kuolleita se ja se määrä.

Onko jossain juttua kauanko sairaus kestää ja kuinka moni on parantunut?

Eli jos vaikka 20 tuhatta olisi saanut tartunnan, niistä nyt vaikka 400 kuollut.

Siitähän ei voi tehdä mitään päätelmiä kuolleisuudesta. Mikä on kuolleiden/parantuneiden suhde? Ja kauanko menee, että nämä 20k olisi parantuneet/kuolleet? Kaksi viikkoa, kuukausi?
Tuossa on aika kattava linkki, kaiketi 350 olisi täysin parantunut sairastuneista.

Operations Dashboard for ArcGIS
 
Liittynyt
09.07.2017
Viestejä
1 412
Tuo sivusto on joka päivä ennustanut huomiselle isoa nousua, jota ei ole tapahtunut. Nytkin väittää että huomenna olisi tuplaantuneet tapaukset
Niin, useimmat harrastajien saitit käyttävät yksinkertaista eksponentiaalista ennustamista.

En tiedä onko siinä sen enempää intressiä kuin tutkia itse ja ehkä saada saitille kävijöitä.

Onpahan vain ainoa saitti, minkä pikaisesti löysin, joka tekee kaksi asiaa:

- graafittaa viralliset varmistetut tartunnat/kuolleet logaritmiseen asteikkoon (kasvun taittumisen näkee selkeästi)
- käyttää yksinkertaista eksponentiaalista mallinnusta (jota tässäkin säikeessä käytettiin epidemian alussa) vertailuna, jolloin on vielä helpompi nähdä, milloin todelisset tartunnat eroavat eksponentiaalisesta ennusteesta

Nuo kaksi ovat mielestäni saitin kaksi käyttötapaa. Harmi vain, että aikaisempien päivien toteutumatta jääneitä ennusteita kasvavine virhemarginaaleineen ei ole plotattu graafiin, se olisi vielä havainnollistavampaa.
 
Liittynyt
09.04.2018
Viestejä
1 989
Alkaako kiinassa kansalaiset kapinoimaan, kun on sotilaat täydessä varustuksessa komennettu paikalle karanteenia valvomaan, vai mitä tuolla tapahtuu?





Edit. Ihmiset alkanut kapinoimaan.

 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
25.10.2016
Viestejä
839
On syytä olettaa, että Kiinan luvut ovat vain suuntaa antavia. Sairastuneita alkaa olemaan jo niin monessa maassa, että ne saattavat antaa jatkossa luotettavampaa kuvaa tilanteen kehittymisestä.

esim. Japani
15.1. (1)
24.1. (2)
25.1. (3)
28.1. (7)
30.1. (10)
31.1. (17)
1.2. (20)

Saksa
27.1. (1)
28.1. (4)
30.1. (5)
31.1. (7)
1.2. (8)
2.2. (10)
 

gulliver

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
02.11.2017
Viestejä
619
360 kuolutta ei edes kannata harkita vielä poppareiden ostoa kaupasta.

Haiskahtaa ja pahasti...aika näyttää.
Normaali kausi influessa tappaa joka vuosi yli 260 000 ihmistä maailmassa.
 
Liittynyt
16.05.2017
Viestejä
514
Vielä vain näyttää tulevan noita lentoja Helsinki-Vantaalle eri puolilta Kiinaa, eikä tietenkään puhuta mistään karanteeneista tai vaivauduta edes tarkistamaan ruumiinlämpöjä matkustajilta. Nähtävästi valtiojohto on selaillut nettiä ja tullut siihen päätelmään, että suomalaiseen haplo-ryhmään kuuluvat ovat immuuneja tälle sairaudelle. :comp:
Tämä on ehkä se mikä tässä eniten alkoi huolestuttamaan. Kiitettävästi näyttää kyllä tulevan lentoja Kiinasta noin kun vertaa esimerkiksi mitä näyttää Saksan frankfurtiin laskeutuvan Kiinasta... JOS tästä taudista tulee suuri globaali ongelma (kuolonuhrit/sairastuneet), niin ihme on jos kehä kolmosen sisäpuoli ei ole pahimpia tautipesäkkeitä :dead:.

Helsinki-Vantaan saapuvat ja lähtevät lennot | Finavia
Frankfurt Airport (FRA) Arrivals - Today (12:00h to 17:59h)
 
Liittynyt
09.07.2017
Viestejä
1 412
Science-lehdessä oli pitkähkö ja syvemmälle menevä analyysi 2019-nCoV-genomista, sen lähimmistä tilastollisista koronavirus-vastaavuuksista, evoluutiosta ja mahdollisesta alkuperästä. Siinä käydään läpi myös erilaisia vaihtoehtoisia selityksiä (kuten bioase, vahingossa päässyt ulos tutkimuslaboratoriosta, jne).

Tiivistäen artikkelin voisi tiivistää: emme tiedä vielä tarpeeksi, tarvitsemme lisää tutkimusta, mutta nykyinen data viittaa luonnolliseen evoluutioon villi-eläimissä, luonnossa on näitä pöpöjä aivan riittämin ja emme ole niitä läheskään kaikki vielä löytäneet/sekvenssoineet, ja todellinen alkuperä voi löytyä luonnosta, vielä tuntemattomasta lajista.

Asiasta syvemmin kiinnostuneille hyvä juttu.

Lähde: Mining coronavirus genomes for clues to the outbreak’s origins
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
3 460
Koronavirus 2019-nCoV eli Wuhan-nuha

Vahvistettu lähde? Vahvistetut lähteet yleensä tarvitaan nimettömiin tai muilla tavoin epäselviin lähteisiin. Jos on videotodiste, niin olettaen ettei spekuloida sillä että onko video väärennös, voidaan spekuloida että oliko pusseissa oikeasti ruumiita tai että oliko ruumiit haettu useammasta sairaalasta kuin yhdestä tai sairaalasta useammalta osastolta, mutta jos/kun tuo on yhden sairaalan yksi osasto ja kaikki ruumiit sieltä niin kuolleisuusluvut ovat todellisuudessa maatasolla valtavat.
Oletko tosissasi? Kävin eilen terveyskeskuksessa katsomassa sukulaista. Siellä oli paikalls ruumissuto, ja lähtiessä, oletettavasti, lauma sukulaisia saattamassa vainajaa. Tästähän kun lasketaan montako terveyskeskusta Suomessa on, niin saadaan ihan hirveät kuolleisuusluvut koronalle koko maan osalta. Voidaan tietysti spekuloida menikö ruumisautoon oikeasti ruumis.

...ts. joku twitter-video ruumispusseista ei tuollaisen tapauksen aikana ole mielestäni kovin hyvä todiste, ellei oleteta, että korona parantaa kaikki muut vaivat. Niitä kuolleita on varmaan tullut jokunen ennen Koronaakin, ja ei ole ihme, jos kiireiden vuoksi asioita ei, edes Kiinassa, hoideta niin mikä näyttää parhaalta.

Ja tämä sama asia on käsitelty ketjussa aikaisemminkin.
 
Liittynyt
27.10.2016
Viestejä
5 332
Toisaalta esim juuri se että chernobylin onnettomuus edes ensinnäkin tapahtui oli täysin heidän yhteiskuntajärjestelmästä johtuva asia. Diktatuurin varjopuoli juurikin nopean toiminnan kannalta on se että systeemi kannustaa asioiden kainisteluun ja piilotteluun eikä systeemi mitenkään takaa sitä että oikeissa toimissa päätöksiä tekemässä olisi päteviä, asian tuntevia henkilöitä.
No joo eihän siinä diktatuurissa monia hyvä puolia ole, tuollaista karanteenia ei vaan voisi noilla tautimäärillä kuvitellakkaan esim. Suomessa. Niin tämäkin lienee aika pitkälti kiinalaisten oma vika, hygieenia on niin hiton huono vrt. länsimaat mitä tulee ruokaan ym., että ihan itse tuolla omalla touhullaan saavat tälläiset aikaan.
 
Liittynyt
21.06.2019
Viestejä
1 919
"Tässähän oli se video mikä oli twitterissä jossa krematorioon ruumiita vievä kuski näytti että YHDESTÄ sairaalasta haki 8 kpl ruumiita ja yhdeksäs veti viimeisiään (video selite oli että puolen päivän kuolleisuusluku, on se sitten puoli päivää siiten 4 tai 12 tuntia) ja samaan aikaan vuorokaudessa KOKO kiinassa valtio ilmoittaa että siellä kuolee noin 40-50 ihmistä vuorokaudessa tähän niin videolla nähty mittakaava ei millään tavalla vastaa maassa vallitsevaa todellisuutta"

Nyt vittu ihan oikeesti. "nyt tässä yks twitter video" saisko tälle vahvistetut lähteet? Vai laitanko kanssa tänne "yhen twitter videon" missä natsit kuun toiselta puolelta levittää koronaa?
Lisäksi totuus on se, että sairaaloissa ihmisiä kuolee, vaikkei uutta coronavarianttia olisikaan, joten en tiedä onko tuollaisella kuvamateriaalilla mitään muuta tarkoitusta kuin aiheuttaa hämmennystä.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
453
Oletko tosissasi? Kävin eilen terveyskeskuksessa katsomassa sukulaista. Siellä oli paikalls ruumissuto, ja lähtiessä, oletettavasti, lauma sukulaisia saattamassa vainajaa. Tästähän kun lasketaan montako terveyskeskusta Suomessa on, niin saadaan ihan hirveät kuolleisuusluvut koronalle koko maan osalta. Voidaan tietysti spekuloida menikö ruumisautoon oikeasti ruumis.

...ts. joku twitter-video ruumispusseista ei tuollaisen tapauksen aikana ole mielestäni kovin hyvä todiste, ellei oleteta, että korona parantaa kaikki muut vaivat. Niitä kuolleita on varmaan tullut jokunen ennen Koronaakin, ja ei ole ihme, jos kiireiden vuoksi asioita ei, edes Kiinassa, hoideta niin mikä näyttää parhaalta.

Ja tämä sama asia on käsitelty ketjussa aikaisemminkin.
Whataboutism(?). Sairaaloissa toki kuolee ihmisiä ja vanhaan ikään ihmisillä on taipumus kuolla ennemmin tai myöhemmin.

Nyt on Kiinassa poikkeava tilanne, ei ole varmaa onko Wuhanin sairaaloissa siellä tätä nykyä minkään muun tyyppistä potilasta kuin koronapotilaita, ainakaan vanhaan ikään kuolevia tuskin nyt sinnne roudataan koska siinä on riski saada tartunta. Eri asia sitten miten luokittelet ne vanhat ihmiset joilla oli korona ja jotka silti menivät kuolemaan sinne sairaalaan. Kiinan valtio tosin luokittelee ne jollain muulla tavoin kuolleiksi kuin koronaan kuolleiksi.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
22.12.2016
Viestejä
18 257
Kiinan valtio tosin luokittelee ne jollain muulla tavoin kuolleiksi kuin koronaan kuolleiksi.
Ja toisaalta Kiinan valtio ilmeisesti luokittelee myös koronaan kuolleita osittain muuhun tautiin kuolleeksi.. Kuulin China Uncensored vai Serpenza -videosta, että yleinen käytäntö Kiinassa on, että jos tulee vaikkapa influenssan komplikaationa keuhkokuume, niin sitten virallinen kuolinsyy ei ole välttämättä influenssa vaan keuhkokuume...

Ja miettikääpä jos joku vaikka kotona kuolee taudin komplikaatioihin, niin jaksetaanko sitä selvitellä ja tilastoida, että oliko kuolleella nyt sitten mikäkin virus. Sallikaa mun epäillä.
 
Liittynyt
23.10.2016
Viestejä
62
Ja toisaalta Kiinan valtio ilmeisesti luokittelee myös koronaan kuolleita osittain muuhun tautiin kuolleeksi.. Kuulin China Uncensored vai Serpenza -videosta, että yleinen käytäntö Kiinassa on, että jos tulee vaikkapa influenssan komplikaationa keuhkokuume, niin sitten virallinen kuolinsyy ei ole välttämättä influenssa vaan keuhkokuume...

Ja miettikääpä jos joku vaikka kotona kuolee taudin komplikaatioihin, niin jaksetaanko sitä selvitellä ja tilastoida, että oliko kuolleella nyt sitten mikäkin virus. Sallikaa mun epäillä.
Niinpä - epäillä sopii. WHOn tilaston (2017) mukaan Kiinassa kuolee influenssaan ja keuhkokuumeeseen 14,69 henkeä / 100 000 ihmistä, kun naapurimaassa Japanissa 34,45 henkeä / 100 000 ihmistä. (Suomi muuten 2,91 henkeä ja Ruotsi 15,57 henkeä).

Jotenkin tulee mieleen, että kummassakin maassa on hieman erilaiset tilastointikriteerit.

Kiinan ilmoittamat luvut kannattaa todellakin jättää omaan arvoonsa ja seurata muualta maailmasta tulevia lukuja. Onneksi noita datapisteitä on vielä hyvin vähän, mutta seuraava viikko kertookin sitten oikeaa tietoa mitä tämä Corona-virus oikeasti tekee.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
453
Liittynyt
09.07.2017
Viestejä
1 412
Hyviä graafeja WHO-datan perusteella , jonka mukaam epidemian kasvuvauhti on pienenemässä:

tartuntojen määrän kasvuprosentti päivittäin (laskussa on):


Kuolemien suhde tartuntoihin ajan funktiona (laskussa on):


Tartuntojen määrän logistisen funktion kasvuennuste nykytiedon valossa (voi vielä laskea tästä, jos/kun kasvuvauhti ennestään hiipuu):



Lähde: Five Useful Coronavirus Charts
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
29.12.2016
Viestejä
518
Missäs se eka viesti oli siitä, että HIV lääkkeitä käytettiin koronavirukseen? Tai siis joku lähde.
 
Liittynyt
08.04.2017
Viestejä
1 298
Hyviä graafeja WHO-datan perusteella , jonka mukaam epidemian kasvuvauhti on pienenemässä:

tartuntojen määrän kasvuprosentti päivittäin (laskussa on):


Kuolemien suhde tartuntoihin ajan funktiona (laskussa on):


Tartuntojen määrän logistisen funktion kasvuennuste nykytiedon valossa (voi vielä laskea tästä, jos/kun kasvuvauhti ennestään hiipuu):



Lähde: Five Useful Coronavirus Charts
Tuli vaan mieleen että miltähän nuo graafit näyttää siinä vaiheessa, kun tauti alkaa levitä Intiassa, lähi-idässä, Afrikassa yms. maissa?
 
Liittynyt
29.12.2016
Viestejä
518
Joo, mä tiedän noi tuoreet, mutta muistan lukeneeni HI viruslääkkeistä jo ainakin viikko sitten.
 
Liittynyt
25.10.2016
Viestejä
839
Paljon on ollut puhetta 2019-nCoV:n tappavuudesta (Kiinassa), ja yleisimmin luvuksi mainitaan 2 prosenttia, ja tämä luku saadaan yksinkertaisesti hyödyntämällä saman päivän kuolleiden sekä varmistettujen tapausten määrää, eli esim.
1.2. 14830/304 = 2,11 %

Laskin tautiin menehtyneiden ja parantuneiden keskiarvon kaikkien päivien %-lukujen osalta (mediaani):

10.1. - 1.2. = 2,62 % (2,44), parantuneet 7,61 % (3,52 %)

Kun otetaan vain huomioon päivät, jolloin varmistettuja tautitapauksia on ollut >1000 niin tuolloin keskiarvo on:

24.1. - 1.2. =2,47% (2,21), parantuneet 2,01 % (1,86 %)

Vastaavasti niiden päivien osalta, jolloin tautitapauksia on ollut >200 niin keskiarvo on:

20.1. - 1.2. = 2,48 % (2,21), parantuneet 3,14 % (2,28)

Oletetaan, että Kiinassa ei sattuisi ilmaantumaan enää yhtään uutta varmistettua tapausta, eli sairastuneiden määrä jäisi 14830:een, joista yli 2000 tilan mainitaan kuitenkin olevan vakava ja heistä yli 500:n kerrotaan olevan kriittisessä tilassa. Osalla sairastuneista tauti kehittyisi ikävämpään suuntaan ja menehtyneiden määrä nousisi 304:stä ylöspäin, ja muutaman viikon tai kuukauden sisällä tutkijat voisivatkin jo tarkastella 2019-nCoV:sta samalla tapaa kuin vuosina 2002-2003 vaikuttanutta SARS:ia. Lopullinen kuolleisuusprosentti saattaisi olla hyvinkin lähellä SARS:n lähes kymmentä.

edit: Voi toki olla, että Kiina raportoi ainoastaan sairaalahoitoa tarvitsevat potilaat.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
09.07.2017
Viestejä
1 412
Missäs se eka viesti oli siitä, että HIV lääkkeitä käytettiin koronavirukseen? Tai siis joku lähde.
Ensimmäisestä viestistä en tiedä mutta South China Morning Post uutisoi asian 26.1.2020
Lähde: China turns to anti-HIV drugs to treat Wuhan coronavirus

Tätä aikaisemmin 24.1. sama tieto tuli Wuhanista hoitavilta lääkäreiltä.
Lähde:

Vielä aikaisemmin 23.1. aiheesta julkaisi American Medical Association
Lähde: Coronavirus Infections—More Than Just the Common Cold

ja koska 2019-nCoV kuuluu koronavirusperheeseen, niin 10.1. HIV-lääkityksen teohoa MERS-koronavirukseen oltiin testaatu ja aiheesta julkaistu (Nature):
Lähde: https://www.nature.com/articles/s41467-019-13940-6

Mutta mm. Ritonavir ja Lopinavir HIV-lääkitysten tehoa SARS-koronavirukseen kokeiltiin jo 2003:
SARS: pharmacotherapy. - PubMed - NCBI

Eli tiedossa tuo on ollut pitkään.
 
Liittynyt
09.07.2017
Viestejä
1 412
Tuli vaan mieleen että miltähän nuo graafit näyttää siinä vaiheessa, kun tauti alkaa levitä Intiassa, lähi-idässä, Afrikassa yms. maissa?
Sitä tuskin saamme koskaan tietään, jos epidemia niissä alkaa, koska diagnosointi ja terveydenhuolto on suuressa osassa molempia alueita erittäin heikoissa kantimissa.

Esim. influenssaan ja keuhokuumeeseen kuolemisen todennäköisyys on todella suuri juuri Afrikan maissa, helposti sellaiset 40- tai 80-kertainen todennäköisyyteen Suomessa verrattuna .
Lähde: INFLUENZA AND PNEUMONIA DEATH RATE BY COUNTRY
 
Viimeksi muokattu:

mRkukov

Hrrrr...
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
7 726
Paljon on ollut puhetta 2019-nCoV:n tappavuudesta (Kiinassa), ja yleisimmin luvuksi mainitaan 2 prosenttia, ja tämä luku saadaan yksinkertaisesti hyödyntämällä saman päivän kuolleiden sekä varmistettujen tapausten määrää, eli esim.
1.2. 14830/304 = 2,11 %
Itse vertaisin tämän päivän kuolleita pari päivää aikaisemmin olleisiin tartuntoihin. Ei tuo taida tappaa tunnissa tai kahdessa vaan pahenee kunnes elimet pettää.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 236
Sinänsä hienoa, että porukka jaksaa laskea noita arvioita, mutta pidetään edelleen mielessä, että lähtökohtaisesti nuo Kiinalta tulevat luvut ovat todella epäluotettavia ja todellisuus voi olla jotain aivan muuta. Tiedossa on jo, että pahimpien alueiden sairaalat käännyttävät ihmisiä pois ja testerikitit ovat vähissä. Kiinalla on ollut ihan omat tapansa merkata kuolinsyyt tilastoihin. Esimerkiksi: tilastojen valossa Kiinassa kuolleisuusprosentti influenssaan on pienempi kuin Ruotsissa. Pitääkö tämä paikkansa? No ei tietenkään pidä, vaan Kiinassa on tapana merkitä kuolinsyyksi esimerkiksi keuhkokuume, vaikka sen olisi aiheuttanut influenssa. Tähän vielä päälle kaottinen tilanne, jossa Kiinan omatkaan viranomaiset eivät ole täysin tilanteen tasalla ja bonarina päälle kasvojen menetyksen pelosta johtuva varsin todennäköinen tilastojen kaunistelu. Tilastoissa lienee myös paljon viivettä, mikä on tässäkin ketjussa todettu.

Edellämainituista asioista johtuen en luottaisi nykyisiin tilastoihin pätkääkään ja sitä myöten hienojen laskelmien tekeminen on aika turhaa. Jos tämä virus pääsee mellastamaan kunnolla Intiassa ja afrikassa, niin sitten on kyllä todella paha tilanne. Kiina on kuitenkin noihin verrattuna paljon kehittyneempi.
 
Liittynyt
05.10.2017
Viestejä
349
Sinänsä hienoa, että porukka jaksaa laskea noita arvioita, mutta pidetään edelleen mielessä, että lähtökohtaisesti nuo Kiinalta tulevat luvut ovat todella epäluotettavia ja todellisuus voi olla jotain aivan muuta. Tiedossa on jo, että pahimpien alueiden sairaalat käännyttävät ihmisiä pois ja testerikitit ovat vähissä. Kiinalla on ollut ihan omat tapansa merkata kuolinsyyt tilastoihin. Esimerkiksi: tilastojen valossa Kiinassa kuolleisuusprosentti influenssaan on pienempi kuin Ruotsissa. Pitääkö tämä paikkansa? No ei tietenkään pidä, vaan Kiinassa on tapana merkitä kuolinsyyksi esimerkiksi keuhkokuume, vaikka sen olisi aiheuttanut influenssa. Tähän vielä päälle kaottinen tilanne, jossa Kiinan omatkaan viranomaiset eivät ole täysin tilanteen tasalla ja bonarina päälle kasvojen menetyksen pelosta johtuva varsin todennäköinen tilastojen kaunistelu. Tilastoissa lienee myös paljon viivettä, mikä on tässäkin ketjussa todettu.

Edellämainituista asioista johtuen en luottaisi nykyisiin tilastoihin pätkääkään ja sitä myöten hienojen laskelmien tekeminen on aika turhaa. Jos tämä virus pääsee mellastamaan kunnolla Intiassa ja afrikassa, niin sitten on kyllä todella paha tilanne. Kiina on kuitenkin noihin verrattuna paljon kehittyneempi.
Nuo ilmoitetut luvut ovat melkoisella varmuudella reilusti alakanttiin. 31. tammikuuta the Lancetissa (maailman arvostetuin lääketieteen julkaisu) julkaistussa artikkelisssa arvioitiin tartuntojen määräksi 75,815 tapausta 25. päivään mennessä ja tuosta on kohta kulunut viikko.
 
Liittynyt
03.05.2018
Viestejä
3 189
Se tässä pistää silmään että tapauksien lukumäärä räjähtää parhaillaan päivittäin ylöspäin. Eli aivan kuin epidemia olisi ollut jo pidempään auki, mutta nyt vasta tilastoinnilla aletaan saavuttaa sen oikeaa tilannetta.

Se 11. Päivän 1. kuolema ja sen aikataulu ei sovi yksiin taulukoiden jne kanssa.
 
Liittynyt
23.01.2017
Viestejä
1 575
Tuosta Filippiineillä tapahtuneesta kuolemasta tuli vaan mieleen, että jos kerran potilaalla on havaittu Koronan lisäksi pneumokokki bakteeria ja lisäksi influenssa, niin voidaanko mistään edes päätellä, että mikä sen kuoleman lopulta aiheutti? Olisiko potilas kuollut siitä huolimatta, että oli Koronan sairastuttama? Pneumokokki jo itsessään on erittäin vaarallinen ja aiheuttaa kuolemia.
 
Liittynyt
23.10.2016
Viestejä
999
Tuosta Filippiineillä tapahtuneesta kuolemasta tuli vaan mieleen, että jos kerran potilaalla on havaittu Koronan lisäksi pneumokokki bakteeria ja lisäksi influenssa, niin voidaanko mistään edes päätellä, että mikä sen kuoleman lopulta aiheutti? Olisiko potilas kuollut siitä huolimatta, että oli Koronan sairastuttama? Pneumokokki jo itsessään on erittäin vaarallinen ja aiheuttaa kuolemia.
Mutta korona altistaa noille. Tuolla oli tätä juuri tänään selitetty:
 
Liittynyt
06.01.2019
Viestejä
159
Suomessa THL:n asiantuntijat pitävät erittäin epätodennäköisenä että kärmesflunssa tulisi Suomeen tai edes Eurooppaan.
Koska pitäisi alkaa hamstraamaan tavaraa?
THL:llä voi olla ihan asiantuntemattomuuttakin mutta selkeästi määrätty media (suomessa, kiinaa en osaa) vähättelemään koronavirusta, mistä lie ohjekirjasta ohjeet sitten ovatkaan. Ollut esim. taulukkoa jossa verrattun eri tauteja niin että jo loppuneitten epidemioitten kuolemia verrattu vasta alkaneeseen koronavirusepidemiaan jonka kuolemien määrästä ei ole oikein mitään tietoa sairaaloitten ollessa täynnä. Muitten maitten toimista kyllä kerrotaan muttei kritisoida sitä miksei suomessa ole tehty mitään.

Kotivara hyvä olla muutenkin. Pakastin täynnä, parin viikon ulkonaliikkumiskiellot karanteeneineen menee helpolla kunhan sähköt pysyy. Kahvi varmaan ainoa mikä loppuisi.
 
Liittynyt
23.01.2017
Viestejä
1 575
Mutta korona altistaa noille. Tuolla oli tätä juuri tänään selitetty:
Jos tarkoitit tuota kohtaa, jossa piirrellään tuota jotain keuhkoputkea, niin siinä puhutaan mielestäni ihan mistä tahansa viruksesta, joka on päässyt keuhkoihin, eikä pelkästään Koronasta. Tuolla Filippiineissä kuolleella Kiinalaisellahan oli kuitenkin myös influenssaa, joten edelleenkään ei kai ole ihan yksiselitteistä julistaa, että Korona tappoi hänet.

"Secretary Duque said there are mixed pathogens in the 44-year-old male including Streptococcus pneumoniae and Haemophilus influenza type b."
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
241 262
Viestejä
4 212 845
Jäsenet
71 031
Uusin jäsen
Juho I

Hinta.fi

Ylös Bottom