Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Ei se kellon viidareiden siirtäminen mikään ongelma ole vaan rytmin muuttaminen. Esimerkiksi lapsiperheissä kellon siirtäminen tunnilla eteen- ja taaksepäin voi olla melko työläsprosessi. Muutos pitää aloittaa viikkoa tai kahta aiemmin.En kyllä ymmärrä mitä se kansalaisen elämän helpottaminen on. Se että ei tarvitse siirtää kellon viisareita? Itsellä ainakin kaikki kellot siirtyi automaattisesti, ja talviaikaan siirtymisen huomasin aamun uutisista. Ymmärrän että kaikilla ei näin ole, vielä. Kohta on.
Talouselämä ja muut argumentit erikseen.
Ei se kellon viidareiden siirtäminen mikään ongelma ole vaan rytmin muuttaminen. Esimerkiksi lapsiperheissä kellon siirtäminen tunnilla eteen- ja taaksepäin voi olla melko työläsprosessi. Muutos pitää aloittaa viikkoa tai kahta aiemmin.
Kaikkea ei voi ymmärtää, sellaista se elämä on. Itsellä on useita laitteita mihin kellonaika ei päivity automaattisesti ja tulee olemaan aika pitkään.
Vuoden ikäisen vauvan kanssa päivärytmi on aika tarkka eikä vauvaa voi väkisin laittaa tuntia aiemmin nukkumaan tai valvottaa yliväsyneeksi. Pitää alkaa pikku hiljaa siirtämään päivärytmiä oikeaksi. Samalla siirtymäajan suhteen kaikki harrastustoimintaan liittyvät aikataulut menee sekaisin, päiväunet eivät satukaan vaikka automatkalle tms.höpö höpö. itse olen lapsiperheestä. toki mielellään kuulen miten joku alkaa kellojen siirtoon valmistautumisen kahta viikkoa aiemmin![]()
Toi on kyllä niin hölynpölyä...Ei se kellon viidareiden siirtäminen mikään ongelma ole vaan rytmin muuttaminen. Esimerkiksi lapsiperheissä kellon siirtäminen tunnilla eteen- ja taaksepäin voi olla melko työläsprosessi. Muutos pitää aloittaa viikkoa tai kahta aiemmin.
Vuoden ikäisen vauvan kanssa päivärytmi on aina tarkka eikä vauvaa voi väkisin laittaa tuntia aiemmin nukkumaan tai valvottaa yliväsyneeksi. Pitää alkaa pikku hiljaa siirtämään päivärytmiä oikeaksi. Samalla siirtymäajan suhteen kaikki harrastustoimintaan liittyvät aikataulut menee sekaisin, päiväunet eivät satukaan vaikka automatkalle tms.
Toi on kyllä niin hölynpölyä...
T: Perheellinen
Olen minäkin perheellinen mutta kaikkien lasten kanssa ei ole samanlaista.Aika erikoisesti kyllä arki pyörii, jos vauvan pitää olla niin kellontarkka uniensa kanssa että osuu automatkoille ja jos ei teekään niin kaikki aikataulut sekaisin. Mutta mikäs siinä.
Uni-valverytmin tukeminen 6-12 kk eteenpäin:
- Luo säännöllinen vuorokausirytmi.
- Huolehdi aktiivisesta vuorovaikutuksesta, läheisyydestä ja hellyydestä päiväsaikaan.
- Vähennä virikemäärää riittävän varhain ennen nukkumaanmenoa.
- Keksi positiiviset ja säännölliset iltarutiinit, joissa on selkeät pelisäännöt.
- Pidä nukkumapaikka hämäränä, hiljaisenä ja viileänä.
- Anna vauvalle tuttu unilelu (siirtymäobjekti).
- Reagoi lapsen käyttäytymiseen johdonmukaisesti, rauhallisesti ja hillitysti.
- Pidä otteesi kärsivällisenä, mutta päättäväisenä.
- Tee vain asteittaisia muutoksia.
- Anna lapselle tilaa oppia nukahtamaan itsekseen.
- Älä itketä lasta yöllä. Lohduta ja ole lähellä, mutta älä mene mukaan lapsen aloitteisiin alkaa puuhastella.
- Puolen vuoden ikäinen lapsi ei normaalitilanteissa tarvitse lisäruokaa yöllä, mutta hän tarvitsee kiinnittymisen kohteittensa tuomaa turvallisuuden tunnetta.
Ei ole helppo elämä tulossa lapselle tai vanhemmille, jos jo tuossa vaiheessa säädetään kaikki toiminnot vauvan mukaan. En suosittele moista kenellekään. Ja siis säännöllinen vuorokausirytmi ei tarkoita sekuntikellon vahtaamista.Vuoden ikäisen vauvan kanssa päivärytmi on aina tarkka eikä vauvaa voi väkisin laittaa tuntia aiemmin nukkumaan tai valvottaa yliväsyneeksi. Pitää alkaa pikku hiljaa siirtämään päivärytmiä oikeaksi. Samalla siirtymäajan suhteen kaikki harrastustoimintaan liittyvät aikataulut menee sekaisin, päiväunet eivät satukaan vaikka automatkalle tms.
Ihan neuvolan ohjeilla täällä mennään ja eletään normaalia arkea harrastuksineen. Ei kaikessa mennä vauvan rytmin mukaan mutta ei me lähdetö rytmiä ehdoin tahdoin rikkomaankaan. Lähinnä tuo illalla nukkumaan meneminen on tärkeää oikeaan aikaan, että yöllä tulee nukuttua. Seuraavana päivänä on sitten lapsi ja vanhemmat virkeitä. Tarkoitin tässä nyt sitä, että kellojen siirtäminen tuo vauva-arkeen ylimääräistä ja turhaa jumppaa.Ei ole helppo elämä tulossa lapselle tai vanhemmille, jos jo tuossa vaiheessa säädetään kaikki toiminnot vauvan mukaan. En suosittele moista kenellekään.
Säännöllinen päivärytmi on hyvän yöunen perusta. Säännöllisessä päivärytmissä on tärkeää noudattaa tiettyjä ruokailu-, ulkoilu- ja päiväuniaikoja. Näiden lisäksi vauva tarvitsee päiväänsä vanhemman kanssa oleilua ja seurustelua.
Päivän päätteeksi tutut iltarituaalit valmistavat ja rauhoittavat yöunille. Säännöllinen päivärytmi tuo vauvalle turvallisuuden tunteen ja opettaa hahmottamaan päivän ja yön eron.
Ei ole helppo elämä tulossa lapselle tai vanhemmille, jos jo tuossa vaiheessa säädetään kaikki toiminnot vauvan mukaan. En suosittele moista kenellekään. Ja siis säännöllinen vuorokausirytmi ei tarkoita sekuntikellon vahtaamista.
Tästä eu-byrokratiasta sen verran, että koska näyttää siltä, että talviajasta olisi tulossa se pysyvä aika, niin henkilökohtaisesti jäisin mieluummin tähän nykyiseen malliin. En pidä kellojen säätämisestä, mutta pidän sitä silti pienempänä pahana kuin pysyvää talviaikaa.
Talviaika on Suomen normaaliaika.
Ihan vaan vinkkinä sen verran, että ei niitä kaikkia ohjeita tarvitse noudattaa pilkulleen, eikä se vauva mene rikki, vaikka kaikki ei aina tapahtuisikaan samalla sekunnilla.Ihan neuvolan ohjeilla täällä mennään ja eletään normaalia arkea harrastuksineen. Ei kaikessa mennä vauvan rytmin mukaan mutta ei me lähdetö rytmiä ehdoin tahdoin rikkomaankaan. Lähinnä tuo illalla nukkumaan meneminen on tärkeää oikeaan aikaan, että yöllä tulee nukuttua. Seuraavana päivänä on sitten lapsi ja vanhemmat virkeitä. Tarkoitin tässä nyt sitä, että kellojen siirtäminen tuo vauva-arkeen ylimääräistä ja turhaa jumppaa.
Sillä taas ei ole yhtään mitään merkitystä tämän keskustelun kannalta, varsinkaan jos ja kun ajattelee nykyistä yhteiskuntaa ja toimintamalleja verrattuna aiempaan.Talviaika on Suomen normaaliaika.
Ei täällä mitään "pingoteta" vaan toteutetaan annettuja ohjeita oman arviokyvyn mukaan. Säännöllinen päivärytmi on täällä todettu oikein hyväksi enkä lähde asiantuntijoiden ohjeistuksia kyseenalaistamaan. Ei me tietenkään jätetä menoja tekemättä vauva mukaan muttei myöskään lähdetä rytmiä muuttamaab ellei ole "pakko". Kellojen siirtely on nyt tällainen turha säätäminen vauvaperheessä, mikä voitaisiin jättää pois.Ihan vaan vinkkinä sen verran, että ei niitä kaikkia ohjeita tarvitse noudattaa pilkulleen, eikä se vauva mene rikki, vaikka kaikki ei aina tapahtuisikaan samalla sekunnilla.
Ja tiedän kyllä, että toiset ovat herkempiä kuin toiset, mutta siitä huolimatta kannattaa käyttää maalaisjärkeä liian pingottamisen sijaan.
Sama tilanne meidänkin työpaikalla. Voi tietysti johtua siitä että asutaan pohjoisessa ja lähes kaikilla on ulkoharrastuksia, jolloin kaikki iltaan tuleva valoisa aika on hyödyksi.Meillä kanssa töissä juteltu asiasta ja yhdeksän kymmenestä haluaisi jäädä kesäaikaan.Itse myös
Tuossa sitten taas aamuvuoron tekijät saisivat heräillä 03.00 "talviaikaa", itellä alkaa tulla sisäisen kellon rajat vastaan jo kesäaika + 06.00 vuoroissa, talviaika tuo helpotuksen nukkumiseen.Joku voisi taas tehdä kansalaisaloitteen siitä että kesäaikaan vielä 1+ tunti lisää kesäaikaa että ois sitä valoisaa iltapäivällä, ei mitään järkeä että se valoisuus alkaa niin aikasin kun jokapaikka kumminkin valaistu, sehän se vasta väsyttää ja masentaa kun töistä tullessa ihan pimee
Ihana huomata miten paljon virkeämpi olo oli kello yhdeksän aikaan kuin vielä viimeviikolla.
Talviaika > kesäaika, varsinkin jos keskieuroopan maat menee näin. Kukaan joka joutuu töissään olemaan yhteydessä sinnepäin tuskin haluaa 2h aikaeroa esim. Ruotsin kanssa. Saksalaisen/ruotsalaisen perjantaiksi pikaiseksi palaveriksi varattu 15-15:30 onkin suomalaiselle 17-17:30 kun se voisi olla 16.
Kesäaika on parempi iltavirkuille, mutta jotkut väittävät että talviaika on Suomen ns: normaali. Mihinköhän tuo väite perustuu, että Suomessa normiaika olisi vain ja ainoastaan talviaika?
Se perustuu normaaliajan määritelmään:
normaaliaika
1. kullakin aikavyöhykkeellä yleisesti noudatettava kellonaika, Suomessa talviaika. Siirtyä kesäajasta normaaliaikaan,
mikä on EU-direktiivin nojaten vahvistettu valtioneuvoksen asetuksella mittayksiköistä:
"Suomen normaaliaika on kaksi tuntia edellä koordinoitua yleisaikaa (UTC). Koordinoitu yleisaika on viidennentoista yleisen paino- ja mittakonferenssin vuonna 1975 vahvistama asteikko. Kansainvälinen paino- ja mittatoimisto ylläpitää UTC-aikaa yhdessä kansallisten aikalaboratorioiden kanssa. Suomen UTC-ajan toteuttamisesta vastaa Mittatekniikan keskus." (4 luku 11 § 2 mom)
Vieläkin se vain hämmästyttää, että näin yksinkertaisesta ja helposti havaittavasta asiasta näyttää olevan tarpeen kysyä ihmisiltä kuin pikkulapsilta. Mutta minkäs teet.Tutkimus: Enemmistö haluaa pysyvän kesäajan valoisammat iltapäivät ja illat
43% haluaa kesäajan ja 38% käy kumpi tahansa, eli yhteensä 81% kansasta käy kesäaika! Vain 19% suosii talviaikaa. Tuo on aika murskaava tulos.
Luulen, että aiemmassa "otakantaa" kyselyssä, jossa talviaika voitti oli vielä aika paljon epätietoisuutta, että miten mikäkin aikavyöhyke vaikuttaa. Kun laitetaan selkeästi valoisat illat vs valoisat aamut niin kesäaika voittaa selvästi. Kysely pitäisi järjestää uudelleen jos siihen aiotaan jossain vielä vedota.
Toistetaan vielä Venäjän kokemuksia aiheesta.
Siirtyivät pysyvään kesäaikaan vuonna 2011. Vuonna 2014 siirtyivät normaaliaikaan, koska kokivat pimeät aamut vaikeiksi. Työpaikoilla ja kouluissa väittivät työtehon heikommaksi.
Nyt Venäjällä riittää vielä ihmisiä, jotka haluaisivat kellojen siirtelyn takaisin, koska kokevat pysyvän ajan tuovan enemmän ongelmia kuin kellojen siirtelyn.
Venäjä on tosin hankala vertailtava Suomeen siinä mielessä, että siellä on nyt 11 eri aika vyöhykettä ja osa aikavyöhykkeistä levittyy käytännössä monen eri aikavyöhekkeen alueelle. Jos jotain Venäjältä voi asiasta oppia, niin yksinkertainen ja helppo asia tämä kellojen siirtely tai pysyvä aika ei ole.
Helsingin tasolla auringon nousut menee jo marraskuussa yli ysin kesäaikaa ja alkaa vasta helmikuussa lähenemään kello kasia, nousten siinä välissä vasta yli kymmenen aamupäivällä.
Jos se aamuvaloisuus on oikeasti merkittävä asia ihmiselle, niin ymmärrän kyllä miksi Venäjälläkin osa ihmisitä on kokenut sen raskaaksi.
Kaikki aivo- ja unitutkijat ovat talviajan puolella (aamulla enemmän valoa). Venäjällähän kokivat kesäajan raskaaksi (aamut pimeitä). Kroppa ei herää ilman valoa.
Nämä tutkijat on kaikki täysiä idiootteja, kun eivät osaa ottaa huomioon sitä, että ihmiset ei mene nukkumaan auringon mukaan, vaan iltaisin touhutaan kaikenlaista. Aamuauringon voi kyllä korvata keinovalolla. Se promille, joka ei herää päivään ilman aurinkoa voinee hakeutua töihin, jotka alkaa myöhemmin.
Nämä tutkijat on kaikki täysiä idiootteja, kun eivät osaa ottaa huomioon sitä, että ihmiset ei mene nukkumaan auringon mukaan, vaan iltaisin touhutaan kaikenlaista. Aamuauringon voi kyllä korvata keinovalolla. Se promille, joka ei herää päivään ilman aurinkoa voinee hakeutua töihin, jotka alkaa myöhemmin.
No ei se ilta sen valoisampi talvella ole vaikka kuinka kesäajassa oltaisiin. Mikään klo 16 tai 17 ei ole illempaa, vaan iltapäivää ja pimeää on esim. tähän aikaan vuodesta vaikkapa kello 20, oli kellot sitten kesäajassa tai talviajassa. Eli tarvitset sen otsalampun joka tapauksessa.Tämä on juuri näin. Kuka sitä valoa tarvii aamulla mihinkään, valoja päälle niin asiat toimii. Kuitenkin iso osa istuu sisällä töissä, koulussa tai missälie. Illemmalla olisi mukava nähdäkin harrastaa tai tehdä jotain ulkona ilman otsalamppua.
"kyllä ne tutkijat on idiootteja kun ei tiedä miten mä elän!!!"Nämä tutkijat on kaikki täysiä idiootteja, kun eivät osaa ottaa huomioon sitä, että ihmiset ei mene nukkumaan auringon mukaan, vaan iltaisin touhutaan kaikenlaista. Aamuauringon voi kyllä korvata keinovalolla. Se promille, joka ei herää päivään ilman aurinkoa voinee hakeutua töihin, jotka alkaa myöhemmin.
"kyllä ne tutkijat on idiootteja kun ei tiedä miten mä elän!!!"
Eiköhän tutkimuksissa perehdytä ihmisten keskimääräiseen jaksamiseen sen suhteen että saavatko aamulla auringonvaloa vaiko eivät, eikä siihen että mitä sinä harrastat kello 15 duunisi jälkeen? Ite en ole koskaan ollut töissä, joissa talvella pääsisin pois valoisaan aikaan, mutta se vaikuttaa henkiseen jaksamiseen, että kuinka pitkään aamulla joutuu pimeydestä kärsimään.
Tosin se nyt on vain henkilökohtainen asia, enkä sitä kaikille samaista. Oletan kuitenkin että "idiootti tutkijat!" ovat tarkastelleet asiaa vähän laajemmin, kuin omasta perspektiivistään.
Ainakin mitä tuo yksi huuhaatutkija
... kirjoitti, että ihmiset menee aiemmin nukkumaan, kun pimeä tulee nopeammin. Tuo päti ehkä joskus pimeällä keskiajalla, mutta ei nykymaailmassa, jossa illat vietetään ruutua tuijottaen.
Jatkuvassa kesäajassa saat nauttia valoa maksimit, niin eikö sen pitäisi olla sinullekin hyvä asia?
Itselleni vaikuttaa mielialaan ja jaksamiseen pelkästään aamun valoisuus, ja se että täytyykö lähteä pilkkopimeällä liikkeelle. Ollut tuollainen ala-asteelta lähtien, aamu 8 tunnit olivat pelkkää ajan haaskausta ja motivaation tappamista. Onneksi nykyään ei tarvitse herätä niin aikaisin ja lähteä pilkkopimeyteen. Illan pimeys ei niinkään itseäni häiritse, silloin olen jo virkeä muutenkin, ja pimeys ei lisää alakuloa samoin kuin se tekee aamulla.Jatkuvassa kesäajassa saat nauttia valoa maksimit, niin eikö sen pitäisi olla sinullekin hyvä asia?