• TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)

  Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.

  Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.

  Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.

Keskustelua Suomen maahanmuutosta, maahanmuuttopolitiikasta ja niihin liittyvistä ilmiöistä (KR 2.0)

Liittynyt
25.04.2017
Viestejä
2 301
Vanhemmille vastaukseksi puuttumisen puutteesta. Mainitut pojat olivat kertoman mukaan huomattavan isokokoisia. Ja kuten me kaikki tiedämme, näillä on se roadwoman käsilaukku mukana, sieltä voi käden käänteessä löytyä jopa ampuma-ase. Okei, ehkä aikuisen miehen pitäisi silti puuttua...

Paitsi sitten hän muistaa, että suuri osa suomalaisista ovat äänestäneet tänne tällaisen uuden jännän kulttuurin. Muistaa vieläpä kuulleensa rasistiksi kutsutun näistä huolissaan olijoita. Joten antaa kansan saada sitä mitä ovat tilanneet.

Ehkä sitten kun on äänestetty toisin, tuotu huolestuminen julki reilusti työpaikan kahvipöydässä jne. tulee aika jolloin näihin aletaan puuttua.
+ jos puutut mitenkään tilanteeseen, jossa todennäköisesti tarvitaan väkivaltaa, saat sen puukon lisäksi vitunmoiset sakot ja rikosrekisterin, koska kohtelit kullannuppuja väärin.
 
Liittynyt
31.10.2016
Viestejä
2 096
Tutkija Pasi Saukkonen lataa faktoja työperäisestä maahanmuutosta. Vielä kun päättäjät tämän tajuaisivat.
Puheet työperäisestä maahanmuutosta ovat täysin epärealistisia ja vastuuttomia, sanoo tutkija
Tutkija Pasi Saukkosen mukaan työperusteinen maahanmuutto ei tule ratkaisemaan Suomen ongelmia. ”Varsinkaan huoltosuhteeseen liittyviä ongelmia maahanmuutolla ei ratkaista ikinä”, asiantuntija sanoo.

Maahanmuuttotutkija Pasi Saukkonen on pettynyt suomalaiseen maahanmuuttokeskusteluun.

Maahanmuuttotutkija Pasi Saukkonen on pettynyt suomalaiseen maahanmuuttokeskusteluun.KUVA: MIKA RANTA / HS
Veli-Pekka Lehtonen HS

2:00 | Päivitetty 6:57

TUTKIJA Pasi Saukkonen on totisen oloinen. Hänellä on myös erittäin vakavaa asiaa. Saukkosen mielestä Suomen suuriin ongelmiin tarjotaan lääkkeeksi temppua, joka ei tule toimimaan.

Suomea vaivaa työvoimapula muun muassa terveydenhoidossa, ja pitkällä tähtäimellä ongelmana on huoltosuhde. Lääkkeeksi ongelmiin on toistuvasti esitetty voimakasta maahanmuuttoa.


”Ajatus on auttamattoman epärealistinen. On suoraan sanoen vastuutonta ajatella, että ratkaisu huoltosuhteeseen tai työvoimapulaan löytyisi työperusteisesta maahanmuutosta”, Saukkonen sanoo.


Saukkonen on perehtynyt politiikan tutkijana maahanmuuttoon ja hän on julkaissut aiheesta myös useita teoksia. Nykyään hän työskentelee erikoistutkijana Helsingin kaupunginkanslian kaupunkitietoyksikössä.


TYÖPERUSTEISESTA maahanmuutosta kuitenkin puhutaan ja monesta suusta. Pääministeri Sanna Marin (sd) on puhunut asian puolesta, kuten myös työministeri Tuula Haatainen (sd). Hän on perustellut maahanmuuton tarvetta Suomen osaajapulalla. Avoimia työpaikkoja on tällä hetkellä noin 170 000.

Hallituspuolue keskusta esitti samaa lääkettä viimeksi kuukausi sitten. Myös elinkeinoelämän ylin johto veisaa samaa virttä: OP:n pääjohtajaTimo Ritakallio ja EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies muiden muassa.

”Meidän asemamme kilpailutilanteessa ei ole kummoinen.”
Talousväen puheissa maahanmuutto ratkaisee huoltosuhteen ja tuo myös eläkkeille maksajia. Maahanmuuttajia kaivataan poliitikkojen ja elinkeinoelämän suunnitelmissa Suomeen satojatuhansia, jopa 500 000.


”Tätä ajatusta toistellaan, koska sitä halutaan helliä. Meillä ei kuitenkaan ole mitään syytä ajatella, että saisimme Suomeen sellaista väkeä, joka ratkaisisi meidän ongelmiamme. Varsinkaan huoltosuhteeseen liittyviä ongelmia maahanmuutolla ei ratkaista ikinä”, Saukkonen sanoo ja aloittaa perustelunsa.


Lue lisää: OP:n pääjohtaja Timo Ritakallio varoittaa Suomea velkaantumisen seurauksista


ENSINNÄKIN vauraat lähinaapurit ovat samassa tilanteessa, eli muutkin maat kamppailevat samasta työvoimasta.

”Meidän asemamme kilpailutilanteessa ei ole kummoinen. Jos verrataan palkkatasoa, Norja on hitosti parempi. Ihmiset tekevät rationaalisia valintoja”, Saukkonen muistuttaa.


Asiaa ei auta sekään, että Suomessa on maahanmuuttajia verraten vähän, mikä tarkoittaa vähäistä ketjumuuttoa. Ketjumuutossa ihmiset liikkuvat yhteisössään jo muuttaneiden perässä.


Suomelta myös puuttuu pitovoimaa, eli tänne tullut ei aina jää. Kehittyneenä yhteiskuntana Suomen työmarkkinat ovat myös vaikeat uusille tulijoille.


”Kehittynyt yhteiskunta on tietenkin hyvä asia, mutta kääntöpuoli on se, että tänne tulevalla ei ole välittömästi valmiuksia tehdä töitä samalla tuottavuudella kuin täällä olevalla”, Saukkonen sanoo.

Suomen kuihtuvia syrjäseutuja maahanmuutto ei pelasta.
SAUKKONEN istuu virkahuoneessaan Helsingin Ympyrätalossa ja selittää tilastoja tasaisella äänellä. Kun haastattelu on puolivälissä, Saukkonen sanoo jotakin, mitä asiantuntijat eivät juuri koskaan sano julkisuudessa. Hän sanoo epäonnistuneensa ammatissaan.

”Täydellisesti”, Saukkonen vieläpä painottaa.

Onko hän tosissaan? Kuulemma on. Tutkijana hän on yrittänyt tuoda maahanmuuton, kotoutumisen ja kotouttamisen faktoja esiin vuosia, mutta keskustelut päättäjien kanssa eivät ole Saukkosen mukaan johtaneet mihinkään.


”Kun kerron faktoja, ihmiset nyökkäilevät, ja sitten asioita tehdään, kuten aina ennenkin”, Saukkonen sanoo luovuttaneen kuuloisena.

Maahanmuuttotutkija Pasi Saukkonen kuvattiin Hakaniemen metroaseman sisäänkäynnillä.

Maahanmuuttotutkija Pasi Saukkonen kuvattiin Hakaniemen metroaseman sisäänkäynnillä.KUVA: MIKA RANTA / HS
SAUKKONEN korostaa, ettei hän vastusta maahanmuuttoa. Hän toivoo vakavasta asiasta kunnollista keskustelua ja myös kritiikkiä omille ajatuksilleen.

Saukkosenkin mukaan työperusteisella maahanmuutolla on annettavaa Suomelle. ”Sillä on tiettyjä onnistumismahdollisuuksia pääkaupunkiseudulla ja Vaasan ja sen ympäristön kaltaisilla alueilla, mutta koko Suomen ratkaisuna se ei tule kysymykseenkään”, Saukkonen sanoo.


Lue lisää: Närpiön maahanmuuttajat tuovat tomaatit suomalaisten pöytään ja auttavat pitämään hengissä kyläkouluja, sanoo Rkp:n Henriksson: ”Oma väestömme ei tule riittämään”


Ulkomaalaiset ovat työllistyneet monille aloille elintarviketeollisuudesta logistiikkaan. Tilastojen valossa Suomeen on kuitenkin muutettu työperusteisesti suurissa määrin ainoastaan yhdestä maasta, Virosta. Virta Virosta on kuitenkin tyrehtynyt, eikä korvaavaa maata ole näköpiirissä.


”Kiina, Intia ja Filippiinit ovat kasvussa, mutta määrät ovat pieniä. Norjaan ja Tanskaan on tullut muuttajia Filippiineiltä moninkertaisesti”, Saukkonen sanoo.

Kyse on lopulta kansainvälisestä rekrytointikilpailusta, johon Suomi ei ole osannut panostaa.
Saukkosen mukaan on ilmeistä, että monet Suomeen paenneista ukrainalaisista muuttavat Suomen eri kulmilta pääkaupunkiseudulle saatuaan oleskeluluvan. Se voi tuottaa hankaluuksia, sillä pääkaupunkiseudun elinkeinorakenne on hyvin palvelukeskeinen.


”Meillä on varsin vähän työpaikkoja väelle, joka ei osaa kohtuullisesti suomea ja jolla ei ole sopivaa koulutusta”, Saukkonen sanoo.


Suomi ei ole ollut Saukkosen mukaan maahanmuuttoasiassa tarpeeksi aktiivinen. Kyse on lopulta kansainvälisestä rekrytointikilpailusta, johon Suomi ei ole osannut panostaa, kuten vaikkapa Tanska ja Hollanti.


”Jos tätä halutaan tehdä, Suomen pitää mennä paikan päälle kohteisiin, missä ajatellaan olevan väestöä, joka on riittävän lähellä pohdintaa Suomeen tulosta. Suomi toimii tässä työnantajana. Siihen pitää investoida”, Saukkonen sanoo.


NOIN puolet Suomen kaikista ulkomaalaistaustaista asuu Helsingissä, Espoossa tai Vantaalla. Saukkonen sanoo, että pääkaupunkiseudun kunnissa maahanmuutto otetaan tosissaan, mutta Suomen kuihtuvia syrjäseutuja se ei pelasta.

”Ei ikinä”, Saukkonen sanoo.

”Länsimaista ei löydy sellaista esimerkkiä, että kansainvälisellä rekrytoinnilla olisi ratkottu väestörakennetta tai työvoimapulaa alueilla, jossa ei muutenkaan ole dynamiikkaa ja josta muutenkin ihmiset ennemmin lähtevät.”


Puheet maahanmuutosta ovat Saukkosen mukaan epärealistisia myös siksi, ettei Suomella ole tosiasiassa asenteellisia valmiuksia ottaa suurta määrää tulijoita vastaan. ”Epäilen tätä vahvasti”, Saukkonen sanoo ja ottaa esimerkiksi tunnetason valmiuden.


”Kun nyt jo puhutaan vähän paniikinomaisesti ulkomaalaistaustaisen väestönosan kasvusta, niin mitä keskustelu olisi, jos muutto olisi oikeasti toivotuissa luvuissa ja mitä kaikkea se tarkoittaisi esimerkiksi haasteina kasvatus- ja koulutussektorille.”


Lue lisää: Lisää maahanmuuttoa vaativien on kyettävä vastaamaan vaikeisiin kysymyksiin

”Messiaaninen ajatus ulkomaisesta työvoimasta tuntuu varmasti mukavalta.”
TUTKIJAN mukaan päättäjät kysyvät häneltä usein neuvoa. Asian laajuutta ja monimutkaisuutta ei kuitenkaan haluta ymmärtää.

”Halutaan hallitusohjelmaan mieluusti yksi teko, joka ei maksaisi, ja joka ratkaisisi kaiken. Tuotan pettymyksen joka kerta, kun haluan pysyä rehellisenä”, Saukkonen sanoo.


Esimerkki taikatempusta on kotihoidontuesta leikkaaminen. Sitä ajavat uskovat, että tuen poisto toisi kotona olevat maahanmuuttajanaiset suoraan työelämään. ”Minusta ainoa varma asia on se, että valmiiksi köyhät köyhtyisivät entisestään”, Saukkonen sanoo.


Saukkosen mukaan maahanmuuton ympärillä käytävässä keskustelussa on Suomessa parannettavaa monilla tasoilla.


”Parannettavaa on myös medialla. Media voisi kysyä, onko väitteille kymmenistä tuhansista tänne yhtäkkiä töihin tulevista mitään perää.”


Lue lisää: Suomalaiset haluavat pelastaa eläkkeet maahanmuuton avulla


JOS maahanmuutto ei ole avain Suomen ongelmiin, niin ratkaisut on etsittävä muualta. Tutkija Saukkosen mukaan Suomella on edessään epämiellyttäviä rakenteellisia uudistuksia.

”Minä en ainakaan näe mitään muuta vaihtoehtoa. Juuri sen vuoksi tavanomaista enemmän ärsyttää tämä nykyinen keskustelu työperusteisesta maahanmuutosta”, Saukkonen sanoo.


Hänen mukaansa päättäjät välttelevät keskustelua ikävistä asioista.

”Kun meillä on jo nyt isoja ongelmia, niin missä olemme 10–15 vuoden päästä. Tämä tosiasia tuottaa niin hankalia ja epämiellyttäviä ratkaisuehdotuksia, että silloin messiaaninen ajatus ulkomaisesta työvoimasta tuntuu varmasti mukavalta, vaikka siihen ei ole perusteita.”

Kuka?
Pasi Saukkonen

KUVA: MIKA RANTA / HS
 • Politiikan tutkija. Erikoistutkijana Helsingin kaupunginkanslian kaupunkitietoyksikössä.
 • Syntynyt vuonna 1964, asuu Helsingissä.
 • Koulutukseltaan valtiotieteiden tohtori.
 • Dosentti Helsingin ja Jyväskylän yliopistoissa.
 • Harrastaa Hollannin ja Belgian politiikan seuraamista.
 
Liittynyt
15.10.2021
Viestejä
318
Ryöstö lähes täydessä bussissa. Tekijät eivät yllätä.

"– Pojat olivat painaneet tuntomerkit tarkasti mieleensä. He kertoivat, että ne olivat arviolta 16–17-vuotiaita ulkomaalaistaustaisia miehenalkuja, yksi äiti kertoo toisen pojan isän vahvistaessa saman."
”Me tapetaan teidät” – naamioituneet nuoret ryöstivät koululaiset bussissa: miksi kukaan ei tehnyt mitään?
Kommandopipoilla naamioituneet ryöstäjät veivät 14-vuotiailta pojilta puhelimia, lompakoita ja vaatteita.
Yläkouluikäiset pojat joutuivat ryöstön kohteeksi bussimatkalla Helsingissä lauantaina 5. marraskuuta iltakuuden aikaan. Ryöstäjät pakenivat bussista Aleksis Kiven kadulla sijaitsevalla pysäkillä.
Yläkouluikäiset pojat joutuivat ryöstön kohteeksi bussimatkalla Helsingissä lauantaina 5. marraskuuta iltakuuden aikaan. Ryöstäjät pakenivat bussista Aleksis Kiven kadulla sijaitsevalla pysäkillä.

Yläkouluikäiset pojat joutuivat ryöstön kohteeksi bussimatkalla Helsingissä lauantaina 5. marraskuuta iltakuuden aikaan. Ryöstäjät pakenivat bussista Aleksis Kiven kadulla sijaitsevalla pysäkillä. PETE ANIKARI
Tekijän kuva
Matti Tanner

matti.tanner@iltalehti.fi
Tänään klo 9:03
 • Neljän koulupojan joukko joutui itseään pari vuotta vanhempien nuorukaisten ryöstämäksi ostosreissun päätteeksi bussissa. Poliisi tavoitti toisen ryöstäjän nopeasti tuntomerkkien perusteella.
 • Koululaisten vanhemmat ihmettelevät, miksi kukaan aikuinen ei puuttunut tilanteeseen, vaikka bussi oli lähes täynnä.
 • Poliisin mukaan alaikäisten tekemiä ryöstöjä on ollut tänä vuonna Helsingissä poikkeuksellisen paljon. Jo pari vuotta trendinä on ollut merkkivaatteiden vieminen lapsilta ja nuorilta, jopa suoraan päältä.

Neljän helsinkiläisen kahdeksasluokkalaisen kaveruksen lyhyt bussimatka ostosreissun jälkeen muuttui painajaiseksi lauantaina 5. marraskuuta, kun kaksi nuorta miestä ryösti heidät. Poikien vanhemmista useampi kertoo, miten kauppakeskus Triplasta Pasilasta palaamassa olleilta pojilta vietiin bussissa puhelimia, lompakot ja juuri ostettuja vaatteita.
Vanhempien mukaan kaksi vain muutaman vuoden vanhempaa, huomattavan isokokoista, nuorukaista ilmoitti bussissa poikanelikolle tappavansa heidät, jos eivät saa poikien omaisuutta mukaansa.
Vanhemmat ovat kauhuissaan sekä itse ryöstöstä että bussissa olleiden aikuisten välinpitämättömyydestä.
– Pelottavinta oli se, että yksikään aikuinen suhteellisen täydessä bussissa ei puuttunut asiaan. Kukaan aikuinen ei tarjonnut apuaan siinä, miten pitäisi toimia, saati kysynyt, olivatko pojat kunnossa. Arvata saattaa, että pojat olivat melko kauhuissaan ja peloissaan, yhden koulupojan äiti kertoo Iltalehdelle.
Toisen pojan isän mukaan koululaiset olivat kiinnittäneet huomiota kommandopipoilla naamioituneisiin nuorukaisiin jo kauppakeskukseen sisään mennessään.
– Sitten kun he menivät bussiin, siellä oli jo toinen näistä kavereista ja toinen oli odottanut ulkopuolella. Ilmeisesti siinä oli varmistettu, ettei bussiin tule vartijoita tai muuta, isä sanoo.
Huuto ei auttanut
Röyhkeän ryöstön kohteeksi joutuneiden poikien vanhemmat ihmettelevät, miksei kukaan varsin täydessä bussissa olleista aikuisista puuttunut tilanteeseen. Kuvituskuva. Kuvan henkilöt eivät liity tapahtumiin.
Röyhkeän ryöstön kohteeksi joutuneiden poikien vanhemmat ihmettelevät, miksei kukaan varsin täydessä bussissa olleista aikuisista puuttunut tilanteeseen. Kuvituskuva. Kuvan henkilöt eivät liity tapahtumiin.

Röyhkeän ryöstön kohteeksi joutuneiden poikien vanhemmat ihmettelevät, miksei kukaan varsin täydessä bussissa olleista aikuisista puuttunut tilanteeseen. Kuvituskuva. Kuvan henkilöt eivät liity tapahtumiin. PETE ANIKARI
Isä kertoo poikanelikon menneen istumaan takapenkeille ja ryöstäjien ilmaantuneen heidän kimppuunsa heti bussin lähdettyä liikkeelle.

– Olivat ensin kysyneet, että minne olette menossa. Vastauksen jälkeen oli ilmoitettu, että antakaa kaikki tavarat tänne tai me tapetaan teidät, isä sanoo.
Ryöstäjien saatua lompakoita ja puhelimia haltuunsa, he vaativat vielä yhdeltä pojalta takkia päältä. Tämä sai kuitenkin takin sanottuaan, että alla on vain t-paita.
– Meidän poika oli saanut pitää kotiavaimet, ei muuta.
Yksi äiti kertoo poikien olleen ryöstämisen aikana niin kauhuissaan, että he eivät uskaltaneet sanoa mitään.
– Mutta siinä vaiheessa kun bussi pysähtyi pysäkille, ja ryöstäjät pakenivat, olivat pojat huutaneet, että meidät ryöstettiin, hän sanoo.
Äiti kertoo poikansa ihmetelleen miksi kukaan ei puuttunut asiaan, vaikka linja-autossa oli kyydissä muun muassa useampi isokokoinen mies. Poikien mukaan bussi oli varsin täynnä matkustajia, joten silminnäkijöitä oli paljon. Edes tilanteen jälkeen kukaan matkustaja ei ollut tullut kysymään tapahtuneesta.
– Siinä oli matkustajia aivan vieressä, kun tämä uhkaus oli esitetty, ja lähellä olleet varmasti kuulivat sen. On myös kuultu, kun näitä neuvotteluja tavaroiden pitämisestä on pidetty, yhden pojan isä toteaa.
Hyvät tuntomerkit
14-vuotiaat pojat kertoivat kiinnittäneensä jo kauppakeskukseen sisälle mennessään huomiota oven luona olleisiin kommandopipoilla varustautuneisiin nuorukaisiin. Arkistokuva.
14-vuotiaat pojat kertoivat kiinnittäneensä jo kauppakeskukseen sisälle mennessään huomiota oven luona olleisiin kommandopipoilla varustautuneisiin nuorukaisiin. Arkistokuva.

14-vuotiaat pojat kertoivat kiinnittäneensä jo kauppakeskukseen sisälle mennessään huomiota oven luona olleisiin kommandopipoilla varustautuneisiin nuorukaisiin. Arkistokuva. PETE ANIKARI
Ryöstäjät jäivät vanhempien mukaan bussista Aleksis Kiven kadulla. Ryöstetyksi joutuneet pojat hyppäsivät bussin kyydistä kauppakeskus Redin kohdalla ja soittivat hätänumeroon. Soittaminen onnistui, koska yhdellä pojalla oli ollut puhelin vyölaukussa, eikä tätä ollut huomattu.


– Näin meidänkin poika sai soitettua kotiin, isä kertoo.
Poliisipartio saapui pian paikalle kauppakeskukseen ja pojat pääsivät lopulta käymään tapahtumia läpi aikuisten kanssa.
– Pojat olivat painaneet tuntomerkit tarkasti mieleensä. He kertoivat, että ne olivat arviolta 16–17-vuotiaita ulkomaalaistaustaisia miehenalkuja, yksi äiti kertoo toisen pojan isän vahvistaessa saman.
Tarkat tuntomerkit auttoivat poliisia pääsemään ryöstäjien jäljille, ja parin tunnin kuluttua toinen epäillyistä oli otettu kiinni kauppakeskus Triplassa vartijoiden avustuksella.
Kun poliisit etsivät ryöstäjiä, lähtivät yhden pojan vanhemmat samaan aikaan etsimään tämän puhelinta, koska siinä oli paikannussovellus. Puhelin löytyi lopulta rikottuna ja samalla myös pojan pankkikortti.
– Kun pääsimme puhelimen luo, poliisit soittivat ja kertoivat, että heillä on toinen tekijä kiinni autossa. Siinä vaiheessa toisesta oli myös jo tiedot olemassa. Sitten poliisit tulivat ja ottivat rikotun puhelimen sekä pankkikortin talteen, yksi isä sanoo.
Kyse ilmiöstä
Isän mukaan poliisit olivat saaneet kauppakeskus Triplan vartijoiden avulla kamerakuvaa epäillyistä ja näin toinen heistä oli tavoitettu parissa tunnissa.
Isä kertoo poliisien vahvistaneen, että ryöstöstä epäillyt ovat vielä alaikäisiä. Hän kiitteleekin poliisia ripeästä toiminnasta. Sen sijaan alaikäisten ryöstäjien selviäminen teoistaan mahdollisesti varsin lievillä seurauksilla mietityttää.
– Kysyin, että ovatko he sitten heti huomenna taas tuolla jatkamassa toimintaa. Poliisi myönsi näin todennäköisesti olevan ja kertoi heidän olevan varsin aseettomia tämän ilmiön kanssa. Poliisi kertoi, että tämä on nyt Helsingissä trendi, että nuoria ryöstetään ja viedään merkkivaatteita päältäkin, isä sanoo.
Komisario Marko Forss Helsingin poliisista kertoo Iltalehdelle, että poliisilla on kuvauksiin sopiva rikosepäily tutkinnassa. Tapausta tutkitaan ryöstönä. Tässä vaiheessa tutkintaa hän ei kuitenkaan pysty kertomaan enempää yksityiskohdista.
– Alaikäisten tekemiksi epäiltyjä ryöstöjä on tänä vuonna ollut poikkeuksellisen paljon, Forss vahvistaa.

Hän toteaa, että Helsingissä on ollut jo muutaman vuoden menossa ilmiö, jossa merkkivaatteita varastetaan jopa suoraan lasten ja nuorten päältä.
Forss kertoo yleisellä tasolla, että 16–17-vuotias ryöstäjä saattaa kyllä oikeudessa saada jo kovankin rangaistuksen teosta.
– Tässä vähän aikaa sitten 16-vuotias poika tuomittiin kolmesta törkeästä ryöstöstä neljän vuoden ja kymmenen kuukauden ehdottomaan vankeuteen, hän sanoo.
”Puuttukaa”
Pankkikorttia ja rikottua puhelinta lukuun ottamatta mitään koulupojilta vietyä ei ole saatu takaisin. Vanhemmat pitävät tätä kuitenkin sivuseikkana ja huolehtivat ennen kaikkea järkyttävän kokemuksen pojilleen aiheuttamista peloista.
– Pahinta on se, millaisen trauman tämä jättää meidän lapsille. Aika pitkät keskustelut käytiin lauantai-iltana kotona, että uskaltaako sitä enää liikkua bussilla edes päiväsaikaan, yhden pojan isä sanoo.
Toisen pojan äidillä on selkeä toive kaikille aikuisille, jotka näkevät jotain vastaavaa tapahtuvan:
– Älkää jättäkö lasta yksin, vaan puuttukaa tällaiseen toimintaan edes kysymällä lapselta, onko tämä kunnossa ja tarvitseeko apua. Ainakin minun mielestä se on aikuisen velvollisuus, hän sanoo.
Iltalehti ei julkaise ryöstön uhreiksi joutuneiden poikien tai heidän vanhempiensa nimiä heidän turvallisuutensa takia.
Jutussa hämmästellään, miksi kukaan ei puuttunut tilanteeseen. Varmaan siksi, että näillä väärinymmärretyillä olosuhteiden uhreilla (enkä tarkoita tilanteen todellisia uhreja) on niin korkea uhristatus, että mennessäsi väliin tällaiseen tilanteeseen näppien palamisen todennäköisyys on korkea. Siinä ei kovin paljoa tarvitse mennä pieleen, että pääset pahimmillaan iltapäivälehtiin kertomaan miksi et olisi rasisti. Rikoksen tekijöille löytyy suojelijoita keskustelu palstalta aina vallan ylimpiin kamareihin asti.
 
Liittynyt
20.07.2019
Viestejä
1 828
Ryöstö lähes täydessä bussissa. Tekijät eivät yllätä.

"– Pojat olivat painaneet tuntomerkit tarkasti mieleensä. He kertoivat, että ne olivat arviolta 16–17-vuotiaita ulkomaalaistaustaisia miehenalkuja, yksi äiti kertoo toisen pojan isän vahvistaessa saman."
”Me tapetaan teidät” – naamioituneet nuoret ryöstivät koululaiset bussissa: miksi kukaan ei tehnyt mitään?
Kommandopipoilla naamioituneet ryöstäjät veivät 14-vuotiailta pojilta puhelimia, lompakoita ja vaatteita.
Yläkouluikäiset pojat joutuivat ryöstön kohteeksi bussimatkalla Helsingissä lauantaina 5. marraskuuta iltakuuden aikaan. Ryöstäjät pakenivat bussista Aleksis Kiven kadulla sijaitsevalla pysäkillä.
Yläkouluikäiset pojat joutuivat ryöstön kohteeksi bussimatkalla Helsingissä lauantaina 5. marraskuuta iltakuuden aikaan. Ryöstäjät pakenivat bussista Aleksis Kiven kadulla sijaitsevalla pysäkillä.

Yläkouluikäiset pojat joutuivat ryöstön kohteeksi bussimatkalla Helsingissä lauantaina 5. marraskuuta iltakuuden aikaan. Ryöstäjät pakenivat bussista Aleksis Kiven kadulla sijaitsevalla pysäkillä. PETE ANIKARI
Tekijän kuva
Matti Tanner

matti.tanner@iltalehti.fi
Tänään klo 9:03
 • Neljän koulupojan joukko joutui itseään pari vuotta vanhempien nuorukaisten ryöstämäksi ostosreissun päätteeksi bussissa. Poliisi tavoitti toisen ryöstäjän nopeasti tuntomerkkien perusteella.
 • Koululaisten vanhemmat ihmettelevät, miksi kukaan aikuinen ei puuttunut tilanteeseen, vaikka bussi oli lähes täynnä.
 • Poliisin mukaan alaikäisten tekemiä ryöstöjä on ollut tänä vuonna Helsingissä poikkeuksellisen paljon. Jo pari vuotta trendinä on ollut merkkivaatteiden vieminen lapsilta ja nuorilta, jopa suoraan päältä.

Neljän helsinkiläisen kahdeksasluokkalaisen kaveruksen lyhyt bussimatka ostosreissun jälkeen muuttui painajaiseksi lauantaina 5. marraskuuta, kun kaksi nuorta miestä ryösti heidät. Poikien vanhemmista useampi kertoo, miten kauppakeskus Triplasta Pasilasta palaamassa olleilta pojilta vietiin bussissa puhelimia, lompakot ja juuri ostettuja vaatteita.
Vanhempien mukaan kaksi vain muutaman vuoden vanhempaa, huomattavan isokokoista, nuorukaista ilmoitti bussissa poikanelikolle tappavansa heidät, jos eivät saa poikien omaisuutta mukaansa.
Vanhemmat ovat kauhuissaan sekä itse ryöstöstä että bussissa olleiden aikuisten välinpitämättömyydestä.
– Pelottavinta oli se, että yksikään aikuinen suhteellisen täydessä bussissa ei puuttunut asiaan. Kukaan aikuinen ei tarjonnut apuaan siinä, miten pitäisi toimia, saati kysynyt, olivatko pojat kunnossa. Arvata saattaa, että pojat olivat melko kauhuissaan ja peloissaan, yhden koulupojan äiti kertoo Iltalehdelle.
Toisen pojan isän mukaan koululaiset olivat kiinnittäneet huomiota kommandopipoilla naamioituneisiin nuorukaisiin jo kauppakeskukseen sisään mennessään.
– Sitten kun he menivät bussiin, siellä oli jo toinen näistä kavereista ja toinen oli odottanut ulkopuolella. Ilmeisesti siinä oli varmistettu, ettei bussiin tule vartijoita tai muuta, isä sanoo.
Huuto ei auttanut
Röyhkeän ryöstön kohteeksi joutuneiden poikien vanhemmat ihmettelevät, miksei kukaan varsin täydessä bussissa olleista aikuisista puuttunut tilanteeseen. Kuvituskuva. Kuvan henkilöt eivät liity tapahtumiin.
Röyhkeän ryöstön kohteeksi joutuneiden poikien vanhemmat ihmettelevät, miksei kukaan varsin täydessä bussissa olleista aikuisista puuttunut tilanteeseen. Kuvituskuva. Kuvan henkilöt eivät liity tapahtumiin.

Röyhkeän ryöstön kohteeksi joutuneiden poikien vanhemmat ihmettelevät, miksei kukaan varsin täydessä bussissa olleista aikuisista puuttunut tilanteeseen. Kuvituskuva. Kuvan henkilöt eivät liity tapahtumiin. PETE ANIKARI
Isä kertoo poikanelikon menneen istumaan takapenkeille ja ryöstäjien ilmaantuneen heidän kimppuunsa heti bussin lähdettyä liikkeelle.

– Olivat ensin kysyneet, että minne olette menossa. Vastauksen jälkeen oli ilmoitettu, että antakaa kaikki tavarat tänne tai me tapetaan teidät, isä sanoo.
Ryöstäjien saatua lompakoita ja puhelimia haltuunsa, he vaativat vielä yhdeltä pojalta takkia päältä. Tämä sai kuitenkin takin sanottuaan, että alla on vain t-paita.
– Meidän poika oli saanut pitää kotiavaimet, ei muuta.
Yksi äiti kertoo poikien olleen ryöstämisen aikana niin kauhuissaan, että he eivät uskaltaneet sanoa mitään.
– Mutta siinä vaiheessa kun bussi pysähtyi pysäkille, ja ryöstäjät pakenivat, olivat pojat huutaneet, että meidät ryöstettiin, hän sanoo.
Äiti kertoo poikansa ihmetelleen miksi kukaan ei puuttunut asiaan, vaikka linja-autossa oli kyydissä muun muassa useampi isokokoinen mies. Poikien mukaan bussi oli varsin täynnä matkustajia, joten silminnäkijöitä oli paljon. Edes tilanteen jälkeen kukaan matkustaja ei ollut tullut kysymään tapahtuneesta.
– Siinä oli matkustajia aivan vieressä, kun tämä uhkaus oli esitetty, ja lähellä olleet varmasti kuulivat sen. On myös kuultu, kun näitä neuvotteluja tavaroiden pitämisestä on pidetty, yhden pojan isä toteaa.
Hyvät tuntomerkit
14-vuotiaat pojat kertoivat kiinnittäneensä jo kauppakeskukseen sisälle mennessään huomiota oven luona olleisiin kommandopipoilla varustautuneisiin nuorukaisiin. Arkistokuva.
14-vuotiaat pojat kertoivat kiinnittäneensä jo kauppakeskukseen sisälle mennessään huomiota oven luona olleisiin kommandopipoilla varustautuneisiin nuorukaisiin. Arkistokuva.

14-vuotiaat pojat kertoivat kiinnittäneensä jo kauppakeskukseen sisälle mennessään huomiota oven luona olleisiin kommandopipoilla varustautuneisiin nuorukaisiin. Arkistokuva. PETE ANIKARI
Ryöstäjät jäivät vanhempien mukaan bussista Aleksis Kiven kadulla. Ryöstetyksi joutuneet pojat hyppäsivät bussin kyydistä kauppakeskus Redin kohdalla ja soittivat hätänumeroon. Soittaminen onnistui, koska yhdellä pojalla oli ollut puhelin vyölaukussa, eikä tätä ollut huomattu.


– Näin meidänkin poika sai soitettua kotiin, isä kertoo.
Poliisipartio saapui pian paikalle kauppakeskukseen ja pojat pääsivät lopulta käymään tapahtumia läpi aikuisten kanssa.
– Pojat olivat painaneet tuntomerkit tarkasti mieleensä. He kertoivat, että ne olivat arviolta 16–17-vuotiaita ulkomaalaistaustaisia miehenalkuja, yksi äiti kertoo toisen pojan isän vahvistaessa saman.
Tarkat tuntomerkit auttoivat poliisia pääsemään ryöstäjien jäljille, ja parin tunnin kuluttua toinen epäillyistä oli otettu kiinni kauppakeskus Triplassa vartijoiden avustuksella.
Kun poliisit etsivät ryöstäjiä, lähtivät yhden pojan vanhemmat samaan aikaan etsimään tämän puhelinta, koska siinä oli paikannussovellus. Puhelin löytyi lopulta rikottuna ja samalla myös pojan pankkikortti.
– Kun pääsimme puhelimen luo, poliisit soittivat ja kertoivat, että heillä on toinen tekijä kiinni autossa. Siinä vaiheessa toisesta oli myös jo tiedot olemassa. Sitten poliisit tulivat ja ottivat rikotun puhelimen sekä pankkikortin talteen, yksi isä sanoo.
Kyse ilmiöstä
Isän mukaan poliisit olivat saaneet kauppakeskus Triplan vartijoiden avulla kamerakuvaa epäillyistä ja näin toinen heistä oli tavoitettu parissa tunnissa.
Isä kertoo poliisien vahvistaneen, että ryöstöstä epäillyt ovat vielä alaikäisiä. Hän kiitteleekin poliisia ripeästä toiminnasta. Sen sijaan alaikäisten ryöstäjien selviäminen teoistaan mahdollisesti varsin lievillä seurauksilla mietityttää.
– Kysyin, että ovatko he sitten heti huomenna taas tuolla jatkamassa toimintaa. Poliisi myönsi näin todennäköisesti olevan ja kertoi heidän olevan varsin aseettomia tämän ilmiön kanssa. Poliisi kertoi, että tämä on nyt Helsingissä trendi, että nuoria ryöstetään ja viedään merkkivaatteita päältäkin, isä sanoo.
Komisario Marko Forss Helsingin poliisista kertoo Iltalehdelle, että poliisilla on kuvauksiin sopiva rikosepäily tutkinnassa. Tapausta tutkitaan ryöstönä. Tässä vaiheessa tutkintaa hän ei kuitenkaan pysty kertomaan enempää yksityiskohdista.
– Alaikäisten tekemiksi epäiltyjä ryöstöjä on tänä vuonna ollut poikkeuksellisen paljon, Forss vahvistaa.

Hän toteaa, että Helsingissä on ollut jo muutaman vuoden menossa ilmiö, jossa merkkivaatteita varastetaan jopa suoraan lasten ja nuorten päältä.
Forss kertoo yleisellä tasolla, että 16–17-vuotias ryöstäjä saattaa kyllä oikeudessa saada jo kovankin rangaistuksen teosta.
– Tässä vähän aikaa sitten 16-vuotias poika tuomittiin kolmesta törkeästä ryöstöstä neljän vuoden ja kymmenen kuukauden ehdottomaan vankeuteen, hän sanoo.
”Puuttukaa”
Pankkikorttia ja rikottua puhelinta lukuun ottamatta mitään koulupojilta vietyä ei ole saatu takaisin. Vanhemmat pitävät tätä kuitenkin sivuseikkana ja huolehtivat ennen kaikkea järkyttävän kokemuksen pojilleen aiheuttamista peloista.
– Pahinta on se, millaisen trauman tämä jättää meidän lapsille. Aika pitkät keskustelut käytiin lauantai-iltana kotona, että uskaltaako sitä enää liikkua bussilla edes päiväsaikaan, yhden pojan isä sanoo.
Toisen pojan äidillä on selkeä toive kaikille aikuisille, jotka näkevät jotain vastaavaa tapahtuvan:
– Älkää jättäkö lasta yksin, vaan puuttukaa tällaiseen toimintaan edes kysymällä lapselta, onko tämä kunnossa ja tarvitseeko apua. Ainakin minun mielestä se on aikuisen velvollisuus, hän sanoo.
Iltalehti ei julkaise ryöstön uhreiksi joutuneiden poikien tai heidän vanhempiensa nimiä heidän turvallisuutensa takia.
Vihreitä ja Kokoomusta pk-seudulla äänestävillä on lapsenomainen käsitys, ettei heitä kosketa maahanmuuton ongelmat. "Mä asun täällä Westendissä, eikä mua kiinnosta mitä jossakin asemalla tapahtuu".

Paha vaan, että se mahdollinen jälkikasvu saattaa joutua kouluissa, harrastuksissa, kaupungilla, metrossa, lähijunassa, ratikassa, bussissa liikkuessaan tekemisiin erilaisten lieveilmiöiden kanssa. Teini-ikäiset nuoret kun ei välttämättä ole kiinnostuneita pysyttelemään kaiket päivät siellä Westendin lekaharkkolinnassa.

Ja kun tilanne etenee pidemmälle, niin aikuisetkaan eivät ole enää turvassa, elleivät sitten ala eristäytyä muusta yhteiskunnasta Intian varakkaiden tapaan. Lue: kulkevat isoilla maastureilla aidatuilta ja vartioiduilta asuinalueilta aidatuille ja vartioiduille liikerakennusalueille.

Mutta sitä saa mitä tilaa. Äänestäkäämme siis jatkossakin Vihreitä ja Kokoomusta ja nauttikaamme menosta.
 
Liittynyt
15.10.2021
Viestejä
318
Vanhemmille vastaukseksi puuttumisen puutteesta. Mainitut pojat olivat kertoman mukaan huomattavan isokokoisia. Ja kuten me kaikki tiedämme, näillä on se roadwoman käsilaukku mukana, sieltä voi käden käänteessä löytyä jopa ampuma-ase. Okei, ehkä aikuisen miehen pitäisi silti puuttua...

Paitsi sitten hän muistaa, että suuri osa suomalaisista ovat äänestäneet tänne tällaisen uuden jännän kulttuurin. Muistaa vieläpä kuulleensa rasistiksi kutsutun näistä huolissaan olijoita. Joten antaa kansan saada sitä mitä ovat tilanneet.

Ehkä sitten kun on äänestetty toisin, tuotu huolestuminen julki reilusti työpaikan kahvipöydässä jne. tulee aika jolloin näihin aletaan puuttua.
Jutun mukaan bussissa oli myös iskokoisia aikamiehiä. Veikkaan että ne oli demarien, vasemmiston tai vihreiden äänestäjiä.

Jos homman aloittaisit "tiputtamalla toisen suoraan lattiaan", niin voin jo sanoa, että laitoit käden tulikuumalle hellalle. Onnistuit siis mahdollisesti keskeyttämään ryöstön yrityksen, josta alaikäiset tekijät saavat korkeintaan ehdollisen tuomion. Sinä sen sijaan saatat menettää työpaikkasi, joudut asianajajasi kanssa tekemään vuoden parin työn ettet tule tuomituksi pahoinpitelystä korvauksiin, erityisesti kun tuollaisessa tilanteessa taatusti tulee vammoja. Lehdistö kirjoittaa, kuinka oman käden oikeutta jakava rasisti käytti jokamiehen oikeutta väärin, Veronika Honkasalo puhuu syrjäytyneistä nuorista ja lataa vastuun suomalaisille ja lainoppineet, sekä poliisi muistuttelevat, kuinka sivullisten ei tulisi puuttua tilanteisiin, vaan jättää ne ammattilaisten tehtäväksi.

Itse olisin tietenkin puuttunut tilanteeseen, kaikista riskeistä huolimatta.
 
Liittynyt
02.11.2016
Viestejä
695
selitätkö vielä mihin 15-19 vuotiaiden huumekuolemat siis liittyvät, ja miksi?
Kuten sanoin ei tietysti liity mitenkään mihinkään. Sattumaa vain kuten sekin että lähes kaikki Euroopan ulkopuolelta tulevat "pakolaiset" ovat ihan vaan sattumalta olleet usean vuosikymmenen ajan vuodesta toiseen muslimeja. Ja ihan vaan sattumalta kulkevat useiden turvallisten maiden läpi ihan vaan sattumalta hölmölään.

 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
12.06.2022
Viestejä
548
Kuten sanoin ei tietysti liity mitenkään mihinkään. Sattumaa vain kuten sekin että lähes kaikki Euroopan ulkopuolelta tulevat "pakolaiset" ovat ihan vaan sattumalta olleet usean vuosikymmenen ajan vuodesta toiseen muslimeja. Ja ihan vaan sattumalta kulkevat useiden turvallisten maiden läpi ihan vaan sattumalta hölmölään.

Eikun selitä nyt ihan juurta jaksain miten toi liittyy 15-19 vuotiaiden huumekuolemiin ja miksi.

Vituttaa ketjusta toiseen vihjailu ja asioiden ympärillä pyöriminen ilman että lyödään niitä omia argumentteja pöytään.
 
Liittynyt
02.11.2016
Viestejä
695
Eikun selitä nyt ihan juurta jaksain miten toi liittyy 15-19 vuotiaiden huumekuolemiin ja miksi.

Vituttaa ketjusta toiseen vihjailu ja asioiden ympärillä pyöriminen ilman että lyödään niitä omia argumentteja pöytään.
Mikäli yrität saada valtakunnansyyttäjän tms. kiihottumaan viesteistäni niin voin kertoa että ei kiinnosta. Saatan olla pervo mutta en niin pervo.
Sitäpaitsi eikös tämä ala jo hipoa seksuaalisen hyväksikäytön yritystä?
 
Liittynyt
25.02.2021
Viestejä
425
Kyllä pitäisi tietää, että ilman maahanmuuttoa ei olisi nuorten huumekuolemia. Myös, koska 2015 tuli hitosti pakolaisia niin pakkohan senkin on jotenkin asiaan liittyä. Fakta kuitenkin on, että ilman pakolaisia ja maahanmuuttajia ei Suomessa kukaan käyttäisi huumeita saati sitten kuolisi niihin. Argumentit ja perustelut tiedän, mutta en kerro.
 
Liittynyt
23.02.2020
Viestejä
556
Jutussa hämmästellään, miksi kukaan ei puuttunut tilanteeseen. Varmaan siksi, että näillä väärinymmärretyillä olosuhteiden uhreilla (enkä tarkoita tilanteen todellisia uhreja) on niin korkea uhristatus, että mennessäsi väliin tällaiseen tilanteeseen näppien palamisen todennäköisyys on korkea. Siinä ei kovin paljoa tarvitse mennä pieleen, että pääset pahimmillaan iltapäivälehtiin kertomaan miksi et olisi rasisti. Rikoksen tekijöille löytyy suojelijoita keskustelu palstalta aina vallan ylimpiin kamareihin asti.
Juurikin tämä. Suomessa jos menet ihan tavallisen valkoisen pottunokan ryöstelijäpummin pysäyttämään, niin tulee satavarmasti kutsu käräjille.

Jos pysäytät kunniakansalaisen, niin tulee rasismisyytteet päälle ja vaikka tuomari vapauttaisikin syytteistä, niin media ja vihervasemmisto yhteisö pitää huolen että sinut lynkataan ja olet lopun ikääsi natsirasisti.

Oletetaan yksinkertaisuuden vuoksi ettei kultamunalla ollut mukanaan kättä pidempää eikä rikoksen estäminen mennyt painiksi tai kehenkään sattunut, koska muuten olet joko kuollut tai pahassa pulassa.

Siellä on sitten kiva käräjillä yrittää todistaa, että miksi tällaista siviilin kiinniotto-oikeutta tarvittiin. Kurdi saa valtion puolesta syyttäjän, joka pyrkii kaikin keinoin tekemään tästä viharikoksen ja sinusta pahimman luokan rikollisen maksimi tuomiolla linnaa ja sakkoja. Valitus tapahtuu tarvittaessa kaikki oikeusasteet läpi, eli kiva stressihelvetti tiedossa seuraaviksi vuosiksi.
 
Liittynyt
31.10.2016
Viestejä
2 096
Edelleen vain koronaa tarjotaan syyksi tähän ilmiöön.

Forss toteaa korona-ajan ongelmien jatkon olevan kyllä ”paras arvaus” ilmiöön, mutta koska kyseessä on laaja asia se vaatisi myös isompaa tutkimusta.
Helsingissä meneillään valtava nuorison ryöstöaalto
Poliisin mukaan koronavuosien jälkeen nousseelle ilmiölle on vaikea löytää yksittäistä syytä.
Poliisin mukaan nuorten tekemissä ryöstöissä on yleensä aina mukana useampia tekijöitä. Kuvituskuva. Kuvan henkilöt eivät liity juttuun.
Poliisin mukaan nuorten tekemissä ryöstöissä on yleensä aina mukana useampia tekijöitä. Kuvituskuva. Kuvan henkilöt eivät liity juttuun.

Poliisin mukaan nuorten tekemissä ryöstöissä on yleensä aina mukana useampia tekijöitä. Kuvituskuva. Kuvan henkilöt eivät liity juttuun. PETE ANIKARI
Tekijän kuva
Matti Tanner

matti.tanner@iltalehti.fi
Tänään klo 7:33
 • Alaikäisten nuorten toisiin alaikäisiin kohdistamia ryöstöjä on tänä tullut poliisin tietoon ennätysmäärä Helsingissä. Tapauksia tulee tutkintaan viikoittain.
 • Poliisi arvioi, että Helsingin seudulla on jatkuvasti yhä enemmän rikoksiin syyllistyviä nuoria.
 • Rikoskomisario Marko Forssin mukaan korona-aikana syntyneet nuorten ongelmat saattavat näkyä nyt kasvaneina rikosmäärinä.
 • Sivullisia poliisi neuvoo soittamaan ryöstön nähdessään hätänumeroon.

145 erityyppistä ryöstöä marraskuun puoliväliin mennessä. Tämä on Helsingin poliisin nuorisoryhmällä tutkinnassa olevien tai selvitettyjen alaikäisten tekemien ryöstörikosten määrä tältä vuodelta ja vuotta on vielä hieman jäljellä. Ryhmää vetävä rikoskomisario Marko Forss on tilanteesta erittäin huolissaan ja kuvailee määrää täysin poikkeukselliseksi.
– Ihan ennätysvuosi menossa. Ainakaan viimeiseen kymmeneen vuoteen ei ole vastaavaa. Juuri viikonloppuna tuli kaksi lisää, Forss sanoo Iltalehdelle.
Ryöstöjen lukumäärässä ovat mukana rikokset joita poliisi tutkii nimikkeillä ryöstö tai törkeä ryöstö. Myös molempien yrityksiä on joukossa. Toisen omaisuuden varastaminen muuttuu ryöstöksi siinä kohtaa, kun rikoksen uhria uhataan väkivallalla tai väkivaltaa käytetään. Jos mukana on teräaseita tai muuta aseistusta, tekoa tutkitaan yleensä törkeänä ryöstönä.
Karu tilanne bussissa
Iltalehti kertoi viime viikolla miten neljä koulupoikaa joutui bussimatkalla ryöstön uhriksi Helsingissä. Kauppakeskus Triplasta Pasilasta palaamassa olleet 14-vuotiaat kaverukset uhattiin tappaa, jos he eivät luovuta omaisuuttaan. Pojilta vietiin lompakoita, puhelimia ja vaatteita.
Ryöstäjiä oli kaksi kappaletta ja he olivat naamioituneet kommandopipoilla. Uhrit kuvailivat ryöstäjien olleen vain pari vuotta heitä vanhempia, mutta isokokoisia. Poliisi tavoitti epäillyistä toisen parissa tunnissa. Toisesta saatiin tuntomerkit valvontakameroiden avulla.
Forss kertoi aiemmin, että poliisilla on kuvauksiin sopiva rikosepäily tutkinnassa. Tapahtunutta tutkitaan ryöstönä. Nyt hän toteaa, ettei tutkinnasta ole uutta kerrottavaa tässä vaiheessa.
Hän vahvistaa, että kyseessä ei ole mitenkään ainutkertainen tapahtuma, sillä täysin vastaavia nuorten tekemiä ja nuoriin kohdistuvia niin sanottuja katuryöstöjä tulee poliisin tietoon jatkuvasti. Käytännössä alaikäisten tekemiä ryöstöjä tulee poliisin tutkintaan viikoittain. Usein monta tapausta viikossa.
– Näistä 60 prosenttia on sellaisia missä tiedetään, että siellä on vähintään yksi alaikäinen epäilty ja 40 prosenttia sellaisia missä oletetaan, että epäilty tai epäillyt ovat alaikäisiä, Forss sanoo tämän vuoden tapauksista.
Hän kertoo, että tuoreessa luvussa eivät ole mukana aivan kaikki poliisin tietoon tulevat ryöstöt, sillä täysi-ikäisten ryöstörikosten joukossa on välillä mukana myös alaikäisiä epäiltyjä ja nämä eivät välttämättä päädy nuorisoryhmän tutkintaan.
Yleensä useita
Neljän 14-vuotiaan koulupojan porukka joutui ryöstön kohteeksi bussimatkalla Helsingissä. Ryöstäjät pakenivat bussista Aleksis Kiven kadulla sijaitsevalla pysäkillä, mutta poliisi tavoitti pian toisen heistä.
Neljän 14-vuotiaan koulupojan porukka joutui ryöstön kohteeksi bussimatkalla Helsingissä. Ryöstäjät pakenivat bussista Aleksis Kiven kadulla sijaitsevalla pysäkillä, mutta poliisi tavoitti pian toisen heistä.

Neljän 14-vuotiaan koulupojan porukka joutui ryöstön kohteeksi bussimatkalla Helsingissä. Ryöstäjät pakenivat bussista Aleksis Kiven kadulla sijaitsevalla pysäkillä, mutta poliisi tavoitti pian toisen heistä. PETE ANIKARI

Pelkkä poliisin tietoon tulleiden alaikäisten tekemien rikosten lukumäärä ei kerro koko totuutta, sillä ryöstöissä tekijöitä on yleensä aina useampia. Lisäksi kaikki ryöstäjät eivät jää kiinni.
– Keskimäärin näissä meidän 60 prosentissa tapauksissa on noin 2,5 epäiltyä rikosilmoitusta kohti. Nuorethan tekevät rikoksia yleensä ryhmässä. Toki luku voisi olla suurempikin, mutta kaikissa jutuissa eivät ole kaikki epäillyt selvinneet, Forss sanoo.
Poliisille tutkintaan tulleissa ryöstöissä saattaa olla aluksi mukana useita epäiltyjä, mutta lopulta vain yksi heistä on pystytty selvittämään ja ottamaan kiinni.
Poliisilla saattaa myös Forssin mukaan kestää pitkään ennen kuin epäillyt on saatu varmistettua tai tavoitettua. Osittain tämä liittyy asioiden varmisteluun tutkinnassa, mutta syytä on myös ryöstöjen runsaassa määrässä ja poliisin resursseissa.
Esimerkiksi syksyllä 2020 tapahtuneessa Helsingin Alppipuiston tapon yrityksessä ja törkeässä ryöstössä epäiltyä kaivettiin esiin useita kuukausia. Tapauksesta tuomittiin lopulta käräjäoikeudessa viime helmikuussa 16-vuotias poika yli neljän vuoden vankeustuomioon. Mukana ollut 17-vuotias poika tuomittiin 4,5 kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Kyseisessä paljon esillä olleessa tapauksessa noin kymmenen pojan ryhmä oli käynyt Alppipuistossa kahden 15-vuotiaan pojan kimppuun. Päätekijänä tuomittu 16-vuotias poika oli uhannut uhreja väkivallalla ja puukolla, jos hän ei saisi heidän kenkiään.
Toinen uhreista pääsi tilanteesta juosten pakoon, mutta toista 16-vuotias löi puukolla selkään hänen yritettyään poistua paikalta. Uhrille aiheutui keuhkoon asti ulottunut puukotusvamma.
Väkivalta vaihtui ryöstöihin
Rikoskomisario Forss sanoo, että selkeää yksittäistä syytä poikkeukselliselle ryöstösumalle on vaikea sanoa. Jonkinlainen jatkumo koronavuosien ongelmille on kuitenkin kyseessä. Siinä missä kaksi edellistä koronapandemian sävyttämää vuotta olivat täysin poikkeuksellisia nuorten vakavan väkivaltarikollisuuden suhteen. Nyt rikollisuuden muoto on vaihtunut ryöstöihin.
– Törkeitä pahoinpitelyitä, tapon yrityksiä, tappoja, Forss listaa vuosien 2020 ja 2021 nuorten rikoksia, joita oli määrällisesti huomattavan paljon.
– Tämä vuosi on taas poikkeuksellinen ryöstörikosten kohdalla. Ihan selkeä piikki niissä nyt on, hän jatkaa.
Forss toteaa korona-ajan ongelmien jatkon olevan kyllä ”paras arvaus” ilmiöön, mutta koska kyseessä on laaja asia se vaatisi myös isompaa tutkimusta.

Hän kertoo, että alaikäisten kohdalla on kuitenkin poliisin näkökulmasta havaittavissa selvä levottomuusaalto. Tämän vahvistaa myös se, että alle 15-vuotiaiden kohdalla rikosepäilyjen määrä on lisääntynyt selvästi Helsingin alueella.
– Jos ajatellaan, että miten se näyttäytyy, niin meillä on enemmän ja enemmän rikoksiin syyllistyviä nuoria, jotka ovat potentiaalisia tällaiselle toiminnalle, hän sanoo.
Forss pitää selvänä, että rikoksia tekevien nuorten taustalla on ongelmia yhteiskunnan eri osa-alueilla.
Siellä on haasteita vaikka koulussa tai sosiaalityöllä tai vanhemmilla. Kaikki ne tietyllä tapaa valuvat sitten meidän puoleen, Forss sanoo.
Hän muistuttaa, että tutkimusten mukaankin rikoksia tekevien nuorten ryhmä on suhteellisen pieni osuus ikäluokasta. Lisäksi ryöstöjä tehtailevat paljon samat nuoret.
– Vasta lähti käräjille sellainen missä oli ainakin neljä ryöstöä ja hyvin pitkälti samoja tekijöitä. Se on tietynlainen kierre, että sitten tehdään ja suoritetaan sitä toimintaa.
”Voi olla teräaseita”
Bussissa ryöstön kohteeksi joutuneiden koulupoikien vanhemmat ihmettelivät jälkeenpäin miten kukaan aikuinen ei puuttunut tilanteeseen, vaikka bussi oli lähes täynnä matkustajia. Edes jälkeenpäin kukaan ei tullut kysymään uhreilta mitään.
– Siinä oli matkustajia aivan vieressä, kun tämä uhkaus oli esitetty, ja lähellä olleet varmasti kuulivat sen. On myös kuultu, kun näitä neuvotteluja tavaroiden pitämisestä on pidetty, yhden pojan isä sanoi.
Poliisi ei kuitenkaan kehota sivullisia puuttumaan suoraan uhkaavaan tilanteeseen, vaikka olisi aivan lähelläkin. Riskinä on joutua itsekin uhriksi.
– En kyllä kehota ketään menemään suoraan väliin. Sen sijaan soitto hätänumeroon 112 ja poliisi paikalle, Forss sanoo selkeäksi toimintaohjeeksi.
Uhkaavassa tilanteessa kannattaa toki käyttää aina omaa harkintaa, mutta ottaa myös huomioon esimerkiksi se, että ryöstäjillä on usein jotain kättä pidempää mukanaan. Forss muistuttaa myös, että teini-ikäiset voivat iästään huolimatta olla jo aikuisten kokoisia.
– Jos otetaan näitä meidän ryöstöjä mitä tässä on ollut, vaikka kyseessä ovat alaikäiset, niin siellä voi olla teräaseita mukana.
 
Liittynyt
05.01.2021
Viestejä
1 497
Edelleen vain koronaa tarjotaan syyksi tähän ilmiöön.

Forss toteaa korona-ajan ongelmien jatkon olevan kyllä ”paras arvaus” ilmiöön, mutta koska kyseessä on laaja asia se vaatisi myös isompaa tutkimusta.
Helsingissä meneillään valtava nuorison ryöstöaalto
Poliisin mukaan koronavuosien jälkeen nousseelle ilmiölle on vaikea löytää yksittäistä syytä.
Poliisin mukaan nuorten tekemissä ryöstöissä on yleensä aina mukana useampia tekijöitä. Kuvituskuva. Kuvan henkilöt eivät liity juttuun.
Poliisin mukaan nuorten tekemissä ryöstöissä on yleensä aina mukana useampia tekijöitä. Kuvituskuva. Kuvan henkilöt eivät liity juttuun.

Poliisin mukaan nuorten tekemissä ryöstöissä on yleensä aina mukana useampia tekijöitä. Kuvituskuva. Kuvan henkilöt eivät liity juttuun. PETE ANIKARI
Tekijän kuva
Matti Tanner

matti.tanner@iltalehti.fi
Tänään klo 7:33
 • Alaikäisten nuorten toisiin alaikäisiin kohdistamia ryöstöjä on tänä tullut poliisin tietoon ennätysmäärä Helsingissä. Tapauksia tulee tutkintaan viikoittain.
 • Poliisi arvioi, että Helsingin seudulla on jatkuvasti yhä enemmän rikoksiin syyllistyviä nuoria.
 • Rikoskomisario Marko Forssin mukaan korona-aikana syntyneet nuorten ongelmat saattavat näkyä nyt kasvaneina rikosmäärinä.
 • Sivullisia poliisi neuvoo soittamaan ryöstön nähdessään hätänumeroon.

145 erityyppistä ryöstöä marraskuun puoliväliin mennessä. Tämä on Helsingin poliisin nuorisoryhmällä tutkinnassa olevien tai selvitettyjen alaikäisten tekemien ryöstörikosten määrä tältä vuodelta ja vuotta on vielä hieman jäljellä. Ryhmää vetävä rikoskomisario Marko Forss on tilanteesta erittäin huolissaan ja kuvailee määrää täysin poikkeukselliseksi.
– Ihan ennätysvuosi menossa. Ainakaan viimeiseen kymmeneen vuoteen ei ole vastaavaa. Juuri viikonloppuna tuli kaksi lisää, Forss sanoo Iltalehdelle.
Ryöstöjen lukumäärässä ovat mukana rikokset joita poliisi tutkii nimikkeillä ryöstö tai törkeä ryöstö. Myös molempien yrityksiä on joukossa. Toisen omaisuuden varastaminen muuttuu ryöstöksi siinä kohtaa, kun rikoksen uhria uhataan väkivallalla tai väkivaltaa käytetään. Jos mukana on teräaseita tai muuta aseistusta, tekoa tutkitaan yleensä törkeänä ryöstönä.
Karu tilanne bussissa
Iltalehti kertoi viime viikolla miten neljä koulupoikaa joutui bussimatkalla ryöstön uhriksi Helsingissä. Kauppakeskus Triplasta Pasilasta palaamassa olleet 14-vuotiaat kaverukset uhattiin tappaa, jos he eivät luovuta omaisuuttaan. Pojilta vietiin lompakoita, puhelimia ja vaatteita.
Ryöstäjiä oli kaksi kappaletta ja he olivat naamioituneet kommandopipoilla. Uhrit kuvailivat ryöstäjien olleen vain pari vuotta heitä vanhempia, mutta isokokoisia. Poliisi tavoitti epäillyistä toisen parissa tunnissa. Toisesta saatiin tuntomerkit valvontakameroiden avulla.
Forss kertoi aiemmin, että poliisilla on kuvauksiin sopiva rikosepäily tutkinnassa. Tapahtunutta tutkitaan ryöstönä. Nyt hän toteaa, ettei tutkinnasta ole uutta kerrottavaa tässä vaiheessa.
Hän vahvistaa, että kyseessä ei ole mitenkään ainutkertainen tapahtuma, sillä täysin vastaavia nuorten tekemiä ja nuoriin kohdistuvia niin sanottuja katuryöstöjä tulee poliisin tietoon jatkuvasti. Käytännössä alaikäisten tekemiä ryöstöjä tulee poliisin tutkintaan viikoittain. Usein monta tapausta viikossa.
– Näistä 60 prosenttia on sellaisia missä tiedetään, että siellä on vähintään yksi alaikäinen epäilty ja 40 prosenttia sellaisia missä oletetaan, että epäilty tai epäillyt ovat alaikäisiä, Forss sanoo tämän vuoden tapauksista.
Hän kertoo, että tuoreessa luvussa eivät ole mukana aivan kaikki poliisin tietoon tulevat ryöstöt, sillä täysi-ikäisten ryöstörikosten joukossa on välillä mukana myös alaikäisiä epäiltyjä ja nämä eivät välttämättä päädy nuorisoryhmän tutkintaan.
Yleensä useita
Neljän 14-vuotiaan koulupojan porukka joutui ryöstön kohteeksi bussimatkalla Helsingissä. Ryöstäjät pakenivat bussista Aleksis Kiven kadulla sijaitsevalla pysäkillä, mutta poliisi tavoitti pian toisen heistä.
Neljän 14-vuotiaan koulupojan porukka joutui ryöstön kohteeksi bussimatkalla Helsingissä. Ryöstäjät pakenivat bussista Aleksis Kiven kadulla sijaitsevalla pysäkillä, mutta poliisi tavoitti pian toisen heistä.

Neljän 14-vuotiaan koulupojan porukka joutui ryöstön kohteeksi bussimatkalla Helsingissä. Ryöstäjät pakenivat bussista Aleksis Kiven kadulla sijaitsevalla pysäkillä, mutta poliisi tavoitti pian toisen heistä. PETE ANIKARI

Pelkkä poliisin tietoon tulleiden alaikäisten tekemien rikosten lukumäärä ei kerro koko totuutta, sillä ryöstöissä tekijöitä on yleensä aina useampia. Lisäksi kaikki ryöstäjät eivät jää kiinni.
– Keskimäärin näissä meidän 60 prosentissa tapauksissa on noin 2,5 epäiltyä rikosilmoitusta kohti. Nuorethan tekevät rikoksia yleensä ryhmässä. Toki luku voisi olla suurempikin, mutta kaikissa jutuissa eivät ole kaikki epäillyt selvinneet, Forss sanoo.
Poliisille tutkintaan tulleissa ryöstöissä saattaa olla aluksi mukana useita epäiltyjä, mutta lopulta vain yksi heistä on pystytty selvittämään ja ottamaan kiinni.
Poliisilla saattaa myös Forssin mukaan kestää pitkään ennen kuin epäillyt on saatu varmistettua tai tavoitettua. Osittain tämä liittyy asioiden varmisteluun tutkinnassa, mutta syytä on myös ryöstöjen runsaassa määrässä ja poliisin resursseissa.
Esimerkiksi syksyllä 2020 tapahtuneessa Helsingin Alppipuiston tapon yrityksessä ja törkeässä ryöstössä epäiltyä kaivettiin esiin useita kuukausia. Tapauksesta tuomittiin lopulta käräjäoikeudessa viime helmikuussa 16-vuotias poika yli neljän vuoden vankeustuomioon. Mukana ollut 17-vuotias poika tuomittiin 4,5 kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Kyseisessä paljon esillä olleessa tapauksessa noin kymmenen pojan ryhmä oli käynyt Alppipuistossa kahden 15-vuotiaan pojan kimppuun. Päätekijänä tuomittu 16-vuotias poika oli uhannut uhreja väkivallalla ja puukolla, jos hän ei saisi heidän kenkiään.
Toinen uhreista pääsi tilanteesta juosten pakoon, mutta toista 16-vuotias löi puukolla selkään hänen yritettyään poistua paikalta. Uhrille aiheutui keuhkoon asti ulottunut puukotusvamma.
Väkivalta vaihtui ryöstöihin
Rikoskomisario Forss sanoo, että selkeää yksittäistä syytä poikkeukselliselle ryöstösumalle on vaikea sanoa. Jonkinlainen jatkumo koronavuosien ongelmille on kuitenkin kyseessä. Siinä missä kaksi edellistä koronapandemian sävyttämää vuotta olivat täysin poikkeuksellisia nuorten vakavan väkivaltarikollisuuden suhteen. Nyt rikollisuuden muoto on vaihtunut ryöstöihin.
– Törkeitä pahoinpitelyitä, tapon yrityksiä, tappoja, Forss listaa vuosien 2020 ja 2021 nuorten rikoksia, joita oli määrällisesti huomattavan paljon.
– Tämä vuosi on taas poikkeuksellinen ryöstörikosten kohdalla. Ihan selkeä piikki niissä nyt on, hän jatkaa.
Forss toteaa korona-ajan ongelmien jatkon olevan kyllä ”paras arvaus” ilmiöön, mutta koska kyseessä on laaja asia se vaatisi myös isompaa tutkimusta.

Hän kertoo, että alaikäisten kohdalla on kuitenkin poliisin näkökulmasta havaittavissa selvä levottomuusaalto. Tämän vahvistaa myös se, että alle 15-vuotiaiden kohdalla rikosepäilyjen määrä on lisääntynyt selvästi Helsingin alueella.
– Jos ajatellaan, että miten se näyttäytyy, niin meillä on enemmän ja enemmän rikoksiin syyllistyviä nuoria, jotka ovat potentiaalisia tällaiselle toiminnalle, hän sanoo.
Forss pitää selvänä, että rikoksia tekevien nuorten taustalla on ongelmia yhteiskunnan eri osa-alueilla.
Siellä on haasteita vaikka koulussa tai sosiaalityöllä tai vanhemmilla. Kaikki ne tietyllä tapaa valuvat sitten meidän puoleen, Forss sanoo.
Hän muistuttaa, että tutkimusten mukaankin rikoksia tekevien nuorten ryhmä on suhteellisen pieni osuus ikäluokasta. Lisäksi ryöstöjä tehtailevat paljon samat nuoret.
– Vasta lähti käräjille sellainen missä oli ainakin neljä ryöstöä ja hyvin pitkälti samoja tekijöitä. Se on tietynlainen kierre, että sitten tehdään ja suoritetaan sitä toimintaa.
”Voi olla teräaseita”
Bussissa ryöstön kohteeksi joutuneiden koulupoikien vanhemmat ihmettelivät jälkeenpäin miten kukaan aikuinen ei puuttunut tilanteeseen, vaikka bussi oli lähes täynnä matkustajia. Edes jälkeenpäin kukaan ei tullut kysymään uhreilta mitään.
– Siinä oli matkustajia aivan vieressä, kun tämä uhkaus oli esitetty, ja lähellä olleet varmasti kuulivat sen. On myös kuultu, kun näitä neuvotteluja tavaroiden pitämisestä on pidetty, yhden pojan isä sanoi.
Poliisi ei kuitenkaan kehota sivullisia puuttumaan suoraan uhkaavaan tilanteeseen, vaikka olisi aivan lähelläkin. Riskinä on joutua itsekin uhriksi.
– En kyllä kehota ketään menemään suoraan väliin. Sen sijaan soitto hätänumeroon 112 ja poliisi paikalle, Forss sanoo selkeäksi toimintaohjeeksi.
Uhkaavassa tilanteessa kannattaa toki käyttää aina omaa harkintaa, mutta ottaa myös huomioon esimerkiksi se, että ryöstäjillä on usein jotain kättä pidempää mukanaan. Forss muistuttaa myös, että teini-ikäiset voivat iästään huolimatta olla jo aikuisten kokoisia.
– Jos otetaan näitä meidän ryöstöjä mitä tässä on ollut, vaikka kyseessä ovat alaikäiset, niin siellä voi olla teräaseita mukana.
Vain koronaa, vaikka jutussa nimenomaan mainittiin sen voivan olla yksi taustatekijä ilmiön takana. Siis voi olla, ja osana muita syitä.
 
Liittynyt
09.01.2017
Viestejä
499
Vain koronaa, vaikka jutussa nimenomaan mainittiin sen voivan olla yksi taustatekijä ilmiön takana. Siis voi olla, ja osana muita syitä.
Jep, olennaista olisi nostaa poliisivoimien määrää, jotta tällaisia ilmiöitä saadaan pidettyä paremmin tutkalla ja varmistetaan myös, että rikoksia tekevät päätyvät tuomioistuinten haaviin. Ylipäätänsä näkyvä partiotoiminta voi madaltaa kynnystä esimerkiksi ilmiöille, jossa Triplassa kommandopipopari tarkkailee sopivia rosvouksen kohteita ja päättää iskeä löydettyään potentiaalisen ryöstökohteen.
 
Liittynyt
16.06.2021
Viestejä
52
Edelleen vain koronaa tarjotaan syyksi tähän ilmiöön.

Forss toteaa korona-ajan ongelmien jatkon olevan kyllä ”paras arvaus” ilmiöön, mutta koska kyseessä on laaja asia se vaatisi myös isompaa tutkimusta.
Jotenkin kummallisella ja omituisella tavalla nämä ilmiöt tulivat esiin Ruotsissa jo kauan ennen korona-aikaa...
Ehkä maahanmuuttajista olisi myös ennustajiksi? Finanssialalla ainakin olisi käyttöä tällaiselle asiantuntemukselle.

Ottivat Ruotsissa asian haltuun jo ennen koronaa ja kantasvenssonit jäi ihan pystytolpille, kun homma oli selvä jo ennen.
 
Liittynyt
24.09.2020
Viestejä
858
Edelleen vain koronaa tarjotaan syyksi tähän ilmiöön.

Forss toteaa korona-ajan ongelmien jatkon olevan kyllä ”paras arvaus” ilmiöön, mutta koska kyseessä on laaja asia se vaatisi myös isompaa tutkimusta.
Helsingissä meneillään valtava nuorison ryöstöaalto
Poliisin mukaan koronavuosien jälkeen nousseelle ilmiölle on vaikea löytää yksittäistä syytä.
Poliisin mukaan nuorten tekemissä ryöstöissä on yleensä aina mukana useampia tekijöitä. Kuvituskuva. Kuvan henkilöt eivät liity juttuun.
Poliisin mukaan nuorten tekemissä ryöstöissä on yleensä aina mukana useampia tekijöitä. Kuvituskuva. Kuvan henkilöt eivät liity juttuun.

Poliisin mukaan nuorten tekemissä ryöstöissä on yleensä aina mukana useampia tekijöitä. Kuvituskuva. Kuvan henkilöt eivät liity juttuun. PETE ANIKARI
Tekijän kuva
Matti Tanner

matti.tanner@iltalehti.fi
Tänään klo 7:33
 • Alaikäisten nuorten toisiin alaikäisiin kohdistamia ryöstöjä on tänä tullut poliisin tietoon ennätysmäärä Helsingissä. Tapauksia tulee tutkintaan viikoittain.
 • Poliisi arvioi, että Helsingin seudulla on jatkuvasti yhä enemmän rikoksiin syyllistyviä nuoria.
 • Rikoskomisario Marko Forssin mukaan korona-aikana syntyneet nuorten ongelmat saattavat näkyä nyt kasvaneina rikosmäärinä.
 • Sivullisia poliisi neuvoo soittamaan ryöstön nähdessään hätänumeroon.

145 erityyppistä ryöstöä marraskuun puoliväliin mennessä. Tämä on Helsingin poliisin nuorisoryhmällä tutkinnassa olevien tai selvitettyjen alaikäisten tekemien ryöstörikosten määrä tältä vuodelta ja vuotta on vielä hieman jäljellä. Ryhmää vetävä rikoskomisario Marko Forss on tilanteesta erittäin huolissaan ja kuvailee määrää täysin poikkeukselliseksi.
– Ihan ennätysvuosi menossa. Ainakaan viimeiseen kymmeneen vuoteen ei ole vastaavaa. Juuri viikonloppuna tuli kaksi lisää, Forss sanoo Iltalehdelle.
Ryöstöjen lukumäärässä ovat mukana rikokset joita poliisi tutkii nimikkeillä ryöstö tai törkeä ryöstö. Myös molempien yrityksiä on joukossa. Toisen omaisuuden varastaminen muuttuu ryöstöksi siinä kohtaa, kun rikoksen uhria uhataan väkivallalla tai väkivaltaa käytetään. Jos mukana on teräaseita tai muuta aseistusta, tekoa tutkitaan yleensä törkeänä ryöstönä.
Karu tilanne bussissa
Iltalehti kertoi viime viikolla miten neljä koulupoikaa joutui bussimatkalla ryöstön uhriksi Helsingissä. Kauppakeskus Triplasta Pasilasta palaamassa olleet 14-vuotiaat kaverukset uhattiin tappaa, jos he eivät luovuta omaisuuttaan. Pojilta vietiin lompakoita, puhelimia ja vaatteita.
Ryöstäjiä oli kaksi kappaletta ja he olivat naamioituneet kommandopipoilla. Uhrit kuvailivat ryöstäjien olleen vain pari vuotta heitä vanhempia, mutta isokokoisia. Poliisi tavoitti epäillyistä toisen parissa tunnissa. Toisesta saatiin tuntomerkit valvontakameroiden avulla.
Forss kertoi aiemmin, että poliisilla on kuvauksiin sopiva rikosepäily tutkinnassa. Tapahtunutta tutkitaan ryöstönä. Nyt hän toteaa, ettei tutkinnasta ole uutta kerrottavaa tässä vaiheessa.
Hän vahvistaa, että kyseessä ei ole mitenkään ainutkertainen tapahtuma, sillä täysin vastaavia nuorten tekemiä ja nuoriin kohdistuvia niin sanottuja katuryöstöjä tulee poliisin tietoon jatkuvasti. Käytännössä alaikäisten tekemiä ryöstöjä tulee poliisin tutkintaan viikoittain. Usein monta tapausta viikossa.
– Näistä 60 prosenttia on sellaisia missä tiedetään, että siellä on vähintään yksi alaikäinen epäilty ja 40 prosenttia sellaisia missä oletetaan, että epäilty tai epäillyt ovat alaikäisiä, Forss sanoo tämän vuoden tapauksista.
Hän kertoo, että tuoreessa luvussa eivät ole mukana aivan kaikki poliisin tietoon tulevat ryöstöt, sillä täysi-ikäisten ryöstörikosten joukossa on välillä mukana myös alaikäisiä epäiltyjä ja nämä eivät välttämättä päädy nuorisoryhmän tutkintaan.
Yleensä useita
Neljän 14-vuotiaan koulupojan porukka joutui ryöstön kohteeksi bussimatkalla Helsingissä. Ryöstäjät pakenivat bussista Aleksis Kiven kadulla sijaitsevalla pysäkillä, mutta poliisi tavoitti pian toisen heistä.
Neljän 14-vuotiaan koulupojan porukka joutui ryöstön kohteeksi bussimatkalla Helsingissä. Ryöstäjät pakenivat bussista Aleksis Kiven kadulla sijaitsevalla pysäkillä, mutta poliisi tavoitti pian toisen heistä.

Neljän 14-vuotiaan koulupojan porukka joutui ryöstön kohteeksi bussimatkalla Helsingissä. Ryöstäjät pakenivat bussista Aleksis Kiven kadulla sijaitsevalla pysäkillä, mutta poliisi tavoitti pian toisen heistä. PETE ANIKARI

Pelkkä poliisin tietoon tulleiden alaikäisten tekemien rikosten lukumäärä ei kerro koko totuutta, sillä ryöstöissä tekijöitä on yleensä aina useampia. Lisäksi kaikki ryöstäjät eivät jää kiinni.
– Keskimäärin näissä meidän 60 prosentissa tapauksissa on noin 2,5 epäiltyä rikosilmoitusta kohti. Nuorethan tekevät rikoksia yleensä ryhmässä. Toki luku voisi olla suurempikin, mutta kaikissa jutuissa eivät ole kaikki epäillyt selvinneet, Forss sanoo.
Poliisille tutkintaan tulleissa ryöstöissä saattaa olla aluksi mukana useita epäiltyjä, mutta lopulta vain yksi heistä on pystytty selvittämään ja ottamaan kiinni.
Poliisilla saattaa myös Forssin mukaan kestää pitkään ennen kuin epäillyt on saatu varmistettua tai tavoitettua. Osittain tämä liittyy asioiden varmisteluun tutkinnassa, mutta syytä on myös ryöstöjen runsaassa määrässä ja poliisin resursseissa.
Esimerkiksi syksyllä 2020 tapahtuneessa Helsingin Alppipuiston tapon yrityksessä ja törkeässä ryöstössä epäiltyä kaivettiin esiin useita kuukausia. Tapauksesta tuomittiin lopulta käräjäoikeudessa viime helmikuussa 16-vuotias poika yli neljän vuoden vankeustuomioon. Mukana ollut 17-vuotias poika tuomittiin 4,5 kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Kyseisessä paljon esillä olleessa tapauksessa noin kymmenen pojan ryhmä oli käynyt Alppipuistossa kahden 15-vuotiaan pojan kimppuun. Päätekijänä tuomittu 16-vuotias poika oli uhannut uhreja väkivallalla ja puukolla, jos hän ei saisi heidän kenkiään.
Toinen uhreista pääsi tilanteesta juosten pakoon, mutta toista 16-vuotias löi puukolla selkään hänen yritettyään poistua paikalta. Uhrille aiheutui keuhkoon asti ulottunut puukotusvamma.
Väkivalta vaihtui ryöstöihin
Rikoskomisario Forss sanoo, että selkeää yksittäistä syytä poikkeukselliselle ryöstösumalle on vaikea sanoa. Jonkinlainen jatkumo koronavuosien ongelmille on kuitenkin kyseessä. Siinä missä kaksi edellistä koronapandemian sävyttämää vuotta olivat täysin poikkeuksellisia nuorten vakavan väkivaltarikollisuuden suhteen. Nyt rikollisuuden muoto on vaihtunut ryöstöihin.
– Törkeitä pahoinpitelyitä, tapon yrityksiä, tappoja, Forss listaa vuosien 2020 ja 2021 nuorten rikoksia, joita oli määrällisesti huomattavan paljon.
– Tämä vuosi on taas poikkeuksellinen ryöstörikosten kohdalla. Ihan selkeä piikki niissä nyt on, hän jatkaa.
Forss toteaa korona-ajan ongelmien jatkon olevan kyllä ”paras arvaus” ilmiöön, mutta koska kyseessä on laaja asia se vaatisi myös isompaa tutkimusta.

Hän kertoo, että alaikäisten kohdalla on kuitenkin poliisin näkökulmasta havaittavissa selvä levottomuusaalto. Tämän vahvistaa myös se, että alle 15-vuotiaiden kohdalla rikosepäilyjen määrä on lisääntynyt selvästi Helsingin alueella.
– Jos ajatellaan, että miten se näyttäytyy, niin meillä on enemmän ja enemmän rikoksiin syyllistyviä nuoria, jotka ovat potentiaalisia tällaiselle toiminnalle, hän sanoo.
Forss pitää selvänä, että rikoksia tekevien nuorten taustalla on ongelmia yhteiskunnan eri osa-alueilla.
Siellä on haasteita vaikka koulussa tai sosiaalityöllä tai vanhemmilla. Kaikki ne tietyllä tapaa valuvat sitten meidän puoleen, Forss sanoo.
Hän muistuttaa, että tutkimusten mukaankin rikoksia tekevien nuorten ryhmä on suhteellisen pieni osuus ikäluokasta. Lisäksi ryöstöjä tehtailevat paljon samat nuoret.
– Vasta lähti käräjille sellainen missä oli ainakin neljä ryöstöä ja hyvin pitkälti samoja tekijöitä. Se on tietynlainen kierre, että sitten tehdään ja suoritetaan sitä toimintaa.
”Voi olla teräaseita”
Bussissa ryöstön kohteeksi joutuneiden koulupoikien vanhemmat ihmettelivät jälkeenpäin miten kukaan aikuinen ei puuttunut tilanteeseen, vaikka bussi oli lähes täynnä matkustajia. Edes jälkeenpäin kukaan ei tullut kysymään uhreilta mitään.
– Siinä oli matkustajia aivan vieressä, kun tämä uhkaus oli esitetty, ja lähellä olleet varmasti kuulivat sen. On myös kuultu, kun näitä neuvotteluja tavaroiden pitämisestä on pidetty, yhden pojan isä sanoi.
Poliisi ei kuitenkaan kehota sivullisia puuttumaan suoraan uhkaavaan tilanteeseen, vaikka olisi aivan lähelläkin. Riskinä on joutua itsekin uhriksi.
– En kyllä kehota ketään menemään suoraan väliin. Sen sijaan soitto hätänumeroon 112 ja poliisi paikalle, Forss sanoo selkeäksi toimintaohjeeksi.
Uhkaavassa tilanteessa kannattaa toki käyttää aina omaa harkintaa, mutta ottaa myös huomioon esimerkiksi se, että ryöstäjillä on usein jotain kättä pidempää mukanaan. Forss muistuttaa myös, että teini-ikäiset voivat iästään huolimatta olla jo aikuisten kokoisia.
– Jos otetaan näitä meidän ryöstöjä mitä tässä on ollut, vaikka kyseessä ovat alaikäiset, niin siellä voi olla teräaseita mukana.
Heh, joo. Koronan vika että samat ilmiöt tulee Suomeen kuin Ruotsissa olleet jo pitkään. Outo juttu. Virusko tällaista käytöstä nyt sattumalta aiheuttaa?

Asioista ei vain vieläkään uskalleta puhua suoraan ja oikeilla nimillä. Tilanne tulee vain ja ainoastaan pahenemaan koska mitään ratkaisuja joita voitaisiin länsimaissa toteuttaa (mallia saksasta vuosisata sitten) ei ole olemassa. Mikään maa ei euroopassa ole voinut asialle yhtään mitään, emmekä tule mekään. Kiitoksia vain jokainen hallitus 2000 luvulla.
 
Liittynyt
23.02.2020
Viestejä
556
Merkillistä, että kaikkialla muualla, jopa viimein Ruotsissa, asioista puhutaan omilla nimillä ja syyt ovat kaikille päivänselviä, mutta Suomi edelleen jatkaa tätä kiertelyä ja kaartelua. Joopa, koronan vikaa kaikki.

Olisi kiva tietää, että kuinka paljon näiden teorioiden keksijät ja esittäjät oikeasti uskovat tuohon soopaan, vai onko vain pakko sanoa, koska ylemmältä taholta tulee käskyt :tdown:
 
Liittynyt
05.01.2021
Viestejä
1 497
Okei, eli ainoa hyväksyttävä selitys millekään levottomuuksille on se, että maahanmuuttaja tuli Suomeen ja piste. Mikään muu asia yhteiskunnassa ei siihen vaikuta, ei sitä pahenna tai paranna, ja jos jonkun muun asian mainitsee lehdessä osana muita mahdollisia selityksiä, se tarkoittaa että tämä asia on ainoa mahdollinen selitys ilmiölle.
 
Liittynyt
24.09.2020
Viestejä
858
Okei, eli ainoa hyväksyttävä selitys millekään levottomuuksille on se, että maahanmuuttaja tuli Suomeen ja piste. Mikään muu asia yhteiskunnassa ei siihen vaikuta, ei sitä pahenna tai paranna, ja jos jonkun muun asian mainitsee lehdessä osana muita mahdollisia selityksiä, se tarkoittaa että tämä asia on ainoa mahdollinen selitys ilmiölle.
Kyllä se juurisyy on juurikin siinä maahanmuutossa ja integroinnin/assimilaation puutteessa. Sitä ei ole mahdollista tehdä paremmin, jos olisi, se olisi jo tehty.
 
Liittynyt
16.06.2021
Viestejä
52
Kyllä se juurisyy on juurikin siinä maahanmuutossa ja integroinnin/assimilaation puutteessa. Sitä ei ole mahdollista tehdä paremmin, jos olisi, se olisi jo tehty.
On olemassa hyvää, hyväksyttävää ja sitten paskaa ja paskempaa maahanmuuttoa.
Ne, joilla halua on, kyllä integroituvat suomalaiseen yhteiskuntaan, jopa ilman mitään tukitoimia. Se ongelman juurisyy on siinä paskassa ja vielä paskemmassa maahanmuutossa, jossa ei edes haluta tulla osaksi yhteiskuntaa ja pahimmillaan luodaan rinnakkaista yhteiskuntaa sosiaaliturvan tukemana. Siihen ei auta mitkään "kotouttamiset" vaikka rahaa kipattaisiin rekkalastein. Kun ei ole halua, ei sitä voi rahalla saada aikaan.
 
Liittynyt
05.01.2021
Viestejä
1 497
Kyllä se juurisyy on juurikin siinä maahanmuutossa ja integroinnin/assimilaation puutteessa. Sitä ei ole mahdollista tehdä paremmin, jos olisi, se olisi jo tehty.
Niin, eihän tossa sanottu että kaikenlainen ryöstely ja väkivalta nuorten keskuudessa johtuu pelkästään korona-ajasta. Siinä sanottiin, että pandemian ekana kahtena vuotena nuorisoväkivallassa nähtiin selvä piikki, ja nyt se on vaihtunut ryöstelyksi. Missään ei anneta ymmärtää, että kyse on esimerkiksi pelkästään kantasuomalaisista nuorista, jotka pelkästään koronan takia rettelöivät. On kuitenkin täysin mahdollista, että pandemia on vaikuttanut ihmisten käytökseen negatiivisella tavalla. Johan sen näki liikenteessäkin. Ja paljon puhuttiin siitä, että nuoret kärsivät huonoista kotioloista entistä enemmän rajoitusten, työtilanteiden yms. takia. En pidä yhtään kaukaa haettuna, että sellainen kokemus vaan lisää bensaa liekkeihin, vaikka ongelma olisi ollut jo aiemmin olemassa.

Jos nyt aika usein ns. asiantuntijat Ruotsistakin sanoo, että Suomi on 10-20 vuotta Ruotsia perässä, niin siihen nähden tästä kyllä on alettu puhua ihan hyvin. Puhuttiinkohan Ruotsissa 20 vuotta sitten asiasta tähän malliin? Meillä nyt kuitenkin jengeistä puhutaan ja näiden jengien lisäksi on sitä perinteisempää levottomuutta.
 
Liittynyt
24.09.2020
Viestejä
858
Niin, eihän tossa sanottu että kaikenlainen ryöstely ja väkivalta nuorten keskuudessa johtuu pelkästään korona-ajasta. Siinä sanottiin, että pandemian ekana kahtena vuotena nuorisoväkivallassa nähtiin selvä piikki, ja nyt se on vaihtunut ryöstelyksi. Missään ei anneta ymmärtää, että kyse on esimerkiksi pelkästään kantasuomalaisista nuorista, jotka pelkästään koronan takia rettelöivät. On kuitenkin täysin mahdollista, että pandemia on vaikuttanut ihmisten käytökseen negatiivisella tavalla. Johan sen näki liikenteessäkin. Ja paljon puhuttiin siitä, että nuoret kärsivät huonoista kotioloista entistä enemmän rajoitusten, työtilanteiden yms. takia. En pidä yhtään kaukaa haettuna, että sellainen kokemus vaan lisää bensaa liekkeihin, vaikka ongelma olisi ollut jo aiemmin olemassa.

Jos nyt aika usein ns. asiantuntijat Ruotsistakin sanoo, että Suomi on 10-20 vuotta Ruotsia perässä, niin siihen nähden tästä kyllä on alettu puhua ihan hyvin. Puhuttiinkohan Ruotsissa 20 vuotta sitten asiasta tähän malliin? Meillä nyt kuitenkin jengeistä puhutaan ja näiden jengien lisäksi on sitä perinteisempää levottomuutta.
Kyllä, totta.

Mutta puheet ei yksistään riitä. Tanskassa on tehty (demarien) toimesta radikaaleja toimia asian suhteen ei kovinkaan kauaa sitten. Mitenhän ovat vaikuttaneet?
 
Liittynyt
02.11.2016
Viestejä
998
Jep, olennaista olisi nostaa poliisivoimien määrää, jotta tällaisia ilmiöitä saadaan pidettyä paremmin tutkalla ja varmistetaan myös, että rikoksia tekevät päätyvät tuomioistuinten haaviin. Ylipäätänsä näkyvä partiotoiminta voi madaltaa kynnystä esimerkiksi ilmiöille, jossa Triplassa kommandopipopari tarkkailee sopivia rosvouksen kohteita ja päättää iskeä löydettyään potentiaalisen ryöstökohteen.
Pitää olla kyllä ihan täysi poliisivaltiomeininki, että poliisien läsnäolo vähentäisi tällaisia rikoksia. Edes Englannissa valtava kameramäärä ei taida vähentää rikoksia millään lailla. Ehkä auttaa rikollisten kiinni saamisessa.
 
Liittynyt
20.07.2019
Viestejä
1 828
Edelleen vain koronaa tarjotaan syyksi tähän ilmiöön.

Forss toteaa korona-ajan ongelmien jatkon olevan kyllä ”paras arvaus” ilmiöön, mutta koska kyseessä on laaja asia se vaatisi myös isompaa tutkimusta.

Miksi minun verorahoilla on palkattu Forssin kaltainen henkilö vetämään Helsingin poliisin nuorisoryhmää? Kaveri on nuorisoryhmän vetäjä, mutta "ei tiedä selkeää yksittäistä syytä valtavalle nuorison ryöstöaallolle". Eikö tuohon duuniin löydy osaavaa henkilöä vai onko Fors ns sopiva?

Olisikohan syy ryöstöaaltoon korona? Videopelit? Heavy-musiikkiakaan ei voi syytää, kun nykynuoret ei sitä juuri kuuntele? Helsingin juomavedessä jotakin?

Todellista syytä kierretään kuin kissa kuumaa puuroa. Pääkaupunkiseudulla on paljon ViherKokoomuksen nuoria kunniavieraita, mutta se ei liity mitenkään tähän asiaan. Ehei... ei tietenkään... Ei sitä saa sanoa... mitä sanoit, nyt vähän pät---kii...

Halla-aho varoitti näistä ongelmista jo 2006. Mitään ei tehty. Nyt ne ongelmat ovat täällä.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
677
Unohtamatta Venäjän aloittamaa hyökkäyssotaa.

Potkut kuuluisi saada tuon valehtelevan, ammattitaidottoman vätyksen, joka yhden miehen "asiantuntijaroolissaan" saa kohtuuttoman suurta tuhoa aikaan varjellessaan kansaa totuudelta.
Eikö meidän pitänyt oppia Ruotsista?
Eikö meidän pitänyt tehdä asiat toisin, paremmin ja pysyä totuudessa?
No ei perkele siltä näytä...
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
26.10.2016
Viestejä
1 320
Maanpetturuus ei onnistunut, uskomatonta että tälläiset ihmiset soheltaa tuolla.Muukalaispassi-esitys kaatui, samoin ehdotus oleskeluluvista paperittomille – sisäministeri Mikkonen pettyi
Sisäministeri Krista Mikkonen (vihr) olisi toivonut, että hallitus olisi pystynyt parempaan paperittomien ihmisten tilanteen ratkaisemiseksi tällä hallituskaudella.

Iltalehti tapasi Krista Mikkosen (vihr) 50-vuotishaastattelua varten hänen Helsingin-kodissaan tällä viikolla. JENNI GÄSTGIVAR
Elli Harju
elli.harju@iltalehti.fi
Tänään klo 18:48
twitter
 • Hallituksella on ollut paljon erimielisyyksiä siitä, miten paperittomien tilanne pitäisi ratkaista.
 • Hallitus ei tällä viikolla sopinut muukalaispassin myöntämistä koskevasta esityksestä.
 • Olisin toivonut, että olisimme pystyneet parempaan, Mikkonen sanoo hallituksen toimista.

Hallitus ei päässyt tällä viikolla yhteisymmärrykseen useista lakiesityksistä, joista sen oli alun perin tarkoitus päättää tällä hallituskaudella. Yksi esitys, joka jäi antamatta, oli esitys työllistyneille turvapaikanhakijoille myönnettävästä poikkeuksesta matkustusasiakirjavaatimukseen.
Sisäministeriö oli valmistellut esityksen muukalaispassin myöntämisestä sellaisille henkilöille, jotka työskentelevät Suomessa, mutta heillä ei ole passia tai muuta asiakirjaa, jolla he voisivat hakea oleskelulupaa.
Hallitus ei saanut tällä kaudella myöskään esitettyä keinoja sille, mitä tehdään vuosina 2015–16 maahan saapuneille, täällä nyt luvatta oleville henkilöille, jotka ovat saaneet kielteisen turvapaikan ja joita ei ole voitu palauttaa tai jotka eivät ole voineet palata lähtömaihinsa.
Iltalehti kysyi sisäministeri Krista Mikkoselta (vihr) 50-vuotishaastattelun yhteydessä, onko hän tyytymätön kokonaisuuteen, jota hallitus saa aikaan paperittomien osalta. Haastatteluajankohtana keskiviikkona ei ollut varmaa, antaako hallitus muukalaispassin esityksen, mutta Iltalehden tiedossa oli, että hallituspuolueet tuskin pääsevät siitä yhteisymmärrykseen.
– Ajattelen, että se on tässä yhteiskunnassa olemassa oleva ongelma, joka ei häviä sillä, että kieltäydytään etsimästä ratkaisuja, jotenkin suljetaan silmät ja ajatellaan, että kun asia lakaistaan maton alle, ongelmaa ei ole. Kyllä pitäisi olla kykyä etsiä ratkaisuja ja hoitaa tilannetta.
– Siinä mielessä ajattelen, että olisin toivonut, että olisimme pystyneet parempaan. Ei se asia silmät sulkemalla häivy, Mikkonen sanoo.
LUE MYÖS
Sisäministeri Krista Mikkonen myöntää katujengit ongelmaksi – paljastaa myös syyn yhtäkkiselle pyörtymiselleen
Tavoite oli hallitusohjelmassa
Paperittomien tilanne ja hallituksen ratkaisuehdotukset puhuttivat runsaasti Suomen politiikassa ennen, kuin Venäjä aloitti helmikuussa hyökkäyssodan Ukrainaan. Sittemmin paperittomiin liittyvät politiikkatoimet ovat jääneet taka-alalle.
Hallitusohjelmaan on kirjattu, että ”Hallitus kehittää lainsäädäntöä ja soveltamiskäytäntöä sen edistämiseksi, että työllistyneet kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet voivat nykyistä joustavammin saada oleskeluluvan työn perusteella”.
Tähän tavoitteeseen pääsemiseksi sisäministeriössä oli valmisteltu ratkaisuksi muukalaispassi-esitystä.

Muukalaispassi voidaan voimassaolevan lain mukaan jo nyt myöntää harkinnanvaraisesti samassa tarkoituksessa, kuin esityksessä oli tarkoitus säätää. Käytäntö oli tarkoitus kirjata lakiin selkeämmin.
Kertaluontoiset oleskeluluvat tyrmättiin
Lisäksi hallitusohjelmassa on useampi kirjaus paperittomien tilanteen muuttamiseksi, esimerkiksi ”Ehkäistään ja torjutaan paperittomuutta laaja-alaisella viranomaisyhteistyöllä”.
Sisäministeriö sai huomiota noin vuosi sitten, kun julkisuuteen tuli tieto ministeriön suunnitelmasta, jossa ehdotettaisiin helpotuksia matkustusasiakirjavaatimukseen ja kertaluontoista oleskelulupien myöntämisestä paperittomille.

Sisäministeriö oli ehdottamassa, että vuosina 2015–16 tulleille, kielteisen turvapaikan saaneille ja ei-työllistyneille noin 3 000 ihmiselle, myönnetään kertaluontoisesti oleskelulupa.
Kertalaillistaminen ei ollut hallitusohjelmassa, ja sillä perusteella SDP:n ja keskustan edustajat hallintovaliokunnassa tyrmäsivät ehdotuksen jo ennen, kuin selvitys edes julkaistiin.
 
Liittynyt
25.04.2017
Viestejä
2 301
Maanpetturuus ei onnistunut, uskomatonta että tälläiset ihmiset soheltaa tuolla.Muukalaispassi-esitys kaatui, samoin ehdotus oleskeluluvista paperittomille – sisäministeri Mikkonen pettyi
Sisäministeri Krista Mikkonen (vihr) olisi toivonut, että hallitus olisi pystynyt parempaan paperittomien ihmisten tilanteen ratkaisemiseksi tällä hallituskaudella.

Iltalehti tapasi Krista Mikkosen (vihr) 50-vuotishaastattelua varten hänen Helsingin-kodissaan tällä viikolla. JENNI GÄSTGIVAR
Elli Harju
elli.harju@iltalehti.fi
Tänään klo 18:48
twitter
 • Hallituksella on ollut paljon erimielisyyksiä siitä, miten paperittomien tilanne pitäisi ratkaista.
 • Hallitus ei tällä viikolla sopinut muukalaispassin myöntämistä koskevasta esityksestä.
 • Olisin toivonut, että olisimme pystyneet parempaan, Mikkonen sanoo hallituksen toimista.

Hallitus ei päässyt tällä viikolla yhteisymmärrykseen useista lakiesityksistä, joista sen oli alun perin tarkoitus päättää tällä hallituskaudella. Yksi esitys, joka jäi antamatta, oli esitys työllistyneille turvapaikanhakijoille myönnettävästä poikkeuksesta matkustusasiakirjavaatimukseen.
Sisäministeriö oli valmistellut esityksen muukalaispassin myöntämisestä sellaisille henkilöille, jotka työskentelevät Suomessa, mutta heillä ei ole passia tai muuta asiakirjaa, jolla he voisivat hakea oleskelulupaa.
Hallitus ei saanut tällä kaudella myöskään esitettyä keinoja sille, mitä tehdään vuosina 2015–16 maahan saapuneille, täällä nyt luvatta oleville henkilöille, jotka ovat saaneet kielteisen turvapaikan ja joita ei ole voitu palauttaa tai jotka eivät ole voineet palata lähtömaihinsa.
Iltalehti kysyi sisäministeri Krista Mikkoselta (vihr) 50-vuotishaastattelun yhteydessä, onko hän tyytymätön kokonaisuuteen, jota hallitus saa aikaan paperittomien osalta. Haastatteluajankohtana keskiviikkona ei ollut varmaa, antaako hallitus muukalaispassin esityksen, mutta Iltalehden tiedossa oli, että hallituspuolueet tuskin pääsevät siitä yhteisymmärrykseen.
– Ajattelen, että se on tässä yhteiskunnassa olemassa oleva ongelma, joka ei häviä sillä, että kieltäydytään etsimästä ratkaisuja, jotenkin suljetaan silmät ja ajatellaan, että kun asia lakaistaan maton alle, ongelmaa ei ole. Kyllä pitäisi olla kykyä etsiä ratkaisuja ja hoitaa tilannetta.
– Siinä mielessä ajattelen, että olisin toivonut, että olisimme pystyneet parempaan. Ei se asia silmät sulkemalla häivy, Mikkonen sanoo.
LUE MYÖS
Sisäministeri Krista Mikkonen myöntää katujengit ongelmaksi – paljastaa myös syyn yhtäkkiselle pyörtymiselleen
Tavoite oli hallitusohjelmassa
Paperittomien tilanne ja hallituksen ratkaisuehdotukset puhuttivat runsaasti Suomen politiikassa ennen, kuin Venäjä aloitti helmikuussa hyökkäyssodan Ukrainaan. Sittemmin paperittomiin liittyvät politiikkatoimet ovat jääneet taka-alalle.
Hallitusohjelmaan on kirjattu, että ”Hallitus kehittää lainsäädäntöä ja soveltamiskäytäntöä sen edistämiseksi, että työllistyneet kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet voivat nykyistä joustavammin saada oleskeluluvan työn perusteella”.
Tähän tavoitteeseen pääsemiseksi sisäministeriössä oli valmisteltu ratkaisuksi muukalaispassi-esitystä.

Muukalaispassi voidaan voimassaolevan lain mukaan jo nyt myöntää harkinnanvaraisesti samassa tarkoituksessa, kuin esityksessä oli tarkoitus säätää. Käytäntö oli tarkoitus kirjata lakiin selkeämmin.
Kertaluontoiset oleskeluluvat tyrmättiin
Lisäksi hallitusohjelmassa on useampi kirjaus paperittomien tilanteen muuttamiseksi, esimerkiksi ”Ehkäistään ja torjutaan paperittomuutta laaja-alaisella viranomaisyhteistyöllä”.
Sisäministeriö sai huomiota noin vuosi sitten, kun julkisuuteen tuli tieto ministeriön suunnitelmasta, jossa ehdotettaisiin helpotuksia matkustusasiakirjavaatimukseen ja kertaluontoista oleskelulupien myöntämisestä paperittomille.

Sisäministeriö oli ehdottamassa, että vuosina 2015–16 tulleille, kielteisen turvapaikan saaneille ja ei-työllistyneille noin 3 000 ihmiselle, myönnetään kertaluontoisesti oleskelulupa.
Kertalaillistaminen ei ollut hallitusohjelmassa, ja sillä perusteella SDP:n ja keskustan edustajat hallintovaliokunnassa tyrmäsivät ehdotuksen jo ennen, kuin selvitys edes julkaistiin.
Paperittomien tilanne on tosi helppo ratkaista. --> Monoa perseeseen.
 
Liittynyt
20.07.2019
Viestejä
1 828
Teknologiateollisuus huutaa huutavaa työvoimapulaa: Suomeen pitää saada joka vuosi yli 50.000 maahanmuuttajaa seuraavat 28 vuotta eteenpäin.

Joo-o... Jos nuo kaikki olisi kovan luokan insinöörejä, lääkäreitä, yms muita koulutettuja oikeita ammattilaisia, niin allekirjoittaneella ei olisi mitään valittamista. Todellisuus on kuitenkin kovin toisenlainen.

Oppineesta väestä Suomeen tulee ne, jotka eivät pääse Yhdysvaltoihin, Saksaan, Norjaan, Hollantiin, Ruotsiin jne tai pärjää em maissa. Suomen työelämässä vastaan tulleiden korkeasti koulutettujen ulkomaalaisten parhaimmisto on valitettavasti ainoastaan keskiverto Suomi-tekijän tasolla. Tämä parhaimmisto edustaa sitä ehdotonta huippua maahanmuuttajissa.

Jotta tämä homma saataisiin edes koulutetun väestön osalta kääntymään, tulisi teknologiateollisuuden nostaa nettopalkat Suomessa paarialuokasta kilpailukykyiselle tasolle. Esimerkiksi Saksassa pidempään työelämässä olleilla insseillä on "hieman" erilainen elämisen taso kuin suomalaisilla vm 2011 toyota corolla -insinööreillä.

Kouluttamattomista ja matalapalkka-alojen maahanmuuttajista en vaivaudu edes kirjoittamaan. Eiköhän jokainen tämän threadin lukija jo ymmärrä nämä itsestäänselvyydet.

 
Liittynyt
04.09.2018
Viestejä
1 615
Teknologiateollisuus huutaa huutavaa työvoimapulaa: Suomeen pitää saada joka vuosi yli 50.000 maahanmuuttajaa seuraavat 28 vuotta eteenpäin.
Ei liene yllättävää, että työnantajaosapuoli haluaa maahan suuren työttömyyden ja runsaasti kyykytettävää halpatyövoimaa. Samaa propagandaa tuuttaa esim. Hali ry.

En tosin osaa arvioida, miksi suomalainen työtön ei työllisty. Toki syyt ovat moninaisia ja niihin on vaikea löytää yhtä ratkaisua.
Joo-o... Jos nuo kaikki olisi kovan luokan insinöörejä, lääkäreitä, yms muita koulutettuja oikeita ammattilaisia, niin allekirjoittaneella ei olisi mitään valittamista. Todellisuus on kuitenkin kovin toisenlainen.
Eihän ne tänne mitään ammattilaisia edes halua. Kahdet työmarkkinat on se mitä halutaan. Ammattilaisissa on ongelmana, että osaavat pitää puolensa ja kysyntää on muualla paremmilla ehdoilla.
 
Liittynyt
20.07.2019
Viestejä
1 828
Ei liene yllättävää, että työnantajaosapuoli haluaa maahan suuren työttömyyden ja runsaasti kyykytettävää halpatyövoimaa. Samaa propagandaa tuuttaa esim. Hali ry.

En tosin osaa arvioida, miksi suomalainen työtön ei työllisty. Toki syyt ovat moninaisia ja niihin on vaikea löytää yhtä ratkaisua.

Eihän ne tänne mitään ammattilaisia edes halua. Kahdet työmarkkinat on se mitä halutaan. Ammattilaisissa on ongelmana, että osaavat pitää puolensa ja kysyntää on muualla paremmilla ehdoilla.
Tämä on tärkeä pointti. On työnantajia ja työnantajajärjestöjä, jotka haluavat Suomeen halpatyövoimaa, joka kilpailee keskenään, ja jonka elämisen maksaa suurelta osin joku muu taho kuin työantaja itse. Mutta:
 1. Miten kilpailua voi syntyä halpatyövoiman kesken, kun Kela ja Sossu maksaa kovemman palkan? Tulijat ovat aktiivisia tasan siihen asti, kunnes taikaseinä aukeaa.
 2. Mikä on se "muu taho", joka maksaa halpatyövoiman ja heidän perheidensä elättämisen? Suomen valtion talous on jo tällä hetkellä aivan *rseellään ja Suomi kuuluu jo nyt maailman kovimpiin verottajiin.
Sitä vain en ymmärrä ollenkaan, miksi teknologiateollisuus haluaa Suomeen valtavat määrät halpatyövoimaa. Suomen teknologiateollisuudessa on hyvin rajallisesti sellaisia töitä, joissa halpatyövoiman kyykyttäminen on edes mahdollista. Valtaosa sen alan duuneista on sellaista, että suurehko osa nykyisen tasoisista maahanmuuttajista on vain tiellä ja aiheuttamassa lisäkustannuksia, vaikka työskentelisi ilmaiseksi.
 
Liittynyt
04.09.2018
Viestejä
1 615
Tämä on tärkeä pointti. On työnantajia ja työnantajajärjestöjä, jotka haluavat Suomeen halpatyövoimaa, joka kilpailee keskenään, ja jonka elämisen maksaa suurelta osin joku muu taho kuin työantaja itse. Mutta:
 1. Miten kilpailua voi syntyä halpatyövoiman kesken, kun Kela ja Sossu maksaa kovemman palkan? Tulijat ovat aktiivisia tasan siihen asti, kunnes taikaseinä aukeaa.
 2. Mikä on se "muu taho", joka maksaa halpatyövoiman ja heidän perheidensä elättämisen? Suomen valtion talous on jo tällä hetkellä aivan *rseellään ja Suomi kuuluu jo nyt maailman kovimpiin verottajiin.
Sitä vain en ymmärrä ollenkaan, miksi teknologiateollisuus haluaa Suomeen valtavat määrät halpatyövoimaa. Suomen teknologiateollisuudessa on hyvin rajallisesti sellaisia töitä, joissa halpatyövoiman kyykyttäminen on edes mahdollista. Valtaosa sen alan duuneista on sellaista, että suurehko osa nykyisen tasoisista maahanmuuttajista on vain tiellä ja aiheuttamassa lisäkustannuksia, vaikka työskentelisi ilmaiseksi.
Kyllähän teknopuolella on kaikenlaista hitsuuhommaa mitä nyt jo tekee ex-neuvostoliiton hitsaajat puoli-ilmaiseksi ja kokoonpanotehtäviä, joita hoitaa vaikka opiskelijat jne kouluttamattomat. Uudenkaupungin autotehtaan työvoimasta varmaan 80% on jostain huijattuja, olen ymmärtänyt lähinnä työnjohdon olevan suomalaista. Nuo kyllä taitavat maksaa TES-palkkaa kaikille, joka toki teknolla tunnetusti huono, minimit alle 10 €/h tjsp.

Kilpailu syntyy varmaan lähinnä siitä, että suomalainen ei suostu menemään töihin alle TES. Onhan se tämän hintatason maassa täysin kestämätöntä saada vaikka 7 € tuntipalkkaa aikuisena. Esim. Puolassa palkka saattaa kuitenkin olla 800 € ja täällä 1600 €. Sitten asutaan jossain kommuunikämpissä ja painetaan 16-tuntista päivää, koska kämpillä on niin ahdistavaa edes olla.

Sitä en osaa sanoa, miksi se puolalainen hitsari mieluummin painaa sitä 16-tuntista, kun käytännössä saman saisi tekemättä mitään ilmoittautumalla tukien piiriin. EU-maasta saapuessa tuo taitaisi vielä olla aika vaivatonta? Toki varmaan suurimmalla osalla tarkoitus palata kotimaahan, kun on tehty riittävän pitkä urakka. Ehkä se vaatisi jotain pysyvämpää oleskelua, että pääsee tukien piiriin.

Eikös Saksassa ole isossa mittakaavassa tämä jo toteutettu, että koulutetut ammattimiehet saa kunnollista palkkaa ja hanttihommat teetetään turkkilaisilla lähes ilmaiseksi ja pimeästi tietenkin?
 
Liittynyt
24.09.2020
Viestejä
858
Ole varma onko tämänpäiväinen jo ollut täällä?


Kaikkihan toki erittäin hyvin tietävät miksi ryöstäjillä on huppu. Muttei syytä hupun käyttöön saa toki julkisesti vahingossakaan kertoa koska rasismi :love:
Samaan aikaan suututtaa ja surettaa miten näidenkin ryösteliöiden elämät ja tulevaisuudet on tuhottu ja uhrattu suvakkien, eli käytännössä keskiluokkaisten, valkoisten, pääasiassa naisten, toimesta. Tilanne oli tiedossa jo kauan mihin tulee johtamaan ja nyt on jo liian myöhäistä. Kun synnyt johonkin +5 lapsen kielitaidottoman YH:n perheeseen (isä missä lie), lähiöön jossa kaltaisia tapauksia on vaikka miten paljon ja koulussa on suomalaisia vähemmistö niin mitä oikeasti voi tulevaisuudesta tullakkaan?

Ei rasistit tai rasismi ole näiden ongelma, vaan 100% suvakit. He ovat omahyväisyyttään ottaneet maahan, auttaakseen(?) (vai tunteakseen paremmuutta?) niin paljon ihmisiä joita ei ole ollut tarkoituskaan assimiloida yhteiskuntaan. Heidän tulevaisuudella ei ole koskaan ollut mitään merkitystä kenellekkään. Nyt sitten nämä nuoret kokevat sitä näköalattomuutta, juurettomuutta ja hakevat sitä sisältöä sitten milanjaffailemalla.

Mitäs voisi tehdä? Valitettava fakta, ellei joku tosin voi todistaa, on että tällaisia tulevaisuuksia ei voi pelastaa. Nämä ovat jo kauan sitten elämänsä menettäneet ja mitään parempaa ei ole koskaan tiedossa. Neuvostoliitosta vain gulageista oppia ja johonkin kainuun metsiin nämä pitää laittaa pois kuljeksimasta. Samalla estää ettei tällaisia kohtaloita enempää tulisi, eli ei enää "auteta" suomeen ketään kun ei se selkeästi onnistu. Tässä kärsii sekä auttajat, että "autettavat".

Oikeastaan ainoa mitä voi tehdä on toivoa että näiden pikkuroadmanien uhreiksi joutuvat vain ja ainoastaan tätä politiikkaa ajaneet että heidän jälkikasvunsa.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
23.02.2020
Viestejä
556
ja johonkin kainuun metsiin nämä pitää laittaa pois kuljeksimasta.
Tai jätetään Kainuun metsät, luonto ja maaseutu suomalaisille.

Milanjaffit saavat pitää Helsingin heitä niin rakastavien vihersuvakki kantiksien kanssa.

Ei stadia enää mikään pelasta. Myös Suomessa isoista kaupungeista tulee Malmö, Göteborg ja Tukholma. Tai on jo, katujengit ovat täällä, puskaraiskauksia ja pedofiliaa jatkuvasti, aseellisia ryöstöjä, aivan kuin Ruotsin tie.
 
Liittynyt
24.09.2020
Viestejä
858
Tai jätetään Kainuun metsät, luonto ja maaseutu suomalaisille.

Milanjaffit saavat pitää Helsingin heitä niin rakastavien vihersuvakki kantiksien kanssa.

Ei stadia enää mikään pelasta. Myös Suomessa isoista kaupungeista tulee Malmö, Göteborg ja Tukholma. Tai on jo, katujengit ovat täällä, puskaraiskauksia ja pedofiliaa jatkuvasti, aseellisia ryöstöjä, aivan kuin Ruotsin tie.
Tampere, turku. Kaikissa isoissa kaupungeissa tätä jo on ja tulee vain pahenemaan. Meinaatko nyt ihan oikeasti että suomalaiset muuttavat kaikki maalle vai? Noh, onhan elämä tietysti valintoja. Keskusta tietysti kiittäisi tällaisesta kehityssuunnasta.
 
Liittynyt
13.12.2021
Viestejä
367
Kyllähän teknopuolella on kaikenlaista hitsuuhommaa mitä nyt jo tekee ex-neuvostoliiton hitsaajat puoli-ilmaiseksi ja kokoonpanotehtäviä, joita hoitaa vaikka opiskelijat jne kouluttamattomat. Uudenkaupungin autotehtaan työvoimasta varmaan 80% on jostain huijattuja, olen ymmärtänyt lähinnä työnjohdon olevan suomalaista. Nuo kyllä taitavat maksaa TES-palkkaa kaikille, joka toki teknolla tunnetusti huono, minimit alle 10 €/h tjsp.

Kilpailu syntyy varmaan lähinnä siitä, että suomalainen ei suostu menemään töihin alle TES. Onhan se tämän hintatason maassa täysin kestämätöntä saada vaikka 7 € tuntipalkkaa aikuisena. Esim. Puolassa palkka saattaa kuitenkin olla 800 € ja täällä 1600 €. Sitten asutaan jossain kommuunikämpissä ja painetaan 16-tuntista päivää, koska kämpillä on niin ahdistavaa edes olla.

Sitä en osaa sanoa, miksi se puolalainen hitsari mieluummin painaa sitä 16-tuntista, kun käytännössä saman saisi tekemättä mitään ilmoittautumalla tukien piiriin. EU-maasta saapuessa tuo taitaisi vielä olla aika vaivatonta? Toki varmaan suurimmalla osalla tarkoitus palata kotimaahan, kun on tehty riittävän pitkä urakka. Ehkä se vaatisi jotain pysyvämpää oleskelua, että pääsee tukien piiriin.

Eikös Saksassa ole isossa mittakaavassa tämä jo toteutettu, että koulutetut ammattimiehet saa kunnollista palkkaa ja hanttihommat teetetään turkkilaisilla lähes ilmaiseksi ja pimeästi tietenkin?
Polakki ei voi käyttää Euroopan sisällä kamelikorttia. Puola ei toistaiseksi käy sotaa.
Jotta polakki pääsisi kelan taikaseinälle laillisesti, täytyisi kirjat siirtää tänne, ja maksaa verot hyväksytysti tulorekisterin summasta. Siellä on minimi tes säännöt mitä hyväksytään. Ja puolalaiselle ei makseta lähellekään niitä. Puhumattakaan että alkaisi ennakonpidätyksiä tänne maksamaan. Ja usein vielä ilkeästi Suomessa vaaditaan kunnollinen voimassa oleva tunnistautuminen toiselta euro kansalaiselta.

Itäblokin ukoilla usein pienet filungit taustalla.
Se polakki hitsarin kotimaan sosiaaliturva on siirrettävissä suoraan tänne helposti kun mennään euro sääntöjen mukaan. Mutta kun kaverin korvaukset Puolassa ovat yhteensä muutaman satasen max euroissa kuukaudessa. Niin tätä ei tapahdu. Ovat käytännössä huijattuja uhreja.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
20.07.2019
Viestejä
1 828
Tampere, turku. Kaikissa isoissa kaupungeissa tätä jo on ja tulee vain pahenemaan. Meinaatko nyt ihan oikeasti että suomalaiset muuttavat kaikki maalle vai? Noh, onhan elämä tietysti valintoja. Keskusta tietysti kiittäisi tällaisesta kehityssuunnasta.
Sitä en osaa sanoa, että kaikki muuttaisivat maalle, mutta kyllä pääkaupunkiseudulla alkaa näkyä While flightin tunnusmerkkejä.

Jo 10 vuotta sitten uutisoitiin, että suomalaisia pikkulapsiperheitä pakenee pois Itä-Helsingin slummilähiöistä. Uutinen jäi vähälle huomiolle koska kaikkien tuntemat syyt.

Tänä päivänä suomenkielisiä häipyy Helsingistä ja Espoosta enemmän kuin muuttaa tilalle. Vantaa on vielä plussalla suomenkielisten muutossa, mutta on menossa kohti suomenkielisten muuttotappiota.

Mutta ei hätää rakkaat asuntogrynderit: tilalle muuttaa vieraskielisiä.


 
Liittynyt
12.06.2022
Viestejä
548
Stadin kotimaankielinen väestö on kasvanut 15 vuodessa 25 tuhannella, vuodesta 1990 65 tuhannella. Sillä pääsisi sijalle 15-16 Suomen suurimpien kaupunkien listauksessa. Just sayin’.
 
Liittynyt
02.11.2016
Viestejä
998
Stadin kotimaankielinen väestö on kasvanut 15 vuodessa 25 tuhannella, vuodesta 1990 65 tuhannella. Sillä pääsisi sijalle 15-16 Suomen suurimpien kaupunkien listauksessa. Just sayin’.
Vuonna 1990 ulkomaankielisten määrä oli 1,3%, eli n. 6000 ja 2022 15,3% eli n. 100 000. Sillä päästään n. sijalle 10. 2035 ennustetaan neljänneksen olevan vieraskielisiä.
 
Liittynyt
12.06.2022
Viestejä
548
Vuonna 1990 ulkomaankielisten määrä oli 1,3%, eli n. 6000 ja 2022 15,3% eli n. 100 000. Sillä päästään n. sijalle 10. 2035 ennustetaan neljänneksen olevan vieraskielisiä.
Niin? Silti väitteet että suomen (tai ruotsin) kieliset pakenisivat joukoittain Helsingistä on vähintäänkin koomisia.
 
Liittynyt
12.06.2022
Viestejä
548
Edellinen ”joukkopako” tapahtui 1970-luvulla, kun Espoota ja Vantaata isosti rakennettiin. Eli ihmiset muuttivat Haagan ja Käpylän sijaan Myyrmäkeen sekä Martsariin.
 
Liittynyt
20.06.2017
Viestejä
1 397
Niin? Silti väitteet että suomen (tai ruotsin) kieliset pakenisivat joukoittain Helsingistä on vähintäänkin koomisia.
Hmm.. jos kasvu on 65000 32 vuodessa, niin 15 vuodessa sen täytyisi olla n. 30470. Eli jotain on tapahtunut lähihistoriassa kun on jääty n. 18 % alle pidemmän ajan määrästä, eikö?

Jos syitä kasvulle haluaisi tutkia kunnolla niin voisi katsella paljonko työpaikkojen määrä on kasvunut samana aika, entä opiskelupaikkojen. Onko opiskeluajat pidentyneet, ts. pitävätkö opiskelut aiempaan kauemmin alueella ennen poismuuttoa. Paljonko elinajan pidentyminen vaikuttaa, jne. jne.
 
Liittynyt
13.11.2021
Viestejä
334
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
4 329
Kuinka kauan nämä meinaavat jatkaa tätä hölynpölyä. Maahanmuutto alkaa kantamaan hedelmää.

Roadmanit ja kumppanit voi heivata 2.5v Nuorgamin erämaahan auttamaan poromiehiä ja siitä sitten seuraavat 2.5v metsäsavotassa muualla Lapissa niin oppivat olemaan. Infra ja organisaatio tälle voidaan rahoittaa sillä että takautuvasti jäljitetään "rasisti"-kommenttien heittäjät, maahanmuuttokeskustelun hyssyttelijät/sabotoijat ja kipataan koko lasku heille.

Mutta eiköhän tätäkin yritetä ratkaista sillä että perustetaan jotain "nuorten hyvinvointikeskuksia" missä SDP/Vihreiden tantat yrittävät järjestää amfetamiinidiilereille ja puukottajille vesivärjäys- ja tanssi-kursseja.
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
194 216
Viestejä
3 507 108
Jäsenet
62 472
Uusin jäsen
th0rs

Hinta.fi

Ylös Bottom