2 luku
Suomen kansalaisuus syntymän perusteella
9 § (20.4.2018/260)
Lapsi
Lapsi saa syntyessään Suomen kansalaisuuden, jos:
1) äiti on Suomen kansalainen;
2) isä on Suomen kansalainen; ja
a) avioliitossa lapsen äidin kanssa; tai
b) lapsi syntyy Suomessa ja miehen isyys lapseen vahvistetaan;
3) isä on kuollut, mutta oli kuollessaan Suomen kansalainen; ja
a) avioliitossa lapsen äidin kanssa; tai
b) lapsi syntyy Suomessa ja miehen isyys lapseen vahvistetaan; tai
4) lapsi syntyy Suomessa eikä saa syntyessään minkään vieraan valtion kansalaisuutta, eikä hänellä syntymänsä perusteella ole edes toissijaisesti oikeutta saada minkään vieraan valtion kansalaisuutta.
Suomessa syntyvä lapsi saa syntymäpaikan perusteella Suomen kansalaisuuden, jos lapsen vanhemmilla on Suomessa pakolaisen asema tai jos heille muutoin on annettu suojelua kansalaisuusvaltionsa viranomaisia vastaan. Lisäksi edellytetään, että lapsi ei saa kummankaan vanhempansa kansalaisuutta muutoin kuin rekisteröimällä lapsen syntymä vanhemman kansalaisuusvaltion viranomaisessa tai muulla tämän valtion viranomaisen myötävaikutusta edellyttävällä tavalla. Jos edellä tarkoitettua suojelua on annettu vain toiselle vanhemmista, edellytetään myös, että lapsi ei saa syntyessään eikä hänellä syntymänsä perusteella ole edes toissijaisesti oikeutta saada toisen vanhempansa kansalaisuutta.
Jos lapsella on äitiyslain
(253/2018) nojalla kaksi äitiä:
1) lapsen synnyttäneeseen äitiin sovelletaan, mitä 1 momentin 1 kohdassa säädetään äidistä; ja
2) äitiyslain 3 §:n 1 momentissa tarkoitettuun äitiin sovelletaan, mitä 1 momentin 2 kohdan b alakohdassa ja 3 kohdan b alakohdassa säädetään isästä.