Muuttohommista olen vahvasti eri mieltä. Ainakaan minun elämässä työ ei ole niin tärkeä asia, että sen takia tulisi muutettua yhtään mihinkään. Tehdään sitten vaikka vähän huonompia hommia tai ollaan työttömänä.
Kannatan yksilönvapautta äärimmilleen asti joten minun mielestäni ihmiset saavat asua ihan missä haluavat, mutta siinä vaiheessa kun eletään muiden rahoilla menee homma kyseenalaiseksi. Ymmärrän kuitenkin ihmisiä jotka tuota hyväksikäyttävät. Se on aika luonnollinen reaktio ja siksi muutos asiaan pitäisi tulla valtion puolelta. Jos ihminen haluaa väkisin asua alueella missä ei ole töitä saamassa ja elää muiden piikkiin vaikka muualla olisi töitä niin kyllä viimeistään tuossa vaiheessa tulee tuet katkaista tai edes laittaa kunnolla vastikkeellisuutta mukaan.
Eh, kerro toki yksikin muu syy työttömyydelle suomessa kuin laiskuus? Koulutus on ilmaista, joten aina voi opiskella uuden ammatin ja töitä riittää jokaiselle halukkaalle.
Masentuminen, työkyvyttömyys ainakin päällimmäisenä tulee mieleen. Pääosin ne työttömät jotka olen henk. koht. tavannut ovat käytännössä aina olleet sellaisia jotka voisivat omalla toiminnallaan ja yrittämisellä muuttaa tilanteensa milloin vain, mutta kyllä löytyy myös muunlaisia tilanteita ja ihmisiä, että en menisi ehkä noin jyrkästi sanomaan.
Nyt menee jo liian absurdiksi, tähänkin ketjuun lienee postattu jo useaan kertaan niitä todellisia lukuja, eli Suomessa on noin 1 tai vähän alle työpaikkaa per 10 työtöntä. Kerros millä matikalla niitä töitä riittää siis jokaiselle, vaikkei nyt otettaisi edes pätevyysvaatimuksia huomion?
1) Kaikki työpaikat eivät todellakaan ole listattuja, julkisesti jaossa tai laskettavissa. Jos vielä palataan esimerkkinä tuohon vanhaan kunnon IT-alaan niin monet yritykset listaavat esim. 5-10 työpaikkaa, mutta ne ovat käyttännössä kokoajan auki vaikka niihin palkattaisiinkin jengiä koska tarve on niin suuri. Työpaikkailmoitukset ovat siis ns. dynaamisia. Monilla firmoilla on myös avoin hakemus -mahdollisuus jolloin he eivät välttämättä listaa yhtään työpaikkaa, mutta mikäli löytyy sopiva aktiivinen yksilö niin paikka heilahtaa.
2) Työttömien ja tämän hetken avoimien työpaikkojen vertaaminen keskenään on järjetöntä. Yritykset palkkaavat työntekijöitä jotta ne voivat kasvattaa liiketoimintaansa ja jos ja kun se tapahtuu niin heillä on mahdollisuus palkata lisää väkeä töihin. Eli siis jos yrityksellä on vaikka 20 työpaikkaa avoinna tänä vuonna ja ne saadaan täytettyä niin ensivuonna saattaa olla uudet 20 tai ehkä 40 tai 100.
Opiskelu ammattiin vie ammatista riippuen parista vuodesta kuuteen vuotta vaikka pääsisikin sisään ensiyrittämällä mikä ei ole ollenkaan itsestäänselvää, jonka päälle tulee vielä joidenkin ammattien kohdalla (esim lääkäri) 5-6 vuotta lisää erikoistumista ja harjoittelua pitää tehdä muutama vuosi ennen erikoistumista tietenkin.
Tästä tulee vähän väkisilläkin pienet #suomiproblems vibat. Muualla maailmassa ihmiset kohtaavat nämä aivan samat vaikeudet ja riskit ja kirsikkana kakun päälle saavat kymppitonnien velat opiskeluista + korot. Suomessa ei tällaisista tarvitse huolehtia ja toinen vaihtoehto on istua työttömänä odottelemassa että ihme tulee ovelle joka ei ainakaan johda mihinkään joten mikä nyt oli se ongelma tässä?
Jos nyt katsot että hei, tuollahan ois kysyntää alan x tyypeille ja lähdet opiskelemaan sitä, ei ole mitenkään selvää että niille alan x tyypeille olisi edelleen kysyntää kun valmistut koulusta.
Niin? Yllättäen taaskaan maailma ei tee asioita ihmisen puolesta vaan pitää itse ottaa selvää maailman tilanteesta, seurata uutisia ja päätellä asioita. Kaikessa on riskinsä, mutta varmaan se muutaman vuoden koulu on parempi vaihtoehto kuin muutaman vuoden varma työttömyys.
Koulutus ei myöskään ole ilmaista edes näennäisesti, vaikkei lukukausimaksuja olekaan, koska opiskelija joutuu ostamaan mm. kirjoja ja muita opiskeluvälineitä
Oikeastaan lukukausimaksu on olemassa (jotain +-100e vuodessa) ja se onkin ainoa todellinen kustannus. Näitä muita kuluja ei käytännössä ole tai ne voi pyöristää nollaan. Kirjat ja materiaalit saa kursseilta ja kirjastosta. Tietokoneen about jokainen jo omistaa ja jos ei niin yliopistolla niitä löytyy läjäpäin jne.
Ja kyllä ne tiedostavammat asiakkaat kyselee ihan oikeasti työvuosien ja projektimäärien perään ko. asiakkaan projekteihin liitetyistä henkilöistä ja jos siellä 98% on viime syksyn valmistuneita niin projektit valuu satavarmasti muualle.
Laita siinä jotain koodijonnea tekemään muutoksia kirjanpitojärjestelmiin nollakokemuksella niin aikamoinen soppa on valmis.
Yleensä tuon takia juuri taloihin tullaa kesätöihin ja harjoitteluun jossa tyypin laatu tarkastetaan sisäisillä projekteilla tms. ja tämän jälkeen sitten myydään asiakkaalle. Olen itse ekana devauskesänäni ollut mukana 3 eri asiakkaan projekteissa eikä kokemukseni puute ollut ongelma kun myyjät hoitivat hommansa niin kuin yleensä. Jokaisessa järkevässä projektissa myös muutokset hoidetaan PR ja code review:n tms. metodien kautta ettei siellä yksittäinen kesäjonne pääse aiheuttamaan megavahinkoja.
Ja kyllä ne tiedostavammat asiakkaat kyselee ihan oikeasti työvuosien ja projektimäärien perään ko. asiakkaan projekteihin liitetyistä henkilöistä ja jos siellä 98% on viime syksyn valmistuneita niin projektit valuu satavarmasti muualle.
Laita siinä jotain koodijonnea tekemään muutoksia kirjanpitojärjestelmiin nollakokemuksella niin aikamoinen soppa on valmis.
Jos nyt oletetaan, että niitä sosiaalitukia aletaan leikkaamaan, kuten moni kokkari on täällä ehdottanut, niin se laskisi myös työntekijöiden palkkoja. Te neljän tonnin koodarit saatte heittää hyvästit kyseiselle palkkatasolle sen jälkeen kun amk:sta ja yliopistosta alkaa valmistumaan 1400 euron koodareita, joiden on pakko tehdä töitä niin pienellä palkalla, koska työttömyysturvan taso on olematon, eivätkä he muuten pärjää hengissä.
Ehkä huonoin kommentti tähän mennessä tässä ketjussa. Ei sosiaaliturvan leikkaaminen tai rajoittaminen ole mikään on/off switch että jengi joko elää sohvalla vailla huolia tai makaa kuolleena kadulla.
Toiseksi jo tällä hetkellä monet koulun penkiltä tulevat ja kesärit saavat alle 2000e kk-palkkaa ainakin PK-seudun ulkopuolella. Tällä ei kuitenkaan ole eikä tule olemaan mitään vaikutusta alalla työskentelevien kokeneiden tyyppien palkkaukseen jotka kilpailutetaan globaaleilla vapailla markkinoilla kysynnän ja tarjonnan kautta ellei neuvostosuomi aio sulkea oviaan jossain vaiheessa. Kannattaa myös muistaa että julkisten kulujen laskiessa verotus laskee ja jää enemmän käteen.
Jos IT-alalla saadaan jossain vaiheessa vähennettyä työntekijäpulaa niin tottakai palkat laskevat. Jos ei tai päinvastaista niin sitten ne taas nousevat.
Jos TODELLAKIN sosiaaliturvasta leikkaaminen saa maagisesti alalle virtaamaan puoli-ilmaisia tyyppejä jotka vastaavat jo koulunpenkiltä senior tasoa niin tässähän on jo kyseessä aikamoinen innovaatio.