Kyllä kesäaika parempi on. Varsinkin näin syksyllä ja keväällä sitä pystyy nauttimaan valoisista illoista luonnon helmassa. Olisi aivan perseestä, jos syyskuussa alkaisi jo kuuden maissa hämärtymään.
Mutta miksi muun muassa esimerkiksi lukiolaiset ovat yrittäneet lobbata (tai ainakin poliittisesti aktiivisemmat Suomen lukiolaisten liitossa) myöhäisempien koulupäivien puolesta?
Se tunti valoa kun on pois sieltä toisesta päästä päivää. Siksi tuo kesäaika on ollut käytössä vain kesällä. Talvella kun se tekisi siitä päivän valoisan ajan alkamisesta todella myöhäisen. (Ja, ilmeisesti ainakin kasvuikäinen ihminen nyt oikeasti herää kunnolla vasta valoon. Samoin valtaosa ei-aamuvirkuista. Vasta se päivänvalo saa kropan oikeasti hereille.)
Ei se talvi- tai kesäaika vaikuta yhtään siihen, koska se valoisa tulee. Se vaikuttaa vaan siihen, mitä se kello silloin näyttää.
Kaikkein epäloogisinta on, kun joskus samat ihmiset valittaa sitä kuinka aamulla on vaikea herätä aikaisin, että "miksi maialman pitää pyöriä niin aikaisessa rytmissä" ja sitten myös sitä, kun illalla tulee liian aikaisin pimeä, että kesäaika olisi parempi.
Tämäpä tämä. Jos jo nyt valitetaan liian aikaisia aamuja (sekä nuorissa että aikuisissa), niin epäilen suuresti tämän joukon olevan kokonaan ”pistevieras” tuon pysyvän kesäajan kannattajien kanssa.
Sanoisin että päätös siitä että ollaanko pysyvästi kesä- vai talviajassa on paljon helpompi kuin se että aletaan puskemaan läpi muutosta olemassa olevaan aikatauluun läpi lukemattomien yritysten, koulujen ja muiden organisaatioiden.
Mutta mitä jos se paras muutos ei ole sama yrityksissä ja kouluissa. (Vrt. tuo kommenttini kasvuikäisistä, joille tuo aikaisempi aamu (suhteessa siihen todelliseen päivän rytmiin, siis valoon) olisi jopa tutkitusti myrkkyä.)
Nykymaailmassa iltaisin touhutaan kaikenlaista. Ei eletä keskiaikaa, jolloin pimeällä ei ollut mitään tekemistä.
Taidat olla vieras sadan vuoden takaisten pohjoisten nukkumatapojenkin kanssa. Siis, ennen keinovalon yleistymistä ja erityisesti talvella... Ei sitä koko pimeää aikaa nukuttu... pimeässäkin voi tehdä hyödyllisiä asioita.
Ja, eikö tämä ole pahasti ristiriidassa tuon tavoitteesi saada illan kellonajat valoisiksi pahoinpitelemällä kelloja. Jos siis kerran nykyään on myös pimeässä tekemistä. (Mutta aamun pimeys ei silti oikeasti herätä ihmistä päivään.)
Mitä oikein sekoilet
![Confused :confused: :confused:](/styles/hymiot/confused2.png)
Onnistuuhan se jo nyt, kun kelloa runkataan, niin saadaan kesällä tunti valoa iltaan lisää.
Tunti lisää, tunti pois...
Eli kellon mukaan yksi tunti enemmän valoisuutta iltaan. Ei ole kauhean monimutkainen konsepti.
Tunti lisää, tunti pois... näin hölmöläinen jatkaa tilkkutäkkiään.
Minä ja varmasti moni muukin (uskaltaisin jopa väittää että suurin osa kansasta) toivoo että illalla olisi vapaa-aikaa ja valoisaa mahdollisimman pitkään.
On vähän urpoa toistella, että kellonaika ei vaikuta siihen koska tulee pimeää, koska sen kaikki tietävät kyllä muutenkin. Siitä huolimatta kellon mukaan tämä yhteiskunta kuitenkin pyörii, halusi sitä tai ei ja on täysin epärealistista toivoa, että kouluihin/töihin mentäisin minkään muun aikataulun mukaan kuin tällä hetkellä ja siksi nykyinen kesäaika on mielestäni parempi vaihtoehto näistä kahdesta. Se tuntuu muutenkin luontevammalta ainakin omaan elämänrytmiin suhteutettuna. Ja talvella taas on pimeää melkein koko ajan, joten on ihan sama mitä kello silloin on.
Vaikea sanoa, eikö aika iso osa kansasta väitä olevansa iltavirkkuja. SIis, että eivät pysty heräämään aikaisin. Minkä luulet olevan tuon aikaisin määritelmä. Kellonaika vai joku tietty valopallo.
Sinun mielestä on helpompaa alkaa työpaikoilla sopimaan työajat uusiksi, kuin siirtää kelloa kaikilta, jolloin mitään ongelmaa asian suhteen ei ole kellään.
Kellään? Minä, minä, minä. Minä haluan tätä, joten muutkin haluavat. Tuon jälkeen ne yläaste- ja lukioikäiset eivät enää haluaisi tuntia myöhäisempiä päiviä. Vaan kaksi tuntia myöhäisempiä. Samoin myös aikuiset iltavirkut valittaisivat entistä pahempia aamuja.
Tai siis silloin se ongelma on kaikilla
Niinpä!