- Liittynyt
- 14.11.2016
- Viestejä
- 810
Vesi on tosiaan märkää, ja tavallaan hämmentävää lukea edelleen tällaisia artikkeleita, kun ongelma on ollut tiedossa ainakin 20 vuotta.Tämä on vähän tällainen "pallo on pyöreä" -tyyppinen postaus, mutta laitetaan silti.
Kaleva uutisoi, että lähes kaikissa verohallinnon tarkastamissa ravintoloissa esiintyy veronkiertoa. Erityisesti ongelma korostuu ulkomaalaisten pyörittämissä ravintoloissa. Tyypillistä on, että veroja välttelevä ravintola ei maksa työntekijöilleen asianmukaista palkkaa: "Havaintojemme mukaan monissa ravintoloissa työntekijöiden todelliset tulot koostuvat muutaman sadan euron suuruisesta virallisesta palkasta, pimeästi maksetusta palkasta sekä työttömyystuesta."
Eli toisinsanoen veronmaksajat maksavat sen, että joku voi myydä 6 euron pitsaa ja kebabbia alkusalaattien kera.
En tosin näe varsinaista ongelmaa siinä, että verovaroja menee matalapalkkatyön tukemiseen. Yhteiskunnalle varmaankin tulee halvemmaksi, että pitsojenpyörittelyä tuetaan hieman, kuin että samat tyypit nostavat samat sosiaalietuudet mutta eivät tee edes sitä pimeää työtä. Niinhän asia on käytännössä kaikilla muillakin matalapalkka-aloilla, kun pientä palkkaa täydennetään lukuisilla etuuksilla? Tähänhän ehdotukset negatiivisesta tuloverostakin tosiasiassa tähtäävät.
Merkittävämmäksi ongelmaksi sitten tulee vääristymät siitä, että juuri tälle alalle kohdistuu näinkin merkittävä "veroetu". Vaikea kilpailla jos kilpailija saa työvoimansa lähes ilmaiseksi.
Tämä taitaa liittyä ravintola-alan huutavaan työvoimapulaan. Siis isojen ketjuravintoloiden on vaikea palkata henkilökuntaa koska päteviä työntekijöitä ei yksinkertaisesti ole. Liian moni vaihtoi alaa koronasulkujen aikana. Ei liity kuuden euron kebuloihin mitenkään.Olikos se ViherKokoomus ja Elinkeinoelämän Keskusliitto, jotka sanoi että Suomeen piti saada lisää ulkomailta ravintolatyöntekijöitä?