Jep, ja tuossa artikkelissa ei iskenyt silmääni muu kuin imagosyyt (sekä käsittelyn priorisoinnit), jotka ovat ongelmallisia uuden hallituksen toiminnassa. Kumpikaan ei esittänyt käytännön ongelmia sen suhteen, että mikä muuttuisi huonommaksi niille huippuosaajille, jotka pystyvät pysymään työmarkkinoilla.
Lisäksi kysyisin Sam Spilsburyltä kaksi asiaa - onko Australian maahanmuuttopolitiikka eli hänen lähtömaansa politiikka muka Suomea lempeämpää sekä sen, että miten hyvin hän on viidessä vuodessa oppinut suomea Aallossa? Aaltohan on Suomessa sellainen kupla, että eräskin kurssiopettaja pöyristyi pyynnöstäni sille, että pitäisin esitykseni suomeksi, ja kyseinen opettaja ei osaa lainkaan suomea, vaikka on asunut täällä 10 vuotta jo. Pyyntöni perustui Aallon kielisääntöihin, jotka vaikuttavat olevan osittain kulissia kokemani perusteella.
Mielestäni on hämmästyttävää, että 10 vuodenkaan jälkeen opettaja ei pysty ottamaan vastaan suomeksi powerpoint-esitystä, vaikka kyseessä on koulutettu maahanmuuttaja sekä professuurinsa vuoksi on selvästi vakiinnuttamassa asumistaan täällä. Jos koulutetulla maahanmuuttajalla on tällaisia haluttomuuksia ja vaikeuksia oppia näinkään vähää suomea, niin mitenköhän tilanne on vähemmän koulutetuilla?
Eli ei kansalaisuuden kriteerejä tule keventää, ja toivon todellakin, etten tule koskaan enää kuulemaan kotimaassani sitä, että pyyntööni pitää suomenkielinen esitys Suomessa sijaitsevassa korkeakoulussa suhtaudutaan siten, että se olisi opettajan sanoin mukaan samanarvoinen pyyntö kuin se, että hän alkaisi pitämään luentoa espoolaisessa salissa serbiaksi.
Eli aaltolaisten maahanmuuttajien näkemyksiä ei kannata ottaa liian todesta, siellä eletään sellaisessa englanti-kuplassa, että eivät ymmärrä tavallisia maahanmuuton realismeja, mitkä ovat valtaosassa maailmaa (maan kieltä olisi hyvä oppia edes vähän 10 vuodessa).