• TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)

  Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.

  Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.

  Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.

Keskustelua Suomen hyvinvointiyhteiskunnan rapistumisesta ja sen tulevaisuudesta

Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
8 037
Kaljatölkin hinnasta 90% on veroa ja raaka-aineet lähes täysin kotimaisia. Valtiontaloudellisesti sossupummi ei rahojaan juuri paremmin voisi käyttää.
Totta. Vaikka yleisesti en katso hyvällä verokertymän hakemista riippuvuutta aiheuttavien tuotteiden törkyhinnoilla, niin pummin käydessä maksarilla välityskauppaa ei vahinkoa synny.
 
Liittynyt
18.03.2022
Viestejä
585
Kaljatölkin hinnasta 90% on veroa ja raaka-aineet lähes täysin kotimaisia. Valtiontaloudellisesti sossupummi ei rahojaan juuri paremmin voisi käyttää.
Tästä tulikin mieleeni Kärnän twiitti liittyen Fortum/Uniper kohelluksiin:
1663837260886.png


Sehän olisikin ollut hienoa kun Fortum olisi ostanut 7 miljardilla kotimaista olutta ja jakanut kansalaisille. Tuosta 7 miljardista sitten 90% olisi palautunut veroina takaisin valtiolle, ja ainakin osa kansalaisista olisi ollut erittäin tyytyväisiä ;) Pullopanttirahat olisi voinut käyttää vaikka Sanna Marinin bile -iltamiin ja aamupaloihin.
 
Liittynyt
10.01.2019
Viestejä
1 809
Valitettavasti hyvinvointiyhteiskunnassa alkoholin verotuotolla ei taideta pystyä kattamaan sen käytöstä aiheutunteiden haittojen julkisia kustannuksia, joten persnettoahan Kärnän ideasta vaan olisi tullut. Merkittävä osa päivystysasiakkaista ja tehohoitopotilaista on kännissä, plus muut vaivat jotka liittyvät suoraan tai osittain dokaamiseen. Sitä en tiedä olisivatko tuhannen panttitölkkinsä palauttajat halunneet lahjoittaa pullokuittejaan pääministerin vapaa-ajan rahastoon. Ehkä en ihan niin rohkenisi olettaa, vaikka ennätyssuosiossa edelleen paistatteleekin.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
8 037
Sitä en tiedä olisivatko tuhannen panttitölkkinsä palauttajat halunneet lahjoittaa pullokuittejaan pääministerin vapaa-ajan rahastoon. Ehkä en ihan niin rohkenisi olettaa, vaikka ennätyssuosiossa edelleen paistatteleekin.
Ei tarvitsekaan. Jos edes prosentti jää palauttamatta, niin tämähän olisi voitu osana diiliä kanavoida virkistyskäyttöön. Kyllä 9M olisi riittänyt ainakin viime heinäkuulle, ja siitäkin olisi jäänyt pullopanttirahat loppuvuoden asuntolainamenoihin.
 
Liittynyt
18.03.2022
Viestejä
585
Valitettavasti hyvinvointiyhteiskunnassa alkoholin verotuotolla ei taideta pystyä kattamaan sen käytöstä aiheutunteiden haittojen julkisia kustannuksia, joten persnettoahan Kärnän ideasta vaan olisi tullut. Merkittävä osa päivystysasiakkaista ja tehohoitopotilaista on kännissä, plus muut vaivat jotka liittyvät suoraan tai osittain dokaamiseen.
Toisaalta, alkoholia terveydelle haitallisesti käyttävät poistuu keskuudestamme myös huomattavasti aiemmin, sanotaan hihasta nyt vaikka keskimäärin 10 vuotta aiemmin. Tuostahan tulee ihan mieletön säästö kun ei ole kuormittamassa vanhustenhoitoa ja terveydenhuoltoa niin pitkään. Lisäksi säästyy pitkä penni kun ei tarvitse eläkkeitäkään maksaa vielä 100 vuotiaalle joka vaipoissa vanhainkodissa heiluu.
Sehän sellainen optimaalisin kansalainen on sopivasti jo työelämänsä aikana alkoholisoitunut, tupakoisijakin vielä, mutta kuitenkin suht terve yksilö kaikesta huolimatta. Tämä yksilö sitten eläköityessään vähän tylsistyy ja alkaa tinttaamaan ihan urakalla -> heittää lusikan nurkkkaan alle 5 vuodessa :p Maksoi vielä alko- ja savukeverojakin elämänsä aikana melkoisen määrän..
 
Liittynyt
02.01.2017
Viestejä
924
Youtuben puolelta on tullut lisää ratkaisuehdotuksia hyvinvointivaltion korjaamiseksi. Korjausliikkeen pj Petri Roininen kävi juttelemassa Ivan Puopolon ohjelmassa. Ohessa lyhyt tiivistelmä korjausliikkeen tavoitteista:

 • Viedä Suomen hyvinvointiyhteiskuntamallia lähemmäs Keski-Eurooppalaista/Japanilaista perhekeskeistä hyvinvointiyhteiskuntaa nykyisen valtiojohtoisen Pohjoismaisen mallin sijasta
 • Valtion ydintehtävinä ja tuottamina olisi: turvallisuus, koulutus, erityisterveydenhuolto, kriittinen infra. Perusterveydenhoito toimisi yksityisesti ja valtion tukemana ostopalveluiden kautta
 • Valtion taseen keventäminen kiinteistöistä, inhouseyhtiöistä jne
 • Yritystukien leikkaaminen
 • Asumistuen leikkaaminen
 • Kuntien ja yleishyödyllisten korkotuettujen asuntojen leikkaaminen
 • Ylipäätään pääomaintensiivisten valtion menojen leikkaaminen
 • Valtion vuosittaisten menojen laskeminen 10 - 20 miljardilla eurolla

Herkullisin kohta oli videon loppupuolella. Petri sanoi että siitä lähtien kun Kokoomus astui hallitusvastuuseen vuonna 1987, niin julkiset menot ovat kasvaneet joka päivä 5 miljoonaa eurolla. Voisi sanoa että sinisen värinen demariliike siis tuo Kokoomus :tup:


 
Liittynyt
09.12.2021
Viestejä
721
Toisekseen ei nuoret tyhmiä ole. Jos he eivät saa töitä ilman suhteetonta vaivaa haun puolesta taikka nuoruuden tärkeitä sosiaalisia suhteita niin varmaan monet ajattelevat samapa se on hakea rahat kelasta kerta sillä pääsee ihan hyvään elintasoon.
Tämän tarinan olen kuullut ja nähnyt miljoona kertaa, miksipä sitä edes vaivautuisi töihin, Kela kun antaa lähes samat? Kohta kun joutilaana oleminen alkaa monesti kyllästyttää, alkaakin ongelmat, pienimmästäkin yrittämisestä parantaa tilannettaan rangaistaan. Jos ei parin ensimmäisen vuoden aikana onnistu omatoimisesti hankkimaan koulupaikkaa tai työtä seurauksena on passivoituminen ja muut ongelmat.

Sen lisäksi, että järjestelmä syrjäyttää kantasuomalaisia, se mahdollistaa sen karmivan kehityksen mitä on nähty erityisesti pääkaupunkiseudulla. Voisin lyödä isoista summista vetoa, että integraatio-ongelmat katoaisi kuin pieru saharaan ilman tämmöistä lusmuilua mahdollistaa järjestelmää. Osasyynä ongelmaan on varmasti myös sosiaalitantat, sen verran mitä olen päässyt heidän toimintaa vierestä seuraamaan mamujen kanssa hyysääminen on 100x pahempaa heidän kohdalla. Opetetaan avuttomaksi, vähän kuin se kuuluisa peräkammarin poika, jota äiti hyysäsi vähän liikaa ja ei ikinä itsenäistynyt.

Hyvinvointivaltion tulevaisuudelle tämmöinen kehitys on tietenkin täysin kestämätöntä, kotimaiset tapaukset se vielä kestäisi, mutta alati laajenevaa työttömien maahanmuuttajien joukkoa ei. Jostain syystä hallituksella on myös halu nopeuttaa tätä kehitystä entisestään. Vaikea nähdä, että se voisi lopulta johtaa mihinkään muuhun kuin koko järjestelmän romahtamiseen.

Sitä en tiedä miten asia olisi parasta ratkaista, ehkä perustulo? Tantoista 90% kortistoon siinä samalla. Maahanmuuttajille pitäisi olla myös joku oma versio, joka poistaa houkuttimen tulla tänne pelkästään tukien perässä. Oikeus täyteen tukeen vasta jos on ollut töissä x vuotta ja kielikoe on mennyt läpi?

Muutokselle ei toki kannatusta löydy, hallituspuolueet saa sillä äänestäjiä ja sosiaalitanttojen armeija saa pitää itsensä työllistettynä. Jo pienessä kylässä mistä aikoinaan lähdin oli lähemmäs 10 "kuntouttavaa" kerhoa ja järjetön määrä muita tanttoja siihen päälle. Hirvittää oikein muistella miten paljon resursseja pistettiin tuommoiseen lähinnä haitalliseen toimintaan, jonka ainoa oikea funktio näytti olla luoda työpaikkoja näille tantoille ja tarjota siinä sivussa ilmaistyötä paikallisille firmoille ja kaupungille.

Ehkä olisi vain helpointa nollata koko valtio, sen verran pöhöttynyt sirkus tämä alkaa olla, että tässä vaiheessa olisi helpointa alottaa puhtaalta pöydältä..

Mielestäni yksi esimerkki vinoutuneesta arvomaailmasta on se, että moni opiskelija käytännössä pakotetaan ottamaan lainaa samalla kun työttömillä maksetaan paljon enemmän tukia. Ei sillä 250€/kk opintoraha ja yleinen asumistuki yhdistelmällä oikein elä vaikka minkälaisessa solukämpässä asuisi, jos haluaa syödä muutakin kuin pelkkää kaurapuuroa. Peruste kai on se, että koska opiskelijat toivottavasti työllistyvät niin heillä on sitten myös varaa maksaa laina takaisin, mutta silti mielestäni jotenkin vinoutunutta että ikään kuin rangaistaan niitä jotka yrittävät.
Tässä on syy miksi moni tuttuni on syrjäytynyt pysyvästi, ei siitä tt-tuen lihapatojen ääreltä haluta pudottaa elintasoa tai riskeerata velkoja, "kun ei siitä opiskelusta kuitenkaan mitään tule".
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
4 045

Normaalisti en jaksa näihin yksittäisiin valtion törsäyksiin puuttua, mutta nyt taas on niin uskomatonta paskaa että kaikki rajat ylitetään.

"Nykytunteen museo" on käytännössä satojatonneja maksava nettisivu/tuubakanava missä hörhöhumanistit, valtion suojatyöpaikkalaiset yms. jauhat arbiträäriä tunteellistaiteellista paskaa. mm. opetetaan aikuisille ihmisille mitä "iloisuus" tarkoittaa. Tottakai sivu on myös käännetty arabiaksi, somaliksi yms. :facepalm:
 

Awelonian

Residentti maahanmuuttaja
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
2 705
"Nykytunteen museo" on käytännössä satojatonneja maksava nettisivu/tuubakanava missä hörhöhumanistit, valtion suojatyöpaikkalaiset yms. jauhat arbiträäriä tunteellistaiteellista paskaa. mm. opetetaan aikuisille ihmisille mitä "iloisuus" tarkoittaa. Tottakai sivu on myös käännetty arabiaksi, somaliksi yms. :facepalm:
Tämä lienee näitä turvallisen tilan konspeteja, jotka on viety käytäntöön. Ehkä tuollakin rahalla saisi jotain konkreettista aikaiseksi, mutta toisaalta jos vain muutamalla sadalla tonnilla saadaan joitakin loisia pysymään tyytyväisinä ja hiljaisina, ei se valtion budjetissa tunnu missään. Ennemmin ne nyt hykertelee kannabispäissään jossain transgender-looseissaan, kuin viettää aikaansa Elokapinan mielenterveyskuntoutujien kanssa.
 
Liittynyt
30.10.2016
Viestejä
1 352
Sopii nähdäkseni tähän ketjuun. Itse valmistuin ammattikoulusta 17 vuotta sitten ja olihan meilläkin osa opettajista sellaisia, joita ei opetus tai sen taso juurikaan kiinnostanut. Sama tilanne tosin oli 3/4:lla meidän vuosiluokan opiskelijoistakin. Muistelen että noin 20:stä aloittaneesta valmistui ajallaan neljä ja osa ei tainnut valmistua koskaan.
Useat Instagramin kommentoijat syyttävät ongelmista ammatillisen koulutuksen reformia, joka tuli voimaan 2018. Heidän mukaansa opiskelijoiden itseohjautuvuus ja työelämän vastuu oppimisesta korostuvat liikaa.
Tuo itseohjautuvuuden toimiminen tai toimimattomuus varmasti riippuu opiskeltavasta alasta, mutta näin jälkeenpäin olen harmitellut joskus sitä, että miksi en opetellut asioita itse enempää ammattikouluaikana. Itse kävin tietoliikenne/elektroniikkapuolen ja kun koulussa oli pelit ja vehkeet, netistä löytyi skemaa ja ohjeita ja mitä komponentteja ei varastosta löynyt, sai Farnellilta tilata, niin olisi ollut vain taivas rajana erinäisten rakentelujen ja asioiden tutkimisen suhteen. Toki jos asenne on pielessä ja homma ei vaan nappaa, niin silloin itseohjautuvuus ei toimi.

Mitä tulee tuohon työelämän vastuuhun oppimisesta, niin itse olen miettinyt monesti sitä että mitenköhän loogista päättelykykyä ja kykyä soveltaa pystyisi uusille työntekijöille opettamaan. Valitettavan usein tulee eteen tilanne, jossa tekijä on opetellut asian tehtäväksi yhdellä tietyllä tavalla ja yrittää nyt tuolla tavalla tehdä jokaisen homman, riippumatta siitä, toimiiko toteutustapa kaikissa tapauksissa vai ei. Toinen vaihtoehto on sitten hiukan suurpiirteisemmällä ohjeistuksella että lopputulos on aivan mitä sattuu. Työ tekijäänsä opettaa, mutta valitettavan usein tilanne on se, että tekijää ei itsensä kehittäminen kiinnosta lainkaan.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
5 600

Selvityksen mukaan viimeisten 12 kuukauden aikana 39 prosenttia suomalaisesta kuluttajasta on joutunut jättämään yhden tai useamman laskun maksamatta. Euroopan keskiarvo on 29 prosenttia.
Joka kolmas vastaaja arvioi, ettei heillä ole varaa maksaa sähkölaskuaan seuraavien 12 kuukauden aikana. Yhtä moni sanoo joutuneensa jättämään laskun maksamatta jo kuluneen vuoden aikana.
Aika kovia lukuja. Miten tätä pitäisi tulkita?
- yksi "mutkat suoriksi" tulkinta olisi että suomalaiset ovat (keskimäärin) persaukisempia kuin eurooppalaiset keskimäärin. Palkkataso lienee Suomessa EU:n keskiarvoa/mediaania parempi, mutta kun kaikki on kallista, tappiin asti verotettua ja ostovoima on perseestä niin onhan tämä aika köyhä kansa loppupeleissä. Onneksi on kuitenkin varaa maksaa rikkaampien EU-maiden koronatukia, velanottoa jne.
- toinen tulkinta on että täällä on aivan tolkuttoman iso prosentuaalinen määrä jotka voi elää kuin pellossa koska valtio (=veronmaksajat) kuittaa laskut kuitenkin
- tai periaatteessa jotain tulkintoja siitä että täällä suhtaudutaan laskujen maksuun vähemmän pedantisti kuin jossain muualla. Mutta nuo sanamuodothan tuossa oli sellaisia että kyse ei ole siitä että olisi joku lasku jäänyt vahingossa maksamatta, vaan nimenomaan että ei halua maksaa koska "ei ole varaa" tms.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
21.10.2016
Viestejä
226

Niukin naukin on päästy yli vuoden 2008 tason BKT:ssä.

Ens vuonna lähdetään taas alaspäin. -0,5% OP:n ennuste. Eihän tässä pidä paljon tapahtua että lähtis enemmänkin.

1669299158082.png


Bruttokansantuote asukasta kohti nousi uudelle ennätystasolle vuonna 2021 (volyymisarja 2015=100). Edellinen ennätystaso oli vuodelta 2008 eli ajalta ennen finanssikriisiä. Moni Euroopan maa toipui finanssikriisistä muutamassa vuodessa.

Suomelta kesti poikkeuksellisen pitkään, että finanssikriisiä edeltävä taso saavutettiin. Osaltaan tätä selittää finanssikriisin jälkeen seurannut sähkö- ja elektroniikkateollisuuden arvonlisäyksen lasku. Osin asiaa selittää väestön vanheneminen. Työikäisten määrä ei ole kasvanut samassa suhteessa kuin kokonaisväkiluku.
 
Liittynyt
06.06.2018
Viestejä
250
Tuo itseohjautuvuuden toimiminen tai toimimattomuus varmasti riippuu opiskeltavasta alasta, mutta näin jälkeenpäin olen harmitellut joskus sitä, että miksi en opetellut asioita itse enempää ammattikouluaikana. Itse kävin tietoliikenne/elektroniikkapuolen ja kun koulussa oli pelit ja vehkeet, netistä löytyi skemaa ja ohjeita ja mitä komponentteja ei varastosta löynyt, sai Farnellilta tilata, niin olisi ollut vain taivas rajana erinäisten rakentelujen ja asioiden tutkimisen suhteen. Toki jos asenne on pielessä ja homma ei vaan nappaa, niin silloin itseohjautuvuus ei toimi.

Mitä tulee tuohon työelämän vastuuhun oppimisesta, niin itse olen miettinyt monesti sitä että mitenköhän loogista päättelykykyä ja kykyä soveltaa pystyisi uusille työntekijöille opettamaan. Valitettavan usein tulee eteen tilanne, jossa tekijä on opetellut asian tehtäväksi yhdellä tietyllä tavalla ja yrittää nyt tuolla tavalla tehdä jokaisen homman, riippumatta siitä, toimiiko toteutustapa kaikissa tapauksissa vai ei. Toinen vaihtoehto on sitten hiukan suurpiirteisemmällä ohjeistuksella että lopputulos on aivan mitä sattuu. Työ tekijäänsä opettaa, mutta valitettavan usein tilanne on se, että tekijää ei itsensä kehittäminen kiinnosta lainkaan.
Tätä itsekin ihmettelen. Vaikuttaa siltä, että ihmiset hyvin harvoin itse aktiivisesti opettelevat asioita tai tekevät toimenpiteitä, jolla voisivat parantaa tilannettaan elämässä. Koulussa ymmärrän sen, koska nuorena sitä ei oikein ymmärrä omaa parastaan. Mutta että 40-50 vuotiaatkin? Monet kyllä panostavat kouluarvosanoihin tutkinnon saamisen takia. Eivät sen takia miten niitä taitoja voisi elämässä oikeasti hyödyntää..
Itse olen paahtanut viime vuodet eteenpäin välillä tuskanhikeä puskien ja nyt voin jo hieman nauttia työni hedelmistä. En minä niitä opiskelutunteja voinut keneltäkään laskuttaa. Opettelin avoimia nettikursseja itsekseni työttömänä ja työllistyin.

Aika kovia lukuja. Miten tätä pitäisi tulkita?
- yksi "mutkat suoriksi" tulkinta olisi että suomalaiset ovat (keskimäärin) persaukisempia kuin eurooppalaiset keskimäärin. Palkkataso lienee Suomessa EU:n keskiarvoa/mediaania parempi, mutta kun kaikki on kallista, tappiin asti verotettua ja ostovoima on perseestä niin onhan tämä aika köyhä kansa loppupeleissä. Onneksi on kuitenkin varaa maksaa rikkaampien EU-maiden koronatukia, velanottoa jne.
- toinen tulkinta on että täällä on aivan tolkuttoman iso prosentuaalinen määrä jotka voi elää kuin pellossa koska valtio (=veronmaksajat) kuittaa laskut kuitenkin
- tai periaatteessa jotain tulkintoja siitä että täällä suhtaudutaan laskujen maksuun vähemmän pedantisti kuin jossain muualla. Mutta nuo sanamuodothan tuossa oli sellaisia että kyse ei ole siitä että olisi joku lasku jäänyt vahingossa maksamatta, vaan nimenomaan että ei halua maksaa koska "ei ole varaa" tms.
Oma mielipiteeni on että Suomessa ei raha kierrä kovin nopeasti tai vapaasti. Palkka on nimellisesti ihan ok, mutta verot ja aivan älytön määrä kaikenlaisia pikku tukijärjestelmiä jähmettää rahavirtoja. "Vapaa käteen jäävä raha" on Suomessa pieni ja sitä voi sitten erilaisilla tukikikkailuilla näennäisesti nostaa. Tämä taas jähmettää taloudellista toimintaa kun tuet on yleensä jyvitetty tarkasti tiettyyn osoitteeseen (esim. asumistuki, lounastuki, kela-korvaus lääkäristä jne.). Joku on esimerkiksi päättänyt, että minun pitää sairastua hyötyäkseni kelakorvauksesta. Jos hoitaisin terveysasiani mieluummin esimerkiksi pitämällä yllä hyvää terveyttä liikunnalla, ravinnolla, sosiaalisella elämällä ja taiteella niin en sitten hyödy mitään kela-korvauksesta.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 184
Sopii nähdäkseni tähän ketjuun. Itse valmistuin ammattikoulusta 17 vuotta sitten ja olihan meilläkin osa opettajista sellaisia, joita ei opetus tai sen taso juurikaan kiinnostanut. Sama tilanne tosin oli 3/4:lla meidän vuosiluokan opiskelijoistakin. Muistelen että noin 20:stä aloittaneesta valmistui ajallaan neljä ja osa ei tainnut valmistua koskaan.

Tuo itseohjautuvuuden toimiminen tai toimimattomuus varmasti riippuu opiskeltavasta alasta, mutta näin jälkeenpäin olen harmitellut joskus sitä, että miksi en opetellut asioita itse enempää ammattikouluaikana. Itse kävin tietoliikenne/elektroniikkapuolen ja kun koulussa oli pelit ja vehkeet, netistä löytyi skemaa ja ohjeita ja mitä komponentteja ei varastosta löynyt, sai Farnellilta tilata, niin olisi ollut vain taivas rajana erinäisten rakentelujen ja asioiden tutkimisen suhteen. Toki jos asenne on pielessä ja homma ei vaan nappaa, niin silloin itseohjautuvuus ei toimi.

Mitä tulee tuohon työelämän vastuuhun oppimisesta, niin itse olen miettinyt monesti sitä että mitenköhän loogista päättelykykyä ja kykyä soveltaa pystyisi uusille työntekijöille opettamaan. Valitettavan usein tulee eteen tilanne, jossa tekijä on opetellut asian tehtäväksi yhdellä tietyllä tavalla ja yrittää nyt tuolla tavalla tehdä jokaisen homman, riippumatta siitä, toimiiko toteutustapa kaikissa tapauksissa vai ei. Toinen vaihtoehto on sitten hiukan suurpiirteisemmällä ohjeistuksella että lopputulos on aivan mitä sattuu. Työ tekijäänsä opettaa, mutta valitettavan usein tilanne on se, että tekijää ei itsensä kehittäminen kiinnosta lainkaan.
Koulutuksen alasajo kaikilla asteilla on ollut ongelma jo jonkin aikaa. Iso syy on varmasti raha, ja toinen ovat erilaiset ideologiset kokeilut ja käsienheiluttelijoiden päästäminen mellastamaan koulutusjärjestelmän kanssa.

Minulla on sellainen tuntuma, että itseohjautuvuus ei toimi hyvin edes korkeakouluissa, eikä varmasti keskenkasvuisten kouluissa.
 
Liittynyt
09.12.2021
Viestejä
721
Koulutuksen alasajo kaikilla asteilla on ollut ongelma jo jonkin aikaa. Iso syy on varmasti raha, ja toinen ovat erilaiset ideologiset kokeilut ja käsienheiluttelijoiden päästäminen mellastamaan koulutusjärjestelmän kanssa.

Minulla on sellainen tuntuma, että itseohjautuvuus ei toimi hyvin edes korkeakouluissa, eikä varmasti keskenkasvuisten kouluissa.
Kävin lukemassa tuosta itseohjautuvuudesta, vastaan tuli juttu Oulun Hiukkavaaran koulusta, jossa uudet menetelmät on vedetty tappiin:
Pientä puheensorinaa kuuluu sieltä ja täältä, mutta mistään metelistä ei voi puhua. Ei, vaikka rehtori Anne Moilasen mukaan samassa tilassa työskentelee yhtäaikaisesti enimmillään 170 oppilasta vuosiluokilta 1–4, kahdeksan luokanopettajaa sekä liuta erityisopettajia ja koulunkäyntiavustajia.
Hiukkavaaran koulun oma erikoisuus on ilmiöoppiminen, jossa koko koululle laaditaan tietyt yhteiset teemat. Niitä voivat olla vaikkapa yhteiskunta, kestävä kehitys tai minä ihmisenä. Näitä teemoja oppilaat lähestyvät eri oppiaineissa eri näkökulmista käsin. Opetuskeinoina käytetään paljon erilaisia oppijalähtöisiä projekteja, ryhmätöitä ja pieniä tutkimuksia.
Ulkoa opettelu ei ole enää muodissa, vaan oppilaat keskittyvät enemmän tiedonhankintaan ja lähteiden kriittiseen tarkasteluun. Jokaiselle oppilaalle pyritään löytämään omat tavat oppia ja opiskella.

Kaiken keskiössä on itseohjautuvuuden käsite, jolla pyritään siihen, että oppilaat ottavat itse vastuuta oppimisestaan.
Ylen jutusta paljastuu, että Hiukkavaaran koululla on Oulun toiseksi alin keskiarvo, huonomman omaa vain erityisoppilaiden Tiernan koulu.

Omaan korvaan tuo malli kuulostaa helvetiltä, sen mitä muistan peruskoulusta juuri kukaan ei tykännyt ryhmätöistä ja varmaan 70% ei olisi tullut paikalle jos ei olisi ollut pakko. Suurin osa teki tehtäviä niin vähän kuin mahdollista. Miten tuommoinen malli voisi edes teoriassa toimia, varsinkin kun korkeakouluissa intohimoansa opiskelevat eivät usein valmistu ajoissa tai pahimmillaan ikinä?

Tiedonhankinta ulkoaoppimisen sijaan kuulostaa ihan hyvältä, tulee aina ihmeteltyä miten älypuhelinten kanssa kasvanut nuorisokaan ei osaa hakea vastausta yksinkertaisimpaankaan kysymykseen.
 
Liittynyt
23.10.2016
Viestejä
632
Tässä ongelma on, että annetaan tukiaisena rahaa.

Moni elämäntapatyötön on nisti tai känniveikko ja heti kun työttömyystuki saapuu, niin Alkon ovi aukeaa ja rahat on poissa. Mun eno oli tällainen. Sit lopulta tulee nälkäkin ja mennään hakemaan Kelasta lisää rahaa ruokaan. Yleensä rahaa tulee sillä perusteella että muuten kuolen. Meneekö nekin rahat lopulta viinaan ja tupakkaan? Miksei, koska leipäjonokin on keksitty.

Tukiaiset pitäisi antaa suoraan ruokakorina, eikä mitään rahaa.
Viimeksi kun katsoin leipäjonoon niin muutama henkilö tuli jonosta. Asteli uuteen teslaan ja toinen uuteen city maasturiin. Veikkaan että he eivät olleet sossun asiakkaita :D
 
Liittynyt
23.10.2016
Viestejä
632
Kyllä tässä varmasti jonkinlaista aika raskasta julkisen sektorin kevennystä tarvitaan. Itse veikkaan että suurin ongelma on rahan käytln tehottomuus eikä se että tällä veroasteella ei oikeasti pystyttäisi kustantamaan esim. terveydenhuoltoa ja jonkinlaista sosiaaliturvaa. Eläkkeet myös taitaa kyllä olla ylivoimaisesti suurempi menoerä kuin työttömien tuet, tuntuu jotenkin absurdilta että esim. monet suurten ikäluokkien edustajat pääsee nostamaan jotain yli 3000€/kk eläkettä ja mahdollisesti vieläpä jonkin 20-30 vuoden ajaksi kun elinikä pitenee.
3k€ eläkkeitä kun nostat niin on saanut myös kassaan maksaa huomattavasti enemmän kuin ne minimi eläkkeen saajat. Minimi eläkkeen saajien summista pitäisi olla enemmän huolissaan kuin isompien summien saajien.

Mielestäni yksi esimerkki vinoutuneesta arvomaailmasta on se, että moni opiskelija käytännössä pakotetaan ottamaan lainaa samalla kun työttömillä maksetaan paljon enemmän tukia. Ei sillä 250€/kk opintoraha ja yleinen asumistuki yhdistelmällä oikein elä vaikka minkälaisessa solukämpässä asuisi, jos haluaa syödä muutakin kuin pelkkää kaurapuuroa. Peruste kai on se, että koska opiskelijat toivottavasti työllistyvät niin heillä on sitten myös varaa maksaa laina takaisin, mutta silti mielestäni jotenkin vinoutunutta että ikään kuin rangaistaan niitä jotka yrittävät.

Siitä voi tietysti olla montaa mieltä että ovatko kaikki opintoalat esim. yliopistoissa kovin hyödyllisiä, mutta jos jokin koulutusohjelma tuottaa lähinnä työttömiä niin mielestäni ratkaisun tulisi silloin olla näiden alojen sisäänoton laskeminen tai ehkä jopa lakkauttaminen.
Ei elä? Kummityttö opiskelee ja asumistukea saa sen verran että saa vuokran maksettua ja 250€ jää muuhun. Kyllä sillä elää. Miksi työtön eläisi samalla rahalla (ansiosidonnaisen jälkeen) mutta opiskelija ei?
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
15.11.2021
Viestejä
821
Virallisesti taitaa olla 80% vuokrasta (muistaakseni) mutta käytännössä pystyy kikkailemaan että kattaa koko "vuokran".
Joo okei, ehkä tuollaista kikkailua (huijausta?) voi pystyä harrastamaan. Mutta on joku 250 euroa vuokran jälkeen silti aika hiton vähän. Pelkästään ruokaan menee nykyään ihan minimissään jotain 150 euroa kuussa jos haluaa syödä ravitsevaa ruokaa.
 
Liittynyt
20.07.2019
Viestejä
1 685

Aika kovia lukuja. Miten tätä pitäisi tulkita?
- yksi "mutkat suoriksi" tulkinta olisi että suomalaiset ovat (keskimäärin) persaukisempia kuin eurooppalaiset keskimäärin. Palkkataso lienee Suomessa EU:n keskiarvoa/mediaania parempi, mutta kun kaikki on kallista, tappiin asti verotettua ja ostovoima on perseestä niin onhan tämä aika köyhä kansa loppupeleissä. Onneksi on kuitenkin varaa maksaa rikkaampien EU-maiden koronatukia, velanottoa jne.
- toinen tulkinta on että täällä on aivan tolkuttoman iso prosentuaalinen määrä jotka voi elää kuin pellossa koska valtio (=veronmaksajat) kuittaa laskut kuitenkin
- tai periaatteessa jotain tulkintoja siitä että täällä suhtaudutaan laskujen maksuun vähemmän pedantisti kuin jossain muualla. Mutta nuo sanamuodothan tuossa oli sellaisia että kyse ei ole siitä että olisi joku lasku jäänyt vahingossa maksamatta, vaan nimenomaan että ei halua maksaa koska "ei ole varaa" tms.
Olen kirjoittanut paljon Suomen ja suomalaisten taloustilanteesta EU:n elvytyspakettiketjuun.

Valtaosa Suomen tuulipuvuista ei ymmärrä tämän maan tilannetta. Me emme ole enää vauras hyvinvointimaa. Taloudellisessa mielessä olemme eronneet muista Pohjoismaista ja liittyneet Itä-Euroopan jengiin. Kaikki nämä himmelit, mitä meillä vielä on, pyörii suurelta osin velkarahalla. Meillä ei ole oikeasti varaa tähän elintasoon. Ei ole ollut enää 15 vuoteen.

Linkkaamasi IS:n artikkeli on vain yksi todiste muiden joukossa.

Toinen hyvä indikaattori on henkilöautojen keski-ikä. Länsi-Euroopan maista ainoastaan enää Espanjalla ja Portugalilla on hieman Suomea vanhempi autokanta. Itä-Euroopan maista Slovenia on jo vetänyt Suomen ohi. Ei mene montaa vuotta kun Unkari, Puola, Slovakia ja Latvia pyyhkäisee ohi.

 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
186 793
Viestejä
3 397 442
Jäsenet
60 871
Uusin jäsen
Jermu_1

Hinta.fi

Ylös Bottom