Suomen EU-tavoitteisiin kirjattiin pitkän väännön jälkeen, että EU-tason toimia siirtää turvapaikkaprosessi kolmansiin maihin ”edistetään rakentavasti”.
HALLITUS on nostanut yhdeksi Suomen tavoitteeksi EU:ssa edistää toimia, joilla EU:ssa otettaisiin käyttöön niin sanottu Ruanda-malli eli turvapaikkaprosessin siirtäminen EU:n ulkopuolisiin maihin.
Tavoite on kirjattu mukaan hallituksen viime viikolla päättämään
linjaukseen, jossa listataan Suomen avaintavoitteet EU:n strategiseen agendaan ja komission tulevaan ohjelmaan vaikuttamiseksi.
Suomen hallituksen linjauksen mukaan ”Suomi edistää rakentavasti EU-tason toimia, joilla kehitetään mahdollisuuksia toteuttaa turvapaikkaprosessi ja kansainvälisen suojelun tarjoaminen turvallisissa kolmansissa maissa”.
Suomi aikoo myös edistää ja tukea EU-tason aloitteita siinä, mitkä ovat turvallisia kolmansia maita sekä turvapaikkaprosessissa ja palautuksissa.
HS:N tietojen mukaan linjaus ilmestyi paperiin perussuomalaisten vaatimuksesta ja pitkän neuvotteluväännön jälkeen. Se on Suomelta uusi linjaus eikä ollut mukana edellisen hallituksen ajamissa EU-tavoitteissa.
”Ruanda-malli” tarkoittaa käytännössä sitä, että turvapaikkaa jostakin EU-maasta hakeneet lähetettäisiin EU:n ulkopuoliseen maahan, esimerkiksi Ruandaan, jossa turvapaikanhaku hoidetaan kokonaisuudessaan. Turvapaikanhakijat jäisivät Ruandaan, jos he saisivat myönteisen päätöksen turvapaikasta. Jos he saisivat kielteisen päätöksen, Ruanda vastaisi palautuksesta lähtömaahan.
EU:n ulkopuoliseen maahan siirron on ajateltu olevan pelote, joka estäisi siirtolaisten aikeet ylipäätään lähteä kotimaastaan.
MALLI on pisimmällä Britanniassa, jolla on jo sopimus asiasta Afrikassa sijaitsevan Ruandan kanssa, mutta josta ei ole vielä lähetetty maahan yhtäkään turvapaikanhakijaa.
Euroopan ihmisoikeustuomioistuin keskeytti Britannian suunnitelman kesäkuussa 2022 juuri ennen kuin ensimmäistä koneellista turvapaikanhakijoita oltiin lennättämässä Ruandaan.
Myös Britannian korkein oikeus linjasi viime marraskuussa, että Ruanda-malli on laiton. Korkeimman oikeuden mukaan on olemassa riski, että kansainvälisen suojelun tarpeessa olevia turvapaikanhakijoita palautetaan Ruandasta väärin perustein lähtömaihinsa.
Malli on saanut
kovaa kritiikkiä muun muassa YK:n pakolaisjärjestöltä UNHCR:ltä.
Tästä huolimatta Britannian alahuone hyväksyi 18. tammikuuta lakipaketin turvapaikanhakijoiden lähettämisestä Ruandaan.
YHÄ useammat EU-maat ovat olleet kiinnostuneita Britannian mallin mukaisesta ulkoistamisesta. Se ei kuitenkaan ole mikään EU:n virallinen linjaus eikä sitä ole hyväksytty esimerkiksi silloin, kuin maahanmuutosta on keskusteltu EU:n huippukokouksissa tai oikeus- ja sisäasioiden ministerineuvostossa.
HS:lle kerrotun mukaan yksittäiset EU-jäsenmaat ovat väläytelleet vastaavaa mallia yhteiskirjeissään, jotka ovat EU:ssa keskeinen tapa saattaa asioita komission ja muiden jäsenmaiden tietoon. Suomi ei kuitenkaan edellisen hallituksen aikana lähtenyt tällaisiin yhteisiin kirjeisiin mukaan.
EU-komission edustaja
linjasi tiedotustilaisuudessa viime marraskuussa, että ulkoistaminen ei ole EU-lainsäädännön mukaan mahdollista.
Komissio on itsekin pyrkinyt sopimuksiin maahanmuutosta kolmansien maiden, muun muassa Tunisian kanssa, mutta ne koskevat muun muassa rajavalvonnan parantamista ja muuta tukea, jonka tarkoituksena on estää siirtolaisia lähtemästä vaarallisille merimatkoille Välimeren yli.
POHJOISMAISTA ja Suomen EU-kumppaneista Tanska on pitänyt EU:n maahanmuuttopolitiikassa esillä ”innovatiivisia vaihtoehtoja”, joista yksi olisi se, että hylätyn turvapaikkapäätöksen saaneet sijoitettaisiin Ruandan kaltaisiin kolmansiin maihin odottamaan palautusta. Tanskallakin oli asiasta sopimus Ruandan kanssa, mutta suunnitelma ei ole edennyt.
Ulkoistaminen kiinnostaa silti EU-maissa. Itävalta on solminut asiasta yhteistyösopimuksen Britannian kanssa oppien saamiseksi. Itävalta on pohtinut mallia, jossa turvapaikanhakijat lennätettäisiin EU:n ulkopuoliseen maahan turvapaikkaprosessin ajaksi, mutta myönteinen päätös sallisi heidän palata Itävaltaan.
Myös Saksassa on alettu pohtia turvapaikanhakijoiden siirtoa Saksan ulkopuolelle.
Italia ja EU:n ulkopuolella oleva Albania ovat jo tehneet sopimuksen, jonka mukaan Italiaan tulevia turvapaikanhakijoita voitaisiin siirtää Albaniassa sijaitseviin vastaanottokeskuksiin.