Vuosaaressa nuoria pidetään tavanomaisen levottomina, mutta yksi asia hämmentää: ”Porukoissa on mukana todella pienen näköisiä lapsia”
HS kävi kysymässä Aurinkolahden asukkailta ja kauppakeskus Columbuksen asiakkailta, ovatko he huomanneet viime aikoina häiriökäyttäytymistä tai levottomuutta.
MONEN kymmenen lapsen ja nuoren joukon kerrotaan häiriköineen ja käyttäytyneen aggressiivisesti viikonloppuna ja maanantaina Vuosaaren Aurinkolahdessa ja kauppakeskus Columbuksessa.
Silminnäkijät kertoivat muun muassa uhkailusta, ventovieraiden parvekkeille kiipeilystä, ostoskärryjen työntelystä ajotiellä ja pullojen rikkomisesta ajotielle.
HS kävi kysymässä Aurinkolahden asukkailta ja kauppakeskus Columbuksen asiakkailta, ovatko he huomanneet viime aikoina erityistä häiriökäyttäytymistä tai levottomuutta.
AURINKOLAHDEN uimarannalla on helteiden viilennyttyä hiljaista, auringonpaisteesta huolimatta. Vuosaarelaiset Harri ja Mila Lehén istuskelevat hiekalla nauttimassa päivästä.
Harri Lehén kertoo, että nuorisojoukkoja näkyy usein juuri läheisellä ostoskeskuksella ja heidän toimintansa on välillä levottoman oloista. Hän kertoo, ettei omalle kohdalle ole kuitenkaan osunut mitään erikoista.
”Oma mielipiteeni on, että kyseessä on nuorten levottomuutta, joka alkaa rauhoittua koulujen alkaessa taas”, Lehén sanoo.
”Se tosin ihmetyttää, että porukoissa on mukana todella pienen näköisiä lapsia. Missä heidän vanhempansa ovat?”
Silminnäkijöiden arvioiden mukaan myös maanantaiseen riehumiseen osallistui hyvin nuoria lapsia. Joukkoa kuvattiin iältään kymmenvuotiaista parikymppisiin vaihtelevaksi.
LÄHEISELLÄ ulkoliikuntapaikalla kuntoileva vuosaarelainen Tapio Lehto kertoo käyvänsä paikalla päivittäin, jos hän vain on kaupungissa, satoi tai paistoi.
Lehdon mukaan elo Vuosaaressa on rauhaisaa.
”Kesällä toki nuoriakin on enemmän liikkeellä, niin kuin kaikkia muitakin ihmisiä. Se elävöittää tätä talvisin niin hiljaista paikkaa”, hän sanoo.
”Poliisi ajaa silloin tällöin rantaraittia, ja se tuo myös lisää turvallisuudentunnetta.”
Helena Engel keinuu tyttärensä Julia Engelin kanssa Aurinkolahden uimarannan viereisessä leikkipuistossa. Perhe on asunut Aurinkolahdessa noin kaksi ja puoli vuotta.
Engel kertoo, että perhe on saanut elää Aurinkolahdessa erittäin rauhassa.
”Olen kyllä kuullut, että levottomuutta on. Onhan se toki inhottavaa ja surullista, jos tällaista esiintyy. Kunhan tyttöä ei pelota, kun alkaa syksyllä kulkea kouluun.”
KAVERUKSET Esko Välimäki ja Kalevi Leppälä kertovat käyvänsä kauppakeskus Columbuksessa usein.
”Pyrin käymään täällä joka päivä, mutta en ole huomannut nuorten käyttäytymisessä mitään poikkeavaa”, Välimäki kertoo.
Hänen mukaansa ostoskeskuksen järjestyksenvalvojat hoitavat tilanteita aktiivisesti, jos jotain erityistä tapahtuu.
Leppälä huomauttaa, että jos sataa, nuoriso saapuu ostoskeskukseen sisälle.
”Välillä huomaa myös, että nuoret riemuitsevat täällä yhdessä koulun jälkeen. Mutta näin kesälomien aikaan eivät niinkään.”
MARJAMYYJÄ Milla Ylen on paraatipaikalla, jos ostoskeskuksessa tapahtuu jotain erityistä.
”Ihan tavallisia nuoria täällä pyörii. Kesän alussa nuoret kävivät turhan tiuhaan maistelemassa marjoja, mutta emme me sen kummempaa häslinkiä ole todistaneet.”
Ylen kertoo toimivansa vapaaehtoisena Vuosaaren Kallahden nuorisotalossa, jossa käy paljon enimmäkseen 13–16-vuotiaita nuoria.
”Itsekin muistan, että kun nuorempana ei ollut paikkoja, missä hengailla, niin vietettiin aikaa ostoskeskuksissa.”
Ylenin mukaan nuorisotalotoiminnalla yritetään saada nuoret pois esimerkiksi kaduilta pyörimästä.
”Me emme halua, että nuorisotalo on kuin kirkko, vaan että nuoret saavat tulla sinne ’rauhassa riehumaan’. Nuorisotalotoiminta pelasti minut aikoinaan huonommilta teiltä.”
KALLAHDEN nuorisotalo Vuosaaressa on kiinni koulujen alkuun saakka. Se saattaa olla yksi syy, miksi vuosaarelaiset nuoret liikehtivät tavanomaista näkyvämmin esimerkiksi Aurinkolahden uimarannalla tai kauppakeskus Columbuksessa.
Helsingin poliisin ennalta ehkäisevä toiminta tekee yhteistyötä nuorisopalvelujen kanssa. Yhteistyö on arkipäivää, sanoo itäisestä nuorisotyöstä vastaava nuorisoasiainjohtaja Katri Kairimo Helsingin kaupungilta.
”Meillä on erittäin hyvä ja tärkeä jalkautuva porukka, joka tutustuu varsinkin sellaisiin nuoriin, jotka liikkuvat myöhemmin illalla ja laajalla reviirillä. Erityisesti tänä kesänä jalkautujat ovat jo liikkuneet Itä-Helsingin alueella.”
Onnistuneen työn perustat luodaan Kairimon mukaan asioiden ollessa hyvin. Kun sitten tulee konflikti, nuoret ovat jo tuttuja nuorisopalvelujen työntekijöille ja kontakti on helpompi luoda.
”Tutuille nuorille on helpompi puhua, ja nuoret myös kuuntelevat ohjaajia. Kaikki tämä perustuu siihen, että työtä on tehty vuosien ajan.”
”Tutuille nuorille on helpompi puhua, ja nuoret myös kuuntelevat ohjaajia.”
”STADIN jalkautujat” ovat osa Helsingin kaupungin nuorisotyötä. Nuoriso-ohjaajat tapaavat nuoria esimerkiksi kaduilla ja kauppakeskuksissa. Työparit tekevät yhteistyötä monien muiden kanssa.
Pääkaupunkiseudulla on myös Nuorisotyö raiteilla -hanke, joka on levittäytynyt Vantaalta muihin kaupunkeihin. Hankkeessa on mukana lukuisia toimijoita, kuten Aseman Lapset, joukkoliikenneyhtiöitä, Laurea-ammattikorkeakoulu ja poliisi.
Viimeksi tämän viikon alussa Helsingin poliisin ennalta ehkäisevän toiminnan yksikkö kertoi olleensa yhteydessä Helsingin nuorisopalveluihin ja samalla muihin toimijoihin Vuosaaressa häiriötä aiheuttaneiden lasten ja nuorten takia.
”Tänä päivänä on aivan ehdoton semmoinen työmuoto, joka liikkuu, koska nuoretkin liikkuvat. Liikumme esimerkiksi raiteita pitkin, koska nuoretkin liikkuvat raiteita pitkin.”
KAIRIMON mukaan Helsingin nuorisoasiain palveluissa on havahduttu nuorison käyttäytymisen merkittävään muutokseen. Se saattaa pakottaa nuorisopalvelut uudistamaan työn organisointia kesäisin.
”Meidän vakkariporukan pitää saada lomailla. Alkukesästä meidän on järjestettävä toimintaa varhaisnuorille sen jälkeen kun koulut päättyvät. Koulujen alettua meidän on taas oltava paikalla. Tähän aikaan vuodesta jää jakso, jolloin monet nuorisotyöntekijät ovat lomalla”, Kairimo sanoo.
”Mutta kyllä meiltä pitäisi löytyä lisää väkeä myös kesäaikaan. Maailma on muuttunut niin, etteivät nuoret enää lähde kesäisin mihinkään. He ovat tottuneet jäämään kaupunkiin.”