Hannan ja muiden hänen asemassaa olevien henkilöiden tarinat ovat surullista seurattavaa sivusta. Tahtoa olisi tehdä, mutta töiden löytyminen tuntuu aina tyssäävän johonkin. Varsinkin jos kyseiset henkilöt ovat hyväntahtoisia, niin kukaan ystäväkään ei kehtaa kertoa mikä on työllistymisen ongelma. Kerrotaan vaan vuodesta toiseen samaa mantraa, että kannattaa hakea, kyllä kohta tärppää. Sivusta seuraavat ihmiset tietävät kyllä miksi töitä ei löydy, mutta kukaan ei kehtaa jutella asiasta suoraan, koska aihe on kiusallinen. Kohteliaisuus on tosin karhunpalvelu, sillä työttömyydestä kärsii pidempää ja pahemmin kuin muutamasta kiusallisesta keskustelusta.
Hannan tarinaa en tunne, mutta monesti yleinen "olen mikä olen, enkä muuksi muutu" asenne on pahinta myrkkyä töiden löytymisen kannalta. Kuitenkin kaikkia ihmisen ominaisuuksia voi opetella ja harjoitella. Niin positiivisuutta, esiintymistä, itsevarmuutta, ahkeruutta kuin rohkeuttakin jne. On ihmisellä toki sisäänrakennettuja henkilökohtaisia mieltymyksiä, mutta useimmiten kodin ja lapsuuden opetukset ovat suurimmat personnaalisuuta määrittäviä tekijöitä. Mikäli lapsuudesta on saanut työelämän kannalta haastavan personnalisuuden, niin siitä voi myöhemmin opetella eroon, jos tahtoa löytyy.
Työnhakijat keskittyvät melkoisesti tekniseen osaamiseen, vaikka yritykset hakevatkin "häviä jätkiä" hommiin. Koulutus on vain osoitus, että ala kiinnostaa, töissä kuitenkin työnteko opitaan. Eikä se pelkästään haalarihommia koske, ovat koodaritkin ensimmäisen vuoden harjottelijoita ensimmäisessä oikeassa työpaikassa. Alalla kuin alalla ensimmäiset vuodet uuden kaverin kanssa ovat firmalle tappiollisia, vasta myöhemmin he alkavat tuoda rahaa taloon. Uuden työntekijän palkkaaminen on aina pitkä sijoitus ja sen takia haastattelussa ensisijaisesti tunnustellaan personnalisuutta. Kaikki työ alkaa nykyään olemaan melkoisesta tiimityöskentelyä, vanhohin aikoihin ei ole palaamista. Myös yhä useammin työntekijän pitää itse hoitaa asioita asiakkaiden kanssa suoraan.
Verkostoituminen on myös tärkeää töiden löytymisen kannalta. Rikkaiden sukujen vesoille ei kannata olla kateellinen, sillä asialle ei voi mitään. Hyvin harva kuitenkaan on verkkojaan saanut suvun kautta. Lähes kaikki tavalliset pulliaiset joutuvat tekemään verkostoitumisen eteen töitä. Helpointi sitä kontakteja luo töiden, harrastusten ja koulun kautta.
e: Herneiden välttämiseksi sanottakoon vielä, että en itseäni koe mitenkään ihanteellisena työntekijänä, päin vastoin. Kuitenkin tarpeen tullen osaan mennä omalle epämukavuusalueelle.
e2: tldr; Monet työttömät hyötyisivat amatööriteatterin improkurssista enemmän kuin esim. trukkikortista.