• TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)

    Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.

    Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.

    Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.

Keskustelua Suomen hyvinvointiyhteiskunnan rapistumisesta ja sen tulevaisuudesta

Liittynyt
02.01.2017
Viestejä
1 610
Tässä ketjussa keskustellaan Suomen hyvinvointiyhteiskunnan kehityksestä ja sen tulevasta kehityksestä. Monien mielestä hyvinvointiyhteiskunnan taso on jatkuvasti laskenut 1980-luvulta (linkki YLE:n artikkeliin alhaalta). Olen yrittänyt käydä keskustelua ketjussa Kotimaan politiikka aiheesta, mutta tämä aihe on nähdäkseni vähän liian iso ja monimutkainen siellä käytäväksi. Eli perustin aiheesta uuden keskustelun. Itse näen 4 haastetta Suomen hyvinvointiyhteiskunnan toimintakyvylle.


1661691134455.png



Oma näkemykseni on, että Suomen hyvinvointiyhteiskunta jatkaa hiljaista rapautumistaan. Pohja saavutetaan todennäköisesti siinä vaiheessa kun suuret ikäluokat ovat kuolleet pois.


Lopuksi originaali viestini Kotimaan politiikka keskustelusta.


Pääkirjoitus | Seuraavan hallituksen ykköstehtävä on Suomen julkisen talouden oikaiseminen
Kaiken lisäksi Suomi vääntyy haurastuvan perustan päällä ihan vinksalleen. Aluekehittämisen konsultti Timo Aro laskee, että vuonna 2040 vanhushuoltosuhde on siedettävä enää isoissa kaupungeissa ja niiden lähiseuduilla. Jopa 50 kunnassa on tuolloin enemmän yli 65-vuotiaita kuin työikäisiä. Suomi repeää pärjääviin pisteisiin ja kuoleviin seutuihin. Yhteistä politiikkaa ja yhteistä näkemystä Suomen tarpeista on silloin yhä vaikeampi tarjota suomalaisille. Vanhushuoltosuhteen rinnalla on yhä selvemmin heikkenevä ”alueellinen huoltosuhde”.

Kova inflaatio vie nyt kaiken huomion politiikassa, mikä tietysti nyt on ymmärrettävää. Mutta poliitikkojen pitäisi nähdä kauemmas – edes vähän kauemmas kuin äänestäjät näkevät. Pahimman inflaation aika voi olla ohi muutaman kuukauden päästä. Bensalasku saattaa olla kohta taas pienempi ja sähkölaskut hallinnassa.

Hädän ja hälinän taustalla Suomen julkinen talous kulkee rauhallisen vakaasti entiseen suuntaansa, kohti heikompaa olotilaa.

Tämä hallitus ei tilanteelle pandemian ja sodan vuoksi oikein ehtinyt mitään tehdä, eikä enää ehdikään. Mutta tämän hallituksen vastuulla on, että nyt ei lyhytnäköisistä poliittisista syistä tehdä enää mitään sellaista, joka haittaisi seuraavan hallituksen ykköstehtävää: julkisen talouden suunnan oikaisemista.

Tällainen ohjelma on pakko tehdä – juuri niistä poliittisista syistä – vaalikauden alussa, jos sitä oikeasti haluaa edistää. Siis jos poliitikot haluavat siirtyvät kansan mielialojen peesaajista vastuunkantajiksi.


Monien kansalaisten itsepetokseen kuuluu, että sanoo olevansa hyvinvointivaltion kannattaja. Mielestäni se ei kerro mitään paitsi sen että kansalainen haluaa ylläpitää nykyiset rakenteet. Kaikki mittarit kuitenkin tälläkin hetkellä kertovat, että Suomen julkinen talous ja sen rahoituspohja on murenemassa. Vitsihän tässä on se, että jos haluaa ylläpitää nykyisiä rakenteita, niin silloin ei ole enää hyvinvointivaltion kannattaja, koska sitä ei yksinkertaisesti enää ole.


Hyvinvointivaltion suurin uhka on heikkenevä huoltosuhde. Hyvinvointivaltion ylläpitämiseksi ja vanhusten hoidon turvaamiseksi työtä tekevän väestön tulee tuottaa yhä enemmän että saadaan edes aikaisempi palvelutaso ylläpidettyä.

Työn tuottavuuden nostoon on olemassa helppoja ratkaisuja:
  • Nostetaan T&K investointeja 4% BKT:sta
  • Lisätään yliopistojen ja amk rahoitusta ja koulutuspaikkoja tuottavilla aloilla
  • Nostetaan 1. ja 2. asteen rahoitusta
  • Vaaditaan nuorilta enemmän 1. ja 2. asteen oppilaitoksissa. Arvosanan 5 suorittamisella ei enää pääse koulusta ulos, vaan tulee vaatia vähintään tyydyttävän (7) tason suoritusta. Keskinkertaisella osaamisella ei pärjää kiristyvillä globaaleilla työmarkkinoilla.
  • Hyväksytään yksilöiden väliset tuottavuuserot. Me ei enää eletä 1980-luvun kolhoosissa vaan globaaleilla työmarkkinoilla. Yhteiskunnan tehtävänä on tukea heikommassa asemassa olevia siinä pärjäämisessä.
  • Annetaan luovan tuhon puhdistaa heikosti toimivat yritykset ja annetaan yrittäjille mahdollisuus tehdä henkilökohtainen konkurssi Yhdysvaltojen mallin mukaisesti. Vapautuva työvoima voidaan allokoida paremmin tuottaviin yrityksiin jolloin työn tuottavuus kasvaa
  • Helpotetaan korkean tuottavuuden maahanmuuttajien pääsyä Suomeen
Lisäksi loppuun Ylen artikkeli, joka kertoo lähinnä professori Eerolan neuvottomuudesta.




– Hyvinvointivaltio on rapautunut ja muuttunut 1980-luvulta alkaen. Yksilön vastuu hyvinvointivaltiossa pärjäämisessä on nyt paljon isompi kuin se oli aikaisemmassa eetoksessa. Suomessa on merkkejä vastakkainasettelusta, tutkailee Erola.

Olisikohan syynä se, että Suomen talous on avautunut vähitellen avoimille markkinoille ja työntekijät kilpailevat globaaleilla työmarkkinoilla? Kuinka hyvin Suomen hyvinvointiyhteiskunta on onnistunut yksilöiden tukemisessa? Tässä voi pohtia mm. Suomen ja Saksan oppisopimusjärjestelmiä, Suomen työvoiman liikkuvuutta sekä työpaikkojen välillä että alueellisesti.


– On iso pelko, että erot kasvavat niin suuriksi, että se alkaa rapauttaa hyvinvointivaltion kannatuspohjaa. Pohjoismaisessa hyvinvointimallin ideaalissahan kaikki kansalaiset hyötyvät. Jos näin ei tapahdu ja erot kasvavat, on se huono viesti. Hyvinvointivaltion pohja rapistuu, jos usko siihen horjuu.

Jos tässä viitataan tuloerojen katsomiseen niin niiden kaventamisella me nimenomaan tuhotaan tämä hyvinvointivaltio. Jos me tasataan supercelliläisen ja kunnan byrokraatin tulot niin meidän hyvinvointivaltio on tuhottu, koska kannustimia yrittämiseen ei ole ja rahaa valtion kirstuun ei tule.


– Pelkästään yhden koulupudokkaan on laskettu käyttävän elämänsä aikana yli 370 000 euron arvosta enemmän palveluita kuin muut. Tuon kustannuksen vähentäminen neljänneksellä tarkoittaisi jo miljardin euron säästöä yhden yksittäisen niin sanotun syntymävuosikohortin kohdalla. Ja tämä summa ei edes sisällä esimerkiksi eliniän aikana menetettyjä työtuloja.

Nykyinen hallitus on puuttunut tähän haasteeseen 2. asteen oppivelvollisuudella -hyvä. Ongelma on se, että rahoitusta ei kuitenkaan jaettu riittävästi.
 
Viimeksi muokattu:
Miten nostetaan yritysten tk osuutta? Nokialla oli 10-15 prosentin tk budjetti eikä siitä mitään hyötyä ollut. Valtion tarjoamat innovaatio rahoitukset palaa aina tuhka tuuleen.

Miten määritellään tuottavat opintoalat? Miksei voi yksityistää opiskelua 2. Asteesta alkaen niin tuottamattomat alat karsiutuu ihan luonnostaan.

Ne kellä on älliä pärjää ja on suht kiinnostuneita opiskelusta pärjäävät kyllä ellei häirikköjä ole tai oppilaita kiusata ihan maan rakoon. Älykkyys on periytyvä ominaisuus eikä sitä juurikaan paranneta pänttäämällä tai millään muullakaan tavalla. Ongelma on minusta se että jos vanhemmat ei käy töissä hyvinvointi yhteiskunnan takia niin tuskin käy lopulta lapsetkaan. Toisekseen ei nuoret tyhmiä ole. Jos he eivät saa töitä ilman suhteetonta vaivaa haun puolesta taikka nuoruuden tärkeitä sosiaalisia suhteita niin varmaan monet ajattelevat samapa se on hakea rahat kelasta kerta sillä pääsee ihan hyvään elintasoon.

Muista pointeista suurinpiirtein samaa mieltä tosin minusta tämä korkea tuloiset maahanmuutajat on vähän eettinen ongelma jos ne tulevat kehitysmaista. Kotimaassaan he tekisivät paljon enempi hyvää koska lähtökohdat on huonot. Toisin kuin suomessa jossa kaikki on jo hyvin vaikka konkurssia kohti toki ollaan menossa. Lähtökohtaisesti hyvinvointivaltiot ei kiinnosta kehittyneistä maista tulijoita koska he pärjäävät aina hyvin mutta pienemmällä verotuksella jää vain paljon enemmän käteen

Minusta huoltosuhde ei ole mikään ongelma itsessään, lähinnä ongelma tulee siitä että luvattuihin eläkkeisiin ei uskalleta kajota ja seuraava sukupolvi maksaa edellisen eläkkeet eikä jokainen omaansa. Minusta reiluin ratkaisu olisi vaan laskea jokaisen maksetut eläkkeet ja tuotot. Nämä sitten vaan jaetaan edellisen mukaan ja jos ei tule enää toimeen niin sitten jotain köyhäin apua.

Ongelma suomessa on minusta velkaantuminen jolle ei loppua näy. Minusta sille ei ole mitään muuta ratkaisua kuin pyrkiä hyvinvointi valtiosta eroon. Tässä jotain ehdotuksia minulta.

1. Asumistuesta eroon kymmenessä vuodessa. Asumistuki nostaa selkeästi vuokrien hintaa.

2. Maan arvo vero käyttöön ja tuloveron poisto.

3. Terveydenhuollon ja opintojen yksityistäminen.
Jotkut sanoo että nämä on niin kalliita ettei ihmisillä ole varaa, mutta markkinat harvoin tuottaa asiota joihin ihmisillä ei ole varaa. Toisin sanoen hinta tulisi alas merkittävästi kilpailun ansiosta.

4. Ylen myynti.
 
Miten nostetaan yritysten tk osuutta? Nokialla oli 10-15 prosentin tk budjetti eikä siitä mitään hyötyä ollut. Valtion tarjoamat innovaatio rahoitukset palaa aina tuhka tuuleen.
Koko Nokian menestys rakentui julkisista tk-investoinneista syntyneille tuotteille...(digitaalinen puhelinkytkentä ja NMT).
 
Miten nostetaan yritysten tk osuutta? Nokialla oli 10-15 prosentin tk budjetti eikä siitä mitään hyötyä ollut. Valtion tarjoamat innovaatio rahoitukset palaa aina tuhka tuuleen.

Miten määritellään tuottavat opintoalat? Miksei voi yksityistää opiskelua 2. Asteesta alkaen niin tuottamattomat alat karsiutuu ihan luonnostaan.

Ne kellä on älliä pärjää ja on suht kiinnostuneita opiskelusta pärjäävät kyllä ellei häirikköjä ole tai oppilaita kiusata ihan maan rakoon. Älykkyys on periytyvä ominaisuus eikä sitä juurikaan paranneta pänttäämällä tai millään muullakaan tavalla. Ongelma on minusta se että jos vanhemmat ei käy töissä hyvinvointi yhteiskunnan takia niin tuskin käy lopulta lapsetkaan. Toisekseen ei nuoret tyhmiä ole. Jos he eivät saa töitä ilman suhteetonta vaivaa haun puolesta taikka nuoruuden tärkeitä sosiaalisia suhteita niin varmaan monet ajattelevat samapa se on hakea rahat kelasta kerta sillä pääsee ihan hyvään elintasoon.

Muista pointeista suurinpiirtein samaa mieltä tosin minusta tämä korkea tuloiset maahanmuutajat on vähän eettinen ongelma jos ne tulevat kehitysmaista. Kotimaassaan he tekisivät paljon enempi hyvää koska lähtökohdat on huonot. Toisin kuin suomessa jossa kaikki on jo hyvin vaikka konkurssia kohti toki ollaan menossa. Lähtökohtaisesti hyvinvointivaltiot ei kiinnosta kehittyneistä maista tulijoita koska he pärjäävät aina hyvin mutta pienemmällä verotuksella jää vain paljon enemmän käteen

Minusta huoltosuhde ei ole mikään ongelma itsessään, lähinnä ongelma tulee siitä että luvattuihin eläkkeisiin ei uskalleta kajota ja seuraava sukupolvi maksaa edellisen eläkkeet eikä jokainen omaansa. Minusta reiluin ratkaisu olisi vaan laskea jokaisen maksetut eläkkeet ja tuotot. Nämä sitten vaan jaetaan edellisen mukaan ja jos ei tule enää toimeen niin sitten jotain köyhäin apua.

Ongelma suomessa on minusta velkaantuminen jolle ei loppua näy. Minusta sille ei ole mitään muuta ratkaisua kuin pyrkiä hyvinvointi valtiosta eroon. Tässä jotain ehdotuksia minulta.

1. Asumistuesta eroon kymmenessä vuodessa. Asumistuki nostaa selkeästi vuokrien hintaa.

2. Maan arvo vero käyttöön ja tuloveron poisto.

3. Terveydenhuollon ja opintojen yksityistäminen.
Jotkut sanoo että nämä on niin kalliita ettei ihmisillä ole varaa, mutta markkinat harvoin tuottaa asiota joihin ihmisillä ei ole varaa. Toisin sanoen hinta tulisi alas merkittävästi kilpailun ansiosta.

4. Ylen myynti.

Hyvää pohdintaa.

Nokian tapauksessa he todellakin tarvitsivat tuotekehitysresursseja. Se vaan valitettavasti allokoitiin vääriin kohteisiin. Jorma Ollila totesi portmortemissaan, että Nokian olisi pitänyt keskittyä enemmän ohjelmistojen kehittämiseen.

Sinänsä tuo nostaa tärkeän pointin: kuinka päteviä meidän yritysjohtajat ovat? Palkitaanko heitä kvartaalituloksista vai pitkän aikavälin voitoista? Jorma Ollila onnistui nostamaan Nokian loistoonsa, mutta samalla tappoi innovaatioden tuottamisen kun firma kasvoi liian isoksi. Pekka Lundmark osti Uniperin vaikka Venäjä riskit olivat tiedossa. Minkä takia suurin osa meidän suurista pörssiyhtiöistä ovat jakaneet tuloksensa osinkoina eivätkä ole käyttäneet tuloja yrityksen toiminnan kehittämiseen? Hyvinvointiyhteiskunnan rahoituksen ylläpitämiseksi ei ole triviaalia millaisia yritysjohtajia meillä on. Harmi ja toisaalta myös hyvä että sitä ei voi kuitenkaan lainsäädännöllä ohjata.

Oppilaitoksista valmistuneiden tuottavuus on helppo mitata - valmistumisen jälkeen heidän työtuloistaan. Eri oppilaitokset voisivat ilmoittaa verottajalle tai tulorekisteriin mistä oppilinjalta ja mistä oppilaitokselta kansalainen on valmistunut. Näin voitaisiin määrittää lukukausimaksuille kohtuullinen määrä ja samalla myös arvioida, tulisiko koulutuspaikkoja lisätä, pitää samana tai laskea.

Mielestäni hyvinvointiyhteiskunnan tulisi tukea niitä, jotka eivät lähde hyvistä lähtökohdeista eikä älliä ole. Toki ei kaikista voi tulla huippumenestyjiä, mutta tarjottaisiin mahdollisuus tehdä tuottavampaa kuin wolt-kuskin työtä. Globaalin markkintalouden ongelma on varsinkin vasemmistolle se, että se vain korostaa yksilöiden tuottavuuseroille.

Vaikka saataisiin eläkejärjestelmä uusittua, se ei poista silti meidän hoitajapulaongelmaa. Palkkauksen ja puutteellisten käsiparien lisäksi SOTE-alalla pitäisi myös puuttua johtamiseen ja rakenteelliseen tehottumuuteen.

Ylen myynti on aika mielenkiintoinen skenaario, mutta toki mahdollinen. Vaikka yleisesti vastustan julkisesti tuotettuja palveluita jotka eivät suoraan tue kansalaisten hyvinvointia, niin Ylelläkin on mielestäni rooli kansallisena toimijana. Sen budjettia tulisi vain pienentää puoleen nykyisestä. Yle toimii parhaiten kriisitilanteissa (Ukrainan sota, Koronakriisi), poliittisten asioiden käsittelyssä sekä suomalaisen media-aineiston arkistoijana. Ohessa aikaisemmin yliviivaamani leikkauslista YLE:n tehtävistä.



7 § (19.8.2005/635)
Julkinen palvelu


Yhtiön tehtävänä on tuoda monipuolinen ja kattava julkisen palvelun televisio- ja radio-ohjelmisto siihen liittyvine oheis- ja lisäpalveluineen jokaisen saataville yhtäläisin ehdoin. Edellä mainittuja ja muita julkisen palvelun sisältöpalveluja tulee tarjota yleisissä viestintäverkoissa valtakunnallisesti ja maakunnallisesti. Sisältöpalvelujen pääpainon tulee olla liikkuvaa kuvaa tai ääntä sisältävissä julkaisuissa. Tekstimuotoisen sisällön tulee 3 momentissa säädettyjä poikkeuksia lukuun ottamatta liittyä yhtiön liikkuvaa kuvaa tai ääntä sisältävään julkaisuun. (11.3.2022/159)

Julkisen palvelun ohjelmatoiminnan tulee erityisesti:

1) tukea kansanvaltaa ja jokaisen osallistumismahdollisuuksia tarjoamalla monipuolisia tietoja, mielipiteitä ja keskusteluja sekä vuorovaikutusmahdollisuuksia;

2) tuottaa, luoda, kehittää ja
säilyttää kotimaista kulttuuria, taidetta ja virikkeellistä viihdettä; (10.8.2012/474)

3) ottaa ohjelmistossa huomioon sivistys- ja tasa-arvonäkökohdat, tarjota mahdollisuus oppimiseen ja itsensä kehittämiseen, painottaa lapsille ja nuorille suunnattuja ohjelmistoja sekä tarjota hartausohjelmia; (10.8.2012/474)

4) kohdella ohjelmatoiminnassa yhtäläisin perustein suomen- ja ruotsinkielistä väestöä, tuottaa palveluja saamen, romanin ja viittomakielellä sekä soveltuvin osin myös maan muiden kieliryhmien kielellä;


5) tukea suomalaisen kulttuuriperinnön vaalimista, suvaitsevaisuutta, yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa ja kulttuurista moninaisuutta sekä huolehtia ohjelmatarjonnasta myös vähemmistö- ja erityisryhmille; (28.6.2017/436)

6) edistää kulttuurien vuorovaikutusta ja ylläpitää ulkomaille suunnattua ohjelmatarjontaa;


7) välittää asetuksella tarkemmin säädettäviä viranomaistiedotuksia ja varautua televisio- ja radiotoiminnan hoitamiseen poikkeusoloissa.


Ohessa lista vielä Kotimaan politiikka ketjusta missä olin ehdottanut politiikkatoimia kansalaisten ostovoiman ja hyvinvointiyhteiskunnan rahoituspohjan kasvattamiseksi. Olin itseasiassa listannut aika lailla samat kohdat kuin sinulla oli kohdat 1-3.

Systeemitasolla näillä asioilla voisi olla SUURIA ja nettovaikutukseltaan positiivisia vaikutuksia kansalaisten käytettävissä oleviin tuloihin:
  • Kansankapitalismin vahvistaminen verotuksellisesti sekä asenneilmapiirin muuttaminen. Suomalaisten varallisuus on kiinni kiinteistössä, maa- ja metsämaissa noin 400 miljardia, pankkitileillä on se noin 100 miljardia ja osakkeissa noin 30 miljardia. Suomessa tavoitteeksi pitäisi asettaa, että kansalla on yhtä paljon varallisuutta osakkeissa ja tuottavissa yrityksissä kuin heillä on kodeissa ja kiinteistöissä. Ilman pääomaa olemme muiden orjia tytäryhtiötaloutena.
  • T&K investoinnit nostetaan yli 4 prosenttiin. Tuetaan kaikkia yliopistojen jatkotutkinnon opiskelijoita, joiden väitöskirjat voisivat tuottaa uutta ja kaupallistettavaa tietoa.
  • Uusien ydinvoimaloiden ja SMR reaktoreiden rakentaminen.
  • Kiinteistöveron sekä asuntojen myyntivoittoverojen kasvattaminen pois lukien muuttotappio - ja kuolevat alueet.
  • Eläkejärjestelmän muuttaminen itselle rahastoiduksi samalla pitäen riittävän minimitason. Ei voi olla niin että maksetaan rikkaille eläkeläisille yli 10 kilon kuukausieläkkeitä kollektiivisesta kassata.
  • Yliopistotason koulutuksen muuttaminen maksulliseksi niin että alle alan mediaanin saavien ei tarvitse maksaa opintoja takaisin. Koska aihe on poliittisesti arka niin koulutuksesta maksettavaa maksimimäärästä voitaisiin päättää esim. eduskunnan alaisessa valiokunnassa.
  • Työmarkkinoiden uudistaminen johon kuuluu AY-liikkelle paikka yrityksen hallituksesta, mahdollisuus paikalliseen sopimisiin, irtisanomissuojan poistaminen Tanskan malliin, samasta tehtävästä eri palkka työntekijän tuottavuuden mukaan, palkkojen jousto suhdanteiden ja yrityksen kassavirran mukaan jne.
  • Sosiaaliturvan uudistaminen universaaliksi oli se sitten perustili tai -tulo. Annetaan kaikille mahdollisuus elää sellaista elämää kuin halutaan. Jos haluaa olla ideologisesti työtön ja vetää logged in mallilla niin se sallittakoon. Jos jollekin taas tulee halu päästä työttömyyskierteestä esim. opiskelemalla niin siitä ei helvetti rankaistaisi.
  • Hyvinvointialuiden kaventaminen 5 alueeseen ja kuntien määrän tiputtaminen alle 100.
  • Työperäisen maahanmuuton rajoitteiden vähentäminen. Maahanmuuttolupien priorisointi maahan tulevan yksilön tuottavuuden mukaan.
  • Veikkauskratian purku
  • Tekoälyn käyttö julkisen puolen päätöksenteon tukena.
  • Asumistuen poisto vaiheittain ja tuen korvaaminen perustulolla. Lopetetaan ulkomaalaisten kiinteistösijoittajien tukeminen verovaroista.
  • Näillä uudistuksilla voidaan siirtää työvoimaa näistä byrokratialaitoksista vapaille työmarkkinoille tuottavampiin työtehtäviin: kunnat, hyvinvointialueet, kela, veikkaus sekä lukuisat muut yksityisen että julkisen puolen organisaatioista
 
Joskus mietin, että onko meillä enää ikinä mahdollisuutta siihen hyvinvointiyhteiskuntaan mihin olimme tottuneet. Hyvinvointiyhteiskunta ei ole mikään itsestäänselvyys, vaan se vaatii todella paljon rahallista panosta, julkista rahaa, joka otetaan veronmaksajilta ja jotta veronmaksajat suostuvat että heidän palkastaan otetaan suurin osa valtiolle, niin julkisten palvelujen on oltava hyviä ja toimivia. Nyt ne ei ole. Rahat on loppu ja nälkäisiä suita tulee ulkomailta asti odottamaan ilmaista elämää.

Rahaa tarvittaisiin kaikkialla. Terveydenhuolto on romahtamassa ja hoitajapula sulkee sairaaloista isoja osastoja. Sinne tarvitaan tuntuvia palkankorotuksia ja lisää henkilöstöä. Hoitajan työ ei ole tänäpäivänä mitään matalapalkka tasoa. Hoitsut tekee paljon sitä mitä lääkärit muutama vuosi sitten.

Omat muksut on tarhassa ja valitan päiväkodin tasosta jatkuvasti. Joo, sielläkin on tuntuva opettaja pula, mutta ei löydy päteviä. Muutama suomalainen nainen leikkii, syöttää, pukee, ym. lapset, mutta ne palkatut avustajat ovat mustassa kaavussa olevia naisia jotka eivät tee muuta kuin istu nurkassa ja selaa puhelintaan. Onko kunta palkannut ne kiintiöillä vai eikö muita ole tarjolla? Ehkä tuonnekkin olisi päteviä tekijöitä jos palkka olisi parempi.

Vihreä siirtymä kurittaa taloutta, mutta se on pakko tehdä jos aiomme pelastaa planeetan. Suomi ei yksin pelasta yhtään mitään kun olemme kuin kärpäsen paska globaalissa mittakaavassa, mutta moninkertaiset energian hinnat vaikuttaa kaikkiin maihin, erityisesti hyvinvointiyhteiskuntiin tottuneisiin länsimaihin. Jälleen ylimääräinen kustannut joka on pois yhteishyvästä.

Niin tärkeää kuin vihreät arvot ovatkin, niin meidän täytyy pitää huolta ettemme hätäile niissä yhtään muita maita nopeammin, koska silloin kaivamme vain omaa kuoppa, jos muualla energia on halvempaa ja meillä se on täysin kilpailukyvytöntä.

Ja onhan Suomen julkinen sektori aivan liian iso. Tämä hyväveli järjestö on jatkunut jo liian kauan, että sopivilla puoluekirjoilla löytyy aina jokin palkintovirka jossain valtion virastossa tai ainakin YLE:llä. Meidän maa on aivan liian pieni ja köyhä, että meillä olisi varaa tällaiseen korruptioon jossa keksimällä keksitään 'työpaikkoja' joissa ei tehdä mitään, ainakaan mitään lähellekkään tuottavaa.

Ja sitten ne ratkaisut. Jotta verotuloja saataisiin reilusti lisää, niin tarvitaan todella tuottavaa teollisuutta. Emme halua olla banaanivaltio jota orjuutetaan. Tarvitaan uusia Nokioita ja innovatiivista suunnittelua joka myy ympäri maailmaa, olemmehan globaalissa markkinataloudessa. Nyt vaan meidän palkat ja ostovoima laahaa niin perässä muuta Eurooppaa, että ei tänne kannata jäädä jos olet fiksu akateeminen ja sinulla on ideoita.

Itse olen keskisuuressa tekniikkafirmassa töissä ja uudet rekrytoinnit ovat lähinnä intialaisia ja muita aasialaisia. Ei ole tainnut yksikään suomalainen insinööri aloittaa moneen vuoteen, tai edes eurooppalainen. Kyllä ne intialaisetkin koodaa, mutta tarvitaan oikeita innovaatioita joilla erottua joukosta.

Kannustinloukut nyt ihan ekana mäkeen, työn verotusta reilusti alas ja se kaikkein viheliän, asumistuki pois. Uskomatonta että meillä edelleen tuollainen järjestelmä, jossa siirretään suomalaisten verotulot ulkomaisten upporikkaiden asuntosijoittajien tilille. Elintasotyöttömät ja pakolaiset makaavat Helsingin kalleimmilla alueilla ja valtio maksaa kyselemättä vuokrat. Asuntojen omistajat ovat ruotsalaisia sijoittajia, jonne Kela maksaa julmetun kalliit vuokrat automaattisesti.
 
Se on pojat sellanen juttu että älypuhelimet ja internet ovat mahdollistaneet nuorison (lue: tulevaisuus) tyhmenemisen. Kaikki löytyy nappia painamalla, mitään ei tarvitse enää itse miettiä/oppia, jonninjoutavat influensserit lyö bensaa liekkeihin mitä idioottimaisimmilla jutuillaan. Suomen koulutustasoa on pidetty aiemmin korkeana, mutta se on laskenut kuin lehmän häntä viimeiset 10+ vuotta. Ja kun puhutaan suomalaisesta hyv.vointiyhteiskunnasta niin se voidaan vetää vessanpytystä alas koska Suomen kansaa sellaisenaan ei ole enää olemassa 200 vuoden päästä. Tämä johtuu siitä että kukaan ei halua enää lisääntyä täällä kun on asiat niin "hyvin" (ei tarvitse siunata ajatustakaan millekään epämukavalle, onhan jokaisella oma safespace). Lisäksi melkein puolet "suomalaisista" ovat muualta muuttaneita, enimmäkseen lähi-idästä/Afrikasta tulleita. En sano että tämä on huono juttu koska en silloin ole itse enää hengissä todistamassa tätä.
 
Kyllähän sitä monesti miettii että mihin ne kaikki verovarat oikein häviää. Katsoin juuri niin esim. 70- ja 80-luvuilla kun hyvinvointiyhteiskuntaa on rakennettu Suomen bkt/hlö on ollut ostovoima ja inflaatiokorjattuna karkeasti noin puolet nykyisestä.

On meillä vielä toistaiseksi asiat varsin hyvin, mutta kuinka kauan tätä onnea jatkuu? Suunta ei näytä kovin hyvältä.
 
Siitä lähti hyvinvointi yhteiskunnan alasajo kun keksittiin lakkauttaa kyläkoulut. Vähänkään jos asiaa miettii niin tajuaa sen.
 
Siitä lähti hyvinvointi yhteiskunnan alasajo kun keksittiin lakkauttaa kyläkoulut. Vähänkään jos asiaa miettii niin tajuaa sen.
Vaikeahan niitä on pyörittää, jos ihmiset muuttaa pikkukyliltä isoihin kaupunkeihin, vanhukset jää.
Omalla kotiseudullani kun olin lapsi, kyläkoulu oli ihan täysi joka vuosi. Siinä kolmekymppisenä kuulin että lapsia ei siihen riittävästi, ja loppujen koulumatka pitenee ja koko koulu lakkautetaan (1-6 luokat).
Perheet ja nuoret muutti muualle töiden ja palveluiden perään, kunta jäi eläkeläispainotteiseseksi. Jotain kertoo se, että turismi kolminkertaistaa asukasluvun kesäisin kotiseudullani.
Nuoruudessani tuolla myös oli paljon maatiloja ja metsätaloutta, ne oikeastaan kuihtui samaan aikaan pois kun kyläkoulutkin. Pienempiä lehmätiloja ei kannattanut enää pitää ynm.

Eli ei kuntiin josta perhettä perustavat nuoremmat väestöt katoaa, voi ketään kyläkouluihin tai asumaan pakottaa, vaikka kuinka niitä pyöriteltäisiin säästöliekillä.

Vaikeita kysymyksiä, ei ainakaan helppoja ratkaisuja.
 
Kyllähän sitä monesti miettii että mihin ne kaikki verovarat oikein häviää. Katsoin juuri niin esim. 70- ja 80-luvuilla kun hyvinvointiyhteiskuntaa on rakennettu Suomen bkt/hlö on ollut ostovoima ja inflaatiokorjattuna karkeasti noin puolet nykyisestä.

On meillä vielä toistaiseksi asiat varsin hyvin, mutta kuinka kauan tätä onnea jatkuu? Suunta ei näytä kovin hyvältä.

Ei meillä oikeasti asiat todellakaan ole hyvin. Tuota mantraa toistelevat vain sellaiset, joiden ei ole ollut tarve olla julkisrahoitteisten palvelujen käyttäjiä. Paskaahan ne ovat järjestään nykyään.
 
Miksi? Mikä on se musta aukko joka rahat varastaa ja kadottaa?

Kun muiden taskusta voi varastaa pohjattomasti, on rahan käytöstä päättävillä vuosien mittaan tapana keksiä uusia kivoja rahareikiä. Jos lähdet tutkimaan, millaiseen hevonpaskaan miljoonia miljoonien perään syydetään aloittaen vaikka Kirgisian tupakoinnin vähentämiskampanjasta, ei tarvitse enää ihmetellä, minne raha menee.

Toiseksi julkishallinto on byrokraattista, tehotonta ja saatanan huonosti johdettua. Kolmanneksi kakkossyystä johtuen julkishallinnon hankinnat ovat idioottimaisesti toteutettuja, koska osaamista ei ole pätkääkään. Esimerkkinä Apotti ja melkein kaikki muut vastaavat.

Neljäntenä Suomessa jyllää varsin karsea korruptio pinnan alla, joka on rakenteisiin rakennettu. Tämä takaa sen, että kohdat kaksi ja kolme eivät tule koskaan mihinkäään muuttumaankaan.
 
Ei meillä oikeasti asiat todellakaan ole hyvin. Tuota mantraa toistelevat vain sellaiset, joiden ei ole ollut tarve olla julkisrahoitteisten palvelujen käyttäjiä. Paskaahan ne ovat järjestään nykyään.
No se on kyllä totta että en ole joutunut esim. terveydenhuollon palveluita tai muitakaan pahemmin käyttämään.
 
Joskus mietin, että onko meillä enää ikinä mahdollisuutta siihen hyvinvointiyhteiskuntaan mihin olimme tottuneet. Hyvinvointiyhteiskunta ei ole mikään itsestäänselvyys, vaan se vaatii todella paljon rahallista panosta, julkista rahaa, joka otetaan veronmaksajilta ja jotta veronmaksajat suostuvat että heidän palkastaan otetaan suurin osa valtiolle, niin julkisten palvelujen on oltava hyviä ja toimivia. Nyt ne ei ole. Rahat on loppu ja nälkäisiä suita tulee ulkomailta asti odottamaan ilmaista elämää.

Rahaa tarvittaisiin kaikkialla. Terveydenhuolto on romahtamassa ja hoitajapula sulkee sairaaloista isoja osastoja. Sinne tarvitaan tuntuvia palkankorotuksia ja lisää henkilöstöä. Hoitajan työ ei ole tänäpäivänä mitään matalapalkka tasoa. Hoitsut tekee paljon sitä mitä lääkärit muutama vuosi sitten.

Omat muksut on tarhassa ja valitan päiväkodin tasosta jatkuvasti. Joo, sielläkin on tuntuva opettaja pula, mutta ei löydy päteviä. Muutama suomalainen nainen leikkii, syöttää, pukee, ym. lapset, mutta ne palkatut avustajat ovat mustassa kaavussa olevia naisia jotka eivät tee muuta kuin istu nurkassa ja selaa puhelintaan. Onko kunta palkannut ne kiintiöillä vai eikö muita ole tarjolla? Ehkä tuonnekkin olisi päteviä tekijöitä jos palkka olisi parempi.

Vihreä siirtymä kurittaa taloutta, mutta se on pakko tehdä jos aiomme pelastaa planeetan. Suomi ei yksin pelasta yhtään mitään kun olemme kuin kärpäsen paska globaalissa mittakaavassa, mutta moninkertaiset energian hinnat vaikuttaa kaikkiin maihin, erityisesti hyvinvointiyhteiskuntiin tottuneisiin länsimaihin. Jälleen ylimääräinen kustannut joka on pois yhteishyvästä.

Niin tärkeää kuin vihreät arvot ovatkin, niin meidän täytyy pitää huolta ettemme hätäile niissä yhtään muita maita nopeammin, koska silloin kaivamme vain omaa kuoppa, jos muualla energia on halvempaa ja meillä se on täysin kilpailukyvytöntä.

Ja onhan Suomen julkinen sektori aivan liian iso. Tämä hyväveli järjestö on jatkunut jo liian kauan, että sopivilla puoluekirjoilla löytyy aina jokin palkintovirka jossain valtion virastossa tai ainakin YLE:llä. Meidän maa on aivan liian pieni ja köyhä, että meillä olisi varaa tällaiseen korruptioon jossa keksimällä keksitään 'työpaikkoja' joissa ei tehdä mitään, ainakaan mitään lähellekkään tuottavaa.

Ja sitten ne ratkaisut. Jotta verotuloja saataisiin reilusti lisää, niin tarvitaan todella tuottavaa teollisuutta. Emme halua olla banaanivaltio jota orjuutetaan. Tarvitaan uusia Nokioita ja innovatiivista suunnittelua joka myy ympäri maailmaa, olemmehan globaalissa markkinataloudessa. Nyt vaan meidän palkat ja ostovoima laahaa niin perässä muuta Eurooppaa, että ei tänne kannata jäädä jos olet fiksu akateeminen ja sinulla on ideoita.

Itse olen keskisuuressa tekniikkafirmassa töissä ja uudet rekrytoinnit ovat lähinnä intialaisia ja muita aasialaisia. Ei ole tainnut yksikään suomalainen insinööri aloittaa moneen vuoteen, tai edes eurooppalainen. Kyllä ne intialaisetkin koodaa, mutta tarvitaan oikeita innovaatioita joilla erottua joukosta.

Kannustinloukut nyt ihan ekana mäkeen, työn verotusta reilusti alas ja se kaikkein viheliän, asumistuki pois. Uskomatonta että meillä edelleen tuollainen järjestelmä, jossa siirretään suomalaisten verotulot ulkomaisten upporikkaiden asuntosijoittajien tilille. Elintasotyöttömät ja pakolaiset makaavat Helsingin kalleimmilla alueilla ja valtio maksaa kyselemättä vuokrat. Asuntojen omistajat ovat ruotsalaisia sijoittajia, jonne Kela maksaa julmetun kalliit vuokrat automaattisesti.


Hyvä pointti, onko Suomi enää edes hyvinvointiyhteiskunta? Kuinka monelle voimme tarjota mahdollisuuden olla osana yhteiskuntaa tekemässä töitä ja päättämässä asioista? Mielestäni Suomi muistuttaa enemmän valtiota joka kerää kansalaisilta kansainvälisesti ottaen todella paljon veroja, ylläpitäen puolivillaisia hyvinvointiyhteiskunnan palveluita kuten ilmaista koulutusta ja puoli-ilmaista sairaanhoitoa. Tällä ylläpidetään illuusiota että eläisimme hyvinvointivaltiossa, jota sitten eduskunnan lehtereillä hoetaan ymmärtämättä edes mitä hyvinvointi on, ja ennen kaikkea ilman tietoa siitä, onko sitä tulevaisuudessa jaossa.


A-Studiossa oli hyvä pätkä tänään ihmisten ahdingosta ja leipäjonojen kasvamisesta. Toimittaja esittää hyvin ravistelevan kysymyksen Kelan pääjohtajalle kohdassa 20:25:" Eikö ruokajonojen pitäminen kerro sosiaaliturvan epäonnistumisesta? Ei kai voi olla niin että ihmisen tulee hakea ruokaa sieltä jakelusta?"

Tähän Kelan pääjohtaja sanoo että toimeentulotuen tarvitsevien määrä on vähentynyt 2019 vuoden tasosta. Varmastikin on tapahtunut "jakautumista" ja "kaikki eivät pääse sen tuen piiriin". Muita ratkaisuja Kelan pääjohtaja kertoo mm. asumistuen korotukset. Nyt voi jo saada asumistukeen korotusta, jos vuokra nousee yli 50€ kk. Mistä asumistuen piirissä näistäkään tietää? Lopuksi vielä toimittaja ottaa kannustinloukut aiheeksi. Jälleen kerran Kelan byrokraattitirehtööri sanoo että harkintavaraa tulisi parantaa...

Tiedättekö paljon tämä byrokratiatirehtööri tienaa kuussa? Se on yli 18 000€!!

Tämäkin keskustelu osoittaa kuinka perverssi meidän systeemi. Hyvinvointivaltion tarkoituksena on näköjään työllistää byrokraatteja eikä palvella ihmisiä. Suuri osa Kelan palveluista ja työsuhteista voitaisiin purkaa asumistuen poistolla ja perustulon käyttöönotolla. Millois se sosiaaliturvauudistus tuleekaan? Ainiin vuonna 2030! Kunnianhimoista vatulointia taas jälleen!





Otsikossa on virhe. Mitään hyvinvointivaltiota ei ole tulevaisuudessa. Vain velkaa ja leikkauksia ja lisää velkaa.

Olet oikeassa, vaihdoin ketjun otsikon kehityksestä rapistumiseen, sillä se kuvaa ehkä paremmin nykytilaa. Hajoaminen olisi liian pessimistinen ja "kehitys" taas aivan liian optimistinen.


Kun muiden taskusta voi varastaa pohjattomasti, on rahan käytöstä päättävillä vuosien mittaan tapana keksiä uusia kivoja rahareikiä. Jos lähdet tutkimaan, millaiseen hevonpaskaan miljoonia miljoonien perään syydetään aloittaen vaikka Kirgisian tupakoinnin vähentämiskampanjasta, ei tarvitse enää ihmetellä, minne raha menee.

Toiseksi julkishallinto on byrokraattista, tehotonta ja saatanan huonosti johdettua. Kolmanneksi kakkossyystä johtuen julkishallinnon hankinnat ovat idioottimaisesti toteutettuja, koska osaamista ei ole pätkääkään. Esimerkkinä Apotti ja melkein kaikki muut vastaavat.

Neljäntenä Suomessa jyllää varsin karsea korruptio pinnan alla, joka on rakenteisiin rakennettu. Tämä takaa sen, että kohdat kaksi ja kolme eivät tule koskaan mihinkäään muuttumaankaan.

Juuri näin, tämä on ihan selkeä ongelma. Sinun, veronmaksajasi rahat, muutttuvat yhtäkkiä jonkun poliittisen broilerin rahoiksi, joka jakelee rahaa kavereille saadakseen itse joskus jonkun hyvin palkatun hillotolppapestin. Siltarumpupolitiikassa erityisesti keskustapuolue on kunnostautunut.
 
Anteeksi rasistisuuteni, mutta joku tämän mainitsi ja googletin. Onko näin että on jaella lainarahoja vinkuintijoiden ties mihin hinkuyskiin, samalla kun omassa maassa ei todellakaan ole asiat kohdillan?

"Vuosina 2011–2013 sitä rahoitettiin yli 207 000 eurolla. Myös 2014–2016 se sai noin 270 000 euroa. 2017–2020 hanketta rahoitettiin noin 480 000 eurolla.
Yhteensä valtionavustusta on yli kymmenvuotiselle hankkeelle myönnetty lähes 960 000 euroa."

 
Oma näkemykseni on, että Suomen hyvinvointiyhteiskunta jatkaa hiljaista rapautumistaan. Pohja saavutetaan todennäköisesti siinä vaiheessa kun suuret ikäluokat ovat kuolleet pois.
Nimenomaan ja ihan rehellisesti sanottuna suomalainen "hyvinvointiyhteiskunta" saakin tuhoutua ja palaa alimmassa helvetissä. Ei siis se että meillä olisi jonkinlainen valtion tukema terveydenhuolto tai koulutus vaan se millaiseksi raha- ja resurssiloiseksi nykyinen suomalainen yhteiskunta on muuttunut.

Olen tästä kirjoittanut tälle foorumille varmaan 20 kertaa eri konteksteissa. Viimeisen kerran todennäköisesti energiaongelmia koskevassa ketjussa. Tästä aiheesta voisi todennäköisesti kirjoittaa kirjan koska asiaa on yksinkertaisesti aivan liikaa, mutta jos nyt pitäisi tehdä pintaraapaisu suurimpiin ongelmiin niin se syy miksi ollaan kusessa ja miksi Suomi ei juuri koskaan vaurastu johtuu ainakin näistä kahdesta pääsyystä:
1) Suomea on johdettu taloudellisesti aivan päin persettä ainakin viimeisen 50v ajan
2) Jo pitkään, mutta varsinkin nyt viimeisen 10v aikana yhteiskunnassa on suosiossa väärät, objektiivisesti haitalliset ja sairaat arvot. Tätä ruokkii epärehelliset poliitikot ja valehteleva sekä moraaliton lehdistö. (pääosin YLE ja HS).

Talousongelmat
Suomi kasvoi toisen maailman sodan jälkeen ensin valmistusteollisuudella ja sen jälkeen palveluilla mikä ylipäätään nosti yhteiskunnan länsi-eurooppalaiselle tasolle ja näistä saadulla kasvulla ja tuotolla ollaan sitten alettu rahoittaa ns. "hyvinvointiyhteiskuntaa". Suomessa on siitä lähtien jatkuvasti sokeasti lisätty julkisen sektorin kokoa, erilaisia tukia, pakolaisia on otettu lähes ilman rajoituksia eikä mitään vaatimuksia integraatiolle tai työnteolle ole. Kaikki tämä on tehty sokeasti ikään kuin ajatellen että meillä olisi taikaseinä josta voi vain vetää rahaa ja mikään ei tule enää muuttumaan status quo:sta. Tämä taikaseinähän ei edes ole täysin kuvitelmaa kun kokoajan revitään lisää velkaa ja ongelmat dumpataan seuraavien niskaan.

Kuitenkin nyt alkaa todellisuus näkyä horisontissa. Suomessa on länsi-euroopan paskin ostovoima koulutetulle väelle, kärsimme aivovuodosta, suuret ikäluokat siirtyvät eläkkeelle, haittamamujen jengiytyminen ja muut ongelmat lisääntyy. Samalla energiariippuvuutta on ohjattu Venäjän syliin ja koko valmistusteollisuus Kiinalle. Nämä 2 viimeistä tosin eivät ole vain suomalaisia ongelmia vaan koskevat kaikkia länsimaita, mutta ne pahentavat tilannetta entisestään kun pohjalla on jo valmiiksi katastrofin ainekset.


Suomi on viimeiset kohta 20v toiminut käytännössä EU:n peränpitäjien ja kehitysmaiden rahoittajana. Tukipaketteja Kreikkaan, Portugaliin, Irlantiin, Espanjaan, Italiaan vähän asuntoremonttirahaa, Kirgisiaan tupakkavalistusta, Afrikan timanttikarteilleille uudet AK-47 rahat, ISIS taistelijoille kelan tukia yms. Kotimaassa julkinen sektori on aivan äärimmilleen paisunut ikään kuin asuisimme kommunistidiktatuurissa. Kaikkia pikkuhankkeita, tukia, lisiä, tutkimuksia, ajatuspajoja yms. rahoitetaan ja niiden ympärille rakennetaan lisää rahaa imeviä hallintorakenteita. Rahaa survotaan kotona möllöttäville työnvieroksujille, Suomi rahoittaa ja YLPEILEE jostain helvetin syystä sillä kuinka moni Suomessa on korkeakoulutettu vaikka luku on alle OECD:n keskiarvon. Toiseksi mikä vitun ylpeys se on että meillä on tonnikaupalla turhia humanisteja ja naistutkimuksen yms. pseudotieteiden osaajia jotka kuittaa valtiolle ~100k vahingot turhalla tuottamattomalla koulutuksellaan ja sitten tippuu kortistoon? YLE polttaa 1.5 miljoonaa euroa päivässä äärivasemmistolaisen paskan lobbaukseen ja surkeiden TV-sarjojen uusintoihin.

Suomessa on loppupeleissä niin paljon yksittäisiä "mitä vittua?"-tason kuluja joista useimmista kukaan meistä ei koskaan tule edes kuulemaan elämänsä aikana, että kaiken tämän selvittämiseksi pitäisi kokonaan aloittaa ihan oma erillinen projekti.

Suomi on varmasti joutunut osittain Neuvostoliiton kommunismivaikutteiden uhriksi kylmän sodan aikana mikä on muokannut ihmisten ajattelua ja luonut tämän nykytilan. Nyt kuitenkin tarvitaan agressiivinen murskaavan nopea kääntö libeeraaliin markkinatalouteen missä kaikki turha paska ja julkinen kulutus minimoidaan, julkinen sektori pienennetään murto-osaan ja yksilö ja yksilön taloudellinen menestys nostetaan yhdeksi tärkeimmistä arvoista eikä se että pyritään ryöstämään jokainen ahkera ja menestyvä ihminen. Verot pitää repiä alas molemmilla käsillä ja ottaa vielä jalatkin mukaan avuksi. Haittamaahanmuuttajat ja ostareilla lorvijat ulos maasta ja ikuinen porttikielto perään, mutta samalla Suomesta pitää rakentaa houkutteleva muuttokohde ulkomaalaiselle laatu-expat ainekselle, sijoittajille yms.


Sosialistinen propaganda ja väärät arvot
Suomessa jatkuvasti leikataan kärjestä sillä hinnalla jotta voidaan olla ihan varmoja ettei perä jää. Koko yhteiskunta on rakennettu vastustamaan menestyjiä ja ahkeria ihmisiä ja tukemaan loisia, parasiittejä, laiskottelijoita, vastuunkiertäjiä ja epäonnistujia. Ei ole mitenkään huono idea auttaa heikkoja tai sairaita, mutta jos se on ainoa asia mihin yhteiskunta keskittyy niin silloin kaikki haluavat olla sairaita, vammaisia ja huonoja. Varsinkin viime vuosina tällainen epäonnistumisen, surkeuden ja huonouden palvominen on lisääntyntyt merkittävästi.

Linkedinissä, poliitikkojen puheissa, seminaareissa on jatkuvasti joku Ritva kertomassa kuinka "on ok olla perseestä", "saa itkeä", "saa epäonnistua", "ihana jäädä kotiin 2v lasten kanssa tuijottamaan maalin kuivumista", "Voimaannuttavaa lähtä 5v polttelemaan kannab...etsiskelemään omaa sielunia Intiaan" yms.

Se viesti mikä ihmisille pitäisi antaa on että "epäonnistuminen ei ole maailman loppu, mutta tästä voi tulla uuden menestystarinan alku jos sinä otat itseäsi niskasta kiinni ja valitset niin". Tällainen rohkaisu ja suoraselkäisyys oli aikoinaan lasten kasvatuksessa ja yleisessäkin kommunikaatiossa aivan itsestäänselvyys, mutta nyt kilpaillaan siitä kuka tyytyy paskaan ensimmäisenä ja syyttää muita siitä kun mieluista lopputulosta ei saadakaan. Jatkuva "Biggest loser"-kilpailu, mutta kaikessa muussa kuin painonhallinnassa.

Samaan aikaan kun vingutaan miksi naiset tienaa vähemmän ja miksi naisia ei ole IT-alalla yms. korkean tienaamisen aloilla, mediassa implisiittisesti markkinoidaan ja ylistetään naisten huoraamista Onlyfansissa ja jopa vaihtoehtona koulutuksella ja tuottavalle työlle vaikka todellisuudessa tästä paskasta jää käteen joku 200e/kk suurimmalle osalle ihmisistä ilman mitään uranäkymiä.

Sitten on tämä moderni woke-propaganda, intersektionaalinen feminismi yms. missä yhteiskunnan haitallisin ja heikoin aines keksii valheellisia ja rasistisia mielikuvitustarinoita ja toivoo että väkivaltakoneisto ja valtio ikään kuin rankaisee hyvin tienaavia ja "väärärotuisia" ihmisiä ja siirtää heidän tuloja tai mahdollisuuksia niille jotka eivät ole valmiita tekemään mitään itse oman menestyksen eteen.

Yhteenveto
Ylipäätään Suomessa on otettava sekä ajatuksen että käytännön tasolla täyskäännös aivan kaikessa jos halutaan pelastaa edes jonkinlainen yhteiskunta missä kaikilla on mahdollisuus koulutukseen ja terveydenhuoltoon. Ne ei välttämättä ole enää jatkossa ilmaisia, mutta ne voi olla kohtuuhintasia ja sellaisia mihin kaikilla on vara ilman että se merkittävästi tai juuri ollenkaan vaikuttaa yksilön taloudelliseen hyvinvointiin. Kirgisia valitettavasti joutuu jatkossa maksamaan tupakkavalistuksensa itse.

Ne kellä on älliä pärjää ja on suht kiinnostuneita opiskelusta pärjäävät kyllä ellei häirikköjä ole tai oppilaita kiusata ihan maan rakoon. Älykkyys on periytyvä ominaisuus eikä sitä juurikaan paranneta pänttäämällä tai millään muullakaan tavalla.
Jos puhutaan henkilökohtaisesta menestymisestä niin kaikkien ei tarvitse olla älykkäitä eikä älykkyyden tarvitse olla vaatimus pärjäämiselle. Kauneudella on kautta historian pärjännyt, hyvillä sosiaalisilla taidoilla aukeaa loputtomat mahdollisuudet, vaikka ei olisikaan varsinaisen älykäs niin jos on kykenevä omaksumaan ja muistamaan luettua, kuultua yms. tietoa hyvin niin voi edelleen olla viisas. Toisaalta taas kaikilla on myös omat heikkoudet jotka rajoittavat etuja. Politiikassa ja yritysten johdossa olevat ihmiset eivät yleensä ole älykkäintä ainesta vaikka kuuluvatkin sinne top 1% tienaajiin.
 
Viimeksi muokattu:
"Eikö ruokajonojen pitäminen kerro sosiaaliturvan epäonnistumisesta? Ei kai voi olla niin että ihmisen tulee hakea ruokaa sieltä jakelusta?"
.

Tässä ongelma on, että annetaan tukiaisena rahaa.

Moni elämäntapatyötön on nisti tai känniveikko ja heti kun työttömyystuki saapuu, niin Alkon ovi aukeaa ja rahat on poissa. Mun eno oli tällainen. Sit lopulta tulee nälkäkin ja mennään hakemaan Kelasta lisää rahaa ruokaan. Yleensä rahaa tulee sillä perusteella että muuten kuolen. Meneekö nekin rahat lopulta viinaan ja tupakkaan? Miksei, koska leipäjonokin on keksitty.

Tukiaiset pitäisi antaa suoraan ruokakorina, eikä mitään rahaa.
 
Eiköhän ne ruokajonot ole täynnä (myös) porukkaa, jotka elää elämää vähän kuin jotain tietokonepeliä, eli min-maxaamalla. Mitä olen kuvia/listauksia nähnyt, niin niissä ruokakoreissa on ihan pätevä perussetti erilaisia ruoka-aineksia erityisesti lapsiperheelle. Siten sen kun menee jonon jatkoksi, hakee jonkun kassin joka maksaisi yllättävänkin paljon ruokakaupassa ja ostaa sitten palkkatuloillaan Citymarketista sitä luksusruokaa ja herkkuja sen täydennykseen. Minä en ole niin härski, mutta eiköhän moni ole. Ja tulee varmasti lisääntymään kun ostovoiman huonous lähtee käsistä.
 
Kyllä tässä varmasti jonkinlaista aika raskasta julkisen sektorin kevennystä tarvitaan. Itse veikkaan että suurin ongelma on rahan käytln tehottomuus eikä se että tällä veroasteella ei oikeasti pystyttäisi kustantamaan esim. terveydenhuoltoa ja jonkinlaista sosiaaliturvaa. Eläkkeet myös taitaa kyllä olla ylivoimaisesti suurempi menoerä kuin työttömien tuet, tuntuu jotenkin absurdilta että esim. monet suurten ikäluokkien edustajat pääsee nostamaan jotain yli 3000€/kk eläkettä ja mahdollisesti vieläpä jonkin 20-30 vuoden ajaksi kun elinikä pitenee.
 
Kyllä tässä varmasti jonkinlaista aika raskasta julkisen sektorin kevennystä tarvitaan. Itse veikkaan että suurin ongelma on rahan käytln tehottomuus eikä se että tällä veroasteella ei oikeasti pystyttäisi kustantamaan esim. terveydenhuoltoa ja jonkinlaista sosiaaliturvaa. Eläkkeet myös taitaa kyllä olla ylivoimaisesti suurempi menoerä kuin työttömien tuet, tuntuu jotenkin absurdilta että esim. monet suurten ikäluokkien edustajat pääsee nostamaan jotain yli 3000€/kk eläkettä ja mahdollisesti vieläpä jonkin 20-30 vuoden ajaksi kun elinikä pitenee.

Eläkkeet sentään on ansaittu työnteolla joten en niitä ekana lähtisi kritisoimaan, pitää sitä oravanpyörässä pystyä luottamaan edes siihen että saa jotain rahaa jolla voi jäädä eläkkeelle.
Tehottomuus on selvästikin se juttu joka vaikuttaa kautta linjan; eiköhän kuta kuinkin kaikka yhteiskunnan rahareiät ole samanlaista paskaa kuin mitä nyt viime aikoina on seurannut rakennusprojekteja esim. omassa taloyhtiössä ja julkisia vastaavia. Tullaan hirveällä tohinalla laittamaan joku kadunpätkä/julkisivu kiinni, tässä kohtaa alkaa ilmeisesti raha rullaamaan jollain täysin ylihintaisella sopparilla. Sitten mitään ei tehdä puoleen vuoteen tai vuoteen tai mikä siinä nyt onkaan se aika, kukaan ei ole koskaan töissä muuten kuin ylläpitämässä sitä työmaakulissia. Sitten viikko ennen deadlinea tuodaan työmaa täyteen erikielisiä äijiä, tehdään parissa päivässä ne vähäiset konkreettiset hommat mitä pitää tehdä ja puretaan työmaa. Uskoisin, että koko yhteiskunta on täynnä samanlaisia viritelmiä, erityisesti julkisrahoituksella.
 
Eiköhän ne ruokajonot ole täynnä (myös) porukkaa, jotka elää elämää vähän kuin jotain tietokonepeliä, eli min-maxaamalla. Mitä olen kuvia/listauksia nähnyt, niin niissä ruokakoreissa on ihan pätevä perussetti erilaisia ruoka-aineksia erityisesti lapsiperheelle. Siten sen kun menee jonon jatkoksi, hakee jonkun kassin joka maksaisi yllättävänkin paljon ruokakaupassa ja ostaa sitten palkkatuloillaan Citymarketista sitä luksusruokaa ja herkkuja sen täydennykseen. Minä en ole niin härski, mutta eiköhän moni ole. Ja tulee varmasti lisääntymään kun ostovoiman huonous lähtee käsistä.
Päivätyössä kävijä ei ruokajonoon ehdi. Muutenkin voi olla korkea kynnys mennä huvikseen jonottamaan pariksi tunniksi.
 
Eläkkeet sentään on ansaittu työnteolla joten en niitä ekana lähtisi kritisoimaan, pitää sitä oravanpyörässä pystyä luottamaan edes siihen että saa jotain rahaa jolla voi jäädä eläkkeelle.
Onhan se näinkin, mutta toisaalta esim. juurikin noiden suurten ikäluokkien eläkkeet on niin massiivisia että mahtaako edes koko elämän aikana maksetut tuloverot kattaa niitä?
 
Ei ole eläkkeitä maksettu työnteolla vaan luotu himmeli jossa seuraava sukupolvi maksaa edellisen eläkkeet. Itse en luota että eläkettä saisin, enkä kyllä edes odota. Mutta tuo harha että eläkkeet ois jo maksettu taskuun niin ei.
Esim. oman äitini eläke tulee olemaan reilusti yli 3k€/kk ja bruttopalkka ei ole ollut viime vuosinakaan kovin paljoa tuota suurempi. Vieläpä kun on niin hyvässä kunnossa että ehtii varmaan olla eläkkeellä ainakin 20 vuotta niin ei ole kovin vaikea laskea ettei tuota kyllä kateta niillä työelämän aikana maksetuilla veroilla. Tai ehkä juuri ja juuri, mutta sitä verorahaa nyt kuitenkin kuluu vähän muuhunkin kuin eläkkeisiin.
 
Mielestäni yksi esimerkki vinoutuneesta arvomaailmasta on se, että moni opiskelija käytännössä pakotetaan ottamaan lainaa samalla kun työttömillä maksetaan paljon enemmän tukia. Ei sillä 250€/kk opintoraha ja yleinen asumistuki yhdistelmällä oikein elä vaikka minkälaisessa solukämpässä asuisi, jos haluaa syödä muutakin kuin pelkkää kaurapuuroa. Peruste kai on se, että koska opiskelijat toivottavasti työllistyvät niin heillä on sitten myös varaa maksaa laina takaisin, mutta silti mielestäni jotenkin vinoutunutta että ikään kuin rangaistaan niitä jotka yrittävät.

Siitä voi tietysti olla montaa mieltä että ovatko kaikki opintoalat esim. yliopistoissa kovin hyödyllisiä, mutta jos jokin koulutusohjelma tuottaa lähinnä työttömiä niin mielestäni ratkaisun tulisi silloin olla näiden alojen sisäänoton laskeminen tai ehkä jopa lakkauttaminen.
 
Yksi asia, mitä en oikein ymmärrä on tuo vastikkeeton tuki. Eli roikut jossain työpajalla sen 10 -vuotta päivän tai kaksi viikossa ja saat 9e/ päivä ja työmarkkinatuen. Mitään ei sinänsä vaadita, saikullakin voi olla joka toinen viikko. Mitään edistymistä ei tapahdu. Sitten on nistit, jotka huutaa terveydenhuollossa ja uhkailevat siellä, joko jonkun muun tai itsensä tappamisella. Päivystyksestä osastolle ja 550€/vrk kunnalle vähintään, täysi ylläpito ja itsellä ei koskaan varaa maksaa omavastuuta. Sitten on näitä himmeleiden johtajia, joille maksetaan juuri esim. tuota 18k kuukausipalkkaa, paljon erilaista suojatyötä lisäksi.

Kyllä tässä paljon tehostettavaa olisi. Asumistuet, vastikkeettomat tuet jne. Työttömille pääsääntöisesti ansiosidonnaisen jälkeen henkilökohtainen maksusitoomus lähikauppaan ja henkkareilla saat päivittäistavaroita. Jos niitä sitten myyt, niin loppuu tukikin, jos kiinni jäät. Julkinen terveydenhuolto on byrokratiaa ja korruptiota täynnä, tehoton järjestelmä. Ihmiset istuu turhissa työryhmissä, kenttäväkeä ei kuunnella, johto tekee reissujansa muihin maihin, kun käydään "tutustumassa uuteen".

Hallitus elää päivä kerrallaan ja tuntuu, ettei kauaskantoisuutta ole päätöksenteossa, vaan eletään fiilispohjalla. Välillä voi ottaa märkää kesärannassa ja itkeä jälkeenpäin, miten vaikeaa on ollut. Miehet eivät saa katsoa naisia kohtikaan, olet melkein syyllistynyt jo raiskaukseen. Onlyfansista kyllä otetaan eurot pois, ei ahdista yhtään se.
 
Viimeksi muokattu:
Nyt kun tuo Kirgisian skandaali tässä tuli esiin niin Tere Sammallahti julkaisi juuri asiaan liittyvän videon:


Mikä parasta Kirgisia antoi SDP:n Kimmo Kiljuselle porttikiellon maahan kun hänen johtama ihmisoikeuskomissio alkoi selvittämään hallituksen joukkojen tekemiä etnisiä puhdistuksia. Ja siis nyt TÄMÄN jälkeen Suomi alkoi rahoittamaan tätä Kirgisian tupakkavalistushanketta. :facepalm:

Videossa käydään muutenkin läpi tätä turhaa paskaa, paperilomakkeiden täyttäjiä ja muita suojatyöpaikkoja joita kehitysavulla tuetaan. mm. viidennen kolonnan Rauhanliittoa.
 



En tiedä seuraako 23 minuuttia IO-techiä, mutta tämä jakso oli kuin suoraan tästä ketjusta.


Nimenomaan ja ihan rehellisesti sanottuna suomalainen "hyvinvointiyhteiskunta" saakin tuhoutua ja palaa alimmassa helvetissä. Ei siis se että meillä olisi jonkinlainen valtion tukema terveydenhuolto tai koulutus vaan se millaiseksi raha- ja resurssiloiseksi nykyinen suomalainen yhteiskunta on muuttunut.

Olen tästä kirjoittanut tälle foorumille varmaan 20 kertaa eri konteksteissa. Viimeisen kerran todennäköisesti energiaongelmia koskevassa ketjussa. Tästä aiheesta voisi todennäköisesti kirjoittaa kirjan koska asiaa on yksinkertaisesti aivan liikaa, mutta jos nyt pitäisi tehdä pintaraapaisu suurimpiin ongelmiin niin se syy miksi ollaan kusessa ja miksi Suomi ei juuri koskaan vaurastu johtuu ainakin näistä kahdesta pääsyystä:
1) Suomea on johdettu taloudellisesti aivan päin persettä ainakin viimeisen 50v ajan
2) Jo pitkään, mutta varsinkin nyt viimeisen 10v aikana yhteiskunnassa on suosiossa väärät, objektiivisesti haitalliset ja sairaat arvot. Tätä ruokkii epärehelliset poliitikot ja valehteleva sekä moraaliton lehdistö. (pääosin YLE ja HS).

Talousongelmat
Suomi kasvoi toisen maailman sodan jälkeen ensin valmistusteollisuudella ja sen jälkeen palveluilla mikä ylipäätään nosti yhteiskunnan länsi-eurooppalaiselle tasolle ja näistä saadulla kasvulla ja tuotolla ollaan sitten alettu rahoittaa ns. "hyvinvointiyhteiskuntaa". Suomessa on siitä lähtien jatkuvasti sokeasti lisätty julkisen sektorin kokoa, erilaisia tukia, pakolaisia on otettu lähes ilman rajoituksia eikä mitään vaatimuksia integraatiolle tai työnteolle ole. Kaikki tämä on tehty sokeasti ikään kuin ajatellen että meillä olisi taikaseinä josta voi vain vetää rahaa ja mikään ei tule enää muuttumaan status quo:sta. Tämä taikaseinähän ei edes ole täysin kuvitelmaa kun kokoajan revitään lisää velkaa ja ongelmat dumpataan seuraavien niskaan.

Kuitenkin nyt alkaa todellisuus näkyä horisontissa. Suomessa on länsi-euroopan paskin ostovoima koulutetulle väelle, kärsimme aivovuodosta, suuret ikäluokat siirtyvät eläkkeelle, haittamamujen jengiytyminen ja muut ongelmat lisääntyy. Samalla energiariippuvuutta on ohjattu Venäjän syliin ja koko valmistusteollisuus Kiinalle. Nämä 2 viimeistä tosin eivät ole vain suomalaisia ongelmia vaan koskevat kaikkia länsimaita, mutta ne pahentavat tilannetta entisestään kun pohjalla on jo valmiiksi katastrofin ainekset.


Suomi on viimeiset kohta 20v toiminut käytännössä EU:n peränpitäjien ja kehitysmaiden rahoittajana. Tukipaketteja Kreikkaan, Portugaliin, Irlantiin, Espanjaan, Italiaan vähän asuntoremonttirahaa, Kirgisiaan tupakkavalistusta, Afrikan timanttikarteilleille uudet AK-47 rahat, ISIS taistelijoille kelan tukia yms. Kotimaassa julkinen sektori on aivan äärimmilleen paisunut ikään kuin asuisimme kommunistidiktatuurissa. Kaikkia pikkuhankkeita, tukia, lisiä, tutkimuksia, ajatuspajoja yms. rahoitetaan ja niiden ympärille rakennetaan lisää rahaa imeviä hallintorakenteita. Rahaa survotaan kotona möllöttäville työnvieroksujille, Suomi rahoittaa ja YLPEILEE jostain helvetin syystä sillä kuinka moni Suomessa on korkeakoulutettu vaikka luku on alle OECD:n keskiarvon. Toiseksi mikä vitun ylpeys se on että meillä on tonnikaupalla turhia humanisteja ja naistutkimuksen yms. pseudotieteiden osaajia jotka kuittaa valtiolle ~100k vahingot turhalla tuottamattomalla koulutuksellaan ja sitten tippuu kortistoon? YLE polttaa 1.5 miljoonaa euroa päivässä äärivasemmistolaisen paskan lobbaukseen ja surkeiden TV-sarjojen uusintoihin.

Suomessa on loppupeleissä niin paljon yksittäisiä "mitä vittua?"-tason kuluja joista useimmista kukaan meistä ei koskaan tule edes kuulemaan elämänsä aikana, että kaiken tämän selvittämiseksi pitäisi kokonaan aloittaa ihan oma erillinen projekti.

Suomi on varmasti joutunut osittain Neuvostoliiton kommunismivaikutteiden uhriksi kylmän sodan aikana mikä on muokannut ihmisten ajattelua ja luonut tämän nykytilan. Nyt kuitenkin tarvitaan agressiivinen murskaavan nopea kääntö libeeraaliin markkinatalouteen missä kaikki turha paska ja julkinen kulutus minimoidaan, julkinen sektori pienennetään murto-osaan ja yksilö ja yksilön taloudellinen menestys nostetaan yhdeksi tärkeimmistä arvoista eikä se että pyritään ryöstämään jokainen ahkera ja menestyvä ihminen. Verot pitää repiä alas molemmilla käsillä ja ottaa vielä jalatkin mukaan avuksi. Haittamaahanmuuttajat ja ostareilla lorvijat ulos maasta ja ikuinen porttikielto perään, mutta samalla Suomesta pitää rakentaa houkutteleva muuttokohde ulkomaalaiselle laatu-expat ainekselle, sijoittajille yms.


Sosialistinen propaganda ja väärät arvot
Suomessa jatkuvasti leikataan kärjestä sillä hinnalla jotta voidaan olla ihan varmoja ettei perä jää. Koko yhteiskunta on rakennettu vastustamaan menestyjiä ja ahkeria ihmisiä ja tukemaan loisia, parasiittejä, laiskottelijoita, vastuunkiertäjiä ja epäonnistujia. Ei ole mitenkään huono idea auttaa heikkoja tai sairaita, mutta jos se on ainoa asia mihin yhteiskunta keskittyy niin silloin kaikki haluavat olla sairaita, vammaisia ja huonoja. Varsinkin viime vuosina tällainen epäonnistumisen, surkeuden ja huonouden palvominen on lisääntyntyt merkittävästi.

Linkedinissä, poliitikkojen puheissa, seminaareissa on jatkuvasti joku Ritva kertomassa kuinka "on ok olla perseestä", "saa itkeä", "saa epäonnistua", "ihana jäädä kotiin 2v lasten kanssa tuijottamaan maalin kuivumista", "Voimaannuttavaa lähtä 5v polttelemaan kannab...etsiskelemään omaa sielunia Intiaan" yms.

Se viesti mikä ihmisille pitäisi antaa on että "epäonnistuminen ei ole maailman loppu, mutta tästä voi tulla uuden menestystarinan alku jos sinä otat itseäsi niskasta kiinni ja valitset niin". Tällainen rohkaisu ja suoraselkäisyys oli aikoinaan lasten kasvatuksessa ja yleisessäkin kommunikaatiossa aivan itsestäänselvyys, mutta nyt kilpaillaan siitä kuka tyytyy paskaan ensimmäisenä ja syyttää muita siitä kun mieluista lopputulosta ei saadakaan. Jatkuva "Biggest loser"-kilpailu, mutta kaikessa muussa kuin painonhallinnassa.

Samaan aikaan kun vingutaan miksi naiset tienaa vähemmän ja miksi naisia ei ole IT-alalla yms. korkean tienaamisen aloilla, mediassa implisiittisesti markkinoidaan ja ylistetään naisten huoraamista Onlyfansissa ja jopa vaihtoehtona koulutuksella ja tuottavalle työlle vaikka todellisuudessa tästä paskasta jää käteen joku 200e/kk suurimmalle osalle ihmisistä ilman mitään uranäkymiä.

Sitten on tämä moderni woke-propaganda, intersektionaalinen feminismi yms. missä yhteiskunnan haitallisin ja heikoin aines keksii valheellisia ja rasistisia mielikuvitustarinoita ja toivoo että väkivaltakoneisto ja valtio ikään kuin rankaisee hyvin tienaavia ja "väärärotuisia" ihmisiä ja siirtää heidän tuloja tai mahdollisuuksia niille jotka eivät ole valmiita tekemään mitään itse oman menestyksen eteen.

Yhteenveto
Ylipäätään Suomessa on otettava sekä ajatuksen että käytännön tasolla täyskäännös aivan kaikessa jos halutaan pelastaa edes jonkinlainen yhteiskunta missä kaikilla on mahdollisuus koulutukseen ja terveydenhuoltoon. Ne ei välttämättä ole enää jatkossa ilmaisia, mutta ne voi olla kohtuuhintasia ja sellaisia mihin kaikilla on vara ilman että se merkittävästi tai juuri ollenkaan vaikuttaa yksilön taloudelliseen hyvinvointiin. Kirgisia valitettavasti joutuu jatkossa maksamaan tupakkavalistuksensa itse.


Jos puhutaan henkilökohtaisesta menestymisestä niin kaikkien ei tarvitse olla älykkäitä eikä älykkyyden tarvitse olla vaatimus pärjäämiselle. Kauneudella on kautta historian pärjännyt, hyvillä sosiaalisilla taidoilla aukeaa loputtomat mahdollisuudet, vaikka ei olisikaan varsinaisen älykäs niin jos on kykenevä omaksumaan ja muistamaan luettua, kuultua yms. tietoa hyvin niin voi edelleen olla viisas. Toisaalta taas kaikilla on myös omat heikkoudet jotka rajoittavat etuja. Politiikassa ja yritysten johdossa olevat ihmiset eivät yleensä ole älykkäintä ainesta vaikka kuuluvatkin sinne top 1% tienaajiin.


Suosittelen kirjan kirjoittamista jos vaan energia riittää :tup:. Mitä enemmä asiasta keskustellaan ja kirjoitetaan, sen parempi Suomen tulevaisuuden kannalta.
 
Yksi asia, mitä en oikein ymmärrä on tuo vastikkeeton tuki. Eli roikut jossain työpajalla sen 10 -vuotta päivän tai kaksi viikossa ja saat 9e/ päivä ja työmarkkinatuen. Mitään ei sinänsä vaadita, saikullakin voi olla joka toinen viikko. Mitään edistymistä ei tapahdu.
Kuvio käy järkeen, kun sisäistää sen tosiasian, että Suomessa vallitsee rakenteellinen työttömyys. Tämä on yksi niistä tavoista miten työttömät on kaupallistettu. Jokaisesta työttömästä joka lusii jossain pajalla "kuntoutumassa" valtio maksaa 11€/nuppi/päivä, eikä nillä puljuilla tunnu olevan pääsääntöisesti mitään muita tuloja, jollei sitten lasketa mukaan milloin mistäkin pummittavia avustuksia. Siksi näistä ei ole tarkoituskaan edistyä mihinkään.
 
Suomen suunta lähitulevaisuudessa

Aloituspostauksessani kuvasin Suomen hyvinvointiyhteiskunnan tämän hetkistä tilaa. Tässä postauksessa teen oman skenaarioanalyysin Suomen lähitulevaisuuden poliittisesta kehityksestä. Skenaarioihin vaikuttaa paljon seuraavan hallituksen kokoonpano eli eduskuntavaalien äänestystulos. Arvioni pohjautuu lähinnä mediasta saataviin tietoihin eikä tämä ole postaus ole mikään tae tulevaisuudesta, mutta sitä varten skenaariot ovatkin. Otetaan huomioon mahdolliset tulevaisuuden tilanteen missä voisimme olla. Suomen tulevaan kehitykseen vaikuttaa paljon myös mitä rajojemme ulkopuolella mahdollisesti voisi tapahtua, mutta pitääkseni tämän analyysin jokseenkin kasassa keskityn lähinnä tässä tekstissä tuleviin hallituskokoonpanoihin ja niiden kykyyn toteuttaa hallitusohjelmaa.

  • Ukrainan sodan kehitys
  • Vihreän siirtymän eteneminen
  • EU-tukipakettien määrä
  • Kiinan mahdollinen hyökkäys Taiwaniin
  • Massiiviset ilmastopakolaiset
  • Musta joutsen

Pohjille tähän otettu tuoreimmat eduskuntavaalikannatukset




Skenaario 1: Hyvinvointiyhteiskunnan rapistuminen jatkuu, mutta joitakin pienempiä rakenteellisia uudistuksia tehdään.
Hallituskokoonpano: Kok + SDP + muut hallitukseen sopivat
Skenaarion todennäköisyys 40%

Tässä skenaariossa Kokoomus voittaa vaalit. Sen hallituskumppanina on SDP. Instituutioiden taso laskee pikkuhiljaa terveydenhuollosta koulutukseen. Tuleva hallitus yrittää tehdä joitain rakenteellisia uudistuksia, mutta isommat uudistukset jäävät tekemättä järjestövallan kuristusotteen takia. Hallitustyöskentely tulee olemaan riitaisaa ja hallituspuolueet hakevat jatkuvia irtopisteitä. Rahareikiä ja hillotolppia ei juurikaan tukita.

Isompia uudistuksia voisivat olla:
  • Veikkauksen monopolin lopettaminen ja veikkauskratian osittainen purku
  • Sosiaaliturvauudistuksen muuttaminen universaaliksi


Skenaario 2: Hyvinvointivaltion menopuolta karsitaan runsaasti.
Hallituskokoonpano: Kok + PS+ muut hallitukseen sopivat
Skenaarion todennäköisyys 30%

Tässä skenaariossa Kokoomus voittaa myös vaalit, mutta sen päähallituskumppanina on Perussuomalaiset. Tuleva hallitus saa enemmän rakenteellisia uudistuksia tehtyä kuin skenaario 1:ssä. Tässäkin skenaariossa hallitus tulee olemaan riitaisa ja eniten vääntöä käydään maahanmuutosta. Perussuomalaiset ovat vastustaneet kaiken maailman paperinpyörittäjiä joten siellä puolella voisi tapahtua positiivista kehitystä hyvinvointiyhteiskunnan näkökulmasta.

Rakenteellisia uudistuksia voisivat olla:
  • Kansankapitalismin vahvistaminen verotuksellisesti sekä poliittisin uudistuksin. Sipilän hallitus sai kun saikin osakesäästötilin luotua, vaikkakin sitä rampautettiin perussuomalaiset toimesta. Tähän taustatiedoksi, että suomalaisten varallisuus on kiinni kiinteistössä, maa- ja metsämaissa noin 400 miljardia, pankkitileillä on se noin 100 miljardia ja osakkeissa noin 30 miljardia.
  • Julkisen sektorin työpaikkojen vähennykset rahoitusta supistamalla ja yt-kierroksilla
  • Kehitysavun karsiminen
  • Maastapoistumisveron poistaminen
  • Mahdollisia korotuksia T&K investointeihin
  • Uusien ydinvoimaloiden ja SMR reaktoreiden harkinta.
  • Kiinteistöveron sekä asuntojen myyntivoittoverojen kasvattaminen pois lukien muuttotappio - ja kuolevat alueet.
  • Eläkejärjestelmän muuttaminen itselle rahastoiduksi samalla pitäen riittävän minimitason.
  • Työmarkkinoiden uudistaminen jossa voisi olla nämä vaihtoehdot:
    • laajempi mahdollisuus paikalliseen sopimisiin
    • irtisanomissuojan poistaminen Tanskan malliin
    • AY-liikkelle paikka yrityksen hallituksesta,
    • samasta tehtävästä eri palkka työntekijän tuottavuuden mukaan
    • palkkojen jousto suhdanteiden ja yrityksen kassavirran mukaan jne.
  • Hyvinvointialuiden konsolidointi sekä kuntien pakkoliitokset
  • Työperäisen maahanmuuton rajoitteiden vähentäminen. Maahanmuuttolupien priorisointi maahan tulevan yksilön tuottavuuden mukaan.
  • Veikkauskratian purku
  • Asumistuen poisto vaiheittain ja jotain porkkanaa tilalle

Skenaario 3: Hyvinvointiyhteiskunnan rapistuminen muuttuu romahdukseksi
Hallituskokoonpano: Marin2 hallitus jatkaa
Skenaarion todenäköisyys 20%

Tässä skenaariossa bileministeri jatkaa Suomen johtajana. Tässäkin skenaariossa hallitus tulee olemaan riitaisa, johtuen siitä että SDP+Keskusta ja Vihreät alkavat kukin katkeroitua toistensa käytökseen johtuen omien kannattajien häviämisestä. Tästä tulee epäonnistuneempi hallituskokoonpano kuin Jyrki Kataisien satenkaarihallituksesta.

Rakenteellisia uudistuksia voisivat olla

  • Veikkauksen monopolin purku
  • Sosiaaliturvan uudistus universaaliksi (perustulo)


Skenaario 4: Musta hevonen saapuu ja laittaa tukihanat kiinni (erityisesti ei-kantasuomalaisille)
Hallituskokoonpano: Persut + kok + muut hallitukseen sopivat
Skenaarion todenäköisyys 10%


Tämä skenaario voi olla mahdollinen jos perussuomalaiset osaavat saada populistisen ohjelmansa läpi tässä energiakriisissä. Vaikka puolueen kannatus on tällä hetkellä noin 7 prosenttiyksikköä Kokoomusta jäljessä, voi se mennä sen ohi jos se osaa taitavasti hyödyntää energiakriisistä johtuvaa kansan ahdinkoa. Tässä skenaariossa erityisesti maahanmuuttoa ja kehitysapua tultaisiin karsimaan. Hallitus tulee tässäkin olemaan riitaisa.


Rakenteellisia uudistuksia voisivat olla:
  • Kehitysavun poisto
  • Humanitäärisen maahanmuuton ajaminen minimiin.
  • Julkisen sektorin työpaikkojen vähennykset rahoitusta supistamalla ja yt-kierroksilla
  • Pieniä uudistuksia kansankapitalismiin
  • Maastapoistumisveron poistaminen
  • Mahdollisia korotuksia T&K investointeihin
  • Uusien ydinvoimaloiden ja SMR reaktoreiden harkinta.
  • Kiinteistöveron sekä asuntojen myyntivoittoverojen kasvattaminen pois lukien muuttotappio - ja kuolevat alueet.
  • Eläkejärjestelmän muuttaminen itselle rahastoiduksi samalla pitäen riittävän minimitason.
  • Työmarkkinoiden uudistaminen jossa voisi olla nämä vaihtoehdot:
    • laajempi mahdollisuus paikalliseen sopimisiin
    • irtisanomissuojan poistaminen Tanskan malliin
    • AY-liikkelle paikka yrityksen hallituksesta,
    • samasta tehtävästä eri palkka työntekijän tuottavuuden mukaan
    • palkkojen jousto suhdanteiden ja yrityksen kassavirran mukaan jne.
  • Hyvinvointialuiden konsolidointi sekä kuntien pakkoliitokset
  • Veikkauskratian purku
  • Asumistuen poisto vaiheittain ja jotain porkkanaa tilalle

Huomionarvioista tästä skenaarioanalyysista on kaksi tai oikeastaan kolme huomiota:

  1. Oli hallitus mikä tahansa, se tulee olemaan hyvin riitaisa. Nykyinen Marinin hallitus on ollut toimintakykyinen ainoastaan sen takia, koska kaikki ongelmat velkarahalla. Kansa fanittaa kun tulevat sukupolvet joutuvat kärsimään Marinin hallituksen passiivisuudesta (ollakseni rehellinen, niin se on oikeastaan kärsinyt kaikista hallituskokoonpanoista melkeinpä koko 2000-luvun).
  2. Johtuen kaikkien skenaarioiden hallituskokoonpanojen riitaisuudesta, voimme nähdä vaalikaudella 2023-2027 ennenaikaiset vaalit
  3. Veikkauksen monopoli tullaan hyvin suurella todennäköisyydellä poistamaan ja siirrymme lisenssimalliin.

Mitä ajatuksia tämä herätti? Meneekö arvioni täysin metsään vai voisiko siinä olla jotain todenperää. Aika näyttää. Suomen 39. eduskuntavaalit järjestetään sunnuntaina 2. huhtikuuta 2023, ja niissä valitaan kansanedustajat eduskuntaan vaalikaudelle 2023–2027. Eduskuntavaalit 2023 – Wikipedia

Tähän loppukevennyksenä Puheenaihe-kanavalla tänään julkaistu video, missä liberaalipuolueen Aarne Leinonen kertoo Liberaalipuolueen leikkauslistoistaan. Suomitube on selvästi herännyt hyvinvointiyhteiskuntamme valuvikoihin :tup:.

 
Tehottomuus on selvästikin se juttu joka vaikuttaa kautta linjan; eiköhän kuta kuinkin kaikka yhteiskunnan rahareiät ole samanlaista paskaa kuin mitä nyt viime aikoina on seurannut rakennusprojekteja esim. omassa taloyhtiössä ja julkisia vastaavia. Tullaan hirveällä tohinalla laittamaan joku kadunpätkä/julkisivu kiinni, tässä kohtaa alkaa ilmeisesti raha rullaamaan jollain täysin ylihintaisella sopparilla. Sitten mitään ei tehdä puoleen vuoteen tai vuoteen tai mikä siinä nyt onkaan se aika, kukaan ei ole koskaan töissä muuten kuin ylläpitämässä sitä työmaakulissia. Sitten viikko ennen deadlinea tuodaan työmaa täyteen erikielisiä äijiä, tehdään parissa päivässä ne vähäiset konkreettiset hommat mitä pitää tehdä ja puretaan työmaa. Uskoisin, että koko yhteiskunta on täynnä samanlaisia viritelmiä, erityisesti julkisrahoituksella.
Tämmöistä touhua olen kesän katsellut joka alkoi tällä kertaa juuri ennen juhannusta. Keskimäärin 1-2 työntekijää, yleensä vain yksi, ison osan ajasta työmaa tyhjänä. Tokihan 3 viikon kesäloma välissä. Nyt alkoi vissiin jo syysloma kun 15 päivää sitten tapahtunut jotain tuolla. Saa oikeesti jännätä ehtiikö tuohon reilun 50 metrin pätkään asfaltti ennen lumen tuloa.

Vois näin lopuksi paljastaa että tämän saman kadun työstäminen alkoi jo 2020 puolella kadun alkupäästä. Siinä on vain ollut 8 kuukauden ja 11 kuukauden tauot välissä.
 
Viimeksi muokattu:
Ei meillä oikeasti asiat todellakaan ole hyvin. Tuota mantraa toistelevat vain sellaiset, joiden ei ole ollut tarve olla julkisrahoitteisten palvelujen käyttäjiä. Paskaahan ne ovat järjestään nykyään.
Mulle ainakin uusi tieto joka valkeni tänä vuonna eli kolmen kuukauden hoitotakuu ei koske kuin uusia vaivoja. "Kontrolliajoilla" ei oo mitään määräaikoja.

En tiedä onko tää jotain uutta, modernia lakien tulkintaa vai jo vanha juttu.
 
Viimeksi muokattu:
Mulle ainakin uusi tieto joka valkeni tänä vuonna eli kolmen kuukauden hoitotakuu ei koske kuin uusia vaivoja. "Kontrolliajoilla" ei oo mitään määräaikoja.

En tiedä onko tää jotain uutta, modernia lakien tulkintaa vai jo vanha juttu.

Ikävintä tässä koko kuviossa on se, että oikeasti sairailla ei ole vaihtoehtoja kuin kituuttaa Suomen kurjistuvan terveydenhuollon parissa kuolemaan asti. Terveet aikuiset voivat karata ulkomaille töihin (olettaen että osaaminen riittää työviisumiin), mutta pitkäaikaissairailla ei ole paljoa vaihtoehtoja. Vaikka saisitkin ulkomailla työpaikan, niin jos alkaa saikkupäiviä olla liikaa, niin kovaan työtahtiin tottuneissa maissa pomo näyttää ovea, työviisumi loppuu siihen ja sitten tuleekin Suomeen paluun aika nopeasti.

Mutta ehkei pidä olla liian pessimistinen. Me tarvitsemme samanlaisen oikeistovetoisen hallituksen kuin muualla Euroopassa ollaan nähty, eli tavoite nollaan pakoloiseen ja kehitysapu jäihin ennenkuin ollaan saatu omat peruspalvelut toimimaan, hoitajia sairaaloihin ja talous nousuun.

Suomi latoo joka vuosi toista miljardia kehitysapuun. Siinä luvussa on aika monta nollaa ja menee helposti kassatytöitä käsitys sen suuruudesta. Laskekaa huvikseen montako hoitajaa tuolla palkkaisi, lisää poliiseja tai yleensä palkankorotuksia aloille joilla pulaa osaavasta työvoimasta.
 

Tuli viimein katsottua tämä kokonaan. Jään kyllä vesi kielellä odottamaan kun liberaalipuolue julkaisee koko listan, mutta pelkästään jo tuossa podcastissa ja liberaalipuolueen PJ twitterissä julkaisemia yksityiskohtia kun katoo niin voi jumalauta.

- Kyykkäliitto 10 000e (Mitä vittua? Saanko myös 10 000e Pornhubin ystävät ry:lle?)
- Kansallisooppera 60 miljoonaa
- Yleisradio 560 miljoonaa vuodessa
- 800 000e Erkki Tuomiojan historioitsijat ilman rajoja kerholle
- Alueellinen kuljetustuki 6 miljoonaa jolla tuetaan ihmisten muuttamista syrjäseudulle
- 5 maakuntalentoa on tuettu 40 miljoonalla eurolla eli siis valtio maksaa siitä että lentoyhtiöt lentää melkein tyhjillä koneilla pikkupaikkoihin joihin ei ole oikeaa kysyntää
- Nuorisotyön tiedontuotanto joka on käytännössä nuorisotilastoille rakennettu erillinen tietokanta vaikka tällaista varten on jo tilastokeskus. Jälleen kerran yksi suojatyöpaikkajen luoja busted.
- Kulttuurin Suomi-palkinnot 120 000e. Viime vuonna Keskustan Saarikko palkitsi tällä Keskustan ex-kansanedustaja Mikko Alatalon. #korruptio
- Valtion avustus Svenska Finlands folkting-järjestölle 773 000e. Ruotsinkielisen väestön ja kulttuurin lobbausta.
- Tuki joutoalueiden metsitykseen: 6.06 miljoonaa euroa. Käytännössä tulonsiirtoja metsänomistajille jotka eivät istuta puita.
- Yleisavustus Vapaa-ajttelijain liitto ry:lle: 50 000e
- Avustuksen kirkolliseen ja uskonnolliseen toimintaan: n. 3.8 miljoonaa euroa
- Valtion rahoitus evankelisluterilaisen kirkon yhteiskunnallisiin tehtäviin n. 119 miljoonaa
- Valtion avustus julkisen sanan neuvostolle 135 000e
- Yleisavustuksen rauhantyön valtakunnallisten järjestöjen toimintaan eli Venäjän agenteille ja viidennelle kolonnalle: 600 000e
- Yleisavustukset valtakunnallisten ja kansainvälisten taide- ja kulttuurifestivaalien toimintaan. n. 2.4 miljoonaa euroa
- Yleisavustus käsi- ja taideteollisuusjärjestöjen toimintaan n. 2.4 miljoonaa euroa
- Eläinten hyvinvointikorvaukset, 65 000 000 €. Miksi helvetissä kanaloien ilmastointien rakentamiset pitää siirtää veronmaksajille? Harhaanjohtavaa paskaa.
- Yleisavustus kotitalousneuvontajärjestöjen toimintaan n 2.1 miljoonaa euroa eli tulonsiirtoa marttaliitoille yms.
- Kylätoiminnan valtionapu (mitä vittua????) 1.4 miljoonaa euroa
- Valtion liikuntaneuvosto 480 000 e
- Maaseutupolitiikan neuvosto, 75 000 e taas vittu lobbareita rahoitetaan
- Rakentamisen prosenttiperiaatteen edistäminen 500 000 e. Tulonsiirtoja rakentamisesta taitelijoille yms. pilviveikoille
- Hämeen hevosjalostusliitto ry 35 040 e....huoh....
- Avustukset kulttuurilehdille 885 000 e
- Valkealan Hevosystäväinseura ry n. 1.7 miljoonaa
- Avustukset kuntien, seurakuntien ja yhdistysten kiinteistöjen öljy- tai kaasulämmityksestä luopumiseen 15 miljoonaa euroa...asiaan joka kannattaa muutenkin?
- Nylands läns hästavelsforbund r.f., Yleisavustus hevosalan neuvontaan 21 996 e
- Liikuntaa edistävien järjestöjen yleisavustukset 42 miljoonaa euroa. Miten olisi vaihtoehtoisesti 42 miljoonaa euroa vaikka siihen vitun liikuntaan suoraan ilman hyvävelikerhoja? Tai mitä jos ihmiset itse maksaa oman urheilunsa?
- Kittilän Hevosystävät ry 22 670 €
- Erityisavustus liikunnan ja urheilun suurtapahtumille 2.4 miljoonaa
- Yleisavustukset taiteen ja kulttuurin valtakunnallisten yhteisöjen toimintaan n. 12 miljoonaa euroa
- Avustukset vihreää siirtymää tukevan rakentamisen toteuttamiseen 750 000 €
- Erityisavustukset taiteen ja kulttuurin Venäjä-ohjelman hankkeisiin 425 000 €
- Yleisavustus Suomen Metsästäjäliitto ry:lle 100 000 €
- Avustukset elokuvan tuotantoon, käsikirjoittamiseen, jakelun edistämiseen ja Suomen Elokuvasäätiön toimintaan 27 429 000 €
- Valtakunnallisen laajakaistahankkeen valtionavustus
- Vähälevikkisen kirjallisuuden ostotuki ja kulttuurilehtien tilaustuki kirjastoille n. 1 miljoona euroa. MITÄ VITTUA NYT OIKEASTI :rofl2:
- Ystävyysseurojen avustuksen. Tästä melkein puolet menee Suomi-Venäjä-seuralle
- Suomen Työväen Urheiluliiton (TUL) valtionavustus n. 1.3 miljoonaa euroa
- Poliittisten ajatuspajojen valtionavustukset 600 000 €
- Puolueiden nuorisojärjestöjen tuet n. 2.6 miljoonaa euroa
- Kuortaneen uintikeskushankkeen valtionapu n. 4 milj. euroa.
- Kyläkauppatuki n. 1 miljoona
- Eduskunnan harrastekerhojen avustukset. 80 000e/vuosi

En yksinkertaisesti jaksa enempää. Välistä jäi vielä vino pino erinäisiä kalliita ja haitallisia yritystukia. Huomatkaa vielä että liberaalipuolue ei saa euroakaan puoluetukea ja puolueella ei ole yhtään ainoaa urapoliitikkoa eli siis työtä tekevät ihmiset omalla vapaa-ajalla ilman mitään tukia saavat enemmän aikaan kuin Kokoomus ja muut julkisessa rahassa uivat paskahousut.

Ehkä pitäisi laittaa koko lista mailissa Petteri Orpolle niin seuraavan kerran kun ukko meinaa jäätyä voi vilkaista ideoita lunttilapusta.
 
Viimeksi muokattu:
Siinä vaiheessa kun eläkeläisiä on enemmän kun työikäisiä niin korttitalo luhistuu. Tämä varmaan tapahtuu joskus 20v päästä viimeistään?

Jotenkin en usko että 1 työssäkäyvä henkilö voisi elättää lapsensa, itsenä ja jonkun eläkeläisen tai kaksi ja todennäköisesti vielä kasan työttömiä jne. Veroprosentin pitäisi olla 90 eikä sekään riittäisi niin miksi tehdä töitä ollenkaan?
 
Tuli viimein katsottua tämä kokonaan. Jään kyllä vesi kielellä odottamaan kun liberaalipuolue julkaisee koko listan, mutta pelkästään jo tuossa podcastissa ja liberaalipuolueen PJ twitterissä julkaisemia yksityiskohtia kun katoo niin voi jumalauta.

- Kyykkäliitto 10 000e (Mitä vittua? Saanko myös 10 000e Pornhubin ystävät ry:lle?)
- Kansallisooppera 60 miljoonaa
- Yleisradio 560 miljoonaa vuodessa
- 800 000e Erkki Tuomiojan historioitsijat ilman rajoja kerholle
- Alueellinen kuljetustuki 6 miljoonaa jolla tuetaan ihmisten muuttamista syrjäseudulle
- 5 maakuntalentoa on tuettu 40 miljoonalla eurolla eli siis valtio maksaa siitä että lentoyhtiöt lentää melkein tyhjillä koneilla pikkupaikkoihin joihin ei ole oikeaa kysyntää
- Nuorisotyön tiedontuotanto joka on käytännössä nuorisotilastoille rakennettu erillinen tietokanta vaikka tällaista varten on jo tilastokeskus. Jälleen kerran yksi suojatyöpaikkajen luoja busted.
- Kulttuurin Suomi-palkinnot 120 000e. Viime vuonna Keskustan Saarikko palkitsi tällä Keskustan ex-kansanedustaja Mikko Alatalon. #korruptio
- Valtion avustus Svenska Finlands folkting-järjestölle 773 000e. Ruotsinkielisen väestön ja kulttuurin lobbausta.
- Tuki joutoalueiden metsitykseen: 6.06 miljoonaa euroa. Käytännössä tulonsiirtoja metsänomistajille jotka eivät istuta puita.
- Yleisavustus Vapaa-ajttelijain liitto ry:lle: 50 000e
- Avustuksen kirkolliseen ja uskonnolliseen toimintaan: n. 3.8 miljoonaa euroa
- Valtion rahoitus evankelisluterilaisen kirkon yhteiskunnallisiin tehtäviin n. 119 miljoonaa
- Valtion avustus julkisen sanan neuvostolle 135 000e
- Yleisavustuksen rauhantyön valtakunnallisten järjestöjen toimintaan eli Venäjän agenteille ja viidennelle kolonnalle: 600 000e
- Yleisavustukset valtakunnallisten ja kansainvälisten taide- ja kulttuurifestivaalien toimintaan. n. 2.4 miljoonaa euroa
- Yleisavustus käsi- ja taideteollisuusjärjestöjen toimintaan n. 2.4 miljoonaa euroa
- Eläinten hyvinvointikorvaukset, 65 000 000 €. Miksi helvetissä kanaloien ilmastointien rakentamiset pitää siirtää veronmaksajille? Harhaanjohtavaa paskaa.
- Yleisavustus kotitalousneuvontajärjestöjen toimintaan n 2.1 miljoonaa euroa eli tulonsiirtoa marttaliitoille yms.
- Kylätoiminnan valtionapu (mitä vittua????) 1.4 miljoonaa euroa
- Valtion liikuntaneuvosto 480 000 e
- Maaseutupolitiikan neuvosto, 75 000 e taas vittu lobbareita rahoitetaan
- Rakentamisen prosenttiperiaatteen edistäminen 500 000 e. Tulonsiirtoja rakentamisesta taitelijoille yms. pilviveikoille
- Hämeen hevosjalostusliitto ry 35 040 e....huoh....
- Avustukset kulttuurilehdille 885 000 e
- Valkealan Hevosystäväinseura ry n. 1.7 miljoonaa
- Avustukset kuntien, seurakuntien ja yhdistysten kiinteistöjen öljy- tai kaasulämmityksestä luopumiseen 15 miljoonaa euroa...asiaan joka kannattaa muutenkin?
- Nylands läns hästavelsforbund r.f., Yleisavustus hevosalan neuvontaan 21 996 e
- Liikuntaa edistävien järjestöjen yleisavustukset 42 miljoonaa euroa. Miten olisi vaihtoehtoisesti 42 miljoonaa euroa vaikka siihen vitun liikuntaan suoraan ilman hyvävelikerhoja? Tai mitä jos ihmiset itse maksaa oman urheilunsa?
- Kittilän Hevosystävät ry 22 670 €
- Erityisavustus liikunnan ja urheilun suurtapahtumille 2.4 miljoonaa
- Yleisavustukset taiteen ja kulttuurin valtakunnallisten yhteisöjen toimintaan n. 12 miljoonaa euroa
- Avustukset vihreää siirtymää tukevan rakentamisen toteuttamiseen 750 000 €
- Erityisavustukset taiteen ja kulttuurin Venäjä-ohjelman hankkeisiin 425 000 €
- Yleisavustus Suomen Metsästäjäliitto ry:lle 100 000 €
- Avustukset elokuvan tuotantoon, käsikirjoittamiseen, jakelun edistämiseen ja Suomen Elokuvasäätiön toimintaan 27 429 000 €
- Valtakunnallisen laajakaistahankkeen valtionavustus
- Vähälevikkisen kirjallisuuden ostotuki ja kulttuurilehtien tilaustuki kirjastoille n. 1 miljoona euroa. MITÄ VITTUA NYT OIKEASTI :rofl2:
- Ystävyysseurojen avustuksen. Tästä melkein puolet menee Suomi-Venäjä-seuralle
- Suomen Työväen Urheiluliiton (TUL) valtionavustus n. 1.3 miljoonaa euroa
- Poliittisten ajatuspajojen valtionavustukset 600 000 €
- Puolueiden nuorisojärjestöjen tuet n. 2.6 miljoonaa euroa
- Kuortaneen uintikeskushankkeen valtionapu n. 4 milj. euroa.
- Kyläkauppatuki n. 1 miljoona
- Eduskunnan harrastekerhojen avustukset. 80 000e/vuosi

En yksinkertaisesti jaksa enempää. Välistä jäi vielä vino pino erinäisiä kalliita ja haitallisia yritystukia. Huomatkaa vielä että liberaalipuolue ei saa euroakaan puoluetukea ja puolueella ei ole yhtään ainoaa urapoliitikkoa eli siis työtä tekevät ihmiset omalla vapaa-ajalla ilman mitään tukia saavat enemmän aikaan kuin Kokoomus ja muut julkisessa rahassa uivat paskahousut.

Ehkä pitäisi laittaa koko lista mailissa Petteri Orpolle niin seuraavan kerran kun ukko meinaa jäätyä voi vilkaista ideoita lunttilapusta.
Toisaalta iso osa noista rahoista tulee veroina takaisin? Ja jos tukia ei jaettaisi niin suurin osa porukasta joka saa palkkansa noista tuista olisi sossun luukulla? Eli onko kustannus sitten kuitenkaan niin suuri, kun vaihtoehto kustannukset olisivat kanssa valtavia.

Olisihan se kiva että rahaa ei hassattaisi turhuuteen ja kaikki kansalaiset tekisivät tuottavaa työtä, mutta valitettava totuus on se että isosta osasta porukkaa ei vain yksinkertaisesti ole yhtään mihinkään muuhun kun kuluttamaan muiden tekemiä resursseja.
 
Ja jos tukia ei jaettaisi niin suurin osa porukasta joka saa palkkansa noista tuista olisi sossun luukulla? Eli onko kustannus sitten kuitenkaan niin suuri, kun vaihtoehto kustannukset olisivat kanssa valtavia.

Tuo on huono peruste. Suurin osa tuosta porukasta hankkituisi aivan varmasti oikeisiin töihin. Osa olisi tietysti sossun luukulla, mutta se tulisi siltikin halvemmaksi. Suurta osaa sellaisesta, minkä yksityinen sektori voi tuottaa ihan niin vain halutessaan ei myöskään tulisi tiettyjä ydintoimintoja lukuunottamatta tuottaa valtion toimesta tai vahvasti tukemana.

Tuokin lista on täynnä sellaista puuhastelua, ettei mitään järkeä. Niihin on haettua tukea vain siksi, että se on kaikenlaiselle hömpälle niin lepsusti jaettavissa, ei niinkään siksi, etteikö sitä voisi muutenkin tuottaa.

Ja se, että noista miljardeista kiertää tietty osa veroina takaisin, ei ole mikään puolustus sille, että nuo ovat poikkeuksetta sellaisia menoeriä, jotka eivät periaatteessa valtiolle edes kuulu. Ne ovat vain päätyneet kulueriksi eri ministeriöille, koska virkamiehistöllä ei ole mitään käytännön vastuuta tuhlaamisestaan, ja budjetointi tapahtuu niin, että jos ei kaikki eurot johonkin mene, sitten budjettia leikataan. Insentiivit ovat väärät.

Ja koska päällisin puolin näyttää siltä, että ministeriöiden rahat eivät riitä, on ainoa vaihtoehtoa vasemmistolaisten mielessä silloin vain lisätä budjetin kokoa, jolloin taas järjettömien kuluerien määrä kasvaa samassa suhteessa.
 
Tuli viimein katsottua tämä kokonaan. Jään kyllä vesi kielellä odottamaan kun liberaalipuolue julkaisee koko listan, mutta pelkästään jo tuossa podcastissa ja liberaalipuolueen PJ twitterissä julkaisemia yksityiskohtia kun katoo niin voi jumalauta.

- Kyykkäliitto 10 000e (Mitä vittua? Saanko myös 10 000e Pornhubin ystävät ry:lle?)
- Kansallisooppera 60 miljoonaa
- Yleisradio 560 miljoonaa vuodessa
- 800 000e Erkki Tuomiojan historioitsijat ilman rajoja kerholle
- Alueellinen kuljetustuki 6 miljoonaa jolla tuetaan ihmisten muuttamista syrjäseudulle
- 5 maakuntalentoa on tuettu 40 miljoonalla eurolla eli siis valtio maksaa siitä että lentoyhtiöt lentää melkein tyhjillä koneilla pikkupaikkoihin joihin ei ole oikeaa kysyntää
- Nuorisotyön tiedontuotanto joka on käytännössä nuorisotilastoille rakennettu erillinen tietokanta vaikka tällaista varten on jo tilastokeskus. Jälleen kerran yksi suojatyöpaikkajen luoja busted.
- Kulttuurin Suomi-palkinnot 120 000e. Viime vuonna Keskustan Saarikko palkitsi tällä Keskustan ex-kansanedustaja Mikko Alatalon. #korruptio
- Valtion avustus Svenska Finlands folkting-järjestölle 773 000e. Ruotsinkielisen väestön ja kulttuurin lobbausta.
- Tuki joutoalueiden metsitykseen: 6.06 miljoonaa euroa. Käytännössä tulonsiirtoja metsänomistajille jotka eivät istuta puita.
- Yleisavustus Vapaa-ajttelijain liitto ry:lle: 50 000e
- Avustuksen kirkolliseen ja uskonnolliseen toimintaan: n. 3.8 miljoonaa euroa
- Valtion rahoitus evankelisluterilaisen kirkon yhteiskunnallisiin tehtäviin n. 119 miljoonaa
- Valtion avustus julkisen sanan neuvostolle 135 000e
- Yleisavustuksen rauhantyön valtakunnallisten järjestöjen toimintaan eli Venäjän agenteille ja viidennelle kolonnalle: 600 000e
- Yleisavustukset valtakunnallisten ja kansainvälisten taide- ja kulttuurifestivaalien toimintaan. n. 2.4 miljoonaa euroa
- Yleisavustus käsi- ja taideteollisuusjärjestöjen toimintaan n. 2.4 miljoonaa euroa
- Eläinten hyvinvointikorvaukset, 65 000 000 €. Miksi helvetissä kanaloien ilmastointien rakentamiset pitää siirtää veronmaksajille? Harhaanjohtavaa paskaa.
- Yleisavustus kotitalousneuvontajärjestöjen toimintaan n 2.1 miljoonaa euroa eli tulonsiirtoa marttaliitoille yms.
- Kylätoiminnan valtionapu (mitä vittua????) 1.4 miljoonaa euroa
- Valtion liikuntaneuvosto 480 000 e
- Maaseutupolitiikan neuvosto, 75 000 e taas vittu lobbareita rahoitetaan
- Rakentamisen prosenttiperiaatteen edistäminen 500 000 e. Tulonsiirtoja rakentamisesta taitelijoille yms. pilviveikoille
- Hämeen hevosjalostusliitto ry 35 040 e....huoh....
- Avustukset kulttuurilehdille 885 000 e
- Valkealan Hevosystäväinseura ry n. 1.7 miljoonaa
- Avustukset kuntien, seurakuntien ja yhdistysten kiinteistöjen öljy- tai kaasulämmityksestä luopumiseen 15 miljoonaa euroa...asiaan joka kannattaa muutenkin?
- Nylands läns hästavelsforbund r.f., Yleisavustus hevosalan neuvontaan 21 996 e
- Liikuntaa edistävien järjestöjen yleisavustukset 42 miljoonaa euroa. Miten olisi vaihtoehtoisesti 42 miljoonaa euroa vaikka siihen vitun liikuntaan suoraan ilman hyvävelikerhoja? Tai mitä jos ihmiset itse maksaa oman urheilunsa?
- Kittilän Hevosystävät ry 22 670 €
- Erityisavustus liikunnan ja urheilun suurtapahtumille 2.4 miljoonaa
- Yleisavustukset taiteen ja kulttuurin valtakunnallisten yhteisöjen toimintaan n. 12 miljoonaa euroa
- Avustukset vihreää siirtymää tukevan rakentamisen toteuttamiseen 750 000 €
- Erityisavustukset taiteen ja kulttuurin Venäjä-ohjelman hankkeisiin 425 000 €
- Yleisavustus Suomen Metsästäjäliitto ry:lle 100 000 €
- Avustukset elokuvan tuotantoon, käsikirjoittamiseen, jakelun edistämiseen ja Suomen Elokuvasäätiön toimintaan 27 429 000 €
- Valtakunnallisen laajakaistahankkeen valtionavustus
- Vähälevikkisen kirjallisuuden ostotuki ja kulttuurilehtien tilaustuki kirjastoille n. 1 miljoona euroa. MITÄ VITTUA NYT OIKEASTI :rofl2:
- Ystävyysseurojen avustuksen. Tästä melkein puolet menee Suomi-Venäjä-seuralle
- Suomen Työväen Urheiluliiton (TUL) valtionavustus n. 1.3 miljoonaa euroa
- Poliittisten ajatuspajojen valtionavustukset 600 000 €
- Puolueiden nuorisojärjestöjen tuet n. 2.6 miljoonaa euroa
- Kuortaneen uintikeskushankkeen valtionapu n. 4 milj. euroa.
- Kyläkauppatuki n. 1 miljoona
- Eduskunnan harrastekerhojen avustukset. 80 000e/vuosi

En yksinkertaisesti jaksa enempää. Välistä jäi vielä vino pino erinäisiä kalliita ja haitallisia yritystukia. Huomatkaa vielä että liberaalipuolue ei saa euroakaan puoluetukea ja puolueella ei ole yhtään ainoaa urapoliitikkoa eli siis työtä tekevät ihmiset omalla vapaa-ajalla ilman mitään tukia saavat enemmän aikaan kuin Kokoomus ja muut julkisessa rahassa uivat paskahousut.

Ehkä pitäisi laittaa koko lista mailissa Petteri Orpolle niin seuraavan kerran kun ukko meinaa jäätyä voi vilkaista ideoita lunttilapusta.
Vaikka suuri osa noista onkin aika pieniä summia niin kyllä tällaisista älyttömistä tuista pitäisi pyrkiä eroon ihan periaatteen vuoksi. Lisäksi kun noita tuntuu riittävän enemmän kuin mitä kukaan jaksaa edes luetella, niin kokonaisuus voi olla aika mittava.

Miksi esim. jotkin harrasteyhdistykset tarvii valtion tukea? Ihmiset maksakoot itse omat harrastuksensa.
 
Ihmisten liikkumattomuus lienee kalliimpaa kuin se, että sitä tuetaan. Osumisprosentti tosin on melko heikko kun ylipainoisia suomalaisia katsoo. Melko mustavalkoista ajattelua tuon osalta toki on lakkauttaa liikunnan tukeminen. Muuten olen leikkauksien kannalla, mutta tuossa ei tulisi säästää. Tai sitten maksatetaan kaikki liikkumattomuudesta johtuvat sairaudet näillä itsellään (DM2 jne).
 
Ihmisten liikkumattomuus lienee kalliimpaa kuin se, että sitä tuetaan. Osumisprosentti on melko heikko kun ylipainoisia suomalaisia katsoo Melko mustavalkoista ajattelua tuon osalta toki on.

Me kun Suomessa ollaan tälläistä demarikansaa niin voitaisiinko ottaa Japanin malli käyttöön? Siellä jokainen kansalainen joutuu käymään kerran vuodessa lääkärissä ja jos henkilöllä on ylipainoa, niin siitä saa lääkärin nuhteet ja muistaakseni joutuu vielä maksamaan lisää veroja tai muita sakkoja?

Saadaan tällä uudistuksella kaksi demareille rakasta asiaa samalla kertaa: verojen korotus ja ihmisten kollektiivinen kontrollointi. :tup:
 
Me kun Suomessa ollaan tälläistä demarikansaa niin voitaisiinko ottaa Japanin malli käyttöön? Siellä jokainen kansalainen joutuu käymään kerran vuodessa lääkärissä ja jos henkilöllä on ylipainoa, niin siitä saa lääkärin nuhteet ja muistaakseni joutuu vielä maksamaan lisää veroja tai muita sakkoja?

Saadaan tällä uudistuksella kaksi demareille rakasta asiaa samalla kertaa: verojen korotus ja ihmisten kollektiivinen kontrollointi. :tup:
Ei varsinaisesti huono ajatus. Jokaiselle lääkärille n määrä näitä vastaanottoja määrättyyn hintaan, josta potilas maksaa jonkin osan itse. Jäisi sairaudet aikaisemmin kiinni ja sekin olisi halvempaa pitkällä tähtäimellä, kun erikoissairaanhoito vaan maksaa aika julmetun paljon.

Ylipainosakko, jonkun muun kuin BMI:n mukaan, kannatan. Kunnon läskivero vaan kehiin.

Muokkasin tuota aiempaa viestiäni, näin btw.
 
Toisaalta iso osa noista rahoista tulee veroina takaisin?
Jos katsoit tuota listaa niin eihän tuosta käytännössä mikään tule veroina takaisin? Toki kaikesta maksetaan veroa Suomessa, mutta ei se mitenkään liity asiaan. Myös niistä palveluista maksetaan veroa mitkä ihmiset ostaisivat esim. niillä verovaroilla mitä ei koskaan kerätä ja ohjata jonnekin muualle.
Ihan näin esim. yksittäistä esimerkkiä käyttäen jos annan esim. yritykselle A 50 000e tukea että se voi korvata tuotteidensa akut ympäristöystävällisemmällä, mutta kalliimmalla vaihtoehdolla niin tällöin yritys käyttää tuon 50k parempien akkujen ostamiseen fimalta B, vähentää niistä ALV:t laskutuksessa ja tämän jälkeen tuote myydään kuluttajille. Vaihtoehto tilanteessa valtio tekee regulaation tuotteissa myytävien akkujen ympäristöystävällisyydestä. Tällöin firma A ostaa parempia akkuja ja siirtää hinnan kuluttajalle eli niille jotka näitä akkuja oikeasti tarvitsevat. Toisessa vaihtoehto tilanteessa valtio ei tee yhtään mitään ja markkina pyörii kuten ennen ilman mitään lisätukia.

Ja jos tukia ei jaettaisi niin suurin osa porukasta joka saa palkkansa noista tuista olisi sossun luukulla? Eli onko kustannus sitten kuitenkaan niin suuri, kun vaihtoehto kustannukset olisivat kanssa valtavia.
Tuskin juuri kukaan. Itseasiassa veikkaan että täysin päinvastoin sossun käyttö vähenisi merkittävästi jo nykyisestä, koska kun valtio lopettaa kannattamattomien ja huonojen bisnesideoiden tukemisen niin tällöin nämä huonot tuotteet jotka on räätälöity valtion tekohengitettäväksi kuolevat ja markkinoilla ihmiset alkavat tekemään tuotteita joille on oikeaa ei-synteettistä kysyntää. Tällainen nostaa kokonaisuutena valtiontaloutta, vientiä ja luo uusia työpaikkoja. Puhumattakaan siitä että jos näillä leikkauksilla saadaan merkittäviä verohelpotuksia kuluttamiseen (esim. tulovero 0% tai hyvin matalaksi) niin se tulee ruokkimaan kuluttamista ja luo taas mahdollisuuksia uusille yrityksille ja bisneksille joihin nykyisessä alepa-kassiyhteskunnassa ihmisillä ei ole varaa.

Olisihan se kiva että rahaa ei hassattaisi turhuuteen ja kaikki kansalaiset tekisivät tuottavaa työtä, mutta valitettava totuus on se että isosta osasta porukkaa ei vain yksinkertaisesti ole yhtään mihinkään muuhun kun kuluttamaan muiden tekemiä resursseja.
Tämä ei pidä missään määrin paikkansa. Kaikki ihmiset paitsi vakavasti vammaiset/invalidit pystyvät tekemään aina jotain. Ei tällainen ole koskaan historiassa ollut ongelma tai muualla maailmassa vaan hullu kuvitelma joka luodaa Suomen ja Neuvostoliiton kaltaisissa suunnitelmatalouksissa missä valtiota pidetää ylimpänä jumalana joka antaa rahaa, joka valmistaa tuotteet ja joka tietää tarkalleen mitä jokaisen tulee katsoa TV:stä, lukea lehdistä jne.

Vaikka suuri osa noista onkin aika pieniä summia niin kyllä tällaisista älyttömistä tuista pitäisi pyrkiä eroon ihan periaatteen vuoksi. Lisäksi kun noita tuntuu riittävän enemmän kuin mitä kukaan jaksaa edes luetella, niin kokonaisuus voi olla aika mittava.

Miksi esim. jotkin harrasteyhdistykset tarvii valtion tukea? Ihmiset maksakoot itse omat harrastuksensa.
Nimenomaan. Edes 5e tuelle ei pidä naureskella, koska kun on miljoona 5e tukea niin siten onkin jo 5 milliä upotettu perseeseen. Jos jonkun mielestä kyykkäseuran 10 000e on merkityksetön summa niin jättäkää se vitun tuki sitten antamatta kerta se on merkityksetön. Mulle voi kaiken ylimääräisen rahan ohjata mikä polttelee taskussa. :cigar2:

Toiseksi jos meillä vain on kansana jokin obsessio kerätä veroja ja tunkea sitä johonkin niin sen sijaan että hevosseurat, kulttuurilehdet ja suomenruotsalaiset lobbarijärjestöt yms paska tätä rahaa kerää niin tässä on vaihtoehtoinen idea: Pidetään vaikka useita vuosittaisia kansalaislottoja missä suoritetaan random arvonta ja lähetetään 100 000e sattumanvaraiselle kansalaiselle. Sekin on parempi ja oikeudenmukaisempi idea ja luo enemmän hyvinvointia kuin tarpeeton markkinahäiriköinti ja säätiötuet.
 
Viimeksi muokattu:
Kyllähän sitä monesti miettii että mihin ne kaikki verovarat oikein häviää. Katsoin juuri niin esim. 70- ja 80-luvuilla kun hyvinvointiyhteiskuntaa on rakennettu Suomen bkt/hlö on ollut ostovoima ja inflaatiokorjattuna karkeasti noin puolet nykyisestä.

On meillä vielä toistaiseksi asiat varsin hyvin, mutta kuinka kauan tätä onnea jatkuu? Suunta ei näytä kovin hyvältä.

Samaa olen joskus pohtinut, mutta huoltosuhde lienee iso tekijä tässä. Kun on jatkuvasti vähemmän työtä tekeviä ja veroa maksavia suhteessa avustuksia ja palveluita saaviin, systeemi alkaa natista liitoksistaan.

Pitäisi laittaa tähän kaavio, jossa näkyy budjetin jakautuminen ministeriöittäin, mutta puhelimella ei jaksa, täytyy laittaa myöhemmin. Siitä saa kuvan suuruusluokista. Isojen joukossa ainakin sosiaali- ja terveysministeriö, ja myös puolustusministeriö taisi olla kärjen tuntumassa.

Kaikenlaisia pikkutukia Suomessa on, ja niissä voisi olla leikattavaa. Isoihin tekijöihin verrattuna ne lienevät kuitenkin melko pieniä eikä niillä yksin ratkaista kokonaisuuksia.

Terveydenhuollon yksityistämiseen en usko hetkeäkään. Amerikasta voi katsoa, kuinka hyvä systeemi se on. Jotain esimakua antaa myös esim. sähköverkkojen yksityistäminen, mikä ei ainakaan kansan mielestä tainnut ihan putkeen mennä.
 
  • Tykkää
Reactions: hmb
Samaa olen joskus pohtinut, mutta huoltosuhde lienee iso tekijä tässä. Kun on jatkuvasti vähemmän työtä tekeviä ja veroa maksavia suhteessa avustuksia ja palveluita saaviin, systeemi alkaa natista liitoksistaan.

Pitäisi laittaa tähän kaavio, jossa näkyy budjetin jakautuminen ministeriöittäin, mutta puhelimella ei jaksa, täytyy laittaa myöhemmin. Siitä saa kuvan suuruusluokista. Isojen joukossa ainakin sosiaali- ja terveysministeriö, ja myös puolustusministeriö taisi olla kärjen tuntumassa.

Kaikenlaisia pikkutukia Suomessa on, ja niissä voisi olla leikattavaa. Isoihin tekijöihin verrattuna ne lienevät kuitenkin melko pieniä eikä niillä yksin ratkaista kokonaisuuksia.

Terveydenhuollon yksityistämiseen en usko hetkeäkään. Amerikasta voi katsoa, kuinka hyvä systeemi se on. Jotain esimakua antaa myös esim. sähköverkkojen yksityistäminen, mikä ei ainakaan kansan mielestä tainnut ihan putkeen mennä.

Ai melko pieniä? Miten ois yli 6 miljardin leikkaukset kun pikkutukia käydään momentti momentilta läpi? Näköjää puolueet on tarkoituksella tehnyt tästä hyvinvointiyhteiskunnasta niin hähmäisen että kukaan ei tajua millaiset purot niistä koostuu.

Tässä videossa kuvattu perusteellisesti muutamia leikkauskohtia ja niiden perusteluja. Näköjään tämä video pitää aina postata, jotta ihmiset ajattelisivat vähän enemmän.

 
Ihan hyvä pätkä ja hyviä perusteluja miksi. Hyviä kyseenalaistuksia.
Itse haastattelija taisi olla ekaa päivää töissä.
 
Alkaa kyllä pikkuhiljaa ihan oikeasti ahdistaa tämä järjetön rahan tuhlaus yhteiskunnan tasolla. Sentään jotain soraääniä kuuluu, kuten vaikkapa tämä Teemu Keskisarjan kolumni: Teemu Keskisarjan kolumni: Suomesta tulee yökastelijavaltio . Miksi ihmeessä meidän täytyisi saada älyttömästi paremmat fasiliteetit kuin ihmisillä on tuhansien vuosien aikajanalla ollut?

Aloin pohdiskella, koska asiaa ja laskelmia ympäröi ehkä tarkoituksellakin melkoinen sodan sumu ja kuulee väitöksiä kaikenmoisesta rahojen hassauksesta ulkomaille. Veronmaksajien lukujen mukaan valtaosa rahoista kuluisi kuitenkin sosiaaliturvaan (...wit grain of salt): Veroeurojen käyttö .

Yksi osa yhtälöä on myös EU, jonne rahaa syydetään isoja määriä tulonsiirtoina etelävaltioille. Koska valtion velanottoa ei käytännössä edes yritetä rajoittaa niin herää kysymys että yritetäänkö Suomi tiputtaa tarkoituksella EU:n sosiaaliturvan piiriin, eli että olisimme muutaman vuoden sisällä saamassa tukia koska valtion tase on niin rapautunut? Tasehan heikkenee tällä hetkellä erittäin rajua vauhtia, vaikkei ehkä vielä ole kriittisellä tasolla. Luottoluokitushan jo tippui joitain vuosia sitten ja tullee tippumaan lähitulevaisuudessa uudelleen nopeasti, jos laitokset hoitavat hommansa niinkuin pitää.

Tuntuu että minkäänlainen yrittäminen yhteiskunnassa ei juurikaan kannata. Jos olet aikuinen ihan ok tienaava perheetön kansalainen, joka yrittää hoitaa asiansa ja pitää huolen itsestään, niin ai hitto kun saa maksaa kaikesta. Subventoitujen vuokrien ja ylikireiden standardien pilaamat inflatoituneet vuokra- ja asuntomarkkinat, yliverotettu autoilu, jälleen pitkitetty pakollinen kouluputki - joka ei sovi kaikkien luonteelle alkuunkaan, sairaanhoito - jota kansoittavat ihmiset joita ei kiinnosta pitää terveydestään minkäänlaista huolta, monopolisoitu duopoli-kauppa... Käytännössä koko palkka kuluu veroihin ja tämän paletin pyörittämiseen. Niille kysyntä- ja tarjontamarkkinoille, jossa pitäisi valita mieluisiaan palveluita ja tuotteita ei riitä juurikaan rahaa palkasta kun kiinteät kulut on jo niin suuret ja tämä halvaannuttaa keskiluokalta markkinat joiden pitäisi ruokkia luovuutta ja talouskasvua.

Onko tähän mitään järkevää ratkaisua/ratkaisuja edes näköpiirissä? Poliitikkojen ehdotukset ei millään puolueella kuulosta ongelman kokoluokkaan nähden realistisilta.
 
Alkaa kyllä pikkuhiljaa ihan oikeasti ahdistaa tämä järjetön rahan tuhlaus yhteiskunnan tasolla. Sentään jotain soraääniä kuuluu, kuten vaikkapa tämä Teemu Keskisarjan kolumni: Teemu Keskisarjan kolumni: Suomesta tulee yökastelijavaltio . Miksi ihmeessä meidän täytyisi saada älyttömästi paremmat fasiliteetit kuin ihmisillä on tuhansien vuosien aikajanalla ollut?

Aloin pohdiskella, koska asiaa ja laskelmia ympäröi ehkä tarkoituksellakin melkoinen sodan sumu ja kuulee väitöksiä kaikenmoisesta rahojen hassauksesta ulkomaille. Veronmaksajien lukujen mukaan valtaosa rahoista kuluisi kuitenkin sosiaaliturvaan (...wit grain of salt): Veroeurojen käyttö .

Yksi osa yhtälöä on myös EU, jonne rahaa syydetään isoja määriä tulonsiirtoina etelävaltioille. Koska valtion velanottoa ei käytännössä edes yritetä rajoittaa niin herää kysymys että yritetäänkö Suomi tiputtaa tarkoituksella EU:n sosiaaliturvan piiriin, eli että olisimme muutaman vuoden sisällä saamassa tukia koska valtion tase on niin rapautunut? Tasehan heikkenee tällä hetkellä erittäin rajua vauhtia, vaikkei ehkä vielä ole kriittisellä tasolla. Luottoluokitushan jo tippui joitain vuosia sitten ja tullee tippumaan lähitulevaisuudessa uudelleen nopeasti, jos laitokset hoitavat hommansa niinkuin pitää.

Tuntuu että minkäänlainen yrittäminen yhteiskunnassa ei juurikaan kannata. Jos olet aikuinen ihan ok tienaava perheetön kansalainen, joka yrittää hoitaa asiansa ja pitää huolen itsestään, niin ai hitto kun saa maksaa kaikesta. Subventoitujen vuokrien ja ylikireiden standardien pilaamat inflatoituneet vuokra- ja asuntomarkkinat, yliverotettu autoilu, jälleen pitkitetty pakollinen kouluputki - joka ei sovi kaikkien luonteelle alkuunkaan, sairaanhoito - jota kansoittavat ihmiset joita ei kiinnosta pitää terveydestään minkäänlaista huolta, monopolisoitu duopoli-kauppa... Käytännössä koko palkka kuluu veroihin ja tämän paletin pyörittämiseen. Niille kysyntä- ja tarjontamarkkinoille, jossa pitäisi valita mieluisiaan palveluita ja tuotteita ei riitä juurikaan rahaa palkasta kun kiinteät kulut on jo niin suuret ja tämä halvaannuttaa keskiluokalta markkinat joiden pitäisi ruokkia luovuutta ja talouskasvua.

Onko tähän mitään järkevää ratkaisua/ratkaisuja edes näköpiirissä? Poliitikkojen ehdotukset ei millään puolueella kuulosta ongelman kokoluokkaan nähden realistisilta.


Jos nykyisiä isompia eduskuntapuolueita miettii niin ainoastaan kokoomus ja perussuomalaiset pyrkivät vähentämään valtion menoja. Helppoa se ei tule kuitenkaan olemaan ja "oikeistolainen" kokoomuskin on toimivaa markkinataloutta haittaavien yritystukien fani.

Pienpuolueista taas liberaalipuolue ja korjausliike edustavat molemmat relevantteja vaihtoehtoja, jotka molemmat olisivat ymmärtääkseni valmiita leikkaamaan valtion menoja vielä huomattavasti enemmän kuin perussuomalaiset ja kokoomus. Molemmat näistä ovat oikeistolaisia, mutta näiden ero näyttäisi menevän poliittisessa nelikentässä konservatiivi - liberaali välillä. Näiden puoluiden ongelmana on lähinnä se, että niillä ei todennäköisesti tule olemaan kriittistä äänestäjämassaa eduskuntaan pääsemiseksi.


Ajankohtaiseen hoitajakriisiin liittyen käyttäjä ElReino vastasi hyvin ketjussa Työmarkkinakierros 2019/2020

Voisi aloittaa katsomalla ns. isoa kuvaa: Suomen julkisen puolen terveydenhuollon menot ovat OECD-maiden keskitasoa, mutta alhaisemmat kuin muissa pohjoismaissa. Suomen terveydenhuollon bkt-osuus on pohjoimaiden alhaisin. Suomen terveydenhuollon käyttömenot/asukas ovat pohjoismaiden pienimmät. Sairaanhoitajien ansiotaso on Euroopan hännillä, eikä muutkaan terveydenhuollon henkilöt juhli palkoillaan verrattuna kollegoihinsa muissa länsimaissa. Suomen verotaso on toisaalta maailman huippua.

Siis meillä halutaan käyttää julkista rahaa mieluummin muualle kuin terveydenhoitoon. Ja paljon. Ottaen huomioon jo huippukireän verotuksen, ei oikea vastaus ongelmaan ole verotuksen kiristäminen, vaan menoleikkaukset. Voi aloittaa niistä pienistä puroista ja muun maailman paapomisesta. Niistä löytyy ehdotuksia useammaltakin puolueelta.



Lopuksi voisi mainita vielä pari pätkää Youtuben puolelta. Riikka Purra piti tänään hyvän puheen eduskunnassa vaikka se sisälsikin populistisia heittoja maahanmuuttajista. Kyytiä sai valtion menojen ja tulojen runsas alijäämäisyys, SOTE:n kasvavat kustannukset, hillotolppien tukeminen hyvinvointivaltion ydintehtävien sijaan, kehitysapurahojen levittely ympäri maailmaa jne...

Kokoomuskin tarvitsisi puheenjohtajan joka olisi oikeasti oikeistolainen ja verbaalisesti taitava. Orpo jää lähinnä Marinin T34 jyräämäksi, tästä lisää kertoo 23:sen Heikelä & Koskelo.



 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 399
Viestejä
4 489 786
Jäsenet
74 154
Uusin jäsen
Almedin

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom